Tagovi

Čisto radi podsjećanja

Preostali bijedni ostaci velikosrpskih i kriptokomunističkih, neojugoslavenskih i orjunaških u biti velikosrpskih jadnika pokušavaju godinama i desetljećima iz kolektivnog pamćenja Hrvata izbrisati neke datume pa imamo sijaset državnih blagdana ili neradnih dana tj.praznika koje su hrvatski liberali ispremiješali da se više nitko ne može sijetiti što koji datum predstavlja.

Za mene je 30.svibnja blagdan i praznik prve klase. Svi drugi državni praznici su mi slijedno tome manje važni.

Mi Hrvati znamo i osjetili smo srpske nacifašističke zločine, pri čemu su im pomogli i nemali broj Hrvata sklonih izdaji poput Vladimira Bakarića i inih.

Nismo zaboravili srpske zločine i njihovu genocidnu, okupacijsku , vandalsku i pljačkašku politiku. Silovanja naših sestara i kćeri. Ubojstva naše djece i staraca , naših očeva za tzv. Prve Jugoslavije do WW2.

Kad je počeo drugi svijetski rat kojeg Hrvati nisu željeli iako su bili okupirani po Srbima,osnovala se hrabra hrvatska vojska a Hrvati domoljubi su ustali braniti svoj narod od četničke kame, e da nas po četničkom planu ne masakriraju, trećinu pobiju, trećinu otjeraju u izgnanstvo a trećinu prevedu na pravoslavlje.

Tada su Hrvati osnovali državu u okolnostima reokupacije po nacifašističkoj Njemačkoj i Italiji, gdje su se Hrvati oslobađali jednog nacifašističkog okupatora- Beograda, a istovremeno bili okupirani po Njemcima i Talijanima.

Naravno, ne svojom krivnjom Hrvati su bili suočeni i s ustankom komunista na Staljinov mig, a koji su se povezali sa četnicima jer je i jednima i drugima protivnik bila država za Hrvate.

Vojska Kraljevine Jugoslavije ( srpska) je bila naoružana do zuba ali nije dala otpora Njemcima i Talijanima, nego je postala fašistička i surađivala je s istima gdje im je odgovaralo, a sve radi svog interesa- uklanjanja neSrba i stvaranja srpske države što zapadnije.

Znači 1941.g. Srbi su masovno išli u četnike. Hrvati pod talijanskom okupacijom u NOP-gerilu, partizane, a u tadašnjoj NDH, znači Hrvatska i BiH u HOS tj. domobrane i ustaše.

Hrvati kao narod su bili podijeljeni i suočeni s tri-četiri okupacije:
Srbima, Talijanima, Mađarima i Njemcima.

S tim da smo u WW2 već bili ušli pod srpskom okupacijom i srbijanskom diktaturom, a dijelom okupirani po talijanskim fašistima što je srbski kralj poslije WW1 ispregovarao s Talijanima.

Srbi su se kao četnici, kao pravoslavni osvajači i kao boljševici - komunisti oduvijek borili protiv Hrvatske, da bi na njenome tlu ostvarili Veliku Srbiju.
U srednjem vijeku kao martolozi tj. prethodnice Osmanlija, jer su im Turci tada dali privilegije pošto im je glavni cilj bio zapad, a neprijatelji kršćani katolici.

Na red je došla ideja Stevana Moljevića, kojom se zagovara stvaranje Velike Srbije i njeno etničko čišćenje od drugih naroda, čemu smo svjedočili i mi 1991.g.

Mnogi Hrvati misle da je Ilija Garašanin, pisac programa tj. nacrta "Načrtanija" rodonačelnik ideje Velike Srbije koju danas percipiramo kao Šešeljevu ideju koju on javno i otvoreno zagovara.

To je zabluda i ta ideja seže dublje u povijest do Cara Dušana Silnog čije ime je nosio konjički puk srpske vojske koji je između Virovitice i Bjelovara odmah po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije započeo teror nad Hrvatima.

Taj srpski car je stalno napadao Dubrovnik koji je ostao predmet želja Srbije do danas.

Bio je i neki Makarije pravoslavni pop dok je još Kosovo bilo srpsko, koji je u 16 stoljeću širio pravoslavlje prema zapadu, mačem i ognjem. Milošević i Šešelj su u odnosu na tog još i skromni. Taj se ugušio u svojoj megalomaniji i želji da proširi pravoslavlje.

Treba li uopće spominjati Osmanlije srpskog podrijetla Mehmed pašu Sokolovića, Predojevića, Čengića…i dr. koji su za račun Turaka nadirali na Hrvate katolike i istima nudili ili:ili..na pravoslavlje ili islam, pa su mnogi prešli na pravoslavlje jer je vjera slična tj. ista. Tako su postajali Srbi jer ih je SPC upisivala kao Srbe, radi oslobođenja tj. umanjenog harača i manjeg danka u krvi. Tako danas imamo Srbe u nekadašnjoj našoj pradomovini Bosni. Sve su to zapravo Hrvati koji su prešli bilo na islam bilo na pravoslavlje pod osmanskim i turskim pritiscima.

No to je daleka povijest i nema nazad, al da se zna.

Najsuvremeniji poticaj za srpski genocid nad neSrbima je Memorandum 1 SANU, kao početni i Memorandum 2 kao saniranje štete i održavanje te iste genocidne velikosrpske ideje.

Mi u Hrvatskoj naše bojovnike osuđujemo ako su se ogriješili o etiku ratovanja, dok oni u Srbiji svojima dodijeljuju odlikovanja i unaprijeđenja.

Tek onima koje ne mogu skriti- sude. Fingiraju suđenja kao ubojici braće Radić i dr.

Srpski akademici marljivo rade na osmišljavanju velikosrpskih ideja, dok se naši dvoume e da li bi prihvatili da jezik dijelimo sa Srbima (čast izuzecima).

Znači Hrvati, uzdajte se u Boga i držite barut na suhom.
Tu smo gdje smo, moramo se stalno boriti, perom i mačem, tipkovnicom i internetom,olovkom i strojnicom.

Neka je slava svim palim za hrvatsku ideju i državu Hrvata.

Tagovi

Komentari

Mačke i miševi

Došla maca iz Washingtona a štakori brž bolje u svoje rupe!

Tko je glasao

eto @sjenka

doći ćeš i ti na svoje najzad..Srbija će u NATO i EU, a mi Hrvati ćemo se okrenuti Rusima i Arapima, pustiti naftovode i plinovode preko RH do Jadrana i preko nas se bude prodavala ruska nafta..ne vidim problem...kapitalizam, slobadni protok roba, ljudi i kapitala

Koliko sam razabrao jučer, taj posjet je dogovoren ranije. Jugošljameri po običaju vide čega nema kao i fašizam u RH-a.

Kolinda ima zadaću uvesti Srbiju i BiH u NATO i EU. Naravno. Srbija mora kapitulirati, a to što kmeče. Neka kmeče. Kmečat će još i više ako se ne opamete.

Ukoliko misliš da koga boli kurko za Pupovčeva ili Milanovićeva prenemaganja i preseravanja onda si u gadnoj zabludi.

Što se tiče tih petstotinjak Židova u RH. Njima koliko znam ništa ne fali. Žive ko bubreg u loju. Za pomor u WW2, knjiga žalbe im je u Berlinu i Beogradu.

Što se tiče otete imovine, pa Moša Pijade je bio jedan od komunističkih ideologa. Kako to da im on nije vratio, nego je još oteo, a sinagoge rušio poslije rata.

No ako se povežemo s Rusima, tek onda će neki biti u problemu. Pederoliberali prvi, a odmah slijede jugošljameri i kriptočejeni.

sve dobro...

Tko je glasao

Partizani dobri tek posle šamara

Koliko sam razabrao jučer, taj posjet je dogovoren ranije.

Tim gore po ustašoidne sluge u Hrvatskoj. Znači da su unaprijed znali koju stranu lica okrenuti. I nemam ja tu što doći na svoje - ZAVNOH je udaren u tvojem Topuskom i tome moraš biti ponosan kao učen član SKH-a. I da si pravi fajter a što nisi pronosio bi činjeničnu istinu o partizanima kao nositeljima i žrtvi fašističkog divljanja za NPB-e u kojoj je KPH bila predvodnica, a predvodnik KP Tito kao najveći državnik na ovim prostorima koji je najviše zaslužan što Hrvatska danas nije pod kraljevskom krunom Karađorđevića ne na liniji V-K-K već u cjelini.
Ali za neke lijene ljude to je teško shvatljivo jer im kućni odgoj nameće mržnju i osvetu - ustašku državu i ustaški režim nikada više nećete imati jer vam to cionisti i anglosaksonci koji s balkancima igraju prasičkanja neće dozvoliti...

http://www.jutarnji.hr/-oboje-ste-politicki-mrtvaci--bozidar-alic-ovoga-...

http://www.jutarnji.hr/sedlarova-naslovnica-je-lazna--prava-govori-o-ist...

Tko je glasao

Glupost i jugokomunistička mitomanija

Hrvati su u WW2 ušli u sklopu kraljevine Jugoslavije koja je kapitulirala,sa unutarnjom državnosti kao banovinom Hrvatskom.

Da nije bilo CA i Rusa Hrvati bi sa Srbima ( tada su i muslimani bili uglavnom Hrvati) to riješili kao i ovog zadnjeg rata. Na srpsku štetu.

Moš si mislit kako bi ostali u zajednici sa Srbima e da nije bilo nehrvatske komunističke diktature.

Ako je ZAVNOH tako dobar zašto je ubijen Andrija Hebrang. Hrvatski antifašist. Pored Hrvata srpskih slugu koji se nazivaju osloboditeljima, četnici bi sve Hrvate poklali. Ionako im je Tito dao sve što su tražili.

Moš mislit kraljeva kruna. Ubili su Hrvati jednog, ubili bi i slijedećeg da je trebalo.

Što je Hrvatima bilo bolje pod Titom, osim par stotina srpskih guzoljuba koji su bili na funkcijama.

Meni je interes Hrvatska. Kapa do poda partizanima i predratnim komunistima koji su sanjali neovisnu i od Beograda slobodnu Hrvatsku državu.

Kako je Cesarec napisao na zidu navodno: Živjela sovjetska Hrvatska.

Prije strijeljanja.

Bitno je da mi imamo svoju državu . Imamo izbore. Ako većina sutra odglasa da prelazimo na socijalističko društveno uređenje ja ću se prilagoditi. Bitno je da smo se rastosiljali srpske okupacije.

To što Jugići poput tebe nešto kmeče,ah..i djeca s posebnim potrebama ponekad prave probleme i rade po prilagođenom programu.

sve dobro...

Tko je glasao

@Rebel ocijeni minusom

a prije 25 godina iz Vojvodine gdje nije bilo ratnih dijelovanja otjerali ga od kuće.

Jedna obitelj manje u budućoj Velikoj Srbiji. Odeš li @rebel kad u stari kraj, jel ti ostalo rodbine tamo. Tko živi sada u tvom rodnom domu. Kako te prime komšije Srbi. Prepoznaješ li im u očima kajanje ili likovanje.

Jel stari bar maznuo dvojicu trojicu Milojicu i Radojicu pa se izvukao ili ste samo otišli ko kukavičke pičke.

sve dobro...

Tko je glasao

to moraš pitati mog starog,

to moraš pitati mog starog, iako bilo tko se može mjeriti s diverzantom, izvidnikom, jebačem, komunistom etc.

jedina sreća u svemu tome jest ta što si podjednako velik ubojica i jebač, pa održavaš ravnotežu natalitet - mortalitet

PS. Kod nas je bilomratnih djelovanja, to što ti to neznaš je stvar tvog neznanja.

Tko je glasao

sad sam tek ofrlje pročitao

sad sam tek ofrlje pročitao tekst i vidim da je dobro što sam ti dao minus jer si napisao gomilu proizvoljnih budalaština i nekoliko kompleksnih tema sveo na birtijaško općenje, drž se ti vepra i rakije

Tko je glasao

Mene nisu protijerali iz kuće

kuća mi je bila na prvoj crti, a bunker u bašči. Slupani tenk, BOV i još koješta na 300-400 m ispred kuće. Grunt miniran.

Bio sam se zarekao da se ne povlačim s još nekoliko braće Hrvata, dok ne maznem Milojicu, Radojicu i njih još bar dvojicu trojicu.

Da sam bio u poziciji kao tvoj ćaća, garant bi iza mene u Vojvodini ostalo nekoliko crnih zastava na kućama.

Ja sam isto bio poslao ženu i djecu na sigurno. Da smo svi bježali, ne bi bilo Hrvatske.

Nisam nešto baš , ja to po birtijaški, nemam afiniteta živjeti od pisanja, istina je da volim veprove i rakiju, al da pucati i dr. znam- znam.

To znanje i taj stav sam prenio i na mlađu generaciju.

sve dobro...

Tko je glasao

and da išta o ičemu znaš znao

and da išta o ičemu znaš znao bi da Milojice i Radojice barem koliko se ja sjećam nisu nastanjivale Vojvodinu, to je više pomoravski kraj ona tkz. "Gedžovanska" Srbija kako je pogrdno zovu

Tko je glasao

Ha, ha pa to je figurativno @Rebel

satira i rima. Vidim da si se uhvatio pisanja, al nisi baš nešto načitan.

Voz bez voznog reda je svašta naplavio u Vojvodinu, pošto su je Srbi najprije dobrano etnički očistili.

kak ono ide: " Onog tko kaže da ovo nije Srbija smete da ubijete ko kera kraj plota"

Nego jes ti tamo bio Jugoslaven, Bunjevac, Sremac...nastavi niz..jer sudeći po pisanju Hrvat sigurno nit si bio niti jesi.

sve dobro...

Tko je glasao

Hrvat po filteru tebe i

Hrvat po filteru tebe i ppetre ne bi ni pokojni Starčević bio a ne ja. Bio sam dijete. A stari moj Hrvat.

Tko je glasao
Tko je glasao

Sad sam išao vanka

pogledati jel pomrčina sunca ili se zemlja prestala okretati zato što su neki jugošljamer i kriptočetnik "uvređeni".

Nek idu kod Puhovskog da ih utiješi.

Sad ću skoknuti vidjeti jel možda Sava potekla uzvodno prema Zagrebu.

Koga više boli kurko za Pupovca, a za Krausa nisam ni čuo do jučer.

Knjiga žalbe za Židove je kako već kazah- u Berlinu.

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Popu Šimi, Bugulice

ukrali bicikl

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

daj nekaj novo

@Laganini
Očigledno da si ti nekome popušio (popu Šimi = popuši mi).
S tim štosem su stari rimljani brisali rit koliko je star. Daj budi svoj i zemi si Bronhi.(ne snickers).

Tko je glasao

Ne voliš popove, ha patlidžanu nijedan?

Ne vole ni oni tebe, hh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Operacija labrador :P

Kako će tek tebi biti ako ti ukradu tricikl - http://www.jutarnji.hr/video--je-li-ovo-najsladi-biciklist-u-povijesti--... - nećeš ni za trule kosti zaslužit.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

skačem sebi u usta po potrebi...

Hrvati pod talijanskom okupacijom u NOP-gerilu, partizane, a u tadašnjoj NDH, znači Hrvatska i BiH u HOS tj. domobrane i ustaše.

Očito ti je vlastiti otac pobrkao kartu NDH - jer koliko znam nisi iz kraja koji je bio pod talijanskom okupacijom - te je, gle čuda, bio u partizanima, a ne u HOS-u.

Logičke premise koje nam ovim želiš poručiti mogu biti sljedeće:
a) otac ti nije Hrvat
b) sereš k'o grlica

Bokte, vlastita obiteljska povijest opovrgava ovo što pišeš, ali ti kakiš po svojem. Fakat si dobar materijal za partijca, lažeš i onda kada si ti, sin oca Hrvata pripadnika hrvatskih antifašističkih snaga dokaz vlastitih laži.

Tko je glasao

o, još jedan 20%-tnik @zaphod

Mobiliziralo 18 godišnjaka , poslalo ga u Njemačku na obuku i vratilo negdje uBosnu kao legionara. Časnici i dočasnici Njemci. Za svaki lakši disciplinski prijestup otkomanda na Istočni front po odluci oficira. Za teži prijestup čeka se pokretni prijeki sud koji ima samo dvije kazne: prekomanda na Ostfront ili strijeljanje.

Jednom s svojim pomoćnicima i spregnutim Maschingevere M42 , dok su čekali pokretni sud, pokupi se i pobjegne. Njih nekoliko među kojima je bilo i mobiliziranih pravoslavaca iz susjednog rodnog sela. Kuda, kući nema zna se što ga čeka kad ga vojne vlasti uhvate i uhvate se šume. Jaka stvar.

Što se tiče talijanske okupacije, kad se kaže da je Pavelić prodao već prodano (Istru i Dalmaciju) , jednostavno potpitanje bi bilo e da li je prodao i Crnu Goru, Kosovo i Albaniju isti taj pavelić.

U tome i jest tragedija Hrvata u WW2. Hrvati partizani nisu izborili Hrvatsku, dok su Hrvati domobrani i ustaše izgubili rat ne svojom krivnjom.

U dnevniku sam naveo sve okupatore i reokupatore, što ti nije jasno.

Imali smo i građanski rat između sebe, nažalost.

Naravno, svi su se borili protiv neprijatelja Hrvata, gdje se tko našao, samo su komunisti s Titom izigrali Hrvate u NOP-u- hrvatsku gerilu.

Uostalom što insinuiraš, zar i Tuđman i Bobetko npr. nisu prešli taj put.

Moj stari se stjecajem okolnosti našao na strani na kojoj se našao krajem WW2, a ja namjerno, kao i ti uostalom.

Dnevnik nije o režimu nego o Hrvatima i njihovim vjekovnim neprijateljima Srbima koji su išli sa svima protiv Hrvatske u cilju proširenja na zapad bez obzira na režime.

To što tebi kao srpskoj ulizici danas to ne paše, a što ti ja mogu.

U zadnjem ratu si se borio na hrvatskoj strani jer si morao i trebao. Nije rat bio naš međuhrvatski građanski za režim.

U slučaju našeg međuhrvatskog građanskog rata čemu se Srbi živo nadaju i što potiču i na čemu rade, sudeći po stavovima koje iznosiš ti bi očito bio na suprotnoj strani od mene, tj. bio bi sa Srbima i drugim antiHrvatima. Ukoliko bi imao muda. Vjerovatno bi i ti bio neki Ivo Lola Ribar koji bi našao svog Vladimira Nazora.

To što bi vas Srbi prejebali, a jebajga..neki nikad ne nauče.

sve dobro...

Tko je glasao

Povijest

@drvosjek,
Suglasan sam da ideja velike Srbije nije umrla, već se samo pritajila. U tom smislu držim da još uvijek valja osluškivati što se kuha u beogradskoj čašiji.
Ali...
Hrvati i Srbi nikada nisu ratovali jedni protiv drugih sve do 1991. A i tada rat nije objavljen zbog, barem meni, ne do kraja jasnih razloga.
Štoviše, pretci današnjih Hrvata (dakle, Hrvata u smislu naroda, ne i nacije) ratovali su u Kosovskoj bitci na srpskoj strani, a protiv Turaka. Ukupno 5000 kako tvrde povjesničari.
A valjda znaš da je (i) od prebjega iz Srbije, uključujući Vlahe, formirana Vojna krajina pod izravnom bečkom upravom. Njihov udio u obrani Hrvatske kraljevine od najezde Turaka ne može se negirati.
Dakle, ako inzistiraš na srednjovjekovnoj i nešto novijoj povijesti kao uporištu za svoje (političke) teze, bilo bi dobro uvažavati povijesne činjenice. A one kažu da Srbi nisu vjekovni (plural) neprijatelji Hrvata.

Tko je glasao

kako to @šiki

"Hrvati i Srbi nikada nisu ratovali jedni protiv drugih sve do 1991."

Točnije bi bilo reći da nisu SVI ratovali. Možda nisu države ratovale objavljeno, ali država u današnjem smislu te riječi nije ni bilo.

Samo korak nazad do WW2 i imaš Hrvate (domobrane i ustaše ) s jedne strane i Srbe (četnike) s druge strane naročito u današnjoj BiH.

Onda imaš da su ratovali svaki za svog gazdu, Hrvati za Beč ili za dužda, a Srbi za sultana.

Srbi prečani su se kasnije priklonili Austrougarskoj jer im je Beč dao privilegije, tako da su se sve do danas navikli na privilegiran položaj.

sve dobro...

Tko je glasao

Shiky junačino

Preskočio si dio u kojem Turci od Vlaha načiniše graničare prema Hrvatima i ondašnjoj Europi, a tek onda dolazi dio povijesti u kojem se (kad su Turci počeli gubiti) Vlasi dosjetiše pružiti usluge turskim neprijateljima, tj. našim precima. Zajebana je ta povijest...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini,

Tvrdiš li da su graničari napadački dio vojske?
A te "pridjeve" tipa "junačine" ostavi za neke druge osobe i, osobito, podneblja.

Tko je glasao

Shiky...:D

Isprika ako te uvrijedio pridjev "junačina", mislim kod nas balkanaca to je nešto pozitivno, hehe.

Evo, dijelom ti je odgovorio Drvosjek, a dijelom bi trebalo konzultirati ozbiljniju literaturu, temeljitije jel, od Wikipedije, no kako mi se ne da sada pisati i citirati djelove knjiga navest ću i ja još jednu wiki stranicu:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vojna_krajina

Jedno od osjetljivijih pitanja je dolazak Vlaha u područje tek nastajuće Vojne krajine. Neprijeporno je utvrđeno da su došli kao turske pomoćne čete, te da su vremenom potkupljivani i naseljavani od hrvatskih i austrijskih vlasti. Pod imenom «martolozi»

Daklem, nisu Krajišnici bili baš neka vojska i nisu poznate nikakve bitke u kojima su bili značajni, ali su dobro služili Turcima kao tampon zona i slično, a tako nekako su kasnije služili i nama, neš' ti junaka. hh

Uglavnom, ideja je i organizacija Turska.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

ok

@Laganini,
Prihvaćam ispriku uz napomenu da nisam balkanac niti po podrijetlu niti po mentalitetu.
A sada, dalje.
@drvosjek i ja smo razgovarali u kontekstu navodno vjekovnog neprijateljstva između Srba i Hrvata. Ja sam skrenuo pažnju na činjenicu da do 1991. nije bilo rata između ta dva naroda. Ti si to negirao i kao protuargument naveo martologe. Sada pak tvrdiš da su martolozi (Vlasi) bili pomoćne turske postrojbe i da su zapravo služili kao tampon-zona.
Čime si pobio moju osnovnu tvrdnju?

Tko je glasao

"činjenicu da do 1991. nije bilo rata između ta dva naroda. "

@šiki

ja samo ne kužim gdje je tu "činjenica"...imamo problem sa vrednovanjem činjenica. Naime, danas ako Srbima kažeš da su Vlasi koji su došli pred Turcima i koje je Srpska pravoslavna crkva proglasila Srbima jer su prsvoslavci a SPC si je uzimala monopol na pravoslavlje, pa da su putem pravoslavlja postali Srbi...........

oni se uvrijede i naljute...

Za koju ideju ili državu su u WW2 ratovali četnici....

Mi smo bili u Austrougarskoj a oni kneževina pa kraljevina Srbija kad smo im pomogli da se rastosiljaju Turaka kao dio Austrougarske.

Oni ubiju prestoljenasljednika Ferdinanda i daju povoda za WW1...što misliš pripadnici kojeg naroda su tada napali Srbiju kad je Austrija objavila rat Srbiji i pred kim su zapravo zbrisali , cijela vojska prekoAlbanije do Crnog mora.

Kad je Osmansko carstvo napadalo Austrougarsku carevinu, Srbija je bila na strani osmanlija a Hrvatska na strani Austrougarske.

Koljemo se mi već dugo vremena kroz povijest, samo pod nekim drugim stijegovima.

Turci su im davali privilegije, a kasnije i Austrougari, pa smo preko njih dobili današnje Srbe u Hrvatskoj koji su se poslije WW1 uskurčili i mislili da mogu vladati Hrvatima, pa smo im morali čak dva puta pokazati da to ne može tako.

Jednom u WW2, a drugi put 90-tih.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek, Hrvati zbog

@drvosjek,
Hrvati zbog poznatih razloga nisu bili dio K&K vojske koja je otjerala srpsku vojsku do Albanije i dalje i WWI.

Tko je glasao

uglavnom netočno @šiki

Službeno su se Hrvati u WW1 borili u sklopu Austrougarske, kao Tito npr.

Hrvati su se uglavnom borili na srbijanskom bojištu te u Galiciji (protiv Rusije) i na Soči (protiv Italije), iako je manji broj Hrvata sudjelovao u borbama i na drugim bojištima. Dio Hrvata sudjelovao je i na strani Antante: hrvatski dragovoljci iz prekomorskih zemalja (ponajprije iz SAD-a) te vojni zarobljenici ili bjegunci iz austrougarske vojske.

Po Wiki, a i po Krleži.

Hrvati su tada željeli ujedinjenje jer su ih Austrijanci i Mađari podijelili, pa nisu bili pretjerano lojalni Austrougarskoj, ali činjenica jest da je Vražja divizija sastavljena od Hrvata ušla u Srbiju i pošto su tamo zaveli reda, proslijeđeni u Galiciju, e da bi ih na kraju suprostavili Talijanima.

Starim Srbijancima se i danas diže kosa na glavi na samu spomen Vražje divizije. Slušali od svojih starijih. Srbi napravili hrabri uzmak sličan traktorijadi.

Oprosti, al daj se malo informiraj.

sve dobro...

Tko je glasao

U pravu si. Nisam znao za

U pravu si. Nisam znao za Vražju diviziju.

Tko je glasao

pardonček

"u WWI"

Tko je glasao

Hvala

Preskočio si dio u kojem Turci od Vlaha načiniše graničare prema Hrvatima i ondašnjoj Europi, a tek onda dolazi dio povijesti u kojem se (kad su Turci počeli gubiti) Vlasi dosjetiše pružiti usluge turskim neprijateljima, tj. našim precima.

Ako se slažemo da je ovo moj prvi post na vašoj raspravi? Onda bismo se isto tako mogli složiti da ničim nisam negirao tvoju tvrdnju o Srbima i Hrvatima, već samo konstatirao povijesnu istinu o doseljavanju Vlaha.

A tek sad ću negirati tvoju tvrdnju:

Najprije bismo se trebali složiti oko definicija, primjerice definicije "Rat između dva naroda", naime računa li se kao rat: 1. Sukob većih vojnih jedinica? 2. Destci tisuća mrtvih kao posljedica dviju sukobljenih vojski? 3. Mora li rat biti objavljen da bi se računao kao rat dva naroda? 4. Smatramo li ratom između dva naroda jedino sukob svakoga sa svakim ili je dovoljno da sa obadvije strane sudjeluje po, primjerice pedesetak tisuća vojnika?

Za početak me zanima smatraš li ratom između Hrvata i Srba napad na Vukovar u kojemu su sudjelovale gotovo sve Srpske najvažnije jedinice, oko 80 000 ljudi, uz činjenicu da rat nije objavljen.

Ako da, onda me zanima koji bi bio razlog da bitku na lijevča polju ne smatramo ratom Srba i Hrvata?

Naime, na Lijevča polju sukobili su se ustaše i četnici

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/donosimo-nove-podatke-o-velikoj-us...

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Lijev%C4%8Da_polju

Pred sudom u Beogradu 1946. Godine Draža Mihajlović je u svom svjedočenju govorio:

„Sporadične borbe, mi četnici smo nastavili i sljedeće 1945.godine. U toj godini, početkom travnja, Lijevče polje postalo je najtragičnije srpsko stratište, čemu sam i ja donekle krivac. Zadržavajući pored sebe majora Pavla i njegovu vojsku, slijepo vjerujući u skorašnje iskrcavanje saveznika na obale Jadrana. Moj nesuđeni nasljednik major Đurišić, uzdajući se u podmetnutog i pokatoličenog Crnogorca Sekulu Drljevića, prešao je noću, između 2. i 3. travnja 1945. godine, rijeku Vrbas, a potom neoprezno stigao u prazno Lijevče polje, svoju nesuđenu stepenicu za spasonosnu Sloveniju. I dok je u kratkom predahu prebrojavao ljudstvo i vršio pripreme za pokret, ustaški generali Metikoš i Maks Luburić, napali su ga s leđa, svom žestinom… Tako se žedno Lijevče polje napojilo krvlju iz tijela naše pospane i glađu iznurene djece. Od četrdesetak tisuća nevinih duša, uspjelo je da se spasi i pobjegne prema Kordunu najviše njih tisuću. Zarobljeni Pavle Đurišić odveden je u kazamate Stare Gradiške, 20. travnja. Ugledavši u zatvorskim prostorima svog krvopiju Luburića, moj crnogorski komandant istrčao je na balkon i iz sve snage pozvao svoje porobljene ljude da se dokopaju oružja i bore do posljednje kapi krvi. Među dvadesetak ustaša koji su se tada bacili na čeličnog majora bila su oba komandanta sa Lijevča polja. Dva dana prije konačne kapitulacije Njemačke (7. maja 1945.) završen je poslednji čin tragedije ovog polja, zalivenog srpskom krvlju. Tog dana pogromski ustaški logor i usijane jasenovačke peći progutale su krupnu figuru rodoljubivog otadžbinskog četničkog pokreta, majora Pavla Đurišića… Bila je to tragedija baš kao i na Kosovo polju“.

Dakle, koji bi bio razlog da ovaj sukob ne tretiramo kao rat Srba i Hrvata?

Eh da, uopće nisam imao namjeru demantirati tvoje tvrdnje o nepostojećem vjekovnom neprijateljstvu Hrvata i Srba, već, kako rekoh, ispraviti jedan mali detalj u svezi Krajišnika, a to uopće nisam imao namjeru definirati kao mržnju ili sukob Srba i Hrvata.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini!

@Laganini,
Najljepše te molim da Vukovar ne stavljamo u kontekst s ustašama i NDH. Taj hrvatski grad, kao paradigma stradavanja u DR, ne smije biti usputna stanica u efemernim prepucavanjima.
Hvala!
(Da, četnici su napali Vukovar).
A sad, dalje. Rat je sukob puno širi od bitke. Protupitanje: je li NDH imala programski stav u smislu uništenja države Srbije? Ili "samo" Srba u NDH?

Tko je glasao

"programski stav u smislu uništenja države Srbije?"

što je sad ovo @šiki

To bi bilo kao da Srbija uđe u NATO a da današnja Hrvatska ima "programski stav".

Nije bilo programa ni za Srbe u NDH-a, čak ih se oko 150 000 odselilo u Srbiju.

Tek kad su počeli četnikovati počele su odmazde.

Pred rat je bila Banovina, a NDH je održavala ono što je dobila od Hitlera i štitila Hrvate od četničke kame i komunističkog kuršuma.

Da nije bilo NDH i hrabre vojnice, tijekom tog velikog rata Hrvati bi nestali kao pojam. Danas bi se govorilo o Slavoncima, Dalmatincima, Zagorcima i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

Nema potrebe insinuirati ono čega nema

Vukovar nisam stavio u kontekst ustaša i četnika, nego u kontekst usporedbe bitaka sa velikim brojem ljudstva i tehnike, to mi je bila prva misao.

A sad kad si otvorio Pandorinu kutiju, hajdemo dalje.

Kažeš:

(Da, četnici su napali Vukovar).

Dakle priznaješ da i u ovoj bitci imamo četnike.

A sad te pozivam da proučiš sve moguće i nemoguće srbijanske naslovnice, tekstove, priloge, video uratke i sve do čega možeš doći i da pronađeš gdje se to Hrvati spominju van konteksta "ustaša"?

Čak je i "uvaženi" smradni Milanovićev kolega Stanimirović nakon pokolja ranjenika i osoblja bolnice izjavio da je "napokon očišćeno zadnje ustaško uporište, Vukovarska bolnica..."

Dalje te molim da pronađeš sve tekstove srbijanskog tiska i pronađeš gdje se to oni bore protiv Republike Hrvatske, a ne NDH? Naravno, to je njihovo viđenje Hrvatske kao države i ja se ne slažem s tim viđenjem, ali eto, tako je kako je.

Dakle, kontekst "ustaša" nikako ne možemo izbjeći, jer neprijatelji ne dozvole, pa pogledaj par neprijatelja Hrvatske države i na ovom portalu, oni Hrvatsku tretiraju uredno kao NDH.

Rat nije uvijek "programski stav" o uništenju druge države, već često nastavak politike drugim sredstvima, a s ciljem stjecanja nekakve dobiti u vidu teritorija, ustupaka, ii svašta nešto, pritom uništenje druge države najčešće uopće nije cilj.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini, Vidim da smo

@Laganini,
Vidim da smo zapeli s razumijevanjem teksta o definiciji rata pa bih malo skrenuo s teme.
Ti pristaješ biti ustašom jer te četnici tako nazivaju?

Tko je glasao

Čitavo vrijeme insinuiraš i izbjegavaš odgovore.

Ne, ne pristajem i to sam u tekstu napisao.

Čitavo vrijeme ignoriraš moje konkretne odgovore i sofizmima nastavljaš insinuirati ono što nisam rekao.

Na tvoju molbu da ne stavljam Vukovar u kontekst ustaša i NDH, dao sam ti konkretan odgovor da sam "uspoređivao bitke i odnose u vojnom smislu" i da me zanima zbog čega bi jedna bila rat, a druga ne? I to sam te konkretno pitao da mi odgovoriš, pa te i dalje molim da odgovoriš!

Da, zapeli smo sa definicijom rata, jer ti ne daješ niti jedan konkretan odgovor na bilo koje moje pitanje, već uredno kao nešto iščitavaš iz mojih odgovora.

Dakle, hajdemo definirati rat, zar nisam postavio neka pitanja u svezi toga? Pa te molim da me podučiš ili da zajednički definiramo što smatramo ratom, e da bi eventualno kasnije raspravili ono pitanje svih pitanja, između tebe i Drvosjeka, jesu li Hrvati i Srbi ratovali prije 91.

Mada mene to čak nije ni zanimalo baš jako, u početku, kad se javih.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini

Ne ljuti se.
@drvosjek mi je ukazao na Vrazju diviziju za koju nisam znao.
Do čitanja...

Tko je glasao

Ne ljutim se, to samo tako izgleda u žaru rasprave :)

No nevezano za vašu raspravu ja bih volio ovu dovršiti, ali ako nećeš nećeš? hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

martolozi @šiki, martolozi

tj. turske prethodnice, nomadske stočarske skupine plaćene ratnim plijenom

https://sh.wikipedia.org/wiki/Martolozi

sve dobro...

Tko je glasao

Budi ljubazan pa još jednom

Budi ljubazan pa još jednom pročitaj link koji si sam postavio.

Tko je glasao

Neću @šiki

današnji Srbi u Hrvatskoj i BiH su pod SPC postali Srbi.

Što misliš kako su došli.

Naravno, begaju oni sa svojih ognjišta prema sjeverozapadu poodavno

https://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_seoba_Srba

a mi smo ih lijepo primili kao braću, susjede i komšije, e da bi se oni kad su dobili od zapada državu, počeli ponašati kao gospodari nad nama Hrvatima.

To se naročito vidjelo u prvoj Jugovini, kad je žandar, lugar i financ bio Srbin, a u drugoj kad su oficiri i milicioneri bili pretežito Srbi.

Kad naši političari parlamentarci postave kakvo pitanje, pobiju ih u parlamentu, haha.

Onda dobiju pavelića i ustaše.

Kad prvi hrvatski partizan i antifašist postavi pitanje o hrvatskim pravima, ubiju ga.

Kad naši političari Savka i Mika postave pitanje čistih računa i prelijevanje sredstava, smijene ih a tisuće pozatvaraju uz pomoć naših izdajica..naravno.

Onda dobiju Tuđmana koji je bio još i umjeren.

Tako da....nema labavo...sa Srbićima i jugovićima.

sve dobro...

Tko je glasao

Nisu vjekovni,ali su najgori novovjekovni neprijatelji za Hrvate

Dakle, ako inzistiraš na srednjovjekovnoj i nešto novijoj povijesti kao uporištu za svoje (političke) teze, bilo bi dobro uvažavati povijesne činjenice. A one kažu da Srbi nisu vjekovni (plural) neprijatelji Hrvata.Kažeš nisu vjekovni, ali jesu novovjekovni (plural )neprijatelji, najgori, najkrvoločniji, najpodmukliji i najlažljiviji neprijatelji!

Tko je glasao

Najgori

Kažeš nisu vjekovni, ali jesu novovjekovni (plural )neprijatelji, najgori, najkrvoločniji, najpodmukliji i najlažljiviji neprijatelji!
Najgori neprijatelji svakom civiliziranom društvu su nemisleće budale i odvratna kriminalna gamad koja na krilima nacionalizma manipulira ovim prvima. Toga ima više-manje u svim društvima, a pravi problem nastaje kad ta kriminalna gamad zavlada kao što se dešavalo krajem 80-tih i kao što nam se upravo sada dešava. Utoliko je to uvijek potrebno zaustaviti čim se pokažu prvi znakovi kancerogenog nacionalizma što mi na ovim posljednjim izborima nismo uspjeli učiniti i sad imamo čisto zlo na vlasti na veselje vas nemislećih.

leddevet

Tko je glasao

Na radost hrvatskog naroda,počinje čišćenje antihrvatskog smeća

Svakako da su sluge i eksponenti najgorih hrvatskih neprijatelja i "najgora kriminalna gamad" -bili oni misleće ili nemisleće budale- svejedno nam je..

Svi graditelji ZZP-a Hrvatskoj su ili izdajice, ili budale u službi hrvatskih neprijatelja, ili sami hrvaski neprijateljik tko god da bili, a najviše su velikosrbi i jugohrvati, te kriminalne izdajničke uhljebice.

Što se sada "dešava"? Dobra stvar: vlast je izgubila jugoslavensko -srpsko manjinska vlada i atavizam komunističke partije jugoslavije koji se udružio s četništvom u Srbiji.

To što izdajice sada pišu kako imaju "čisto zlo", zapravo je jedna od najpozitivnijih stvari koja se događa. Arlaukanje izdajica, velikosrpskih i jugotrabanata ori se Hrvatskom. Pokušavaju na sve strane, olajavaju Hrvatsku toliko da se lavež čuje do Europe, ali nasuprot njima hrvatski narod pozdravlja istinu koja se probija uprkos kordonims antihrvatskog šljama, te svojim sjajem podiže Hrvatsku i hrvatski narod, daje nadu svima nama.

Hrvatsko misleći pobijedili su i i srušili s vlasti hrvatsko nemisleće- odnosno antihrvatsko misleć.
Ono što je zlo za vas hrvatski "nemisleće", naš je ponos, pa hrvatski narod dočekuje s veseljem i oduševljenjem hrvatske ministre koji potežu takve mjere. , dok je okretao leđa hrvatski nemislećima i u Dane tuge (Dan sjećanja ) i u dane veselja i slave (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti).

I uzalud vam sva pjena oko usta, sva histerija, .. od nas više nećete dobivati naš novac, niti mogućnost da nas trujete svojim otrovom, a jedino što mnogi zaslužuju je kruna kakvom je okrunjen A. Tomić- kruna koju zaslužuju šovinistički- prema Hrvatima nastrojeni jugofašisti, srbofašisti i medijski crveni fašisti.

Ova vlast ima posla počistiti komunističko- šovinističko , velikosrpsko, jugoslavensko i svako antihrvatsko smeće, a počela je konačno,... na radost hrvatskog naroda.

Srpsko-jugoslavenska vlada u RH pala,a sada se mora uništiti velika mreža njenih pletača s pedigreom iz KPJ, KPH i novinaraške crvene bagre.

Tko je glasao

Pekinška ppatka

Ova vlast ima posla počistiti komunističko- šovinističko , velikosrpsko, jugoslavensko i svako antihrvatsko smeće, a počela je konačno,... na radost hrvatskog naroda.
Bogati ppetra, kao da čitam proglas Mao Ce-tunga!

Ta ti si gora od drvosjeka koji se eto zaustavio na Kardelju s nerealiziranim afinitetima prema Staljinu. Ovo tvoje je čisti maoizam s natruhama kamobođanskog pol-potizma. Bravo ppetrice, takvi nam mislioci trebaju jer nema smisla da Haso, Tomo, Vaso, Koli i Košići budu jedini na braniku domovine kojom savršeno upravljaju ravno prema dolje.

leddevet

Tko je glasao

Vidim @l9

još se pališ na Košića. Znam da si ga upoznao. Ajd reci nam u povjerenju, jel bilo što..ono znaš.

Iako je on ok tip, znam da se vi gayfrendli palite na njih.

Čim vidite mantiju ponadate se jer znate da se ne žene.

sve dobro...

Tko je glasao

Gej iz okej

Ajd reci nam u povjerenju, jel bilo što..ono znaš.
Iako je on ok tip

Hm, zanimljivo što za tebe ok tip!

leddevet

Tko je glasao

Sadašnja vlada i KGK morat će pojesti vlastito govno

Ova vlast ima posla počistiti komunističko- šovinističko , velikosrpsko, jugoslavensko i svako antihrvatsko smeće, a počela je konačno,... na radost hrvatskog naroda.

Neodlazak u Jasenovac je ultimatum niza udruga da istjeraju stvari na čistac – da natjeraju dio vladajuih da se opredijele između onih koji pozdravaljaju sa ‘Za dom spremni’ i onih koji se smatraju nasljednicima žrtava u Jasenovcu kako više ne bi bilo ‘simpatičnog igranja dijela vlasti s tim.

KGK je to danas pod pritiskom amera i rekla, a ostali ustašuljci će se morati poklopiti po ušima...
Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna, i najmanje je štitila interese hrvatskog naraoda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava

http://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacki-dokumentarac-hrvatsku-prikaz...

Tko je glasao

Bojkot komemoracije je nastavak velikosrpske labradorske igre

Neodlazak u Jasenovac je ultimatum niza udruga da istjeraju stvari na čistac – da natjeraju dio vladajuih da se opredijele između onih koji pozdravaljaju sa ‘Za dom spremni’ i onih koji se smatraju nasljednicima žrtava u Jasenovcu kako više ne bi bilo ‘simpatičnog igranja dijela vlasti s tim.Ne dolaze uglavnom oni koji su zviždili Branku Lustigu, prošle godine u Jasenovcu, na komemoraciji, i oni jugonacisti koji žive u židovskim stanovima, ili će ih naslijediti nakon svojih roditelja koji su ih dobili na poklon od Komunističke partije. Ne dolaze i oni kojima je nova vlast nepoželjna jer je hrvatska, a ne manjinska ili jugosrpska, a niti oni parazitiu kojima je nova vlast zavrnila pipu za dotok hrvatskog novca, za njihovo protuhrvatsko djelovanje.

A što se tiče Židova u RH, oni su podijeljena zajednica, koju su podijelili ovi gore navedeni, a kada bismo pogledali korijene nekih naišli bismo na jugokomunističko obiteljsko stablo.

Tko koristi politiku i politički žrtvari nad vlastitim žrtvama puno puta smo se osvjedočili- taj ne cijeni svoje žrtve nego nad njima strvinarski lešinari.

Ovi Pupovčevi performansi i dijelom židovski, pridruženi Pupovčevom, su združeni na način na koji su ih Srbi htjeli združiti napadom eksplozivom na Židovsku općinu Zagreb i na Židovsko groblje- KOS-ovski Labradorci, za vrijeme DR.

U ratu nisu uspjeli, a sada se svi sramote pokušajima zlouporabe žrtava, kao onda eksploziva po Židovskoj općini i Židovskom groblju.

Ne čudim se Pupovcu, ali pridruživanje nekih hrvatskih Židova ciljevima onih koji su im sksplozivom po njima pokazivali "fašističku i antisemitsku narav Hrvatske" smatram protuhrvattskim činom i nasjedanjem na velikosrpsku propagandu, koja je svoje Judenfrei - prva u Europi, čime su se toliko ponosili da su u to doba izdali i poštansku marku na kojoj su se hvalili kako je Beograd prvi Judenfrei grad u Europi, zabarakadirala lažima o Hrvatskoj!

Ovaj bojkot je mirnodobski nastavak Labradorske velikosrpske igre.
Nažalost, našlo se Židova koji su nasjeli na Pupovčeve velikosrpske performanse.

NDH je bila zločinačka država, jednako kao i države koje je osvojio Hitler što se tiče Židova, jer im je svima nametao zakone Trećega Reicha, a prema Srbima je bilo nešto sasvim drugo.

Sa Srbima je bilo neriješenih računa od ulaska Hrvatske u zajednicu s njima, preko okršaja s četnicima koji su vršili strašne zločine prema Hrvatima, kao i devedesetih, ubili im zastupnike u Parlamentu, vršili teror nad seljacima- niz pokolja hrvatskih seljaka od strane srpskih žandara,..., tako da je došlo do osvetničkih odmazdi u kojima je bilo "zločin za zločin", što ne opravdavam.

A da nije bilo veličine dr. F. Tuđmana, sigurno bi bilo odmazde prema onima koji su porušili trećinu Hrvatske, ubili preko 15 000 hrvatskih građana, odvodili Hrvate u logore, mučili ih , ubijali, silovali,...,tako da još tražimo oko tisuću naših nestalih koje su tko zna gdje i na koji način zločinački eliminirali. Zbog toga bi Srbi trebali slaviti dr, F. Tuđmana, ali ga velikosrbi mrze jer im nije omogućio slično žrtvarenje i neki novi Jasenovac.

Rat devedesetih pokazao je kakvi su to bili okršaji između Hrvata i Srba, i tko je tko, te kako su agresori lažima i podlostima pokušali podvaliti žrtvama zločine, a sebi osigurati ulogu žrtve. Zato Srbi stalno lijepe svoje žrtve za židovske, a preko Krausa, izgleda i uspijevaju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci