Tagovi

Crkva, računi i porezi

Crkva, računi i porezi

Zašto je razgovor o izdavanju računa i poreza i općenito o financiranju Crkve (vjerskih zajednica) – tabu tema? Na crkvi bi trebao biti istaknut cjenik sa uslugama ovjeren od Porezne uprave, a njihovi djelatnici bi trebali izdavati račune za pružene usluge prema cjeniku. Neizdavanje računa trebalo bi biti kažnjivo kao i za ostale.

Prihodi Crkve bi se trebali tretirati kao i prihodi ostalih građana i tvrtki, a i Crkva bi trebala podnositi porezne prijave. Određena oslobađanja od poreznih davanja mogla bi biti ostvarena humanitarnom djelatnošću.

Crkvenu djelatnost (plaće i mirovine) ne bi trebalo financirati iz proračuna kao što se sada radi, jer tako Crkvu financiraju i oni koji nisu vjernici, već bi financiranje trebali ostvariti vjernici (i drugi koji to žele) preko doprinosa (uplata) na žiro račun crkve. Možda bi se uplate za Crkvu mogle tretirati kao porezne olakšice.

Budući se po nekim anketama više od 90 posto hrvatskih građana izjašnjava vjernicima, financiranje vjerskih ustanova prema postotku iz primanja (prihoda) i evidentiranim donacijama (što je uobičajeno u Zapadnim zemljama), moglo bi biti i veće (bolje) nego do sada.

Ne očekuje se da bi se netko mogao izjasniti za vjernika, a da Crkvu financijski ne pomogne u skladu sa svojim mogućnostima (tek tada bi se znao točan postotak građana vjernika).

Komentari

Potpuno se slažem s tobom.

Potpuno se slažem s tobom. Crkva posluje kao firma, samo ne plaća porez. A o bogatstvu u nekretninama koje se iznajmljuju da ne govorim...

Tko je glasao

crkva je neprofitabilna

crkva je neprofitabilna ustanova, neprofitabilne ustanove ne plaćaju porez na dobit/dohodak, ali također nemaju pravu na odbitak PDVa i to je tako kod nas

pojedine zemlje imaju crkveni porez, a skoro pa sve zemlje (mi recimo nismo među njima) imaju mogućnost da dio svog dohotka recimo daš u donacije ili u neke druge dobrotvorne (neprofitabilne) svrhe i imaš poreznu olakšicu

kod nas takva opcija postoji samo za pravne osobe ali ne i za fizičke (i to do visine 2% prošlogodišnjeg prihoda)

Tko je glasao

Ma, samo mala dopuna. Crkva

Ma, samo mala dopuna.
Crkva nije jedinstvena ustanova, već zbir brojnih ustanova i pravnih osoba od kojih svaka, već prema svojoj prirodi, spada u neprofitni ili profitni sektor. Npr, hotel u vlasništvu Crkve (primjerice u svetištu na Krasnom) tretira se kao profitna ustanova i prema državi ima iste obveze kao i bilo koji drugi hotel - uključujući i porez na dobit. Naravno, neprofitne crkvene ustanove taj porez ne plaćaju, jer dobit niti ne ostvaruju (ravnaju se po zakonu o odrugama, prema kojemu eventualna dobit biva utrošena na unaprjeđenje djelatnosti)
Naravno, za sve zaposlenike crkvenih ustanova (među kojima danas većina nisu svećenici), bile one profitne ili ne, vrijede ista pravila kao i za zaposlenike drugih firmi u Hrvatskoj (plaćaju se porezi, doprinosi iz i na plaću...).
Poreza su oslobođeni samo tzv. "darovi vjernika" (u što spadaju i naknade za sakramente). No, i u tome je svaka župa (kao temeljna pravna osoba u Crkvi) dužna voditi evidenciju prihoda i rashoda. U pravilu, osim župnika, uvid u financijska kretanja u župi trebali bi imati i tzv. članovi župnih pastoralnih vijeća (vjernici, ne-svećenici), no to u praksi ne funkcionira svugdje jednako.
Ono što se kod nas često "brka" jest i tvrdnja da svećenici dobivaju plaću iz državnoga proračuna. To zapravo nije tako, nego je formula za dotacije crkvi iz državnoga proračuna izvedena po načelu prosječne dvije plaće pomnožene s brojem župa u Hrvatskoj (kojih je, približno, 1500).
No, taj novac ne ide svećenicima, nego biskupijama, koje ih onda raspoređuju po određenome ključu (za obnovu crkava, karitativnu djelatnost ...).

Tko je glasao

Kratko budem odgovoril

Kratko budem odgovoril odnosno nadopunio tvoj komentar... U slučaju crkvenog poreza, DA za olakšice, jer porez je nešto što je nametnuto pa onda barem nek imaš olakšice za to... U slučaju donacije, NE olakšicama jer donacije su nešto od srca, bilo to crkvi, bolnici il bolesnoj djeci... Jedan od konkretnih razloga ti je taj što istinski dobrotvori najčešće djeluju anonimno i ne traže olakšice niti to rade zbog olakšica...

Tko je glasao

U ovoj zemlji ima ih dosta

U ovoj zemlji ima ih dosta koji bi trebali biti prisiljeni izdavati račune za robu ili usluge. Nabrojati ću samo neke:
Ribari koji su jako ozlojađeni( s pravom na valdu zbog ZERPA, ili kad su u pitanju povlastice i plavi disel) koliko se ribe proda na crno, dali se na ribarnici može dobiti račun ili R1( R2 ) koliko se ribe proda direktno na moru , švercerima i jahtašima za keš, kada će država regulirati promet poljoprivrednih proizvoda na način da sve proizvođače stavi u sustav tako da krajnji korisnici budu zaštićeni i financijski i zdravstveno-higijenski, tu spada sir, meso, povrće, ....
Nadalje koliko se apartmana na jadranskoj obali prodalo za keš, ono "teta Roža prodaje teti Štefi", gdje je sav taj novac evidentiran, i kako je plaćena izgradnja većine tih apartmana ako ne u kešu. Što ćemo sa nogometom, kako se samo on financira, i hoće li novi zakon o sportu samo legalizirati sva ta muljanja koja su se dešavala zadnjih desetljeća, i da ne nabrajam sve ostale nadri obrte, razne majstore, keramičare, zidare, pekare da i ne spominjem, turističke usluge ljeti na moru, valjda se ni pola ne prijavljuje prometa, ugostitelji koji pola prijavljuju, ....
Dakako da i Crkva mora biti u sustavu i dakako da postoje opravdane sumnje da se i kod njih s velikim nivcima petlja, a bilo je tu i sumnji u mnogo prljavije rabote( WW2 i židovsko zlato, pa sve do sumnje u kamatarenje kroz zadnja desetljeća, najmovi kurija na kaptolu....)
Međutim ja sam za to da se prestane s bilo kakvom ideologijom i da se država pospremi od vrha do dna i za to nam ne treba Sanaderova demagogija, ni EU pritisci, to bi svakom građaninu trebao biti prioritet, ili barem onom većem dijelu koji živi od poštenog rada, sad koliko je taj veći dio veći dalo bi se doduše i razmisliti...

Tko je glasao

Sva ova pitanja regulirana

Sva ova pitanja regulirana su
Ugovorom između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

Ugovor predviđa i mogućnost izmjene:
Čl. 15, t. 2. Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.

Smatram kako trenutno nisu stvoreni navedeni uvjeti iz čl. 15.

Tko je glasao

A zašto nisu stvoreni

A zašto nisu stvoreni "navedeni uvjeti"?
Život se stalno unapređuje novim zakonima i ugovorima, a nove (bitne) okolnosti mijenjaju se dnevno.
Vlada može i o tome raspisati referendum ...

Tko je glasao

Vlada može i o tome

Vlada može i o tome raspisati referendum ...

Frane, ne misliš valjda da će ova Vlada piliti granu na kojoj sjedi.
Daje Crkvi šakom i kapom, a Crkva joj jednako vraća na izborima.

ragusa

Tko je glasao

Znam da neće piliti granu

    Znam da neće piliti granu na kojoj sjede. Uostalom, priznanje RH ostvareno je preko Vatikana (pa se sada Vatikan iz priznanja Kosova pametno izvukao), a poslije su se mnoge EU države kasno sjetile da je "preuranjeno priznanje uzrokovalo veća ratna razaranja".

Samo sam htio reći kako vlast (a i narod) mogu mnogo toga promijeniti ako to žele. Jer, ako se pažljivo pročita navedeni članak sporazuma vidi se da je financiranje zacimentirano i zamrznuto za vijeke vjekova (u formuli promijenit će se sporazum - "kad se bitno promijene okolnosti", a ne objašnjava se koje su to okolnosti!).

Ako se raspiše referendum protiv Nato-a, a o tome sad odlučuje narod sakupljanjem potpisa, mogli bi, uz isti trošak, staviti i pitanje o financiranju Crkve. Jer, Crkva treba živjeti u istim uvjetima kao i njen narod - u našem slučaju, ako je narodu loše da je i Crkva skromna.

Tko je glasao

Znam da neće piliti granu

Samo sam htio reći kako vlast (a i narod) mogu mnogo toga promijeniti ako to žele. Jer, ako se pažljivo pročita navedeni članak sporazuma vidi se da je financiranje zacimentirano i zamrznuto za vijeke vjekova (u formuli promijenit će se sporazum - "kad se bitno promijene okolnosti", a ne objašnjava se koje su to okolnosti!).

Ako se raspiše referendum protiv Nato-a, a o tome sad odlučuje narod sakupljanjem potpisa, mogli bi, uz isti trošak, staviti i pitanje o financiranju Crkve. Jer, Crkva treba živjeti u istim uvjetima kao i njen narod - u našem slučaju, ako je narodu loše da je i Crkva skromna.

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci