Tagovi

Crtice iz Engleske ( 2. dio)

Ljudi, mentalitet, drustvo, kultura

Britanski Otok odvojen je od evropskog kontinenta kanalom La Manche kojeg oni zovu, a kako bi drugacije nego - Engleski Kanal (English Channel). Mozda je bas ta prostorna odvojenost i vjekovna izoliranost i glavni razlog njihove razlicitosti od Evropljana. Samo 40-tak kilometara vode u najuzem dijelu Kanala izmedju engleskog Dovera I francuskog Calais-a (Kalea) stoji izmedju Britanije i Evrope a toliku je razlicitost uvjetovao!
U svemu i po svemu. Doduse, tako je bilo dok globalizam i internetizacija nisu dosli ovamo, pa sada ta razlicitost nije vise u svemu.
U Britaniji zivi blizu 60 milijuna dusa, pa je Otok povrsine oko 250.000 kvadratnih km prenapucen. Iako je napucenost vidljiva i ocita, zbog dobre organizacije i upravljanja nije teska i tegobna.

Generalno, Englezi su zatvoreni, hladni i prilicno negostoljubivi. Nezainteresirani za ono sto je strano i drugacije, a niti osobito znatizeljni da to saznaju. Pa tako mozete godinama zivjeti medju njima, a da o vama ne znaju nista i da o njima ne saznate o njima. Mislim prvenstveno na susjede koji vas nece pozvati k sebi, ono na kavu, pice.. zbog upoznavanja ili drustva. Ni govora. Vrlo su nepovjerljivi spram stranaca i skrto govore o sebi i svojima, a takodjer vas nece puno pitati o vama, osim onog konvencionalnog pozdravnog – zdravo, kako si? Ja sam u pocetku susjede k sebi pozivala vise puta pokusavajuci uspostaviti neki kontakt, ali ne ide, nema interesa.
Moze se reci, da Englezi vole i cijene samo englesko i vole samo Engleze. Ne bi se moglo reci da oni strance mrze, oni ih jednostavno ignoriraju, podnose I prihvacaju kao neko nuzno zlo.

Pa onda dalje, Englezi su suzdrzani i bez nepotrebnog uzbudjivanja i mlakog temperamenta, pa se ne kaze uzalud “hladan ko Englez”.
Ekscentricni su. Cudaci u mnogocemu.
Pa tako napr. jos uvijek koriste svoje srednjovjekovne obicajne mjere i mjerila za udaljenost, tezinu, tekucine.. milja, inch, yard, pint, foot (stopa), stone (kamen), pound, gallon.… a metricki sistem jos uvijek nije potpuno sazivio. I prilicna je gnjavaza to preracunavanje u metre, litre, kilograme. Tako su engleska tijelesa teska recimo 9,5 stone, a 1 stone je 6,5 kg pa ti ajd’ sad racunaj koliko je netko tezak! Dalje, u njihovim kupaonama rijetko cete vidjeti slavine-mjesalice, nego su odvojene za toplu i hladnu vodu, kao i bide jer je on neki evropski izum, itd…. Pa i to spada u drzanje tradicije.

Osim prirode, Englezi obozavaju zivotinje i masovno drze kucne ljubimce, najcesce pse. U novije vrijeme I egzoticne zivotinje poput zmija, majmuncica, iguana, oposuma..Konji su takodjer voljene zivotinje, pa tako postoje brojne privatne konjusnice-stale koje osim svojih drze i tudje konje o kojima vode brigu, poucavaju jahanje, iznajmljuju konje, organiziraju male turnire isl. Nesto vrlo lijepo I korisno. Konjske trke su takodjer popularne.
A nekada najomiljeniji nacionalni sportovi golf I cricket postali su zabava za starije, jer mladi nisu zainteresirani za njih.

Englezi puno piju, najvise pivo, a vikendom se puno opijaju. Narocito mladi koji prakticiraju tzv. ‘binge drinking’ sto bi bilo ovo –setanje iz puba u pub, mijesanje pica i opijanje nerijetko i po cijelu noc, nakon cega prave svakojake ispade i cirkuse.. pa policija ima posla a cesto i hitna pomoc. Inace opijanje maloljetnika je veliki problem, iako postoje stroge restrikcije.
Alkohol je prilicno jeftin u mega marketima, za razliku od cigareta koje su jako skupe. U sklopu borbe protiv pusenja (i raka) je i zabrana pusenja u svim javnim prostorijama uvedena prije nekih 5 godina, a koja se disciplinirano postuje.

Religija i vjera u Engleskoj, moze se slobodno reci, spada u najsporednije stvari u zivotu. A to se i vidi.
Pa je Engleska je najsekulariziranija zemlja Evrope. A Britanci su valjda i najnereligioznija nacija Evrope (ali to je tako unazad 40-tak godina). Anglikanske crkve zjape gotovo prazne, redovniji su samo stari i stariji vjernici. Pa se povremeno vide oglasi o prodaji neke manje crkve zbog 'nerentabilnosti’. Tko zeli moze si ju kupiti za razumnu cijenu, a smije ju preurediti samo iznutra I to za dozvoljene aktivnosti ili za stanovanje, dok izvana mora ostati originalna. Pa tako ima lijepih starih crkava koje su preuredjene u restoran, fitnes klub, pa cak i stanbeni prostor. Gotove sve krscanske denominacije su prisutne, a za svoje djelatnosti koriste vec postojece crkve i crkvene zgrade, ali i unajmljuju, kupuju i adaptiraju starije zgrade i objekte. Nove crkve se uopce ne grade. A sto je vrlo ekonomicno i razumno, posto se nepotrebno ne gradi, a ni nepotrebno ne rusi.
Anglikanska sluzbena Crkva posjeduje mnogobrojne crkve i katedrale koje imaju ogromno povijesno i kulturno znacenje i enormnu umjetnicku vrijednost. Drzava ju djelomicno financira i pomaze odrzavanju i ocuvanju crkvenih objekata. Anglikanska Crkva je odigrala veliku ulogu u povijesti Engleske. Od vremena Henrika VIII, odvajanja od Rima i papinstva, osamostaljenja i formiranja nacionalne engleske Crkve -Church of England- ona je neodvojivo povezana s institucijom Monarhije i opstojnosti engleske nacije. I kao takva je drustveno vazna i respektirana.
- U medijima i javnim dogadjanjima religija i Crkva/e slabo su prisutne i njihova uloga u drustvu je minimalna. Nitko nije favoriziran a ni minimaliziran, a ocito je da to svima odgovara.

Nadalje, po mentalitetu, generalno, Englezi su posten svijet, ne kradu, ne varaju, ne lazu, nisu zavidni, drze rijec i obecanja, disciplinirani i tocni na poslu (dolazak i odlazak, pauze). Ne bas odvise radisni , a sve je prisutnija aljkavost i neodgovornost u nekim veoma vaznim sluzbama, napr. u zdravstvu.
Veoma su solidarni i rado pomazu potrebite. Mnogobrojne su organizacije i udruge koje se bave dobrotvornim radom i prikupljaju pomoc za druge – Charity. U njihovu TV Milijunasu povremeno se takmice i ljudi koji sav osvojeni novac daju u dobrotvorne svrhe!
Englezi se ne bave puno politikom, ni politikanstvom, ali na izborima znaju dobro izabrati. I svaka veca greska izabranih politicara i Vlade im se obija o glavu porazom na slijedecim izborima.
- Kultura govora i komunikacije je na visini. Nema ruznog i vulgarnog psovanja i vrijedjanja, odgovara se pristojno, a tri najcesce i najizgovaranije rijeci su:
Sorry! Thank you! Please! Pa tako u prihvacanju se uvijek kaze -Yes, please! u odbijanju -No, thank you! Lijepo i ugodno za slusati.
- Englezi su i veliki estete u odnosu na stanovanje, uredjenje, dekoraciju, boje... odnosno, to su bili. Sada prevladava globalisticki modernizam, uglavnom jednolican, bezdusan, uniformiran.

Cistoca javnih prostora i povrsina je zavidna (pogotovo u usporedbi s nasim prilikama), tim vise, sto je populacija tako brojna, raznolika i odasvuda. Osim mjesta gdje ima puno stranaca ili su vecinom stranci. Tamo gdje zive pretezno Englezi rijetko ce se na ulici vidjeti neko baceno smece i prljavstina, pa cak ni bacen opusak ili sibice.
Sav otpad se sortira, reciklira i iskoristava sve sto je moguce….… Svako domacinstvo dobija od opcine po 3 raznobojne kante s oznakama za sortiranje smeca, a sve smece i otpad se redovito odvozi. Zbog tako brizljivog tretiranja svekolikog smeca i otpada, zbog maksimalne zastite prirode i okolisa, zbog odgovornog rada doticnih sluzbi, zagadjenja skoro niti nema.
Opcenito, pohvala i visoka ocjena ide raznim sluzbama koje obavljaju poslove od opce drustvene koristi. Osim Nacionalne Zdravstvene Sluzbe (NHS) koja spada u najgore stvari u Engleskoj i katastrofalno je losa!

Kao u mnogim zapadnim zemljama i u Engleskoj obitelj je u krizi, a obiteljski odnosi i ponasanja su uvelike poremeceni. Roditelji puno rade, djeca su zapostavljena, pa su problemi veliki. Neposlusnost djece, bunt, agresivnost, obijest… pogotovo adolescentna, poprimili su alarmantne dimenzije. Nerijetki su slucajevi gdje djeca roditelje (a pogotovo majku) i udaraju. I sami roditelji su uvelike krivi sto su im djeca takva, jer su ih razmazili i pokvarili svojom popustljivoscu, nebrigom i zanemarivanjem roditeljskih duznosti, nediscipliniranjem djece…. pa im se to gadno obija o glavu, a socijalne sluzbe imaju pune ruke posla. Na TV sve je vise specijalnih edukativnih programa poput –‘Kako odgajati djecu’, ‘Kako rjesavati obiteljske sukobe’… ‘Kako kuhati svojoj obitelji’….isl.
Prema nekim statistikama iz ovog zadnjeg desetljeca britanska djeca i mladez spadaju u najraspustenije i najzlocestije u Evropi! Neslavan rekord.
- Institucija braka je duboko uzdrmana i narusena. Osim sto se puno brakova razvodi, poput neke kuge rasirena je vanbracna veza (koju zovu ‘partnerstvo’) i mnogi musko-zenski parovi tako zive godinama i imaju djecu. To se ovdje smatra normalnim. Prodor i prihvacanje 'modernistickih novoliberalnih trendova' koji obezvrijedjuju brak, obitelj i druge tradicionalne vrednote ucinilo je svoje i drustvo placa visoku cijenu.
Englezi tradicionalno imaju puno djece, rekla bih da je troje neki prosjek.
Ovdje cak i mentalno retardirani radjaju djecu! Najbrojnija britanska obitelj ima 16-tero djece od istog oca i majke! Nedavno su bili na TV. I kazu da to nije kraj. Masala!
No, treba reci da ‘imati puno djece’ nije ovdje problem, posto drzava izdasno pomaze one koji ih imaju. Godisnji natalitet je i preko 600.000 djece, pa nema prijetnji od “bijele kuge” (naravno da takvoj produktivnosti svojski doprinose imigranti, pogotovo iz azijskih zemalja). Nevjerojatno je puno neudatih engleskih zena, pogotovo mladjih, koje radjaju djecu (i od nekoliko partnera!) a od svih beneficija koje dobijaju sasma dobro zive, te im nije ni sila zaposljavati se. Cini mi se to ko neka ‘britanska specijalnost’.

A sad moram reci ukratko nesto i o engleskim zenama i muskarcima, ono sto bode moje ostro zensko oko (i opet naravno govorim generalno). O zenama nemam nimalo pohvalnih rijeci, kolikogod pokusavala da se dosjetim sta bi se moglo pohvaliti. Ovo sto cu napisati odnosi se prvenstveno na mladje zene do recimo 50-tih godina zivota. Idem redom, poznate stvari - Engleskinje nisu osobito dobre supruge i malo brinu za svoje muzeve, nisu ni dobre majke jer ne vode dovoljno brige o svojoj djeci, pa su ona lose odgojena i raspustena. Nisu ni dobre domacice, rasipne su, ne vole kuhati svojoj obitelji (a niti ne znaju dobro kuhati) i preferiraju gotovu hranu cak i kad nisu zaposlene. Nisu narocito uredne i prilicno su lijene. U usporedbi sa zenama u drugim zemljama koje sam vidjela, ili sa zenama u Hrvatskoj, Engleskinje su prilicno ruzne i neprivlacne. I to kompletno, a cesce su neskladno I nezgrapno gradjene, a ima i dosta deformiranih. Strasno puno ima debelih i abnormalno debelih zena (ali i muskaraca). Engleskinje se jako neukusno i gadno oblace (prevladava Unisex moda i uniformiranost) pa i to pridonosi nelijepoj pojavnosti. Muskobanjaste su, a zenstvenosti ni traga ni glasa. Nemaju nimalo onog prirodnog zenskog stida, ekstremno se razgolicuju, razuzdane su, puno piju, raskalasene, promiskuitetne. Zadnjih nekoliko godina kozmeticke operacije kao da su ih opsjele, pa popravljaju, prekrajaju, smanjuju, povecavaju…itd. sve dijelove tijela. Jedan TV kanal redovno u programu ima dokumentarce o kozmetickim operacijama i najgorim bolestima sto je pravi horor za gledanje. Jos jedna neobicnost, ima takodjer puno bas velikih zena na kojima je sve veliko (u doslovnom smislu), a kakve nisam vidjela nigdje drugdje.
Engleski muskarci su malo zgodniji od zena, malo manje debeli, mirniji i sutljiviji, podlozni zenama i ‘papucari’, mlakog temperamenta na glasu prilicno losi ljubavnici. I zenskasti. Nerijetko se mogu vidjeti neskladni parovi gdje je zena veca od muskarca.

Engleske nacija ima neke specificne znacajke u svom fizickom izgledu..ali i fizicke i mentalne deformacije koje su ucestalije nego kod drugih evropskih nacija. One se smatraju posljedicom njihove otocne izoliranosti i nemijesanja s drugim narodima (medjusobno razmnozavanje), kao i incesta koji je bio uobicajena pojava kroz stoljeca a kojeg je i anglikanska Crkva odobravala. A postoje i razne nastranosti koje su nekako ono, bas engleske.

Englesko drustvo je solidarno, a drzava visoko socijalna. Nema tu puno neke sentimentalnosti, ali ima puno konkretnih radnji i pomaganja potrebitima i ugrozenima koje oni zovu “ranjive katergorije” stanovnistva. To su invalidi, stari, bolesni i nemocni, oni bez primanja… ide se za time, da se ljudima olaksa njihova hendikepiranost, a zivot ucini podnosljivijim. Oni imaju razne pogodnosti i povlastice, a sva primanja,pomoci i usluge dobivaju tocno na vrijeme.
- Takodjer i svi koji rade place primaju uredno i u tocno odredjene dane.

Iako ima puno dobrih stvari, englesko (i britansko) drustvo) je veoma bolesno, dekadentno i u velikoj je krizi. Tradicionalne drustvene vrednote i regulacije su odbacene, vladaju sve moguce ‘slobode’ pa su posljedice takve kakve jesu – brak i obitelj u raspadu, nemoral, raskalasenost, razvrat, seksualna iskvarenost i izopacenost, prave epidemije abnormanog ponasanja i neprirodnosti, gadne bolestine…..itd. a sto nagriza drustvo poput rak rana.
Takodjer i krajnje neprirodan ‘umjetan’ i nezdrav nacin zivota, pre-obilje koje kvari, internetizacija, globalizacija… daju ogroman doprinos sto je tako kako jeste. O gorucim problemima se govori i raspravlja, trazi se izlaz, ali bezuspjesno jer se korijen i srz problema zanemaruju.
Englesku naciju ne ugrozavaju vanjski neprijatelji, ona samu sebe unistava iznutra. Ali to je posebna prica.
I zalosno, u Evropi drzi nekoliko neslavnih (i vrlo gadnih) rekorda u odnosu na broj stanovnistva.

Ali, kao narod su slozni, jedinstveni u vaznim stvarima, veoma ponosni na svoj identitet, povijesno-kulturno nasljedje, na svoje 1000-godisnje kraljevstvo i Monarhiju, parlamentarizam, demokratsku tradiciju, zakonodavstvo….
Nacionalni ponos je vrlo snazan i svugdje prisutan.
No, onog sto je proslavilo englesku naciju gotovo da je nestalo. Britanija, nekada vladarica svijeta sada zivi od stare slave i nekadasnjeg ugleda! U zadnjih 50-tak godina ta nekada tako sposobna, mocna, utjecajna i velika nacija nalazi se na silaznoj liniji i klizi nizbrdo (i nije cak dala nikakav pozitivan doprinos covjecanstvu).

Mozda je Engleze najtocnije definirao genijalni njemacki drzavnik Otto von Bismarck u ovih nekoliko rijeci:
“Jedan Englez je idiot, dva Engleza su klub, ali tri Engleza su – carstvo”.

*****

I tako, ovdje zavrsavam da ne bi bilo predugacko ili naporno za citanje. Ako nesto nije jasno, molim pitajte prije nego eventualno pogresno protumacite.
Napominjem, ove Crtice rezultat su mojeg visegodisnjeg pazljivog promatranja, zapazanja, gledanja, slusanja, citanja i svega dozivljenog... bez pretenzija da budu nekakav vodic ljudima, nego vise za razonodu. Informacije o dobrom i losem, nabrajanje i opisivanje, kolikogod da je subjektivno toliko je i objektivno i bazirano na mojim osobnim iskustvima.

Komentari

@Kerempuh Prošeći prije pisanja!

Biser rečenice:
-------------------
Engleske nacija ima neke specificne znacajke u svom fizickom izgledu..ali i fizicke i mentalne deformacije koje su ucestalije nego kod drugih evropskih nacija. One se smatraju posljedicom njihove otocne izoliranosti i nemijesanja s drugim narodima (medjusobno razmnozavanje), kao i incesta koji je bio uobicajena pojava kroz stoljeca a kojeg je i anglikanska Crkva odobravala. A postoje i razne nastranosti koje su nekako ono, bas engleske.
.................................................
Ajd, da je to napisao Vjeko Krsnik, ali ti...?? Više različitih nacija nema vjerojatno nigdje toliko koliko u Londonu i Velikoj Britaniji! Koliko je samo različitih nacionaliteta i rasa stigo u VB iz njenih bivših kolonija, ali i iz evropskih zemalja, sve do jugoistoka i istoka Evrope, sve do Rusije! Samo zbog tih gore navedenih glupavih rečenica, minus kao KUĆA!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

lupetanje, muckanje..isl. a la LjRW

ovo sto si napisao nema veze s onim sto si citirao.
lupetas na mom dnevniku vec po svom obicaju.

i sta se petljas u ono sto ne razumijes?
nisam pisala o strancima, odnosno nisam u dnevnik uvrstila dio o strancima.
i kakve veze imaju doseljenici s urodjenim i nasljednim osobitostima Engleza?
kad su se oni krajnje rijetko s njima mijesali -brak potomstvo obitelj- a i dandanas je to rijetka pojava, iznimka.

cuj, nemam nikakvih 'ambicija' objasnjavati moje recenice tebi koji ne znas ispravno ni citati.
krajnje ti je vrijeme da savladas to bazicno znanje, il je vec prekasno za te, hmm?
savjetujes mi da prosecem -hvala i hocu.
a ja tebi savjetujem da proseces - do psihijatra (znas i sam zasto)!.

I umisljas si da mi tvoji 'minusi ko KUCE' uopce nesto znace! (ili neciji drugi)
nisam ja kao ti koji si na p.p. prosio za plusice!

Tko je glasao

@Kerempuh

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

minus za nametljivo turanje

minus za nametljivo turanje nosa u..!
a koje mi sve vise smrdi po spamu!

Tko je glasao

opet se petljas

a sta ti trebas upozoravati nekoga?
ko da oni ne znaju otvoriti spam.

i naravno da je tebi bezobrazan nekulturan tip poput @editor neki autoritet...
jer nemas pojma o zivotu ovdje u Britaniji.
i jer si opak i veseli te sto taj nick zeza mene, jer sam i ja tebe 'strasno' povrijedila!
(skuzila sam te i rekla ti u lice tko si i sto si...a to te pece, zulja...pa se osvecujes ovakvim upisima)
dodji u Britaniju zivjeti pa ces znati kako je i sta je.
ja ovdje govorim o modernoj Britaniji, o vremenu u kojem ja zivim u njoj i na temelju vlastitog iskustva.... a ti o Frojdu i nacizmu.

ako ti se ne svidjaju moji dnevnici, sta ih citas i komentiras!?

Tko je glasao

Ignorancija zbog nedostatka "mijesanja"

Tko je glasao

Sekularizacija

Dnevnik ide za osobnim dojmovima što ga možda ne svrstava na forum pollitika.com, no neke stvari mogu se realno vrednovati bez osobnog suda;

Pa je Engleska je najsekularnija zemlja Evrope

Engleska, kao i VB NIKAKO ne spadaju u sekulane države.

->Pointer

Tko je glasao

Poštujući tvoje pravo na

Poštujući tvoje pravo na vrijednosni sud, dio opisa muškaraca, žena i djece mi se čini ekstremnim. Isto kao i ocjena da Englezi u posljednjih pola stoljeća nisu dali nikakav pozitivan doprinos čovječanstvu.

No svejedno, i takav kakav je, dnevnik je popunio moju predodžbu o Engleskoj i Englezima. Nisam bio i teško da ću ići pa dobro dođe svako iskustvo drugih. Koje profiltriram odbacujući subjektivizmom i drugim ograničenjima uvjetovana pretjerivanja.

P.S.

Na prvom sam ti dnevniku spočitnuo previđanje i time omalovažavanje široko poznatog engleskog doručka. Ako im već ništa drugo ne priznaješ, barem bi taj doručak mogao biti "nekakav pozitivan doprinos čovječanstvu". :)

B-52

Tko je glasao

sm

..znam da se nesto nekome moze ciniti ekstremnim, no svako ima neka svoja mjerila i ukus...
no, cinjenica je da u Engleskoj ima dosta tih ekstremiteta...
sve se to moze i razblaziti, ali moj nacin je takav - 'pravo u sridu' a sto se mnogima ne svidja.
..napisano su moje prosudbe, osim zapazanja, i na temelju visegodisnjeg iskustva..
i kao sto sam i napisala, nisu nikakav vodic, ni reklama ZA ili PROTIV.
..i ja tu,kao sto mozes i procitati, niti samo hvalim niti samo kudim.. cak i kad pricam sa starijim Englezima, oni imaju puno prigovora i pokuda na sadasnje stanje i obicno odmahnu glavom i kazu - moderno doba, 21, stoljece!
..moji poznanici koji dugo zive u Engleskoj imaju vrlo slicno misljenje.
..a pozitivni doprinosi, tja, ja ih ne znam, mozda netko zna.

ps. a sto se tice 'cuvenog engleskog dorucka' ne omalovazavam ga...'ko voli nek izvoli'.
po meni on ne spada u neka posebno dobra i ukusna jela da bih ga hvalila i preporucivala.. a niti je poznat niti popularan u drugim zemljama kao neka talijanska, francuska.. i.jela drugih naroda.
(a sa stanovista zdrave prehrane vrlo je nezdrav)

Tko je glasao
Tko je glasao

nastavak!

hoce, ali samo po specijalnoj narudzbi !
sta te zanima? ... pederastija, bi-trans... sex... i slicni sex specijaliteti.....?

Tko je glasao

joj, super...

... evo, jel može o ovome?

A postoje i razne nastranosti koje su nekako ono, bas engleske.

Samo mi nemoj reći da si mislila na yorkshirski puding!

Tko je glasao

ma ne, yorkshirski puding je

ma ne, yorkshirski puding je dobar i ukusan!
takve slicne jastucice i ja pravim, samo su bolji!!!

Tko je glasao

Gomila generalizacija i glupih predrasuda

Tko je glasao

bez komentara.

gomila tendencioznih gluposti i predrasuda.....
znam dobro takve kao sto si ti... dok te dadiljaju svidjaju ti se i super su!

Tko je glasao

Ma sva sreca da ti iz jednog

Tko je glasao

stm mjrm ntrg.

d n sr,
bzbrzn ndgjn msljn mlc!
znm j vdj dbr, nklcn tkvh - pnglzt smrkv jg 'ptrc' kjm j sv vdj spr!
vlc s dmcm dp.
p kd vdj ntk d nsh ljd krtzr kz nst ngtvn njhvm drgm nglzm/Brtncm spr zmlj K, zpjn s, pld..... !!!!
dtr, bsrvr.....sl.
kj sb pstvljj k nk trtt z Brtnj!
p stgd ntk kz sprtnst j s njhvm 'psltnm stnm' prglsvj lznm, smjsnm, hstrcnm, rsstckm......!

l s t zbljn blstn? d d k nkm vdsnjm kmptntnm dr., m kjgd ncnlnst b!!

gdj t zvs? kjj nrlnst...klk s vdj? gdn , dv?
j zvm Mdlnds - dvt gdn bz prkd.
p s t sd pjn klk 's.

n sm d lzs ng pk zvrcs..
prv nc ctt s rzmjvnjm, k s pc t stnj?.
kd ps d ncg 'gtv, skr nm' nd t znc d m l' j jk rjtk.
kd ps d nst 'nj ptpn szvl' nd znc d djlmcn j.
k ps gnrln, nd j pcnt, vcnsk
kd psm d C n gr vznj lg jvnm zvt, n kzm d j t dbr l ls, ng znsm svj zpznj.. l pznvnj cnjnc.
...................td.td.

krj t j stvrn brljntn, nm st, sm lgk zkljcvnj........sm d nj ng 'sv Hrvt'!

slsj t, n pd m n pmt d n sv v mdrsrj, pdmtnj nsncj jdng ndgjng msljng prptntng mlc rgrm... trcm vrjm.

rgrl sm, k j v tpcn spm tm d.
vkv kmntr zslzj tlk mns d d nctljv.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

v stlm, dt c pr lnkv sm d h prndjm.

Tko je glasao

ja zivim u Midlands -u devet

ja zivim u Midlands -u devet godina bez prekida.

I u tih devet godina nisi uspjela usvojiti minimum britanske kulture razgovora, suvislog izrazavanja, empirijske logike i argumentiranog raspravljanja nego se protiv drugacijeg misljenja boris oznakom "spam" i bujicom osobnih uvreda.

Ne daj se integrirati u to zlo cudno drustvo gdje "i mentalno retardirani radjaju djecu", ostani balkanski svoja! :)

Tko je glasao

pometi prvo ispred svojih vrata!

..i pogledaj svoj 'britansko- kulturni' komentar sa bujicom uvreda, na tvoj vec nacin, pa onda meni spocitavaj nekulturu i uvrede..
i prvo pocisti smece iz svog jezicnog bogatstva..
i usvoji barem minimum britanske kulture razgovora..
fascinantno je da meni prigovaras za ono sta i ti radis!
ma jesi faca, nema sta, prava balkanska!

Tko je glasao

evo sta kaze jedan od

evo sta kaze jedan od rijetkih tzv. prosvijetljenih lijecnika u UK a nakon 10-godisnjeg iskustva u nacionalnoj zdravstvenoj sluzbi (NHS)

http://www.vernoncoleman.com/britishhospitals.htm

http://www.vernoncoleman.com/htsydky.htm

Tko je glasao

istina

dr. Vernon Coleman je vjerojatno jedini lijecnik u UK koji pise i govori ISTINU o britanskoj zdrav. sluzbi na koju se pacijenti enormno zale i nezadovoljni su....
i (na svoj nacin) on se bori za pacijente.

jos o dr.- doktorima koji nisu uvijek i lijecnici..

http://www.vernoncoleman.com/killsmore.htm

Tko je glasao

Prošlo je 35 godina :)

Davno je to bilo kada sam ljetnu zaradu potrošio na odlazak u London i "periferiju". Nezaboravno iskustvo uzimajući u obzir i kontekst vremena. Mislim kako sam tada učvrstio svoje osnove u ophođenju s ljudima i neizbježno - oprosti, molim, izvoli...
Sad u nedjelju vratio se i moj nećak pun dojmova sa kratkog izleta u London ( jeftino za nevjerovati ) i oduševljen je u prvom redu - ljudima. Susretljivi. Nenametljivi. Podzemna željeznica posebna priča: "..oprostite, kasnimo 30 sekundi...:)). Hrana interesantna kaže on koji obožava sarmu.
Čini mi se kako je odlučio i pokušati naći posao tamo jer planira za mjesec dana ponoviti putovanje. Ljubav na prvi pogled.
Dakle, putovati i opet putovati ako se ikako može i širiti horizonte ne robujući stereotipima.

Tko je glasao

"ja i moj necak"

osobni dojmovi nisu dokaz i na njih se ne treba posve oslanjati.
svako lice ima i nalicje.
trebao bi znati, da su tzv. turisticki i posjetilacki dojmovi o nekoj zemlji drugaciji od onih nakon dugog zivljenja u njoj
i moja prva posjeta Londonu i Engleskoj 1997.ostavila je fantastican dojam na mene i pozeljela sam doci zivjeti u njoj!
ah, koliko se toga otada promijenilo!

Tko je glasao

Evo da dopunim, posve subjektivno...

Ja sam oduvijek obožavala odlaziti u Englesku i jako mi je žao što su moji boravci tamo uvijek bili relativno kratki. Meni tamo gotovo sve odgovara, a stvari koje me uvjetno rečeno smetaju konstatiram kao činjenicu, a ne kao nešto što me pretjerano iritira. Posebno volim veliki "smrdljivi" London kojeg se grozi svaki pošteni Englez, zakužen svim tim dotepencima i rasama, premda mi je i provincija draga...

Zbog već spomenutog problema odvojenih pipa za toplu i hladnu vodu, izazov je istuširati se ili oprati kosu, osim ako ne nabaviš kod Kineza onaj dodatak za improviziranu mješalicu. Inače, ova je navika (za koju sam se nadala da je nestala, ali izgleda da nije) posljedica nekakvog starog zakona, gdje je miješanje tople i hladne vode bilo zabranjeno, zbog opasnosti od kontaminiranja pitke hladne vode onom koja se drži u prigrijavanim tankovima.

Nisam impresionirana čistoćom, naprotiv bila sam zaprepaštena prljavštinom u recimo Readingu - objašnjeno mi je da su koševi za smeće uklonjeni zbog toga što je jednom u takav bila podmetnuta bomba (a čovjeku se ipak ne da, makar bio i disciplinirani Englez, uvijek spremati masan papir od Pizza Cuta u džep).

Imala sam valjda sreće, pa sam većinom sretala funkcionalne obitelji, a i žene im nisu ružne - ne izgledaju doduše kao ove naše sa špice ili splitske rive, više su onako prirodni tipovi, imaš osjećaj da mirišu na svježi povjetarac s primjesom sapuna od engleske ruže ;)

Hrana je meni svugdje dobra i zanimljiva, pa tako i engleska, jedino treba voditi računa da se u restoranima iza fancy naziva s detaljnim kićenim opisom najčešće ne krije neki spektakl. Jednom sam naručila "baby chicken" misleći da ću dobiti piletinu, a kad tamo... pa mislim, dobila sam "baby chicken", to mi je bilo dosta šokantno...

Mogla bih napisati tone teksta o Engleskoj, koju sam ipak doživjela više kao putnik namjernik, tj. nemam iskustvo života kao ti... u svakom slučaju, blago ti se i uživaj!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

svako ima pravo na

svako ima pravo na subjektivno misljenje, pa tako i ti.

Tko je glasao

Krasne li zemlje, krasna li

Krasne li zemlje, krasna li naroda..... :):):):):)

Tko je glasao

otpisani, koje li

otpisani, koje li ogranicenosti..!
izgleda da citas samo nedostatke...nauci se citati!
kad bi neki stranac citao pollitika.com...nista dobro.. mogao bi uskliknuti i puno gadnije.. :)

Tko je glasao

@Kerempuh, znaš li ti išta o

@Kerempuh, znaš li ti išta o povijesti,djelima i podlosti te države o kojoj pišeš?
Ili samo produžuješ vizu?

Tko je glasao

evo Boltek

samo za tebe ; )
... posto si jedini ovdje izrazio zainteresiranost za nastavak 1. dijela,
pa lijepo se zabavi!

Tko je glasao

Bog ti plati

@Kerempuh
Zahvaljujem ti u "Vatikanskoj valuti" Bog ti plati.

Tko je glasao

boltek

..poput Engleza sam, kad nesta obecam to i napravim
.. 'vatikanska valuta ne znam sto je..!
a sto ne znam to ne primam! :))

Tko je glasao

to je to

@Kerempuh
Mi steri ljudi ti uzrečicu " Bog ti plati " nazivamo " Vatikanskom valutom "

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci