Tagovi

Crne i crvene vrane

Neke stvari koje su se događale devedesetih danas doživljavaju svoj rasplet u sudskoj areni. Mračnjaci poput Glavaša ili generala Zagorca u to vrijeme su sa mnogima sličnima sebi otplesali Đavolji tango. Pripadali su vladajućoj političkoj eliti koja ne samo da je pružala svu moguću podršku pojedinim desperadosima iz svojih redova nego je i sama aktivno sudjelovala u onome što će neki nazvati "Pljačka stoljeća". U pravosuđu i policiji instalirali su veliki broj svojih kadrova, u saboru i na sjednicama Vlade donosili su brzopotezne zakone po kojima je pljačka dobila svoj pravni legitimet. Dijelovi te opsežne operacije vuku se naravno i do dana današnjeg pa tako npr. slušamo izvjesnog Ferdinanda Jukića kako nam u nekoliko skica objašnjava kako su se milijuni mogli namaknuti trgujući oružjem. Zemlju je trebalo naoružati, to je istina, ali kako se to radilo? Na najprljaviji mogući način - kupci koje je ovlastio sam vrh vlasti stupali bi u kontakt sa bjelosvjetskim dilerima oružjem, kupovali metak po 30 pfeniga i onda prikazali mnogostruko višu cijenu. Razlika je završavala po privatnim džepovima, tajnim računima i kasnije se materijalizirala u obliku vila, jahti, tisuća i tisuća kvadratnih metara stambenoih i poslovnih prostora, skupim automobilima..
A to je samo dobit od trgovine oružjem. Pljačkalo se bezobzirno i kako se bogatstvo gomilalo tako je i bezobrazluk vladajućih bio sve veći. Dio novaca se ulaže u legalne poslove, a dio posluži za predizborne kampanje. Tako je npr. na svoju predsjedničku kandidatkinju, Jadranku Kosor, HDZ po nekim pretpostavkama ulupao 30 milijuna kuna. Nisu ni trepnuli okom, samo su iskeširali milijune iako su pouzdano znali da Kosor ima šanse za pobjedu protiv Mesića kakve bi otprilke imao jelen lopatar protiv raspomamljenog T-rexa u najboljim godinama.
Sada je na redu nova runda. Počela je nova bitka za vlast i HDZ neće birati sredstva niti pitati koliko košta samo da bi opet ostao na vlasti slijedeće 4 godine. Šta radi oporba za to vrijeme? Pa evo, osim što su razjedinjeni poput rakove djece, najkrupnija od oporbenih stranaka, SDP, dovodi ražalovanog alkarskog vojvodu Kortomanovića koji je prije samo par godina stajao iza parola o "crnim vranama". Potez je to koliko glup toliko i štetan, umjesto da im namakne pokoji braniteljski glas SDP-u će zbog ovoga okrenuti leđa dio stalnog biračkog tijela. I vrapci na grani znaju da su brojne braniteljske udruge interesno vezane s HDZ-om neraskidivom pupčanom vrpcom, a posljednji pokušaj SDP-a da napravi reda na tom osjetljivom području završio je brodolomom usamljenog viteza Pančića.
Penzioneri su vrijedno radili na terenu i to je rezultiralo prelaskom izbornog praga i ulaskom u Sabor. I oni su rješenje svojih problema potražili u zagrljaju s HDZ-om. Koliko su danas jaki i kome će se prikloniti? Za sada su razapeti između dvije opcije baš kao i HSS. Razapet nije HSP, oni su su se kurčili svojim uspjehom na proteklim izborima no sada će ih dočekati neugodni rezultati pa im je najmudrije stati u blok sa HDZ-om, pod uvjetom da ih ovi hoće i da ne dožive pretjerano težak debakl.
Pollitika.com će vas od danas pa do u neizvjesnu budućnost izvještavati o svim pomjeranjima na domaćoj političkoj sceni. Bit će to spektakularna i duga borba, letjet će perje na sve strane. Ako želimo biti optimistični možemo stvari postaviti i ovako - ako smo sa svim dosadašnjim vladajućim strukturama došli do samog dna valjda je sada vrijeme da krenemo prema gore.

Komentari

Vrlo sam skepticno otvorio

Vrlo sam skepticno otvorio ovaj site.Politika
mi se gadi. Ali iznenadio si me moram priznati, jer si blizu prave dijagnoze koja je izgleda nevidljiva za
90% glasaca.To stalno laprdanje o nekakvim crvenim i crnima je jedino u funkciji stvaranja dimne zavjese, nad cinjenicom da su: 1. sve stranke izglasale sebi
povlastene mirovine, zastupnicke imunitete i
odlicne place. Bez obzira da li su crvene ili
crne. osim ovog nisam primjetio da je bilo tko
otvorio najvecu taboo temu, a to je porijeklo imovine
politicara.Ne znam nikog tko cita Marxa ili
Keynesa, ali znam da 90% ljudi govori da su
"svi politicari lopovi".Jedine dvije opcije
kod glasaca u Hrvatskoj su opljackani i oni
koji su ih opljackali.Koliko se da primjetiti
ova manjina uspjesno vlada vecinom, a jasno
se naglasava da su gospoda glasaci ( opljackani)
to sami trazili tj. ta nekakva - demokratska vecina. Ili bolje receno, dobili vlast kakvu zasluzuju.
Stoga su uvijek gluplji ili pametniji od demokratskog prosjeka glasaca, naprosto prisiljeni trpjeti taj nakaradan ukus i gluposti koje gomila vec godinama nekriticki uzima za ozbiljno.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci