Tagovi

Cinizam kao supstitut za rad

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Nedavna najava povećanja cijena grijanja za domaćinstva koja se griju preko HEP Toplinarstva prošla je relativno tiho, pogotovo ako se usporedi sa proljetnim poskupljenjem struje i plina. To je zasigurno dijelom i posljedica još jednog skupa neoborivih ali i neugodnih podataka koje je javnosti prezentirao PPV Čačić:

- HEP Toplinarstvo cijenu grijanja nije dizalo od 2009., kod su energenti koji se koriste u tom periodu višestruko poskupili.

- ukupan trošak svih zaposlenih u HEP-u čini tek 5,5% cijene grijanja, pa se niti trenutnim ispravljanjem svih neracionalnosti i otpuštanjem svih višaka zaposlenih ne može anulirati gubitak koji se proizvodi niskom cijenom grijanja (što nije razlog za ne provođenje reorganizacije, i btw, uvjeren sam da je HEP dužan građanima prezentirati podatke o broju zaposlenih u posljednjih deset godina).

- gubici HEP Toplinarstva do sada su pokrivali suficitom u ostalim granama poslovanja, čime su zapravo korisnici drugih usluga, poput kupaca električne energije, prisilno subvencionirali korisnike...

Continue reading →

Komentari

Nusproizvod

- gubici HEP Toplinarstva do sada su pokrivali suficitom u ostalim granama poslovanja, čime su zapravo korisnici drugih usluga, poput kupaca električne energije, prisilno subvencionirali korisnike grijanja HEP Toplinarstva.
Ovo nije baš tako, bar ne za Zagreb. Stvar je u tome da toplinska energija u Zgrebu je zapravo nusproizvod kod proizvodnje struje u termoelektranama i nešto što inače odlazi u vjetar ili u Savu (kao Krško). Dakle, obzirom da je struja poskupila nedavno, zahtjev za poskupljenje grijanja je zapravo "kruh preko pogače". Ono što stoji je da HEP toplinarstvo ima veliku toplovodnu mrežu čije održavanje košta, ali standardno pitanje je stanja, odnosno gubitaka na toj mreži i njenog održavanja.

Što se razdjelnika tiče to je velika prijevara obzirom što, kao što Zap dolje piše, samo dio troškova je ona stvarna energija koja otpadne na pojedini radijator. Osim toga tu ima još puno faktora kao što je činjenica da stanovi standardno nisu međusobno izolirani i ako ja ugasim sve svoje radijatore grijanje još uvijek ide iz cijevi koje prolaze kroz moj stan, a ide i kroz strop (najviše iz stana ispod) te kroz zidove. U tom smislu, ako razdvojimo potrošnju, desiti će se da će stanovi koji su iznad negrijanih stanova, podruma ili otvorenih prostora plaćati znatno više nego stanovi koji su između dobro grijanih stanova. Ukratko, razdijeliti grijanje među stanovima bez prikladne termoizolacije između stanova je loše rješenje gdje se u krajnosti ne naplaćuje stvarni utrošak toplinske energije nego, kao ruski rulet, koga opali opali.

Takvi sustavi s razdjelnicima su već ugrađivani kod nas i desilo se da se računi baš i nisu smanjili, zasigurno ne koliko je bilo rečeno kod same prezentacije tih sustava. Posljedica je da su mnoge zgrade koje su to uvele podnijele zahtjev za povratak na staro stanje, a nemali trošak za razdjelnike je bačeni novac.

Pravi smjer razmišljanja, ako želimo smanjiti račune grijanja u tim starim sustavim, je izoliranje zgrada što uključuje termofasade i zamjenu stolarije kvalitetnijom. Ta se investicija neusporedivo više isplati od ovih razdjelnika koji su skuplji u kompletnoj montaži i održavanju, ako se ne varam, od onog što je navedeno u dnevniku.

leddevet

Tko je glasao

Dobio sam od HEP-a sluzbenu

Dobio sam od HEP-a sluzbenu formulu pomocu koje se odredjuje iznos na racunu (nevjerojatno je do cega se sve moze doci ako se covjek sjeti - pitati), pa cu napraviti jednu matematicku analizu efekata iste (stovise, rezultat bi prema dogovoru s urednikom trebao ici i u jedan strucni mat. casopis), a iste cu predstaviti i ovdje. Nadam se u cca mjesec dana.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Dodatak i odbitak

Bilo bi dobro kad bi od HEP-a dobio i podatak kolika je cijena isporučene topline kod same toplane i koliko, ako uopće, ta cijena utječe na smanjenje cijene električne energije.

leddevet

Tko je glasao

kuzim poantu, ali to je druga

kuzim poantu, ali to je druga razina problema.
radjelnici ili ne - to je razina odlucivanja na koju svako u svojoj okolini moze neposredno utjecati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Profesionalci

Tim poslom se bave u Energetskom institutu Hrvoje Požar i možda upravo netko od tvojih kolega tamo razrađuje taj problem.
http://www.eihp.hr/

Toliko da ne otkrivaš toplu vodu.

leddevet

Tko je glasao

Što se razdjelnika tiče to je

Što se razdjelnika tiče to je velika prijevara obzirom što, kao što Zap dolje piše, samo dio troškova je ona stvarna energija koja otpadne na pojedini radijator.

točno. ja sam npr inženjer strojarstva i termodinamika kao i probelmatika vezana uz energiju mi je prilično bliska i jasna. ali ono što mi nije jasno to su HEPovi računi gdje nije vidljivo što je što.

što se tiče razdjelnika, imam jedan svježi primjera gdje se računi nisu smanjili iako nitko gotovo cijelu zimu nije boravio u stanu a radijatori su bili zatvoreni. potpuno nejasno.

Tko je glasao

Poskupljenja, ugradnja

Poskupljenja, ugradnja brojila, bahatost prvog potpredsjednika vlade...
Prije par mjeseci raspravljali smo o populizmu i nuznosti. Tada ste branili nuznost rezanja po najslabijim a progresivne stope oporezivanja i porez na luksuz populizmom i demagogijom. Sada se cudite kao picek glisti sto se dogadja. Dakle svjedoci smo pljacke ogromnih razmjera za vrijeme vladavine sanadera pri cemu je i Hep prilicno operusan. Te struja aluminiju iz mostara te razni kako se ono zvase buljubasici sto primahu platu a nista ne radise i sad umjesto da se sve to pozatvara, imovina konfiscira i monetizira pa se nadoknade stete poskupljuje struja i grijanje. O Buljubasicima i aluminiju iz mostara vise niti rijeci.
To ne mogu nikako protumaciti nego kao presutni pakt izmedju HDZ-a i SDP-a mi ne diramo vas vi necete dirati nas. Pri tome se sve svaljuje na najslabijeg.
No ipak pocinjete gledati bar na jedno oko.

Tko je glasao

Molim, moze link na mjesto

Molim, moze link na mjesto gdje sam ja to progresivnu stopu oporezivanja nazvao populizmom i demagogijom?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Najava poskupljenja je prošla

Najava poskupljenja je prošla samo relativno tiho. Što se tiče građana, njih ionako nitko ništa ne pita, nemoćni su. Oni koji jesu moćni prikupljaju političkih bodova koliko tko može. Nepravedno je u tom kontekstu spomenuti samo Bandića. Kada je riječ o Zagrebu, ništa manje populistički ne nastupa niti Bernardić kada kaže da će HERA reći koliko je poskupljenje opravdano.

Naime, mišljenje HERE nije značajno u mjeri koja bi odgovornosti oslobodila one koji jedini jesu nadležni za odobriti poskupljenje, to mišljenje nije obvezujuće nizakoga. Neki će se možda iznenaditi ali to nisu gradonačelnici. Odluku donose predstavnička tijela, dakle u Zagrebu Bernardić i SDP a ne Bandić. Njegov "veto" jest populistička izjava ali od svoje stvarne odgovornosti bježi zapravo Bernardić pa nije ništa manje populist od Bandića.

Što se tiče grijanja i cijene, duboko nepravedan je sustav naplate i ne postoje tehničke mjere kojima bi se to moglo ispraviti. Utoliko su stanari, bilo individualno bilo kolektivno, zapravo nemoćni da preveniraju poskupljenja. Dolje je Zaphod ilustrirao jedan od razloga, tzv.paušal koji se nikako ne može izbjeći.

Po meni, jedino što bi imalo nekakvu šansu je šira građanska akcija, na razini grada barem, da se i na grijanje primjene odredbe zakona o zaštiti potrošača prema kojima su kao primatelji uskuge dužni uslugu platiti prema količini i kvaliteti onoga što im je isporučeno. Ustrajnim i energičnim pritiskom bi se politika mogla natjerati da poštuje vlastite zakone.

Primjerice, kod struje, vode i plina se izbjeglo da građani plaćaju gubitke na mreži distributera. Ne vidim opravdanog razloga da se to mora kod toplinske energije. Suočeni s takvim rješenjem, distributeri struje, vode i plina su izravno zainteresirani smanjiti gubitke na mreži jer ih sami plaćaju. Put je to i u veće investiranje od strane distributera. Dokle god je toplanama omogućeno da svoje gubitke prebacuju na leđa građana, nije dobro i treba tražiti odgovornost politike koja to jedina može promijeniti.

Zato umjesto razbijanja glave i uzaludnog trošenja vlastitog novca na tehničke preinake sustava grijanja u zgradama, organizirati se i građanskim aktivizmom krenuti u borbu za pravo potrošača na zaštitu od samovolje pružatelja uskuge grijanja. Prije će uspjeti to nego progurati devu ušicu igle.

B-52

Tko je glasao

Cinizam kao supstitut za rad

Provinciopolis

Tko je glasao

Ma jel moguće

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

kalori-metar ili kako se već zove

Spletom okolnosti živim u vrlo novom stanu - koji ima individualno brojač struje, brojač hladne i tople (!) vode, te - kalorimetar, tj. brojač energije puštene u bojlere (laički naizvano).

Pošto sam po prirodi škrt, a i malo vremena provodim u stanu - jedne zime sam se igrao, namještao sam grijanje na minimum, spavao u bundi i uzbuđivao se gledajući brojače susjeda koji su divljali, dok se moj vrlo sporo penjao (to su neki digatlni brojači, koji se sami "javljaju" HEP-toplinarstvu, daju stanje i svašta).

A onda - šok! Račun :) Ono, debil, platim prvih par računa, nisam ih niti analizirao previše. Ali mi se nisu činili maleni - pa sam ih išao analizirati. Računica pojednostavljeno ide ovako:

Korisnik bla bla : =300 kn
Specifikacija:
Dovođenje te i te količine topline (vode, pare, nečega) do stambenog objekta, održavanje sustava, ljubavnica, ljetovanje i školovanje djece direktora = 255 kn
Individualna potrošnja očitana turbo-ultra modernim brojačem = 45 kn

Na upit predstavnika stanara HEP-O - rečeno je da se takav obračun primjenjuje u zgradama gdje SVI imaju brojače - budući HEP ima tolike i tolike troškove čak i kada bi svi zatvorili svoje radijatore - i da je to trošak hladnog pogona koji moramo plaćati.

Toliko.

Tko je glasao

ljubavnica, ljetovanje i

ljubavnica, ljetovanje i školovanje djece direktora = 255 kn

ovdje si pogodio i više nego što možda misliš, kuća do mene...

Tko je glasao

Svaki otpor je uzaludan !

(bit ćete asimilirani ... tj. pojedeni !)

Slično je i u Rijeci. Od početka ove godine "grijanje" je poskupilo 40%. Još od predlani sistem obračuna se promijenio, tako da se odlučilo naplaćivati grijanje samo u mjesecima kada se grije, koliko se potroši, a u ostalim mjesecima samo "paušal" koji se nekad obračunavao po kvadratima, a onda se prešlo na obračun po instaliranoj snazi. Kao, tako će biti jeftinije potrošačima, iako se većina protivila promjenama i bio im je bolji uprosječeni način obračuna za cijelu godinu.

Sve u svemu, prošle i ove godine, u ljetnim mjesecima kada se uopće ne "grije" računi su dosegli iznose, kao do pred par godina u 10. i 11. mesecu kada se "grijalo". U 1. i 2. mj. ove godine, kada je bilo vrlo hladno, računi su dramatično porasli, unatoč štednji, senzorima-brojačima i termostatskim ventilima. To je još i dodatna gnjavaža, jer po cijeli dan voda "klokoće" u radijatoru, živcira to, i dnevno treba bar 3-4 puta namještati željenu temperaturu na ventilima.

Nisam se trudio biti 100% precizan i točan u činjenicama, jer to i onako nije bitno !

Bitno je, da se uopće i ne griješ na radijator, plaćaš cca nekih 35% nekog "paušala", a on opet može biti po volji velik, koliko riječkom ENERGu zatreba.

I tu ne možeš ništa ! - jer kupili ste stan s takvom i takvom instalacijom, i izvolite to održavajte !
To je odgovor na žalbe i moljakanje za malo milosti ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

trosak hladnog pogona je ono

trosak hladnog pogona je ono sto placas ljeti.
ne vidim teoriju po kojoj bi hladni pogon zimi mogao ciniti 85 %.
anyway, siguran sam da postoje i studije na tu temu (ako stignem potraziti cu ih na netu), pa bi vise volio pricati na tom temelju.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

živi bili...

... moj matematički um se jako razočarao tim zadnjim računima, i sam sam bio šokiran.

Dapače, ovu zimu je najava da će HEP-opskrba proglasiti sve te brojače - neispravnima! :) I da će prijeći na obračun po "utrošku zgrade dijeljeno broj kvadrata".

Čim dobijem prvi račun s potrošnjom za zimski mjesec, skeniram pa pošaljem. Ja sam se valjdao od smijeha (tuge) kada sam ga izanlizirao.

Inače, bio je i HEP-Opskrba predstavnik na sastanku i objašnjavao da oni imaju kalorimetar za zgradu i da oni moraju naplatiti ono što su isporučili, a da je strašan pad temperature dok oni tu vodu potjeraju do sedmog kata i nazad - i da se njih ne tiče da li mi trošimo tu energiju ili ne - oni su je isporučili. Treba prisustvovati takvom sastanku i zadržati mozak, nije to lako.

p.s. Kolikogod mi teško to bilo priznati - na neki način su u pravu. Kada bi (ekstremni primjer) svi imali kalorimetre i kada bi svi isključili radijatore - i dalje bi toplana trošila ogromnu količinu goriva za "topli pogon" - ta toplina je fakat samo - ventil od tebe... a netko to mora platiti.

Tko je glasao

meni se cini da vece zgrade

meni se cini da vece zgrade moraju imati svoju dodatnu stanicu za podgrijavanje..

tak da ne kuzim kak su vam to objasnili da HEP tjera vodu do 7kata kad bi to trebla raditi ta lokalna toplinska stanica... a Toplana tjerati toplu vodu samo do nje?

koja bi ako je sve ok projektirano trebala biti negdje u podrumu... sifra: jel imate neki kotao u podrumu tj odrzavanja istog na racunu za pricuvu?

ova cijena koju su vam tako lijepo objasnili je zbog gubitaka toplane pod zagrebackim cestama.. koji su samo da se zna ogromni

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ovdje ima zanimljivih

ovdje ima zanimljivih informacija:
http://www.predstavnikstanara.hr/forum/viewtopic.php?f=33&t=110

brzinski, s nogu, jer moram ici:

Ističem da se preko razdjelnika obračunava oko 70% potrošene topline, a onih 30% se uzima kao gubici topline u npr. isijavanju topline na dijelu cijevi koji su od kotlovnice do radijatora. Taj dio se i dalje obračunava prema kvadraturi stana.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ističem da se preko

Ističem da se preko razdjelnika obračunava oko 70% potrošene topline, a onih 30% se uzima kao gubici topline u npr. isijavanju topline na dijelu cijevi koji su od kotlovnice do radijatora. Taj dio se i dalje obračunava prema kvadraturi stana.

prevedeno bi to znacilo da je :

i kaj to sad znaci?
1. ...30% je ovo ....održavanje sustava, ljubavnica, ljetovanje i školovanje djece direktora = 255 kn

2... 70% ovo ......Individualna potrošnja očitana turbo-ultra modernim brojačem = 45 kn

znaci nekaj ne stima debelo..

dakle po zapovom racunu bi trebalo biti stavka 1. (ukupno 64,29kn) znaci 30% je 19,29kn

ili ti kalorimetri u stanu ne znace nista... tj. zap si ih je postelal "prebrikal" pa ne mjeriju kak se spada.. i u stvari bi da je sve "posteno" zap trebal placati stavku 2..
punih 595kn... tj. ukupno 850kn

e zap zap... pa kak mozes biti takav... kaj ne vidis da je Toplana u gubicima?

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ima, da

Iako ispada parodksalno - razdjelnici služe samo zato da bi se obračunao omjer utrošenog IZMEĐU stanara... jer će HEP toplinarstvo uvijek tvrditi "mi smo isporučili vašoj zgradi ŽBLJ nečega - a vi sada to platite, svejedno nam je po kojem ključu dijelite"... tako da je ušteda vrlo sporna...

Tko je glasao

a postoji i jos jedna dodatna

a postoji i jos jedna dodatna stvar.. toplana je danas tj. jucer bila na 1/3 do 1/2 cijene napr. etaznog grijanja na plin... i uz sve gubitke pod cestama..

meni se svida uvodenje kalorimetara i mislim da je to dobro, no ocigledno bi trebalo uvesti jos jedan na ulaz u kucu kako ne bi bilo dileme tko je pogubio "toplinu" jer ovo kako je to krenulo tj. kak si objasnil fakat ne sluzi nicem osim da se malo rasiri biznis ugradnje kalorimetara

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

točno...

I možda gore @hatzi nije dobro shvatio - po zimi (dok toplana radi punom parom) se ne radi o hladnom pogonu - nego o "toplo-hladnom pogonu"...

Dovoljno je zamisliti zgradu u kojoj svi stanari dobiju na lutriji i odu šest zimskih mjeseci na Karibe... i svi zatvore radijatore...

Naravno da će opskrba imati nekakav kalorimetar kod sebe (topla cijev 2 FG), reći - na zgradu br. 5 otpada 4,8% isporučene topline... u sustav nam se vratilo toliko... i da će naći načina da to i naplati, bez obzira što su radijatori zatvoreni.

Kažem - u ekstremnom primjeru gdje svi građani zatvaraju svoje radijatore - računi ne bi bili svedeni na nulu, niti blizu - budući HEP jamči da će onaj tren kada radijator otvoriš, u roku par minuta (sati) prostorija biti zagrijana... a imati takvu uslugu ipak - košta.

Tko je glasao

Da, trebao sam biti

Da, trebao sam biti precizniji, radi se o toplo-hladno pogonu, i postoji zajednicko brojilo koje mjeri ukupno isporucene kalorije (kod mene to brojilo pokriva cijelu zgradu, tj 8 ulaza i 4 toplinske stanice) - to je broj koji toplana mora zaracunati. U njemu nema gubitaka pod cestom, osim implicitno kroz visu cijenu energije. Uz sve to, podaci na koje sam nailazio su govorili o 25-40 % ustedama na ukupnoj potrosnji, dakle, ukupnom racunu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

?

Jel to znači ako zatvorim svoj radijator da će mi račun iznositi 60-75% od "punog računa" kao da se grijem bez razdjelnika sa širom otvorenim prozorima?

Mislim da se moj račun onda vrlo dobr uklapa u tu procjenu.

U svim računima zajedno zbrojena je SVA energija, i ona izgubljena u "normalnom postotku", ono što "curi" i sva potrošena - dakle - gorivo koje se sagori, trošak održavanja i plaće. Sve to HEP toplinarstvo na ovaj ili onaj način fakturira, svejedno na koji način.

Tko je glasao

Jel to znači ako zatvorim

Jel to znači ako zatvorim svoj radijator da će mi račun iznositi 60-75% od "punog računa" kao da se grijem bez razdjelnika sa širom otvorenim prozorima?

da, otprilike točno hehe.

pitaj hep neka ti pošalju objašnjenje bilo kojeg njihovog računa.

Tko je glasao

dobra ideja, a kad bi se to

dobra ideja, a kad bi se to organiziralo da velik broj kućanstava bude priključen, vjerojatno bi se moglo i povoljnije nabaviti brojila, ne bi bio problem da još koji mjesec svi subvencioniramo cijenu grijanja iz toplane ako bi to značilo da će se stvari popraviti i da će ubuduće svima nama biti lakše.

Tko je glasao

Prolijevanje pune kante mlijeka

Tko je glasao

Nije cinizam nego besćutnost

Čovjek na vlasti u Čačićevom primjeru nije ciničan, On je besćutan, a kao takav nikad ne bi ni prismrdio vlasti da djeluje u standardnoj demokratskoj državi. Mi, godinama imamo na vlasti ljude negativne selekcije, koji gaze svih osim onih koji ih opslužuju. U što smo duže u ovoj "demokraciji" to gori kao ljudi dolaze do vlasti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci