Tagovi

Croatia Airlines - let u nepoznato?

Ovaj dnevnik pišem kao svojevrsni nastavak i osvrt na Martinov dnevnik o namjeri HŽ-a da ukine mežunarodne vlakove.
Izgleda da se nešto slično sprema i Croatia Arlinesu.

Tvrtke Intel, KPMG i BDO koje su radili prijedlog rekonstruiranja nacionalne avio kompanije kako bi ista izašla iz dugova predlažu slijedeće: Croatia Airlines trebao bi ukinuti linije prema Londonu, Parizu, Kopenhagenu, Prištini, Podgorici i Istanbulu jer na njima ima gubitke. CA zarađuje samo na linijama prema Lufthansinim bazama (Frankfurt, München), dok na svim ostalim linijama bilježi uglavnom milijunske gubitke. Također se sugerira da bi hrvatski nacionalni prijevoznik trebao ukinuti neprofitabilne linije prema londonskom aerodromu Gatwick, Prištini i Podgorici, dok bi linije za londonski Heathrow, Pariz, Kopenhagen i Istanbul prvo trebalo pokušati spasiti poskupljenjem karata, a ako to ne dade rezultate i te bi linije trebalo ukinuti. Jedna od ideja je i da CA svoje slotove (pravo slijetanja zrakoplova aviokompanije na aerodrom za svaki pojedini let) za najveći europski aerodrom Heathrow i pariški Charles De Gaulle dade u podnajam nekoj drugoj aviokompaniji. Naime, do slotova na tim aerodromima se jako teško dolazi, pogotovu na Heathrowu jer sve aviokompanije žele letjeti na tako prometne aerodrome, ali za sve jednostavno nema mjesta.Tako bi CA, obistini li se ideja o podnajmu slotova za Pariz i London, ostala bez linija za najveće europske zračne luke. (izvor Večernji list )

Ispada da samo letovi koji hrane Lufthansine daleke destinacije donose profit a sve ostale linije, posebice one koje hrane konkurenciju (niti Paris niti London nisu hubovi Star Alliancea) donose milijunske gubitke. Uz to, dalje se spominje kako bi se CA trebala riješiti nekoliko A320 aviona te svesti svoju flotu na razinu male regionalne feeder kompanije.

Interesantno je spomenuti da je do 2008. CA poslovala s dobiti, znači da su te linije bile profitabilne i da se u međuvremenu nešto dogodilo (osim financijske krize i velikog poskupljenja goriva).

Ovo sve mi jednostavno smrdi na neki novi ustupak koji ćemo morati platiti Nijemcima prije ratifikacije Pristupnog ugovora s Unijom. (Slovenija je to nedavno učinila zatraživši odlazak Rohatinskog, a i Mađari se nešto gojune oko Ine – ishod ćemo uskoro znati putem presude Čaćiću.)

Ali da se vratim na temu. Prije rata i Zagreb i Beograd su imali prekooceanske letove, što putem JATa, što putem Uniteda ili PanAma. Znači, u doba komunizma kada je letenje bilo luksuz za većinu građana one države postojao je ekomski interes i američkih avio prijevoznika da lete u Jugoslaviju (osim Zagreba i Beograda i Dubrovnik je imao direktne letove u SAD).
Danas kada je zračno putovanje dostupno većem broju građana nego tada, ne samo da takvih letova više nema već nam kažu, eto, da Hrvati baš ne vole letjeti niti u tako beznačajne aerodrome kao što su Heathrow ili CDG.
Nedavno sam upitao našeg novog veleposlanika u SAD-u Joška Paru o uspostavi direktnih linija sa SAD-om na što mi je on rekao da brojke vjerovatno ne govore tome u prilog. Kad sam mu podastrao brojke ostao je bez riječi. Nije imao čak niti diplomatski odgovor!
A brojke kažu da su 2010. godine 104,345 putnika putovala između Zagreba i SAD-a. Samo u Toronto te iste godine letjelo je 21,355 građana (čineći taj kanadski grad najvećom sekundarnom destinacijom s Plesa) a sveukupno u Kanadu je letjelo 36,304 putnika.
To znači da u prosjeku 285 osoba dnevno leti prema ili iz SAD-a. Drugim riječima, mogli bi imati svakodnvene letove prema New Yorku ili Chicagu (možda 4-5 tjedno preko zime ali definitivno svokodnevne tijekom ljetne sezone). Slično tome i prema Torontu. Važno je ovdje napomenuti da su prekooceanski letovi najprofitabilniji za bilo koju avio kompaniju.
Zašto ova ili bivša vlast nisu poduzeli apsolutno ništa po tom pitanju? Komu to nije u (privatnom) interesu?

Samo još jedna opaska prije no što nastavim dalje. CA je imala vrlo profitabilnu liniju za Istanbul a onda ju je Mišetić prepustio Turcima. Poslije par godina su ponovno počeli letjeti za Istanbul ali ovaj put kao konkurencija Turkishu koji leti svaki dan i avioni su puni.
Također želim reći kako i CA i država slabo vode računa o Osijeku. Do ove godine taj je grad imao niskotarifne letove prema Frankfurtu (popunjenost veća od 80%) a kako Županija nema novaca za daljnje subvencioniranje Ryanira ove godine su ti letovi stali. Interes za London je također veliki. Imao je Osijek također i charter letove za Egipat, Tunis, i Bugarsku koje su koristili touroperateri iz Srbije, Bosne i Mađarske ali i to je stalo. Nije mi jasno kako CA nema interesa uspostaviti linije prema ova dva grada iz Osijeka kad već postoji dokaz da je to profitabilno. Dobro je znati da je prema Osijeku gravitira ne samo Slavonija već i sjeverna Bosna, južna Mažarska i dobar dio Vojvodine jer je jedini aerodrom u tom okruženju. (Qatar je bio zainteresiran da ga pretvori u veliku cargo zračnu luku ali su ih naši otpilili.)

Od svih avio kompanija iz zemalja bivše Jugoslavije CA je daleko najbolja, imaju najmoderniju flotu, infrastukturu, turističko tržište, i prevoze najviše putnika (1.9 miliona). Zagrebački Pleso hvata središnju Hrvatsku, velik dio Slovenije, i zapadnu Bosnu s Banja Lukom, cca 4 milijuna ljudi. Slovenska Adria (a isto tako i Ljubljanski aerodrom) su u slobodnom padu, bosansko avio tržište kao da i ne postoji, JAT ima prastaru flotu Boingovih kanti koje nitko neće, itd. Nedavno je CA izrazila želju da kupi 49% Air Bosne što je na tragu planiranog širenja na ex-YU tržište kojim bi uz dobru poslovnu politiku CA i mogla zavladati. Kad se završi novi zagrebački terminal kroz koji Francuzi misle provući 5 milijuna putnika godišnje odakle će crpiti te brojke? Iz regije naravno.
A to bi značilo jačanje CA kroz nabavku većih aviona i uvođenja prekooceanskih letova a u isto vrijeme slabljena Lufthansinog utjecaja (i naravno profita) ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Ova regija je jedna od zadnjih u Europi čiji pravi potencijal još nije iskorišten, u njoj se trenutno vodi svojevrsni rat između Njemaca i Turaka (Turci su kupili 49% udjela u Air Bosni i sagradili novi aerodrom u Skopju te uložili novce u novi aerodrom u Kraljevu).
Da sumiram, CA bi trebala ukinuti linije prema Lufthansinoj konkurenciji za letove na Zapad (Paris i London) te konkurenciji za Aziju i Australiju (Istanbul). Zadržati neislative linije prema Sarajevu, Skopju, Prištini i Skopju jer pune druge letove. Koje letove? One prema Lufthansinim hubovima? Krasno!!!

Izgleda da se stoga Croatia Airlines treba uništiti prije kompletiranja novog zagrebačkog terminala, slično onome kako je onomad uništena i Pliva i druge tvrtke.
Hvala na pažnji.

Komentari

To je ona priča prije par

To je ona priča prije par mjeseci o napretku nove uprave i elite , te tvrdnje da su sindikati griješili i da Croatia Airlines ide u pravom pravcu. Sada se i vidi pravi pravac prodaja zakupljenih linija i hangara u zračnim lukama diljem Europe.

Napredak nema šta , kako bi rekao Milanovi u pričekajte i vidjeće te ,

a kada bi ljudi pitali ŠTA vidjeti :

On bi rekao : http://www.poslovnipuls.com/2012/05/03/croatia-airlines-prvi-kvartal/

Katarzu...(normalno ovo bi preskočio, zašutio i ovo je samo nastavak žalosne tragedije zvane prodaj i rastepi sve što možeš...)

Ne smijem ni zamisliti koja će pljačka biti sa onom novom zračnom lukom Zagreb. To će vjerovatno biti pokazna zvijezda vodilja kako se ne treba raditi u budućnosti drugim državama. Inače da neka država ne želi krenuti pogrešnim putem samo treba suprotno od Hrvatske zauzeti stav u ekonomiji i politici. Ironično - MA ne...

Justice for all !

Tko je glasao

najbolje od busole

Inače da neka država ne želi krenuti pogrešnim putem samo treba suprotno od Hrvatske

luka

Tko je glasao

Profit

Očajnički tražim dnevnike koji nisu dnevnopolitički.
Pročitao sam i ovaj o željeznici. Imam dosta primjedbi na oba no nemam vremena pa ću se koncentrirati na ovaj.
Za plus i veći interes komentatora smatram da bi bilo potrebno ponuditi neka rješenja. Redom ću se referirati.

„Interesantno je spomenuti da je do 2008. CA poslovala s dobiti, znači da su te linije bile profitabilne i da se u međuvremenu nešto dogodilo (osim financijske krize i velikog poskupljenja goriva).”

Smatram da bi trebao bolje dokazati moguće manipulacije.
To što CA u gubitcima zapravo nije ništa čudno.
Dva razloga koje si naveo su sasvim dovoljna. Osim toga njihova dobit/gubitak najviše zavisi o tome koliko su uložili u flotu.
http://www.news.com.au/business/airlines-risk-big-losses-from-debt-crisi...
Svi zračni prijevoznici proživljavaju teška vremena. Osim toga troše puno navaca na sigurnost koja je sve veći izdatak.

“Ali da se vratim na temu. Prije rata i Zagreb i Beograd su imali prekooceanske letove, što putem JATa, što putem Uniteda ili PanAma”

Bilo je nedavno takvih pokušaja
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/otkazan-prvi-let-chicago-zagreb-beogr...
no problem je u američkoj procjeni sigurnosti, naime let je zaustavila američka zračna uprava FAA, Srbija je svrstana u kategoriju 2 te iz nje nisu dopušteni izravni letovi prema SADu.

„Z nači, u doba komunizma kada je letenje bilo luksuz za većinu građana one države postojao je ekomski interes i američkih avio prijevoznika da lete u Jugoslaviju”

Da, ali tada se nije toliko pazilo i trošilo na sigurnost.

„Danas kada je zračno putovanje dostupno većem broju građana nego tada, ne samo da takvih letova više nema već nam kažu, eto, da Hrvati baš ne vole letjeti niti u tako beznačajne aerodrome kao što su Heathrow ili CDG”

Ja osobno spadam u tu kategoriju. Predprošlo ljeto sam malo putovao po Europi i iz Londona (Luton doduše) sam doletio za 250Kn (SVE uračunato, WizzAir).
To što je Heathrow značajniji aerodrom od Lutona ne znači mi puno, a i po popunjenosti low-cost-a mogu reći da nisam sam.

„Nije mi jasno kako CA nema interesa uspostaviti linije prema ova dva grada iz Osijeka kad već postoji dokaz da je to profitabilno. “

Uopće nije profitabilo, sam si se pobio:
„a kako Županija nema novaca za daljnje subvencioniranje Ryanira ove godine su ti letovi stali.”
Da je profitabilno ne bi se trebalo subvencionirati.
„Od svih avio kompanija iz zemalja bivše Jugoslavije CA je daleko najbolja, imaju najmoderniju flotu, infrastukturu, turističko tržište, i prevoze najviše putnika (1.9 miliona)”
U čijem je to interesu?

“Da sumiram, CA bi trebala ukinuti linije prema Lufthansinoj konkurenciji za letove na Zapad (Paris i London)”
Treba ukinuti po meni sve što ne donosi profit, pa makar letilo na Heatrow, ja iz svog đepa za to (gubitke CA) nisam spreman plaćati.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Dobro si naveo čime putuješ

Dobro si naveo čime putuješ po jeftino isto tako bi trebala postupiti CA , linije koje su pod upitnikom za popunjenost , treba dati po sistemu rezerviraš dobiješ jeftinije (popunjen avion je puno bolje od praznog zrakoplova...) , na sam dan normalno skuplje... (preslikati princip jeftinih kompanija koje lete po Europi ...)

Vrlo jednostavna reklama na televiziji o npr. putu na šoping u Englesku kada su tamo šopinzi bi sigurno prodala jako dobro sva mjesta u zrakoplovima za London. Ali izgleda da je nekome u interesu da CA proda svoje udjele u zračnoj luci Heatrow (tj. svoja mjesta....) , a mogu se sjetiti i komu...

Ovako ukidati i uništavati CA je nacionalna sramota za koju će ovi dikliči odgovarati.

Justice for all !

Tko je glasao

Hvala na komentaru ali ne

Hvala na komentaru ali ne stoji sve sto si rekao.

Prvo tvoj let za Luton si mozda TI platio 250kn (pretpostavljam da si letio bez prtljage) ali to nije prava cijena leta. Netko drugi je doplatio tvoju kartu, kao u ostalom i za sve ostalo niskotarifne kompanije; grad, zupanija, sami aerodrom koji ne racuna taxe, itd.
Kad spominjem Osijek i profitabilnost letova ne pobijam sam sebe; naprotiv, popunjenost letova samo dokazuje da postoji interes i za regularne kompanije da udju na to trziste. Cijene bi naravno bile vece, rekao bih normalne trzisne cijene, jer 'low budgets' cijene nisu realne.

Zadarska zupanija je platila 1.5 mil eura Ryanairu da leti tamo. Sto znaci da je svaki porezni obveznik iste doplacuje avio karte ljudima kao sto si ti koji na sva usta hvale razno razne niskotarifne kompanije. Ali, OK, za grad koji zivi od turizma to je dobar potez jer ti putnici ipak ostanu nekoliko dana u Zadru i kroz smjestaj, hranu, zabavu i ine stvari napuni lokalnu blagajnu.
I na kraju, placao ti za gubitke CA ili za subvencioniranje stranih niskobudgetnih kompanija u konacnici ti dodje na isto.
Ali turisticka zemlja kao sto je Hrvatska si ne smije dozvoliti gasenje nacionalnog prijevoznika, pa makar to morali i subvencionirati s vremena na vrijeme.
'Subvencionirali' smo i HDZ i to puno vise ali ne vidim nikoga da prosvjeduje ispred zgrade suda gdje se sudi Sanaderu i ostalim mafijasima.

Kad bi letenje bilo tako jeftino ne bili onda i velike kompanije snizile cijene tako da pariraju Wizzairu i slicnima?

Koliko samo kosta slijetanje na jedan Heathrow ili CDG, slotovi, i slicno? Osobno uvijek mi je draze platiti nekoliko stotina kuna vise i sletjeti na Heathrow. Prtljaga uracunata u cijenu, jeftiniji prijevoz do grada, mogucnost promjene karte i druge pogodnosti.
Ali tko voli drugacije neka izvoli.

Tko je glasao

Subvencije

"Prvo tvoj let za Luton si mozda TI platio 250kn (pretpostavljam da si letio bez prtljage)"
Da, točno.

Glede Osijeka, postoji interes, ali isključivo za low cost. Letovi nisu kruh, ako je jako jeftino letiti ću iz zabave, da ne kažem objesti. Ako su skupi ići ću vlakom ili drugim prijevoznim sredstvima ili uopće neću ići na avio-destinacije.

"I na kraju, placao ti za gubitke CA ili za subvencioniranje stranih niskobudgetnih kompanija u konacnici ti dodje na isto."
Trenutno imam samo taj izbor, ali ja najrađe da NIŠTA od ponuđenog ne subvencioniram. Načelni sam protivnik subvencija i želio bi da se svedu na najmanju moguću mjeru.

Za konkretnu temu jedino što smatram da država eventualno treba subvencionirati su letovi do Dubrovnika. Ostalo Zagreb, Split, Zadar, Osijek... dobro su povezani auto-cestom. Nema potrebe da država održava liniju Zagreb-Split po mom mišljenju. Ne vidim niti jedan jaki razlog.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer Da, slazem se za ovo

@Pointer

Da, slazem se za ovo sto si rekao za Dubrovnik. Samo bih ja dodao i letove OSI-DUB i OSI-SPU jer je prilicno skupo autom iz Slavonije za Dalmaciju.
Automobilom, recimo Skodom Octavijom (benzinac) kosta nekih 1500kn, neusporedivo je jeftinije i naravno brze ici avionom. Ti letovi trebaju ostati i drzava ih treba subvencionirati ako je bas potrebno. Samo, meni se cini da nalazi revozorskih kuca ipak mozda friziraju te podatke jer kad god sam letio za Dubrovnik avion je bio pun, posebno onaj u 23 sata nedjeljom kada leti A320.

Nesto slicno se dogodilo i Adriji ne tako davno kad im je savjetovano da ukinu linije za Paris, London, i Istanbul. Koliko sam cuo Adria je poslije nekog vremena pocela ponovno letjeti za London ali u Luton i to se pokazalo kao promasaj. Takodjer, njihove cijene su jednostavno preskupe pa je dosta Slovenaca pocelo letjeti s Plesa.
Ako CA misli podici cijene i na taj nacin postati profitabilnija na ovim linijama mislim da se grdo varaju. Ono sto se meni osobno svidja je recimo cijena za Paris, letio sam 4 puta pocetkom godine, a kretala se izmedju 980 i 1200kn. Sasvim pristojno i primamljivo. Naravno, kad doletis na CDG koristis avio most, dok te Air France strpa u mali CRJ900 i izbaci 'bogu iza nogu' i onda 15 minuta voza po aerodromu do ulaza. CA je tu u prednosti, te stoga mislim da povecanje cijena ili iznajmljivanje slotova vodi u njenu propast.

A zemlja koja se zeli ozbiljno baviti turizmom i koja ima 7 medjunarodnih zracnih luka na koje godisnje slijece blizu 6 miliona putnika bi ipak trebala imati nacionalnog prijevoznika.

P.S. Pocetkom devedesetih Pleso je imao vise putnika od Budimpeste, danan ono ima 2.35mil dok Budimpesta ima 8.9mil. Znaci, postoji potencijal za 5 mil putnika na Plesu i volio bih da CA bude jedna od jacih kompanija na njemu.

Tko je glasao

O ovoj tematici jako malo

O ovoj tematici jako malo znam pa se unaprijed ispričavam na eventualnim glupostima koje ću napisati jer su plod ne znanja i ne informiranosti.

Mnogi mali hrvatski aerodromi Pula, Rijeka, Zadar, Osijek tj. gotovo svi izuzev Plesa u Zagrebu bi rado platili niskotarifnim kompanijama da lete kod njih. Pa mi se slijedom toga pojavljuje jednostavno pitanje zar nije mogućno da CA pored redovnih linija ima i niskotarifne subvencionirane od naših gradova i županija .

Što to ima neka niskotarifna kompanija a da je za CA nedostižno ?

Tko je glasao

Razlike

"Što to ima neka niskotarifna kompanija a da je za CA nedostižno ?"

Da ne odgovaram više puta već ovako (@Busola).
Razlika između low-costa i "običnih" kompanija nije samo cijena. Najbitniji su uvjeti kupnje. Naime obične kompanije kompenziraju kašnjenja prilikom leta, potiču vezane letove...
Kod low-costa nemaš puno mudrovanja, ako zakasniš na let... gubiš pravo leta.
Ako si uzeo vezan let i avion ti kasni... zaboravi. Na višak prtljage znaju zaračunati paprenu cijenu... Nema otkazivanja ili pomicanja leta...

Tako da Croatia Airlines nikako ne može biti low-cost kompanija između županija. To ne ide, niti jedna kompanija ne mješa ta dva segmenta.
Lufthansa je zato osnovala Germanwings. Kod low-costa i običnih su potpuno drugačija pravila igre.

->Pointer

Tko je glasao

Croatija i kašnjenje

O čemu ti pričaš, Pointer? Kada je Croatia ikome platila kašnjenje? Pa svaki njihov avion kasni, ponekad satima, i nikad nikome ništa nisu platili. Po toj tvojoj definiciji, oni su low-cost kompanija, samo su im karte preskupe.

Tko je glasao

IATA

Dakle, za Craotia Airlines vrijede pravila IATAe.
Budući da je tema s malim brojem sudionika napisati ću i vlastita iskustva, oprostite na maloj intimizaciji.
Povratnu kartu do Dubrovnika platio sam (firma) 1200Kn (CA). Avion je kasnio oko sat vremena u polasku i nismo dobili nikakvu naknadu.
Također mi se to događalo iz po letovima u inozemstvu, za samo kašnjenje nisam dobio nikakvu naknadu.
No, letio sam do Krakowa prije nekoliko godina, Zagreb-Beč -> Beč-Krakow.
Avion je bio stuck in the air. Naime bila je gužva na pisti za sletanje i propustio sam sljedeći let.
Na aerodromu su mi dali kartu za sljedeći dan, platili taxi do hotela i nazad. Večeru i noćenje u hotelu.
Da sam letio low costom ne bi dobio nikakvu kompenzaciju za propuštanje leta.

->Pointer

Tko je glasao

Privatno vlasništvo

Što to ima neka niskotarifna kompanija a da je za CA nedostižno ?
Privatno vlasništvo!
CA je ukleta kompanija:
Broj aviona 13
Broj članova nadzornog odbora 13
Jedan avion po članu nadzornog odbora!

Tko je glasao

Ukleta, nego šta

Broj zaposlenih:1130

http://www2.hgk.hr/izvoznici/izvoznik.asp?mbr=3298744

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hvala na komentaru ali ne

Hvala na komentaru ali ne stoji sve sto si rekao.

Prvo tvoj let za Luton si mozda TI platio 250kn (pretpostavljam da si letio bez prtljage) ali to nije prava cijena leta. Netko drugi je doplatio tvoju kartu, kao u ostalom i za sve ostalo niskotarifne kompanije; grad, zupanija, sami aerodrom koji ne racuna taxe, itd.
Kad spominjem Osijek i profitabilnost letova ne pobijam sam sebe; naprotiv, popunjenost letova samo dokazuje da postoji interes i za regularne kompanije da udju na to trziste. Cijene bi naravno bile vece, rekao bih normalne trzisne cijene, jer 'low budgets' cijene nisu realne.

Zadarska zupanija je platila 1.5 mil eura Ryanairu da leti tamo. Sto znaci da je svaki porezni obveznik iste doplacuje avio karte ljudima kao sto si ti koji na sva usta hvale razno razne niskotarifne kompanije. Ali, OK, za grad koji zivi od turizma to je dobar potez jer ti putnici ipak ostanu nekoliko dana u Zadru i kroz smjestaj, hranu, zabavu i ine stvari napuni lokalnu blagajnu.
I na kraju, placao ti za gubitke CA ili za subvencioniranje stranih niskobudgetnih kompanija u konacnici ti dodje na isto.
Ali turisticka zemlja kao sto je Hrvatska si ne smije dozvoliti gasenje nacionalnog prijevoznika, pa makar to morali i subvencionirati s vremena na vrijeme.
'Subvencionirali' smo i HDZ i to puno vise ali ne vidim nikoga da prosvjeduje ispred zgrade suda gdje se sudi Sanaderu i ostalim mafijasima.

Kad bi letenje bilo tako jeftino ne bili onda i velike kompanije snizile cijene tako da pariraju Wizzairu i slicnima?

Koliko samo kosta slijetanje na jedan Heathrow ili CDG, slotovi, i slicno? Osobno uvijek mi je draze platiti nekoliko stotina kuna vise i sletjeti na Heathrow. Prtljaga uracunata u cijenu, jeftiniji prijevoz do grada, mogucnost promjene karte i druge pogodnosti.
Ali tko voli drugacije neka izvoli.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci