Tagovi

Čija je ovo Hrvatska?

Rođen sam u Slavoniji. To je bitno da mogu objasniti u kakvom sam okruženju odrastao. Dok sam bio klinac roditelji mi nikada nisu željeli pričati o prošlosti iz straha da nešto negdje ne ispričam i oni ne završe na informativnom razgovoru. Imali su mi šta pričati.
Trebali su mi pričati da mi je stric poginuo kao ustaša, da mi je otac prošao Križni put, da mi je djed bio načelnik sela za vrijeme NDH i da nikada nije izvadio osobnu iskaznicu jer je tvrdio da ta država mora propasti kad tad, da mi je drugi stric poginuo u domobranima … No nisu se usudili.
Jedino se nisu bojali odgajati me u katoličkom duhu. Ja sam ministrirao, mama je izrađivala oltarnike i misnice i kitila crkvu svake nedjelje, išli smo na proštenja ( Trsat, Marija Bistrica Voćin …, na putovanju se uvijek pjevalo Zdravo Djevo kraljice Hrvata), slavili smo sve blagdane… Sad vidim da je to bio svojevrsni otpor koji su pružali komunističkom režimu s kojim se nikada nisu pomirili.
Došla je '71. Ja sam bio klinac i nije mi baš sve pretjerano bilo jasno. Ja sam tada u Virovitici vadio mandule i sjećam se da je jedna sestra rekla: Hoćemo li se klati sa ovim Hrvatima. Pitao sam mamu kada mi je došla u posjetu šta bi to trebalo značiti, ali mi nije ništa odgovorila. Zamrzio sam Viroviticu, jer su mi miševi u noćnom ormariću pojeli čokoladu, a i ono o klanju mi nije bilo bistro. Nije mi bilo jasno ni zašto se stariji brat tukao sa milicijom u Zagrebu, zašto su njega i druge uhapsili. Otac je otišao, u međuvremenu, trbuhom za kruhom, u emigraciju, u ekonomsku emigraciju. Mama je i dalje šutjela i nije nikada ništa o prošlosti govorila.

Krenuo sam iz svog sela u grad, u srednju školu. Srednja škola je donijela, normalno, puno više saznanja. Međusobno smo u razredu počeli shvaćati da nismo svi Hrvati. Neki su navijali za Dinamo, neki za Hajduk, a bilo je i zvezdaša i partizanovaca ( u osnovnoj smo bili svi dinamovci ili hajdukovci). Pričalo se o tome čiji su roditelji u Savezu Komunista ( u mom selu ih nije bilo baš za pohvaliti se), a čiji nisu. Profesori nas nisu jednako gledali. Nismo svi imali isti pedigre. Počeli su nas ispitivati tko ide u crkvu, tko je Hrvat, kome je tata bio partizan ….? Sve više smo se međusobno počeli družiti po osnovi „klupske“ obojanosti. Pročitao sam i bratovu arhivu Hrvatskih tjednika. Tada sam saznao da postoje i udbaši, a za neke od njih sam saznao i koji su. Pričalo se i o Blajburgu, jamama, potocima koji su tekli crveni danima, paljenju crkava, stradanjima hrvatskog življa…. Pjevali smo u to vrijeme Jelačića bana, Vezah vezla, Stjepana Radića. Preko „ferja“ sam u trećem i četvrtom razredu otišao kod oca u Njemačku, raditi na „bauštelu“. Tamo sam upoznao nekoliko njegovih prijatelja koji su za sebe tvrdili da su veliki Hrvati. Puno svojih saznanja i iskustava su mi ispričali. Počeo sam čitati i Novu hrvatsku. Išao na proštenja u Ludwigsburg i Bernau. Tamo sam kupovao i čitao emigrantsku štampu i knjige. Ne sjećam se više naziva knjiga, jer sam ih sve morao ostaviti tamo, pošto mi otac nije dao da ih nosim preko granice. Bojao se. Bojao se on doduše i kad sam ih kupovao. Uvijek je govorio slikat će te i meni će zabraniti da idem nazad u Njemačku, a tko će te onda školovati.
Krenuo sam u Zagreb na fakultet i već tada bio svjestan da mi i Srbi ne možemo ostati u istoj državi. Bilo mi je samo pitanje da li ćemo to obaviti mirnim putem ili ratom. Da li sam zbog toga bio hrvatski domoljub, mislim da, da. Počeo sam sanjati samostalnu Hrvatsku.
Odlazim u JNA, tamo nastavljamo podjele po „klupskoj“ obojenosti, ali sada ostajemo samo mi dinamovci, jer vremenom sam shvatio da su za Hajduk navijali i neki drugi.
Dolazi '90. Predviđam da razdvajanje neće ići mirnim putem. Krećem u nabavke oružja, Gornje Jesenje, Petrijanec, Krapina, Velenje … Sudjelujem u stvaranju Hrvatske države. Dajem svoj doprinos, ali o tome ne mogu pisati jer bi me mnogi prepoznali i više ne bih bio anoniman, ali vjerujte mi na riječ.
Danas.
Nemam više mjesta u crkvi, jer su tamo glavni oni koji plaćaju svoje grijehe našim novcem (tajkuni), ili oni koji su prije popisivali tko ide u crkvu. Crkva je prije bila uz narod, sad je uz vlast. Dok sam išao svetiti kuće, mnogi od onih koji su sada u prvim redovima, nisu nas puštali u kuću. Ne pjevam više pjesme koje sam prije pjevao,slušam klasike rocka. Prošlost bilo partizansku, bilo ustašku prepuštam povjesničarima i sucima gdje je to potrebno (Jasenovac, Blajburg …). Grozim se od pomisli što su nam napravili pretvorbom i privatizacijom. Opljačkali su nas naši više nego njihovi. Gledam te iste kako traže neprijatelje u nama koji kažemo da je zločin, zločin, bez obzira tko ga napravio. Ne vole nas, koji ne volimo ovako korumpiranu zemlju, a mrze nas zbog toga što kažemo da svi građani u Hrvatskoj trebaju imati ista prava. ….

Ne, nisam ja ovakvu Hrvatsku nikada sanjao. Moja Hrvatska je bila nešto sasvim drugo …

Potrudit ću se da svojoj djeci ispričam sve….

P.S. Gospodo HDZ-ovci vas ću spomenuti sigurno.

Komentari

malo sam mlađi od pisca

malo sam mlađi od pisca ovog članka...ali ne premlad tako da sam '90 krenuo u borbu za našu Hrvatsku....a sada vidim da je to njihova Hrvatska...lažu nas, kradu, a mi se ismijavamo isječcima na you tube a oni slažu novce...jadni smo mi a i ova Hrvatska

Tko je glasao

Premda ne vidim bas cemu je

Premda ne vidim bas cemu je svrha toliko nizanje vrlo uvjerljivih i uglavnom osobnih, intimnih podataka uz zadrzavanje anonimnosti.
Nekog sa manje od 10% ovakvih argumenata nase javno mnijenje smatra totalnim primitivcem, no meni je ovo samo dokaz da pored toga sto nas uglavnom dozivljavaju kao primitivne paore (Slavonija), vjerski zvudrene (djeca uvucena u ministriranje), nacionaliste (emigrantska štampa), desnicare, branitelje, nabavljace oruzja (citaj ratne profitere), djecu baustelaca i ine zadrtine postoje primjeri da i tako dozivljeni pojedinci imaju vrlo jasne i zive moralne zahtjeve, cak stovise toliko stroge da im je zbog svega toga Hrvatska jos uvijek ne dosanjani san.
U tom kontekstu ovo je vrlo pozitivno i ohrabrujuce, jer ako takvo moralno tkivo imaju oni za koje se veze vecina nasih danasnjih problema, onda je situacija kod onih koji u javnom mnijenju puno bolje prolaze zasigurno jos i bolja, no salu na stranu.

Tko je glasao

Moj dida je bio prvoborac,

Moj dida je bio prvoborac, nekoliko puta ranjavan, zadrti zagovornik Jugoslavije, ali bez želje da se odrekne vlastite nacionalnosti, što ga je više puta dovelo u sukob sa zakonom, a njemu dalo osjećaj da se borio, ne za pogrešnu stvar, već s pogrešnim ljudima.
Moji ujaci, komunistički idealisti najtežeg kalibra, držali su se "linije" u toj mjeri da su i vlastitoj djeci zabranjivali uzeti nešto što im po pravu ne pripada.
Pa opet, sva djeca su bila crkveno krštena, iako osim Božića i Uskrsa nismo ništa slavili, još manje pohodili crkvu.
U prvom srednje školski "aktivisti" su me učlanili u SK ni ne pitajući me, to je išlo po "pedigreu". U drugom sam se sama ispisala, ne pitajući, jer me pripadnost "pokretu" što jedno propovijeda, a drugo radi, činila bolesnom. Dobila sam nogu iz petrinjske PA jer mi je u indexu pod narodnost pisalo: hrvatica.
Moji ujaci su s godinama gubili idealizam, jer im je stvarnost za to davala dovoljno razloga, ali nisu gubili vjeru u bolje društvo i jedinstvo slavenskih naroda.
90-te su umalo raskolile obitelj jer se nisu mogli složiti za ili protiv nezavisne Hrvatske.

Ja danas ne volim i ne želim pričati o tom razdoblju kada su moji prijatelji gubili živote u Lici i Dalmaciji. Duboko leže slike spaljenih sela i plač djece i žena. Još dublje slike onih što su išli iza bojni, pljačkali i odnosili i veselili se plijenu dok su ranjeni ležali uokolo.
A najdublje su slike tih istih kako mašu odličjem, spomenicama i inim ordenjem iako nisu vidjeli bojišnice.

Danas razumijem didino ogorčenje, a ponekad i suze, kad bi se prisjećao što je sve prošao i za koga.

A razumijem i ovaj post i poantu. Do iste sam i ja stigla, iako drugim putem.

Tko je glasao

Super su vam komentari.

Super su vam komentari. Zaključak je ovakva i nikakva Hrvatska nije potrebna.
Ova priča mi previše smrdi na nekadašnja UDBAŠKA podmetanja Hrvatima i Hrvatskoj. Eto otac mu je otišao u emigraciju, a on idući u posjetu ocu čita emigrantski tisak. Da pojasnimo da je 90% tog tiska tiskala i pripremala UDBA u svojim tiskarama. Liku iz priče to očito nije smetalo. Idemo dalje. Nije mi jasno zbog čega je mislio da Hrvati i Srbi nisu trebali ostati u jednoj državi. Lik odjednom počinje sanjati samostalnu državu. Lik daje svoj doprinos ali ne želi reći kako, da ga ne bi prepoznali jer je on vrlo bitan.
Što se tiče crkve, misa je svaki dan. U crkvama ima dovoljno mjesta. Ako si nekad bio u crkvi po služenoj dužnosti mogao si vidjeti da crkve nedjeljom budu pune, a radnim danom ima mjesta. U crkvi je Bog glavni, očito da nisi dobro sve vidio kad su te poslali tamo. Na žalost autora Hrvatska je stvorena i ona je takva kakva je, nije idealna kao niti jedna država u svijetu. Ona je naša, mi je trebao izgrađivati da bude što bolja.

Tko je glasao

Ova priča mi previše smrdi

Ova priča mi previše smrdi na nekadašnja UDBAŠKA podmetanja Hrvatima i Hrvatskoj. Eto otac mu je otišao u emigraciju, a on idući u posjetu ocu čita emigrantski tisak. Da pojasnimo da je 90% tog tiska tiskala i pripremala UDBA u svojim tiskarama.

Pa udbaši se ne žale na ovakvu Hrvatsku. Oni su je napravili po svojoj mjeri.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Tvoje svjedočanstvo

Tvoje svjedočanstvo potvrđuje da nije bitno koje boje uniforme tko nosi, koju štampu tko čita, čije knjige se čitaju, koje se pjesme pjevaju...
A ovi su čitali iste knjige kao i ti, pjevali su iste pjesme kao i ti , čitali istu štampu kao i ti... Jedina je razlika u tome dok si ti ministrirao većina ovih plesala je kozaračko kolo.
Pa ipak ti si drugačiji. U čemu je onda "kvaka"?
U poštenju, u namjerama, u iskrenosti, u moralu!
Jedno mi ipak nije jasno. Toliko gorčine, ljutnje i razočaranja a jednino što najavljuješ je da češ svojoj djeci "ispričati sve" !
A da probaš nešto i napraviti? Pokrenuti?

Tko je glasao

Čovjek radi i ovom pričom

Čovjek radi i ovom pričom je to potvrdio. Jasno je rekao što je bilo, što je očekivao da bude i što očekuje da bude.
Izraz njegovog nezadovoljsta stanjem u kojem jesmo potvrdili smo mnogi svojim plusom a time smo svi zajedno dali signal vlasti da želimo promjene. Promjene na bolje.

Tko je glasao

Nisam baš u tekstu pokazao

Nisam baš u tekstu pokazao preveliku dozu ni gorčine, ni ljutnje, razočaranja da. No to razočaranje nema veze sa mnom, nisam se razočarao u svojoj viziji Hrvatske, razočarao sam se u stvarnosti koja nije ni slična onome što sam ja priželjkivao. Zašto ću ispričati klincima kako je nastajala Hrvatska. Želim im pomoći u stvaranju njihove slike kojoj će oni težiti. Ne želim ih usmjeriti prema nekoj utopiji nego prema nečemu ostvarljivom. Nadam se da će za njihova života te dvije slike, željena i stvarna, biti barem približno slične.
Kad kažeš šta ne poduzmem nešto. Svatko od nas prema svom statusu može nešto pokretati. To i činim.
Također od tebe očekujem da pri raspravi o političkoj odgovornosti vlade daš svoj doprinos i barem nekoga sa govornice uspiješ uvjeriti kako su ti ljudi koji pljačkaju busajući se u hrvatska prsa, ustvari nacionalistički lopovi ( vidi opinioiuris ), a ne domoljubi.

Tko je glasao

Nešto sam stariji od tebe i

Nešto sam stariji od tebe i 71. nisam bio baš klinac nego student. Pa mi je ponešto bilo i jasno. Sudjelovao sam u studentskom pokretu, ali nekako si nisam mogao složiti u glavi da se sve svodi na hrvatsko-srpske sukobe, mada mi je otac bio u II. svjetskom ratu u onoj vojsci u crnim uniformama (njegova je bila plava, čini mi se, bio je u mornarici) i o tome se ni kod mene nije pričalo, valjda da dijete ne izlaje negdje gdje ne treba. Kako god, uvijek mi se činilo da se radi o sukobu pljačkaša i opljačkanih, financijski, kulturno, nacionalno, idološki, nekretninama i kako god hoćeš. Devedesete se pokazalo koliko u tome ima istine. Pa kad je Prvi Hrvatski Predsjednik s balkona rekao da IMAMO HRVATSKU, , činilo se da ju svi imamo. A on je mislio na sebe i svoje. A čitav je narod, svi smo mi, bili prepuni entuzijazma slobode, nacionalne i ideološke, društvene i moralne. Iskorištavanje tog naboja, te pozitivne društvene energije za osnivanje banaka za unuka i izvozno-uvoznih poduzeća za kćerku, za davanje naloga kojem će se "zaslužnom" lopovu pokloniti koji hotel Dubrvonik, a kojem Karlovačka pivovara, to je, usvjeren sam, najveće zlo koje su Tuđman i HDZ napravili. Hrvatima. Bojim se nepopravljivo. Nakon toga pojam društvenog morala gubi svaki smisao i trebat će nam dugo vremena, puno maestara i drugih majstora da se vratimo u normalu.

nvuljanic

Tko je glasao

Kažeš, između ostalog, da

Kažeš, između ostalog, da je Crkva uz vlast. Meni se pak čini da je vlast uz Crkvu.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

To ti je sistem ruka ruku

To ti je sistem ruka ruku mije. Jedni drugima čuvaju leđa tako da je i jedno i drugo ispravno.

Tko je glasao

Vidis, kad se ovako

Vidis, kad se ovako pažljivije iščita ova tvoja "ispovijed" kroz nju se ogleda sazrijevanje hrvatske svijesti što je nužan i nezaustavljiv proces - i ne može biti drugačija. Kritičnost koja se stvara mora postati jedino mjerilo domoljublja, ma što o tome manipulatori mislili. Da kažem ono što mislim, i ukažem na ono što ne valja - to je vrhunac domoljublja.

Jer, ako ne možemo stvoriti pravedno i solidarno društvo, koje će paziti na svakog svog člana, promašili smo i to ozbiljno. Ja mislim da je velika većina običnog hrvatskog puka dovoljno sazrela, u tome sam optimist. I također osobno očekujem da će se mnogi grdno iznenađivati kojim putm će se stvari odvijati ubuduće.

Tko je glasao

Uglavnom se slazem sa svim

Uglavnom se slazem sa svim napisanim u tekstu. A onima koji su pokusali filozofirati svojim odgovorima, zakljucak ove price moze biti samo jedan: HRVATI SU LOPOVI DA IM NEMA RAVNIH.
Eto, toliko za one koji jos nisu shvatili.

Tko je glasao

U ničemu pa ni u tome

U ničemu pa ni u tome Hrvati nisu prvi. Nisu u gospodarstvu, nisu u znanosti, nisu... Tu i tamo neki loptač lupi loptu, ili trkać odtrči svoje, ili skakač skoči, pa mnogi padaju u trans. Ali ne, Hrvati nisu lopovi "da im nema ravna". Ima ne samo ravnih, nego i boljih. Samo malo treba pogledati preko plota i malo znati strane jezike da bi se razumljelo što se tamo događa.

Tko je glasao

BORIO SAM SE ZA HRVATSKU

BORIO SAM SE ZA HRVATSKU 91G. NASI SU NAS IZDALI POKRALI PRETVORBOM UNISTILI ALI AKO CE TREBATI OPET CU UZETI PUSKU I NA PRVU LINIJU ,DRAGOVOLJNO KAO I PRVI PUTA ZATO AKO SE ZAKUHA NE PUCAJTE PO GRMLJU ,TAMO JA LEZIM I CEKAM CEDU

Tko je glasao

BORIO SAM SE ZA HRVATSKU

BORIO SAM SE ZA HRVATSKU 91G. NASI SU NAS IZDALI POKRALI PRETVORBOM UNISTILI ALI AKO CE TREBATI OPET CU UZETI PUSKU I NA PRVU LINIJU ,DRAGOVOLJNO KAO I PRVI PUTA ZATO AKO SE ZAKUHA NE PUCAJTE PO GRMLJU ,TAMO JA LEZIM I CEKAM CEDU

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci