Tagovi

Crkva želi otvarati i osnovne škole

U Jutarnjem listu je objavljena vijest kako Crkva već duže vrijeme razmišlja, a uskoro namjerava i otvarati katoličke osnovne škole. Dr. Josip Baričević, profesor na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objašnjava da bi takve škole imale za roditelje biti logičan nastavak odgoja koji je njihovoj djeci omogućen u katoličkim vrtićima. U nastavku je dodao kako u nekim sredinama nema dovoljno javnih državnih škola, zbog čega su iste prinuđene raditi u tri smjene.

Na prvi se pogled ova inicijativa može proglasiti dobrodošlom jer u prvom redu doprinosi rješavanju problema nedostatka dovoljnog broja školskih objekata, kao i rješavanju problema organiziranja nastave u više smjena. Imajući u vidu ciljeve reforme hrvatskog školstva, a posebice onaj o provođenju nastave u jednoj smjeni, manje upućeni bi ovu inicijativu objeručke prihvatili.

No, nastavimo li čitati novinski tekst, naići ćemo na ono najspornije u cijeloj priči. Crkva naime u svojem nastojanju očekuje pomoć države i lokalne uprave i samouprave. To u praksi znači da bi gradnju, opremanje i održavanje, kao i osiguranje novca za plaće nastavničkog osoblja trebao preuzeti netko drugi. Crkva bi sa svoje strane osigurala nastavnike koji doduše ne bi morali biti crkveni službenici, ali svakako oni koji žive u skladu s katoličkim naukom.

Koliko god se može prihvatiti činjenica da bi katoličke osnovne škole pružile mogućnost izbora onim roditeljima koji doista žele da im djeca i putem osnovne škole budu odgajana u duhu vjere, druga činjenica da u Hrvatskoj postoji značajan manjak školskih objekata ukazuje na to da bi mnogi drugi roditelji bili prinuđeni svoju djecu slati tamo.
Imajući to u vidu, cijela inicijativa se može tumačiti i kao zloporaba roditeljske ljubavi. Zašto? Pa zato što će gotovo svaki roditelj radije odlučiti da mu dijete pohađa nastavu u jednoj smjeni nego u više njih. U ovom se slučaju ne bi radilo o pravu na slobodan izbor jer bi isti bio uvjetovan materijalnom osnovom nastave.

S druge strane, promatramo li stvar sa stajališta financiranja, inicijativa se dovodi do apsurda. Ispada kako bi država, gradovi i općine, umjesto da grade i poboljšavaju materijalnu osnovu državnih javnih škola, trebali graditi i održavati katoličke škole čiji bi programi doduše bili identični onima u državnim (u suprotnom ne mogu dobiti dozvolu za rad), ali u koje bi Crkva obvezno ugradila i neke posebnosti. Premda iste nisu navedene, lako je zaključiti kako se radi o vjerskim sadržajima.

Sve dok država ne osigura dovoljno državnih javnih škola kojih bi kapaciteti bili dovoljni da se svoj djeci i u svim sredinama osigura primjerena materijalna osnova nastave i provedba iste u jednoj smjeni, nema nikakvog opravdanja za to da država izdvoji i najmanja sredstva za osnivanje i gradnju privatnih.

A škole čije se osnivanje inicira, u državi koja je Ustavom jasno odvojila Crkvu, nisu ništa drugo nego privatne.

Članak sam objavio i na forumu Protagore - udruge za promicanje prava ireligioznih osoba. Isti je dostupan članovima.

Komentari

Ugovor Republike Hrvatske sa

Ugovor Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom je "izvstan" primjer TIRANIJE VEĆINE nad (velikom ;-) manjinom.
Sama činjenica da je katolička religija toliko favorizirana u odnosu na druge religije po meni predstavlja frapantno kršenje Ustava i taj Ugovor jednostavno rečeno TREBA UKINUTI !!!

Tko je glasao

Koliko god se slažem s

Koliko god se slažem s tobom, ugovor nije moguće ukinuti. Ali točka 15. istoga omogućava da se pokrene postupak njegovih izmjena jer su se bitno promijenile okolnosti pod kojima je sklopljen.

Svijest o tome da u Hrvatskoj živi dosta ljudi koji nisu vjernici, a i podosta onih koji među vjernicima nisu katolici, jedna je od okolnosti koje su se promijenile. Nema više euforije i međunarodnih okolnosti koje su utjecale na prihvaćanje ovakvih uvjeta iz ugovora, po meni prilično štetnog za državu Hrvatsku.

B-52

Tko je glasao

Otvaranje katoličkih škola

Otvaranje katoličkih škola i odvajanje vjerskog odgoja od državnih škola pozdravjam. No ne pod uvjetima iz pozicije u koju se država stavila potpisivanjem ugovora s Vatikanom.

Dogradnju jedne gradske škole financira isključivo lokalna samouprava. U gradskom proračunu predviđene su stavke za dogradnju ostalih škola. Država tu ne financira niti lipe, samo se Primorac slika na otvorenju i hvali uspješnošću reforme. Istodobno ta ista škola ne dobiva od države dovoljno sredstava da kupi novu ploču ili zamijeni dotrajale stolice. U biti sve ovisi o tome raspolažu li gradovi i županije dovoljnim sredstvima. Ja nisam zadovoljna ako moj grad ima dovoljno sredstava, a većina drugih nema - pa mogu djeca i u tri smjene ići u školu, bitno da nisu moja. Kako sada stvari stoje, još ćemo se dugo samo igrati školice.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Država se je nažalost sama

Država se je nažalost sama dovela u poziciju u kojoj jest. Da li zbog želje za kvalitetnijim obrazovanjem ili drugih razloga, pitanje je.

Stvar stoji ovako. Država plaća gradnju škola, nastavnike i opremanje, a lokalna i regionalna samouprava tekuće i investicijsko održavanje istih, uključivo režije.

U vlastitoj županiji znam da se pretače iz šupljeg u prazno. Da li je negdje drugačije, malo je vjerojatno.

U takvim materijalnim uvjetima treba postaviti prioritete, a po meni oni nisu u prilog traženom.

Da parafraziram narodnu poslovicu, državnim (zajedničkim) novcima prvo treba svima osigurati kruh, a pogaču (i da li samo nekima) tek nakon toga.

B-52

Tko je glasao

U mom gradu dogradnju prve

U mom gradu dogradnju prve škole plaća ISKLJUČIVO grad, isto ima u planu i za ostale.

Ta me informacija nemalo iznenadila, no pouzdana je i točna te naravno javna.

Po pitanju prava i mogućnosti školovanja svi bi građani ove države trebali biti apsolutno ravnopravni i za to bi se trebala pobrinuti država. Ovakva rješenja kakva sada imamo uopće nisu ozbiljna rješenja, već samo prepuštanje stihiji uz glasno parolašenje.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Veće odvajanje katoličke

Veće odvajanje katoličke crkve od hrvatske države bi vjerojatno najviše pomoglo katoličkoj crkvi a potom za ukupna usmjerenja Hrvatske, obzirom da je većinska crkva praktično iznutra kaotična kao društvo te obzirom da bi to, u objektivno složenoj situaciji Hrvatske, bio odličan primjer za sve druge. Još više bi bilo dobro odvajanje od osnovnog školstva, pogotovu vjeronauka i drugih religijskih djelova, gdje ima previše najgoreg kršćanskog surogata na bazi tradicije najgorih surogata religije marksizma i lenjinizma.

U stvarnosti je vjerojatnije da će biti obrnuto, radi općeg prijenosa dominacije globalnog unutar crkve, gdje prevladava praksa ovladavanja i interesa, udruženo od strane svih glavnih snaga tradicije i novog moderniteta. To je naprosto tako i to neće moći spriječiti ni jaki otpor unutar crkve, gdje kao i u društvu kratkim tečajevima osposobljeni manipuliraju naprosto svime. Zato racionalna rasprava oko toga ne uspijeva i, kao i većina društvenih tema, traži drukčije pristupe.

Već dugo s nadpotporom radi koncepcijski od državnog odgoja i obrazovanja bitno različita Waldorfska škola, s kojom je pitanje posljedica na djecu već javno potvrđenih dramatičnih razmjera (u biti se više ne mogu uklopiti u ostalo školstvo pa dobrim djelom i društvo). To nadilazi pojmove religije, interesnih grupa i sličnog jer i javne sastanke s neistomišljenicima održavaju pod geslom ako za nas nisi u stanju napraviti krimen gadno si nas uvrijedio.
Približno tome je škola u privatnom vlasništvu sa navodnim elitnim odgojem i obrazovanjem, takvim da uspije samo manji dio onih koji iz nje pokušavaju bijeg glavom bez obzira.
Katolička crkva sa svojim školama ima takvu tradiciju da u BiH sada uspijeva bolje od ikoga. U većinski islamskom okruženju nakon ratnih sukoba solidno radi katolička škola.
I druge religijske institucije su već pokrenule ili pokreću škole s pravom javnosti i državnom potporom (islamska, SPC).
Za novu židovsku vjersku udrugu, što je svjetski presedan uplitanja u tu vjersku i nacionalnu tradiciju, je država u liku predsjednika države i drugih, hitno isfinancirala novi dječiji vrtić i razno i uz protivljenje legitimnih predstavnika.
Manje sekte i specifične spolne i druge grupe već veoma efikasno i agresivno kontroliraju segmente državnog školstva.

Vjerojatna je skora eksplozija različitog školstva s istovremenom grčevitom borbom za minimume. Zato bi bilo dobro da se bar malo na to pripreme svi zainteresirani za obrnuti od ovog smjera zbivanja, pa i unutar katoličke crkve.

Tko je glasao

Zasto te to cudi? Imas

Zasto te to cudi?

Imas Ugovor izmedju Republike Hrvatske i Svete stolice o suradnji na podrucju odgoja i kulture.

Ovaj potez mi se cini u skladu sa duhom ugovora.

Tamo pise:

Članak 8.
1. Katolička Crkva ima pravo osnivati škole bilo kojega stupnja i predškolske ustanove i njima upravljati prema odredbama kanonskoga prava i zakonodavstva Republike Hrvatske.

2. U ostvarenju plana i programa temeljnih obveznih predmeta, te pri izdavanju službenih isprava, katoličke će škole poštivati zakone Republike Hrvatske.

Članak 9.

Katoličke škole s pravom javnosti, njihovi učitelji i nastavnici, odgojitelji i drugi djelatnici, jednako kao i učenici i odgajanici, uživat će ista prava i dužnosti kao i oni u državnim školama i imat će pravo na primanje novčane potpore kako je predviđeno zakonodavstvom Republike Hrvatske.

Sad, ne pise izricito da ce RH placati sve troskove kao sto to pise za neke druge ustanove, ali ocito da je u srednjem skolstvu vec napravljen presedan pa bi bilo tesko isti princip ne ponoviti i na osnovnoskolskoj razini.

Ako ti to smeta, nema ti druge nego podrzati stranku koja se zalaze za izmjene ugovora sa Vatikanom... znas li neku takvu?

neutrino

Tko je glasao

Nije meni upitno pravo iz

Nije meni upitno pravo iz ugovora s Vatikanom, već način provedbe koji se predlaže.

Po meni, država ne bi smjela financirati osnivanje drugih škola sve dok ne osigura primjerene materijalne i druge uvjete u državnim školama za što je izravno odgovorna.

Dok toga ne bude, neki će roditelji zbog boljih materijalnih uvjeta (rad u jednoj smjeni) u katoličkim srednjim školama, a ne zbog svjetonazora, svoju djecu upućivati u takve škole.

Iako presedani postoje, to ne znači da se mora pozitivno odgovoriti i financirati baš svaku takvu i sličnu inicijativu.

B-52

Tko je glasao

No pa lijepo ti velim da se

No pa lijepo ti velim da se mora pozitvino odgovoriti jer si na pozitivan odgovor obvezan po ugovoru.

Jezi ga, ne mozes se ugovorom obvezati da ces placati pa onda reci - ovu inicijativu cu financirati, a ovu ne ...

Zato i rekoh da ako nesto hoces mijenjati moras mijenjati ugovor. Kako se on sada interpretira, gdje crkva pozeli otvoriti skolu, RH ce je financirati ...

neutrino

Tko je glasao

A zašto se isto ne događa

A zašto se isto ne događa i kad neka općina ili županija poželi otvoriti osnovnu školu na svome području, prvenstveno da se osigura pohađanje nastave u jednoj smjeni?

Zašto onda vlada, odnosno odgovarajuće ministarstvo, kaže da nema novaca?

Osim toga, dosta stvari iz ugovora s Vatikanom ovisi o hrvatskom zakonodavstvu. Nije sve baš tako jednostavno.

B-52

Tko je glasao

Ugovor jest dio hrvatskog

Ugovor jest dio hrvatskog zakonodavstva. Vidi link kojeg sam dao.

Zašto za nešto ima novaca a za nešto ne?

Tja, kad ti doma dođe račun od telefona onda ga platiš jer si se ugovorom na to obavezao. Kad te nakon toga dijete žica za sladoled, veliš "Nemam, platio sam telefon" ...

neutrino

Tko je glasao

Predmetni je ugovor dio

Predmetni je ugovor dio zakonodavstva koliko i svaki drugi ugovor koji je potpisala država.

Ako ništa od sadržaja ugovora ne bi ovisilo o Ustavu i postojećim zakonima ove zemlje, već se ima primijenjivati kao da drugih zakona o istome ne postoji, ima osnova za razmišljanje ne radi li se zapravo o ugovoru potpisanom na štetu države i dijela njenih građana.

Ipak bih rekao da je ispravnije "zamijeniti strane" u tvom slikovitom prikazu računa za telefon i sladoleda tako da javne škole predstavljaju račun za telefon, a da Crkva dobije sladoleda u mjeri količine novca koji ostane nakon što država poplaća sve račune.

Prestrašno bi za naše društvo bilo ukoliko bi ispravna bila tvoja tvrdnja da katolička Crkva može osnivati škole kada to želi i koliko ih želi, a da država ima samo plaćati ispostavljene joj račune.

No, to ipak nije tako. Država ima "ugovor" i sa svojim građanima koji ne dijele katolički ili bilo koji vjerski svjetonazor i kojima je dužna osigurati uvjete za školovanje. U večerašnjem otvorenom je rečeno da nedostaje više stotina školskih objekata, a u tim uvjetima, ono i tako premalo novca što ga država izdvaja za obrazovanje trošiti na "sladoled", jednostavno je neracionalno.
Blago rečeno.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Predmetni je ugovor dio

Predmetni je ugovor dio zakonodavstva jer je sabor izglasao zakon kojim ga je potvrdio.

Nisam vidio da je Ustavni sud u proteklih 12 godina prihvatio niti jednu od ustavnih tužbi protiv tog zakona, pa sam slobodan vjerovati da zakon nije neustavan, a s time je valjda i usklađen sa ostalim relevantnim zakonima. Štoviše, novi zakoni koje Hrvatska donosi moraju biti u skladu s ugovornim obvezama.

Prije nego nastavimo ovu debatu samo da te pitam - jesi li pogledao link sa Ugovorom kojeg sam dao? Sve ti tamo lijepo piše ...

Prestrašna ili ne, moja tvrdnja mi se čini istinita.

Koji dokument po tebi ograničava to pravo KC?

A glede toga što je sladoled a što račun za telefon - zar nije činjenica da danas hrvatska plaća nastavnike u katoličkim srednjim školama?

Zar je stanje u srednjem školstvu tako sjajno da nema potrebe ni za kakvim novim investicijama u državnim školama, pa se ima za crkvene? Ili se možda crkvene škole financiraju jer se mora, a za državne što ostane?

neutrino

Tko je glasao

Naravno sa sam pogledao

Naravno sa sam pogledao ugovor, i ne samo to, no moja tvrdnja se odnosi na činjenicu da on nije iznad hrvatskog zakonodavstva koje regulira otvaranje i rad osnovnih škola.

Pitanje koje postavljam je načelno. Postupak otvaranja škola je reguliran zakonom i podzakonskim aktima. Ugovor s Vatikanom se uklapa u taj postupak, na način da njegova realizacija ima ići po odgovarajućoj proceduri. I tu dolazimo do bitnog.

Postoji popis potreba i odgovarajuća količina novca u državnom proračunu namijenjena za potrebe osnovnog školstva.
Kako se donosi odluka o otvaranju neke škole?
U uvjetima koji kod nas vladaju, prema procjeni nadležnog ministarstva na temelju prioriteta kako ih ono vidi.

Ja problematiziram samo činjenicu da postupak otvaranja katoličkih osnovnh škola ide mimo tog postupka. Dakle to da Crkva može škola otvarati koliko želi, a državi samo ispostaviti račun.
Smatram primjerenim da ista inicijativa bude razmatrana u sklopu cjeline obrazovnog sustava Hrvatske i uklopljena u proceduru (prioritete), a ne dovodim u pitanje pravo Crkve kao takvo. I za to uporište nalazim u hrvatskom zakonodavstvu.

Dakle, da za pravo na otvaranje škola, ali ne neovisno o potrebama cjeline sustava. A još manje da isto bude na vrhu ljestvice prioriteta ove države.

Ako Crkva ima svojih sredstava, neka gradi i otvara koliko hoće, ali visina potpora mora biti u skladu s materijalnim mogućnostima države, baš kao što se radi i u slučaju svih ostalih škola, pa i pojedinih prava njenih građana.

Ako ćemo slikovito, kol`ko para, tol`ko muzike. A kako u državi ima puno vrsta muzike, ne valja sve pare spiskati na jednu.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci