Tagovi

četiri godine od početka rata u iraku

Prije četiri godine, pod izlikom nacionalne sigurnosti od oružja za masovnu likvidaciju i straha od terorizma, započela je invazija na Irak.
Naravno,sve to pod krinkom uvođenja demokracije u "zaostali" Irak koji ne zna sam sobom vladati, ali zato će svjetski policajac SAD umjesto njega. Zastrašeni takvom prezentacijom, neki su gorljivo odobravali slanje vojnika u Irak, dok su skeptici i borci za mir protestirali diljem svijeta...

............................................

To je bilo prije četiri godine, a danas je situacija sljedeća:

Prosvjedi su se nastavili sve do danas, pa tako možemo čitati o prosvjedima u portlandu, san franciscu, seattleu i tko zna gdje još, koji nerijetko završavaju policijskom represijom, suzavcem i zatvorom. Tko bi rekao da je tako loše,nemoralno i neispravno boriti se za mir? Toliko loše da zaslužujete biti svrstani u isti rang sa kriminalcima kojekakvih vrsta?

Četiri godine od slanja vojnika u krvavi rat obilježen naftom i borbom za novac i moć, SAD šalje još 16.000 vojnika uz onih 160.000 već raspoređenih po bazama, a sve to uz brojku od 60.000 ubijenih civila.
Potrebno je još spomenuti i dobro zapamtiti onih 2 milijuna Iračana iseljenih iz zemlje i 1.8 milijuna ljudi raseljenih po zemlji.

Sad kad smo utvrdili brojke, osvrnimo se na uspješnost provedbe demokracije u Iraku: demokracija u širem smislu je bladavina naroda ili samovlada.
Neposredna demokracija ističe vrijednost javne raprave važne za sudionike i kvalitetu odluka, dok je obilježje liberalne demokracije očuvanje prava pojedinaca i maksimalnog proširenja prava izbora.

Nepotrebno je uopće raspravljati i pravima pojedinaca uzevši u obzir gore navedene brojke, a o javnoj raspravi i civiliziranom rješavanju problema da ne govorimo.

Iz svega navedenog, očito je da su skeptici s početka bili u pravu i da nas se već godinama laže i zavarava "činjenicama" koje su dokazano netočne (kao ona o nuklearnom oružju) i sve to na tako nemoralan način.
A kako predsjednik Bush nema namjeru prestati svoj pokolj, možemo se samo nadati da će na sljedećim izborima pobijediti pravda i da će se među političarima naći netko tko shvaća koliko je zla ta vlada prouzročila...

izvor: www.vecernji.hr

Tagovi

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci