Tagovi

Crobarometar Pulsa: SDP 30% HDZ 23,2% - Milanović 65 - Sanader 58 mandata - Vlada izgubila vjerodostojnost

Izgleda da su kola za HDZ definitivno krenula nizbrdo. Večeras objavljeni terenski Crobarometar koji Puls radi za HTV donosi već drugi mjesec za redom sve veću prednost SDP pred HDZ-om. Rezultati su SDP 30,0%, HDZ 23,2%, HSP 9,0%, HSU 6,9%, HNS 6,3%, HSS-HSLS-PGS 5,1%, DC 1,8%, IDS ,8%, Ljevica Hrvatske ,8%, HDSSB ,4%, MDS ,4%, SDSS ,3% - neka druga 2,4%, neodlučni 12,6%. Detaljniji raspored po mandatima ima HTV i ako sam dobro zbrojio SDP-HNS zajedno imaju 65, dok HDZ-HSU-HSLS-HSS-PGS imaju 58 mandata, što nam jamči burnu predizbornu jesen. HSP bi mogao biti jezičak na vagi s 13 mandata, koje bi možda omogućile Sanaderu da ipak u konačnici sastavi Vladu (ne zaboravite onih par mandata iz dijaspore) - no radilo bi se o uistinu šarenoj koaliciji - možete li zamisliti HSP-ovce kao ministre i Sanadera koji mora trpiti koaliciju poput Račana?
Druga vrlo jaka poruka je percepcija najvećih problema - nezaposlenost 70,7%, mito i korupcija 37,3% - blagi porast, dakle operacija Maestro nije ispunila najvažniji, promidžbeni efekt. Naprotiv izgleda da ga je pojačala, ali u krivom smjeru. Slijede status umirovljenika 21,5%, gospodarstvo 14,1%, male plaće 13,8%, standard 13,5%, kriminal i krađa 9,8% te siromaštvo/ neimaština 9,2%.
Slično istraživanje večeras donosi i Večernji list - SDP 30% - HDZ 18%. No oni su imali i jedno dodatno pitanje:
Čak 58 posto građana smatra da Sanaderova vlada treba dati ostavku zbog korupcijske afere u Fondu za privatizaciju, a samo četvrtina ih se tome protivi. – Nepovjerenje Vladi rezultat je ne samo korupcijske afere u Fondu nego i niza afera, stvarnih ili medijski proizvedenih. Vlada je izgubila vjerodostojnost – komentira M. Grbeša.I jedan prigodni, pred kraj mandata:

Komentari

Povjest se po koji puta

Povjest se po koji puta ponavlja, a drustvo od toga nema naprijed. I opet kriminalce mjenjaju nesposobni, dok se narod opet ne umori nesposobnih i opet ne izabere kriminalce.

Pa dokle cemo tako, pobogu?

Tko je glasao

Dok ti ne stupiš na scenu.

Dok ti ne stupiš na scenu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Samo ako se ti kandidiras za

Samo ako se ti kandidiras za predsjenika na sljedecoj konvenciji. To ti potpis 50 delegata, pobogu :-P

Tko je glasao

Trebat će mi malo više

Trebat će mi malo više potpisa. Ne pristajem na manje od mjesta predsjednika države.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Skroman momak, znam te.

Skroman momak, znam te.

Tko je glasao

Je li sigurno da će se

Je li sigurno da će se HSLS-HSS zbrajati sa HDZ-om, a ne SDP i HNS-om, kao u ovom članku?

Tko je glasao

Pa zbrojio sam kako su sada

Pa zbrojio sam kako su sada odnosi snaga, zato i nisam zbrojio HSP na HDZ - kako će to izgledati, bumo videli u studenom.

Tko je glasao

Treba pričekati do studenog

Treba pričekati do studenog jer svašta je moguće. Ne moraju igrati samo stranke nego i pojedinci.

HSP je posebno interesantan. Iznjedrio je nekoliko pojedinaca koji nisu percipirani uz kukuruze i koji imaju solidan imidž i demokratski potencijal.

Što ako bi se dogodilo da Đapić hoće jedno, a nepoljoprivrednici drugo? Može on njih izbacivati iz stranke, ali saborski je mandat njihov i ne može im se oduzeti.

Nije li moguće da tako neki iz HSP-a budu u vlasti, a HSP izvan nje? Zajedno s Đapićem. Koji bi onda mogao nastaviti kao oporba s još većim žarom i politički preživjeti (još dobiti doping). Premlad je on još za mirovinu.

A da neki koji se sad guše, udahnu punim plućima. Zna se da to uz Đapića nije baš moguće.

B-52

Tko je glasao

Danas će na općem saboru

Danas će na općem saboru HDZ-a, za kojeg su (kako se priča) i režisera unajmili, Sanader pokušati spasiti što se spasiti da. Evo priča Šuki o rastu BDP-a od 7% a što tek slijedi, bit će tu i mi smo za čiste ruke što i radimo s Maestrom, pa kilometri autocesta, pa pokrenuli smo i slično.

Bit će i onog "mogu oninaručivati svakojake ankete ali imamo mi svoje.

Zanima me hoće li se naći barem grupisa koja bi ispred dvorane pronijela nekoliko transparenata tipa "Pogledajte semafor!"

A zanima me i hoće li recimo "bijesdrugi" HDZ-ov sabor nazvati orgijanjem.
Najavljeno je puno zbijanja. Redova naravno.

B-52

Tko je glasao

Ako stvar tako napreduje,

Ako stvar tako napreduje, onda je naglasak na tome da nakon dugog i logičnog puta na velika vrata stiže i Anto Đapić, jedina snaga kojoj do sada nije pružena prava šansa (šta je to gradonačelnik Osjeka). Sada vjerojatno slijedi velika koalicija, koju će moderirati predsjednik Mesić. Bitno je da smo eliminirali nesposobne.

Tko je glasao

Pristaše HDZ-a (obični puk

Pristaše HDZ-a (obični puk kojem nije bio namijenjen plijen privatizacijske pljačke, već "samo" privilegije koje idu uz status branitelja, porodiljne naknade, socijalna pomoć itsl.), razočarani zbog korupcije kojom je obilježena vladavina stranke za koju su do sada po automatizmu glasali, svoj glas sada daju Đapiću. To su ljudi koji još nisu sigurni da imaju svoju državu (a u tom uvjerenju ih održavaju i Crkva i vanparlamentarne kriptoustaške grupacije) i koji još uvijek sebe primarno vide kao žrtvu (danas se osjećaju manjinom u vlastitoj državi, jer čvrsto vjeruju da Srbi povratnici imaju više prava od njih).

Paradoksalno je za taj dio biračkog tijela da oni zaista jesu žrtve, ali ne onih koje patološki mrze, nego onih od kojih traže i očekuju zaštitu.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Djelom je sigurno tako ali

Djelom je sigurno tako ali ne treba zanemariti, i to je čvrsta tradicija, da se interesno od glavnih političkih snaga sustavno destruira osnovna politička logika a time valjda i društveni procesi. Đapić je sada treća stranka, uz neki lijevi i desni centar, a uz njega ulogu trećeg (prilično odlučujućeg) igra još niz toga (HNS, penzioneri, HSS-HSLS, IDS).

U razvoju događaja II svjetski rat je počeo 1.9.1939.g. udruženim totalitarnim kasapljenjem Poljske i baltičkih zemalja, kojima je upućen telegram podrške, pa su to i danas politički nestabilizirane zemlje kojima se svi čude. U Hrvatskoj je, u biti jedinoj od okupiranih područja u Evropi, glavna politička snaga (HSS, Maček) odlučno odbila biti kvisling. Uslijedila je logična destrukcija, do masakra, glavnih političkih snaga, koja traje do danas.

Čim su se ukazale male šanse, kao npr. Zagreb za Tripala i Holjevca, one su iskorištene ali odmah potom udavljene. U ozračju raspada SFRJ je najspornija politička osoba bio Šuvar, logično jer je valjda jedini pokušavao oko osnovne političke logike, pa i oko demokratskih, socijalnih i nacionalnih pitanja.

Od 1990.g. do danas, sustavno se discipliniraju bilo kakvi demokratski pokušaji u osnovnim političkim opcijama a uloga trećih se sustavno destruira, uklanja i vrše zamjene do stupnja po koja osoba - HSLS (prilično sustavno), HSP (Đapić umjesto HSP-a), HSS (od stranke u čistu trgovinu), HNS (zna pošasna predsjednica), IDS (a la HSS) itd. To se radi najgrubljim kršenjem demokratskih pravila, što praktički podržavaju i bitno učestvuju snage na sceni (prvo 1990.g. potpuno i u takvom HDZ-u do potpunog ignoriranja izbora kao u Zagrebu, blokiranja HSLS-ovog gradonačelnika Zagreba, zamjena koalcije SDP-HSLS koalicijom SDP-a s poraženim snagama. Dakle, Đapić je i te kako produkt i akter tih procesa, pristojno rečeno dogovaranja i trgovanja mimo i protiv biračke volje. Ujedno je glavnina aktera produkt toga. Dakle, sustavno je biračka volja bila prilično drukčija i sustavno je mjenjana.

Šta je logičnije nego da takve "demokratske" snage teže učvršćenju svojih pozicija i da je SDP honoriran čim se malo maknuo od toga (izbor predsjednika, prvi poraz dogovorne invazije). I svatko drugi bi bio honoriran i za mali korak, samo tko će čekati upokojenje. Svi mi znamo da su u pitanju interesi i osobnost, kako kaže Čačić, i sada se radi o logičnom razvoju događaja oko toga, to je nama/njima naša/njihova borba dala.

Tko je glasao

Koristite pojam "osnovna

Koristite pojam "osnovna politička logika" i na njemu temeljite svoju argumentaciju, ali bi, razumijevanja radi, bilo dobro da nam definirate pojam.

1999. formirana je koalicija pet stranaka. Doslovno iza leđa ostalima SDP i HSLS potpisuju separatni sporazum. To je bio rizik i za jedne i za druge. Kraći kraj je izvukao "pošteni" Budiša (inače istraumatizirani nacionalni studentski vođa), jer je pogrešno vjerovao da će na ilegitimističkoj osnovi (re Haag) moći izvršiti mini prevrat (u smislu protivnom integraciji Hrvatske u EU) i stupiti na tron (cijeli život je čovjek o tomu sanjao, a zbog poraza na predsjedničkim izborima, već je pomalo gubio koncentraciju na bitno).

Naprosto nije korektno ostale iz koalicije zvati "poraženim snagama", kad se zna da su nakon odlaska Budišine frakcije potvrđeni u Saboru te su nastavili sudjelovati u vladi, a onda su na izborima 2003. ponovno, svi zajedno, imali više glasova od HDZ-a.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Rezultat izbora (nije do

Rezultat izbora (nije do mene, ja bih i tada bio za malo drukčije) jest veliki pad glasova i poraz za HDZ ali i za sve te ostale stranke (uključujući HSS, Đapićev HSP, HNS izrazito), osim koalicije SDP-HSLS kojoj su dani velikovećinski glasovi. Bez obzira šta mi mislili o bilo kome, to je bila jaka i jako i jasno izražena biračka volja. Šta znači naknadno, naknadno su i sve totalitarne vlasti osigurale nešto naknadno. Ili si za jedno ili za drugo.

Npr. nikoga ne zanima da je 1990.g. izabran u Zagrebu pa i državi neki sastav i konstituirana izabrana vlast, da bi za par dana svima bilo normalno da svu vlast u Zagrebu, INA-u, ZABA-u, Plivu, prehrambeni sektor, duhan i ostalo preuzima 4. najniža lista, bez i jednog papira i procedure, prekršena sva pravila i zakoni itd. Isto sa izborom gradonačelnika Zagreba sredinom devedesetih.

Ako je oko toga nešto drugo logično a ne ta "osnovna politička logika" = prema rezultatima izbora, onda možemo biti presretni time što jeste, jer su u igri uvijek samo još lošije kombinacije, npr. s još jačom ulogom Đapića. Ad Budiše, doslovno imamo Đapića umjesto Budiše, i to dosljednim radom glavnih političkih snaga a ne većine građana, pa tko voli nek i dalje izvoli. Tako je eliminiran i Šuvar, prije njega Milka Planinc, prije nje Tripalo i Savka, prije Holjevac, a krenulo je od najspornijeg Vlatka Mačeka itd.

Tko je glasao

Ad Đapić umjesto Budiše

Ad Đapić umjesto Budiše (tj. hardcore nacionalizam vs softcore nacionalizam), meni je svejedno. Nisu moje opcije.

Pretpostavimo da Sanader formira vladu sa Đapićem, po istoj logici (re opstrukcije EU integraciji) bit će ga prisiljen eliminirati.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Tu su neki analitičari

Tu su neki analitičari uočili i neke druge kontakte i kombinacije s Đapićem. Ali nije baš sve u Đapiću, puno je više težine u đapićevštini. Ad Sanadera, njegovi kritičari mu ponašanje oko takvih pojava uzimaju kao bolju stranu a kod nekih drugih naprednih snaga uočavaju izvjesne flertove s đapićevštinom. Ulazimo u radoblje kad će se ti flertovi pojačati, za što ovdje ima niz boljih stručnjaka (sm, 45 lines itd.).

Tko je glasao

Sanader i Đapić nisu

Sanader i Đapić nisu nacionalisti, oni su materijalisti. Njihova vlada brzo bi "privatizirala" državnu imovinu. Da sam u pravu pokazuje i posljednje glasovanje o povjerenju vladi. Za njih ne postoji odgovornost kada je u pitanju državna imovina, oni tu imovinu smatraju svojom.

Tko je glasao

Samo da se malo ubacim.

Samo da se malo ubacim.

Jesi li zamijetio držanje HSP-ove heroine Ruže Tomašić koja pretendira na mjesto ministrice unutrašnjih poslova koja je rekla da bi beskompromisno protiv kriminala, ma o kome se radilo?

A Tonči i Pero?

Retorika je jedno, al` kad dođe stani pani, drugo.

B-52

Tko je glasao

Tadic i Kovacevic bas i nisu

Tadic i Kovacevic bas i nisu ljudi sa razvijenom svjescu, tako da ne cudi Kovacevicevo cerekanje prilikom obracuna Seks-nasa Vesna ili pak Tadicevo prihvacanje uloge HSPova manekena, bez bilo kakve sklonosti ka donosenju politickih odluka.

Tko je glasao

A kaj veliš na Ružu,

A kaj veliš na Ružu, naudijelili smo joj se komplimenata. Nisi li od nje očekivao više?

Ja sam očekivao da će kampanju koju je dobro započela barem pokušati držati toplom.

B-52

Tko je glasao

Nisam. Cini mi se da bi

Nisam. Cini mi se da bi jedino Rozic imao potencijala da napravi nesto iole suvislije unutar HSPa. Sad, tu je pitanje interesa.

Tko je glasao

rozic je jednom nesto

rozic je jednom nesto pokusao, pa je bio jako brzo i usutkan i marginaliziran....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Zašto si to dozvoli?

Zašto si to dozvoli? Đapić živi na račun nekoliko svojih političara koji u saboru bacaju dimne bombe. Kada se dim raziđe nema ničega. Da su ti političari dosljedni i rezultati stranke bili bi bolji. Ne može se vječno živjeti od dogovora sipod stola. Sječam se Đapine žalosti kada mu Tuđman nije ispunio obečanje, zaposlio "njegovog" čovjeka za poslovođo kod Ine.

Tko je glasao

Iako je ta žena pokazala

Iako je ta žena pokazala neke vrijednosti, primjereno bi je bilo osloboditi dugogodišnjih neprimjerenih tereta, kao cijeli vrh i vjerojatno ustroj Đapićeva HSP-a. Oni su, na čelu s Đapićem, izvršili svoje funkcije destrukcije HSP-a (Paradžik, Paraga i drugi), HSLS-a i drugih te političkih procesa. Gospođa je policajka i polupolitičarka, a u RH bi joj bilo primjereno neko srednje mjesto u policiji, naravno nakon što se provjeri njezina pozicija oko nezgodnih činjenica vezanih uz stranku HSP. Tako bi trebalo demobilizirati i ostale čelnike.

Slično je sa raznim drugim političarima. Rat je završio, nitko ih se nije sjetio demobilizirati i omogućiti im da rade primjerene poslove. Ali izgleda da se nastavljaju pobjede u kojima su oni i dalje potrebni. To je zanimljivo, skoro kao u nogometu.

Tko je glasao

Sjetimo li se kako je

Sjetimo li se kako je Đapić došao na čelo i njegovih prvih poteza pa naovamo, ne može se poreći misija. Na početku mission impossible više nije to.

Primjerenija mjesta su moguća, pa i demobilizacija ali ne još. Ona će doći ovisno o sljedećim izborima.
Paradoksalno ili ne, Đapiću je izglednije ostati na čelu izgube li nego u slučaju da pobijede.

Ako pobijede, moguć je scenario po principu Rožić i ostali naprijed, a Đapić i zreli za demobilizaciju stoj (mission complete). Fol, kao zbog EU.

Misliš li da je moguće tako?

B-52

Tko je glasao

Ne znam. Šuvar je pred smrt

Ne znam. Šuvar je pred smrt govorio da je Tito bio jedini političar pa da ostali nakon njega nisu bili u stanju rješiti niti obične stvari. Obzirom da je i Tito krenuo kao na lutriji i sve do najboljih dana ovisio o okolnostima (za novce sedmdesetih su ključni Nixon i Kissiger, koji su to odlučili kao nova stara takatika hladnog rata), vjerojatno je pretjerano očekivati od političara poslije da točno mogu režirati stvari.

Npr. 1989. i 1990.g. je sigurno najjači igrač bio Joža Manolić. Zatim je Vesna Pusić povodom Račanove smrti rekla da je u koalicijskoj vlasti Račan jedini bio iskusan a ostali su ovisili o njegovom iskustvu. Obzirom da i navedeni nisu bili u prilici režirati takve okolnosti, a i vidjeli smo da se ugibaju, vjerojatno je da dominiraju beskrajne improvizacije. To je vjerojatno kao i sve drugo, u istom društvu nije za očekivati red u nečemu u široj zbrci i neredu.

Ne mora značiti da uticaj EU kod nas samo uvodi red, uvodi i neki nered. Npr. u BiH su sigurno unijeli više nereda nego reda. Na ulogu Đapića tako mogu više odlučiti naše snage nego EU, samo je pitanje šta kome odgovara (ima taktike da jedno hrani drugo). Nije to ništa nadnaravno, to su u prvom redu obični interesi i navike u veoma iskusnom djelu svijeta.

Bilo kako bilo, društvo i javnost ne mogu biti iznenađeni otkud sada Đapić ili otkud ga najednom nema.

Tko je glasao

Iako nisi pitao mene,

Iako nisi pitao mene, pitanje je zanimljivo i sama sam o tomu razmišljala. Inteligentni protiv lukavoga. Mislim da nemaju bazu. Trebat će im mnogo više s obzirom da Đapić gradi kult ličnosti. Osim ako to nisu, kako to često biva, prvi znaci slabosti. Dobro si uočio paradoks.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

kult ličnosti se gradi

kult ličnosti se gradi godinama a gubi u minutama, ne brinem ja za đapića, snaći će njega sudbina prije ili kasnije (prije prije nego kasnije)

Tko je glasao

Mucke, sve ukazuje da je

Mucke, sve ukazuje da je tako.

Dodatni je problem što se uz takve materijaliste vežu idealisti, koji oslobađaju imovinu u korist nekog trećeg.
Zatim ima velikih boraca u obranu imovine, pa pretvarača i svega drugog.

Velike bitke oko imovine su odigrane a sigurno nove slijede. Ne možemo se žaliti da nam je dosadno i da smo izvan svjetskih zbivanja (skoro da smo u središtu).

Tko je glasao

O tome ko i kak ima

O tome ko i kak ima patološke osobine se bi dalo puno diskutirat.

Tko je glasao

Sve u redu sa globalnim

Sve u redu sa globalnim rezultatima no oni ne odaju pravu sliku jer IDS koji u Slavoniji ne dobija nista u Istri dobija puno kao i HDSSB obrnuto. Zanimljivo je sa malim strankama na koji ce nacin pokusati uci u Sabor (tu prije svega mislim na DC). Dakle pravo ispitivanje javnog misljenja moralo bi uvazavati izborne jedinice.

Tko je glasao

ovo istraživanje uvažava

ovo istraživanje uvažava izborne jedinice, ovdje nisu pokazani rezultati po jedinicama jer bi ih bilo puno, no ako ljude zanima...

Tko je glasao

Na linku gore od HTV-a je

Na linku gore od HTV-a je sve detaljno po izbornim jedinicama...

Tko je glasao

dakle ipak značajno

dakle ipak značajno drugačiji rezultati od onih koje se (sramotno) pozivao sanader kada je pokušavao prodati priču da građani podržavaju vladu i ne smatraju da treba dati ostavku.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

sanader je krivo okrenuo

sanader je krivo okrenuo tablicu pa je to razlog drugačijeg poretka

Tko je glasao

Nije on ništa okrenuo

Nije on ništa okrenuo krivo, osim Hrvatske. Oni svjesno lažu i mažu već godinama.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A što ćeš kada nije htio

A što ćeš kada nije htio vjerovati prvoj anketi Pulsa koja je odmah rekla da većina misli da je operacija Maestro predizborni trik.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci