Tagovi

Čisto radi istine – Dan nezavisnosti

Nisam imao namjeru tako skoro pisati na ovim stranicama ali me na neki način „natjerao“ dnevnik: Čisto radi podsjećanja, http://pollitika.com/cisto-radi-podsjecanja
Pročitavši citirani dnevnik padoh u napast upisati i svoje komentare pa procijenih da će ih biti previše pa čak i kroz takvu količinu komentara ne bih rekao ono suštinsko vezano uz jučerašnji nadnevak i događaj koji se zbio 10. travnja 1941.

Toga dana je proglašena hrvatska Nezavisnost ! Mi danas ne slavimo Dan nezavisnosti a trebali bi.
Sve zemlje, (tj. veliki broj) imaju takav dan u svom kalendaru praznika države i naroda. Hrvati nemaju. Još uvijek ne; - što nam vrlo jasno govori o tome koliko smo nezavisni i samostalni. To nam također vrlo jasno govori da mi nismo država – nemamo rođendan! Naravno, ako gore spomenuti nadnevak uzmemo kao početak svoje nezavisnosti, zanemarivši sve što se događalo od tog nadnevka do dana današnjeg – tada bi taj dan trebali slaviti kao Dan nezavisnosti! Baš zato!

Pa zašto smo čekali punih 65 godina? I još čekamo? Zašto?
Zbog izdaje!

10.04.1941. jedan je dio sinova i kćeri hrvatskog naroda izdao je vlastitu obitelj, vlastiti dom, vlastitu Domovinu, vlastiti narod i vlastitu Državu! Nisu želje priznati svoju nezavisnost te su pobjegli u šumu. Tamo su ih dočekali razni otpadnici: od kriminalaca koje je tražila i progonila još kraljeva policija; - pa su ih dočekali već dobro pripremljeni četnici a naročito dobro su ih (i lukavo) prihvatili komunisti šumski pretvorivši ih u /strong>. I tako su pojačali neprijatelja svake Hrvatske a poglavito Nezavisne! Borili su se za veliku Srbiju ili za sovjetsku Jugoslaviju. Prestrašno!
Neosporna je istina da je uopće ne mali dio tih Hrvatica i Hrvata izdajica vlastita naroda ušao i u postrojbe četnika a ne samo partizana. Kasnije su nekoliko puta pretrčavali od kokarde do petokrake a to je tako i tako sve isto. I jedna i duga su se borile za veliku Srbiju, Sovjetsku Rusiju .... Svakako uvijek i protiv vlastita naroda i protiv vlastite Hrvatske države. Znači – izdajnici! Što se u vrijeme rata čini s izdajnicima....!!!???

Eto, kako su isti izdajice (iz 1941.) ili njihova djeca od 1990. do dana današnjeg kreatori i „istine“ od 1941. i svake druge radnje i čina vezanog uz današnju Republiku Hrvatsku i svega između 1941. i 2016. – mi ni dan danas nemamo praznik na jučerašnji dan od prije 65 godina.
Dan nezavisnosti

I za kraj kratka usporedba:
Da sam otišao kao dragovoljac u JNA ranog proljeća 1991. - što bih bio?
Izdajnik, isti onakav kao onaj Hrvat koji je 1941. ili nešto kasnije otišao u partizane!

Komentari

Od stoljeća 7.

Ako izuzmemo nategnute herojske priče iz daleke povijesti Hrvatska ima prilično osebujnu povijest jer kad god je mogla birati onda je uredno ulazila u vazalske kombinacije i redovito nakon toga cvilila. Eto bili smo cijelih 500 godina pod Austro-Ugarskom najprije u sklopu Hrvatsko Ugarskog kraljevstva u koje smo donekle samovoljno upali, i kasnije pod Hazburgovcima gdje je hrvatski sabor u Cetingradu izabrao Ferdindnda H. za kralja.

Iz te kombinacije, koju danas u dobroj mjeri s pravom mnogi žale obzirom što se sve kasnije desilo, otišli smo u na vlastitu žarku želju u kraljevinu SHS koju smo toliko godina sanjali dok smo bili u "tamnici naroda". Eto dosanjali SHS kao i kasniju Jugoslaviju i odmah počeli kmečati da su ovi bezobrazni i iako smo mi bolji, ljepši, jači i tko zna što sve ne, ovi nam stalno dijele čvoke. Malo je priča uvijek bila neobična da nas takve bolje, lijepe i jače svaki put ovi bezveznjaci uspiju preveslati, eto baš čudno.

No dosadilo nama ta i takva kopulacija i tu nam je velikodušno pomogla susjedna Italija kojom je u tom trenutku vladao Mussolini i pripadni fašistički sustav. Jasno, i kao što to uvijek biva, ošli mi tako "iz lošega u gore" i musava Pavelićava bratija, koju je ondašnji veliki prijatelj Hrvata ustrojio, donijela je u ove krajeve repliku najcrnijeg političkog sustava kojeg je ikad Europa upoznala. Ista bratija je pokazala iskrenu zahvalnost prvenstveno svojim kreatorima pokalnjanjem ponešto vlastite države te revnom poslušnosti u provođenju temeljnih zasada nadnaroda. Bravo, dobar izbor!

Na svu sreću taj i takav sustav nije velikoj većini bio po volji i doživio je isti takav kraj kakvog su doživjeli i stvoritelji takvog sustava, grozni kraj s nebrojeno nevinih i manje nevinih žrtava. Nastavak je za ovaj narod bio standardan i opet na krilima svojih najvećih sinova otišli mi tako u idealno društvo - komunizam, malo pod Rusima, a puno više kontra njih. To su mnogi htjeli, iako nisu baš to tako zamišljali ako su ikako zamišljali.

Raspao se eto taj idealni sustav krajem 80-tih gotovo svugdje u svijetu i tako se po domino efektu raspao i kod nas bez obzira što neki sebi preuzimaju zaslugu za to. Naravno, kao što tradicija nalaže, otvorili mi ponovno vrata našim najvećim veličinama koji su dano im vlasništvo vrlo doslovno shvatili. Eto opet smo dobili što smo željeli iako smo to znatno drukčije zamišljali. Dobili smo tu i nesretni rat koji su nažalost mnogi željeli, ne samo s one strane, i dobili smo na kraju i račun za taj rat koji je, kao i svi ratovi, jako puno koštao, što imovine, što ljudskih sudbina.

Također, ako itko misli da smo sad napokon postali "svoj na svome" onda ga moram podsjetiti na ogromni državni dug koji teško da možemo otplatiti i na to u čijem je vlasništvu gotovo cijeli bankarski sustav i ono malo industrije što je ostalo, pogotovo u čijem je vlasništvu naš najboji proizvod turizam koji, uz kapital kojem ne možemo se oduprijeti, kancerogeno izjeda cijelu našu obalu kupujući najljepše dijelove za šarena stakalca?

Došli smo tako i do ovih posljednjih izbora, gdje po standardnoj matrici, izabrali smo upravo najomraženijeg političara, osobu za koju nisam nikad od nikoga čuo da je u nevezanom razgovoru rekao išta drugo osim krajnjeg gađenja. Neobično jelte? Očito smo mi disfukcionalni narod koji ima nemali problem kod materijalizacije svojih želja i koji redovito bira bez da razmisli što taj izbor stvarno donosi. No nije važno, bitno da smo mi Hrvati bolji od drugih u svakom pogledu iako nažalost nitko drugi ne dijeli takvo mišljenje vjerojatno zbog čiste i nepatvorene zavisti.

Eto male sažete povijesti, a od te sažete povijesti izabrati najcrniji trenutak i proglasiti najsvijetlijim je upravo logično za naš narod koji je uvijek znao loše izabrati, a povremeno i katastrofalno kao dalekog travnja 1941. godine kad je grupa nacifašističkih kolaboracionista pustila crnilo u ove krajeve i zorno pokazala koliko nacionalizam može biti odvratan i to apsolutno prema svima, nama i njima.

No zašto bi samo naši preci bili ti koji loše biraju kad to možemo i mi, a možda ih uspijemo i nadmašiti ako budemo dovoljno ustrajni u našoj gluposti.

leddevet

Tko je glasao

jugoslavenski šmrc, šmrc našeg jugića @l9

Austrijanci i Mađari su nas dijelili i zavađali s jedne a Talijani s druge strane i svašta nešto, zato grb ima 5 nekih kruna.... morali se braniti od Osmanlija.

Onda smo mislili, ajmo sa Slavenima poslije WW1, no što, srpski kralj se uredno dogovorio s Talijanima koji su znali na vrijeme promijeniti stranu u prvom velikom ratu, pa Hrvati opet ispušili...

E onda smo ušli u zajednicu sa Srbima koji su se ponašali kao gospodari i gazde u prvoj Jugoslaviji pa je ispalo da uzrečica : "Brat je mio koje vjere bio", baš i ne stoji bar kad su Srbi svetosavci u pitanju.

Pregovori o hrvatskim pravicama se nastavljaju, Austrijanci sijekli glave Zrinskom i Frankopanu, a Srbi u parlamentu u Bgd. pucaju u Hrvate.

E onda se našla ekipa koji vidi da nema ništa bez sile ako hoćemo državu za svoj narod ili budemo nestali ko govno na kiši.

Uhvatili se oružja i ajmo. Ubilo se diktatora srpskog kralja. Pod pritiskom su Hrvati ispregovarali neki minimum kao Banovinu Hrvatsku, na što je srpska kruna pristala jer bi mogao i slijedeći član dinastije platiti glavom, jel.

Onda došao WW2. Hitler i Musolini podijelili zone, a Paveliću dali da upravlja zonom pod kontrolom Njemaca.

Srbi počeli klati Hrvate odmah kao rasformirana Jugoslavenska vojska i Hrvati se počeli braniti. Poslije su došli komunisti koji su bili na strani Staljina.

Tijekom tog rata bilo je važno sačuvati narod od četničke kame. To su ustaše i domobrani kao Hrvatska vojnica ili HOS solidno odrađivali.

Onda je rat završio i komunisti u suradnji s četnicima masakrirali razoružane Hrvate, civile i mobiliziranu dječurliju i uveli diktaturu, tj. došao je preokret.

Ustaše su se uglavnom što lukavstvom što borbom kao najodlučniji..izvukli i do pada komunizma održavali ideju nezavisne države za Hrvate.

Kad je Tito crkao, sve je ukazivalo da se Juga kao umjetna tvorevina raspada. To su vidjeli i Srbi pa su sastavili plan Memorandum 1 Sanu za stvaranje Velike Srbije gdje je izvršitelj trebao biti komunist, srpski nacionalist Slobenito M., koji je računao na srbiziranu JNA, baš kao i 1941. g.

No ovaj put nisu dobili pomoć ni od Rusa a ni od zapadnih saveznika , pa su ispušili sve ratove. Za kaznu su izgubili Kosovo, Crnu Goru, dio im ima pokrajinu u sklopu Srbije a dio u sklopu BiH.

Hrvatska je danas napredna međunarodno priznata zemlja zapadnoeuropske sfere baš kakvu smo MI HRVATI željeli.

Imamo još problem između sebe sa komunističkom kopiladi, kriptočetnicima spavačima, bolesnim Jugosima poput tebe i ostacima djece komunizma koji su uplašeni za svoje privilegije. Od milja zvani- jugošljam.

No to se riješava što demokracijom što prirodom samom.

Eto, jedan malo drugačiji pogled od tvog jugosrcedrapateljskog.

sve dobro...

Tko je glasao

Jugoljub

Eto, jedan malo drugačiji pogled od tvog jugosrcedrapateljskog.
Je, a još kad bi ti napokon uspio nešto pročitati s razumijevanjem možda bi pokoja diskusija bila smislena, ovako se uvijek svede na to da izvrijeđaš sugovornika, ili po tebi bližoj figuri, prdneš i odeš s pobjedničkim osmjehom na licu ponosan na vlastiti uradak.

Dodatna otežavajuća okolnost je tvoj "kompleks malenog" u odnosu prema Srbima što kod tebe viri gotovo iz svakog upisa makar se raspravljalo lovu na puževe u Patagoniji, te narvno "bez treće nema sreće" i tu ide tvoja potreba pranja vlastite nečiste prošlosti kroz egzaltirano nacionalističko domoljublje.

Ukratko, nisi razumio poantu mog upisa, a najvjerojatnije niti si sposoban to razumjeti zasigurno dok se ne izliječiš od tih kompleksa. Besmisleno je ovo tvoje prefarbavanje vlastite i opće povijesti.

leddevet

Tko je glasao

tvoj gornji upis svodi se na: sami ste si krivi Hrvati @l9

onda se provlači tanka crvena nit da smo krivo odabrali 1941 . i 1991.

Onda i da smo eto i ovih zadnjih izbora krivo birali.Smjenili Josipovića i kukurikavce.

Nemam ja komplekse prema Srbima . ja sam okružen njima, živio sam i živim.

Iskustvom poučen usuđujem se reći:Ideja Velike Srbije živi, a naše je da joj se suprostavimo.

Zašto misliš da moram prati vlastitu prošlost ili priznaješ negdje u sebi potajno da je bilo loše što smo imali komunističku vlast.

sve dobro...

Tko je glasao

S magarca na magarca

Zašto misliš da moram prati vlastitu prošlost ili priznaješ negdje u sebi potajno da je bilo loše što smo imali komunističku vlast.
Obzirom da ja nisam bio u partiji u vrijeme kad je to bilo oportuno jednostavno jer sam tada i ne samo tada komunističku vlast smatrao lošom onda ovo tvoje pitanje je nešto što moraš postaviti sebi jer ja sam davno na njega odgovorio. Ono gdje je tvoj problem je imbecilni automatizam koji implicira da to što netko ovu vlast smatra lošom mora značiti da onu vlast smatra dobrom. Naravno da je to apsolutni kretenizam jer i jedno i drugo može biti dobro ili, nažalost kao što je naš slučaj, i jedno i drugo može biti loše, a nijanse su nebitne.

Kraj cijele moje gornje priče je činjenica da je na posljednjim izborima izabran kandidat koji je, od kad se istaknuo u javnosti što je zapravo moment kad se instalirao na čelo HDZ-a, najomraženiji političar u RH prema svim anketama bez obzira bio taj u opoziciji ili na vlasti što nije mali uspjeh. To nema nikakve veze kakav je bio Josipović ili kakav je MIlanović jer tu je Karamarko "self-made man" i svi ti "uspjesi" su samo njegova tekovina.

No tu stajem i tebi ostavljam da zaključiš ovu moju misao po mogućnosti bez vrijeđanja jer su ti to bezvezni argumenti.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

Strašna hrabrost je bilo ne biti članom SK, jer je nečlanova bilo 90 %.
Nisi dijelio uvjerenje i nisi bio član, to je sva mudrost.
Ono sa čime se ja nikad neću složiti je relativiziranje i izjednačavanje jednih i drugih vlasti, jer je to naprosto neusporedivo.
"Totalitarističke" vlasti poduzimale su sve da državu kojoj su bili na čelu učine što ugodnijim mjestom za život vlastitim državljanima, ne trudeći se niti stvoriti privid da su oni predstavnici ili izabranici sviju. Zbog toga su i uspijevali poslije rata pokrenuti stvaralački zanos i oržavati ga punih 25 godina, što je rezultiralo pretvaranjem siromašne isključivo poljoprivredne zemlje u srednje razvijenu zemlju, dobro teritorijlno ustrojenu, s dobrim školstvom, dobrom zdravstvenom zaštitom, dobrim sudstvom, SDK kao izvanredno dobrim javnim financijskim servisom ... državom koj je i u svjetskim razm,jerim nešto značila.
"Demokratske" vlasti imaju potrebu biti vlasti sviju Hrvata, sa Zagrebom kao glavnim gradom sviju Hrvata, vlasti koje su sustavno rušile sve a pogotovo ono dobro uspostavljajući nefunkcionalnei i neodrživa sustave. Te vlasti nikad nisu ni pokušale potaknuti narod na stvaralaštvo, niti od države stvarati ugodno mjesto za život njenih državljana. Uspostavile su nefunkcionalnu državu koja baš nikom u svijetu ništa ne znači.

Tko je glasao

Bože budale ovog Feniksa

Uspostavile su nefunkcionalnu državu koja baš nikom u svijetu ništa ne znači.

Bravo, napokon istina. Da, Jugoslavija je bila nefunkcionalna. Industrija, kao i u većini komunističkih zemalja, potpuno smeće bez ikakvog smisla, rupa bez dna. narodi u ropstvu od strane Srba, na kraju je ispalo i drugo oko čim je moglo ispasti bez straha da će ga braća Srbi zgnječiti. Uglavnom, svi bježe od terorista i terorizma, od propasti, beznađa, očaja, mračne incestuozne budućnosti, nepostojanja zanosa, zajedničkih ideja, ako idejom ne smatramo ideju Srba da žive na tuđoj grbači i da svi, al' baš svi budu direktori i generali, a da potlačeni i opljačkani "svi drugi" budu radna snaga, krv koju će paraziti i ološ poput tebe sisati.

E, a sad ološ i krpelj mora raditi da ne crkne, to tebe muči ološu i krpelju.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Uvlakačnica

Strašna hrabrost je bilo ne biti članom SK, jer je nečlanova bilo 90 %.
U SK se neposredno poslije WWII teško ulazilo i tu su kriteriji bili prilično strogi da bi se kasnije potpuno razvodnili i u SK je mogao ući tko god je htio i ljude su vabili kao danas Tele2.

U svakom slučaju "strašna hrabrost" je bilo ući u SK 80-tih kad je svakom bilo jasno kamo to sve ide i što je SK zapravo postao te koliki su guzičari oni koji se učlanjuju. Dodatni dokaz o moralu te ekipe smo dobili 90-tih kad su se kompletne partijske ćelije prebacile u HDZ pod parolom "Ki ća mi?".

Druga priča je što se desilo nakon osamostaljenja Hrvatske gdje je jedna dobra mogućnost pretvorena u katastrofu, što ratom, što kriminalom, što nesposobnošću, a sve pod kapom nesretnog nacionalizma i to je nešto što Tuđmanu neću nikad oprostiti. Bio je to krivi čovjek na krivom mjestu u krivo vrijeme i uspio je sa svojim prekrasnim prijateljima više štete učiniti Hrvatskoj nego svi četnici skupa.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

Dobra mogućnost nije postojala, baš da je Tuđmanb bio pravi čovjek na pravom mjestu ...
Gubitkom jugoslvenskog tržišta Hrvatska je ostala bez industrije, a time i hrvatsko društvo bez materijalne osnove.
Lako je zaključiti da se Jugoslaviju naprosto nije smjelo rušiti.

Tko je glasao

Trgovci

Gubitkom jugoslvenskog tržišta Hrvatska je ostala bez industrije, a time i hrvatsko društvo bez materijalne osnove.
Ne moramo svi biti u istoj državi da bi imali dobre trgovačke odnose no ratovanje i ovakav razlaz je ono što se nikako nije smjelo desiti pogotovo što za mnoge taj rat još uvijek traje.

S druge strane sam raspad Jugoslavije i gubitak tržišta nije jedini razlog propasti naše ekonomije već je tu presudan kriminal koji je zavladao i pokrao sve što je imalo vrijedilo i pride domaću proizvodnju zamijenilo jeftinim uvozom. Doduše isti kriminal je vrlo vjerojatno i kumovao ratu jer su se na taj način otvorila vrata svim tim legaliziranim drpačinama.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

Dobro, možda sam ja bio i pomalo neprecizan u mojem izričaju ...
Samo, hrvatsko gospodarstvo, a pogotovo industrija, bili su upućeni na druge u SFRJ u toj mjeri da su neka, pa i velika industrijska poduzeća, bez Jugoslavije bila osuđena na propast.
Veliko poduzeće u kojem sam tada radio, zapošljvalo je 1.200 radnika, a 70 % plasmana roba bilo je u Srbiju i BiH. Dalje zaključuj sam.

Nadalje ne poštovati neke odredbe međunarodnog prava, a pogotovo one o federativnom ugovoru kao pravnom aktu najvišeg prioriteta, kojega se ne smije jednostrano raskidati, a pogotovo ne raskidati silom, kao i jednako tako nedopustivom majorizacijom preglasavati konstitutivni narod i tako mu mijenjati ustavni položaj, nije moglo dovesti ni do čega nego do rata.

Slovenci su se mislili poslužiti lukavstvom, nadajući se da će njihovim izlaskom iz sastava SFRJ ostatak Jugoslavije ostati na okupu, pa bi oni izbjegli obaveze koje su imali u zajedničkoj državi, ali bi zadržali prava i tržište. Kad tome nije bilo tako, ostali su "iznenađeni i uvređeni". Morali su pribjeći planu B i administrativnim mjerama spašavati svoja najvrednija poduzeća, najzorniji primjeri su "Gorenje" i "Željezara Jesenice".
U Hrvatskoj plan B nije postojao, osim ako pod tim ne podrazumijevamo ordinarnu pljačku poznatu pod eufemističkim nazivom "pretvorba i privatizacija društvenog vlasništva".

Tuđmanove motive ni za što, pa ni za osamostaljenje Hrvatske, ne treba tražiti u sferi racionalnog i izvan ustaške maksime "rušiti Jugoslaviju svim sredstvima". Njega i njegove apologete nije uopće zanimalo što se u tom slučaju događa s hrvatskim gospodarstvom i materijalnom osnovom hrvatskog društva, na što su sve vrijeme opetovano i ozbiljno upozoravali ne samo svi vodeći hrvatski ekonomisti, nego i direktori velikih industrijskih poduzeća.
U tom smislu sam napisao da se Jugoslaviju nije smjelo rušiti.

Kasnija laprdanja o tranziciji imaju veze jedino s upornim pokušajim izjednčavanja društveno-političkog poretka u SFRJ s onim u zemljama VU, kao trebalo je hrvatska poduzeća prilgoditi tržišnim uvjetima, kao da ta poduzeća nisu u poslovanju sa svijetom bila izložena tržišnim uvjetima.

Tko je glasao

Šnicleraj

Ajd da stvari stavimo u realno okruženje jer niti je u Jugoslaviji bilo sve loše niti je bilo sve dobro, no problem je što njenim raspadom nismo iskoristili ono što je dobro i tu nastavili nego smo sve rasturili kao Barbari pred Rimom žrtvujući u pravilu kravu radi šnicle.

Naravno te šnicle su u pravilu pojeli oni koji su bili blizu Francekove kopanje koja je predugo vremena imala šnicle kao glavno jelo, ZNA SE, samo za odabrane.

leddevet

Tko je glasao

Opet lažeš @Fenikse

U željezari sam bio član radničkog savjeta u OOURima, RO-ima i SOURima.

Drug inokosni poslovodni organ je u to vrijeme bio Luka Bročilo.

Posle Drugog svjetskog rata Željezaru na put razvoja stavlja Srbin Vajo Skendžić, od njega je preuzima Židov Norbert Veber pa Luka Bročilo Srbin.

Uvoze u Sisak kao radnu snagu Srbe izBosne i muslimane, kasnije Muslimane a današnje Bošnjake.

Dok Hrvati iz okolice Siska idu na rad u Njemačku.

U godinu 1970. maspok ulazimo s 40-tak upravitelja ili direktora OOUR-a od kojih 39 Srba a jedan Makedonac, hahahahaha

Osobno znam kako nam Srbija nije mogla (htijela ) platiti bešavne cijevi za Naftagas. Nego se uzimalo jedne godine svinjske polovice i med iz Srbije za sindikat željezare kao jedan mali dio duga.

Preklapalo se s bezvrijednim papirima tzv. mjenicama bez pokrića, koje se kasnije na nivou CKSKH moralo preklapati i prebijati u Beogradu.

Morali su hrvatski najviši funkcioneri komunisti tada, jel..najprije u CK SKJ izdogovarati da se eto nešto dobije za uzeto iz Hrvatske.

Tako smo npr. kupovali njihove traktore Ferguone proizvedene u Beogradu.

Znači da, Jugoslaviju je i trebalo rušiti svim sredstvima.

Makar jeli korijenje i travu.

Ne dam ti da lažeš šugo jugošljamerska.

sve dobro...

Tko je glasao

Idiote...

I danas Hrvati, više no ikad, odlaze u inozemstvo, a uvozi se sirotinja koja je spremna raditi za kikiriki.

Sjever je uvijek iskorištavao jug, a zapad istok, a tako je i danas.
(pardon, danas je sjever Hrvatske, gdje vladaju Hrvatine, socijalna pustinja)

Nekad sam se i sama rugala sindikalnim svinjskim polovicama, danas mi se čini da je to bilo upravo avangardno, jer današnji sindikati nisu u stanju niti plaće utjerati.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

eto @Biguljačo

ja sam idiot što samo kažem kako je bilo.

Usporedi prosječnu plaću i standard u drugim dijelovima bivše ti neprežaljene Yuge.

Današnje iseljavanje je klasični slobodni protok ljudi, roba i kapitala, a onda se ciljano iseljavalo Hrvate a naseljavalo neHrvate, Srbe i Jugoslavene.

Zato smo morali kad je "Dara prevršila meru", podići lažne Jugoslavene zapravo Velikosrbe na traktore i svesti ih na razumnu mjeru, koja bi mogla biti i razumnija ako nastavite jesti govna.

sve dobro...

Tko je glasao

kad...

... postavite sve Orjunaše, Srpčad, Jugoslavčad... kad otkinete ruku i nogu svakom 20-postotniku... kad sameljete sve što nije jednako tebi i ppetri..

... hoće li BAREM ONDA zavladati proklamirano hrvatsko blagostanje?

Hoće q....

Tko je glasao

Lako je nahraniti gladne

@zaphod

malo teže je nahraniti site.

Ja samo eto ne dopustim da se laže kako je Jugoslavija bila korisna za Hrvate. Jest q.

sve dobro...

Tko je glasao

ok...

... a Hrvatska je korisna za Hrvate?

Tko je glasao

Okolnosti su takve kakve su

u svakom slučaju korisnija nego što je bila za Yuge.

Juga je bila tamnica naroda, poglavito Hrvata. Sa Srbijom samo oštro, sa hrvatskim Srbima pristojno ako su pristojni.

sve dobro...

Tko je glasao

Dodatak

Zaboravih odgovoriti na ovo što nije pristojno i zato ide dodatak:
Zašto misliš da moram prati vlastitu prošlost
Zato jer to što danas žastoko pljuješ po nečemu što čega si nedavno bio član jednostavno znači da si ili onda ili danas bio bezveznjak (da ne kažem nešto puno gore), a na tebi je da izabereš.

Meni je svakako odvratno kad netko tako pljuje sam po sebi i to teško mogu shvatiti osim da tu osobu ocijenim beskičmenjakom, oliti većincem kao što sam više puta zaključio.

P.S. Zapravo sad kad dodatno promislim o ovome što sam gore napisao ispada da svi mi koji te pokušavamo ograničiti u tvojoj egzaltiranoj pljuvačini onog sustava zapravo više skrbimo o tebi nego ti sam. Neobično jelte? No i to isto spada u neobične odabire kakvi karakteriziraju Hrvate.
Naivčine nepopravljive!

leddevet

Tko je glasao

Kad ti i tebi slični @l9

potegnete moje ( bilo čije ) članstvo u jedinoj partiji za Juge to znači da vam je okvir prazan i da ste bez streljiva.

Mene to veseli i samo se osmjehnem.

Iskoristio sam tada za mene povoljno okruženje i odgovarajuće se ponašao tj. prilagodio se na odgovarajuću specifičnu situaciju.

Nije to baš bilo u skladu s mojim principima, jer sam kršteni katolik koji se vjenčao u crkvi i krstio djecu, ali je korisno u pogledu na probitačnost, na korištenje prednosti, pogotovo u političkom i društvenom kontekstu.
To mi je tada bilo i korisno iako je suprotno mom sustavu vrijednosti.

Bio sam znači praktičan i realan.
Tako sam bar upoznao taj sustav iznutra, pa sad znam o čemu pričam kad ga pljujem.

Tako sam bio čak blizak s nekima koji su kasnije dogurali do parlamenta i vlade pokojne Krajine.
Kao omladinski funkcioner srednjeg nivoa obišao sam cijelu bivšu ti neprežaljenu Jugu. Po kojekakvim susretima, druženjima i radnim akcijama.

osobno sam upoznao jednog finog Srbina izBosne Bogića Bogičevića, primjerice.

To da nema republike i pokrajine bivše države gdje nisam imao curu do dvije, ne moram ni naglašavati. Štaš mladost ludost. ;-)

sve dobro...

Tko je glasao

Korisnik

To mi je tada bilo i korisno iako je suprotno mom sustavu vrijednosti.
U tome i je problem jer kako znamo da i ovo što radiš danas je tebi korisno iako je suprotno tvom sustavu vrijednosti?

S druge strane svi mi koji smo znali da je to korisno ali zato što je bilo suprotno našem sustavu vrijednosti nismo se učlanili u partiju smo bili budale ili što?

Očito se jako razlikujemo jer ono što si ti tada radio nije meni ni u sjeni padalo na pamet i ja nisam sabe vidio kao omladinskog aktivistu i kasnije marnog člana partije zavjetovanog na bratstvo i jedinstvo i s Titom naprijed isto kao što sada ne vidim sebe s uzdignutom jednom rukom i pemzlom u drugoj ruci u akciji prefarbavanja ustaškog nacifašizma u društvo ljubitelja ptica pjevica. Žao mi je treščice, ali beskrajno si neuvjerljiv bez obzira što si, eto, upoznao jednog finog Srbina. Nije to ni u sjeni doboljno.

leddevet

Tko je glasao

Znači ipak misliš da ta partija

i taj sustav nije valjao L9, a danas kukaš za Jugom, podržavaš jugošljamere i na istoj liniji si sa četnicima poput Vučića i dr.

Vidiš, pametnice. U svom gornjem upisu sam 90% citirao ( kompilirao ) ))
definiciju oportunizma, realizma i pragmatizma. Da baš vidim hoćeš li prokužiti. Naravno nisi jer si nabrijan na lov na ustaše. haha.

Imaš ponešto i rupa, al dobro.

Ovo oko ustaša, ma daj. Tipično jugošljamerko preseravanje opranih mozgova.
Kad se ne slažeš s nekim oko novije povjesti samo mu zalijepi etiketu- ustaša. Mene za to boli k., kao što ti je poznato.

To što si ti i još neki 20%-tnici zabetoniranog uma pa vjerujete u jugokomunističke dogme je ponajprije vaš problem mentalne higijene.

Ustaše su bili Hrvati i antijugoslaveni prije svega. Tebe i takve muči to antijugoslavenstvo, a za žrtvama lijete krokodilske suze.

Da država da pare za Teslinu banku i Hasanbegović "kurturnjacima" za oblokavanje kao Zlatar- Violićka, ne bi bilo nikakvih problema ni produkcije ustaša i fašista.

Što se tiče tebe u partiji, pa na raspravi o geyevima sam ti rekao da takvi nisu bili rado viđeni u sk. Znaš da su ih partizani streljali.

sve dobro...

Tko je glasao

Veliki kompilator

Vidiš, pametnice. U svom gornjem upisu sam 90% citirao ( kompilirao ) ))
definiciju oportunizma, realizma i pragmatizma. Da baš vidim hoćeš li prokužiti. Naravno nisi jer si nabrijan na lov na ustaše. haha.

Ajde ne muljaj! Već si jednom na moje pikanje oko tvog partijanja odgovorio da si to učinio jer je to za tebe bilo korisno i još si postavio protupitanje "što je tu loše?".

Dakle ovo tvoje kompiliranje je samo pokušaj zamagljivanja i prefarbavanja koje stalno radiš.

Pitao sam te gore da li smo mi koji smo znali da članstvo u partiju donosi korist a ipak se nismo učlanili bili budale ili što i bilo bi pristojno da mi odgovoriš jer sve mi se čini da smo po tebi bili budale?

jer si nabrijan na lov na ustaše. haha.
He he, ne nego na lov na budale, a ti si u toj kategoriji kapitalac!

leddevet

Tko je glasao

Volimkad se otkrivaš @l9

što misliš kako bi bilo da baš ni jedan Hrvat nije bio u partiji, vojsci, policiji.

Ipak znači smatraš da to ništa nije valjalo, ta Juga i taj sustav, samo nećeš otvoreno reći jer si do sada 100x drobio drugačije.

Ako smo mi koji smo bili članovi partije SKJ toliko loši, onda znači ni ta država nije valjala iz čega se izvlači zaključak da ju je trebalo rušiti. Baš kako su ustaše rušile prvu a mi drugu.

Znači ne voliš komuniste @L9. koji su vladali drugom Jugoslavijom.

Pošto ustaša nisi preostaje samo da si četnik, ni oni ne vole komuniste.

Gle, davno sam ustvrdio da si ti klasičani orjunaš tj. srpska ulizica. Jugošljam.

Sad si mi to u ovoj maloj raspri potvrdio.

Što je stari: bez kralja ne valja, a.

sve dobro...

Tko je glasao

Trojedinstvo

Pošto ustaša nisi preostaje samo da si četnik, ni oni ne vole komuniste.
Ta ti si stvarno potvrda onih viceva koji pokazuju policajce glupima, no sve mi se čini da si i za njihove kriterije tu prelazio količinu i zato su te mam penzionirali čim se pokazala mogućnost.
Boktetvoj, ta beskrajno puta sam naveo da nisam bio u partiji, redovito lupam po ustašama i četnicima (to je danas zapravo ista stvar) i sad si ti tu otkrio veliku istinu. Ta ti si stvarno ekstremna budala!

P.S. Svakako je zanimljiva ta tvoja podjela ljudske rase na ustaše, komuniste i četnike! No jedini problem je što ja nisam nikad bio ništa od nabrojenog, za razliku od tebe, jelte? Tu je posebno zanimljivo i to što već neko vrijeme pokazuješ svoje dobre odnose sa Srbima što znači da kaniš popuniti i treću rubriku. Svaka čast, ta ti si čovijek za sva vremena!

leddevet

Tko je glasao

ti si ovdje @l9

zagovarao obnovu Juge podržavajući Josipovića u namjeri da mijenja ustavnu odredbu o zabrani obnove Jugoslavije.

Znači da si jugoslavenski nacionalist ORJUNAš

https://hr.wikipedia.org/wiki/ORJUNA

Naravno, tu organizaciju podržavala je srpska kruna do šestosiječanjske diktature.

Dosta Dalmoša je bila za to u ono vrijeme, da se rastosiljaju Talijana, što se može shvatiti.

Većinom su to oni Hrvati koji su bili ostali vjerni kralju i za vrijeme WW2 bili u četnicima.

Čitam te ko bukvar, rojalistu. Prodana dušo.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo, s obzirom da naporno radiš i trošiš tipkovnicu

opusti se malo - https://www.youtube.com/watch?v=SBoJiFqcK_I&nohtml5=False

Uh, pardon, vidim da si i tu komentirao - "jebo vas tito ubica SRBSTVA"

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bukvaru

Čitam te ko bukvar, rojalistu. Prodana dušo.
Je, bilo bi lijepo kad bi ti znao čitati no trenutno je i bukvar prezahtjevna literatura za tebe.

P.S. a o tome što piše u Ustavu ne kanim više drviti s tobom obzirom na očite poteškoće koje imaš u čitanju s razumijevanjem.

leddevet

Tko je glasao

Švedski stol Ustav RH

jel možda misliš na ovo iz ustava: u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;

– u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;

– u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;

– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz Habsburške dinastije;

– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora o pragmatičnoj sankciji iz godine 1712.;

– u zaključcima Hrvatskoga sabora godine 1848. o obnovi cjelovitosti Trojedne Kraljevine Hrvatske pod banskom vlašću, na temelju povijesnoga, državnoga i prirodnoga prava hrvatskog naroda;

– u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi 1868. godine o uređenju odnosa između Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kra­lje­vine Ugarske na temelju pravnih tradicija obiju država i Prag­ma­tič­ke sankcije iz godine 1712.;

– u odluci Hrvatskoga sabora 29. listopada godine 1918. o ras­kidanju državnopravnih odnosa Hrvatske s Austro-Ugarskom te o istodobnu pristupanju samostalne Hrvatske, s pozivom na povijesno i prirodno nacionalno pravo, Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, proglašenoj na dotadašnjem teritoriju Habsburške Monarhije;

ili ovom
u osnutku Banovine Hrvatske godine 1939. kojom je obnovljena hrvatska državna samobitnost u Kraljevini Jugoslaviji;

na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.-1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Ti i takvi bijednici uzimate samo ZAVNOH koji je bio nasuprot NDH pri čemu zaboravljate reći da ZAVNOH nije bio jednopartijski, a poslije smo dobili jednopartijsku SRH, kao novu koloniju Beograda i komunističku totalitarnu diktaturu s velikosrpskim pretenzijama u pozadini.

Eto, ja ne znam ali ti ORJUNAšu očito sve znaš, pogotovo napadati osobno kad ostaneš bez argumenata.

sve dobro...

Tko je glasao

Budale ili ne pitanje . . .

No sad se sjetih da si izbjegao odgovoriti na moje gornje pitanje da li smo mi koji se nismo onomad upisali SK i iskoristili slijedne pogodnosti bili budale ili što?

leddevet

Tko je glasao

POjašnjenje molim

@otpisani
Bi te lepo prosil da mi objasniš od čega je NDH bila nezavisna?
Samo to, da ne deremo istu kozu sto put.

Tko je glasao

Poštovani @boltek, eto samo

Poštovani @boltek, eto samo zbog tebe ću se upustiti u komentiranje komentara! Vjerovao ili ne.
Ugasio sam računalo neposredno nakon postavljanja dnevnika i sada došao u stan te pogledao komentare.
Prvo, moram ispraviti sam tekst dnevnika, ovo:
Tamo su ih dočekali razni otpadnici: od kriminalaca koje je tražila i progonila još kraljeva policija; - pa su ih dočekali već dobro pripremljeni četnici a naročito dobro su ih (i lukavo) prihvatili komunisti šumski pretvorivši ih u partizane!

@boltek, gdje sam ja spomenuo u dnevniku NDH i njezinu nezavisnost? Nema je čak ni u tag-ovima.
Ja govorim o tome kako je netko 10.04.1941. proglasio nezavisnost Hrvatske. To je mogao učiniti Maček, pa čak i hrvatski komunisti ali je učinio Pavelić. Potpuno je druga tema što se i kako dalje događalo ali činjenično stoji da se netko nakon dugih stoljeća usudio proglasiti nezavisnost Hrvatske.

Daklem, govorim o datumu kojeg bi i današnja Hrvatska kao nukleus začetka hrvatske želje i pokušaja stvaranja nezavisnosti trebala tog dana obilježavati. Čin! Odluku! Ideju! Ostalo je nevažno.

Točno 65 godina poslije smo bili u savršenoj prilici da testiramo svoju nezavisnost i tada proglasimo taj dan praznikom. Točno 65 godina poslije. Bude li prilike objasniti ću kako i zašto to tako mislim.

Da, moglo se to učiniti još daleko prije - 1918. No, to je ozbiljno proširenje sadržaja ovog dnevnika.

Tko je glasao

čuj da se razmemo

@otpisani
OK . Ne bi štel dalje jer morm s tobom razmjenjivati stavove, ideje, razmišljanja, svjetonazor, ali kaj to se skupa vredi kad na moje pitanje tebi da mi pojsniš nezavisnost NDH, jedna tabula rasa poput Laganinija da + (plus) On uopće ne kuži o čemu se dela.

Tko je glasao

Kako ne kužim? Ma daj Boltek nemoj biti pajcek, jooj

Evo 'vako, radi se o tome da ste vi jugovnići sve spušili, upravo iz razloga što ste tabula rasa i što vaše poimanje demokracije (vas jugovnića) i pravde ne samo da se ne razlikuje od najstrašnijeg fašizma i nacizma nego ste uspjeli biti sto puta gori, a došla su takva vremena da ne smijete ubijati one koji upozoravaju na vaš zločinački karakter pa vam ostaje samo vrijeđanje kao jedini oblik agresije. hehe

A što se tiče teme, de nam, mali mudri ili malo mudri čovječe, objasni koja je to država u Europi, do koje je doprla Njemačka čizma, bila nezavisna? Lako ćeš ti to mali mudri čovječe, samo malo falsificiraš povijest i lako mi dokažeš da je jedna moćna Francuska bila nezavisna, al u qrcu jel, mudri mali čovječe.

Drugo, znam da te boli, ali je činjenica da je Hrvatska država tog datuma stekla k nezavisnost, koja je umnogome bila daleko širi pojam nezavisnosti od tvorevine u kojoj se prije toga nalazila, a da ne pričamo o poslije.

Treće, znam da i ovo boli, no s vremenom će ovaj datum sve više dobivati na važnosti, naravno da je NDH prošla porođajne muke, naravno da bismo svi voljeli da nije činjeno što je činjeno, bez obzira što to nije bila niti ideja niti namjera NDH vlasti i slažem se da nije ni opravdanje, no svakako treba istražiti potpunu istinu i odbaciti svaku optužbu utemeljenu samo na mržnji prema hrvatskom narodu. Što se tiče oprosta, ako računamo da je hrvatski narod desetkovan poslije ww2, da su fašisti opet u DR pobili 30-ak tisuća Hrvata, stotine tisuća izranjavali, spalili trećinu zemlje, onda bi valjalo zaključiti da je hrvatski narod više nego dovoljno kažnjen, svirepo, bolje rečeno. I svaki daljnji pokušaj kažnjavanja rođenih i po 70 godina poslije ww2 je terorizam najstrašnijeg tipa.

Što se tiče Židova, Hrvatska nije bila gora od svih drugih Eurpskih zemalja, čak dapače, Eichman je slao dva puta komisije da istraže zašto Hrvati štite židove, itd.

A još bitnije, na koji način se stvara Izrael, odnosno stvarao, to znamo svi, i nikom ništa, nitko im ništa ne može. To čisto kao podsjetnik za Židove.

E da, tuntlek, kad si me već spomenjao, inače se ne bih javljao, nezavisnost je relativan pojam. Hrvatska sad nije ništa manje, a ni više nezavisna od EU nego što je bila u ww2 od Njemačke, pa bi bilo mudro da razmisliš bar jednom u životu o pojmu "nezavisnost" i može li si apsolutnu nezavisnost priuštiti državica koja broji stanovnika koliko jedan kvart u većem gradu?

Uglavnom, ne razumiješ ti to, tabula rasa je dobar pojam koji će opisati tvoje mučenje sa pojmovima poput "nezavisnost", ako se uopće usudiš hrvati s tim?

Usudiš li se?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

o bogec bistrički

@Laganini
Opet se rivaš kak rubača vrit, a pojma nemaš.
Ne veli se tuntlek već tutlek.
http://www.zargonaut.com/list/t
Počni učiti. Ma zapravo za tebe je sve već kasno.

Tko je glasao

Marširanje u bolju prošlost

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Smiri se, duboko udahni

i sve će biti u redu.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ti plitko diši

da ti ne zastane kost u grlu :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne boj se ti za mene Biguličice osetljiva

Brini se da tebi ne zaglavi u grlu... :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Hvala na savjetu eksperta

svakako ću ga uzeti u obzir, ipak si ti autoritet po tom pitanju.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hehe, skužila si me

A šta'š kad sam milostivan pa nikad ne guram prejako da ne udavim takve kao ti, pričom, jel. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

drvosjeku?

čekam njegovo očitovanje, čim proguta :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja sam ti staromodan @Bigi

preferiram samo dvi tri poze: Spreda radi reda, otpozadi reda radi i jednom s boka radi šoka.

Uglavnom mi ne trebaju dodatni stimulansi. jest da je neke vlajnetine nešto eksprimentirala sa mnom, ali nisam ti ja za te stvari.

ja sam staromodan. Tretiram ju ko duplonku. Preklopim, nabijem i okinem.

sve dobro...

Tko je glasao

Ha čuj

učinilo mi se da hodate jedan za drugim i međusobno si pljugate. Kako se radi o notornim glupostima i gadarijama, to ne može biti ništa drugo nego slijepa strastvena ljubav.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prava antifa ljevoguza perverznjakuša :D

Bigulice, nismo svi bolesni kao vi moderni ljevoguzi kvazi antifa, bilmezi, hehe.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ja sam antifa, a vi ste fa-fa...

Ja sam antifa, a vi ste fa-fa...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Antifa retard fa-fa

fa... nama si ga ti o la la la la

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

tražila ih kraljeva policija :)

Ono kada jedan wonabe ustaša u nedostatku glupljih argumenata navodi kraljevu tjeralicu kao argument nelegalnosti :))))))

S ovakvom argumentacijom, nije ni čudo da su ljudi iz ovih krajeva s kvocijentom inteligencije većim od broja cipela se pridruživali antifašističkom pokretu...

Tko je glasao

@zaphod,. tebe su učili

@zaphod,. tebe su učili izdajnici pa ti nije poznato koliko je praf za praf kriminalaca kradljivaca, lopova, ubojica i smeća svake vrste dočekalo 1941. komuniste i kasnije partizane u šumi.

Da znaš sastav od 22. 06.1941. u Brezovici nikada ne bi upisao ovu glupost:Ono kada jedan wonabe ustaša u nedostatku glupljih argumenata navodi kraljevu tjeralicu kao argument nelegalnosti :))))))
Ostatak tvog komentara upravo pokazuje da se smeće pridružilo smeću u šumama 1941. a i kasnije.
Eeee, moj dečec.....
Ali svatko o sebi i svojima može misliti sve najljepše...
Čak i Šešelj, Karadžić i Brevik - pa možete i vi. Tak i tak ste jedno te isto, izdajice i ubojice.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci