Tagovi

Članovi biraju: Čeka li Karamarka smjena ili još jedan mandat na čelu stranke?

Negdje u svibnju, Hrvatska demokratska zajednica bi trebala izabrati predsjednika stranke za idući četverogodišnji mandat. Sigurno je da će se kandidirati aktualni Tomislav Karamarko, a vjerojatno je da će i ovaj put biti više kandidata. Od izbora za Hrvatski sabor na kojima je nastupio s nikad većom koalicijom, Karamarkov se položaj sve češće dovodi u pitanje. Mršavih 59 mandata nije mu bilo dovoljno za proglasiti apsolutnu pobjedu koju je najavljivao. Čak i u izbornoj noći kad je već svima bilo jasno da od toga ništa, pred televizijskim su kamerama govorili kako njihove informacije s terena govore da će na kraju prebrojavanja glasova HDZ s partnerima imati više od sedamdeset mandata. Iako su se neki u slavljeničkom raspoloženju doslovce valjali po podu od sreće, jutro je donijelo otrežnjenje. Barem većini onih koji su noć prije neumjereno slavili.

U lokalnim se organizacijama ubrzo po objavi službenih rezultata postavilo pitanje odgovornosti za neuspjeh. Koliko god se tijekom pregovora s MOST-om iz vrha stranke tvrdilo da je jedino važno formirati vlast, što je Karamarku uz pomoć još Milana Bandića i dvoje manjinaca doista uspjelo, nezadovoljstvo nije nestalo. Način izbora i posebno imena ministara među kojima nema najprepoznatljivijih HDZ-ovaca, u nekim su sredinama samo pojačali nezadovoljstvo. Potpuna ovisnost o volji manjinskih partnera i pravo veta koje si je izborio MOST, učinili su Tomislava Karamarka vrlo ranjivim na kritike i nikada slabijim uoči traženja povjerenja za najvišu funkciju u stranci. Kad se prvi put uspinjao na tron i nakon svake pobjede na europskim i lokalnim izborima, njegova je moć rasla. Nitko mu se nije usudio suprotstaviti, čak se i Drago Prgomet koji je uživao veliki ugled u stranci radije povukao bez borbe. Sada je, pak, situacija za Karamarka prilično nepovoljna makar koliko se trudio prikriti slabost.

Pošto mu je u osvajanju vlasti neizmjerno pomogla krajnja desnica zahvaljujući D`Hondtovoj metodi određivanja mandata, morao im je vratiti uslugu ustupanjem visokih položaja u vlasti (HČSP-u jedno ministarsko i HSP AS-u mjesto potpredsjednika Sabora). Braniteljskoj populaciji iz šatora u Savskoj 66 se odužio instaliranjem Mije Crnoje na položaj ministra koji je zahvaljujući oštroj reakciji civilnog društva na njegovo manipuliranje prebivalištem i druge nepodopštine morao napustiti već nakon 6 dana. Karamarko je možda uspio vratiti taj dio duga, vidimo kako su poletni Hasanbegović i Tepeš (pravaši još nikada nisu bili tako visoko u vlasti), ali svojoj stranci s ta dva kadrovska rješenja sigurno nije donio korist. S obzirom na način kako je nakon smjene nastavio braniti ministra Crnoji („pustite što je moralno ili nemoralno“), reklo bi se da je HDZ-u dugoročno čak nanio štetu. Na takav se način sigurno ne popravlja imidž stranke koja će uskoro ponovno na optuženičku klupu zbog načina na koji je njezin bivši predsjednik prikupljao sredstva za rad. Ako i nije bilo protuzakonito, odvjetnici stranke tvrde da ista kao pravna osoba ne može biti odgovorna, nemoralno sigurno jest.

Kad se s jedne strane stavi neumjereno favoriziranje desnice i forsiranje retorike svojstvene samo za nju, a na drugu ono što je dobio daleko veći, umjereniji dio stranke, vidljiva je neravnoteža na štetu drugih. A upravo od njihovih glasova najviše ovisi hoće li Tomislav Karamarko dobiti povjerenje za još jedan mandat. Predsjednika stranke se za razliku od prošli put bira po principu „jedan član – jedan glas“, a promjenu statuta je inicirao sam Karamarko. Teško mu je bilo obećavati demokratizaciju stranke bez da se HDZ po načinu izbora prvog čovjeka izjednači s glavnom konkurentskom strankom (SDP je takvo rješenje uveo već 2009.godine). Kako bilo, učinjeno je i Karamarko će trebati glasove većine običnih članova stranke koji će pristupiti izborima.

Na dva načina može doći do većine.

Prvi je uobičajen, dati biračima unutar stranke dovoljno atraktivnu ponudu. Obično je to osvajanje vlasti, odnosno, nakon toga podjela velikog broja položaja na kojima se mogu uhljebiti oni ambiciozni. S obzirom na to da se ovaj put kolač morao dijeliti na veći broj usta (osam je partnera u Domoljubnoj koaliciji, plus Bandićeva koja ih ima petnaestak, a tu je i MOST s ostalima koji podebljavaju saborsku većinu), to će prije biti uteg nego prednost Tomislava Karamarka. Drugi je način da se utječe na broj onih s pravom glasa, pogotovo kad se ima nekakvo čvrsto jezgro vlastitih birača. Karamarko ga sigurno ima. Ako se prisjetimo da su nakon što je dobio prve unutarstranačke izbore promijenjena praktički sva rukovodstva lokalnih organizacija, izborom ljudi lojalnih novom predsjedniku stranke, moralo bi biti tako. Pitanje je samo koliko u odnosu na druge broji Karamarkovo jezgro.

Pretpostaviti je da su članarinu plaćali upravo Karamarkovi pristaše, jer kako se nadati položaju ako je lako eliminirati te s popisa kandidata zbog duga. Uredno izvršavanje te obveze prema stranci će vrlo vjerojatno biti i kriterij za sastavljanje biračkih popisa. Brisanjem onih koji ne plaćaju se matematički povećava udio urednih platiša čime i Karamarkovi izgledi rastu, ako je točna pretpostavka da su upravo njegovi kadrovi bili najuredniji platiše. Tajništvo stranke je ono koje će raditi popis članova s pravom glasa i Karamarko se ne mora bojati da će pritom biti učinjeno nešto na njegovu štetu. Ali bi ga trebalo brinuti jesu li mu još uvijek lojalni oni čije ambicije u podjeli vlasti nisu ostvarene. Na ranijim se izborima u HDZ-u već pokazalo koliko je lojalnost relativan pojam, Ivo Sanader i Jadranka Kosor bi sigurno imali što reći na tu temu. Nije isključeno da bi se i Karamarko mogao iznenaditi.

Do sada je poznato samo tko su ministri u Vladi i kako su podijeljena mjesta u Hrvatskom saboru. Glavno tek slijedi, na lageru su mjesta u državnoj upravi i javnim poduzećima. Za koliko će se izboriti Karamarko, ostaje vidjeti. MOST će uzeti svoje, a drugi partneri će također htjeti što više. Ako bude agilan i s dovoljnim se žarom bude borio da što više HDZ-ovaca namjesti u fotelje, Karamarko će možda uspjeti popraviti loš dojam o postignuću stranke na izborima. Ne treba sumnjati u to da će gristi, ali rekli smo - kako god da se podijeli, HDZ-ov je dio kolača manji od očekivanog.

Također, za sada barem, čini se kako su pravaši najveće zvijezde Domoljubne koalicije. HDZ-ovci su nezamjetni do mjere u kojoj je gotovo nemoguće stranku percipirati kao novu vlast. Bez premijera, s neprepoznatljivim ministrima i predsjednikom stranke koji kao da predstavlja pravaški program, Karamarko drastično gubi na reputaciji. Pogotovo jer MOST može uložiti veto na svaki prijedlog Domoljubne koalicije ako im se ne sviđa. Nijedan dosadašnji predsjednik HDZ-a nije imao manji utjecaj na državnu politiku niti je stranku doveo u apsolutnu ovisnost o tolikom broju partnera. To je činjenica za koju će članovi stranke od Karamarka sigurno tražiti objašnjenje. Hoće li ih to zadovoljiti, znat ćemo tek kad se izbroje svi glasovi.

Komentari

Urlaju zbog ukidanja parazitskog "forsiranja infinitiva"

Tko je glasao

Igrali smo se magarca, magarac tko prvi nešto napiše na

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Glavni pijetao kanibalči po svom kokošinjcu

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci