Tagovi

čitao i u dobroj vjeri preporučam proČitati...

ZAMISLITE DA IMAMO LABORATORIJU I U NJOJ ŠTAKORA.

Napravimo mali eksperiment. Napravite instalaciju sa devet tunela i na kraj jednog od njih stavite sir. Recimo sedmog. Zatim pustite štakora da traži sir. On će mirisati, mirisati, tražiti i ispred kog tunela osjeti najjači miris, tu će
ući i doći do sira, a zatim ga pojesti u slast.

Sutradan uradite istu stvar. U isti tunel postavite sir i pustite štakora da traži. Ponavljajte to još nekoliko dana. Posle nekog vremena, štakor će po automatizmu tražiti sir u sedmom, bez da prethodno onjuši ostale tunele. Hranite ga tako još neko vrijeme.

Onda jednog dana prebacite sir u tunel broj tri. Štakor će ući u tunel broj sedam i kada tamo ne nađe ništa, onjušiti ponovo, i prateći njuh izaći iz tunela, protrčati ispred svih, i kada ispred trećeg osjeti jači miris, ući, naći i pojesti.

Ako slučajno napravite isti eksperiment sa ljudima, to će izgledati
otprilike ovako...

čovjek bi ušao, krenuo da miriše sve tunele, zatim našao da sir najviše miriše iz tunela broj sedam. Ušao bi i pojeo sir. Sutradan bi ponovio isto, i dobio isti rezultat. Nakon nekog vremena i on bi prestao da njuška. Išao bi u tunel broj sedam i jeo sir.

A onda biste vi jednog dana premjestili sir. I tu se mi ljudi razlikujemo od štakora. Za razliku od štakora koji bi se vratio oprobanom mehanizmu, čovjek bi krećući se naprijed - nazad po tunelu broj sedam čudio što sira nema, jer sir uvijek treba da bude u tunelu sedam. Pitao bi se što je to krenulo naopako, tko je kriv za to.

Zatim bi se požalio svim susjedima i kolegama o strašnoj nepravdi. Našao bi, nesumnjivo, i saveznike, one koji vas razumiju i podržavaju. Sa nekima od njih bi, zbog ozbiljnosti i težine situacije, možda i otišli do kafića da se napijete i umarate sve ostale o svom problemu.

Sutradan bi onako mamurni zvali prijatelje sa kojima se dugo niste čuli i pričali im svoju tužnu priču. Tražili bi priliku da se razračunate s onim ko je zadužen za preseljenje sira. Natjerao bi kurvina sina da zažali. Da zažali što je baš njega uzeo na zub, što baš on NIJE - dobio šansu koju zaslužuje. U grob bi odnijeli mržnju i nezadovoljstvo.

Kao ljudi, cijeli život bi proveli pričajući, žaleći se i kukajući što sira nije
bilo tamo gdje smo ga očekivali. Ali njega tamo nema. Nema ga, a mi nismo
spremni da jednu jedinu stvar učinimo - da odustanemo od tog mjesta i svojih očekivanja i potražimo ga negdje drugdje. Previše smo sebe uložili u kukanje i zapomaganje. Radije bismo bili u pravu nego imali sir.

I ta potreba da uvijek budemo u pravu i budemo bezgrešni je ono što nas
sprečava da dobijemo sir. I dokle god imamo takve prioritete, štakori će
biti pametniji od nas.

Tagovi

Komentari

možda je ipak razlog gluposti - sitost

a štakor nije tek tako
u Kini,
od pradrevnih dinastija
sveta životinja

Tko je glasao

Mnogi

Mnogi od pisaca dnevnika traže sir u sedmom hodniku, i dan danas, a prošlo je 22. godine.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci