Tagovi

Čudan svat u posjeti knjižari "Schwarz"

Da se malo odmorimo od politike i po sugestiji Rebela, evo jedne od mojih kratkih priča. Zaista, ova naša politika ( izborna kampanja), pa evropska agonija, pa globalna zbivanja... traže dobre nerve pa iako smo kolaborativni politički blog, vjerujem da će Mrak tolerirati i još pokoji literarni izlet, osim Rebelovih, budući da ti izleti mogu imati i terapijsko djelovanje. Inače, imam oko 30 kratkih priča, manji dio je objavljen, veći nije:
----------------------------------------
Daniel Schwarz doživio je toliko toga čudnovatoga i čudovišnog na prostoru od tridesetak kvadratnih metara prekrcanim knjigama – a i podosta toga nevjerojatnoga iza prostora koji označava knjižarom – u garsonijeri -bunkeru, da to nije za povjerovati. Službenu knjižaru od neslužbene garsonijere nikada nije bilo moguće strogo dijeliti, a to je možda i jedan od razloga kaosa koji je tu najčešće nastajao i vladao.

I kroz jedan i drugi prostor defilirali su najčudnovatiji svati ovog otkačenog naroda uokolo a većinom naroda pridošlog sa prostora – Balkana! Da, bilo je tu i Balkanki raznih fela! Kako Daniel nije seksualni manijak nego ipak knjižar, naravno, defiliralo se daleko više u prednjem dijelu ovog teško odvojivog prostora koji ukupno i nije tako male površine – skoro 65 m2! I, dva ulaza i izlaza - sa ulične strane jedan i sa dvorišne strane drugi! U slučaju neke iznenadne neprilike odstupnica je postojala u dva smjera, ovisno s koje strane je dolazila opasnost!

Nakon završetka radnog vremena knjižare u nju i garsonijeru moglo se ući samo telefonskom najavom jer – cjelokupni prostor nije bio povezan na zvonca kraj ulaznih vrata u zgradu! Oaza, otok, bunker!

Ali scena od jučer premašuje sve što je vidjeno ( i nije vidjeno jer se odvijalo u mraku!!) ove Schwarzove knjižare. Vladalo je neko turobno raspoloženje - kupaca nema, vjetar fijuče i huče, otvaraju se na udare vjetra vrata sa starim, prastarim modelom kvake i brave, kao da će netko doći a nitko ne dolazi, osim poštara.. Pomoćnica i Schwarz bave se papirnatim poslovima ( računi, računi, računi - s prošlim rokovima za uplate, slažu opomene na opomene itd. i tsl.)

Odjednom, brzinom vjetra uleti u knjižaru biće plave kose, žustrih pokreta, plavih očiju, brza govora i općenito, naglašene gestikulacije. Te brzo izgovorene riječi - izrečene kao u rafalu -, sa hihotanjem, ne bi razumio ni rodjeni Austrijanac-Bečlija a kamoli nagluhi Daniel Schwarz koji ne nosi slušni aparat osim kad baš mora. Zapravo, u ovom slučaju njegova nagluhost i pomaže jer kreštavi glas njemu i nije tako kreštav:

«Tražim rumunjske knjige!»- govori dama usplahireno i gleda prema – slovenskim knjigama!

«Samo srpske, bosanske, hrvatske, slovenske i njemački prijevodi autora jugoistočne Evrope...! objašnjava knjižar čudnoj ptici. Ona šeće knjižarom lijevo - desno, tamo-amo, uzima iz regala knjigu o Kurtu Waldheimu; pita je znatiželjni Daniel što misli o toj aferi a ona odgovara brže od brzine svjetlosti i opet knjižar ne razumije ni jednu jedinu riječ! Sa drugog regala uzima španjolske priče za djecu na hrvatskom jeziku i obje knjige stavlja Danielu na stol. U tom času pomoćnica Mirela stavlja mu papir pred nos na kojem čita poruku ispisanu velikim, štampanim slovima: «VJEROJATNO PRIMJEĆUJETE, OVA ŽENA NIJE NORMALNA, OSIM TOGA, ISPOD JAKNE NEMA – NIŠTA! Odmah napiše na papir i okrene ga Mireli: DA LI JE VEĆ DOLAZILA RANIJE U KNJIŽARU? Mirela niječno klima glavom.Tek tada Daniel primjećuje kako dama srednjih godina grčevito pritišće jaknu na gornji dio tijela, drhtureći...

Daniel pita tiho Mirelu: «Kako znaš da ispod nema ništa?»

«Vidjela sam slučajno!», odgovara Mirela.

« E, sad postaje zanimljivo!», misli Daniel. Da je barem punašnija pa da i on vidi slučajno «ispod ništa»! Ali što bi se dalo vidjeti kod ove mršavice – podiže se Daniel sa stolca zagledajući u njenu jaknu. Istina, ovratnici pokazuju goli vrat i dio poprsja ali to opet ne mora značiti – ispod ništa!

No, cilj je prodati knjigu a ne zagledati mušterije - razmišlja knjižar Daniel, u svakom trenutku profesionalac u svom poslu. U ovom slučaju šanse su male, ali valja pokušati...

«Dakle, kupujete ove dvije knjige!?», pita knjižar znajući da je to dio igre u koju ga je uvuklo ovo neobično stvorenje.

«Ne, rezervirala bih te knjige! Sada nemam novaca!», odgovara.

«Bar za akontaciju, imate li bar toliko?», ne predaje se Daniel.

«Nemam, ipak rezervirajte mi!», govori i leprša prema vratima knjižare. Pomoćnica Mirela se izgubila u pokrajnjoj prostoriji, vjerojatno joj ova posjeta ide na živce.

«Leprša i odleprša!», misli Daniel,» poput ptice koja je izgubila jato, kompas i tko zna što je sve izgubila u ovom jebenom, kratkom životu. Kontakt sa stvarnošću, poprilično!»

Poslije Daniel žuri prema banci i primjećuje je kako sjedi uz stol i pijucka čaj u obližnjem restoranu, jednom rukom držeći se za jaknu. Mahne joj, a ona uzvrati, razveseljena.

Na povratku iz banke sretne je opet kod križanja Alser Strasse - Lange Gasse/Spital Gasse, blizu telefonske govornice. Gleda kako se spretno provlači, malo pognuta, izmedju prolaznika, stiščući jaknu i žureći... Jer, početak je ožujka u Beču, snježnog, hladnog, vjetrovitog ožujka. Živa u termometru danas nije preskočila crticu koja označava nula stupnjeva Celzijusovih. Ova ptica kod nula stupnjeva samo što se nije smrzla... Ili je već otporna na to – možda joj to i nije prvi izlet, možda ne i prvi bijeg iz toplog stana gdje je svega samo ne ljudi i – knjiga!? Odleprša iza ugla taj čudan svat koji je Daniela malo probudio, malo zbunio, malo mu dao da razmišlja o Freudu, psihoanalitičarima, neurotičnom Beču, o sebi...

Kada turistički autobusi kruže središtem, Ringom, turisti se dive najsavršenijim arhitektonskim zdanjima Srednje Evrope – Gradska vijećnica, Parlament, muzeji, Državna opera, zgrade ministarstava, zgrada burze, elitni hoteli, velebne crkve, trgovine koje mame... Većina uzdiše zavideći onima koji tu stanuju...rade i žive.

Samo knjižar Daniel Schwarz i još poneko, znaju: «Svašta u knjižari, svašta u Beču!»
--------------------

(Wien,6.03.2004.)
--------------------

Komentari

po zelji

ovako kako je ispricana prica mi je nedorecena i cini mi se kako sama po sebi nema smisla ali moze biti dobar uvod u pricu dalje. to cekam, do tada nemam komentara

vjerujem da je samo dio neke cjeline, serije prica

inace, za sada je slicna jednoj knjizi koja sum davno citala a mislim da se zove knjiznicar .. dobar spijunski roman

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Postoji još 29 priča(pripovijedaka) i sve ih povezuje glavni junak Daniel Schwarz. Kada bi se malo doradile i posložile jednom dobrom logikom, odnosno redoslijedom, dobio bi se omnibus roman. Politika me već počela umarati i možda se stvarno posvetim više literaturi, mada držim, da je utjecaj literature na ljude u nas, vrlo skroman! Pa, kome je u ovom cirkusu i neimaštini danas stalo do kupovine knjiga i čitanja???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

balkanska casablanca

Susret u gradu fon strausa dvoje apartita. . On ka knjizar, agent izraelske izdavacke kuce proucava frojda. Ona ka tica, agentica rumunske izdavacke kuce sekurite ne proucava nista.
Dobra prica, nemoras lagat nisi mislija na frojda nego na sisu.

Tko je glasao

Danas sam široke ruke......

Dadoh Vam + da si ne trebate sami dati...., može Ljubo i bolje. Danas sam široke ruke..., kao kakav HDZ-ovac. Pozdrav i Čuvajmo Hrvatsku.....

Tko je glasao

@Siniša Prpić

Da, da - čuvajmo Hrvatsku - od HDZ-a! A plus sam sebi kada dođemo do 14 ZA, ili 19, ili 29, pa da zaokružimo na 20 ili 30! Pozdrav od moje malenkosti i naravno, Jafice! Evo je, šeće po tastaturi... joooooj! ŠIC, ŠIC!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ok.. drugi puta ću čekati kad

Ok.. drugi puta ću čekati kad skupite 14 pluseva..... ili možda da čekam do 29 ?!

Tko je glasao

pa iako smo kolaborativni

pa iako smo kolaborativni politički blog,
vjerujem da će Mrak tolerirati i još pokoji
literarni izlet, osim Rebelovih, budući da ti
izleti mogu imati i terapijsko djelovanje.

literarni izleti su često ogledalo političke zbilje, samo ih treba znati čitati

Tko je glasao

radi li se biografskoj ili

radi li se biografskoj ili barem polubiografskoj priči? :)

Tko je glasao

radi se o erotskoj. prici

Svi nasi u austriji se bave sumljivim poslima.
Zrinski i frankopani zavjerama a ljubo i sanader erotikom.

Tko je glasao

@tomy82

Priča ima elemenata erotike, to ne poričem, jedino mi nije jasno kako u Danielu Schwarzu vidiš - mene?? I molim te lijepo, nemoj me u ovom strašnom času za HDZ, povezivat sa Sanaderom!! Samo mi danas treba još Bajić za vratom?!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Danijel ima knjižaru , ljubo

Danijel ima knjižaru , ljubo ima knjižaru, oba su balkanci , obe knjižare su u beču, oba vole gole ženske u kišnom ogrtaču.
Previše sličnosti za dvi osobe , ondak sam zaključija da si ti oboje.

Frojda si uvalija za zavarat trag.

Tko je glasao

@Rebel

Da nije tako, ne bih prihvatio tvoju sugestiju! S druge strane, bit će onih koji inzistiraju ovdje na "čistoj" politici - samo zato uvodna napomena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci