Tagovi

Colaborar

Razmišljajući o razlikama u efektu između političkih stranaka i udruga općenito, došao sam do zaključka da je najbitnija razlika u motivu. Na žalost ali ljudski, temeljno pitanje za uspostavu čvrste i efikasne suradnje je: - A di sam tu ja?

Članovi političkih stranaka osim ideoloških imaju i osobne motive. Osobna motivacija je ipak najtrajnija i najjača podloga za postizanje nekog cilja. Opće dobro, mir u svijetu, nezagađeni okoliš.. sve su to dobri motivi ali je pitanje koliko su osobni, odnosno trajni.

Svaki projekt će kad-tad zapeti u nekim problemima, a onaj koji teži promjenama postojećih interesnih relacija nailazi i na direktne otpore. I to najčešće snažne otpore koji imaju resurse za osiguranje potrebne logistike. S druge strane, ngo projekti su uglavnom slabo ili nikako financirani, u njima rade volonteri blago rečeno upitne stručnosti za poslove koje treba obaviti, a motivacija im najčešće nije dosta jaka za prevladavanje ozbiljnih problema. To treba promijeniti.

Sadašnji odnosi snaga, zapravo slabosti ngo-a imaju korijene u nedovoljnoj realizaciji i slabom društvenom utjecaju koji iz nje proizlazi. Funkcioniranje projekata u ngo-u omogućava mala jezgra stvarno motiviranih pojedinaca, povremeno uključivanje zainteresiranih bliskih jezgri, dok izvan tog uskog kruga skoro nitko ne zna za projekt i njegove rezultate, a pogotovo za ciljeve.

Skoro svatko od nas ipak ima neku stvar koja ga žulja dovoljno da bi joj posvetio svoje vrijeme i energiju. Dovoljno za pokrenuti se ne znači i dovoljno za realizirati ciljeve, jer, kako smo naučili, svaki projekt mora naletjeti na probleme. U tom trenu projektu treba stručna pomoć.
Koliko znači pomoć pravnika u pravom trenutku? To isto se odnosi na pravnikov projekt kad zatreba vodoinstalatera ili prevoditelja. Razmjenom stručnih ne samo znanja nego i usluga među projektima na dovoljno velikom broju projekata mogu se pokriti sve potrebe svakog od njih.

Burza stručnih usluga između ngo-a i volontiranje-za-volontiranje omogućavaju da se potrebe zadovolje bez obzira na to što u pojedinom projektu ne postoji financijska ili stučna snaga koja je potrebna za rješavanje problema na konvencionalne načine (pomoću novca).

A di sam tu ja?
Dakle, ako postoji neka stvar za koju sam spreman volontirati, pitanje je zašto ne volontirati svoje stručno vrijeme drugim projektima, da bi moj projekt dobio stručno vrijeme sudionika ostalih projekata?
Ono što je ovako omogućeno, inače se ne da napraviti osim plaćanjem (a rekli smo da volonterski projekti boluju od kroničnog nedostatka novca).

Primjer bi bio, recimo; kao web programer pokrećem projekt "Naučimo sve pse naredbu "Sjedi!"", u kojem mi treba:
- trener pasa koji će mi izraditi procedure za učenje naredbe,
- marketinški stručnjak da to proguram,
- dizajner za dizajn stranica, plakata, letka i medalje koju svaki vlasnik dobije ako nauči psa što treba,
- pisac tekstova koji će napraviti sadržaj za sajt i letak,
- fotograf za par dobrih slika,
- kovač za medalje,
- organizator eventa za dodjele medalja..

Umjesto da svaku od tih stvari skrpam kako-tako, i da krajnji rezultat projekta bude samo moja frustracija i to da vlasnici onih istih pasa nahuškaju svoje ljubimce na mene kad me vide, mogu volontirati svoje stručno vrijeme izrade web stranica, a za uzvrat dobiti isti broj stručnih sati u profilima koji su mi potrebni.
I projekt će biti odrađen profesionalno u svakom detalju! Mislim da je razlika očita.

U stvari, cijeli koncept je samo sadašnji gospodarski sustav preslikan u volonterske aktivnosti; ja svojim volonterskim radom plaćam tuđi volonterski rad.

Dakle, za mene tu ima to da mogu ne samo pokrenuti nego i ostvariti ciljeve i projekte za koje mislim da to zavređuju, jer osobna motivacija je ono što gura stvari naprijed, ali stručnost je ta koja omogućuje visoki postotak uspješnosti. Ako se to uspije objediniti, volonterski projekti bi imali snagu i kvalitetu profesionalnih, a time i bolje rezultate, veće zadovoljstvo sudionika i bolji prijem kod ciljane publike.

Natuknice iz razmišljanja o softveru koji bi to trebao pratiti:
karma, rank, prosječna ocjena, cijena sata 1 * 1-20 ovisno o stručnosti * ocjena(?), dozvoljeni minus: ~50h za pojedinca, ~200h za projekt, ogromno skalabilno, sigurnost level paranoid, sve skupa izrazito chicks friendly

Komentari

Prvi miljun

Mislim da je ideja vrlo dobra i sad se može desiti da svi koji su pročitali ovaj dnevnik, a imaju neku ideju, sjednu i počnu čekati da se ta stranica na kojoj bi se mogle izmjenjivati usluge pojavi. Jasno da bi se ta stranica pojavila trebalo bi razmjenjivati poneku uslugu, a da bi se razmijenila pokoja usluga trebala bi postojati stranica gdje . . . .

leddevet

Tko je glasao

baš čitam knjigu raj patela

baš čitam knjigu raj patela "vrijednost ničega", on spominje tamo, a čini mi se da sam ovih dana i drugdje naletio na istu misao, dakle, on kaže da suprotnost potrošnji nije štednja.
suprotnost potrošnji je velikodušnost.

jer i potrošnja jest rezultat neke i nečije štednje, bivše ili buduće. a i štedimo da bi mogli trošiti ili jer smo već trošili. lijek bi bio dakle u velikodušnosti. ako nemamo mogućnosti potrošnje, mogućnosti da dođemo do onoga što nam treba putem tržišnih odnosa, potrošnje i štednje, tada se velikodušnost i nameće kao rješenje.

ovo što predlažeš je dobra ideja, naravno ne može se to baš recipročno raditi, ako ti meni pomogneš onda ću i ja tebi već svak koliko može i kako zna.

ali najprije se treba umrežiti i vidjeti što tko može, to je dobra ideja i da se među raznim udrugama razvie neka šira platforma s idejama za promjene u društvu.

p.s. što se tiče motivacije političara mislim da problem jest što je nestaje ili je već nestala ideološka motivacija kod većine političara, zato sad i gledaju samo kako do moći i para. ne da im se niti žrtvovati za ciljeve, niti razmišljati o rješenjima društvenih problema niti preuzimati odgovornost, zašto biti odgovoran za nešto u što sam ne vjeruješ i ne znaš kojem cilju biti vjeran.
ovo sada i jest neka vrst smrti politike .
lipo je kranjčević pisao :

Mrijeti ti ćeš, kada počneš sam
U ideale svoje sumnjati.

Tko je glasao

@modrobradi patuljak,

nije li jednostavnije, ipak, svoje usluge i sposobnosti ponuditi zainteresiranima, dogovoriti koliko školjkica je spreman taj isplatiti za to što Ti znaš i možeš...odraditi to, uzeti školjkice i njima platiti drugima koji to nešto znaju i mogu a što Ti ne znaš i ne možeš, da odrade za tebe?
...bojiš se da netko u tom lancu ne bi poštovao dogovor? ne boj, imaš Hamurabijev zakonik koji efikasno rješava takve sporove...
ili nema zainteresiranih za ono što imaš ponuditi na tržištu rada?
e, stari Hamurabi nije u svojoj mudrosti mislio i na takvu mogućnost...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci