Tagovi

Čudnovati slučaj radnice iz Kamenskog ili o problemima srednjeg razreda

U zadnjih par godina je nesretna radnica iz Kamenskog postala mjerna jedinica populizma. O radnici iz Kamenskog se tako dosta govori i piše. Ako uzmemo radnicu iz Kamenskog kao simbol za nekog tko radi za minimalnu plaću, ja bih napisao da postoje dvije vrste radnica iz Kamenskog. Jedne su urbane radnice iz Kamenskog (koje su u apsolutnoj većini), koje i ako rade za višu od minimalne plaće, jako teško preživljavaju, još posebno ako žive u većoj sredini i nisu vlasnice nekretnine u kojoj žive. Druge radnice iz Kamenskog (koje su u manjini) doduše rade za jako nisku ili minimalnu plaću (npr. recepcionerka u hotelu na Braču ili Hvaru), međutim sa dva ili tri apartmana i prodajom maslinovog ulja po 15 eura po litri ili vina (naravno sve bez plaćanja poreza) žive sasvim solidnim životom na kojemu bi im i veliki dio zapadnoeuropskog srednjeg razreda mogao pozavidjeti (imam i sam u obitelji nekoliko ovakvih radnica iz Kamenskog).
Ono što mene zanima jesu one prve radnice iz Kamenskog, i tko njih politički uopće predstavlja.
Možemo reći da se rijetko koja od ovih radnica bavi politikom. Razloga je više, a jedan od najvažnijih je stalno turpijanje o stručnosti u politici.
Intelektualna "elita" naravno želi politiku kao svoje igralište i tako je uvela priču o stručnosti na koju su svi nasjeli. Svaka stranka tako govori o broju magistara, liječnika, raznih doktora, pravnika i sličnih koji se nalaze na njenim listama. Za radnicu iz Kamenskog nije baš ostalo mnogo mjesta.
Mogu misliti medijski i politički pogrom (i na pollitici) nad strankom koja bi se usudila kandidirati radnicu iz Kamenskog na mjesto ministrice zdravstva ili npr. gospodarstva ili gradonačelnice Zagreba. Ta su mjesta naravno rezervirana za "obrazovani" srednji razred.
Međutim, primjeri iz bliže i daljnje okolice dokazuju da politička uspješnost nema nikakve veze s formalnim obrazovanjem (Joschka Fischer nije završio ni srednju školu, Ken Livingstone je napustio školu s 16 godina i slično- ovo su prvi primjeri kojih sam se sjetio iz glave- koja je mogućnost da hrvatski ministar vanjskih poslova postane netko s nezavršenom srednjom školom).
Budući da je očito da tih radnica iz Kamenskog u politici baš i nema, postavlja se pitanje tko uopće zastupa interese te radnice.
Političari svi pripadaju nekakvom srednjem razredu, isto kao i "kreatori javnog mnijenja".
Uzmimo na primjer poskupljenje benzina ili cestarina. Radnica iz Kamenskog si sa svojom plaćom ne može nikako priuštiti automobil. Ipak, o poskupljenju benzina i cestarina će biti napisani lancuni tekstova i komentara.
Međutim, tu radnicu poskupljenje cestarine nešto puno ne tangira. Ona doduše plaća i za tu cestu iz svog poreza, ali ju ne upotrebljava. Potpuno joj je svejedno je li cestarina 10 ili 100 kuna. Autocesta je igračka srednjeg razreda. Poskupljenje benzina ju tangira samo utoliko ukoliko dovodi i do poskupljenja hrane. Jer, radnica iz Kamenskog ogromnu većinu svog prihoda troši na hranu.
Korak koji bi njoj uistinu olakšao život bi bio uvođenje dvije stope PDV-a- jednog za hranu i osnovne usluge-npr. javni prijevoz, i više za sve ostalo.
Znamo svi da do toga neće doći. Zato jer oni koji donose odluke (a novače se isključivo iz srednjeg razreda) ne troše najviše novca na hranu- već na neke druge stvari koje bi onda zbog višeg poreza neminovno poskupile.
Postavlja se nekako neminovno pitanje zašto interese naše radnice iz Kamenskog ne zastupaju laburisti (usprkos činjenici da stranku vodi bivši prodavač cipela- međutim možemo reći da je on sa svojom sindikalnom i saborskom plaćom odavno zaboravio probleme te radnice), već i oni većinu energije troše na probleme srednjeg razreda. Npr- radnica iz Kamenskog koja plaća svoj porez praktički nema dostupa do institucija financiranim iz proračuna.
Ako želi ići liječniku, mora platiti nekakvu participaciju (koja drugom dijelu stanovništva nije problem, međutim njoj jest), želi li posuditi knjigu iz knjižnice, mora platiti članarinu, želi li posjetiti muzej, mora platiti ulaznicu, želi li ići pogledati operu, mora opet platiti ulaznicu, želi li poslati dijete na studij, mora mu platiti nekakvu školarinu i studentski dom. Iako financira sve navedeno, ništa od toga ne može koristiti jer iako se sve od navedenog većinskim dijelom financira iz ovakvog ili onakvog proračuna, onaj dio koji bi sama morala doplatiti ju dijeli od tog korištenja. Radnica iz Kamenskog bi vjerojatno bila sretna kad bi laburisti malo vremena od onog kojeg su potrošili na problematiku cijene benzina, potrošili i na ove njene probleme.
Ah, da korist od svih tih institucija ima srednji razred (dakle oni koji odlučuju i kreiraju javno mnijenje), a oni ne žele dijeliti ložu u Operi s nekakvom radnicom iz Kamenskog.
Prateći komentare na pollitici, može se zaključiti da radnice iz Kamenskog i ne sudjeluju u raspravama budući da se piše i komentira o problemima koje njih baš i ne zanimaju.
Dakle- radnica iz Kamenskog- mit ili stvarnost i tko štiti njene interese?

Komentari

prosim lepo

Neka mi ovi šta pišu protiv bandića, koi je uzgred redikul , navedu ime bar jednog hdzovca ili sdpovca koi bi bija bolji od njega.

Napominjem ne triba više od jednog.

Tko je glasao

nema problema

kerum!!!

Tko je glasao

Nema ni jednoga!

Šta je - je!

Tko je glasao

Postavlja se nekako neminovno

Postavlja se nekako neminovno pitanje zašto interese naše radnice iz Kamenskog ne zastupaju laburisti

siguran si u to što tvrdiš?

http://zg-magazin.com.hr/bivse-radnice-kamenskog-najavile-jos-jedan-stra...

Tko je glasao

sto je "pravednice", ne

sto je "pravednice", ne zanima te istina, nego politikansko isfuravanje dezinformacija koje idu u prilog toj tvojoj "pravednosti"!?

Tko je glasao

edi, druže...

jednostavno, nisam baš oduševljen populistima i lažnim borcima za radnička prava.
gdje god je kamera , evo nam lesara ili severa i... seru li ga seru...
e, pa puna mi je kapa takovih dušebrižnika.

molim te lijepo, objasni mi odakle laburistima lova za osnivanje brojnih ogranaka diljem lijepe naše?
možda od prodaje ciglica ili pak iz crnih torbi gospođe jadranke kosor i gospodina vladimira šeksa u čiju ste se korist u roku keks odrekli dva mjesta potpredsjednika sabora?

naime, u predizbornoj kampanji lesaristi nisu ni jednom riječju napadali hdz-eovu lopovsku bandu već su ciljanim manipulacijama ocrnjivali samo kukurikavce.
izgleda da je već tada pala dobra pinka za ekspanziju ogranaka.

srdačan ti pozdrav, moj najdraži ljevičaru...

Tko je glasao

pravednice, laburisti

pravednice, laburisti osnivaju ogranke po cijeloj drzavi i sva lova koja se na to utrosi, svede se samo na placene pune troskove onih koji iz predsjednistva stranke idu na ta osnivanja, a cesto taj put oni sami plate iz svog djepa.
cijela podruznica grada zagreba mjesecno ima na raspolaganju svega 2000 kuna, a sve sto zafali, clanovi placaju dobrovoljno iz svog djepa.
jedini prihodi stranke su oni iz participacije u zakondovanoj vlasti, svog prostora u zagrebu i cijeloj dezeli nemamo- jer nam ga ne daju i jedino smo iskamcili onu rupu u ilici.
boze moj, dragi moj varazdinec, zar jos nisi shvatio da politicki prostor laburista nije desni, vec samo lijevi..i to onaj lijevo od politickog centra kojeg se takozvani "socijaldemokratski" sdp sam velikodusno odrekao, pozirajuci sebe u liberalni centar.
znaci, laburisti su samo usli u napusteni prostor politicke ljevice i nemaju politickog neprijatelja, jer nikoga taj lijevi prostor ne zanima.
osim komunisticke ljevice, koja je pozicionirana jos vise lijevo.
sdp je neprijateljski suprostavljen hdz-u, jer se bore za isti politicki prostor centra i jedina je razlika medju njima ona kulturoloska i svjetonazorska.
srdacan ti pozdrav, pa kad konacno progledas i pozelis, bit ce mi drago da se i ti uclanis u laburiste!
btw. nista te ne kosta, jer ni clanarina se ne placa!:)

Tko je glasao

"Jedina razlika

među njima je ona kulturološka i svjetonazorska." - ?????!!!!

Tko je glasao

naravno foma! sdp je "lijeva"

naravno foma!
sdp je "lijeva" stranka samo po svojim svjetonazorskim stavovima, tipa..podrzati ce nove oblike partnerskog zivota, gay pokrete, te nisu vezani za tradiciju i crkvu.
"desni" hdz je desni, jedino po tome sto promice tradicionalni brak, protivi se gay zajednicama i opcenito podrzava tradiciju, religiju i crkvu!
sve ostalo je uglavnom isto!
jedni i drugi podrzavaju krupni kapital, ne gaje nikakvu empatiju prema socijalno ugrozenim osobama, boli ih neka stvar za radnike, seljake i umirovljenike, te se bave jedino svojom drzavom i interesima svoje politicke kaste.
naravno, oboje se ne usude ni imenovati ivicu todorica, a kamoli da nesto lose o njemu progovore!:))

Tko je glasao

Shvaćam.

Htjela sam reći: ta "jedina" razlika je možda i najveća i jedino moguća razlika između "lijevog" i "desnog" u 21. stoljeću.... To možda samo ukazuje na nedostatnost pojmova "lijevo" i "desno" koji su donešeni iz ranijih stoljeća...

Koliko oni "podržavaju krupni kapital", a koliko su "u mreži krupnog kapitala" iz kojega se ne mogu izvući?....

Mislim, tko uopće "ne podržava krupni kapital"? Kad bi zbilja postojala neka strogo "radnička" stranka, i kad bi ona sutra došla na vlast - što bi podržavala? Mislim da bi istog časa došla na stanovište "krupnog kapitala" - ili bi pak rušila kompletni sistem i okrenula se onome što smo imali: socijalizmu.....

Kad se hoće kapital, a ova zemlja se, čini mi se, 90-ih borila protiv "socijalizma", a "za kapital" - onda se ne može htjeti samo "sitni kapital", nego se nužno dolazi do "krupnog kapitala"......

Nisam ja, vjeruj mi, protiv kritike naših vodećih političkih stranaka, ali mislim da bi kritika bila čak i učinkovitija kada bi vodila računa o njihovim objektivnim (ne)mogućnostima.....

Tko je glasao

gledaj foma, da sam ja kojim

gledaj foma, da sam ja kojim slucajem (i na vasu srecu!) taj koji moze odluciti o sudbini ove zemlje, napravio bi ovo...
naprije bi dozvao fitch i jos sijaset americkih rejting kuca, dobro ih ugostio i nagovorio da cemo za sve buduce kredite odgovarati sa nasom obalom i otocima.
kad bi se tim sasranim fitchovcima supak pohlepno otvorio, digao bi kredita u vrijednosti 20 milijardi kuna i kad lovica sjedne na racun narodne banke, poslao bi im poruku putem sms-a;..fuck off dragi moji govnjari, od ovog trenutka hrvatska nikom nista nije duzna!
sto bi nam uostalom mogli oni napraviti?
nista!
vojsku na nas ne mogu poslati, mogu nas jedino tuziti medjunarodnim institucijama koje nam ga takodjer mogu samo popusi.. i jedino nam nebi dali nekih novih kredita.
a uostalom, pa sto ce nam, jer bi u slijedecem potezu nacionalizirao i zaplijenio sav novac stranih banaka u hrvatskoj, otjerao mol, pozvao provinciopolisa u pomoć, te razvlastio sve tajkune i lopove te uveo radnicko dionicarstvo.
kad bi ostali uvidjeli genijalnost ovih mojih poteza, kao tsunami bi se taj model prosirio svijetom!:)))
salu na stranu, ali za ovaj model jedino mislim da bi bio dobar!

Tko je glasao

...žalosno, @edi, ali ovo je

...žalosno, @edi, ali ovo je najkonzistentniji predizborni program koji sam imao prilike pročitati u posljednje vrijeme...

Tko je glasao

zasto bi uopce bilo

zasto bi uopce bilo zalosno!?
sto vise razmisljam o mogucim varijantama izlaska iz duznicke krize, ova mi se cini sve prihvatljivija?
nedavno je linic prodao drzavne obveznice kako bi namakao novac za ratu kredita koja dolazi na naplatu dvadesetog ovog mjeseca!?
nije li to ista situacija kao kad i zelenasi ubiru svoje kamate?
samo je pitanje vremena kad ce grcka uvesti taj model "otplate", a onda ce on biti prihvacen od vecine drzava koje se danas nalaze u duznickom ropstvu.
pa najbolje da i dalje prihvatimo ovaj modus duznickog ropstva, te sasrane rejting kuce koje sustavno ruse kreditni rejting duznicima samo da bi povecale kamatu za nova zaduzenja, koja se opet trose samo da bi se vratili stari dugovi i kamata?
dok svi grcaju i stezu remenje, banke ostvaruju sve vece profite!?
treba li jos dugo trpiti te bankarske zelenase?
nisu li vec dovoljno zaradili?
jesu!
trebamo li ih zaliti?

Tko je glasao

bankari?

...ne treba ih niti žaliti niti zaliti benzinom, samo im najaviti interes i namjeru sam bankrotirati...najčišći i za njih najbolniji potez, i najtržišniji, usput...da se Grci nisu dali uvuć´ u bankarsku priču o pomoći danas bi uz malo sreće i više pameti bili na početku oporavka. a svjetske bankare bi boljela glava. Ali, ne, njihovi politički pametnjakovići su mislili ´zblefirati...Ako hoćeš protiv tržišta onda koristi beskompromisno tržište, "Kapitalizam bez bankrota je kao kršćanstvo bez pakla."
...svi mehanizmi postoje, jedino ih politika ignorira da ne bi postala suvišnom. Islandski poučak je poučan, najzreliji i jedini ispravan. Iako, skoro cijela Evropa je na istom putu, samo sada je kasno za takve eskapade, da se je 2009te razmišljalo tržišno bilo bi šanse za preokret... ovako možemo očekivati još svakojakih cirkusa.

Tko je glasao

No, a otkad sam to govorila...

Tj. da se radi o takvim i tolikim dugovima prema raznoraznim financijskim instirucijama koji su nezamislivi, nerealni i za koje ne postoji nikakva realna šansa da bi se ikada mogli vratiti, jedino što se može dogoditi (i događa se) jest da se zemlje sve više zadužuju, a zadužuju se da bi "servisirali" stara zaduženja... Pakleni krug bez ikakve nade za izlaz...
(http://www.nationmaster.com/graph/eco_deb_ext-economy-debt-external)

Ako može svaki poduzetnik snositi svoj rizik i biti odgovoran za propast vlastitog biznisa, ne znam zašto to ne bi mogle i banke. Dali ste nekakvu kvazi-lovu u nekakvim kvazi-papirima, sa željom da vam se vrati još više, pa onda jošviše, pa još više.... "Sorry", kako bi rekao Milanović, loše ste riskirali, biznis vam je propao, ne možemo vratiti dugove... Došla je suša, najezda skakavaca, žetva je propala, još jednom - sorry!

Sve više ekonomija koje su u gabuli razmišlja o ovom rješenju, Island je već nešto slično učinio, a nije jedini primjer u povijesti.

Mali je problem jedino u tome što u Europi mi to sigurno ne možemo napraviti niti prvi, niti jedini... Mi više nemamo prijatelja izvan zapadnog svijeta koji bi nam pritekli u pomoć za slučaj npr. sankcija... Politička situacija je nestabilna, naši političari ne ulijevaju povjerenje, mi nismo mali slatki Island s malim dugom... Trebamo se strpiti i čekati da počnu padati veliki - PIIGS ... Budući da najveći ionako svoje dugove rješavaju na malo drugačiji način...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bankarsko kurvanje

Samo je Tito mogao Staljinu reći - NE!

Tko je glasao

...ne mislim da je bolje

...ne mislim da je bolje bankrotirati, ...ako je moguće uredno servisirati dugove to bolje...najbolje je ne zadužiti se... ali i stečaj je korektna i civilizirana zadnja mogućnost a on znači i nekakav dogovor dužnika i vjerovnika, pridržavanje nekih pravila i ipak najmanje bolnu soluciju...ali i traži pregovaračku vještinu, dobru vjeru, podršku birača, politički koncenzus politike, poslovne vještine i znanja i neposljednje znati koji je cilj i što poslije...ne treba zaboraviti da će na bankarskoj strani stola sjediti oni koji sve te karakteristike imaju, osim dobre vjere.
...jedino što je i do odluke o odlasku u bankrot teško doći, mnoge politike trebaju mutnu vodu i naizgled bezizlaznu situaciju e da bi usmjerile izgubljene i ustrašene duše u smjeru koji njima odgovara, onom koji u smirenoj atmosferi nitko razuman ne bi uzimao u obzir.

Tko je glasao

stecaj je sasvim korektna

stecaj je sasvim korektna stvar i normalna..

kao i izlaz za novi pocetak..

no ici u stecaj u trenutku kad organizaras balove i ocigledno ne mislis prestati sa takvim ponasanjem i nije nesto..

jer si u stecaju a balovi se nastavljaju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a jos je i gori kad su svi

a jos je i gori kad su svi suglasni ne sa stecajem, vec sa balovima..

i ne pada im ni na kraj pameti da je prekid takvog ponasanja jedini izlaz bez stecaja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dugovi...

Mogli bismo ih nazvati stupnjem ucjenjivosti neke zemlje (iz čega su izuzete one najjače). U situaciji kad Hrvatska duguje (kolko ono?) 60-ak milijardi, vraćanje dugova je kao štrikanje lojtri do mjeseca. Nema "što poslije" jer "poslije" ne postoji, naime, nema teoretske šanse da bi se takav dug ikada mogao vratiti.Mahanje bilo kakvim austerity mjerama kojima se štedi (čak i) milijarda godišnje, ne znači ništa prema dimenziji duga - to je pranje poda četkicom za zube, napad na mamuta čačkalicom.

Kako se niti jedna zemlja nije izvukla iz dugova austerity mjerama, a one se i danas ipak provode, sklona sam zaključiti kako one služe nečem sasvim drugom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

neprijatno i neugodno...

...jasno da nema niti teoretske šanse da se riješi takvo brdo dugova...
nikada se i nije računalo s time. Vrijednostnih papira kojim se trguje je izdato ugrubo u vrijednosti svega što na svijetu postoji, skupa s još neiskopanim rudama, neulovljenim ribama, stokom koja se još nije okotila...to je bila cijena posljednjih dvadesetogodišnjih zapadnih bakanalija... potrošilo se, nije da nije, svi zapadnjaci su sudjelovali svaki prema svojim mogućnostima, stvorile su se potrebe iznad mogućnosti kod, opet, svakog prema mogućnostima svog društvenog položaja.
...i prirodni zakoni kažu da rast po osnovi duga nije beskonačan, prešla se je granica krivulje kada je iskorišten kapacitet onoga što planet nudi čak i u budućnosti...već je požderano...
...općenito, zapadni koncept više ne može sam sebe izdržavati a treći svijet odbija sudjelovati svojim radnim i prirodnim resursima zapadnom welfareu, ...upravo je izračunato da za 1$ zapadnog rasta treba stvoriti 2.54$ novog duga, pa si ti misli...
...izraz austerity u širem smislu se može shvatiti i kao asketizam, otprilike, kao kad griješnik koji postaje svjestan svog neodrživog ponašanja i to okajava u samostanu...nije bit u tome je li moguće dugove vratiti, bit je smanjiti ih i pokušati privređivanje osnovati na održivoj razini.
Moj stav da je to nemoguće u postindustrijskim društvima poput Evropskih je osnovan na ogrezlosti stvorenih navika i izgubljenim radnim navikama i vještinama, onome zbog čega je to nemoguća misija...(zbog toga očekujem da ne da će zemlje poput Grčke i sl. napustiti euro, učiniti će to zemlje poput Njemačke da sačuvaju ono što ih drži na životu, izračunati će da im se više isplati sačuvati svoje vještine nego istrajavati na izgubljenom novcu koji je u krajnjoj liniji svakako fiju)...stvorena su društva koja ne mogu privrijediti za svoje visoke ambicije, zato si mislim da asketizam ovako i onako ne možemo izbjeći, to je pitanje fizičkog opstanka i novog pristupa životu zbog održivosti...
...tražimo li pravdu u raspodjeli asketizma morati će to biti uz dodatnu grubu igru, onako kako smo već vidjeli i uvijek iznova je poslije kojeg desetljeća sve došlo na istu poziciju samo sa o stupanj većim dugom prema sljedećoj generaciji...

Tko je glasao

trebamo li ih

trebamo li ih zaliti?

Benzinom ?!

;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

+ nitroglicerinom!:)

+ nitroglicerinom!:)

Tko je glasao

Živjela

proleterska revolucija! Permanentna! :)

(Jedino da nas te mrcine kojima maznemo lovu, iz puke zlobe ne nazovu - Južnom Korejom?!)

:))

Tko je glasao

Bljak!

Ispravak krivog navoda!!!

Tko je glasao

(Mene da

odmah uzmeš za ministricu kulture, pa da se smjesta bacim na kulturnu revoluciju!)

Tko je glasao

Pobijediti ce ljubav

ne mogu odoliti :)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

al´ bi bilo suza...

..a šta bi onda s onih 12 gledalaca u europarlamentu?
...kamo bi ih smjestijo?

Tko je glasao

Ostali bi

u stavci: "bez lisnice"!

Tko je glasao

lisica, ili lisnice?:)

lisica, ili lisnice?:)

Tko je glasao

"Bez lisnice"!

Lisnica je drugo ime za: novčanik!

Tko je glasao

ne gaje nikakvu empatiju

ne gaje nikakvu empatiju prema socijalno ugrozenim osobama,

jel ima jos nesto da je "rodilo" osim empatije?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zmešalo im se...

Ljudi su malo pobrkali liberalne i konzervativne stavove s lijevim i desnim...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pa da.. zaboravili

pa da..

zaboravili su/smo/ste/se
konzervativne liberale ili socijal demokrate i liberalne demokrscane..

koji su sasvim uobicajeni dio politicke scene..

napr. vise puta rastavljeni i vjencani pucani, gay demokrscani, liberali homofobi, kapitalisti/vlasnici komunisti.. upssss.. tu sam zmesala lijevo/desno, a ne konzerve i liberale..

shake politicari.. ukratko receno.. jedno naizgled, drugo zaistac

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako bi šteli bit' zlobni

Naslućujem i jednu novu političku snagu: gay-fašiste!

Nastanu tako što su najprije fašisti, i imaju neku šetnju po Zagrebu. To sa strane pažljivo motre gay-aktivisti. Na temelju pažljivog promatranja, pametno zaključe da su neki fašisti zapravo latentni homoseksualci. (Možda čak i svi!)

I onda im se srdačno obrate, javno, dakako, i velikodušno ih pozovu u svoje redove!

Je li tako bilo, ili lažem i izmišljam?

Što se dalje zbiva, ne znam: postanu li transparentni fašisti ujedno i transparentni homoseksualci, ili je uvjet za učlanjenje ipak da svoj fašizam stave u stanje latentnosti?

Oprosti na skretanju, ali nisam mogla odoljeti: taj poziv fašistima od strane gay populacije mi je bio jedan od najstupidnijih javnih istupa u posljednje vrijeme....

Tko je glasao

I sumnjam

da su osvijestili kakvu su svinjariju izgovorili, a sve valjda u nekritičkoj želji da na bilo koji način popune svoje redove - pa i na taj da "prisvoje" fašiste!

(Što dokazuje dramatičnu nedostatnost "psihoanalitičkog" mišljenja u političkom djelovanju!)

Tko je glasao

Ti još uvijek tvrdiš...

kako imaš nekog gay frenda... ili si to izmislila... ili si to umislila...ili si to zamislila...???

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tvrdim!

Odgovorno! I slažemo se u mišljenju o tim stvarima! (Nema sva gay populacija aktivističke ambicije poput ovih!)

Tko je glasao

To jest,

postoje gay ljudi koju su potpuno smireni i zadovoljni sobom. :))

Tko je glasao

Uostalom,

što sam izmislila u opisu spomenutog slučaja? Nije li bilo baš tako: da su gay aktivisti javno pozvali onog malog fašistu da im se pridruži?

Sretno i razgaljeno su obavijestili javnost da su došli do spoznaje da je mali, odurni fašist - zapravo homoseksualac!

Kaj je to tebi normalno?

Kaj im nije, idiotima, palo na pamet da po "psihoanalitičkim" zakonima spojenih posuda (svijest - podsvijest), mora vrijediti i obratno: da se u transparentnom gayu krije latnetni fašist?

Tko je glasao

Zatipak

"Latentni"

Tko je glasao

(Bojim se

da si nasjela vrlo prljavim insinuacijama na moj račun od strane nekih kolega, s obzirom da mi postavljaš takvo zapanjeno pitanje... Neke od svojih gay prijatelja sam u određenim periodima života upravo - obožavala! Zato jer su bili divni ljudi! Ali, zašto bi to moralo imati veze sa mojim odnosom prema nečemu što je svojevrsni politički pokret (javan je, dakle, politički!)? Meni je taj pokret izrazito antipatičan, što ni na koji način ne dovodi u pitanje moj ljudski odnos prema konkretnim ljudima.

Uostalom, ja sam žena - ali nisam feministkinja! Ne zato jer sam voljna izuvati cipele i prati noge u lavoru svome čo'eku, nego zato jer svoju ženstvenost, ili ženskost, ne želim ni po koju cijenu ideologizirati!)

Tko je glasao

Zamisli da ja

svoj identitet tražim u "latentnoj tebi"! I još se s time javno kočoperim! I još organiziram javne parade na kojima tražim da me se smatra "zdravom"!

Lud je ovaj svijet - sto gradi!

Tko je glasao

Oni imaju

političke zahtjeve, zar ne? Traže da se njihova seksualnost ne smatra seksualnom devijacijom, nego "normalnim stanjem". Traže zakonske privilegije: sklapanje braka i sve što uz to ide, pravo na djecu, itd.

A onda ovako prostodušno i glupavo ispolje svoje duboke i ozbiljne - komplekse i psihološke probleme!

Tko je glasao

Sedam sekretara SKOJa

Sedam poruka samo sebi - sedam mudrih odgovora. Rekoh ja - najbolje za chatanje sa samim sobom jest upaliti Notepad.

Tko je glasao

puno toga im se smesalo u

puno toga im se smesalo u glavi!:)

Tko je glasao

"Odstupanja nema!!!"

Pravednik kao da je u centralu poslao poruku:

"Kad na Pollitici nestanu minusi u obranu Iblera, znajte da više nema živih koji nemaju srama."

B-52

Tko je glasao

sorry martine, dao sam ti

sorry martine, dao sam ti najprije plus, ali si zbog ove zloceste lazi ipak zasluzio minus!
btw. tko je u svemu ovome licemjer?
ti koji se sprdas sa "prodavacem cipela", a solidaliziras sa radnicama kamenskog, ili "prodavac cipela" koji se solidarizirao sa tim radnicama?
laburisti su podrzali prosvjede radnica kamenskog, te kroz prijedloge izmjene zakona o stecaju, trazili zakonsku zastitu takvih radnika!
na te prosvjede nisu dosli iz "populizma, ili jeftinog politikanstva" kao sto voli blebetati liberalni centar(sdp), vec zbog toga sto su ih radnice kamenskog pozvale.
sto mislis zasto?

Tko je glasao

Ne, uopce ne, nego se pitam

Ne, uopce ne, nego se pitam zasto on kao bivsi prodavac cipela ne zastupa interese radnica Kamenskog nego se kao i sve ostale stranke gura u zastupanje interesa srednjeg sloja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci