Tagovi

Cijene hrane u Hrvatskoj najviše među državama ex-Yu - zivija monopol!

Piše danas http://www.bankamagazine.hr/:Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj u 2006. godini u prosjeku su bile 11% niže od prosjeka cijena 27 zemalja članica Europske unije, podaci su Eurostata. Istovremeno, cijene alkoholnih pića su u prosjeku bile 12% više od EU prosjeka dok su cijene duhanskih proizvoda u Hrvatskoj među jeftinijima u Europi. One su, naime, 35% niže od prosjeka EU.
Zanimljivo je da su cijene u Hrvatskoj, usprkos znatno nižim plaćama, više nego u Sloveniji te zbog toga i najviše među državama bivšim članicama Jugoslavije. U Sloveniji su, naime, cijene hrane i bezalkoholnih pića 13% niže od EU prosjeka, cijene alkoholnih pića 14%, a duhanskih proizvoda 41% niže.
Najniže cijene među državama ex-Yu ima Makedonija. Hrana je tamo 44% jeftinija od prosjeka EU, duhanski proizvodi gotovo 70%, a alkoholna pića 35%.
Najskuplja država među članicama EU je Irska, a društvo u vrhu joj čine skandinavske zemlje poput Švedske, Finske i Danske, dok se najjeftinije živi u Litvi.
Meni odjednom sve postalo jasno - i odakle Todoriću lova za helikoptere i dvorce i Kerumu za jahte. Samo se pitam koje smo mi to ovce da dopuštamo da nas se toliko šiša? Jedno mi je kad me šiša VIP na 0, ne moram telefonirati, ali jesti moram.
Meni je Kerum inače simpatičan jer mislim da je pošteniji od većine novih tajkuna jer on prizna ono što ne zna, pa da ipak nastavimo u ležernijem tonu nakon što ste se šokirali - Kerum kojeg još možda niste čuli, a opet politički. Znam da će se ozbiljni ekonomski komentatori ionako pozabaviti ovom temom:-)

Komentari

Cijene su u Hrvatskoj visoke

Cijene su u Hrvatskoj visoke zbog neliberalnog tržišta i protekcionizma "domaće industrije" (gdje se pod domaćom industrijom vode i domaći vlasnici koji se pozitivno diskriminiraju u odnosu na strane) koje će EU u dogledno vrijeme dokinuti. U Hrvatskoj ogroman postotak mjesečnih primanja odlazi na hranu i još je uvijek jeftinije kupiti (kvalitetnije) artikle u Grazu nego u Zagrebu. U Hrvatskoj su tek u povojima ponude "2 za 1" dok je to vani već tradicija.

Jedan od divnih primjera sprečavanja liberalizacije tržišta je opstrukcija LIDL-a, poznatog po dumpinškim cijenama (i shit robi) koje ruše cijene drugih supermarketa. Da bi takve cijene imao 70% svog asortimana LIDL puni vlastitom robnom markom. No hrvatske su vlasti LIDLu nametnule obvezu (!) da preko 60% asortimana čine domaći proizvodi i time ga efikasno onemogućile u rušenju cijena i Todorićevog imperija.

Tržišna utakmica, kakva postoji s one strane Berlinskog zida, u Hrvatskoj ne postoji i za to je odgovorna država.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Kerum je svakako odlican

Kerum je svakako odlican poduzetnik!
Prije svega.Iz svakog eksperimentalnog bacanja poduzetnika na glavu, docekao se na noge jos jaci.
Nego ako ovaj clanak nije samo jos jedan argument prenapuhanosti tecaja kune, ne znam sto je.Ukratko receno, necija odluka da napuse 35% tecaj kune, nije naisla na odaziv kod krumpira, grozdja, paprike i rajcica, koji sasvim drsko i nekaznjeno odbijajuizrasti 35% vise nego prije novog tecaja.Da bi nam cijene hrane bile realnije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci