Tagovi

Čime se hvali Vlada, Linić i Porezna uprava

Danas smo dobili priliku iz izvora Vlade (twitter) i Porezne uprave vidjeti "fantastičan" rezultat koji je polučio Linićev stup srama - popis poreznih dužnika.

Poslovično "objektivan" Jutarnji donosi članak:
PUNI SE PRORAČUN U samo mjesec dana porezni dug je smanjen za 54,8 milijuna kuna!
http://www.jutarnji.hr/u-samo-mjesec-dana-porezni-dug-je-smanjen-za-54-8...
dok nešto ipak oprezniji Dnevnik.hr prenosi informaciju objavljenu na vladinom twitter-u koja sadržava sljedeće elemente:

299 poreznih obveznika u cijelosti je uplatilo svoj dug i to iznosi 21.694.620,23 kune
665 poreznih obveznika djelomično je uplatilo svoj dug te je palo ispod granice kriterija za objavljivanje i to iznosi 33.130.170,23 kune.

U, kako kaže "objektivni" Jutarnji, SAMO mjesec dana Porezna uprava je uspjela naplatiti ravno 0,17% poreznog duga objavljenog na listi ili tek tisućiti dio ukupnog poreznog duga od 54 milijarde - cifra kojom je Linić baratao najavljujući stup srama.

Kao što znamo iz izjave šefice porezne uprave, popisom obuhvaćeno oko 34 milijarde dok o tome tko je uključen u onih 20 razlike između ukupnog i popisom obuhvaćenog poreznog duga, nemamo baš suvislih informacija.
No, budući u popisu nema npr. DIOKI-ja a i nekih drugih velikih firmi za koje postoje informacije o blokadama nije teško zaključiti tko se u toj razlici skriva.

Taj tisućiti dio poreznog duga platilo je manje od 1% objavljenih poreznih dužnika što jasno pokazuje na koji je profil dužnika Linićave mjera imala najviše utjecaja.

Očito je da se radi o dužnicima čiji je dug daleko manji od prosjeka koji dobijemo ako ukupni dug obuhvaćen listom (34.000.000,00) podijelimo sa 108.000 poreznih dužnika, a što iznosi oko 315.000 kuna

Prosječni iznos duga naplaćenog u cijelosti iznosi 72.557 kn ( 299 dužnika uplatilo je 21.694.620,23 i time u cijelosti zatvorilo svoje dugove)
Prosjecni iznos duga naplaćenog do granice za objavu iznosi 49.819,00 (665 dužnika uplatilo je 33.130.170,23

Kako to izgleda na samim listama?

Pravne osobe:
od 2843 dužnika čiji se dug kreće u rasponu od 1.000.000 do 300.000.000 - djelomično su svoj dug platila 3 (tri) dužnika
Od 2063 dužnika čiji se dug kreće u rasponu od 500.000 do 1.000.000 - djelomično je svoj dug 10 (deset) dužnika
Od 883 dužnika čiji se dug kreće u rasponu od 400.000 do 500.000 - djelomično je svoj dug zatvorilo 9 (devet) dužnika
od 1313 dužnika čiji se dug kreće u rasponu od 300.000 do 400.000 - djelomično je svoj dug zatvorilo 58 (pedeset osam) dužnika

Kako su porezne liste složene po veličini duga, zanimljivo je napomenuti da se prvi uplatitelj među pravnim osobama nalazi na 1340-tom mjestu sa ukupnim iznosom dugovanja od 2.325.952,41 koji nije u cijelosti podmiren već umanjen na iznos ispod kriterija za objavu.

Na 1339 kapitalaca prije njega sa mnogostruko većim dugovima stup srama nije ostavio nikakav dojam.

Isto ili slično stanje se može vidjeti i kod obrtnika:

od 409 dužnika koji duguju od 1.000.000 do 41.000.000 kuna - nitko
od 1550 dužnika s dugom između 500.000 i 1.000.000 kuna - 1 (jedan) platitelj
od 1158 dužnika s rasponom od 400.000 do 500.000 kuna - 1 (jedan) platitelj
od 1835 dužnika s rasponom od 300.000 do 400.000 kuna - 3 (tri) platitelja
od 2766 dužnika s rasponom od 200.000 do 300.000 kuna - 10 platitelja
od preostalih 5311 obrtnika koji su dugovali između 100.000 i 200.000 dug je podmirilo oko 200-tinjak dužnika s naglaskom plaćanje iznosa koji je dostatan da ih se makne s popisa poreza (dug ispod 100.000)

Iako nisam provjeravala listu građana - vjerujem da je tamo princip isti.

Čime se onda hvali Porezna uprava i Vlada na twitter-u?
Svojom nemoći da one koji su posredno i neposredno izazvali i krizu pa samim tim i velika dugovanja poreznoj upravi, natjera da plate porez?
Svojim velebnim uspjehom guljenja do kosti najmanjih, naplaćujući od njih manje od četvrtine onoga što drzavi duguje država sama kroz porezno dugovanje HRT-a?

Postoji li još ikakva iluzija u kojem pravcu vodi politika ove vlade, ili ćemo se i dalje praviti blesavi da ove mjere imaju ikakav drugi smisao doli izvući zadnju kunu iz džepova onih najpoštenijih?

I na kraju, dokle ćemo nasjedati na prozirne manipulacije kojima se uspjehom proglašava totalni debakl od 0,17% učinka u komediji zvanoj "Popis poreznih dužnika" u režiji amatera Slavka Linića?

Za razliku od njega Kosorica je barem imala "muda" za jaja stisnuti INU i HEP. Dok evo, unatoč popisu, mi danas ni ne znamo dali i koliko te dvije firme ponovo duguju.

Komentari

Gos. Liniču

Gospodinu Liniču kazali ste da se od ove godine uvodi POREZ na IMOVINU stime da neće više biti KOMUNALNOG ( da je to izmišljotina uzimanja novca izmišljena u komunizmu ) a upravo danas sam dobila nove čekove za plačanje komunalnog i to za cijelu godinu i još da čekamovaš porez na imovinu . Pa zar vi stvarno mislite da mi sirotinja spavamo na novcu da samo plačamo svima kome što treba itko god smisli novi porez , namet ili se cijene dižu prema potrebi od struje, plina. Plinara ili elektra ili toplana ako zapadnu u gubitke zbog svojih velikih menađerskih plača , gubitaka u instalacijama (jer nisu ništa ulagali dok su imali nvca nego su si ga dijelili u plače) a sada neka mi sve to pokrivamo , njihov nemar ..Kako gos..Liniču kako ako ti daju za 34 g. staža 1800kn mirovinu , kako da se to sve podmiri ,ili ( po vašem što u socijalnoj skrbi traži ) da se proda ( jedino krov nad glavom i to onaj tko ima )i da postaneš beskučnik , jeli je to riješenje..Srce da te zaboli kad vidiš koliku mirovinu sam dobila za toliki staž a opet gledam mlade rome ( kupovao je od mene auto pa takoi znam za to )ima 2000 kn. socijalne pomoči ,nikadse nije digao u 5 sati pa išao na posao gdije ga je čekao samo mobing , vrijeđanje prijetna otkazom itd....i samo se razboliš ,a to je opet nova šteta po nas jer još i tu su veliki izdaci ,samo doktor ti (smije )prepisati samo zadnju kvalitetu lijeka što ti nikako ne pomogne nego ideš sve dublje u druge bolesti...Pitam se kada ili još bolje dali će ikada doći dan kada čete vi MOČNICI početi misliti da mali čovijek dok ovo sve poplati več je u debelom minusu a kako da proživi ,kupuje lijekove jede zdravu hranu (kako preporučujete) kako , kako ,kako....odgovotite nam dajte nam savjet ako mislite da neznamo tu mirovinu pravilno raspodijeliti samo ne da dijeca preuzmu na sebe brigu kada i oni sami nemaju za sebe nego čekaju ako možemo da mi njima još pomognemo.....Voljela bih da dobijem odgovor na ovaj komentar iako bi imala još mnogo toga za pisati............

Tko je glasao

Lista kao alibi za necinjenje nuznog tamo gdje treba U SUSTAVU

izuzetno vazan clanak za shvacanje sto je Liniceva lista.. biti cu slobodnija i veliki dio iskopirati..

umjesto otkaza sluzbenicima porezne uprave koji ne rade dobro svoj posao, Linic se bavi nebulozama koje na koncu nece imati nikakav financijski efekt, osim ako ipak imamo pravnu drzavu pa ga svi osteceni tuze, no onda ce ga imati hrabri.. zasluzeno..

ovo sto kopiram nije jedinstven slucaj, dapace ima mogih koji su postali duznici radi rada tj. neznanja i nerada sluzbenika PU.. iz raznih razloga.. Linic ni ne pokusava uvesti reda u svoj resor ili barem ne dopustiti daljnju stetu koju sluzbenici rade mnogima.. Meni je neshvatljivo da niti jednom rjecju nigdje nisam nasla spomenuto kakobi trebalo srediti stanje sa zaposlenicima PU jer tamo ima viska preko svake mjere onih koji su do sad pogodovali, onih koji ne znaju, onih koji su radili iz osobne koristi i gomila onih koji nece ili ne znaju raditi.. Kad bi Linic krenuo od sebe, od svog resora, otpustio viskove, otpustio one koji su radili stetu po bilo kojoj osnovi te od te sluzbe napravio strucnu sluzbu ljudi koji razumiju sto rade, koji znaju i sami izracunati tablice (obrasce) iz kojih godinama iskljucivo prepisuju rezultate u svoje porezne programe.. koji bi suradivali sa poreznim obveznicima te tako poboljsali naplatu poreza.. e onda bi bili na pravom putu.. ovo sto radi je sramota od neznanja i nemara.. ministarskog posla ali i porezne politike opcenito..

Nezadovoljan je što i za njega ne vrijedi da je 'nevin sve dok se (barem konačnim poreznim rješenjem, ako ne i pravomoćnom sudskom odlukom) ne utvrdi da je kriv', odnosno porezni dužnik. Objavljivanje imena navodnih poreznih dužnika prije konačnih (poreznih) rješenja štetno je izricanje (o)suda prije suđenja (prejudiciranje).
Unatoč tome Ministarstvo financija protivno Općem poreznom zakonu (OPZ) objavljuje u medijima da je netko porezni dužnik i prije nego je postojanje duga utvrđeno konačnim poreznim rješenjem. Slavko Linić, ministar financija, u panici od bankrota Republike Hrvatske 'nema vremena' čekati ni konačna porezna rješenja, a kamoli pravomoćne sudske odluke kod osnovano spornih poreznih dugova.

Navodni dug Što je porezni dug? Je li to iznos koji su obveznici poreza sami prijavili i Porezna uprava ne osporava ili je to sporni iznos koji poreznici pokušavaju nezakonito (iznudom) utjerati prije konačnoga poreznog rješenja?
Navodni porezni dug Alena Bubala (kao poreznog jamca) zasnovan je na nedokazanoj sumnji poreznih službenika Vlade Poljaka, Maria Muse, Marice Jurković, Đurđice Kralj i Ljubomira Mikića. Na tu ničim dokazanu sumnju petero poreznika se Alen Bubalo žalio Službi za žalbe Ministarstva financija, ali do danas nema nikakvog odgovora.
Prema članku 167. OPZ-a žalba odgađa izvršenje. Ako je iznimno (podvlačim iznimno - članak 77. OPZ-a) žalba nesuspenzivna, porezno rješenje prema članku 88. OPZ-a mora u izreci imati napisano da je to tako, a u obrazloženju poziv na točnu odredbu zakona prema kojoj u tom slučaju žalba ne zadržava izvršenje (nije suspenzivna).
U mućak izmjenama OPZ-a od srpnja ove godine usvojenim na brzinu radi objavljivanja popisa (navodnih) poreznih dužnika, barata se pojmom 'dospjeli dug' (u odredbi o objavi popisa), ali se izrijekom ne definira (kao ni u cijelom OPZ-u) kad je dug dospio.
Nema (razumnog) tumačenja prema kojemu porezni dug može biti dospio dok ga obveznik poreza, po istom OPZ-u, nije dužan platiti. A nije ga dužan platiti sve dok rješenje nije postalo konačno (kao što proizlazi iz ranije točno pobrojenih odredbi OPZ-a).

Porezna uprava je Alena Bubala i kazneno prijavila (Područni ured Zagreb, br: 215-02/07-01-34). Tu je kaznenu prijavu Općinsko državno odvjetništvo odbacilo (K-DO-2009/11).

Uzaludna lekcija U odbacujućem rješenju Marina Jakšić iz Državnog odvjetništva navodi: 'O postojanju osnovane sumnje, kao relevantnog stupnja sumnje za pokretanje kaznenog postupka, može se zaključivati samo na temelju činjenica i dokaza, materijalnih ili personalnih, koji bi sami za sebe i u svojoj ukupnosti ukazivali da je počinjeno kazneno djelo i da ga je počinila osumnjičena osoba, ali ne i temeljem presumpcija, a na koji je način zaključke o bitnim činjenicama donijelo porezno tijelo.'
Kad kaznenu prijavu podnosi (u pravilu anonimni) pojedinac, navode valja provjeriti bez obzira što nema dokaza. No nedopustivo je da Porezna uprava kazneno prijavljuje obveznike poreza bez i jednog dokaza. Petero imenovanih poreznika, ako je točan navod Državnog odvjetništva, morali bi na Zavod za zapošljavanje.

http://liderpress.hr/blogovi/pravda-za-sve/poreznici-iznudama-utjeruju-n...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Osobno znam nekoliko sličnih

Osobno znam nekoliko sličnih slučajeva kojima je sudski postupak u tijeku, a koji jesu na listi.
A svi znamo i koga nema na listi....

Pitanje je samo što želimo vidjeti....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Dnevnik je napisan na

Dnevnik je napisan na pretpostavci da lista pruza vjerodostojan i relevantan podatak, te je po toj osnovi napravljena analiza - sto mi se svidja.

No onda mi nije jasno, po kojoj se onda osnovi posatvlja pitanje koliko su duzni INA i HEP? Da su duzni bili bi na listi. Btw, danas u novinama pisu i o modelu (naplate kroz nekretnine) kojim ce HRT regulirati svoje obaveze prema poreznoj.

Nadalje, nije mi jasna poanta. Sto bi bilo bolje da od nikoga nije naplaceno nista, te da se dugovi prema proracunu i dalje kumuliraju, kao sto je to bilo za mandata Jadranke "s mudima". Ja bi osobno vise volio da je Jadranka umjesto na "mudima" inzistirala na uvodjenju reda, kao sto se radi sa ovom listom SVIH duznika.

Istina, najveci duznici nisu platili, no to ni na koji nacin ne predstavlja odustajanje od naplate. Ta ce poduzeca ili u otpis, ili u pseudo-nacionalizaciju kroz model ulaska drzave u vlasnicku strukturu AKO drzava utvrdi da postoji odrzivi interes ocuvanja radnih mjesta.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ta ce poduzeca ili u otpis,

Ta ce poduzeca ili u otpis, ili u pseudo-nacionalizaciju kroz model ulaska drzave u vlasnicku strukturu AKO drzava utvrdi da postoji odrzivi interes ocuvanja radnih mjesta.
...a tko će to u DRŽAVI utvrditi, naime to da postoji odrzivi interes ocuvanja radnih mjesta, da li država ulazi kao dioničar ili vjerovnik, koliko vrijedi poduzeće koje ne može plaćati trošarine ili PDV da bi se mogla projektirati nova vlasnička struktura, gdje je stotinu novih članova uprava koji bi trebali voditi te nove "državne" kompanije.
Pa država ne zna na tržišne noge postaviti ni poduzeća iz svog portfelja, a kamoli ove propalitete. Pretvorba i privatizacija je započela sa 2000 društvenih poduzeća. Nakon 20godina država još uvijek muku muči sa stotinjak poduzeća u državnom vlasništvu, a sad bi ih trebalo biti nekoliko tisuća. Da li to znači neki novi ciklus privatizacije? Kako će se upravljati tim portfeljem, preko državnog holdinga ili raspršeno preko "nadležnih" ministarstava?

Tko je glasao

Iskreno sumnjam da Linic ima

Iskreno sumnjam da Linic ima namjeru drzati ih u drzavnom vlasnistvu. Alternativa je stecaj i zatvaranje radnih mjesta. Ako postoji odrzivi model prevladavanja krize smatram da je vrijedno pokusati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

interesantno je da sve sto se

interesantno je da sve sto se bavi proizvodnjom tjeraju u stecaj.. bez preustroja a sve drugo se spasava..

osim stecaja za gore navedene postoji jos i model prodaje bud zasto vec nekome pogodnom, za sumu koja je svakako ispod vrijednosti nekretnina koje poduzece posjeduje.. tako da ni slucajno ne bi bilo potrebe za odrzavanjem proizvodnje..

ako se i nade netko tko bi zno sto bi sa firmom onda ga se uvjetuje ostankom barem 30% prekobrojih zaposlenih bez promjene kolektivnih ugovora.. to je tek toliko da izgubi volju za kupnju.. a ako je toliko lud da sve to kupi onda tek naide na sto problema oko dozvola, struje i ostalih bakraca..

ne svidaju se nasim vodecim oni koji znaju i mogu cak ni ako stvarno imaju zdravog kapitala.. bolje prodati nekom polumuljatoru za 1kn

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

preko novih managerskih

preko novih managerskih ugovora...

za nove kredite

i novu privatizaciju nakon sanacije od 1kn

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

No onda mi nije jasno, po

No onda mi nije jasno, po kojoj se onda osnovi posatvlja pitanje koliko su duzni INA i HEP? Da su duzni bili bi na listi.
DIOKI?
DINA?
CONING? (u revizorskom izvjescu s 31.12.2011 Conning na ime poreza i doprinosa drzavi duguje 3.517.406,92 kune no, zanimljivo, njega nema u popisu poreznih duznika)
da mi se da sada traziti mogla bih ti ostaviti brdo primjera koji ukazuju na:
1. nevjerodostojnost objavljene liste
2. svrhu objaviljivanja takve liste kojoj nije cilj uvodjenje financijske discipline, već čista manipulacija
3. namjeru ministarstva financija da porez naplati iskljucivo od manjih duznika dok se vecima i dalje ostavlja mogucnost nesmetanog pumpanja dugovanja

Najveci duznoci s liste su u 85% slucajeva blokirane, a u velikom omjeru i firme koje su vec izbrisane iz sudskog registra u razdoblju od kraja srpnja do danas tako da je i to dovoljan indikator motiva, ciljeva a i dosega ove i ovakve liste.....
Analiza rezultata to sve samo potvrđuje.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

tako da je i to dovoljan

tako da je i to dovoljan indikator motiva, ciljeva a i dosega ove i ovakve liste.....

a gle, u napasti sam da prokomentiram kako se "o ukusima ne raspravlja", ali stvar je preozbiljna. ono u cemu ti vidis iskljucivu zelju za manipulacijom, medjunarodne rating agencije vide uvodjenje reda.

Agencija Fitch podigla rejting Hrvatske s negativnog na stabilan!

gotovo jedini parametar na cijoj smo osnovi mogli dobiti podizanje ratinga je uvodjenje reda u drzavne financije, ukljucujuci tu i naplatu poreza, buduci su nam ostali indikatori negaitvni.

pa sad ako s jedne strane odvazem tvoj dojam "o motivima, dosezima i ciljevima", a s druge strane stavim misljenje kreditne agencije, o cijem misljenju ovisi ne samo cijena po kojoj ce se drzava zaduzivati, vec i cijena (kamata) primjerice svih stambenih kredita, onda je bar meni stvar nedvosmisleno jasna.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Fitch i ostali jebivjetri City-ja - ha, ha...

Nema to nikakve veze s redom ili neredom u državi- u pitanju je reket globalnih proizvođača kriza - samo tolko usput da ne bi delali nauku od kreditnog rejtinga bilo koga!

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/ocuvanje_kreditnog_rejtinga_sredili_b...

Tko je glasao

Ne treba raditi predstavu od

Ne treba raditi predstavu od činjenice da nam je jedna agencija po jednom parametru dosijelila plus umjesto minusa. Radije pogledajmo o čemu se tu zapravo radi.

Pozitivna ocjena zapravo znači jedino to da se pod jednakim ili povoljnijim uvjetima država može nastaviti zaduživati kod domaćih banaka, kod stranih ne.

Koliki je to i koji uspjeh vlade možemo vidjeti iz činjenice da je ostalim zemljama rejting snižavan isključivo zbog rizičnosti daljnjeg kreditiranja, odnosno nemogućnosti banaka da dalje pokrivaju sve rizike. U našem je slučaju ispravnije ocijeniti da su domaće banke kreditori još uvijek financijski dovoljno snažne da pokriju rizik nastavka poslovanja s državom. Zbog toga ova mala i tek djelomična promjena rejtinga nije toliko zasluga vlade, a pogotovo ne isključiva, već više snažnog i stabilnog domaćeg bankarskog sektora.

Ono čime bi se sama vlada mogla dičiti još uvijek čekamo, kao Godota.

Naravno da uvođenje reda u državne financije znači puno, no ni tu ne valja pretjerivati. Red se uvodi, ali gdje i kod koga? Kod malih i nemoćnih dok veliki i moćni nisu pritisnuti ni do mjere "pribijanja na stup srama". Zbog toga i ne znači puno ovih par desetaka milijuna kuna prikupljenih na ime zaostalih poreza i doprinosa a kamoli da bi se porezna ili bilo tko time trebao ili smio hvaliti. Kad promiču milijarde, nije senzacija utjerati milijune.

B-52

Tko je glasao

Zbog toga ova mala i tek

Zbog toga ova mala i tek djelomična promjena rejtinga nije toliko zasluga vlade, a pogotovo ne isključiva, već više snažnog i stabilnog domaćeg bankarskog sektora.

ne razumijem sto zelis reci. da je rating BBB- (korak do smeca) rezultat rada banaka (i hnb-a, tj. rohatinskog), a ne drzave u zadnjih desetak godina?

Pozitivna ocjena zapravo znači jedino to da se pod jednakim ili povoljnijim uvjetima država može nastaviti zaduživati kod domaćih banaka, kod stranih ne.

to nije tocno - fitch je zadrzao kreditni rating hrvatske na istoj razini i za domace i za vanjsko zaduzivanje, a prognoza trenda sa "negativnog" u "stabilni" je promijenjena za oba vida zaduzivanja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

RATING Updated 5 September

RATING
Updated 5 September 2012
Republic of Croatia
Rating Agency Long Term (LT) Rating
Foreign Currency Domestic Currency
LT Rating Outlook LT Rating Outlook
Fitch Ratings BBB− Stable BBB Stable
Moody's Baa3 Negative Baa3 Negative
Standard & Poor's BBB− Negative BBB− Negative

EU Member States and Candidate Countries

http://www.hnb.hr/eindex.htm

doma je BBB, za van je BBB-

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da, i? Po cemu je to u

Da, i?
Po cemu je to u suprotnosti sa onime sto sam ja napisao?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

sorry, krivo citano..

sorry, krivo citano..

procitala sam da su vanjski i domaci isti, a ne da su oba zadrzana na istom..

korektno je to sto tvrdis..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u minusu

u minusu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a ti onda jos jednom procitaj

a ti onda jos jednom procitaj sto je napisao sm, a sto ja kao reakciju na njegov upis, pa mi onda detaljno korak po korak objasni u cemu se krije moja "vojnicka nelogicnost" u upisu, te kako razlika u domacem i stranom ratingu demantira moj upis.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Tvoja vojnička nelogičnost se

Tvoja vojnička nelogičnost se ne krije, ona se jasno vidi u manje ili više perfidnom podvaljivanju.

Ja naime nisam napisao da je rejting posljedica rada banaka već njihove stabilnosti i mogućnosti da i dalje pokrivaju sav rizik zaduživanja države. To i ovo što podvaljuješ nije isto.

Što se tiče samog rejtinga, ovo što sam napisao je rečeno u dnevniku HTV-a. Jasno i glasno je rečeno da ćemo se vani moći zaduživati pod istim a kod domaćih banaka po istim ili čak nešto povoljnijim uvjetima.

Ne pišem dakle o domaćem i stranom rejtingu već o tome pod kojim će se uvjetima država moći dalje zaduživati.

Ako me već želiš demantirati, umjesto da podvaljuješ, izbaci kakav primjer smanjenja kamate na ino kredite. Ili barem neki drugi povoljniji uvjet od dosadašnjih.

B-52

Tko je glasao

Ja naime nisam napisao da je

Ja naime nisam napisao da je rejting posljedica rada banaka već njihove stabilnosti i mogućnosti da i dalje pokrivaju sav rizik zaduživanja države.

sto da pisem kad ponavljas nebulozu. :) rating je iskazan drzavi,a ne bankama (koje takodjer imaju svoje ratinge, ali o tome se ne pise na ovom mjestu), i on iskazuje mogucnost drzave da otplacuje svoje dugove, a ne mogucnost banaka da pokrivaju svoje rizike.

ako je nesto ocigledno, onda je to _tvoja_ vojnicka pravocrtnost po kojoj je svaki potez ove vlasti po definiciji los. da je rating pao, pisao bi o odgovornosti drzave. a sad, kad nije, onda je to pak zasluga banaka. da nije temeljeno na falsifikatu (buduci se rating dodjeljuje drzavi, a ne bankama), bilo bi smijesno -- sto si eksplicitno napisao prvim upisom:

U našem je slučaju ispravnije ocijeniti da su domaće banke kreditori još uvijek financijski dovoljno snažne da pokriju rizik nastavka poslovanja s državom.

sto je naravno - neistina, jer se mogucnost pokrivanja rizika banke ocjenjuje ratingom - banke, a ne drzave. tako da ne trebam nesto posebno truditi dikreditirati te, buduci to sasvim pristojno - forsiranjem apriori postavljenje teze "kako god bilo, kriva je vlada, a zasluzna sigurno nije, vec je to zasigurno netko drugi" - radis sam

ps: a ovo vrdanje (i podmetanje o podmetanju, lol):
Ne pišem dakle o domaćem i stranom rejtingu već o tome pod kojim će se uvjetima država moći dalje zaduživati.
slobodno objesi macku o rep, buduci si u prvom komentaru, pisuci o ratingu, sam napisao:
Radije pogledajmo o čemu se tu zapravo radi.

zasto sad bjezis od vlastitih rijeci? zapravo?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Koliko ljubav može biti slijepa?

Razumijem tvoju odanost partiji ali slijep kod očiju doista ne bi trebao biti. Obrušio si se na moj komentar isključivo zato što nisam jednako ushićen činjenicom da nam zemlja nije (još) otišla k vragu i što nisam spjevao odu tvom partijskom šefu.

Pročitaj, ako te sljepilo barem privremeno napusti, još jednom moj komentar i pokušaj shvatiti što je napisano.

Pozitivna ocjena zapravo znači jedino to da se pod jednakim ili povoljnijim uvjetima država može nastaviti zaduživati kod domaćih banaka, kod stranih ne.

Ova je konstatacija izrečena u komentaru u dnevniku HTV-a kad je prenesena "radosna vijest". S njom se slažem i iznio sam je ovdje kao svoju. Zar se tvoji iz partije ne slažu s tom ocjenom? Što ti imaš prigovoriti toj ocjeni? Što ona uopće može značiti osim da ćemo se još neko vrijeme moći zaduživati po dosadašnjim uvjetima?

Ako se već ne slažeš s tim što ja mislim da "pozitivna ocjena zapravo znači", zašto ne napišeš ono što ti misliš?

Ja sam siguran da ocjena ne znači ništa drugo osim onoga što sam tu napisao. Nit je zbog nje Milanović postao ljepši niti će ga itko osim vlastitih partijaša imalo više simpatizirati.

Što sam napisao dalje?

U našem je slučaju ispravnije ocijeniti da su domaće banke kreditori još uvijek financijski dovoljno snažne da pokriju rizik nastavka poslovanja s državom.

Ispravnije ocijeniti ne znači da se ne može drugačije, pa i tako kako ti misliš. Ja međutim na sve gledam kroz druge naočale koje nisu partijske i nemam ni potrebu ni obvezu klicati u čast partije. Vlada je najavila rasprodaje, oni to zovu monetizacija, i time će prikupiti neki novac za još neko vrijeme pokrivanje obveza. Nije učinila ništa drugo. Ne vidim zbog čega im treba klicati.

Na problem zaduživanja sasvim sigurno gledam drugačije i neću pljeskati odluci vlade da rasproda ono malo što je još ostalo kako bi mogla vraćati dugove još neko vrijeme. Svaka vlada je u svom mandatu rasprodala dio društvenog bogatstva i time "čuvala kreditni rejting". Međutim što nakon što se sve rasproda? Što će Milanović onda učiniti? Što ćeš ti onda govoriti?

Milanović je s kukurikašima kupio još malo vremena, dok rasproda i da u dugoročne koncesije sve što se može unovčiti, ali ne vidim da je učinio išta drugo. Štoviše, vidim da se broj nezaposlenih povećava čak i u vrijeme turističke sezone a glavni udar tek slijedi. Vidim istovremeno da se ne čini baš ništa kako bi se olakšalo poslovanje onih koji još išta proizvode. Ta kako da onda plješćem tvojoj partiji koja je izdala sva načela na kojima je osnovana? Gdje je nestala socijaldemokracija? Gdje je nestao čovjek u svemu tome? Onaj mali, običan.

Da sam realan se vidi i po sljedećem što sam napisao:

Naravno da uvođenje reda u državne financije znači puno, no ni tu ne valja pretjerivati. Red se uvodi, ali gdje i kod koga? Kod malih i nemoćnih dok veliki i moćni nisu pritisnuti ni do mjere "pribijanja na stup srama". Zbog toga i ne znači puno ovih par desetaka milijuna kuna prikupljenih na ime zaostalih poreza i doprinosa a kamoli da bi se porezna ili bilo tko time trebao ili smio hvaliti. Kad promiču milijarde, nije senzacija utjerati milijune.

Istakao sa dakle i jedino stvarno postignuće Milanovićeve vlade, točnije Linićevo jer da nije ministar on već netko drugi, pitanje je koliko bi se uspjelo, ali i skrenuo pažnju na činjenicu da tzv. veliki još nisu ni okrznuti a kamoli da se postiglo išta od proklamirane pravednosti.

Imaš li ti možda još nešto što bi se moglo istaći kao stvarno postignuće i stvarni pozitivan potez vlasti? Nemaš i ne možeš imati. Floskula se dakako da nabrojati ali mene, a vjerujem i ostale normalne građane, zanimaju konkretni potezi s konkretnim pozitivnim učincima.

Ne bježim dakle ni od jedne vlastite riječi ali bih volio da ih čitaš zajedno s rečenicama u kojima stoje.

Moraš shvatiti da nisu svi zaljubljeni u Milanovića, da ne očekuju svi od njega da im u zamjenu za "izljeve ljubavi i poštovanja" da nešto u zauzvrat i da si neki još uvijek mogu priuštiti da realno sagledavaju stvari i kritiziraju ono što je loše.

Tebi želim sve najbolje.

B-52

Tko je glasao

Nisam u prilici detaljno

Nisam u prilici detaljno odgovoriti na sve, ali ova dva aspekta tvog upisa moram reagirati.

1. Uopce se nisam obrusio na ocjenu efekata zadrzavanja ratinga, vec na tvoju interpretaciju (onu po kojoj "bi tocnije bilo zakljuciti") uzroka, jer je u potpunosti neistinita i temeljena na falsifikatu.

2. Dakle, po tebi je kreditini rating ocuvan iskljucivo zbog toga sto je drzava u kontekstu cca 10 MILIJARDI kuna deficita utjerala par desetaka MILIJUNA kuna neplacenog poreza. LOL. Stvarno si ociglednom ucinio tezu da drzava nista drugo nije napravila. :) btw, nisi li prije par upisa tvrdio da je tocnije ocijeniti da zadrzavanje ratinga nije efekt djelovanja drzave, vec ocjena sposobnosti banaka da kontroliraju svoje rizike? Ah da, sorry, zaboravio sam: vlada ne radi nista dobro, a ti nikada ne grijesis. :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Partijsko politički monokl u funkciji viđenja i onoga čega nema

Ukoliko želiš sačuvati posljednje mrvice vlastite vjerodostojnosti, bilo bi dobro da skineš taj partijsko politički monokl i sagledaš stvari zdravim očima i razumom. Da ti nešto, vjerojatno odanost partiji, smeta u objektivnom sagledavanju čak i onoga što je eksplicite napisano, vidi se i iz ovoga tvojeg:

2. Dakle, po tebi je kreditini rating ocuvan iskljucivo zbog toga sto je drzava u kontekstu cca 10 MILIJARDI kuna deficita utjerala par desetaka MILIJUNA kuna neplacenog poreza.

Jer, ja nigdje nisam napisao da je rejting sačuvan isključivo zbog ovog ili onog. Štoviše, ni u jednom mome napisu se ne opredjeljujem niti išta ocjenjujem radikalno, odnosno isključivo: Evo što pišem a partijsko politički monokl ti priječi da vidiš:

Zbog toga ova mala i tek djelomična promjena rejtinga nije toliko zasluga vlade, a pogotovo ne isključiva, već više snažnog i stabilnog domaćeg bankarskog sektora.

"Nije toliko" i "pogotovo ne isključivo" jasno govori da ti je vid zamagljen do mjere koja u pitanje dovodi i zdrav razum pri zaključivanju o onome što netko jest ili onome što netko nije napisao.

Svojevremeno smo pisali kako se Šeksu priviđaju bijeli miševi. Tebi se eto priviđa da je napisano nešto što nigdje ne piše. Šteta!

B-52

Tko je glasao

A zasto ti meni nisi

A zasto ti meni nisi odgovorio zasto nema Diokija, Dine i Coninga na popisu poreznih duznika?

Znaci li to da oni nisu duzni porez drzavi (iako nisu isplatili place vise mjeseci i imaju blokiranje ziro racine)?
Mislim - zanimljivo je da si bio u stanju ustvrditi:
No onda mi nije jasno, po kojoj se onda osnovi posatvlja pitanje koliko su duzni INA i HEP? Da su duzni bili bi na listi.
a onda kada ti protu-pitanjem dokazem kako je popis poreznih duznika napravljen selektivno po babi i stricevima - ti to jednostavno ignoriras....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Nisam ti odgovorio zato jer

Nisam ti odgovorio zato jer nemam detaljne informacije kako se formira lista, po kojim kriterijima i u kojem periodu se na nju ulazi, a nemam ni vremena isto istraziti. Citav moj komentar koji spominjes, kao i njegov boldani dio, pisan je pod pretpostavkom da je lista vjerodostojna - sto je bila i osnova mog prvog komentara: po jednoj osnovi pises o listi kao vjerodostojnom izvoru podataka, a po drugoj ne. Dakle, zasto nema nekih firmi? Pa vec si dobila odgovor - pitaj nadlezno ministarstvo ili poreznu upravu. A i ja sam ti vec napisao da ne razumijem zasto od mene ocekujes te odgovore, a sama unaprijed pises da te ne zanima odgovor onih koji taj odgovor trebaju pruziti. Cuj stara, to je trolerski pristup raspravi.

Nadalje, kad smo vec kod preskakanja. I ti si preskocila komentar da je drzava najavila sredjivanje odnosa sa jednim od najvecih duznika, HRT-om, samo zato jer ti ta vijest ne pase u kritizersku matricu. Pa sto onda? Jel ja sad trckaram za tobom, prozivam te, i pokusavam po toj osnovi dikreditirati tvoje upise o drugim temama?

I konacno, ja uistinu nemam vremena (a priznajem, ni motivacije) pisati i citati na pollitici, kao sto sam imao ranije. Usprkos tome sto recimo @luka i @luna pisu da vojnicki disciplinirano skacem u obranu svake teme, mene je zapravo ovdje poprilicno malo, i kada naletim na plahte nerelevantnog teksta umjesto argumentacije, pogotovo ako pocinju recenicom tipa "tko je uopce je**ni...", imam tendenciju takve "rasprave" preskociti i vrijeme iskoristiti konstruktivnije. Kao sto rekoh, imas dobar savjet u potpisu.

Lp, aleksandar


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Što se vjerodostojnosti liste

Što se vjerodostojnosti liste tiče - nigdje nisam napisala da samu listu soamtam vjerodostojnim pokazateljem stvarnih poreznih dužnika, već sam analizirala podatke koje je PU objavila da bih dokazala kako je cijela lista objavljena nepotpuna a posebnim naglaskom da se porez naplati samo nekima - i to najmanjima.

Država je najavila, kažeš, sređivanje odnosa s jednim od najvećih dužnika HRT-om - koji je, btw, u vlasništvu države!!!!!
Ako je tebi to super vijest - meni je to tek teška blamaža i države i porezne uprave.
Što znači sređivanje odnosa?
Dogovor da li će, kada će i koliko platiti?
Pa ta državna firma svake godine ovrši oko 50.000 - 60.000 građana, priskrbljujući Hanžekoviću, Leki i još nekim odvjetnicima enormnu dobit koja je posljedica naplate odvjetničkih usluga koje često višestruko premašuju iznos dogivanja....
Dve uz blagonaklono gledanje te iste države.
Javna TV kuća koju financira svaki građanin na temelju posjedovanja TV prijemnika nikada nije niti smjela postati dužnik da je država radila svoj posao kako spada.
Sa malim obrtnikom koji državi duguje npr. 200.000 kuna zato jer ga je zavaljla neka od državi bliskih firmi - država ne pregovara.
Blokira mu račun i prisili ga da propadne ovršujući mu svu imovinu.
To upravo i jeste tema dnevnika, a ne vjerodostojnost popisa dužnika u smislu iskazanih objektivnih podataka.

Ti si pokušao relativizirati moju tvrdnju da se financisjki discipliniraju samo najmanji - dok se velikima i dalje netransparentno ostavlja mogućnost da rade. Takva relativizacija, pored toga što je vidljiva na prvi pogled, jer logičkim promišljanjem nije teško zaključiti koga na popisu nema - a trebao bi biti - vrijeđa zdravu pamet.
Odgovor ministarstva me ne zanima jer vladu pa i Linića ne vrednujem po riječima nego po djelima.
A djela su jasno vidljiva iz ovakvog popisa i to nikakve riječi ne mogu zamutiti. Pogotovu ne riječi čovjeka koji je hrvatsku javnost slagao više puta i dalje je svakodnevno bezočno laže.
Tebe ne mogu niti imam pravo vrednovati po djelima, no, ako se nađeš u temi koju sam pokrenula s određenim ciljem imam te pravo vrednovati po riječima. Onima koje sada pišeš kao i onima koje si nekada ovdje pisao.
Budući si i ti sam dao svoj doprinos da ova i ovakva vlast stekne moć koju danas ima, između ostalog pišući i na ovom portalu, bogme si u svom nekom proporcionalnom dijelu odgovran i za selektivni i nepošteni popis poreznih dužnika - osobito ako temu dnevnika kreneš relativizirati bez validnih argumenata.

btw - to što te sada nema tako često (a i mnogih drugih zagovornika demokracije iz razdoblja prije izbora) meni samo govori o vašem svesnom djelovanju po kurta-murta sistemu pri čemu ste u prethodnom perioodu poprilično izvaljali javnost - odnosno one koji su u vašem pisanju ovdje vidjeli "svjetlo na kraju tunela".
U tu grupu izvaljanjih ubrajam i sebe....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

A gle, ti si misli sto zelis,

A gle, ti si misli sto zelis, ali da si me pitala i rekao bih ti zasto provodim puno manje vremena na pollitici.

1. Moje osobne zivotne okolnosti su se u ovoj krizi ozbiljno promijenile na gore, i imam puno manje vremena (ali i zivaca) za citanje i pisanje na pollitici (zapravo, ne znam zasto se uopce zamaram sa pisanjem ovog konkretnog odgovora, buduci unaprijed znam da se bavim pisanjem u vjetar).

2. Nemam volje, niti me itko placa da bi bio gromobran i osoba za ispucavanje politickih frustracija samo zato jer sam a) dostupan b) javno deklarirao svoju politicku (neprofesionalnu) poziciju.

3. Iako vec pomalo zvuci izlizano, kvaliteta dnevnika i komentiranja se u zadnjih cca 2 godine na pollitika.com drasticno srozala. Do te mjere da korektnom (ali ne i izvrsnom, jer nema nadogradnje) novom galetovom dnevniku automatski dajem plus, usprkos zamjerkama i osobnim ponizenjima kojima me neutemeljeno izlozio (poput komentara da je sve sto pisem kompromitirano, buduci mi osobna egzistencija ovisi o vjernosti stranci, iako zna da to nikada nije bila istina). Pollitika se danas u prevelikoj mjeri sastoji od nicim podkrijepljenih osobnih misljenja, a ne cinjenica, analiza i argumenata - jer u takvom okruzenju diskreditacija suprostavljenog misljenja recenicom "tko je uopce je**ni..." ne bi prolazila, a danas prikuplja pluseve. Kao i ocigleno neistinita sm-ova interpretacija ratinga, koja unatoc cinjenicnoj neutemeljenosti prikuplja dvoznamenkasti broj pluseva. Eto, to je okruzenje u kojemu ja nisam motiviran sudjelovati.

So, knock yourself out, no mislim da bi umjesto univerzalnog tapsanja, bilo pametnije pogledati koje je autore u posljednje dvije, tri godine pollitika izgubila, a koje dobila. Mene prica sve vise podsjeca na dozin tekst o wikipediji.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

A gle, ti si misli sto zelis,

A gle, ti si misli sto zelis, ali da si me pitala i rekao bih ti zasto provodim puno manje vremena na pollitici.

1. Moje osobne zivotne okolnosti su se u ovoj krizi ozbiljno promijenile na gore, i imam puno manje vremena (ali i zivaca) za citanje i pisanje na pollitici (zapravo, ne znam zasto se uopce zamaram sa pisanjem ovog konkretnog odgovora, buduci unaprijed znam da se bavim pisanjem u vjetar).

2. Nemam volje, niti me itko placa da bi bio gromobran i osoba za ispucavanje politickih frustracija samo zato jer sam a) dostupan b) javno deklarirao svoju politicku (neprofesionalnu) poziciju.

3. Iako vec pomalo zvuci izlizano, kvaliteta dnevnika i komentiranja se u zadnjih cca 2 godine na pollitika.com drasticno srozala. Do te mjere da korektnom (ali ne i izvrsnom, jer nema nadogradnje) novom galetovom dnevniku automatski dajem plus, usprkos zamjerkama i osobnim ponizenjima kojima me neutemeljeno izlozio (poput komentara da je sve sto pisem kompromitirano, buduci mi osobna egzistencija ovisi o vjernosti stranci, iako zna da to nikada nije bila istina). Pollitika se danas u prevelikoj mjeri sastoji od nicim podkrijepljenih osobnih misljenja, a ne cinjenica, analiza i argumenata - jer u takvom okruzenju diskreditacija suprostavljenog misljenja recenicom "tko je uopce je**ni..." ne bi prolazila, a danas prikuplja pluseve. Kao i ocigleno neistinita sm-ova interpretacija ratinga, koja unatoc cinjenicnoj neutemeljenosti prikuplja dvoznamenkasti broj pluseva. Eto, to je okruzenje u kojemu ja nisam motiviran sudjelovati.

So, knock yourself out, no mislim da bi umjesto univerzalnog tapsanja, bilo pametnije pogledati koje je autore u posljednje dvije, tri godine pollitika izgubila, a koje dobila. Mene prica sve vise podsjeca na dozin tekst o wikipediji.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Vrijdjas zdrav razum i

Vrijdjas zdrav razum i logiku.
Lako je kliknuti na tvoj nick - pogledati dnevnike iz 2010 i vidjeti kojim si se temama bavio i tko je na njih odgovarao, tko davao pluseve i slicno.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara Uz dužno poštovanje,

@stara

Uz dužno poštovanje, ali mislim da nije u redu odricati čovjeku pravo na individualno mišljenje na temelju članstva ili simpatiziranja ove ili one političke opcije. Već neko vrijeme vidim da gotovo svaki @Hadžijev upis privlači takve napade. To mi je potpuno neprihvatljivo i odsad ću takva adresiranja uredno minusirati. Da se razumijemo, ne mislim da ikad treba podržavati poltronstvo i nekritičnost (i sama sam njemu, ali i drugima, primjerice @smu kad je idolizirao Milanovića i Jurčića, zamjerala nekritičnost prema SDPu), ali to ne znači da svaka afirmacija stranke ili osobe ide u tu kategoriju. Zato bi bolje bilo ustrajati na razjašnjavanju argumentima, umjesto etiketiranjem i ad hominem.

nemesis

Tko je glasao

Pogrešnu si osobu našla kao

Pogrešnu si osobu našla kao primjer idoliziranja Milanovića i Jurčića, pogotovo ovog prvog. Štoviše, iz tzv. lijevog bloka sam prvi koji je pisao vrlo ozbiljne kritike na njegov račun. Lako je provjeriti.

Moju podršku varijanti prema kojoj predsjednik stranke ne treba nužno biti i predsjednik vlade ne treba miješati s idoliziranjem osoba. Kao što podršku u usporedbi Milanović-Sanader također ne treba smatrati idoliziranjem. Osim toga, treba razlikovati pozitivno pisanje kad se radi o predviđanjima i onome što se događa ili se već dogodilo.

I danas smatram da se politički život treba približiti Ustavu RH i Hrvatskom saboru dati ulogu koju po Ustavu ima. Ne vidim boljeg načina od toga da se politika kreira u Saboru a da Vlada ima ulogu koju joj je Ustav namijenio, izvršavanje odluka Sabora i operativno provođenje politike utvrđene u Saboru. Barem dok se ne promijeni Ustav.

Nastojim objektivno sagledavati politička zbivanja i dobro argumentirati vlastita razmišljanja a vrlo rijetki ad hominem uputim samo onima koji na takav način pokušavaju polemizirati s tezama koje iznosim. Otkako sam napustio stranku, Hatzivelkos je perjanica toga. Kada sam nekoliko puta istakao svoju nestranačku pripadnost, ovdje me je pokušao prikazati lašcem. Ja nisam kriv što mu nije bila poznata činjenica da sam dobrano prije toga napustio stranku i da odavno ne sudjelujem aktivno u politici te da deklariram istinit podatak.

Svi smo mi na određeni način "krvavi ispod kože" a neki i pamte poput slonova. Pogotovo vrijeđanje onoga što smatramo svojom najvećom vrlinom. Zato ponekad volim barem malko vratiti i "bocnuti" one koji su svojevremeno u nedostatku argumenata pribjegli diskvalifikaciji moje osobe. Utoliko sam kriv. :)

B-52

Tko je glasao

A tko je taj tko moze

A tko je taj tko moze odrediti koja afirmacija stranke ide u tu kategoriju za kritiziranje a koja ne ide?
btw - dnevnik u kojem se kriticki iznose javno dostupni argumenti o potezima stranke na vlasti bas i nije mjesto gdje bi se trebala i mogla tolerirati neargumentirana afirmacija stranke.
Inzistiranje na argumentima u tom slucaju samo je proces dokazivanja nerelevantnosti argumenata stranackog afirmatora.
Minusiranje i plusiranje mi znace koliko i lanjski snijeg tak da se slobodno mozes baciti na posao i retroaktivno ako te to veseli.
No to ni na koji nacin nece ovu vladu uciniti uspjesnom - ma koliko se bilo tko tome nadao....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

a mozes ga vidjeti i po

a mozes ga vidjeti i po godinama.. ..........

http://www.hnb.hr/rejting_rh/e-fitch-ratings.pdf

Fitch Ratings
LT Rating Outlook LT Rating Outlook
05/09/2012 BBB− Stable BBB Stable
21/05/2009 BBB− Negative BBB Negative
06/07/2005 BBB− Stable BBB+ Stable
08/07/2003 BBB− Positive BBB+ Positive
28/06/2001 BBB− Stable BBB+ Stable
08/03/2001 BB+ Positive BBB Stable
21/09/2000 BB+ Stable BBB Stable
22/06/2000 BB+ Positive BBB −
29/04/1999 BB+ − BBB −
17/01/1997 BBB− − A- −

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa tko je jebeni Fitch? I u

Pa tko je jebeni Fitch?
I u cije ime ce vise bilo tko u ovoj drzavi dizati zelenaske kredite iz kojih nema izlaska?
Da li je 50 milijardi eura - jebenih 12 tisuca po glavi stanovnika dovoljan jaz u koji su nas gurnuli jebivjetri?
Pa vecina onih koji to placaju, te novce nikada nije ni vidjela na hrpi.

Prije 10-15 godina klinca nismo znali ni za postojanje nekih jebenih kreditnih agencija.
Danas folko drhtimo od njihove odluke jer bez kredita ne mozemo prezivjeti.
Da li je to normalno stanje?
Naravno da nije.
Ono sto dajemo u zalog je buducnost nasa i nase djece.
Predivna zemlja natopljena krvlju mnogih malih bezimenih ljudi.

Mene to asocira kao kad su banke 120.000 i vise gradjana nagovarale da uzmu kredit u svicarcima za koji imaju kreditnu sposobnost stavljajuci hipoteku na svaku vrijednost koju imaju.
Pa im sad krenule pljeniti sve sto imaju.

Tko je uopce bilo kome dao mandat da nas zaduzuje i rasprodaje?
I sustavno unistava sbvaku mogucnost normalnog zivora i rada.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Prije 10-15 godina klinca

Prije 10-15 godina klinca nismo znali ni za postojanje nekih jebenih kreditnih agencija.
Danas folko drhtimo od njihove odluke jer bez kredita ne mozemo prezivjeti.
Da li je to normalno stanje?

Nažalost jeste, to je danas normalno stanje. Je li se to moglo izbjeći, drugo je pitanje.
Mislim da Manifest zgranutih ekonomista, iz pera veoma uglednih francuskih ekonomista, vrlo dobro promišlja odgovore na pitanja o tome kako je do toga došlo. I predlaže rješenja.
1. Nedjelotvornost financijskih tržišta
2. Socijalni izdaci ne proizvode dug
3. Prema drukčijoj Europi

Tko je glasao

Popravljač linkova u akciji ;)

2. Socijalni izdaci ne proizvode dug - http://www.novossti.com/2011/08/socijalni-izdaci-ne-proizvode-dug/

(fakat bezvezne novine, te Novosti;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

hvala, hvala

Bože, kako rijetko pročitam nešto vrijedno čitanja iz ove struke! Zato, hvala Argusu na linkovlju i Bigulici na popravku.

Možda ima negdje i popis potpisnika? Onih najpoznatijih?

simoda

Tko je glasao

Simoda,

Ovdje možeš naći potpisnike. Među njima su veoma ugledna imena iz raznih ekonomskih područja.

http://atterres.org/manifeste/signatures

Tko je glasao

Hvala na ispravku, ispričavam

Hvala na ispravku, ispričavam se.

Tko je glasao

Nakon prve recenice sam

Nakon prve recenice sam prestao citati, jer omalovazavanje realiteta i to kroz psovke, samo zato jer ne pase u vlastiti ego trip nije podloga za bilokakvu suvislu diskusiju, a kamo li argumentiranu. A ti prouci na koji nacin se formiraju kamate na stambene kredite i kako su vezane uz rating drzave.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ne zanima me kredit jer sam

Ne zanima me kredit jer sam ionako preskupo platila svoju lakomislenost sa svicarcima, no ti bi, kao diskutant kojem nije stalo do ego tripa, mogao odgovoriti na konkretno pitanje koja uporno izbjegavas:

1. zasto u popisu poreznih duznika nema blokiranog DIOKI-ja, Coninga, i DINE?

kao sto bi se mogao posteno i kvalitetnijim argumetima ocitovati o demantiju tvojih navoda koji se nalazi ovdje:
http://pollitika.com/u-pozadini-porezne-reforme-nije-nikakva-pravednost-...

a koje takodjer uporno ignoriras, no i dalje sebi dopustas da okolo plasiras LAZI o ukidanje stope 45% poreza.

Dakle, ili argumenrtirati ili se posteno ispricati za LAZ koju si napisao....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Mene također zanima odgovor

Mene također zanima odgovor na pitanje zašto tih firmi nema na popisu. Zašto ga ne bi postavila direktno Ministarstvu financija? Pa nam javi što su ti odgovorili.

http://www.mfin.hr/hr/kontakt

nemesis

Tko je glasao

Ne bih zato jer je meni jasno

Ne bih zato jer je meni jasno zasto ih nema pa me eventualni Linicev odgovor ne zanima, ali me zanima hatzijev odgovor - sto on misli zasto ih nema....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Fakat te ne kuzim. Zasto bih

Fakat te ne kuzim. Zasto bih ja sad morao imati tu informaciju? No tvoj jasan odgovor da te ne zanima odgovor institucije koja moze i treba pruziti informaciju govori dovoljno sam za sebe. Poslusati cu savjet iz tvog potpisa.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

No onda mi nije jasno, po

No onda mi nije jasno, po kojoj se onda osnovi posatvlja pitanje koliko su duzni INA i HEP? Da su duzni bili bi na listi.
Od tebe trazim odgovor zbog ove tvrdnje....
Pa hajde barem jednom budi dosljedan u onome sto pises, te dokazi makar i verbalno da se na listi nalaze svi koji su duzni.....
Ili ove mjesto shvacas kao mejsto gedje mozes laprdati spinove kako gosd se sjetis....
Mozes, ali ne u mojoj temi.
Tu ipak trebas imati neke argumente...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Pa hajde barem jednom budi

Pa hajde barem jednom budi dosljedan u onome sto pises, te dokazi makar i verbalno da se na listi nalaze svi koji su duzni.....

ne moze biti dosljedan kada ne može braniti vladu na osnovi argumenata. hatz nije čak niti kriv, on brani svoju političku opciju. očuvanje rejtinga je dobra vijest u kontekstu što nismo smeće. sve ostalo je loše. pa čak i taj linić koji je zaslužan da nismo smeće po meni je osobito štetan jer ubija svaku želju za radom i stvaranjem kroz poreznu presiju. a kreditne agencije jedino zanima kako se plaćaju dugovi države. drugo ih ne zanima. mene i tebe zanima da bolje živimo, da imamo posla, pristojnu plaću i da naša djeca mogu ostvariti kakvu takvu budućnostu Hrvatskoj. To sve Fitch ne zanima. Fitch jedino i isključivo zanima naplata dugova. pa čak i po cijenu da budemo morali prodavati bubrege. I objektivno gospodarstvo nam je prije godinu dana bilo u boljem stanju nego danas a danas imamo stabilan kreditni rejting a onda smo imali negativan. znači nešto ne štima. niti jedna ključan reforma nije poduzeta, povišeni su porezi (samim time se smanjuje mogućnost da se gospodarstvo oporavi), nezaposlenost mladih nam je na rubu društvene katatrofe, a sve se strmogljavljue, BDP, zaposlenost...

Tko je glasao

hatz nije čak niti kriv, on

hatz nije čak niti kriv, on brani svoju političku opciju.
obrana politicke opcije bez relevantnih argumenata je manipulacija. Neovisno da li iz interesa, politickog sljepila ili puke gluposti, manipulacija je izuzetno stetna jer utjece na formiranje krive percepcije iza koje stoji kriva odluka, a mi smo zbog krivih odluka uzrokovanih krivom percepcijom koja je bila posljedica raznih manipulacija u ovih 22 godine samostalnosti platili isuvise veliku cijenu.
Birali smo uvijek krive, nasjedajuci manipulacijama raznih misionara koji su obican puk vrbovali za podrsku lopinama, varalicama i mutljarosima.
Izbjegavanje odgovora na momente iz rasprava na kojima ja kod hatza inzistiram samo dokazuje da on svjesno manipulira u korist svoje politicke opcije....
Ovo je portal koji uziva u HR neki ugled i mnogi ljudi dolaze ovdje pronaci neke informacije u raspravama.
Ove rasprave u svakom trenutku cita izmedju 25-40 ljudi.
Mnogi od njih, neregistrirani, na temelju tih rasprava formiraju svoje misljenje.
U tom smislu, manipulacija iz politickih razloga a bez validnih argumenata ne samo da je stetna, vec je društveno pogubna.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Eto vidiiš da i nismo toliko

Eto vidiiš da i nismo toliko različiti u percepciji ! :)

Birali smo uvijek krive, nasjedajuci manipulacijama raznih misionara koji su obican puk vrbovali za podrsku lopinama, varalicama i mutljarosima.

Ja ih nisam nikad birao - ni one HDZa, niti one iz SDPa.

A mnogi iz "puka" nisu bili niti "zavedeni" niti "krivo informirani" niti toliko neuki već su birali točno one ljude koji su im svakome na odgovrajućoj razini, direktno ili indirektno, garantirali neku opipljivu korist ili ničim zasluženi privilegiju !

Zato ostajem kod 50:50 !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

O itekako smo razliciti. Za

O itekako smo razliciti.
Za razliku od tebe ja sebi nikada ne bih dala za pravo da 2.200.000 meni potpuno nepoznatih ljudi proglasim nepostenima samo zato jer nisam u stanju shvatiti uzrocno posljedicni niz koji dovodi do odredjenih drustvenih procesa....

Tvoje misljenje, na koje naravno imas pravo jer povrsnost i glupost nisu zakonom zabranjene, samo govori o tvojoj sposobnosti prosudjivanja i promisljanja, no mene to ne obvezuje da te smatram relevantim diskutantom od kojeg bih nesto mogla nauciti....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Naravno, bez da se ispricas

Naravno, bez da se ispricas za lazi o ukidanju stope 45%....
predvidljivo.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci