Tagovi

Crorupcija i nešto o Goldsteinovoj inicijativi

Da li smo znali da smo ovoliko korumpirano društvo, dok nam nisu iz Europe počeli na raznim tezuljama vagati sve oblike, varijante i podvrste korupcije. Tko je mogao i pretpostaviti što sve spada u koruptivno ponašanje, možda i danas mnogi neznaju što sve smatramo korupcijom. Svi samo pričaju o korupciji kao rak rani našeg društva, i kao jednoj od najvećih zapreka za ulazak u EU, a nigdje praktične upute za građane o tumačenju korupcije i ponašanju u slučaju kad se građanin nađe u situaciji koja može završiti koruptivno.
Nema dana da se u političkom životu naše zemlje netko ne bavi tom temom, od najvišeg državnog vodstva pa do običnog građanstva. Nisam siguran da bi se lako složili oko toga do kuda prema dolje ide korupcija, tj. do kojeg iznosa ili do kojeg čina se neko djelo može držati za koruptivno a kada to prestaje i postaje nekakav oblik pažnje, folklora ili obične kurtoazije.

Nadalje nisam siguran ni u to da li su građani jasno i svjesno u stanju imenovati sam čin korupcije kao društveno štetno ponašanje, odnosno da li postoji nekakav provladavajući opći stav na toj etičkoj razini. Na pravnoj razini donosim mišljene prof. Kregara :

"U pravnom pak smislu korupcija se definira na različite načine i kao različita kaznena djela. Standardno određenje zasad je odredba prema kojoj je korupcija
a) traženje ili primanje izravno ili neizravno javnog dužnosnika ili osobe koja obavlja javnu funkciju, bilo kakve novčane vrijednosti, ili druge povlastice, kao što je dar, usluga, obećanje ili pogodovanje za njega ili neku drugu osobu ili jedinicu, u razmjenu za neki akt ili propust u obavljanju javne dužnosti;
b) ponuda ili jamčenje, neposredno ili posredno, javnom dužnosniku ili osobi koja obavlja javnu funkciju, bilo kakve novčane vrijednosti ili druge povlastice, kao što je dar, usluga, obećanje ili pogodovanje za njega ili neku drugu osobu ili jedinicu, u razmjenu za neki akt ili propust u vršenju javne dužnosti,
c) akt ili propust u obavljanju svojih dužnosti od strane javnog dužnosnika ili osobe koja vrši javnu funkciju u svrhu dobivanja nezakonite pogodnosti za njega ili treću stranu, d) zloupotreba ili pridobivanje imovine koje se izvodi iz nekog akta, kojeg brani ovaj članak; e) sudjelovanje kao pokretač, supokretač, podstrekač, suučesnik ili pomagač ili prikrivač nakon počinjenog djela, ili na bilo koji način, u zamjenu za uzvrat ili u očekivanju uzvrata, za svake suradnje ili zavjere da bi se počinilo neko djelo kojeg brani ovaj članak" (članak VI Interamerican Convention Against Corruption,1997)"

Nisam pravni stručnjak, ali sam sklon misliti da je normativno situacija u redu, dakle postoje dostatni pravi i represivni okviri za suzbijanje korupcije. Moglo bi se reći da postoji i etička platforma za borbu protiv korupcije, jer istraživanja javnog mnijenja redovito pokazuju da percepcija i stavovi ispitanika korupciju smatra vrlo raširenom 65,8 % i raširenom 32,9% te de je osuđuju 54 do 82 %.
Mislim da postoji veliki nesklad i nekakvo opće prihvatljivo licemjerno ponašanje i stavovi, jer kako drugačije protumačiti, da uz ovakav stav javnosti, te uz svopću i sveprisutnu deklarativnu usuglašenost i političku volju za borbu protiv korupcije danas Hrvatska spada u red onih zemalja u svijetu u kojima korupcija bitno utječe na napredak gospodarstva i demokracije, a može se reći da u regiji gotovo da i nema bitnih razlka u našu korist, pa se kao takvi držimo za zemlju s vrlo raširenom korupcijom.

Indikativan je jedan podatak koji govori da je kroz vrijeme najvećih društveno-političkih i gospodarskih turbulencija od 1992. do 1997. koje su djelom bile i ratne godine, ali i godine najgore privatizacije, a tkđ. i godine u kojima je Tuđman imao neogranične ovlasti i velike poteškoće s demokratskim standardima i ponašanjem, tkđ. i godine su to u kojima je cvijet hrvatske mladeži na valu demokratskih procesa u Europi u krvavom ratu donio neovisnost i slobodu i ostvario vjekovne težnje naših predaka, a istovremeno se pod skutima HDZ-ovog režima odvijala možda najveća pljačka hrvatskog naroda . Dakle radi se o podatku da je kroz to vrijeme 1992. do 1997.g. prijavljeno ukupno 3316 kaznenih djela korupcije, od toga je podignuto 1408 optužnica , a pravomoćno je osuđeno 570 osoba ili 17,2 %, i na kraju samo 13 osoba s osudom bezuvjetne kazne zatvora predviđene za korupcijska kaznena djela. To je vrijeme ishodišno za sve naše nevolje, iako bih ja tu dodao još koju godinu, recimo do 1999.

Nisu zapadne demokracije imune na korupciju, naročito nisu to bile u nedavnoj prošlosti i nije tome davno da se zakonski i politički kao i etički tom problemu počelo ozbljno suprostavljati, a ima i bitne razlike među njima dok je u skandinavskim zemljama, a naročito u Finskoj najniža tolerancija na korupciju, za neke se druge Europske zemlje poput Italije to ne može reći, no nama kao maloj zemlji ne preostaje drugo nego vjerovati statistici i mjerilima svjetskih institucija koja govore da se Hrvatska mora ozbiljno početi suprostavljati svim oblicima korupcije na svim razinama.

Jedno od tumačenja učinaka korupcije prema World Bank je:
" Korupcija unazađuje ekonomsku stabilnost i efikasnost, otima sredstav od siromašnih i daje bogatima, povećava troškove poslovanja, izopačuje javne rashode i odbija vanjske ulagače. Ona erodira podršku razvojnim programima i humanitarnoj pomoći".

Na neki izopačen način mi jesmo zemlja koja ima pravo osjećati da nam nije dozvoljeno sve što je drugima u EU bilo ili jest dozvoljeno. Kažem na izopačen način jer mogli bismo reći da su se gotovo sve zemje zapada razvijale s visokom razinom korupcije, da su i one imale poteškoća s demokracijom, da su i one imale korumpirane političare, da je i tamo krupni kapital pronalazio načina da zaštiti svoje interese u sprezi s državnim službenicima, i sve to stoji, naš je naprosto"peh" da smo se kasno osamostalili i izašli iz komunizma, a to je upravo vrijeme koncidiralo s jakim procesima na zapadu koji su donosili nove standarde u demokraciji i borbi protiv korupcije. Tako ispada da se danas nama gleda i ovo i ono, imamao osjećaj da nas prozivju za nepravilnosti koje ni sami nisu u stanju iskorjeniti u svom dvorištu. Često takvom osjećaju pridonose i neodgovorni političari, pa umjesto da jačaju društvenu svjest o potrebi osnaživanja procesa u jačanju demokracije i borbe protiv korupcije, oni svojim izjavama i ponašanjem populistički podilaze nakakvom nacionalnom prkosu i prznicama koje busajući se u svoja prenacionalna prsa gube osjećaj realnosti i stvarnih društvenih potreba.
A nam kao velikim katolicima evo i citata Ivana Pavla II od 1997. g.
" Korupcija , kao i politička i ideološka manipulacija u osnovi su suprotne istini: one napadaju same temelje društvene harmonije i umanjuju mogućnostsmirenih društvenih odnosa."

Za kraj moram primjetiti da su ove kao i druge zadaće u provođenju svih nužno potrebnih reformi u našem društvu, jednostavno preambiciozne i prezahtjevne zadaće za Sanaderovu vladu, isto bi bilo i s Milanovićevom, iako držim da bi ona bila ponešto kompetentnija i kvalitetnija. Što nam je u tom smislu činiti, želimo li doista ozdravljenje i boljtak našeg društva, i želimo li doista što prije ući u klub ravnopravnih zemalja EU . Mislim da Goldsteinova nova inicijativa o formiranju vlade velike koalicije koja bi se još dodatno ojačala s kompetentnim i nezavisnim stručnjacima u raznim područjima ideja koja nije za odbaciti. Jer iako se zemlja ne nalazi u nekvoj krizi ili ugrozi, ova je situacija prilično nemoguća, svi očekujemo i svjesni smo nužnosti provođenje bitnih reformi i bržem uslađenju i provođenju pregovaračkog procesa s EU, a s druge strane ova vlada jednostavno nema takav kapacitet i ne postoje baš nikakve šanse da se procesi mirno i kvalitetno provedu. Stoga bi u ovom trenutku politički odgovorno i mudro bilo ne odbacivati s gnušanjem ovakve ideja, već smireno mi u tišini istražiti mogućnosti njene realizacije, na četiri godine zamrznuti dio stranačkog života, i svim se kapacitetima uhvatiti posla oko završetka pregovora i provesti sve bitne društvene reforme.

Citirati ću na kraju Goldsteina: " Već i samo formiranje takve mnogostranačke vlade brzo bi stvorilo sasvim novu političku atmosferu u hrvatskom javnom životu. Nije isključeno da bi se čak mogao probuditi već dugo zamrli val općenacionalnog poleta". Pa iako Goldsteina smatra da naše društvo, kao ni političke elite još nisu zrele razmišljati na ovakav način, ja sam sve uvjereniji da ćemo se samo koprcati od afere do afere i od obećanja do obećanja od roka do roka , a da se zapravo ništa neće pomicati žejenom brzinom , a s time će slabiti i demokratski potencijali, a o nužno potrebnoj " atmosferi općenacionalnog poleta" da i ne govorimo, pa će i ovakva razmišljanja vrlo brzo postati realna. Zanima me na kraju i mišljenje cijenjene blogerske zajednice s Pollitike, o ovoj temi.

Komentari

b) ponuda ili jamčenje,

b) ponuda ili jamčenje, neposredno ili posredno, javnom dužnosniku ili osobi koja obavlja javnu funkciju, bilo kakve novčane vrijednosti ili druge povlastice, kao što je dar, usluga, obećanje ili pogodovanje za njega ili neku drugu osobu ili jedinicu, u razmjenu za neki akt ili propust u vršenju javne dužnosti,

Kako se ovdje uklapa famoznih i pismenim ugovorom uglavljenih za 300 milijuna kuna projekata koje se nudi sinjskoj vlasti u zamjenu za preslagivanje iste?

B-52

Tko je glasao

Meni je indikativno da se

Meni je indikativno da se Goldsteinova inicijativa poklapa sa drugim pokazateljima odmicanja EPH od Sanadera što je tragikomično kulminiralo "Sanaderovim" intervjuom Butkoviću. Pleše dere po Sanaderu, nekoliko tekstova u Globusu, Butković...
Goldstein se vraća na Mesićevu predizbornu inicijativu za velikom koalicijom. Sve što sam ovdje pročitao su stare priče, a osobito me zanima u kakvim su partnerskim odnosima Goldsteini i Mesić: Mesićevo uplitanje u sukob dvije židovske vjerske zajednice..., židovska osnovna koju pohađa njegov unuk i u kojoj je u Školskom vijeću njegova kći Dunja, koja navodno odlučuje o primanju novih učenika... Što još?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Zar Pleše i Sanader nisu

Zar Pleše i Sanader nisu prijatelji još iz "startovskih" dana?

Tko je glasao

Goldstein je samo rekao ono

Goldstein je samo rekao ono sto svi stovatelji logike vide iz aviona: HDZ=SDP. A to sam napisao jedno 5000 puta ovdje.S tim u vezi je vjerojatno dosao na ideju da se 2 frakcije koje sad glume nekakvu vlast i oporbu vrate u staru, pocetnu poziciju jednoumlja stvaranjem tzv. velike koalicije.
Pri tom se politicari koji su na visim pozicijama prave iznenadjeni i misle da bi glasaci time bili ( neugodno) iznenadjeni.
Moje je misljenje da glasace zapravo to uopce ne zanima, jer ionako 90% njih za politicare tvrdi da su oni " svi isti".
Uz to vecina glasaca je takodjer jednoumna pa se uglavnom ponajvise brine o tome kako ce raditi sto manje, a kupovati sto vise.Naravno na kredit i po mogucnosti uz kladjenje kako ce im jednog dana netko oprostiti dug kad ga ne budu mogli vracati.
Kad ovo ne bi bila istina ne bi Bandica u Zagrebu spasavao HDZ, niti bi uzajamno jedni i drugi sa satelitima i dalje krili podatke o financijerima svoje izborne kampanje.
Tudjman je bio 200% u pravu kad je tvrdio da se gomila uglavnom sastoji od jalnuskih diletanata.Jer to znaci da masa nije ogorcena sto se neki bogate na korupciji i nezakonitostima, vec je jalna sto ona to ne moze, jer nije na njihovom mjestu.

Tko je glasao

Za Hrvatsku to sve skupa

Za Hrvatsku to sve skupa nije više važno jer je krenulo zrelo razdoblje u kojem:

1. nije važna borba protiv korupcije jer je to a) pojava koja se je pojavila 1992. i iščezla najkasnije 1997.g., pa nema smisla bavljenje lanjskim snijegom, pogotovu jer prije i poslije toga nema problema, ili b) je društvena osnova pa se stalnim ujedinjavanjem i onako preudruženih snaga samo proizvodi magla, a što više ne prolazi na tržištu pa i ako cijenjeni majstor Slavko Goldstein to začinja, i/ili c) "borba" samo jača pojavu jer hoće reći podvucimo crtu i za ono prije nema veze, formula kojom se je dugo operiralo i jahalo pa baš zato više ne prolazi jer onda za većinu nakon dugog takvog jahanja stvarno nema veze u smislu da će oni nešto a ima jako veze jer su svakim danom sve manje u satnju i raspoloženju za podvlačenje crte;

2. korupcija je napredak sam i osnova društva i društvene prakse niza zadnjih desetljeća, koji napredak/osnova/korupacija sada metastazira tako da jede sam sebe i interes većine umjesto borbe protiv toga je obrnut, baš sada podržati još malo toga procesa "jede sam sebe". U tom smislu je svejedno hoć li snag stavrati koalicije ili ne, one su i onako u prekomjerenoj koaliciji te i onako nisu dominirale promjene. Kakve promjene kada je sve slično ili isto kao na prijelazu sedamdesetih u osamdesete, čak i 90 % dominatnih ljudi. Neka se pro i contra trude oni kojima je to jako različito;

3. sve skupa nije ni malo apstraktno, nego i prekomjereno konkretno. Čak i kada se u najkraćem spomene, ovdje Kregar, Goldstein, HDZ i SDP, odmah je prevelika koncentracija pojave protiv koje će se kao boriti pod vodstvom tih snaga. Kregar ... Goldstein ... HDZ (Sanader, Luka Bebić, Marina Matulović Dropulić, Kalmeta, Šuker, Vukelić, Jarnjak ...), SDP (Kregar, Josipović, Linić, Bandić, Ljubičić ...), dodati HNS na čelu sa novim starim predsjednikom Čačićem i počasnom predsjednicom te isatknutim ex članom Mesićem ... i samo iznijeti refleksnu ocijenu o koncentraciji npr. 1-10. A ne radi se uopće o tome, to je kaap u moru koje bazdi i baš sada uspješno metastazira i "jede samo sebe".

Gospodo i drugovi budimo objektivni - ne možemo tome pomoći još od osamdesetih, dok je jahao drug Tito, baš zato što se bez njega ne može ništa a on je to i zakuhao do beskrajnih razmjera, zajedno sa ostalim carevima (Nixon, Mao, Brežnjev ...), i to je primilo u preveliku širinu i karaktera je volje. Odavno ne možemo a sada još manje protiv nečeg nošenog naširoko i naduboko beskrajnom voljom, strastima i inercijom napredovanja ka neodoljivim predmetima žudnje, gdje nikakvog otpora nema, protiv nečeg što se carevi kojih nema skrojili a za što su svi nama bliski ljudi. A i kako sada, 2008.g., pa to je kao da se kreće u borbu protiv zraka oko sebe, kojeg je i onako sve manje jer se velikim napredovanjem pregrađuju strujanja i izmjene, pa se sve više i pretvaramo u složeni eksperiment sa sve manje i manje zraka, sve rizičnijim dotokom pitke vode i energenata te sve nepouzdanijim i skupljim (samo)pročišćavanjem okoline.

Ukupni pokazatelji govore sasvim drukčije i upućuju na sasvim drukčiju dijagnozu - pojava je neodvojivo vezana sa svime drugim, odavno je prešla s onu stranu, pa je na djelu sazrijevanje i bezuvjetna kapitulacija. Razumljivo je da razni glasovi traže spas od tih sudnjih dana, ali je odavno već kasno, pomoć objektivno neće stići jer pomoć nije moguća i pomoći nema.

I Tito je to rukovodio tako da beskrajno rastu snage koje ne mogu poslovati na nuli, pa su ostale snage bile iscijeđene po beskrajnim domaćim i stranim bojištima i uz ogromne dotoke sa zapada. A beskrajne maoističke snage za Tita i nakon Tita su samo nastavile razvijati takvo poslovanje. To objektivno ne mogu i neće spasiti niti udruženi USA, ruski, njemački i drugi proračuni, NATO i KP Kine, jer svako spašavanje izaziva još gore. A i svi mi smo bilo kakvim spaašaavanjem na raznim bojištima samo hranili stvar, i tako doveli do sazrijevanja.

Milosti više nema niti je moguća. To nedvojbeno nadilazi bilo kakve naše snage. Snage pomoći su već kapitulirale i samo se čeka trenutak kada će kapitulirati i razni krakovi pojave i takvog napretka i sve skupa.

Jedino moguće bavljenje je bavljenje bezuvjetnom kapitulacijom, jer i oko toga je sve zahtjevnije od naših mogućnosti. A za bilo šta drugo ničega nema, fino ništa smiruje i osvaja domovinu i pregrijane međunarodne veze i promet.

Tko je glasao

POJAM KORUPCIJE. Iako se

POJAM KORUPCIJE. Iako se pojam korupcije mijenjao u raznim erama i društvima, u općem smislu, pod korupcijom se podrazumijeva zloupotreba službe, službenog položaja ili službenih ovlaštenja radi sticanja osobne ili obiteljske koristi, ili koristi za određenu interesnu grupu.
U malo proširenom smislu s povećom dozom zločestoće mislim da se i ponašanje EU koja nam toliko nameće problem korupcije u krajnjem smislu moža nazvti koruptivnim... Malo budem karikiral ali evo... Ajde Srbijo ostavi se Kosava pa ti nudimo brži ulazak u Uniju... Meni bi u proširenom značenju i to bio oblik korupcije... Nije da time Hrvatsku oslobađam odgovornosti u vezi sa korupcijom ali ispada dvolično od EU...
A tek da ne pričam o korupciji na mjestu gdje je nikako nebi trebali očekivati (ili možda bi)... slučaj svećenika negdje iz Turopolja od prije par godina.... Il milodar crkvi il klinac neće primiti sakramente... Pa zar to ne spada u oblik ucjene, mita i korupcije.... Na kraju krajeva mi se te bolesti moramo riješiti sami zbog sebe bez obzira jel ušli il ne ušli u uniju...

Tko je glasao

Moglo bi se reći da postoji

Moglo bi se reći da postoji i etička platforma za borbu protiv korupcije...

Ne slažem se jer postojanje etičke platforme pretpostavlja postojanje kolektivnih etičkih vrijednosti koje korupciju osuđuju i na praktičnoj razini. Dok će većina građana u anketi reći da je korupcija zlo, neće se nimalo libiti ponuditi 50 kuna kontroloru u tramvaju ili 200 kn prometnom policajcu. Takvo ponašanje smatra se "normalnim".

To nije etička platforma na kojoj se gradi borba protiv korupcije.

Što se tiče mega-koalicije do nje neće doći zbog Sanaderove taštine. Da je bio mudar, već je pri formiranju vlade mogao pozvati ne-HDZ-ove stručnjake i dobiti kompetentnu, a ne političku vladu. Svaki ulazak u opću koaliciju sada bi bio priznanje poraza.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Djelomično prihvaćam

Djelomično prihvaćam primjedbu i mogu se složiti s nepostojanjem realne etičke platforme za borbu protiv korupcije, zbog razloga koji navodite, međutim mogli bi reći da u svakom slučaju postoji određena visoka razina svjesti o štetnosti korupcije, pa je onda to bar neki temelj od kojeg treba krenuti, javno ga podupirati i osnaživati sve do njegove praktične razine, na kojoj će se ono što je danas praksa sutra javno osuđivati i formalno sankcionirati.

Tko je glasao

Moćni Savez (komunista) i

Moćni Savez (komunista) i sve napredne snage su se osamdesetih i više nego intenzivno bavili istim i znamo kako je slijedilo, a poučniji je ostali istok.

Nova runda i u 2008.g. smo sa pokušajem razmatranja kao na početku osmadesetih. Sada više objektivno da će se svi time baviti. One snage saveza koje će se eventualno baviti su doslovno iste kao početkom osamdesetih, kakav novi lik je preadaptiran u isto.

Objektivno, što se tiče ostalih berlinski zid je konačno i kod nas pao i sada smo Berlin. Gensek (Gorbačov) nije stigao dati upute politbirou i drugim jakim snagama (službe, privredni odličnici, akademici, ovinski čelnici ...) da je krenulo razdoblje kada treba žuriti inače će te sustići i ... i sada beskrajne snage aparata pokušavaju kao Milka Planinc i drugovi, što je jako dobro jer ovaj put nije moguće ponavljati ostale filmove osamdesetih i devedesetih i svakim danom u svakom pogledu jača sinteza dugog puta. Savezi i sve napredne snage, uključujući beskrajne snage aparata, ovaj put će se zbilja imati priliku iskazati u ukupnosti dugog puta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci