Tagovi

Čudnovati kljunaš

Dan – dva prije Božića u gradu sam susreo dopisnika jedne naše redakcije iz Slovenije.
Čovjek je izuzetno dobro informiran. Ima pregršt informacija i iz Zagreba ali i iz Ljubljane. Posebno je to bitno jer su susjedi iz dežele preuzeli predsjedanje EU. Od njega sam i saznao kako se jedan predsjednik hrvatske političke stranke požalio svom kolegi – predsjedniku sestrinske slovenske stranke da je pogriješio što nije složio predizbornu koaliciju kontra Sanadera.
Pitao me taj poznanik što će biti s ZERP-om (ili Čudnovatim kljunašem, kako ga je nazvao Sanader u Saboru prilikom donošenje odluke 2003.). Odgovorih mu: ništa, odluka Sabora ostati će formalno na snazi ali Hrvatska neće provoditi MJERE njegove primjene. Ne samo na članice EU nego i ostale zemlje jer za to nemamo ni zakonskih ni tehničkih uvjeta.

Ovih dana ZERP je tema svih medija u Hrvatskoj. I na internetu mnogi se njime bave. Nakon što je odluka Sabora 1.1. stupila na snagu, sada je predmet prepucavanja pitanje je li Hrvatska u mogućnosti nadzirati prostor ZERP-a. O tome sam sinoć na HTV-u slušao poetska izlaganja Davorina Rudolfa i nekog predsjednika Ceha ribara Baranovića (?). Oni su ustvdili da to nije problem i da suvereno možemo nadzirati taj ogroman morski pojas.
Da, možemo ako u nadzor pošaljemo oba aviona i jedini brod koji može na pučini ostati bar petnaestak dana. Ili ako od Red bula posudimo balone.

Naravno da je ključ nadzora nad prostorom ZERP-a obalna straža. Kako u njegovoj ribolovnoj tako i u ekološkoj komponenti. Zato i jesmo u Saboru zagovarali da uporedo s Odlukom o proglašenju ZERP-a ide i zakon o osnivanju obalne straže. Sve je to trebalo biti učinjeno potkraj 2006. I tu počinju problemi. Sanader zahtjeva da Obalna straža bude u sastavu MUP-a ili Lučkih kapetanija a Predsjedenik Republike da ona bude dio Ratne mornarice. O tome mogu osobno svjedočiti nakon dva razgovora s Predsjednikom republike. Cijelu 2007. Sanader je potrošio na „usuglašavanje stavova“ da bi na posljednjoj sjednici prošlog saziva Sabora donijeli Zakon o obalnoj straži prema kojem je ona sastavni dio mornarice.
Ako smo dakle donijeli Zakon o obalnoj straži, zašto s 1.1. Hrvatska nije spremna nadzirati prostor ZERP-a? Umjesto odgovora, pažljivo isčitajte priložene odredbe toga zakona.

Zakon o obalnoj straži Republike Hrvatske stupio je na snagu 1. studenog 2007. („Narodne novine“ br. 109/07.)

Članak 42.
U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga Zakona Vlada Republike Hrvatske utvrdit će Prijedlog odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga s Obalnom stražom u Hrvatskoj ratnoj mornarici i predložiti Predsjedniku Republike Hrvatske ustroj Obalne straže (članak 3. stavak 2.).
Članak 43.
U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga Zakona Vlada Republike Hrvatske donijet će:
– Uredbu o standardima koje moraju zadovoljavati plovila Obalne straže i plovila koja sudjeluju u provedbi planova područnih jedinica koordinacije (članak 13. stavak 1.),
– Uredbu o organizaciji i načinu rada Središnje koordinacije, Stručnog tijela i područnih jedinica koordinacije tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru (članak 13. stavak 2.).
Članak 44.
U roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona ministar obrane donijet će:
– Pravilnik o unutarnjem redu Obalne straže (članak 3. stavak 3.),
– Pravilnik o zastavi Obalne straže, službenom znaku, službenoj iskaznici i službenim odorama pripadnika Obalne straže (članak 4. stavak 5.),
– Pravilnik o načinu stjecanja statusa ovlaštene osobe Obalne straže (članak 5. stavak 4.),
– Odluku o brodovima, zrakoplovima i drugim sredstvima koja ulaze u sastav Obalne straže (članak 13. stavak 3.).
Članak 45.
U roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona ministar obrane donijet će:
1. uz suglasnost ministra nadležnog za unutarnje poslove, ministra nadležnog za pomorstvo i ministra nadležnog za vanjske poslove:
– Pravilnik o međusobnoj suradnji nadležnih ministarstava i suradnji s međunarodnim institucijama (članak 25. stavak 3.),
2. uz suglasnost ministra nadležnog za unutarnje poslove i ministra nadležnog za pomorstvo:
– Pravilnik o primjeni mjera i sredstava prisile, zaustavljanju i pregledu sumnjivog plovila, uzapćenju plovila, privremenom zadržavanju osoba, službenim evidencijama i drugim radnjama potrebnima za pokretanje postupka protiv prekršitelja propisa (članak 23. stavak 2.),
3. uz suglasnost ministra nadležnog za pomorstvo:
– Pravilnik o načinu suradnje i razmjene informacija Obalne straže i drugih tijela nadležnih za sigurnost plovidbe te ovlastima i postupku nadzora nad provedbom propisa o sigurnosti plovidbe (članak 32. stavak 3.),
– Pravilnik o načinu suradnje ovlaštenih osoba Obalne straže i tijela nadležnih za traganje i spašavanje na moru te način razmjene informacija potrebnih za njihovo učinkovito i usklađeno djelovanje (članak 34. stavak 2.),
4. uz suglasnost ministra nadležnog za unutarnje poslove:
– Pravilnik o načinu suradnje ovlaštenih osoba Obalne straže i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te način razmjene informacija potrebnih za njihovo učinkovito i usklađeno djelovanje (članak 35. stavak 3.),
5. uz suglasnost ministra nadležnog za pomorstvo:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za nadzor iznenadnog onečišćenja na moru (članak 39.),
6. uz suglasnost ministra nadležnog za gospodarstvo:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za nadzor eksploatacije mineralnih sirovina, nafte i prirodnog plina (članak 39.),
7. uz suglasnost ministra nadležnog za znanost:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za nadzor znanstvenih istraživanja na moru (članak 39.),
8. uz suglasnost ministra nadležnog za kulturu i zaštitu prirode:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za zaštitu kulturnih dobara na moru, morskom dnu i podmorju (članak 39.),
9. uz suglasnost ministra nadležnog za zaštitu okoliša:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za zaštitu okoliša (članak 39.),
10. uz suglasnost ministra nadležnog za morsko ribarstvo:
– Pravilnik o suradnji Obalne straže s tijelima nadležnima za morsko ribarstvo (članak 40. stavak 2.).
Članak 46.
Danom stupanja na snagu Uredbe iz članka 43. podstavka 2. ovoga Zakona prestaje važiti Odluka Vlade Republike Hrvatske o osnivanju Koordinacije Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske od 27. kolovoza 2004., klasa: 022-03/04-02/33, urbroj:5030109-04-1.
Članak 47.
U roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona nadležna državna tijela uskladit će propise koji se odnose na provedbu nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru s odredbama ovoga Zakona.

Dakle, ako SVI provedbeni podzakonski akti budu donijeti na vrijeme (a to bi bio presedan otkako postoji samostalna Hrvatska) Obalna straža može početo djelovati u svibnju mjesecu.
Naravno pod uvjetom da ima brodovlje i radarski sustav. A oni se mogu naručiti nakon donošenja Uredbe iz članka 43. Zakona. A isporuka? Do kraja 2008. ili početkom 2009.
Do tada odgovornima sugeriram da prostor ZERP-a nadgledamo skuterima i Red bull balonima. Pod zapovjedništvom Ivice Kirina. A oznake Obalne straže mogla bi biti glava vepra oko koje bi pisalo „Kuda idu divlje svinje“.

Komentari

Zakon je stupio na snagu

Zakon je stupio na snagu prije dva mjeseca. Kad je izglasan u Saboru?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Na posljednjoj sjednici.

Na posljednjoj sjednici.

Tko je glasao

A kaj fali toj posljednjoj

A kaj fali toj posljednjoj sjednici. Jel je ona drukčija za ocijenit zato jel je zadnja?

Tko je glasao

Nikaj, nije drugačija. Samo

Nikaj, nije drugačija. Samo sam odgovoril na pitanje. I da, zakon je zakasnil leto dni.

Tko je glasao

Da se islo prvo raditi ZERP

Da se islo prvo raditi ZERP obalna straza to bi bila prakticki gotova stvar i o tome se em ne bi trebalo pregovarati za uspostavu koalicije, em pregovarati u EU. Sanader sada moze i jedno i drugo, a inace ne bi mozda i nista osim sto bi vec od prije navuko gnjev Italije i Slovenije. Ovako su Talijani u meduvremenu jos i financirali riblje trznice, ovo ono, ...
Da se pak islo nabavljati bilo koju stavku iz obalne straze to bi tek bio cirkus. Zamisli natezanja sa radarima, pa brodovima, helikopterima (e moj Hirc), cudima.
Sanader ima puno bolji rad nogu i puno bolju taktiku i pametniji je i kad je na odmoru nego vi u oporbi, cak i kad radite i to cijeli klub.
Mene bi prakticki bilo sram ovakvo sta prigovarati, ali dobro.

Tko je glasao

Oprosti, doista te ne

Oprosti, doista te ne razumijem. Pojasni mi jer kada ja budem razumio , razumjeti će i svaka budala u ovoj državi.

Tko je glasao

Meni se cini da sam imao

Meni se cini da sam imao takta da samo naglasim da je Sanader pametniji i nadasve okretniji, a ne da provociram.

Stvar je vrlo jednostavna. Ici nabavljati brodove, opremati obalnu strazu, .... i sve sto treba uz postojeci odnos lopovskih snaga na vlasti (kako vi sami tvrdite) ne bi isao glatko tj oduzio bi se do ko zna kad (hoce i Mesic tu sudjelovati i tko sve jos ne), a to bi doista i bilo shvaceno kao vrlo jasna jednostrana preuranjena gesta od svih zainteresiranih strana koje bi omah uzvratile konkretnim protumjerama. Sanader nije lud da to podstice bez obzira na zakone i sl. kad moze mirno i lezerno pregovarat nakon sto je stvar vec proglasena, a na ruku mu savrseno ide i timing konstituiranja Vlade i svega ostalog.
Ustvari zakoni mu idu na ruku jer su vec tu, pa ce njihova provedba sada biti laksa.
Ajd sad ti prosvjeduj kad postave radare za kontrolu Zerpa, ajd se usprotivi kad cijela nacija bdije nad tim da li je sve uzeto u obzir. Cak bi i oni zeleni aktivisti sami sebi skocili u usta jer bi se morali odluciti da li im je draze zracenje ili zerp.

Maestralno, pa covjek je ipak intendant ili kakav vec teatrolog, ... uglavnom sa puno vise smisla za realno nego svi govornici na tu temu po oporbi od lijeva na desno i obrnuto. Zabezeknut sam, a prigovori su tipa "eh kiselo ti grozde".

Tko je glasao

Sposobnost našeg premijera

Sposobnost našeg premijera je više nego zadivljujuća. Dok u okolici Rijeke proizvode borbena plovila namjenjena libijskoj ratnoj mornarici, naša vrla vlast na čelu sa najsposobnijim premijerom nikako da se u 4 godine odluči trebaju li nam brodovi za nadzor mora u sklopu ZERP-a ili ne. Što se tiče radara, ako se ne varam, imamo ih na Učki, Pelješcu, Visu, Lastovu, Mljetu i Dugom otoku (Nebo 2001, More, Enhanced Peregrine, FPS-117) a jedna od njihovih namjena je nadzor mora u sklopu ZERP-a. A s obzirom na redovitu obnovu voznog parka vlade RH radi amortizacije i vrlo brze kupovine kanadera ove godine, ne vidim nikakv problem otvaranja natječaja i kupovine nekoliko helikoptera namjenjenih obalnoj straži.

Naravno, s obzirom kako idu državni natječaji u ovoj državi na čelu sa našim najsposobnijim premijerom, mogućnost realizacije ovakvog natječaja traje stoljećima, jer uvijek je lako napisati neki zakon ali muko moja, kad treba nešto napraviti radi toga, onda se vidi koliko smo nesposobna nacija.

Tko je glasao

Baratas nekakvim podacima, a

Baratas nekakvim podacima, a i prekrasan si primjer spomenio, ali si strasno negativno orijentiran pa ti zato ne bih kvario dozivljaj Premijera, ali brodogradevinske teme i dileme su nesto sto je prakticki prvo na jelovniku nove Vlade cemu se radujem vec vise od dvije godine sustavno ulazuci dobar dio slobodnih sredstava u to.
Dakle usko pratim brodogradnju (i plovidbe) pa mi vecina vijesti ostane dulje nego neke druge kao sto su ove s radarima.
Libijska mornarica, cak i obalna straza .... da sad ne duljimo znaju se sve karakteristike brodova, zahtijevi, a sve je iskusano je na stvarnim internacionalnim natjecajima, sve po redu i pravilima sluzbe... postoje ljudi, tvrtke, insituti i zavodi, projekti, ... svega koliko hoces za prakticki odmah sve sklepati u skladnu cjelinu - pod jednim jedinim uvjetom ako se to zeli (i na koncu moze platiti).
Dakle ono sto govorim jest da nije bas uputno susjede provocirati vec objavljenim natjecajima (volio bih kada bi tu postigli makar mrvicu konsenzusa), premda mi to prakticki vec imamo u pogonu sa jednom jedinom razlikom da se radi za ludoga Gadafija, a ne za nas. Kada se pogleda cak je i to izazvalo ljutnje susjeda jer su to dobro prepoznali da to Hrvatska u zavjetrini priprema flotu za obalnu strazu ili vec sto ce iz toga izaci, a mi sve kao nesposobni i tako to.
PS http://www.poslovni.hr/img/ArticleImages/45083.jpg
http://img115.imageshack.us/my.php?image=dsc00312ec6.jpg
http://img46.imageshack.us/my.php?image=dsc00307dn8.jpg
http://img123.imageshack.us/my.php?image=dsc00310ti3.jpg
i velis nesposobna nacija http://i110.photobucket.com/albums/n83/Dan12345_2006/HK-1.jpg

Tko je glasao

Cijela priča o ZERPU je

Cijela priča o ZERPU je prilično dugačka ali se ustvari napravilo jedno veliko ništa. I neće se moći napraviti još ništa jer treba još vremena za organiziranje, kupnju brodova, itd.

Stoga, jedino što mogu odati priznanje Sanaderu je za izbjegavanje rješavanja problema. Iako se u njegovu slučaju može govoriti i o staranju novih (recimo Hido i potpisana zabilješka). Ako je to tebi zabavno meni nije...

Moje očekivanje (i ne samo moje) od političara je upravo rješavanje istih. (A šta'š kad sam naivan...)

Meni se cini da sam imao takta da samo naglasim da je Sanader pametniji i nadasve okretniji, a ne da provociram.
Za koga je to bilo dobro ?

Ovako su Talijani u meduvremenu jos i financirali riblje trznice, ovo ono, ...
Nekako logički razmišljajući kad talijani ne bi mogli (ili da nisu mogli) loviti u ZERPu, očekivao bih još bržu investiciju jer je očigledno kako njihovo tržište treba ribu.

...ali brodogradevinske teme i dileme su nesto sto je prakticki prvo na jelovniku nove Vlade cemu se radujem vec vise od dvije godine sustavno ulazuci dobar dio slobodnih sredstava u to.
Ovo je neka insiderska informacija ? Još jedan Brodosplit ?

Ustvari zakoni mu idu na ruku jer su vec tu, pa ce njihova provedba sada biti laksa.
Čime ?

(volio bih kada bi tu postigli makar mrvicu konsenzusa)
Koncenzus sa Sanaderom nije sigurna karta - sjeti se njegovih partnera iz prošlog mandata...

PS Čitao sam jednu reportažu u magazinu More o talijanskom izlovu tune u mediteranu, odnosno libijskim vodama. Zadnje seljačine iz libijske administracije ih tako d*kaju da to nije za gledat. Ali talijani svejedno trpe... Ako hoćeš loviti, zauzmi "pregovarački položaj"...

Tko je glasao

Smatram da se na primjeru

Smatram da se na primjeru zerpa vidi da u siroj javnosti u principu uopce ne znamo sto to doista znaci politika.
Politika i vodenje politike je umijece u mogucem, a ne jednostrano ponasanje. Masa uspjeh sagledava kao ispunjavanje jednostranih zahtijeva u potpunosti i bez rezerve, a ne u granicama moguceg, te jos vaznije perspektivama u buducnosti. Orijentirani smo samo iskljucivo na tekuce pojavnosti sa kojima se susrecemo. Dakle, bez obzira na nase pravo i sve razloge oko kojega je manje vise neuobicjaneno sirok konsenzus u nas (sto je samo po sebi takva rijetkost da se treba zabrinuti) realna politika je nesto drugo. O tome ja govorim ili bar pokusavam govoriti.

Pa zar nismo naucili na primjeru nasih istocnih susjeda sto znaci ponasati se jednostrano i iskljucivo.

Tko je glasao

Politika i vodenje politike

Politika i vodenje politike je umijece u mogucem, a ne jednostrano ponasanje.
U ovom konkretnom političkom slučaju nije iskorišteno "moguće" pa se dogodilo, odnosno se događa - "jednostrano". A sve u "režiji" jedne te iste osobe...

Tko je glasao

Nema te osobe koja može sve

Nema te osobe koja može sve sama vodit.
Takve stvari su na početku osuđene na propast.
Vodit politiku jedne zemlje je koordiniranje jednog tima i donašanje odluka.
Jedan vodeči političar je samo tolko dobar kolko vrijedi njegova okolina.
Ako se okruži sposobnim ljudima ugrožen mu je položaj, naravno ak nezna koordinirat.
Ak ima oko sebe lajbeke, stolica mu je sigurna ali doaze novi izbori za četri godine i stolac je opet ugrožen.

Tko je glasao

Pa puno toga se može

Pa puno toga se može iščitati iz pseudonima. Obaladaleka je daleka obala iliti daleko od obale. A od obale pameti je daleko i ZERP

Tko je glasao

Mladi gospon,možda nećete

Mladi gospon,možda nećete vjerovati, ali i na području kulture ima zakona koji su izglasani, stupili na snagu ali se ne primjenjuju.

Tko je glasao

Lome li se oko njih koplja,

Lome li se oko njih koplja, trguje li se njima, zaglupljuje raja kao i u slučaju ZERP-a?

Tko je glasao

Nadzor čudnovatog kljunaša

Nadzor čudnovatog kljunaša zerpa ( ta nakaradna skraćenica više je puta spomenuta od nekog nogometaša u posljednje vrijeme) uopće nije problem. Ako se odluče na vojni lobby i HRM u pitanju će biti posao ab ovo, organiziranje postrojbe, izrada brodova, a kod MUP-a je samo proširivanje teritorija djelovanja jer ga i ovako pokriva (kako to je posebno pitanje, obzirom na prilicno lose stanje i mali broj brodova). MUP po prirodi ima sva potrebna ovlaštenja, jer je pitanje nadzora zerpa cisto policijsko pitanje (kontrola brodova i tereta). Ako ulazimo u NATO,kako vidimo jer to narod hoće, valjda vojni aspekt zastite zerpa otpada, jer smo svi pod zajednickim kisobranom. Nece valjda razarači ganjati ribarice oko visa, i gledati po jahtama crew liste, ispustanje balastnih voda....Moj prijatelj, inače strojar na cruiseru poznate stane kompanije, je prije nekoliko godina završio dvadesetak dana u federalnom zatvoru u Miamiju jer su po naredbi zapovjednika stroja podešavali senzore prečišćevača iznad dozvoljene granice. Netko sa broda je cinkao Obalnoj strazi, a predmet je ubrzo preuzeo FBI jer je zagadjenje u pitanju federalno kazneno djelo, ameri su odmah pregledali satelitske snimke rute broda da se utvrdi oil spill, dok je frend bio u pržunu dok se nisu utvrdile sve okolnosti dogadjaja, i dok nije potpisao izjavu da ce se za vrijeme sudjenja odgovornim javiti na sud, i tek su ga onda pustili iz zatvora u kojem je bio sa razbojnicima, ubojicama i silovateljima. Uglavnom tretirali su ga kao zadnje smeće, a ovdje mogu potopiti nuklearnu podmornicu i još će ih častiti ribom i bukarom vina...
Obzirom da rekreativno planinarim svjedokom sam bezgranične devastacije hrvatskih i bosanskih šuma, prirodnih izvora slatke vode, te istrijebljivanjem životinja po šumama. Hrvatska je vjerojatno zemlja sa najviše (krivo)lovaca po glavi stanovnika puca se na sve što se miče, organiziraju se faraonski lovovi političko-vojno-policijske elite po uzoru na Karađorđevo. Umjesto da se rijetki rezervati prirode poput Biokova proglase nacionalnim parkom, pored njega se probija trasa autoputa, buše se tuneli, grade se bespravno vikendice, uništio se životinjski svijet.
U takovom okružju pitanje našeg odnosa prema zerpu je samo jedna od točki zaštite prirode. Organiziranje Obalne straze bi trebalo biti samo dio, uz organiziranje rangera, službe spašavanja, te vatrogastva, i to bez odlaganja jer je vrijeme isteklo, šteta je napravljena....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci