Tagovi

Cijena demokracije

Demokracija u punom smislu njene riječi je priča za malu djecu. Sve diktira lova. Kako ? Jednostavno, ako nema love nećete moći prezentirati svoj program, nećete moći platiti radio emisije i iznijeti svoje ideje, nećete moći doći na televiziju, nećete moći štampati letke i plakate ili imati svoje novinare na plaći, pa i cijele medije. Za vašu informaciju svaka stranka po saborskom zastupniku dobiva određen iznos , kao i po vijećniku u gradskim, županijskim i općinskim vijećima. Tako SDP i HDZ godišnje za svoje funkcioniranje samo iz proračuna dobiju svaki oko po 16, 17 milijuna kuna. Tako da u biti sve one glupe poruke o moralu, poštenju, budućnosti i ostvarenim uspjesima plaćamo mi sami. Ok sve smo to znali kada smo se kao nova stranka upuštali u borbu Davida protiv golijata. Ali ono što me užasno nervira ovih dana je činjenica da općine i gradovi traže polog za stavljanje plakata na svojim javnim površinama koji u pravilu iznosi od 1000 pa do 4000 kn. Polog se vraća ako nakon izbora u određenom razdoblju stranka sama ukloni plakate. Naravno SDPeu i HDZeu iznos od kojih 100 000 kn kao polog po izbornoj jedinici ne predstavlja nikakav problem, ali nama koji za cijelu kampanju imamo oko 50 000 kn to stvara nepremostivi problem. Tako da opet možemo reći da veće stranke (budući da upravo one vladaju općinama o gradovima) u biti guše svaki pokušaj javljanja neke druge političke opcije. A sam taj čin pokazuje koliko upravo one mare za pravnu državu. Da je u Hrvata pravna država na snazi i da pravosuđe funkcionira donijeli bi odluku po kojoj sve stranke kao sudionici izborne utrke imaju pravo plakatirati, ali one koje u roku od 5 dana od izbora ne uklone svoje plakate da čine prekršaj. Jednostavno, a nema imovinskog cenzusa. Bilo bi zanimljivo kad bi se i na državnoj razini poveli ovim primjerom pa odredili da svaki građanin mora staviti na počteku 5000 kn kao polog za prekršaje, a ako ništa ne učini da će dobiti povrat na kraju godine.

Komentari

Dobra mi je ova sa polozima.

Dobra mi je ova sa polozima. Malo jest utopistička, ali takve su najbolje ;-)

Tko je glasao

Tu postoji poprilican

Tu postoji poprilican problem po pitanju novca. Ekipa misli da te stvari ne kostaju, a i ako kostaju, unaprijed zakljucuju kako ce ekipa ionako pokupit lovu kroz razne korupcijske mehanizme, pa kao nije bed.

A jedna organizacija ako zeli raditi stvar kako treba, trosi poprilcno love. Od hladnog pogona na dalje. 2 000 ljudi za primjer. Ili 10 000 ljudi. Treba to sve negdje smjestit :-) Pa onda jos kampanje, zatim ulaganja u znanje i tako dalje i tako dalje.

A mene interesira tko bi to trebao platiti?

Osobno sam misljenja da bi se te stvari trebale furati kao klasicni investicijski djir. Znaci kroz direktni profit, ali na transparentan nacin. Dakle. Ulozimo u Frkinu kampanju 100 kuna i ako Frko prodje u Sabor, vrati nam se 200 kuna. A ako ne, znaci da se radilo o losoj investiciji. I svi zadovoljni :-)

Tko je glasao

U nas bi ti polozi

U nas bi ti polozi "isparili".

Tko je glasao

ADZ je samo u Sarajevu

ADZ je samo u Sarajevu spiskao valjda 3 milijuna kuna na oglašavanje. Ja bih rekao da porezni obveznici i ADZ-ova mafija ovdje plaćaju bar 5x više nego SDP. Dakle bar 70 milijuna.

Tko je glasao

Obično se kaže da

Obično se kaže da demokracija nema cijene. To neki shvaćaju doslovno.

Tko je glasao

Frko, Kak je svukud u

Frko,
Kak je svukud u svijetu tak je i kod nas. Plakate koji se zaljepiju ili postaviju ne sklanja niko. I ak se napravi tak kak ti veliš se nebi niš promjenilo. Ostaje sve na opčinama i gradovima i moraju sami maknut te plakate. Ostaje mogučnost tužit te stranke i to se povlači, dodatno opterečuje proračun i na kraju plakati su maknuti, stranke nemaju novce za platit makivanje plakata niti za sudske troškove i opet građani plačaju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci