Tagovi

Čovjeka se ne sudi prema izgledu

Ma koliko god tvrdili da je pri upoznavanju nekog čovjeka prvi dojam najvažniji, često se događa da nas taj prvi dojam prevari ...

Bilo je to negdje polovicom 50-ih godina prošlog stoljeća, kad su SIV i drugi državni i partijski organi dobili američke “cestovne krstarice”, mahom s automatskim mjenjačima.

Tadašnji savezni sekretar za pravosuđe bio je rodom iz našeg općinskog središta u kojemu su mu i dalje živjeli majka i brat, koje je on posjećivao nekoliko puta godišnje. Osim vozača nije imao druge pratnje, objektivno tamo mu i nije prijetila nikakva opasnost, ljudi su bili ponosni na njega, ta bio je prvi doktor prava iz toga kraja.
Tako se jednom prilkom na povratku njegova limuzina iz nepoznatih razloga zaustavil u jednom selu 5-6 kilometara od majčine kuće ...

Naslonjen na dvorišnu ogradu od “štaketla”, užurbanog vozača, koji neuspješno pokušava ponovo pokrenuti automobil, promatra jedan osebujni lik, oniži pedesetgodišnjak, pod masnim šeširom “klempavog” oboda, sa čeličnim okruglim cvikerom na nosu, neobrijan, u prljavom radničkom odijelu s kožnom pregačom. Dvorište iza njega, pa dokle se vidi i okućnica, krcati su aluminijskim limovima i profilima za koje se prema oznakama vidjelo da potiču od u ratu oborenih aviona.

Kako vozač duže vremena ne uspijeva pokrenuti auto, a za pozvati pomoć morao bi na noge otići u općinsko središte u poštu, gdje je jedino postojao telefon.
Drug savezni sekretar sve vrijeme strpljivo sjedi u autu ...
I sad naš čovjek neuglednog izgleda ponudi vozaču svoju pomoć, kao bi li on to “smio malo pogledati”, a vozač se obrecne na njega i uputio ga da si “potraži nekakav posao” misleći što bi takav bezveznjak iz sela Bogu iza leđa imao “pogledvati” na modernom automobilu.
Ali vrijeme odmiče, vozač je sve nervozniji, a automobil mrtav da mrtviji biti ne može, odnosno motor “hvata” ali ručica “mjenjača” ostaje blokirana u “nultom” položaju.
Naš čovjek se ohrabri, izađe iz dvorišta i predloži da, dok on malo pogleda auto, vozač i drug sekretar (zna on tko je u automobilu) uđu u kuću, žena će im tamo skuhati kavu (naravno od “divke” i cikorije), a i narezati nešto za prigristi. Nemajući kamo prijedlog je prihvaćen.
Čovjek ih otprati u kuću, iz šupe uzme torbu s alatom, otvori kutiju mjenjača, uoči problem, na sreću nije se radilo ni o kakvom lomu ili većem kvaru, fiksira mjenjač i pokrene automobil, koji, vidi vraga, bespogovorno sluša komande.

Vozač i drug sekretar ne mogu se dovoljno nazahvaljivati, sad više ne čudnom neuglednom svatu, već s punim poštovanjem pa i divljenjem, kako radi popravljenog kvara, tako i ukazanog gostoprimstva, ali ovaj ne propušta priliku da oplete vozača, kao što je on mislio, vidio je postarijeg čovjeka, koji baš i nije za pokazati i koga bi vraga taj i takav mogao, ne znati, nego uopće imati ikakvog pojma o automatskom mjenjaču gotovo novog američkog automobila.

“Mladiću, nije kvar bio baš nešto, ali vi ga ne biste otklonili do sudnjeg dana, zato jer ne poznajete tu tehniku, a ja sam kod Messerschmitta (nisu to bili smo avioni) još 1936. prvi put vidio automatski mjenjač, zato sam vam se i usudio ponuditi pomoć. Mislim da ste sada imali prilike ponešto naučiti, a to je da ne sudite ljude isključivo po njihovom izgledu”.

Ruka ruci i drug sekretar i njegov vozač sjedaju u limuzinu i nastavljaju put.

A one kamare aluminijskih limova i profila?
Čovjek o kome je riječ, po struci ljevač, do 1934. radio u Zenici, a onda budući da je Njemačka tražila radnu snagu, odlazi u Njemačku, zapošljava se u Messerschmittu u kojem na poslovima održavanja dočekuje i kraj rata, nakon čega se vraća kući i nastavlja živjeti u svojem selu na omanjem seoskom imanju.
Kako je u široj okolici za vrijeme rata palo desetak aviona koji su negdje nad Njemačkom bili pogođeni i oštećeni pa se nisu uspjeli vratiti u baze, čovjek odlučuje iskoristiti svoje vrhunsko ljevačko umijeće i počinje od prikupljenog aluminija od oborenih aviona lijevati razne predmete od lonaca, šerpi, tava sve do reljefnih svetačkih slika. Još imam lonac za kuhnje žganaca, tavu za palačinke i reljefnog sv. Antu Padovanskog.

Komentari

Standardno ...

... off topic i izvlačenje iz kontekst vremena.
E moji majstori, ja vas dobro poznajem i mene ne možete iznenaditi.

Tko je glasao

poluintelektualci polukruže

poluintelektualci polukruže poluevropom

Tko je glasao

...

Uz dužno poštovanje prema svakome tko živi od svog rada, moram priznati da ovdje imam moralnu dvojbu.

Naravno da je, budući je NDH bila dio Trećeg Reicha blo vrlo jednostavno zaposliti se u Messerschmittu, no... je li baš trebalo? Razumijem radnu obvezu, "dobrovoljni rad"... no dobrovoljno otići u tvornicu oružja u nacističku Njemačku... ne znam.

Tko je glasao

@zaphod

Čovjek je otišao u Njemačku raditi 1934. godine, dakle sedam godina prije upostave NDH.
Tako da samo treba malo pažljivije čitati.

Tko je glasao

a onda je svizac...

Hitler je postao kancelar 30.1.1933. godine, palež knjiga u Berlinu je bio u svibnju 1933., 30. lipnja - "Noć dugih noževa"... želiš reći da je gospodin bio neinformiran gdje ide?

Ok, moja greška ovo s NDH 1934. godine, ispričavam se :)

Tko je glasao

Onda nije bilo interneta :)

Meni se čini lako moguće da je bio neinformiran kuda zapravo ide '34. godine ali je u svakom slučaju predugo ostao... Ipak, iskupio se popravljajući limuzine s automatskim mjenjačem socijalističkim uglednicima :P

(Feniks, aluminijsko posuđe je navodno štetno po zdravlje)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

je, još su živjeli u pećinama :)

Imam doma uvezeno godište časopisa Svijet iz 1933. godine :) (igrom slučaja)

Riječ je bilo o preteči časopisa Svijet poslije u Jugi i u RH. Ako je u takvom časopisu, uz modu, reklamu za Autan i "originalnu Franck kavu" te kremu Nivea bilo normalno da na četiri stranice budu reportaže o sletovima u Nacističkoj Njemačkoj, Hitlerov govor, slike događaja iz Njemačke, onda mislim da ih je bilo i u zanatskim novinama za limare :)

Ne sudim, niti me to zanima, ali po čemu se čovjek razlikuje od životinje, ako ne po svojim postupcima? "Išao je trbuhom za kruhom" nije nikakvo opravdanje.

Tko je glasao

Za šta nije bilo

opravdanje?

Za to da ide raditi u Njemačku (o čemu nije riječ u ovom dnevniku), ili za to da saveznom sekretaru za pravosuđe ili bilo što, popravi auto (o čemu jest riječ u ovom dnevniku)?

"On ima moralnu dvojbu", majko mila! On "moralnom dvojbom" naziva svoju stalnu navadu da zaobilazi ono što je suština nekog komentara, i da upire prstom u ono što je u datom kontekstu nevažno, te da na taj način sudionike rasprave po mogućnosti napravi budalama.

Taj svoj "misaoni" alat on je čak u stanju nazvati "moralnom dvojbom", Isuse!

Tko je glasao

Ono sto su se nakon drugog

Ono sto su se nakon drugog svjetskog rata svi potrudili zaboraviti jest da je nacizam u tridesetim godinama bio jako popularan diljem Europe. Politika se vecinom divila tom liku koji je kao uspio dovesti u red jednu u dvadesetim godinama totalno kaoticnu i problematicnu drzavu. Ak bi taj majstor u tom trenutku zelio ici u neku drzavu koja bi jos najvise odgovarala danasnjim demokratskim standardima, onda bi se morao uputiti u Cesku i vjerojatno zaposliti u Skodi (a Ceska je prije okupacije i ekonomski bolje stajala od Njemacke). Postoji mnostvo razloga zasto se mozda nije vratio, a tu se onda i postavlja pitanje kako definirati kolaboraciju- bi li on pripadao u tu kategoriju zato sto je radio u odrzavanju u tvornici aviona? Medjutim, tada je cijela njemacka industrija radila i za vojne potrebe. Da se radilo o Hrvatici koja je radila tada u Hugu Bossu koji je krojio uniforme za Wehrmacht, bi i ona bila kolaborantica? Je li kolaborant lijecnik koji je radio u drzavnoj bolnici za vrijeme NDH-a? Itd, itd.

Tko je glasao

Korelacija...

Ha čuj, nije taj radio u pekari, nego u tvornici ratnih aviona.

Kao što sam i gore rekla, 33-34 on vjerojatno nije mogao pojmiti suštinu Hitlerovog režima, ali do kraja 45 vjerojatno jest..

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ali i pekara je dobavljala

Ali i pekara je dobavljala kruh lokalnoj kasarni. Tvornica boja je proizvodila plin za koncentracijske logore. Tvornica peci je proizvodila krematorije. Tvornica deka je opskrbljivala njemacke vojnike. Zeljeznica je prebacivala zatvorenike u koncentracijske logore. Sud je osudjivao na smrt sve stvarne i nestvarne protivnike rezima. Gdjegod u Njemackoj bi on radio, radio bi na neki nacin i za drzavu i za vojsku. Sigurno jest da mu je pocetkom 40-ih moralo kapnuti sto i za koga radi- al on je proveo vec toliko godina na jednom mjestu- mozda je bio zaljubljen i nadao se da ce se stvari promijeniti. Gledajuci nazad, uvijek je puno lakse mislit sto se moglo i trebalo napravit. Ali u onom trenutku je njemu to bio jedini zivot kojeg je poznavao. Je li vec samo 'nebunjenje' protiv zlocinackog rezima kolaboracija? Ja ovdje nemam odgovora, ali uvijek pokusavam razumjet nekoga.

Tko je glasao

osuđivanje

Mislim da sam baš pokušao - ne osuditi. Niti me to zanima. No ipak su čudni putevi ljudski kad iz Zenice dođeš u proizvodnju aviona.Naravno da je lako biti general poslije bitke... ali jučer smo se divili policajcima u Riu (Brazil) koji su (njih 20-30, koliko ih se vidi na snimci) sjeli u uniformama među prosvjednike. Neki dan su u Bukureštu policajci (i policajke) spustili štitove na zemlju...

To je ona vječna dilema koju bih ja uvijek imao - kada bih gledao filmove gdje pet Nijemaca sa šmajserima drži "na oku" kolonu od 10.000 civila na putu prema koncentracijskom logoru... I tu strašnu ulogu ima kultura, razvoj građanske svijesti i slično... Recimo, u mnogim razvijenim zemljama mislim da bi to bilo nemoguće provesti na taj način, kao tada.

Želim reći da uopće ne osuđujem čovjeka... ali da mi je neki "lik iz bajke", nije.

Tko je glasao

Ne znam bi li bilo nemoguce.

Ne znam bi li bilo nemoguce. Malo zlocinackih sustava je pocinjalo s kolonama civila u koncentracijskom logoru. Obicno to ide pomalo- danas je nekome zabranjen ulazak u bazen, za sest mjeseci ulazak u park, pa onda kvota za sveuciliste, pa onda kvota za posao, pa onda zabrana studiranja, pa zabrana bavljenja nekim poslovima, pa vecinom poslova, pa preseljenje iz 'pre'velikih stanova u manje, pa preseljenje u neku zabit, pa tek onda dodju konc-logoru. Sve to traje vise godina, odredjena grupa se uz to dehumanizira i vecina na nju vise ni ne gleda kao na ljude. Ako je uz to vecini jos i dobro i bolje nego sto joj je bilo prije, ja to uopce ne bih smatrao necim sto je nemoguce. Ne znam ako si citao svjedocenja nekih zrtava iz BiH, ratni zlocinci su obicni ljudi koji su se prije rata sasvim normalno ponasali (u BiH primjeru su vecinom bili i 'normalni' i 'dobri' susjedi).
Sto se majstora tice, ni ja ne mislim niti da je heroj, ali ga ja ne bi cinio niti zlocincem.

Tko je glasao

čitao i previše

OK, ti sada govoriš o tome kako drugi gledaju na kolonu. Mene više zanima kako kolona gleda samu sebe. U spomenutoj koloni "10.000 zatvorenika izlazi iz vagona i kreće prema logoru, pazi ih 5 naoružanih Nijemaca..." ono, dovraga, nemaju toliko metaka koliko ima njih u koloni. Da svi potrče, ubili bi ih samo trčanjem. Ali to se skoro nikada ne dogodi. OK, efekt kuhane žabe, koji spominješ... i vječne nade.

Zločini u BiH su stoga još šokantniji, budući tamo nije bilo efekta "kuhane žabe", ti ljudi su bili apsolutno ravnopravni do prije spomenutog događaja, nije bilo zabrane studiranja, pa stana, pa imovine... nego odjednom - buf! I opet neka vjera tipa "Ma neće nas valjda..." Sjećam se nagrađene knjige one bosanske autorice ... "Kad je bio juli", tako nešto... knjiga kao pismo koje piše mrtav dječak iz kolone u Srebrenici svom ocu... Taj miran opis, hodanje šutke i to - to je nešto što me užasava. A opet - nema smisla ako potrči jedan ili dva. Moraju potrčati svi.

Tko je glasao

Pa tocno- vjecne nade- vecina

Pa tocno- vjecne nade- vecina ne moze zamisliti da ce za par sati biti strijeljana ili ubijena plinom. Buduci da su vec velikom vecinom prosli grozne stvari, misle da gore od toga vise ne moze biti. A i psihologija odnosa u uvjetima zatvorenik-cuvar je potpuno drugacija od svakodnevne psihologije. Njemacki film Eksperiment to odlicno pokazuje. Isto tako su se u sezdesetim i sedamdesetim godinama radili eksperimenti u americkim skolama gdje su ukratko ucitelji rekli ucenicima da su sad djeca s npr. ocalama crnci i da se moraju ponasati prema njima kao sto bi se ponasali prema crncima. Jako zanimljivi rezultati, ali bi danas iz razumljivih razloga takvi eksperimenti bili zabranjeni:)
BTW, segregacija je u Medjimurju do prije godinu-dvije bila svakodnevica tako da to nije bas tako udaljeno kao sto se cini.

Tko je glasao

Ja sam počela razmišljati o

Ja sam počela razmišljati o istoj problematici na sličan način još otkad smo učili o nacističkom masakru u Kragujevcu, kad je pobijeno 7000 muškaraca, od čega 3000 đaka...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Pollitika.com zabavnik": Šta je poluintelektualac?

@bigi & @zappy... evo malo da "skratite vrijeme".. i lakse odmorite od pisanja komentara slicnih gornjima

"O intelektualcu" (Slobodan Jovanović, srpski istoričar, književnika, političar u Kraljevini Jugoslaviji)

„Uzimajući ga u njegovom najpotpunijem i najizrazitijem vidu, poluintelektualac je čovjek koji je uredno, pa možda, čak, i s vrlo dobrim uspjehom svršio školu, ali u pogledu kulturnog obrazovanja i moralnog vaspitanja nije stekao skoro ništa.

Bilo usljed njegove urođene nesposobnosti ili zbog mana školskog sistema, nije dobio podstreka za duhovno samorazvijanje. On uopšte duhovne vrijednosti ne razumije i ne cijeni. Sve cijeni prema tome, koliko šta doprinosi uspjehu u životu, a uspjeh uzima u „čaršijskom” smislu, dakle sasvim materijalistički. S ostalim duhovnim vrijednostima odbacuje i moralnu disciplinu, ali ne sasvim, jer prekršaji te discipline povlače krivičnu odgovornost. Ipak i u moralnom, kao i u kulturnom pogledu, on je u osnovi ostao primitivac. Neomekšan kulturom, a sa olabavljenom moralnom kočnicom ima sirove snage napretek. Školska diploma, kao ulaznica u krug inteligencije, dala mu je pretjerano visoko mišljenje o sebi samom.

Ugodno popodne zelim..
kao i vikend

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hehe luno

vidim da kao svaki "intelektualac činjenica znalac" dobro znadeš faktografiju, međutim, kao i svaki poluintelektualac, slabo ju i pogrešno primjenjuješ - tj. za takve bi bilo bolje da ne znaju ništa.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Glupo pitanje

Zaphod, pitanje Ti je glupo, kao da si pitao da li je taj dan padala kiša.

Tko je glasao

Da, a zašto je glupo?

Sjetio sam se sada priče o Urbanu, najpoznatijem ljevaču i konstruktoru topova u svoje vrijeme.

Urban je živio u Konstaninopolu (današnjem Istanbulu) točno u vrijeme kada je započela Turska opsada grada. Urban je od grčkog cara zatražio povišicu i nije je dobio. Tada je prešao kod turskog cara, Osvajača, i izlio mu najveće topove na svijetu, čime su u opsadi, nakon 50 i nešto dana, totalno razvaljene zidine Konstantinopola, Turci osvojili grad, svrgnuli cara i srušili "Istočno Rimsko Carstvo".

O tome ima zapisa i uvijek su se čudili Urbanu da je zbog želje za znanošću i lovom, s lakoćom to svoje znanje stavio u službu "neprijateljske snage". Tako da mi se i ovdje nameće pitanje - bih li recimo ja, s nekim posebnim znanjima, izabrao baš nacističku tvornicu koja proizvodi avione koje ubijaju moje sugrađane.

Mislim da je pitanje sasvim legitimno.

Tko je glasao

Pa sjetim se

Pa Zaphod sjetim se svog pokojnog oca koji je 1936 godine otišao ili radio u Essenu u rudniku, sa 22 godine, da bi poslije u ww2 bio partizan.A detalj znam slučajno jer kad je otac odlazio u mirovinu slao je u Njemačku zahtjev za priznavanjem i tog staža iz rada u Njemačkoj. I pedantni Njemci su mu poslali papire i odbili mu 7 dana, jer je bio u zatvoru, jer su se potukli u rudniku.

Tko je glasao

...

Pretpostavljam da je kupio kartu "rudnik u Essenu - partizanski odred"? Naravno da nije. Dakle, išao je raditi, očito mu se neke stvari nisu sviđale, nešto ga je mučilo - inače se ne bi iz Njemačke probijao do partizana. I napravio je ono što je želio... i to je super.

Volim svjesne postupke. Ako je ljevač (iz nekog razloga) namjerno ostao cijeli rat štancajući dijelove za avione koji su tukli i po njegovoj zemlji - ok. Njegovo pravo, zar ne?

No, ako je ostao cijeli rat, misleći u sebi "a što ja tu mogu, ja sam samo mali kotačić", "pa moram jesti" i slično - i to je njegovo pravo - ali imam pravo reći da je meni takav postupak prilično bezvezan. Osim ako, naravno, nije "podrivao sistem iznutra" i namjerno trošio više wc papira nego što treba i slično.

Tko je glasao

Zaphod imaš problem

Ti Zaphod imaš problem jer pišeš o događajima koji su se dogodili skoro pred 100 godina i to na bazi idelogije tzv. komunizma, kojom smo kljukani 3/4 stoljeća. Izgubljen si slučaj za razumnu diskusiju ili polemiku, komentare koji uvažavaju povijesni kontekst.

Tko je glasao

povijesni kontekst???

Čovjek je radio u Trečem Reichu od 1934.-1945.

Kad je osnovana Nacistička Njemačka? Kada je kapitulirala?

Jedan ljevač u doba kada čovječanstvo jedino što radi jest - ono što on radi... nema jadničak posla, nego, eto... baš tamo... do zadnjeg dana rata?

Fakat treba biti genije pa tu tražiti kontekst :)) Ali slobodno ti napiši svoje viđenje tog konteksta, umjesto da pljuneš i pobjegneš...

Tko je glasao

Kako je to

"osnovana Nacistička Njemačka"? Tako što je u nemilim političkim kombinatorikama, a sve s ciljem da se neutralizira ovaj politički igrač, i da se oslabi onaj politički igrač, ostarjeli predsjednik pristao na kompromis koji mu se u datom trenutku činio kao koliko-toliko zadovoljavajuće rješenje: da se jednog benignog luzera, kojega su uglavnom prezirali, postavi na mjesto njemačkog kancelara.

Pretpostavljamo, slijedeći tvoju diskusiju, da je zenički telal već sutradan pučanstvu oglasio vijest: "Osnovana je Nacistička Njemačka!" (S posebnim osvrtom na veliko početno slovo u riječi "nacistička"!)

Poznato je da je Zenica, za razliku od Velike Britanije ili Staljinovog SSSR-a, uvijek bila bolje informirana, i uvijek imala bolje pretpostavke za izgradnju "svjesnog čovjeka" - to jest, onog čovjeka koji jedini može biti po mjeri i ukusu suvremenog metroseksualca! Naime: Zaphoda!

Tko je glasao

???

Evo da citiram sam sebe (vidjeti gore):
Hitler je postao kancelar 30.1.1933. godine, palež knjiga u Berlinu je bio u svibnju 1933., 30. lipnja - "Noć dugih noževa"... želiš reći da je gospodin bio neinformiran gdje ide?

Prvi koncentracijski logor Dachau je osnovan u ožujku 1933. Tu je i logor Oranienburg kraj Berlina, ista godina.

Što želiš reći - da je gospodin ljevač bio totalno retardiran? Da novine u kraljevini Jugoslaviji nisu prenosile vijesti iz svijeta?

Oprosti, što želiš reći? Trebam se diviti nekome tko je išao 1934. tamo? Mogu mu se diviti samo ako je to bila njegova odluka - ideološka, politička - kakva god... da je podržavao taj sustav, da mu se sviđao, svejedno.

A te fore "trbuhom za kruhom..."... u to ne vjerujem, niti jako poštujem to mišljenje. Tako razmišljaju gladne životinje, a ne ljudi.

Tko je glasao

Je, je,

osnivanje koncentracijskih logora je bila "vijest" koja se "prenosila u novinama"! Jest! Hitler je na svojim redovitim presicama o tome izvještavao svjetsku javnost!

Upravo kao što je i Staljin na svojim redovitim presicama podnosio svjetskoj javnosti godišnje izvještaje o broju onih što su umrli prirodnom smrću na putu u Sibir, na dobrovoljni rad, dakako!

Gospodin ljevač je možda bio retardiran, a možda i nije bio retardiran - kao što su Hitlerove daktilografkinje možda bile retardirene, a možda i nisu, ili kao što je ona Hitlerova slavna filmska redateljica bila retardirana, a možda i nije bila.....

Međutim, Zaphode, ono što zasigurno jest retardirano - to je tvoje neodustajanje od inzistiranja na tome je li gospodin ljevač bio retardiran ili nije bio retardiran!

Tvoje inzistiranje na tome je retardirano u istoj mjeri kao što bi bilo retardirano inzistiranje na tome da se u priči o Šenoinom "Zlatarovu zlatu" pojasni kakav stav je junakinja tog romana imala prema hobitima ili prema - paradama ponosa!

Kaj se tebi u životu dogodilo da sebe voliš tako retardiranog, i da to još nazivaš "metroseksualnim stavom"?

(Ne, ne želim znati! To je bilo samo retoričko pitanje!)

Tko je glasao

život je negdje drugdje

Gle, niti ja zamjeram hitlerovoj tipkačici niti pekaru kruha u Dachau. To je lokalni živalj - kao ti i ja - koji je radio svoj posao.

Nemoj mi prodavati kontradiktornu bozu. Ljevač ništa nije znao - osim što je na internetskoj stranici www.meseršmit.ba pronašao oglas da baš tamo traže njega?

Niti je znao u koju zemlju ide, nit' čim se meseršmit bavi - ali je znao da tamo ima posla.

Ljudi koji su dobrovoljno išli u građanski rat u Španjolsku se boriti protiv fašizma su to također saznali na Francovim presicama, jelda?

Pročitaj si "Mephisto" od Klausa Manna - to pitanje: Kada čovjek samo "radi svoj posao", a kada nastupa trenutak kada bi se (možda) trebao upitati "a za koga to radim taj svoj posao" ljude zaokuplja. I bitno je, meni. Pa sam ga tu i postavio. A ti relativiziraj do beskraja.

Tko je glasao

A kažider ti nama, druže,

jel' junak Mannovog romana, onaj rečeni Hendrik Hefgen, ukoliko se, metnimo ga stavit tako nekako zvao, jel' on ikada u životu stao pokraj plota pa promatrao nevolju s automobilom nekog saveznog sekretara za pravosuđe? To mi tebe pitamo, druže od velike biti i bitnosti!

Tko je glasao

junaci romana...

Koliko se sjećam, junak spomenutog romana je glumac, veliki kazališni glumac... koji stoga jer je malo zatvarao oči pred nacističkim nestašlucima napreduje i napreduje u karijeri... dok ne dogura do vrlo cijenjenog "zabavljača fašista"... a roman završava plačući, jer shvati da je pristajući na neke stvari - te iste stvari obezvrijedio.

Otprilike kao majstor - čija vještina, ljevanje - inače služi da radiš lonce, pokućstvo i nešto slično... a onda shvatiš da si 12 godina radio u nacističkoj tvornici oružja... i da su tvoji proizvodi godinama ubijali ljude po svijetu. Da li on plače doma ili ne, o tome priča ne govori. Očito ga nešto muči, čim je nakon rata išao izrezivati avionske olupine (koje je sam pomogao proizvoditi) i pomagao sirotinji oko sebe. Definitivno ga nešto grize.

Sad, ti to možeš relativizirati, reći "bio je gladan", "morao je", "samo je šetao pse" ili kako god želiš. I možeš mi tvrditi da se jedna priča može čitati samo na jedan način - tvoj.

Tko je glasao

Kaže @zap

""Prvi koncentracijski logor Dachau je osnovan u ožujku 1933. Tu je i logor Oranienburg kraj Berlina, ista godina."

što je naravno točno.

Sad ja pitam tebe i sebe poslije ovolikog drvljenja o anti / fašizmu, pa gdje je tada bio taj antifašistički svijet da se pobuni protiv Hiće, ono uvede neke sankcije,embargo na čelik,naftu što ja znam. Zašto nisu stali zmiji na glavu dok je bila još mala.

Naproiv,podržavali su ga kao branu protiv nadirućeg komunizma iz SSSR-a iz čega izvlačimo zaključak: Staljin je stvorio Hitlera. Zbog straha od komunizma zapad je podržavao Hiću.

sve dobro...

Tko je glasao

Ma, lako za Staljina!

On je imao pozitivnu povijesnu ulogu, kaže Zap u nekoj diskusiji prije bog te pita koliko vremena....

A kakvu pozitivnu povijesnu ulogu može imati jedan takav sumnjivi tip poput mehaničara iz Zenice, u razdoblju između 1934. i 1945.?

Metroseksualac ima moralne dvojbe!

A kad metroseksualac ima moralne dvojbe, onda to nije pičkin dim!

Tko je glasao

no no

Nije niti u Njemačkoj situacija bila tako crno-bijela, čitaj malo o Njemačkoj KP i njihovim sindikatima. "Svijet" je licemjer, i to vrlo dobro znaš, ako ništa drugo - iz Domovinskog rata.

Embargo Njemačkoj na... čelik? Pretpostavljam i na - ugljen? Ajde, reci da se šališ :)

Antifašistički svijet tada još nije postojao - jer nije bilo otvorenog fazima, kakvim ga danas imamo. Kada se pojavio, kao u Francovoj Španjolskoj, onda su postojale međunarodne brigade koje su tamo išle ratovati.

Eto, ljudi bi saznali za španjolski građanski rat... i tamo išli dobrovoljno ratovati i ginuti, za svoju ideju... a naš siroti ljevač nije znao niti u koju zemlju ide.

Nti!

Tko je glasao

A jel'?

Niti u Njemačkoj situacija nije bila tako crno-bijela? ??

Pa zakaj onda drkaš po tom mehaničaru iz Zenice?

Želiš reći da to i nije ništa drugo osim - drkanje po tavanu????

Tko je glasao

drk drk

Uopće ne drkam po tavanu. Samo ne pristajem da se nekome moram diviti što je eto otišao u njemačku tvornicu aviona baš u godini kada je Hitler takoreći došao na vlast, a otišao zadnjeg dana rata. Postao je majstor. Wow. E pa, svaka mu čast.

Nije iz Zenice, daj pročitaj dnevnik.

Tko je glasao

A ko te, druže,

ćera da se diviš? Akcenat je, druže, na onome koji je obuko fino odijelo pa ne vjeruje onome koji nije u finom odijelu. Čitaj s razumijevanjem, druže, umjesto da uzaludno drkaš po tavanu!

Tko je glasao

Akcenat...

Poznato je povjerenje koje inače izaziva mehaničar u finom odijelu....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Eto nje!

Nisam JA, drugarice, napisala tu priču! Ja sam je samo pročitala s razumijevanjem, kao i većina drugih kolega.

A ti s ovim MEHANIČAREM U FINOM ODIJELU, ponosno ističeš da preferiraš zaphodovsko nerazumijevanje - namjerno ili slučajno, svejedno!

Jer, akcenat je, drugarice, na opreci "fino odijelo" i "nefino odijelo", pri čemu u "nefinom odijelu" ne mora nužno biti MEHANIČAR, nego, recimo, musava Ciganka koja ima pune džepove ljekovitih trava koje snižavaju temperaturu, a "fino odijelo" hoće liječnika kojega nema kilometrima u krug, umjesto da se posluži efikasnim lijekom što mu ga nudi "nefino odijelo".

Metnimo ga stavit.

To se uči u školi, Bigi, Zappy! Čitanje s razumijevanjem: prepoznati TEMU neke priče, znati imenovati osnovni MOTIV priče, itd.

I ne drkati po tavanu bez ikakve potrebe.

Tko je glasao

ti ostali su valjda isli u

ti ostali su valjda isli u njemacku na olimpijadu 1936te.. jer su vise voljeli lov na glinene golubove od onih pravih..

ps
daj prestani mlatiti praznu slamu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lupetanje gluposti

Antifašistički svijet je pokušao organizirati paralelnu olimpijadu 1936. godine - Narodna olimpijada u Barceloni (prijavilo se 6000 sportaša iz 22 zemlje) te već došlo 20.000 posjetitelja - ali je u Barceloni dva dana prije početka izbila ponuda (dio sportaša ostaje i pridružuje se anarhistima).

Dakle - lupetaš, to što se međunarodni olimpijski odbor davno odlučio da se Njemačkoj "nadoknadi" propuštena olimpijada iz 1916. je jedna stvar... a svjestan ljudski postupak je nešto sasvim drugo.

No, ako ti želiš opravdati načelo "sve je dozvoljeno kada je u pitanju posao" - tvoja stvar.

Tko je glasao

logicno.. svjetsko

logicno..
svjetsko "nadoknadivanje" je ok... biti anarhista 1934 je takoder normalna i ocekivana pojava za hrvate bosance.. ici u daleku drzavu sa puskom rusiti sustave je takoder ok, bez obzira tko stoji iza toga, kominterna ili anarhisti..
jedino sto nije ok je naprosto zeljeti raditi i zivjeti.. u drugoj drzavi posto ti u "domacoj" nije dobro, a pogotovo je nezgodno tu domacu losu drzavu ili loseg i divljeg gospodara zamijeniti drugim..

@zap, povijesne interpretacije zbog ideologije su jedno, a realnost sasvim nesto drugo.. zasto tebe pere ideologija kominterne odnosno i juge nakon rata? koliko ti je to urezano kao "dokrtrina"?

.. tesko djetinjstvo... izgleda..
naucene stvari u djetinjstvu/mladosti mozda ostavljaju trajne posljedice, no ako tridesetak godina nakon jos nisi poceo razmisljati ne samo o naucenom vec i dalje slijedis upute i ugradene misli, koje ni onda kad si ih ucio nisu bas prevladavale kod slobodne inteligencije, ali jesu u oficijelnim interpretacijama... postoje dvije mogucnosti.. imas trajne posljedice po racio ili i sam spadas u nasljednike i promotore takvog "ideoloski usmjerenog" razmisljanja i upravljanja gradanstvom..

"posljednji covjek"??
jel si treptao dok pises ove nebuloze?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

On trepće

tako žestoko da ti njegovi očni kapci i trepavice mogu solidno zamijeniti lepezu kad ti je vruće! :)))))))))))

On je neuništiv. On živi najdulje.

Tko je glasao

...

Imaš li ti što reći o temi, ili ćeš se tu proseravati nepostojećim psihoanalitičarskim umijećem?

Gdje si u dnevniku iščitala da naš junak odlazi 1934. iz Zenice "jer mu nije dobro"?

Gle, shvatio sam - ti ćeš napraviti svaki posao za koji ti se plati - bitno je raditi i živjeti, zar ne? Pun želudac i što dulji život - to je općepoznato i općeprihvaćeno mjerilo ljudskog života.

Tko je glasao

Ti mislis da nije? Pun

Ti mislis da nije?

Pun želudac i što dulji život - to je općepoznato i općeprihvaćeno mjerilo ljudskog života.

zatrepci... u potrazi za smislom..

i reci: "prazan zeludac i sto krace, tek je prava mjera" ... covjeka "orijentacije" i "kontinuuma"... lisenog svakodnevice i slicnih "obicnih" pizdarija.. "primitivnih" ljudi..

ne cini mi se da bu prosla ta doktrina.. tam pri "metricima", no ak se radi o covjeku, limaru.. vrlo je prikladna, zar ne?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Jel mu ja išta branim? Ne? Jel tom čovjeku moje mišljenje bitno? Nije. Imam pravo misliti o njemu što želim. Osim što ćete me "vi borci za slobodnu misao" tlačiti da imam pravo misliti samo kao vi.

Kad naučiš suvislo pisati, onda se javi. I ljevač je, a ne limar.

Tko je glasao

Ignorant man

misljenje... i "nauceno" sljedbenistvo ... nije isto..

opinion

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

tuđ problem

To što ti svako mišljenje s kojim se ne slažem nazivaš "sljedbeničkim, metroseksualnim, cedevita-generacija, tko te plaća? mišljenjem" - to je tvoj problem.

Samo se ti protiv jednoumlja i etiketiranja bori - jednoumljem i etiketiranjem.

Tko je glasao

heheh eh eh ah ah ovo je

heheh eh eh ah ah

ovo je varijanta na temu "plakanja iza ponoci"... koje ti pizdarije prodajes kao suvislu raspravu... red vamo, red tamo, redefinirajmo dio, obrnimo znacenje, uzmimo, prenamjenimo..

naprosto je misljenje za tebe stran pojam.. prepisivanje i sljedbenistvo puno prihvatljiviji.. dakle, mozes navoditi svoj stav kao svoje pravo, ali on blage veze nema sa misljenjem.. jer za misljenje treba za pocetak upotrijebiti racio na nacin da pokusas misliti..

prepretenciozno "razmisljas" o svojim stavovima... jer oni iako jesu stavovi nikako nisu misljenje... za to ipak prvo treba misliti..

a ne premetati tude tekstove

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Ajd ti ljepoto prvo nauči napisati suvislu rečenicu, onda možemo dalje.

Tko je glasao

hehe.. zadnje vrijeme.. u

hehe..

zadnje vrijeme.. u svakom pogledu.. nerazumijevanje napisanog...

u stalnom porastu!

pitam se pitam... zasto?

lol

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci