Tagovi

Čušpajz umjesto komentara Epohalne krize

Čušpajz razmišljanja (ili možda Čušpajz razmišljanje ?)

ovjerenom nefunkcionalnošću jedine poznate mu alternative – tzv. društvenog vlasništva.

Radi se o umjetnom vlasniku, o kapitalu, koji bi etabliranjem specifičnih zakona postao vlasnik sebe samog.

Umjesto odgovora i analize nudim neka razmatranja (tuđa !) koja mi pomažu u artikuliranju svoga stava prema „umjetnom biću-vlasniku“ .

Za početak, onako usput, što bi bilo-predstavljalo „u(o)tjelovljenje“ tog bićolikog vlasnika ? I tko bi bio njegov zastupnik odnosno ovlaštenik ? – On sam ? kako, na koji način bi bio posredovan i/ili djelatan …

Je li to u konačnici „inteligentni univerzum“ koji je već tu, po nekima, i oduvijek prisutan, a mi smo tek zakoračili u njegovo razumijevanje i spoznaju trenutnog vlastitog položaja spram njega, ili bolje rečeno svjesni sebe kao djelića te sveobuhvatne cjeline … tj. na početku smo puta koji je već prijeđen, i već zatvoren u sebe, a mi to tek polako saznajemo ?!

Potkraj 2014 tisak je prenio poznatog (hm, ne znam kako da ga dalje nazovem) Jeremy Rifkina (ko zna zna, ko je čuo čuo :D ) koji optimistično navješta novo doba čovječanstva.
Današnjica predstavlja,po njemu, posljednji trijumf kapitalizma, koji je na svom zalazu, a nastupa novo doba. Ekonomski razvoj dosegao je stupanj na kojem se troškovi proizvodnje toliko smanjuju da dovode do uništavanja korporacija s vertikalnom integracijom i utiru put stvaranju proizvoda koji je slobodan/neovisan od tržišta i ima ga u izobilju za svakoga … Specifičnost novoga doba je ujedinjenje komunikacija, energije i transporta putem interneta što je osnova ekonomije kojoj treba minimum rada, kapitala, energije i materijala …

3D printeri su vjesnici novog doba; još jučer bili su dio virtualnog svijeta, a danas ulaze u fizički svijet i mijenjaju ga. Novi ekonomski sustav možda spasi čovjeka i planet Zemlju od uništenja, a ovih dana znanstvenici objavljuju da se nalazimo na pragu modela „šestog izumiranja vrsta“ …

Inače, trebalo bi pročitati (štošta bi trebalo pročitati) Rifkinovu knjigu: Posustajanje budućnosti, Naprijed/1986/Zg izvornog naslova „Entropy“ – Entropija. U knjizi autor analizira i problematizira čovjekov razvoj kroz epohe kao i njegovu budućnost, a u srazu s zakonima termodinamike – posebno II , tj. Zakonom entropije, a po kojem nas ionako u konačnici čeka „hladna smrt“ i „ništavilo“ … Dotle, čovječanstvo bi trebalo težiti „niskoentropijskoj kulturi“ ; -u njoj je čovjek dio prirode, a ne odvojen od nje. „Priroda nije oruđe kojim se manipulira, nego izvor života koji treba čuvati“ .
Mahnito „delanje“ tj. ubrzavanje fizičkih aktivnosti vodi k sve bržoj „entropijskoj smrti“ tj. povećanju nereda u okolišu i iscrpljivanju iskoristive energije, a pri tom ne ubrzavaju duhovni razvoj čovjeka i povećanje njegove svjesnosti.

- Transcendentnost proizlazi iz spokojstva i spoznaje ljepote „bivstvovanja“, a ne iz nesklada i mukotrpnosti „činjenja“

S obzirom da sam upravo završio čitanje knjige „Fizika budućnosti“, Michio Kaku,Mate doo./2011/Zg. Dodajem ponešto i iz nje, a što mi se uklapa/“paše“ u čušpajz.

3D printeri vode nas, logično, prema replikatorima, onim čuvenim vešmašinama“ iz Zvjezdanih staza. Poželiš, stisneš gumb/botun i voala … Uživaj ! milijuni i milijuni nanorobota u par sekundi od par osnovnih sirovina stvore sve što ti srce poželi … Budućnost koja će biti u punom sjaju negdje već oko 2100, prema M.K., po nekima već za 20 g., a po nekima niti još za 1000. (Hrvati će dotle već izumrijeti kao i sibirski tigar, afrički slon i još ko zna koje sve ne, jadne beštije).

No replikatori kao dio sofisticirane, robotizirane budućnosti čovječanstva nisu samo Sveti gral nego i najbolji ilustrator njegove moguće propasti. Naime, replikatori kao i svaki robot u konačnici, žele se oteti kontroli (bez obzira na zakone robotike) tj. osamostaliti. Ne moraju uvijek nužno direktno napasti čovjeka …. Replikatori, jednom pušteni u pogon, mogli bi proždrijeti sve sirovine i rude na Zemlji i pretvoriti ih u tzv. „sivo blato“. I eto neslavnog kraja za ljudske ljenčine …

Dakle replikatori omogućavaju društvo obilja u skladu s maximom: - Svakome prema njegovim željama ! Hoće li društvo završiti u utopiji gdje će se većina, neopterećena oskudicom, baviti naukom, umjetnošću, sportom i uživati u svojim snovima, a tek manjina dokoličariti, ili će se desiti upravo obrnuto – većina će degenerirati zbog nerada, ljenčarenja i skitnje, a tek manjina će pisati poeziju.

( Dakle, od prije poznati problem: „Stroj ne oslobađa čovjeka od rada već rad od smisla“ ).
Gornji scenarij samo je dio univerzalnog scenarija kada roboti postaju pametniji od njegova tvorca, osamostaljuju se, reproduciraju još inteligentnije generacije robota i na kraju cijela Zemlja postaje jedno inteligentno računalo iliti „umjetno biće“.

E, sada je li to biće po Petrusovoj volji … ili nešto drugo … Tako pametno biće odlazi u vanjski svemir, pokorava na sličan način zvijezdu za zvijezdom, galaksiju za galaksijom, dok ne zauzme čitav svemir koji u konačnici postaje inteligentan. (He, a ŠTO AKO SE TO VEĆ DESILO U BEZVREMENOJ I BEZGRANIČNOJ VASELJENI ? ).
(Inače, gornji scenarij poznate je kao „singularnost umjetne inteligencije“ pa izvolite na Internet i rudarite, ako vas zanima više).

A sada malo alternative.

Zadnjih par godina uz mnogobrojna, gotovo dnevna saznanja, o svim čudima kojima obiluje svemir, doznajemo i da se vrlo vjerojatno u središtu svake galaksije(a računa se da ih ima par stotina milijardi u nama poznatom svemiru), nalazi supermasivna crna rupa. Dakle, nešto što ima npr. 4,3 milijuna x veću masu od Sunca, a radijus otprilike 17 sunčevih radijusa kada je u pitanju naša Mliječna staza iliti Kumov(sk)a slama.

E, te crne rupe moguće su ulazi i izlazi tj. zvijezdana vrata kojima se kroz tzv. crvotočine moguće može gibati iz jednog dijela svemira u drugi bez da se putuje stotinama tisuća svjetlosnih godina. Prečacem.
Zadnje što sam pročitao o tome jest spekulacija da je čitava Mliječna staza zapravo crvotočina za prela z u neke druge svemire.
Ako je vjerovati piscima o južnoameričkim kulturama, njima je to daleko ranije bilo poznato. Tj. otprilike na istom mjestu gdje je naša crna rupa po njima bila su vrata/otvor u jedan drugi svijet / podzemni svijet. Mliječna staza poznata im je bila kao „Staza mrtvih ratnika“, „Put duhova“, „Cesta duša“ i sl. Slične su analogije i u starim egipatskim i indijskim zapisima. Nakon putovanja duše umrlih ulaze u jedan drugi svijet mira, obilja i svijetla itd.

Znam da i vi ostali čitate o tome, pa neću dalje razvlačiti. Ostaje svakome da si sam nađe odgovor na pitanje: - Utopija za mene sada, ovdje i odmah, po bilo koju cijenu ili spas na „drugom svijetu“, ili možda dočekam za života jedno opće blagostanje koje neće ni mene mimoići …

Nažalost, mnogi ostaju uskraćeni za svoga života u mnogočemu iako su daleko više doprinijeli društvu od mnogobrojnih koji se razbacuju dobrima, a za koja nisu ni najmanje zaslužni. Naprotiv …

I teško je tu onda, hladne glave, mirno i analitički, iščekivati Petrusovo bićoliko stvorenje kao spas.

U međuvremenu, npr. Milanović smanji npr. poreznu stopu na plaće(prije nove g.) i onda najviše dobiju oni koji najviše imaju, a istovremeno ovdje u Rijeci npr. gradonačelnik – socijaldemokrata i predsjednik uprave lokalnog „Energa“ (ili skupštine ne znam točno sada) odobrava 35% poskupljenje centralnog grijanja i doslovce u očaj baca nekoliko tisuća siromašnih, penzionera i nezaposlenih koji nisu u stanju platiti tisuću i više kuna, i to pazi sad ! – Za negrijanje , jer su im primanja neredovita i od 2-3 tisuće kuna živjeti mora više članova, i to cijeli mjesec, a kako ? …
Dakle ni lipe, doslovce, povećanja prihoda, a istovremeno novi izdatak – doslovce za ništa, koji se mjeri u stotinama i tisućama kuna (o tome se skanjujem već par mjeseci napisati dnevnik, a vidim da će dočekati i novu sezonu grijanja prije nego li to učinim …)

I teško je onda dočekivati spasonosno Petrusovo biće ..

I na kraju, umjesto moga kraja, kraj iz knjige M.K.-a:

Mahatma Gandhi jednom je napisao:

Korijeni nasilja:

Bogatstvo bez rada,
Užitak bez savjesti,
Znanje bez karaktera,
Trgovina bez morala,
Znanost bez ljudskosti,
Molitva bez žrtve,
Politika bez načela.

Tu je problem, a ne u socijalizmu i komunizmu … odnosno citatu s početka
Mnogi od nas možda smo i dvostruki gubitnici – i u prošlosti i sadašnjosti, a možda i u budućnosti, ako umjesto utopije replikatora 2100 godine, Zemlja bude opustošena, pregrijana i pod vodom.

Komentari

indian

Vrhunska mudrost: ništa se ne može znati.

Najsnažnija volja: ništa se ne može učiniti.

Najveći grijeh: biti kreativan, sistematičan, dosljedan...

Najveća vrlina savršenstvo i bezgriješnost: ne učiniti ništa, ne reći ništa.

Ima li koga da prizna da u ovome prepoznaje svoje osobine?

Tko je glasao

daklem, nova disciplina

daklem, nova disciplina "haj´mo se gađati sofizmima"?
...neću, to me ne zabavlja, to je disciplina za ostarjele egomanijake,
A mi to (bar ja) nismo, jel´da Bosniću?

Tko je glasao

Indian

daklem, nova disciplina "haj´mo se gađati sofizmima"?
...neću, to me ne zabavlja, to je disciplina za ostarjele egomanijake,
A mi to (bar ja) nismo, jel´da Bosniću?

Ako i jesmo, nije zabranjeno tješiti se ili zavaravati ugodnim iluzijama.

Tko je glasao

Indian

daklem, nova disciplina "haj´mo se gađati sofizmima"?
...neću, to me ne zabavlja, to je disciplina za ostarjele egomanijake,
A mi to (bar ja) nismo, jel´da Bosniću?

Ako i jesmo, nije zabranjeno tješiti se ili zavaravati ugodnim iluzijama.

Tko je glasao

2009

Nam je jedan od mentora bio dipl. ing. planiranja grada tj. Stadtplaner. On i brat su se bavili sa HR, human resources, brat je ipak bio ekonomist.
Rekao je da nije volio planiranje, jer je ono cesto brisano i korigirano.
Tada sam poceo na krajevima dugih i pravih ulica da vidim zvonike crkava i nebodere.
Slucajnost?
Arhitekura je ovisila o planiranju gradova, Rim je dobar primjer.
Politika ovisi o psihologiji, filozofiji. Filozofija je plan i strategija. Brisana i nanovo pisana.
O buducnosti je puno pisano i buducnost ovisi o tom pisanju.
Privatno vlasnistvo, prema Rimskom pravu, je zastarilo i to su marxisti prepoznali.
Sto je buducnost, to ce mo mozda jos upoznati.
Kritizirati proslost jednako je kritizirati rodjendane.
Oni su dio povijesti.
Filozofija nema konkretna rjesenja, nego ideje.
Gledajmo oko sebe i prepoznat ce mo u cuspajzu mozda i safran i ostale zacine, koje teorije o debljanju zaboravljaju, a neophodne su za zivot, posebno u teskim vremenima.

Tko je glasao

---

glede alternative, očekivao sam sa guštom nolanov "interstellar", u kojem se na "znanstveni" način pokušao napraviti sf film po uzoru na bezvremenu kubrickovu 2001 odiseju, no rezultat je nažalost porazan po nolana. u "interstellaru" je potrošen solidan dio budžeta za predivnu animaciju ulaska svemirskog broda u "crvotočinu", i u crnu rupu, pa su se malo igrali sa onim što se zove "time dillatation" ili različitim vremenima koja protječu u blizini takvih ekstremnih masa u odnosu na vrijeme na zemlji, i to je to. koliko je poznato prema sadašnjim saznanjima u svemiru nisu dokazana postojanja crvotočina, niti je bilo čemu živome, sazdanom od materije koja se nalazi u znanom svemiru, moguće biti u blizini crne rupe a da je ne anihilira, prvenstveno zbog ekstremnog zračenja koje emitiraju i koja doslovce sterilizira cijeli život daleko od nje, drugo ništa živo ne može ostati u komadu i prijeći horizont događaja, odnosno rocheovog limita jer će biti pretvoren u špagete zbog gravitacijskih sila crne rupe.
sa druge strane takve supermasivne crne rupe koje drže čitave galaktike na okupu možda zaista na neki nedokučivi način djeluju na našu svijest koja, kako znamo transcendira vrijeme i prostor, tako da bih rekao ako bismo svijet promatrali strogo metrima materijalističkog svijeta stvar ne šljaka, a sa duhovne strane, svijest nema ograničenja za prelazak rocheovog limita jer nema masu...

Tko je glasao

ako bismo svijet promatrali

ako bismo svijet promatrali strogo metrima materijalističkog svijeta stvar ne šljaka,...bilo je vremena da broj 0 nije postojao, a ipak je netko intuitivno znao da ga treba biti, jer ga ima, jasno.
...broj 3 npr, nitko nikad nije u prirodi niti uživo vidio već se kao pojam vuče kroz svu povijest i cijeli svemir i sva ljudska znanja i sve prirodne pojave i objekte,...onako nepostojeći i svi prihvaćamo da ima krucijalno značenje i za nas i za univerzum i da bez njega ne možemo živjeti
...tako i bilo koji broj koji fizički ne postoji a ipak je neizostavno tu...
...i sad´ se u svojoj ljudskoj aroganciji svako malo pojavi netko tko tvrdi da nešto nevidljivo i fizički nedokazivo je ujedno i nepostojeće, iako mnogi drugi, opet, su intuitivno sposobni registrirati nefizičko prisustvo koje ih ispunjuje, sposobni dati svemu neka šira nematerijalna značenja
...imaju sposobnost za intuitivni dodir s više dimenzija nego ovi prvi uskogrudno arogantni nesposobni za takvo što...
...ako je to principijelan pristup, kako se ti ljudi bez intuicije snalaze s nikad u fizičkom smislu viđenom i time potvrđenom brojkom 3,... ili 4? ili je ta cijela šarada lažna?

Tko je glasao

a iz guze viri...

... djetelina s 3 lista... ili možda s 4... prava sreća...

Tko je glasao

kako kome, ...ima ih koji su

kako kome,
...ima ih koji su sretni i s malim,...djetelinama...

Tko je glasao

dodajem čušpajzu

razumijevanjima
koja se u „čušpajzu“ nabrajaju dodao bih još jedno...

01.
čovjek sisavac razumitelj
račva se u razlike...

čovjek autor...
čovjek kopirant...

čovjek autor proizvodi protoTip...
čovjek kopirant proizvodi kopije protoTipa...

tko proizvodi protoTip...
ON jest čovjek autor...

tko proizvodi kopije protoTipa...
ON jest čovjek kopirant...

02.
Zemlja planet
račva se u razlikama

prirodni rezultat...
čovjekov (autorski i kopirantski) rezultat...

03.
citiram...
<> 3D printeri (čovjekov autorski i kopirantski rezultat)...
<> vode nas, logično, prema...
<> replikatorima (čovjekov autorski i kopirantski rezultat) onim čuvenim vešmašinama“ iz Zvjezdanih staza.
<> Poželiš, stisneš gumb/botun i voala … Uživaj !
<> milijuni i milijuni nanorobota u par sekundi od par osnovnih sirovina stvore sve što ti srce poželi…

a potom?

replikatori
<> kao i svaki robot u konačnici...
<> žele se oteti kontroli (bez obzira na zakone robotike) tj. osamostaliti...
<> ALI ALI ALI...
<> Ne moraju uvijek nužno direktno napasti čovjeka...

vrijedno je opaziti i razumjeti...

čovjek autor
<> gospodar autorskog i kopirantskog rezultata...
<> a hoće li dopustiti...
<> da se replikatori osamostale...

adfilantrop

Tko je glasao

Čovjek-osamostalitelj-samoreplikator

Čovjek se možda osamostalio / oteo kontroli na 3 načina:

1. Biblijski - kada je kušao plodove sa stabla znanja

2. Evolucijski - samousavršavanjem, da bi preživio, kroz tisućljeća

3. Umjetno - genetski i konstrukcijski poboljšan od strane Annunakija/Nefila/vanzemaljaca/bogova
njima na korist, ali se on, nezahvalnik, odlučio biti njima ravan

Zasada se razmnožava "prirodno", a uskoro će u sve savršenijim replikatorima... Svrha, opstanak i pokoravanje svega oko sebe ... i možda ipak, moralno usavršavanje, ako prije ne dođe do (samo)uništenja čovjek-tumora ...

ALI, ALI je li to napredak ili "nazadak" NEZNAM ODGOVORA

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

"a istovremeno ovdje u Rijeci npr. gradonačelnik – "

jebeš filozofiju ..ovog gradonačelnika treba zatvoriti i baciti ključ samo zbog ovoga..............

http://www.jutarnji.hr/optuzena-jer-je-lezbijku-lijecila-na-psihijatriji...

i sličnih psihuški i iživljavanja nad jadnim ljudima...dok roditelji plaćaju---

a ovomo ljevičar i gayfrendli

ps. ispričavam se ako je off topic

sve dobro...

Tko je glasao

Teško ide s gradonačelnikom

Teško ide s gradonačelnikom ... Uz njega je cijela vojska uhljeba i njihovih rođaka,prijatelja strateški raspoređenih po raznoraznim komunalnim firmamam i državnim ustanovama. Sve imaju pod kontrolom.
Najgore od svega je da oni kao predstavljaju "crvenu Rijeku", a odavno su izdali tu istu boju. Jedino što bi moglo biti crveno u njih to je obraz,i to od srama, kada bi oni znali štoje to ... Stvari se mijenjaju sporo, ali ipak jedan dio ljevičara se polako odmiče od te klike/koterije jer su konačno uvidjeli da ona štiti samo svoje interese i falsificira i zloupotrebljava, zapravo,njihovo iskreno lijevo opredijeljenje ...
Više, možda u posebnom dnevniku

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

prvi paradajz iz vrta, super

prvi paradajz iz vrta, super okus, topi se na nepcu..
ugodan osjecaj kao i ovaj dnevnik, konacno nesto zanimljivo, lijepo pisano.. za razmisljanje..
no ne znam sto bih na temu komentirala kad su mi razmisljanja slicna, jos uvijek fluidna..
paradajz je jos uvijek fin, a mlijecna staza ogromna, natkriva svod i oslobada misli nad mojim danasnjim nebom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

paradajz i .....

@lunoprof
Gospođo Luna. Svaka čast vašem paradajzu. Moj bu došel za dva tjedna. To je starinski (međimurski) paradajz pak malo kesni za ovim finim gospodskim, hibridom. A ima ga za fajn delati. Pred dve lete neko mi je hitil sjeme starog no dobavil sam na jedvite jade drugo, bi rekli još starije. A zapraf taj paradajz i vrteki su najbolši način izlaska iz krize.

 photo panorama 3_zpszhuxwkox.jpg

Tam v desnom čošku 80 i nešto paradajzeka, isto toliko i paprike do njega, onda zelje i kelj za celu zimu. Zimski luk i češnjak pobrani, grašak pobran mahune se podbiru. Vugurki to jest krastavci se beru svaki dan i kisele. Veliki se ribaju, vakumiraju i u škrinju.
I sad bi ja prosil da se meni objasni. Koji put je ispravniji ? Ne ne tak. Koji put vodi iz krize.
Onaj od Petrusa,s dopunom ovog dnevnika, pun filozofije. Svaka čast autorima. No nek kažu samo naznaku, riječ, slovo ili bilo što što bi ovu filozofiju učinlo putem iz krize.
Taj vaš, drvosjekov, Skvikijev, moj i paradajz od mnogih drugih koji ga uzgajaju samo za sebe i svoje potrebe, prije će srušiti uvozni lobi, smanjiti krizu nego sve te filozofije.
A to je samo mali vrt iza kuće, 21x21 metar ili otprilike 122čhv. I bez problema povrćem prehran 3-4 člana obitelji.

PS Fotografija moja od jutros, panorama montirana full licenciranim programom Kolor Autopano Giga 3.7. Tek toliko da se zna.

Tko je glasao

Boltek

Pa.. da. Najbolje se baviti samo paradajzom. To će riješiti sve svjetske probleme. Kakva filozofija, mišljenje, kreativnost!!!???

Oslobodi nas Bože toga i takvih stvari.

Samo domaći paradajz!

Tko je glasao

e moj petre

@petarbosni4
Cijenim Vaš trud i muku u riješavanju svjetskih problema.
Sve ja to cijenim. Ali dok vi to pokušate riješiti od nečeg treba živjeti. Tijelo treba gorivo da bi se pokrenulo. Možđeni ne smiju biti opterećeni tako banalnim stvarima poput paradajza i hrane. Za to postoje kmetovi. i kažete:

Oslobodi nas Bože toga i takvih stvari.

Da moj gospodine. Dok vam ne zakruli u trbuhu. Dok ne nastane glad. Već sam jednom nekome preporučio Kurcia Malaparte i njegovo djelo "Koža".
Vidjeli bute kam pelja visoka filozofija. Pročitajte kako su Bela i Miroslav Krleža preživjeli ratne godine u Zagrebu. Zlatna narukvica za puricu ili brašno?
Nedaj vam Bože da ikada probate glad i da ne promjenite mišljenje o nama šljakerima i kmetovima jer to bi bio dokaz da nisam u pravu.

Tko je glasao

obojica ste u pravu

Ali, što da kažu seljaci koji uzgajaju višnje za otkup (ovih dana su toga puni mediji).

Ljudima su prije dvije godine otkupljivali urod (Maraska) po 5,00 kn po kili, prošle godine 4,20 kn po kili, a ove godine im je ponuđeno 3,80 kn po kili. U Maraski govore da u EU-u mogu kupiti višnju po 3,00 kn / kg jer je odlično rodila. A naši uzgajivači govore da će iščupati nasade jer se po toj cijeni ne isplati brati.

Dakle, definitivno je lijepo imati svoj paradajz (pogotovo stare sorte).

No, pojavljuju se dva problema:
a) kako za cca 350.000 kućanstava u Zagrebu pronaći 21x21 m plodne zemlje za obrađivanje?
b) kako platiti režije ili internet - urodom višnje po 3,80 kn / kg?

p.s. Još jača preporuka za roman "Glad" - Knut Hamsnut.

Tko je glasao

(jel to bio Hruščov?)

On je naime ovima iz gradova podijelio famozne ruske dače (daće?). Površina zemlje je bila nekih 600m2. To je velikim dijelom hranilo gradske obitelji SSSR-a, a hrani ih i danas.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nije to samo bio

Nije to samo bio Hruščov.

Daleko prije njega je Hitler isto podjelio ljudima parcele, gdje su svojim radom mogli poboljšati svoj standard.

U Njemačkoj je poseban zakon za te kolonije vrtova. Raspodijeljeni su po cijelom gradu, a nema tog istog gdje ih nema.

Jednostavno su to oaze mira i izvori zdrave hrane.

Tko je glasao

Paradajz poezija

mi oduvijek bila najomiljenija...

Osobito u kombinaciji s paradajz filozofijom, nenadjebivo... :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Gledam oko sebe

Ne znam što da ti kažem, no drago mi je sa sam pobudio tvoju asocijativnu i mislilačku moć.

Što se tiče Rifkina, ni on ni ja nismo ni prvi ni jedini. Jedan o naših prvih modernih prethodnika bio je Condorcet. Ali. i njemu su prethodili sjajni i veliki umovi.

Ja sam možda istisnuo Rifkina sa knjigom NEW REVOLUTION OF ECONOMY - Google.- zato što sam se klonio mašte i pokušao pokazati stvarne deontološke temelje naših problema i mogućih uspjeha čovjekove misije u nekom budućem vremenu.

Ni ti ni ja nismo jedini koji pomišljaju da je krug vječnosti već (oduvijek) zatvoren, a da mi samo idemo tim krugom ka sve većem savršenstvu. Tako su mislili i oni najdublji mislioci koje je dao ljudski rod. Mi možemo druge samo podsjetiti na te vrijedne misli.

I nešto o umjetnom biću. Ono nije samo bićoliko, kako kažeš, nego uistinu bićevito, samo mu "duša", narav nije prirodna ili samonikla nego umjetna. Umjetno biće nije ravnopravno prirodnom, nego mu je nadređeno. To, umjetno biće nije zapravo ništa drugo do ono prirodno biće koje je svjesno samog sebe, zna samog sebe, pa je zbog toga za jedan bitni stupanj bliže savršenom postojanju.

Eto, moglo bi se još nadugo i naširoko o tome, ali bojim se da je za ovaj, politički blog i ovo previše.

Tko je glasao

Jedan o naših prvih modernih

Jedan o naših prvih modernih prethodnika bio je Condorcet...dakle, matematičar koji je vjerovao da se matematika može primjeniti u racionalističkoj rekonstrukciji društva i ljudskih interakcija koje je iznio u eseju Esquisse d’un tableau historique de l’esprit humain ...
...da napredak prirodnih znanosti zakonito mora pratiti razvoj morala i političkih znanosti,
...i još pogrešnije, da su društvena zla rezultat neznanja i obične pogreške prije nego posljedica ljudske prirode
(što je sljedovno preko baštinika njegove misli Auguste Comtea koji je dalje razvio te misli da bi izvršio odlučujući utjecaj na Karla Marxa i njegovu znanstvenu reorganizaciju društva kroz "znanstveni socijalizam" i skupa s Rousseauovom misli o "diktaturi proletarijata" uvodeći pojam diktature dao alibi dvoma velikim totalitarnim socijalističkim pokretima 20 st. i utjecao na naš život danas)
...a to nasuprot još većem matematičaru Blaise Pascalu, konstruktoru prvog računala i sjajnom misliocu na potpuno suprotnim pozicijama...koji, naravno nije pokopan u Panteonu, a Condorcet jest, jer su tamo našli mjesta samo za radikalne prosvjetitelje (ono što ti Bosniću zoveš, svjetlonošama, luciferima odmilja)

Tko je glasao

Indian

Jako si subjektivan.

Mislio sam na Condorceta kao prvog značajnijeg teoretičara povijesnog progresa u modernom vremenu. Ne mislim da je on bio neki iznimno dubok mislilac ali je važan zato što je u poimanje razvoja uveo elemente egzaktnosti. Značajniji mislilac povijesti, davno prije Condorceta bio je A. Augustin. I Kant je bio. neusporedivo dublji mislilac ali i mislilac koji je, držeći se previše čvrsto čiste spekulacije činio velike greške u shvaćanju povijesnog progresa.

Npr:njegova misao, koja jako lijepo zvuči:

Na prvom stupnju povijesnog razvoja čovječanstvo se civilizira
Na drugom,kultivira,
a na trećem postaje moralno.

Ništa od svega toga. Moralnost nikad nije bila cilj povijesti. Cilj je bio stvoriti umjetno biće, a način: da se sve dosadašnje generacije i još velik broj budućih žrtvuje ozbiljenju tog cilja. Drugog načina nema. Mene je srećom zapala sreća da se i ja mogu žrtvovati ostvarenju tog cilja.

Kasnije, kad umjetno biće bude zbrinjavalo to čovječanstvo i držalo ga pouzdano i sigurno ne uzdi zakonitosti, vjerojatno će (čovječanstvo) odlučiti da svoj opstanak i slobodno vrijeme posveti vlastitom produhovljavanju tj. da nastavi duhovni razvoj joji je bio prekinut s početkom povijesti. Ali o tome ne treba brinuti.

Tko je glasao

...ah, što je tu tako

...ah, što je tu tako nepodnošljivo subjektivno?
To što Condorseta kojeg si ti naveo kao sebi bliskog mislioca stavljam u vremensku perspektivu koja dokazuje da tebi srcu blizak mislilac ima uzročno-posljedničke veze s već iskušanim i povjesno propalim totalitarističkim eksperimentom? u stvari dva takva?
...i time aludiram da svako daljnje inzistiranje na tom smjeru, poput tvoga podgrijavanja iste logike, može samo ponovo dovesti do istih, ako ne i gorih rezultata? je li to subjektivno a tvoje to je objektivistički?
...i objektivno su po tebi Voltaire, Rousseau i Condorcet veći od Pascala, Montesquiea,
i Tocquevillea samim tim što je prvoj trojici ukazana čast da budu pokopani u sekularnom mauzoleju Panteonu kao prosvjetitelji, iako iza njihovih učenja slijedi more krvi?
dok drugoj trojici bez obzira što su umovi koji su zadužili čovječanstvo svojom humanističkom mišlju koja nije dala podlogu niti jednom totalitarizmu nije ukazana nikakva čast
...e, moje subjektivno mišljenje? jest mišljenje, koje se tiče i tvojih prijedloga, koje rado predstavljaš neizbježno objektivističkima...

Tko je glasao

Indian

..ah, što je tu tako nepodnošljivo subjektivno?
To što Condorseta kojeg si ti naveo kao sebi bliskog mislioca stavljam u vremensku perspektivu koja dokazuje da tebi srcu blizak mislilac ima uzročno-posljedničke veze s već iskušanim i povjesno propalim totalitarističkim eksperimentom? u stvari dva takva?
...i time aludiram da svako daljnje inzistiranje na tom smjeru, poput tvoga podgrijavanja iste logike, može samo ponovo dovesti do istih, ako ne i gorih rezultata? je li to subjektivno a tvoje to je objektivistički?
...i objektivno su po tebi Voltaire, Rousseau i Condorcet veći od Pascala, Montesquiea,
i Tocquevillea samim tim što je prvoj trojici ukazana čast da budu pokopani u sekularnom mauzoleju Panteonu kao prosvjetitelji, iako iza njihovih učenja slijedi more krvi?
dok drugoj trojici bez obzira što su umovi koji su zadužili čovječanstvo svojom humanističkom mišlju koja nije dala podlogu niti jednom totalitarizmu nije ukazana nikakva čast
...e, moje subjektivno mišljenje? jest mišljenje, koje se tiče i tvojih prijedloga, koje rado predstavljaš neizbježno objektivističkima...

Nije nepodnošljivo nego samo teško podnošljivo.

Smislio si ili osmislio neke stavove i pripisao ih meni a zatim mene koriš.

Već sam jasno rekao da Condorcet nije moj miljenik a kamo li uzor. Ako imam uzore u filozofiji povijesti onda su to A. Augustin i Hegel.

No ja nastupam antitetički spram mišljenja tih velikih mislilaca. Augustinn je tvrdio da je povijest napredovanje ka spasu a Hegel da je povijest napredovanje Svjetskog duha u shvaćanju sebe kao slobode.

Ja smatram da su oni bili jako blizu istine. Ipak, povijest nije Augustinovo napredovanje ka spasu, nego napredovanje u stvaranju sredstva spasa. Nije ni Hegelovo napredovanje u shvaćanju sebe kao slobode nego napredovanje u stvaranju sredstva za samooslobođanje.

Ta njihova "greškica" u shvaćanju povijesti dovela je do najveće poznate duhovne katastrofe u povijesti, Naime, kad su ljudi (u vrijeme romantizma i kasnije) bili osjetili da je povijest završena, ali da nije dovela do spasa niti do oslobođenja čovjeka, pali su u duboku depresiju, spleen, melankoliju, weltschmertz, bolest koja se nije smirila ni do dana današnjeg.

Dalje, govoriš kako su neki prosvjetitelji vrlo zaslužni za nastanak totalitarnih društava i za prolijevanje mora krvi.

Možda je za to najviše kriv Rousseau. On je praotac društva utemeljenog u slobodi,a zahvaljujući njemu Robespierre je giljotinom i barikadama prolio doista more krvi da bi uspostavio to "totalitarno", građansko društvo utemeljeno u slobodi. Na sreću prolivena krv je bila zla krv i šteta što je nije proliveno puno više. Istinski humanizam ponekad se očituje i kao prolijevanje krvi. A onaj parolaški humanizam je obična poštapalica ili licemjerje.

A što se tiče Condorceta njega sam, ponavljam, naveo samo zato jer je unio moment egzaktnosti u shvaćanje povijesti. Na nesreću to je učinio u vrlo nemisaonoj maniri što je karakteristično za dio prosvjetiteljskih mislilaca.

Egzaktnost u shvaćanju povijesti i danas je problem. Muči i mene, ali ne znam kako ga riješiti. Nisam sklon onakvim mehaničarskim rješenjima kakve mi ti pripisuješ.

Uostalom, pogledaj, ...ideja umjetog bića!?

Je li to neka ontološka ili mehaničarska ideja.

Tko je glasao

Ipak, povijest nije

Ipak, povijest nije Augustinovo napredovanje ka spasu, nego napredovanje u stvaranju sredstva spasa...uf, kad tako jednu veličinu lakonski ispravljaš poslije panegirika njegovoj veličini....grozno. Kako samo uspiješ prilagoditi? lepršavo...
...lepršavost skoro kao ona sv. Augustina iz prvog djela njegovog života dok je koketirao s maniheizmom, da bi potom sam taj maniheizam uspješno dekonstruirao.
...a ti izabrao obratni put. I još se pozivaš na njega? Na sreću prolivena krv je bila zla krv i šteta što je nije proliveno puno više. Istinski humanizam ponekad se očituje i kao prolijevanje krvi....i ponovo, lepršavost s velikim stvarima povijesti, kao ništa, kao da si božanstvo koje ne pita za ljudsku cijenu, kao sudac bradat i u togi koji s prijateljem Aristotelom upravo djeli svijetu ocjene, tko je vrijedan ostati a tko ne.
...vrlo originalna interpretacija prosvjetiteljskog nasljeđa, moram priznati.

Tko je glasao

Indijan

Hajde, hajde Indiane, priznaj da ne možeš priznati neke stvari koje bi trebao priznati.

Tko je glasao

...? ..pa olakšaj dušu,

...?
..pa olakšaj dušu, reci,
ovgje si među prijateljima, he,

Tko je glasao

Ne znam što da ti kažem, no

Ne znam što da ti kažem, no drago mi je sa sam pobudio tvoju asocijativnu i mislilačku moć.
Prije bih rekao da si probudio moju, dugo zaspalu, pisateljsku moć ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci