Tagovi

Crkva, društvo, izbori - odgovor Zoompolitikonu i drugima

U svom davnom postu sam postavio pitanje da li se Katolička Crkva svrstava na stranu HDZ-a. U više kasnijih sam analizirao pisanje Glasa Koncila, katoličkog tjednika koji malo jest a malo nije službeno glasilo te iste Crkve, ovisno o reakcijama hrvatske javnosti.

Svojim postom Komunistička partija bog je vjere u ništa, Zoompolitikon promišlja hrvatsku društvenu stvarnost i na određeni način pokazuje nerazumijevanje, po meni, osnovnih pojmova vezanih uz vjerovanje i nevjerovanje u Boga pa i onoga što je uzrok problematiziranja položaja Katoličke Crkve u hrvatskom društvu. Neki od komentatora su već ukazali na njegovo pogrešno definiranje ateizma zbog čega se neću osvrtati na taj dio Zoomovog posta. Ovdje želim ukazati na dio razloga zbog kojih dobar dio građana Hrvatske, pa i vjernika, nikada neće prihvatiti miješanje Crkve u svjetovni život ma koliko to nekome smetalo.

Neovisno o tome pripada li netko krugu religioznih ili ireligioznih osoba, teško će se pomiriti s tim da mu netko drugi govori kako se treba ponašati ili još gore, što treba misliti. Ta vrsta otpora je prirođena svakom čovjeku jer nema onoga koji će priznati da ne shvaća svijet oko sebe ili da ne zna što je za njega najbolje.
Nametanje normi ponašanja koje ne bi bile ograničene samo jednakim pravima i slobodama drugih već određenom ideologijom ili svjetonazorom, nužno će izazivati latentni otpor, kako pojedinca tako i javnosti a koji će prije ili kasnije izbiti na površinu. To je bila i jest karakteristika svih totalitarnih režima. Međutim, to je ujedno i ono što u nas najglasniji kritičari komunizma prečesto zaboravljaju ili svjesno zanemaruju.

Crkva u Hrvata je tijekom vladavine HDZ-a ostvarila društvene i materijalne probitke kakve Katolička Crkva nije postigla niti u jednoj demokratskoj zemlji. Kroz širom otvorena vrata se vratila u društveni život i voljom šačice vlastodržaca zauzela mjesto blizu onog za koje misli da joj pripada. Povrat mnogih materijalnih dobara i izdašno financiranje sredstvima državnog proračuna, uz normativnim aktima zacementiran povlašteni položaj u društvu, stvorio je međusobnu ovisnost Katoličke Crkve i onih koji su im nemali probitak omogućili.
Zato i jedni i drugi izbjegavaju konfrontirati se i udruženim naporima reagiraju na sve što bi moglo ugroziti njihove interese.

Svjedoci smo zato nametanja u predizbornu kampanju tema poput vjeronauka u školama i sličnih gdje se većina stranaka pokušava dodvoriti onome tko ima određeni društveni utjecaj a Crkva na krilima toga učvrstiti na dosegnutoj razini tog istog utjecaja. I jednima i drugima ne smeta što stvarni povod za otvaranje teme školskog vjeronauka ne postoji.
Oni su ga izmislili jer bi u nedostatku toga Crkva morala govoriti o stvarnom životu, o egzistencijalnim problemima građana, o posvemašnjoj korupciji i kriminalu, o rasprodaji društvenog bogatstva i nadasve o nesposobnosti države da građanima osigura ono što bi morala a tad bi došla u koliziju s onima koji su joj omogućili današnje povlastice.

Otvaranjem tema poput školskog vjeronauka, pobačaja, rada nedjeljom i sličnih, Crkva želi tijekom predizborne kampanje iskamčiti i kakvo obećanje na koje će se kasnije pozivati da bi dodatno ojačala svoj društveni utjecaj. Iako smatram legitimnim da se zalaže za ono u što vjeruje, Crkvi zamjeram što svjesno pribjegava manipulaciji i laži.
Ovo zato što SDP nikada nije rekao da će vjeronauk izbaciti iz škola a Crkva tu HDZ-ovu laž svjesno prihvaća i širi.

O uzrocima otpora koji kod dijela građana izaziva djelovanje Crkve, najbolje govori dio propovijedi kardinala Josipa Bozanića iako je on, sasvim sigurno, imao drugu namjeru.

U Hrvatskoj ima puno ljudi koji "s visoka govore o drugima i jasno pokazuju što bi drugi trebali činiti, a što nipošto ne bi smjeli činiti.

Gotovo je nevjerojatno da kardinal nije svjestan kako se izrečeno najviše i s najviše argumenata može primijeniti upravo na Crkvu kojoj pripada. Teško da bi itko mogao ukazati na one koji to čine češće i s veće visine ne libeći se diktirati drugima kako trebaju živjeti, uključno kako prakticirati sex.

I Crkvi se, osobito njezinu vodstvu daju smjernice, dok isti kritičari sami ne žele biti dio tog crkvenog života, glumeći distanciranost koja navodno (...) pokazuje objektivnost i visoku kakvoću etičkih stavova," kazao je Bozanić.

Ne možemo li u obranu sekularnosti društva u kojem živimo okrenuti tezu i ustvrditi kako Crkva rado dijeli smjernice politici dok sama nije spremna biti dijelom političkog života, glumeći pri tom distanciranost koja navodno pokazuje objektivnost i visoku kakvoću etičkih stavova.

Cijeli se problem zapravo svodi na prihvaćanje ili neprihvaćanje toga da iznad Ustava može postoji netko koji će cijelom društvu nametati svoj svjetonazor i norme ponašanja a da istovremeno nije spreman prihvatiti osnovne demokratskog natjecanja.

Autor Zoompolitikon i Crkva će morati shvatiti da će u demokratskom društvu uvijek biti onih koji ne prihvaćaju da im netko ograničava nivo teško stečenih demokratskih prava i sloboda i da se takvi nalaze kako među ateistima tako i među religioznima.

Komentari

Nusha

Nusha Svitlovski
Devedesetih, u vrijeme kad je nacionalizam bio normalna, ako ne i poželjna stvar, a domoljublje se izjednačavalo s glasanjem za HDZ, Crkva je otvoreno propagirala spomenutu stranku. Danas Crkva čini isto, samo na nešto suptilniji način.

Nusha Svitlovski

Tko je glasao

Mislim da je u postu Crkva,

Mislim da je u postu Crkva, društvo, politika izraženo vrlo orginalno poimanje navedenih relacija kod velike većine građana u Našem društvu. Nitko nema pravo u demokratskom drušvu nametati mišljenje ili pak osporavati svjetonazor svakog pojedinog građanina. Crkva je osamostaljenjem države Hrvatske ostvarila stvarno sve što je moguće ostvariti. Sada je red na Crkvi da umjesto politiziranja pogleda istini u oći i pokuša pripomoći u dobroj vjeri da se velik broj anomalija u našem društvu iskorjeni. Dakle Crkva ima ogroman prostor za djelovanje ali to treba raditi konkretno počevši i u svojim redovima.

Tko je glasao

konačni učinak crkvenih

konačni učinak crkvenih preporuka ?

bilo bi lijepo vidjeti objektivno istraživanje o tome
kako glasaju oni koji su čuli Bozanića
do tada nećemo znati
upute iz vrha crkve
vjerovatno će potaknuti ljude da izađu na izbore
(ono što je goxic htio emailom)
nisam siguran da baš takvi
neće odlučiti svojom glavom

luka

Tko je glasao

Priznaj da si tekst počeo

Priznaj da si tekst počeo pisati kao komentar na mojooj temi.. ;))

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Priznajem da bez tvog posta

Priznajem da bez tvog posta ne bi bilo ovog, odnosno, sigurno ne u ovom obliku.

I iz naslova se vidi da je to komentar (odgovor) na tvoj post. Procijenio sam da bi klasičan komentar bio predugačak i da bi se mogao uobličiti u dobar zaseban post.

Drago mi je što iz broja glasova mogu zaključiti kako nisam pogriješio.

B-52

Tko je glasao

..da bi kasnije uvidio da si

..da bi kasnije uvidio da si napisao cijeli članak vrijedan svoga prostora.. ;))

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Kako se crkva koja propagira

Kako se crkva koja propagira postenje i etiku moze svrstavati uz HDZ?

www.hdz.eu itekako pokazuje o kakvoj je kriminalnoj organizaciji rijec.

Tko je glasao

U Zagrebu je vjerojatno

U Zagrebu je vjerojatno glavnina svećenstva RKT crkve sada u savezu sa SDP by Bandić & co. Ima svega, od siromaštva do krupnog biznisa.

Tako i ostale vjerske zajednice, natezanje sa SPC oko gradnje Cvijetno je pokazalo da su i oni namireni.

Zg-news by Pukanić redovno servisiraju idlične prizore gdje se partnerska SDP by Bandić & co. redovno nađe na nekoj crkvi i slično. Na tom terenu HDZ ne igra igru.

Tko je glasao

Ovo naravno da stoji. No

Ovo naravno da stoji. No upravo dokazuje tezu da se Crkva ponaša kao biznis holding, politika je jedno a interesi (poslovi) su drugo.

A kad netko jedno govori a drugo radi, to zovemo prijetvornošću i neprimjereno je instituciji koja sebe drži vrhovnim moralnim autoritetom.

B-52

Tko je glasao

A kad netko jedno govori a

A kad netko jedno govori a drugo radi, to zovemo prijetvornošću

haha, ovo ide i bandiću i crkvi istovremeno :)

Tko je glasao

Crkva svojim stavom,

Crkva svojim stavom, postupcima i govorm jasno pokazuje da se smatra iznad društva, pojedinca, a tko god to ne poštuje spada u crne, crvene i ine vragove, ne voli Hrvatski i ostalo što ide.
Smatra se pozvanom da arbitrira u svjetovnim situacijama i izravno ili ne na njih utječe.
Sama činjenica da Crkva nije u sustavu PDV-a, i da većini svoji računa plaća gotovinom, je dovoljna za sumnju u ljuav prema Hrvatskoj. A uz to da umirovljeni svećenici dobijaju mirovinu iz našeg sustava, u kojeg koliko znam ne uplaćuju, stvar postaje još teža.
Preuzeli su mrtvo-hladno svoju imovinu, makar to značilo iseljavanje škola, dječijih vrtića, staračkih domova. Nije bilo ni truni kršćanskog milosrđa.I sad mi bajaju o poštivanju domovinskog rata i ljubavi za Hrvatsku.
Da demonsriraju što su oni konkretno doprinjeli za ovu nezavisnu Hrvatsku.

Tko je glasao

kada kažeš da institucija

kada kažeš da institucija nije u sustavu PDVa to znači da ona mora plaćati PDV kao i svaka druga fizička osoba i da nema pravo odbitka

to je actually lošija varijanta od onoga da jesi u sustavu

primjer još jedne institucije koja nije u sustavu su npr. banke

Tko je glasao

Nisam ekonomista, ali znam

Nisam ekonomista, ali znam da ne plaćaju putem računa nego samo cash na ruke. Što znači za posao koji se obavi za Crkvu, pouzeće koje ga izvrši ne izda račun, i ne plati porez.
A da li crkva za svoje usluge izdaje račun. Recimo za potvrdu da se može vjenčati izvan svoje župe, koja se plaća u nekim župama 250 KN, i kako se to odnosi na PDV.

Tko je glasao

I rekoh ja Vama

I rekoh ja Vama gospodo:Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Jer vi ste sljedbenici naše stvarnosti i nemojte se brinuti za plodove ovozemaljske . Ostavite to nama, mi ćemo Vam osigurati zadovoljstvo punoće, na nebu. I glasajte...!

Tko je glasao

Meni je bilo zanimljivo

Meni je bilo zanimljivo gledati kako Sanader proziva Mesića jer se svojim komentarom o sukobu interesa u IGH "uključio" u kampanju, zahtijevajući od njega da bude neutralan. Mesić nije savjetovao za koga glasovati.

Dan-dva poslije, Bozanić se daleko direktnije uključio u kampanju jer je za razliku od Mesića dao vrijednosni naputak za koga treba glasati, što je suprotno vatikanskim direktivama. Poručio je da kršćani trebaju glasati za one koji poštuju "vrijednosti Domovinskog rata" (makar nismo niti ćemo čuti od čega se sastoji lista tih vrijednosti jer se radi o jednom od onih "sve i ništa" generalnih pojmova koje svatko interpretira kako mu paše).

Reakcija Sanadera je izostala.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Pročitao sam Ustavne

Pročitao sam Ustavne ovlasti predsjednika RH i ne vidim na temelju čega Sanader proziva Mesića, gdje to piše da se predsjednik ne može uplitati u izbornu kampanju? Da se pojavljuje u uniformi vrhovnog zapovjednika na predizbornim skupovima i agitira, to bih shvatio.

I premijer je "premijer svih građana". Svi dužnosnici po definiciji moraju raditi na korist svih građana, ne stranke.

To što je učinak nekog govora neneutralan (za pojedince, stranke) ne znači ništa, jer nitko ne govori da ne bi napravio nikakav učinak. Svaka ocjena pravi neku razliku.

Očito je takvo propitivanje motiva samo stranački motivirano. Ne paše mi što on kaže, rućno govori o mojim ljudima, pa idem ga ušutkati. Neovisno o istini, na koju se premijer nije ni osvrnuo.

U slučaju govora Bozanića, izgleda da mu ne smeta toliko.
Možda mu naprotiv smeta Mesićeva reakcija. Zato što igraju za različite tabore, ili zato što što imaju različite koncepcije o poziciji crkve, što ona smije a što ne?

U vezi tog drugog, isto je pitanje na temelju čega se Bozanića može pozvati da ne agitira za ovu ilu stranku? On nije veleposlanik Vatikana.
Dakle, rekao bih - 1:1. Svaki po autogol.

Tko je glasao

Najdirektnije se u kampanju

Najdirektnije se u kampanju uključio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.
Predsjednik ga je Mesić zbog toga izravno prozvao i žalio se Vatikanu.

Sanader i dalje šuti ali je zato Andrija Hebrang umjesto njega Crkvi dao za pravo:

U HDZ-u s nevjericom dočekuju Mesićevu intervenciju prema Crkvi. - On poziva Crkvu da se ne miješa?! Pa to je smiješno! - smatra član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang. Po njemu je Crkva s punim legitimitetom kroz propovijed kardinala Josipa Bozanića, izjave vojnog ordinarija Jezerinca te priopćenje HBK poslala naputke vjernicima o ponašanju na izborima.

Možda je ta situacija čak i dobra. Budući se Crkva više nego jasno opredjelila i otvoreno agitira za HDZ formalno se čuvajući spominjanja imena stranaka,iz izbornih bi se rezultata moglo iščitati koliko takva potpora u stvarnosti vrijedi.

To bi moglo utjecati i na daljnji položaj Crkve u društvu. Ona u tom slučaju mora na neki način podijeliti sudbinu političke opcije koju podržava.

Ja imam povjerenja u birače. Koliko god podržavali Crkvu u obavljanju vjerskih poslova, nisam siguran da većinski odobravaju njen angažman izvan toga. Želi li se Crkva na ovaj način baviti politikom, neka pod svojim okriljem slobodno osnuje političku stranku i izađe na iduće izbore. Onda se više ne bi mogla pozivati na dvojbene rezultate s popisa stanovništva.

U demokraciji nema boljeg suda od izbora.

B-52

Tko je glasao

Da pojasnim - meni je daleko

Da pojasnim - meni je daleko spornija Sanaderova dvoličnost nego Bozanićeva poruka. Naime, crkveni poglavari i njihova institucija imaju pravo sudjelovati u debati baš kao i svaka druga organizacija i pri tome zastupati svoja moralna stajališta.

Ali u ime tog istog morala ne bi smjeli demonizirati stranke niti mogu politička pitanja mehanički pretvarati u moralno-vjerska samo tako da ih proročki izreknu za oltarom.

Isus nije razapet samo zato jer je vodu pretvarao u vino nego i zato jer je propitivao autoritete, postavljao pitanja o tome tko to ima vlast u društvu i tražio ulogu za siromašne i marginalizirane - ako želi biti u skladu s Isusovim naukom, katolička predizborna kritika mora biti konstruktivna i u interesu obespravljenih, a ne HDZ-a.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ni meni nije sporno pravo

Ni meni nije sporno pravo Crkve da sudjeluje u debati ali to mora činiti s jednakopravne pozicije, nikako s razine oltara. I sam ju "pozivam" da se uključi, ravnopravno i sa spremnošću na uzvrat onih koji se s njenim mišljenjem ne slažu.

Ne može se za sebe tražiti pravo prosuđivanja društvene stvarnosti a istodobno se amnestirati od kritike i skrivati se iza autonomije stečene međudržavnim ugovorima. To sliči na ponašanje djeteta koje s visokog balkona pljucka na prolaznike znajuć da nitko od njih ne može uzvratiti ili doći do njega.

No takvo dijete uglavnom zaboravlja da neki od popljuvanih prolaznika može popeti se do stana i pozvoniti njegovim roditeljima, upravo kako je Mesić "pozvonio" Papi u vezi istupa vojnog ordinarija koji je jednu političku stranku pretvorio u antikrista i s oltara pozvao birače na borbu s njim.

B-52

Tko je glasao

ako želi biti u skladu s

ako želi biti u skladu s Isusovim naukom, katolička predizborna kritika mora biti konstruktivna i u interesu obespravljenih, a ne HDZ-a

Moguće okolnosti u vezi govora kardinala Bozanić su složenije a u Rkt crkvi su sigurno složenije. Iznosim ne kao znalac, rubno, radi podsticaja eventualno boljim znalcima.

Kardinal je nesporno čovjek Vatikana, lokalno i HDZ protivljenje tome je bilo jako i otvoreno.
Ako je rječ o terenu gdje je kardinal govorio, u Zagrebu, na tom terenu u zadnje doba je HDZ obespravljen, i HNS i HSP i drugi, samo se HSS drži. To je područje specifičnijeg napretka.
Kao čovjek Vatikana, koji je od prvog dolaska pape i globalno jasan u tome da vodi politiku ne samo prema istoku nego daleko na istok, moguće je da sada Vatikan favorizira HDZ jer je sada HDZ možda bolji jamac prema Srbiji od SDP-a. Krajem prošlog stoljeća je bilo evidentno obratno, kardinal je imao nalog Vatikana u smjeru smjene HDZ-a.
U Zagrebu nije zanemariv SDP Bandić, tu jake poslovne snage crkve i djelovi nižeg svećenstva sigurno vrše pritisak na održanju jako dobre suradnje sa SDP Bandić, HDZ sa komunjarom Marinom MD je tu odavno izgubio kredibilitet, oni nisu imali toliko sluha za to.
Kardinal nije više čelnik crkve na području RH.
Domaćin crkve Sveta mati slobode na Jarunu je izraziti Hercegovac, vjerojatno oni djelovi koji su sada čvrsto uz Bandića, za koje je Sanader izdajnik a Bandić novi centar okupljanja, uz napomenu da uvijek važe ne dvostruke nego višestruke igre, kako u SK, tako u crkvi a i sada u svemu.

Tko je glasao

u Poljskoj koja se voli

u Poljskoj koja se voli dičiti, kao i Hrvatska, da je najkatoličkija država na svijetu, Crkva je otvoreno pozvala birače da ne glasaju za Aleksandra Kvašnjevskog i da ne izaberu bivšega komunistu na čelo države. i nije joj pomoglo. Kvašnjevski je odradio dva mandata. a kada su na vlast došli ljudi koje izravno podržava Crkva, blizanci Jaroslaw i Lech Kaczynski, čelnici konzervativne stranke Pravo i pravednost, Poljska je odradila prijevremene izbore i nikad nije imala više korupcijskih skandala nego li u posljednje dvije godine njihove vlasti.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Crkva u Poljskoj se prije

Crkva u Poljskoj se prije nedavnih izbora jasno odredila kao neutralna.

Warsaw, Oct. 4, 2007 (CWNews.com) - "The Catholic Church identifies with no political party," the president of the Polish bishops' conference has announced, as the country approaches parliamentary elections.

Archbishop Jozef Michalik of Przemysl made his statement on behalf of the country's hierarchy in response to questions about the Church's stand on political issues. The bishops have strongly resisted efforts to identify the Catholic Church with particular political blocs.
Izvor

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

da, ali je na

da, ali je na predsjendičkim izborima kada se biralo između Kvašnjevskog i Walese otvoreno stala proti Kvašnjevskog. no, on je, ipak, pobjedio. posljednje odluke Crkve u Poljskoj su, čini se, pokazatelji da su nešto naučili iz ono što se događalo prije toga.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Katolička crkva ima

Katolička crkva ima neosporno u Hrvatskoj probitke koje su vješti pregovarači uspjeli izboriti odmah nakon stvaranja Republike Hrvatske. No, Crkva baš i ne postoji zato da bi imala OVOZEMALJSKE probitke iako, priznajem, ima svećenika koji se ponašaju drugačije.

Tko je glasao

Hm, na jučerašnjim

Hm, na jučerašnjim vijestima sam čuo Bozanića kako govori da na izborima ne bi trebalo birati one političke opcije koje osporavaju vrijednosti Domovinskog rata (ne baš tim riječima, ne mogu se točno sjetiti navoda, ali u tom kontekstu). Osim što ne znam ni jednu stranku koja ima šanse ući u parlament, a osporava Domovinski rat (tako nešto bi se moglo očekivati od neke stranke koja zagovara srpsku manjinu, iako ne znam da li je i kod takvih to slučaj), Bozanićeva izjava me istog časa podsjetila na scenu iz filma Kraljevsko nebesko u kojoj neki crkvenjak ponavlja križarima na odlasku da ubijanje nevjernika nije grijeh.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci