Tagovi

Cunning plan

Vladajući imaju cunning plan, baš kao i čuveni Baldrick iz Crne Guje.
smanjiti će porez na dohodak i tako podići plaće, povećati potrošnju građana i prihode državnog proračuna koji će doći kao posljedica povećane potrošnje.
Cunning plan!

A evo u čemu je štos. Prihodi od poreza na dohodak idu uglavnom lokalnoj samoupravi, tako da će smanjenje poreza osjetiti na svojim proračunima jedinice lokalne samouprave. Pošto će građanima ostati više para za trošiti, oni će i trošiti više. Povećana potrošnja znači i povećane prihode od poreza na potrošnju, a ti porezi uglavnom idu u državni proračun što znači da će država imati više para. I još će smanjenje poreza uveseliti građane i kapitaliste koji navijaju za manje poreze.
Sve će to lijepo pokazati kao pomoć građanima i poduzetnicima, kao korak naprijed, prokapitalistički mediji bi to isto trebali podržati. Popularnost vladajućih će se podignuti...
Kako lukavo, cunning plan!

Mudrice naše pametne i pripametne. Izgleda da su uzeli i Baldricka za konzultanta.
http://www.youtube.com/watch?v=AsXKS8Nyu8Q

Nešto po novinama vidjeh da bi se najnovijim cunning planom moglo prikupiti 2 mlrd. kuna manje od poreza na dohodak.
2 mlrd. manje za lokalnu samoupravu, a pošto i na pollitici ima dosta mrzitelja lokalne samouprave i lokalnih šerifa i lokalnih uhljeba to bi onda trebalo razveseliti i vas pollitičare iz "Udruge za broj protiv viška lokalne samouprave".

Ali eto ti čuda najviše para uglavom skupe veliki gradovi, pa bi najviše mogli fasovati i veliki gradovi. Koliko bi Zagreb mogao izgubiti? Tamo je najviše ljudi s velikim plaćama. Oni bi plaćali manje poreze pa onda i manje prireze. A koliko Zagreb skupi od poreza na dohodak i prireza? 4-5 milijardi? Znači da bi grad mogao izgubiti možda i milijardu kuna ako ne i više. Baš super da se malo opandrči po lokalnoj samoupravi.

I što će Bandić napraviti? Pa možda podigne cijene javnog prijevoza, a onda će država morati dignuti i naknadu za putne troškove svojim zaposlenicima kojih u Zagrebu ima dosta. 50 000-60 000?

Onda će možda dignuti i cijene komunalija što će isto podignuti troškove države. A kako u Zagrebu tako bi moglo biti i po cijeloj zemlji. Lokalna samouprava bi mogla podići cijene komunalija, poreza i svega drugog što mogu. Na kraju bi ispalo da država ne bi imala višak prihoda zbog povećanja potrošnje, već manjak prihoda zbog povećanih troškova komunalija, naknada putnih troškova za državne zaposlenike...

Eto baš lipo. A onda bi lokalna samouprava mogla nadoknaditi manjak prihoda i višim cijenama vrtića pa bi oni koji misle da bi plaćali manje poreze jer imaju na sebi djecu u biti mogli svo povećanje prihoda preliti u veće cijene vrtića, a tko zna možda se nekima povećaju prihodi toliko da izgube pravo na dječji doplatak (još jedna ušteda za državu!).

Moguće je da bi svima nama život mogao biti skuplji, a najviše bi platili najsiromašniji koji niti nemaju dohodak ili im je toliko mali da ne plaćaju porez na dohodak ili plaćaju sasvim malo, dio onih s boljim plaćama bi mogao ostati na istome, a možda bi tek dio onih s najvećim plaćama mogao proći dobro.

p.s. Naveo sam Zagreb i milijardu kuna manjka u proračunu grada tek tako da malo promislite što bi ta milijarda manje mogla značiti za grad, ali i za građane Zagreba. Na kraju bi olakšice mogle otežati život svima nama, a manji porezi podignuti cijene roba i usluga.

Druže Baldrick mi ti se kunemo!

Komentari

lokalna uprava - bunar bez dna

Što se tiče lokalne uprave najprije tgreba UKINUTI županije i uvesti 4 ili 5 regija, smanjiti broj općina sa 450 na 120 i broj gradova sa 150 na 30. Na primjer: Danska sa 5 milijuna stanovnika i ogromnim nacionalnim dohotkom ima 100 općina. Hrvatska je do 1990 imala 115 općina. Većina općina uopće nema nikakve prihode jer imaju stanovnika kao moj neboder u Novom Zagrebu. Ali zato imaju predsjednika, potpredsjednika komada dva, sekretarice, savjetnike, šofere i ostali raskoš.
Dalje: samo najveći gradovi u SAD (New York, Washington, Los Angeles, Chicago) imaju profesionalne gradonačelnike. Predsjednici općina i gradonačelnivi manjih gradova nemaju plaći nego rade besplatno. Slično je u Njemačkoj.
Nažalost sve stranke su protiv reorganizacije teritorijalne organizacije jer na mjesta gradonačelnika, župana i kojekakvih savjetnika postavljaju svoje nesposobne članove.
Broj zastupnika u Saboru također treba smanjiti sa 152 na 90 ili manje. Ionako većina uopće ne dolazi na sastanke.
Možda bi ona luda ženska koja mrzi homoseksualce mogla to uzeti za tezu novog referenduma.

Tko je glasao

oni bi radije

"racionalizirali" na školama, bolnicama i tako smanjivali trošak države

pored ovog što si naveo treba pridodati i kojekakve agencije za ovo i ono i tu uvesti pažnju dobrog gospodara

sve dobro...

Tko je glasao

cunning plan (2)

Bit Baldrickovog cunning plana je da on dolazi na kraju, kad prijeti potop, a svi ostali (manje ili vise kaning) planovi su propali. U hrvatskoj politici, i ne samo politici, vec i u gospodarstvu i u drustvu, nedostaje sustava, pa onda na scenu stupaju svakakvi tipovi sa svojim kaning planovima. Imas toga u medijima koliko hoces- koliko puta si mogao procitati u novinama ili na nekom portalu- investicija koja ce nas spasiti (da bas ce na jedna investicija- a obicno se radi ili o golf igralistu ili apartmanskom naselju ili TE). Premijer sada opet ima kaning plan u nedostaku ideje kako reformirati cijeli porezni sustav (jer rad jest porezno preopterecen i najvisa stopa od 40% na 8500 kn neto place jest prevelika- to je tek nesto vise od tisucu eura- manje od austrijske minimalne place u vecini djelatnosti i manje od dvije slovenske minimalne place), ministar za skolstvo opet ima svoj kaning plan- do kraja mandata ce se posebno susresti sa svakim od hrvatskih mnogobrojnih biskupa i nadbiskupa i tako cekati da mu mandat prodje, umjesto da pokrene reformu sustava itd itd.

Tko je glasao

sve iznova...

...da bi pokušaj reanimacije imao izgleda, sve razine odlučivanja bi trebale na vrhu imati po jednog zdravorazumskog Baldricka... možda ne lijepog i možda ne mirišljavog, ali jednostavnog.
...svi su do sada vjerovali da su Crne Guje role models uspjeha.
Jesu, cinični model uspjeha za sebe.
Ali javni poslovi su zamišljeni da donesu uspjeh za zajednicu.
...tako da prognoza ove jednopotezne tricky porezne rošade nije povoljna, ako ostane visjeti u zraku sama za sebe...

Tko je glasao

Flat tax

Trebalo bi napraviti dvije stvari:

1) Uvesti flat tax na dohodak
2) Strogo odvojiti financiranje države i lokalne samouprave na način da svatko propisuje svoje stope (da, znam da postoji prirez) i da se sredstva ne prelijevaju iz jednog proračuna u drugi.

Na taj način dobili bismo više pozitivnih efekata:

1) Jednostavniji, transparentniji i pravedniji sustav
2) Lokalne samouprave morale bi aktivnije preuzeti odgovornost za svoj ekonomski razvoj i možda i ne bi neki put blokirale izgradnju bilo kakvog pogona, glumeći ekologiju i znajući da će svejedno dobiti pare iz državnog proračuna.

Naravno, u Hrvatskoj smo, pa ništa od ovoga neće biti ni pojednostavljeno ni pročišćeno već nas sve vjerojatno čeka samo neka nova mutna intervencija "socijalnih partnera" koja će samo pogoršati stanje. :-)

Tko je glasao

Da, jako zanimljivo kod flat

Da, jako zanimljivo kod flat taxa je da je bio guran od nekih opskurnih americkih skupina u banana drzavama pogodnima za eksperimente tipa- Latvija, Slovacka, Hrvatska, Tunguzija isl. Zanimljivo da americkoj (ili britanskoj) politici nije nikad niti u snu palo uvesti flat tax kod svoje kuce jer su znali da bi ih, iako poprilicno oglupljelo, biracko tijelo nakon toga brzopotezno kolektivno nabilo na kolac. Al zato flat tax dolazi na red sad u Hrvatskoj, i to nakon neslavne propasti slovackog eksperimenta s flat taxom.

Tko je glasao

Sustav bez praktična koncepta je kaos

Iako se slažem ,kao poduzetnik , za pojednostavljivanje poreznog sustava, mislim da bi flat tax kod nas izazvao više problema,nego li prednosti. Najbolji primjer za to je Slovačka, koja je 2012 odustala od istog i vratila se na progresivan income porez (PIT). Zašto,uprkos ekonomskom uspjehu i investicijama? Kako mi rekoše prije 3 tjedna,problem je bio ponajprije u re-distribucijskim efektima poreza na srednji sloj .Drugo,nisu našli poveznicu s uvođenjem flat tax-a s investicijama sve ove godine,već ih prije pripisuju drugim faktorima (niski troškovi života,strateškom položaju,te investicijskim ciklusima i poreznim olakšicama,jeftinijoj radnoj snazi od ostalih i sl.). Jedne su godine,recimo ,uprkos flat taxu imali samu 0 od stranih ulaganja (2009).
Kod nas, kao i kod njih, Mađara,Estonaca,Rumunja,Makedonaca,Albanaca,Čeha i Bugara, flat tax reforma se više veže uz ono što bi trebalo srediti prije samog uvođenja tog sustava oporezivanja (radno zakonodavstvo,socijalno i zdravstveno osiguranje,olakšice,izmjena indirektnih poreza i sl.,a da ne spominjemo reformu administracije-tj. otpuštanje). I dok se to kod nekih uspjelo, kod većine ipak nije, stoga su i rezultati mix svega i svačega. Zanimljivo kako recimo Zapadna Evropa i ne želi razmiljati o flat taxu, već prihvaćaju PIT od sredine 19.stoljeća, točnije 1848. godine i "Komunističkog manifesta" Marxa i Engelsa, gdje je prvi put iznešen i koncept PIT-a(eto, tko kaže da markisisti i kapitalisti ne mogu suradjivati ?)
Prije bi se moglo raditi o poreznom pojednostavljenju postojećeg sustava, ali nakon usvajanja gore navedenih izmjena, s tim da se slažem da bi financiranje i zaduživanje lokalnih samouprava moralo biti podložno strogoj kontroli neovisna tijela, jer se Državna revizija nije baš iskazala, te uvođenjem sankcija poput "uvjetno mišljenje" znači automatsko imenovanje neovisna financijskog watchdoga za lokalnu samoupravu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci