Tagovi

Četiri novosti iz energetike: Finska (nuklearna), Jordan (solarna), Italija (baterije), Kina (ugljen)

Ovo su ozbiljne političke teme, kojima bi se i Hrvatska trebala baviti, a ne Tito, Bleiburg, čardaklije i vojna parada.

  • Finska TVO odustaje od gradnje reaktora Olkiluoto 4
  • Solarna elektrika u Jordanu od 6,1 US centi/kWh
  • Integracija solarnih i vjetra sa spremnicima energije u Italiji
  • Kina znatno smanjila potrošnju ugljena

Finnish TVO scraps nuke reactor plans over EPR delays

Finska elektroprivredna kompanija TVO objavila je prošle srijede da odustaje od plana gradnje novog nuklearnog reaktora Olkiluoto 4.

Razlog su velika kašnjenja i prekoračenja troškova u gradnji reaktora Olkiluoto 3, tipa EPR, kojeg grade Areva i Siemens. Taj reaktor počeo se graditi 2005, predviđeno puštanje u pogon bilo je 2009., a sad se planira 2018., uz više nego dvostruko povećanje troškova i sudski spor između TVA, Areve i Siemensa o podmirenju tri milijarde eura prekoračenja.

Uz četiri reaktora u radu i spomenuti u gradnji, finski parlament je u prosincu 2014. odobrio gradnju reaktora Pyhajoi u zapadnoj Finskoj. Predviđa se početak rada 2024..

U zemljama EU15, tj. članicama Europske unije iz 1995, u gradnji su samo dva reaktora (u Finskoj i Francduskoj), a u planu, uz puštanje u pogon do 2025, samo tri - jedan u Finskoj i dva u UK. U pogonu je 110 reaktora, od čega je do 2025. predviđeno isključenje 59.

Jordan's second PV tender leads to recordlow tariffs

Jordansko Ministarstvo energetike i mineralnih resursa izabralo je pobjednike drugog "solarnog tendera" za gradnju četiri fotonaponske elektrane snage po 50 MW.

Ukupno su podnesene 33 ponude. Četiri najniže cijene su između 6,1 i 8,7 američkih centi po kilovatsatu. Riječ je o garantiranoj cijeni koja će se isplaćivati tijekom 20 godina.

Prije dvije godine, na prvom tenderu, cijene za 12 projekata bile su između 14,8 i 16,9 USD centi po kilovatsatu.

Garantirana otkupna cijena za novu nuklearnu elektranu Hinkley Point C (UK) je £92.50/MWh = 14,5 US centi/kWh.

ENEL GREEN POWER AND TESLA JOIN FORCES ON THE DEVELOPMENT OF BATTERIES IN SOLAR AND WIND PLANT

Talijanska kompanija ENEL Green Power (EGP) i američka Tesla objavile su prošlog tjedna u Rimu potpis ugovora o testiranju integracije Teslinih stacionarnih sustava skladištenja energije (stationary energy storage systems) s Enelovim solarnim i vjetrenim elektranama. Cilj je dogovora povećati raspoloživost elektrana i poboljšati njihovu integraciju u mrežu.

U pilot-projektima, na nekoliko mjesta bit će instalirani Teslini baterijski sustavi snage 1,5 MW i kapaciteta 3 MWh.

Ugovor je dio šireg Memoranduma o razumijevanju o daljoj suradnji.

EGP na pilot-projektima surađuje i s drugim glavnim igračima u sektoru spremnika energije, kao što su Flamm, GE, Samsung SDI i Toshiba.

EGP osim u Italiji djeluje u drugim zemljama Europe, u obje Amerike i Africi. Upravlja s oko 740 elektrana koje korste vjetar, sunce, vodu, toplotu Zemlje i biomasu, ukupne snage 9.600 MW i godišnje proizvodnje oko 32 milijarde kilovatsati.

China Coal Use Continues To Fall “Precipitously”

Prošle godine je potrošnja ugljena u Kini pala za 2,9%. Prema procjeni Greenpeace Energydesk, pad se nastavio i ubrzao u prva četiri mjeseca 2015..

Navode da je potrošnja ugljena manja za skoro 8%, a emisija ugljičnoga dioksida za oko 5% u odnosu na isto razdoblje 2014..

Porasla je proizvodnja električne energije iz ostalih izvora. Od rasta u odnosu na prva četiri mjeseca 2014., oko 2/3 odnosi se na hidroelektrane. Vjetar, sunce i uran ukupno du dali oko 20% od toga rasta, međusobno približno jednako.

Komentari

Još jednom o temama koje su važne tamo daleko, na planetu Zemlji

... što znači da se naravno nimalno ne tiču nas u Hrvatskoj

Narendra Modi u Šangaju: 2.000 godina povijesti, 22 milijardi dolara poslova (plus nešto o tome, što znači biti državnik)

(...) Sklopljeni su ugovori i memorandumi o razumijevanju vrijedni 22 milijarde USD. Kineske kompanije su zainteresirane za investicije u Indiju i doprinos inicijativi "Make in India". (...)

Obratite pažnju kako počinje sa dvije tisuća godina starom povijesti, govori o velikim religijskim i intelektualnim tradicijama, pa to povezuje sa suvremenim odnosima i pozivom na konkretnu poslovnu suradnju. (...)

»Narodna Republika Kina je pokazala svijetu kako brz može biti proces izgradnje zemlje. Na isti način, danas, Indija je na putu bržeg rasta uz uključivanje svih stanovnika i prema modelu održivog razvoja.« (...)

U povijesti nalazi uzore za suradnju a ne svađu, u tradiciji uzore za inovaciju a ne blokadu. Različite civilizacije postoje, ali ne moraju ratovati - mogu razgovarati i surađivati.

To jest ono, što dobar lider nacije treba činiti. (...)

Podsjeća na Konrada Adenaura, konzervativca koji se u svojim 70-im i 80-im godinama pokazao dovoljno fleksibilnim da 14 gdoina vodi gradnju nove Njemačke. (...)

A mi se za***vamo oko Mimohoda, Titove Biste, Bleiburga, čija mama ku**a, tko ima većeg... kad nema kruha, ima barem igara.

Imali smo u bliskoj prošlosti jednog lidera, koji je u svoje doba bio na tom nivou (da, Tito), i to nam je i poslove u svijetu donosilo. A danas smo paralizirani između sadašnjeg i budućeg predsjednika vlade - narcisoidnog idiota i mutavog špije.

Tko je glasao

pa da.. povezivanje

pa da.. povezivanje civilizacija..

tako je nedavno poceo proces spajanja tradicije "spageti vesterna" sa "pravim vesternom"..
odnosno ameri (tesla) prodaje ba(k)terije italiji jer je to nuznost "napretka i civilizacije", velike kolicine baterija da mogu pospremiti "zelenu" struju.. jer sto ce im vjetrenjace (na koje nitko ne jurisa) kao i paneli kad ne mogu pospremiti sto "proizvedu".. onak usput, gdje su talijani kupili vecinu panela? vjetroelektarana? eto, bas me to zanima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

velike kolicine baterija da

velike kolicine baterija da mogu pospremiti "zelenu" struju.. jer sto ce im vjetrenjace (na koje nitko ne jurisa) kao i paneli kad ne mogu pospremiti sto "proizvedu"
Ta se potreba za sustavima skladištenja javlja, kad nestalni izvori (vjetar i sunce) pređu oko 20% u ukupnoj proizvodnji. Kako cijene VE i SE i baterija padaju, više ne vrijedi konvencionalna mudrost da moraš imati klasičnu elektranu u rezervi, za periode kad VE i SE ne proizvode. Na razvoju sustava pohrane energije (baterije, tj. spremnici elektrokemijske energije, samo su jedna od mogućnosti) vrlo intenzivno rade vodeće zemlje svijeta (SAD, Kina, Japan, Njemačka i dr.) zadnjih nekoliko godina.

Pogledajte komentar dolje što o tome misle čelnici elektroprivrednih kompanija u svijetu!

onak usput, gdje su talijani kupili vecinu panela? vjetroelektarana? eto, bas me to zanima
Ne znam konkretno za Italiju. Glede panela, i dalje Kinezi drže većinu svjetskoga tržišta. Glede vjetroagregata, među ptvih deset proizvođača u svijetu su jedna danska tvrtka, jedna američka, jedna španjolska, dvije njemačke i pet kineskih.

Još jedna novija vijest o baterijama:

Five graphs that show how battery storage will appeal to households

Investicijska banka Morgan Stanley objavila je rezultate istraživanja javnoga mnjenja da je polovica domaćinstava u Australiji zainteresirana za instaliranje kućnih baterija (http://reneweconomy.com.au/2015/morgan-stanley-sees-2-4m-australia-homes...). Tako se energija proizvedena tijekom dana može spremati za potrošnju navečer. Procjenjuju vrijednost tržišta na 24 milijarde USD. To će znatno smanjiti prihode elektrodistribucijskih poduzeća.

Za postrojenje vršne snage 3 kW (kakva dominiraju u Australiji - manja snaga nego u Europi), koje nema ugovor o otkupu po garantiranoj cijeni (FiT) ili po njegovom isteku, investicija u bateriju Tesla Powerwall kapaciteta 7 kWh isplati se za pet do šest godina.

[DISKLAJMER: Hrvatski čitatelji moraju imati na umu da ovo s nama nema veze. Naša vlada i stručnjaci na sreću znaju, da se više isplati kupovati ugljen iz Australije, dovoziti u Plominski zaljev i tamo ga spaljivati, nego struju proizvoditi iz domaćeg sunca.]

Tko je glasao

biseru.. poanta upisa je

biseru.. poanta upisa je tvoja tako "plemenita" poruka o povezivanju povijesno razlicitih civilizacija, a radi se iskljucivo o "povezivanju" love

inace, sto se tice baterija, istina je ova:
http://www.businessinsider.com/teslas-battery-doesnt-make-economic-sense...

a ostalo su, kao i obicno zelene budalastine

plus, koliko je meni poznato, tesla ima problema s baterijama jer nisu ono sto su ocekivali, ni za automobile a kamoli za akumulaciju energije vjetroelektrana

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mama ti biser. :-)

poanta upisa je tvoja tako "plemenita" poruka o povezivanju povijesno razlicitih civilizacija, a radi se iskljucivo o "povezivanju" love
Poruka nije moja, nego Narendre Modija. Radi se naravno o povezivanju (čak i bez navodnika) love, što sam i istakao u tekstu. Kinezi imaju love i on želi da je ulažu u Indiji. Kao i Rusi, Ameri, Nijemci, Francuzi, Kanađani idr..

E sad, je li isključivo to? Ako netko misli da sve drugo uopće nije ni važno - neću ga razuvjeravati. Meni se čini da znati reći i takve stvari jest osobina dobrog državnika.

Glede pak novih "Teslinih" baterija, vidio sam kritične analize Muskove najave, npr. časopis "Nature" imao je sličnu početkom svibnja. Međutim, na razvoju baterija sad se u svijetu intenzivno radi i vijesti su svakodnevne. Glavna primjena sitgurno i neće biti za pojedinaćna kućanstva, nego za mikromreže i midimreže (sadašnji nivo "distributivne mreže"). O tome je i suradnja s ENEL-om (koji, kako gore pišem, surađuje i s drugima). Kao što se u tekstu kaže: »Tesla's home battery might lead to an energy revolution (...)«

Osigurati svojem domaćinstvu punu elektroenergetsku neovisnost i isključiti se s mreže - to nije poželjan ni potreban cilj. Naravno da bi to, s gledišta društva, znatno povećalo troškove; mreža omogućava optimizaciju. O tome moj tekst:

Nova elektroenergetika: od nanomreže do supermreže

Tko je glasao

@g. Ostric

Zanima me tko "jurisa na vjetrenjace"? Kombinacija rijeci je iz 1200 i neke.
Ljudski mozak funkcionira tako da sebe smatra najvrednijim, najpametnijim.
Zato ono, sto smo naucili, samatramo vrednijim od onog,sto ne znamo, a drugi znaju.
Ja nikada nisam dobro naucio ph-vrijednost.
Zato je moj sin ucio odredjivanje te vrijednosti, tj oba.
U skoli za ing. To sada u Austriji ovako uce.
Broj slobodnih negativnih jona izmjeren logaritamskom skalom odredjuje ph-vrijednost jedne kiseline.
Obrnuto je kod luzine.
U automobilskom akumulatoru, koji vecina smatra modernom baterijom, postoji nekoliko milijardi negativnih jona.
Broj se racuna sa desetoznamenkastom preciznoscu. I to je vrijednost, koja se kontinuirano mijenja...
Ne znam sto Tesla radi, ali vjerujem da polllliticari jos manje znaju.
Ismijavati Teslu mogu samo neznalice, a ismijavati neznalice, mogu samo neznalice i tako u beskonacnost.
Nikoga ne ismijavam
Tu vrlinu svi trebamo uciti
Dipl. Ing. V. Rosic

Tko je glasao

Još jednom o nekim najvažnijim političkim problemima

Još malo o pravim, ključnim političkim problemima kojima bi se PMSM (Po Mom Skromnom Mišljenju) morali intenzivno baviti naša vlada i naša javnost. Dok sam pisao taj članak, na TV se objavila naša Predsjednica, govoreći o obilježavanju Dana pobjede i domovinskog prese... ovaj, zahvalnosti. Netko od nas dvoje se bavi marginalnim glupostima.

Kompletni članak: Transformacija elektroenergetike: što misle šefovi elektroprivreda iz 50 zemalja

Savjetnička tvrtka za globalna tržišta PWC objavila je damas izvještaj "Power & Utilities Survey 2015. : A different energy future where energy transformation is leading us". Svake godine provode anketu (ovo je četrnaesta), među direktorima elektroenergetskih kompanija u svijetu, o njihovim procjenama i očekivanjima. Razgovarali su sa 73 najviša menadžera iz 70 kompanija iz 52 zemlje (uključena je i Hrvatska).

Na pitanje koje će tehnologije imati velik ili vrlo velik utjecaj na njihovom domaćem tržištu 2030. g., postoci su slijedeći (tablica 33 na str. 25 izvještaja):

- Tehnologije energetske učinkovitosti: 71%
- Solarne elektrane: 60%
- Kopnene vjetroelektrane: 52%
- Tehnologije skladištenja energije velikog kapaciteta: 47%
- Tehnologije skladištenja manjeg kapaciteta: 44%
- Napredni elektronski sustavi kontrole: 32%
- Nuklearna energija: 26%
- Proizvodnja plina iz šejla: 19%
- Pučinske vjetroelektrane: 18%

Dalje možete pogledati na gornjoj poveznici. Kompletan izvještaj na sajtu pwc.com.

Tko je glasao

Hvala g. Ostric

Zelio bih vas podsjetiti na tehnologije energije prije 200 godina. Usporedio bih parnu lokomotivu sa fizijom.
Prljava tehnologija, koja je stvorila puno mocniju i cistiju benzin i dizel motore.
Koje ste mogli ugraditi i u mali moped ili motornu pilu.
Atomska energija je utrla put novoj: fuziji.
Kada budemo imali ITER u minijaturi, na svemirskim brodovima ili cak avionima, znat ce mo cijeniti i fiziju.
Parne lokomotive su razvile zeljeznicu, elejtricnu energiju itd.
Kompleksni dijagrami entropije i entalpije dali su prve metroe i motore na unutarnje izgaranje.
Kompleksni tokamak mogao je nastati samo razvojem fizije.
Solenoid ITERA je mogao nacrtati samo kompjuter.
Zato ne ponizavajmo nijednu tehnologiju: svaka je imala svoj prostor i vrijeme.
Mozete si zamisliti metro Londona 1880 sa parnom lokomotivom i dimom...
V. Rosic

Tko je glasao

Motori na vanjsko izgaranje

Su razvili moderne, lozilo se svim i svacim; moja 73 godisnja mama lozi "kazan" sa korom "sibe" vrstom vrbinog pruca.
Nekada se lozilo starim gumama; danas nam to "smrdi".
Tehnologiju je Njemacka imala prije 300 godina, danas je otisla na Istok.
Oni Njemci, razvijaju moderniju, vjetro-turbine, software, cak ne proizvode ni televizore, kompjutere; sve se to "stanca" na Istoku.
Dok se mi svadjamo oko DvorcaOlova; otrovnog Olova, od kog su nekada proizvodili cijevi za pitku vodu, stavljali ga u benzin itd. Itd.
DI V. Rosic

Tko je glasao

Korektno napisano

Motori sa vanjskim izgaranjem

Su razvili moderne(motore), ložilo se svim i svačim; moja 73 godišnja mama loži "kazan" sa korom "šibe" vrstom vrbinog pruća.
Nekada se ložilo starim gumama; danas nam to "smrdi".
Tehnologiju je Njemačka imala prije 300 godina, danas je otišla na Istok.
Oni Nijemci, razvijaju moderniju, vjetro-turbine, software, čak ne proizvode ni televizore, kompjutere; sve se to "stanca" na Istoku.
Dok se mi svadjamo oko DvorcaOlova(BleiBurg); otrovnog Olova, od kog su nekada proizvodili cijevi za pitku vodu, stavljali ga u benzin itd. Itd.
DI V. Rosic

PS.
Kazan je ogromna(1,5x2.5m) velika posuda, u kojoj se kuva Šiba, koja se poslije guli. Oguljena koža se suši i zatim koristi kao gorivo za grijanje vode u kazanu. Sličnost sa parnim kotlovima je ogromna, loži se drvetom, ugljem, starim kamionskim gumama isl.
Proces sagorijevanja je danas vrlo moderan i termoelktrane na ugalj imaju efikasne filtere, a pri sagorijevanju nastaje skoro samo CO2 i vodena para.
Termodinamički procesi se vrlo uspješno drže pod kontrolom. Termodinamički procesi u motorima sa unutarnjim sagorijevanjem se OBD-Tunningom mogu manipulirati i otrovni gasovi (CO, NOx itd) ciljano ispred vas puštati.

Tko je glasao
Tko je glasao

Pogoršalo ti se

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A-Kaia!

je vijest .. koja se meni svida

U skoroj bi budućnosti svoje laptope, mobitele, tablete mogli puniti upravo u zemlji. Čak biste to mogli raditi i preko sobnih biljaka. Naime, stručnjakinje iz Čilea razvile su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara ju u struju za punjenje uređaja.

Tvorci ove inovacije su Evelyn Aravena, Camila Rupcich i Carolina Guerrero. Ovaj ženski trio razvio je sustav još davne 2009. kada su još bile studentice na Duoc UC u Valparaísu i Sveučilištu Andrés Bello.

http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/napajanje-elektronickih-u...

Inženjerke iz Čilea razvile su USB punjač koji prikuplja višak energije iz tla i pretvara ga u struju za punjenje elektoničkih uređaja.
Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a princip rada temelji se na fotosintezi kojom biljka energiju svjetla pretvara u kemijsku energiju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci