Tagovi

Često postavljana pitanja o pollitika.com

Često postavljana pitanja se od prvog dana nalaze na istom mjestu, ali su se do jučer skrivali iza neuglednog naziva ČPP. Proteklih sam dana dobio više upita oko jednostavnih stvari na pollitika.com, poput onih kako glasovati za dnevnike (to nisam obradio pod Kako pisati dnevnike na pollitici - malo o štrikanju, nema veze s politikom jer sam smatrao da je samo po sebi razumljivo, ali očigledno nije) što me ponukalo na akciju. Prvo sam zamolio Mraka da za početak ČPP promijeni u Često postavljana pitanja pa bih ovim putem želio svim novim, ali i nekim starijim, korisnicima na tu stranicu.
Drugo s obzirom da je Mrak najavio update pollitika.com (Achtung, Achtung...) pozvao bih sve koji su voljni da pogledaju Često postavljana pitanja i komentiraju ako nešto nedostaje ili ako nešto nije jasno. Zasad je jasno da bi polltika mogla biti nešto intuitivnija, a kako znamo jedino mi korisnici.
Treće, ne znam što vi kažete, ali promjena u preporučenim dnevnicima koji sada daju one s najvišim ocjenama, kao i dio s dnevnicima s najviše komentara, čini mi se zasad uspješno ističe dnevnike koji to zaslužuju, nakon što odu s naslovnice.

I za kraj dio o glasanju s Često postavljanih pitanja

P: Karma, strelice, korisnički bodovi, čemu to točno služi?
O: Pollitika.com koristi relativno složeni sustav bodovanja aktivnosti korisnika i kvalitete sadržaja. Sustav se sastoji od tri osnovna segmenta:

1. Karma korisnika je prosječna ocjena komentara koje su vam dodijelili ostali korisnici. Svaki registriran korisnik može dati ocjenu komentara (svih osim svojih) ocjenama od 0 do 4. Prosjek dobivenih ocjena za pojedini komentar određuju hoće li taj komentar biti vidljiv svim posjetiteljima pollitika.com-a, samo registriranim korisnicima ili samo moderatorima.
2. Korisnički bodovi su brojčana vrijednost svih aktivnosti koje je pojedini korisnik napravio. Svaki novi tekst osvaja određeni broj bodova, svaki dani komentar donosi bodove i svaki glas dat drugom tekstu ili komentaru također donosi bodove.
3. Strelice, svaki registrirani korisnik može ocijeniti bilo koji članak (osim vlastitog) pozitivno ili negativno. Tekstovi koji imaju najveći broj bodova zadržati će se najduže na popisu preporučenih dnevnika i mogu biti promovirani na naslovnicu. Tekstovi s većim brojevima negativnih glasova riskiraju da budu pobrisani.
3. Affiliates bodovi su podskup bodova korisnika, a odnose se samo na bodove koje dobijete kroz "Prijatelji pollitika.com", dakle bodovi za dolazeće linkove na pollitika.com, ili za korisnike koji su došli do pollitika.com čitajući vaše tekstove na forumima, usenetu ili kroz vaše email poruke.

P: OK, razumijem što i kako, no čemu to glasanje uopće služi?
O: Politika je tema koja diže emocije i mnogi su se spremni dobro posvađati, a kada bi prilika dala i potući. Sustav bodovanja koji koristimo služi prvenstveno zato kako bi na svima jasan način istakli autore koji stvaraju kvalitetne tekstove, te koji na civilizirani način pridonose raspravi. Također, ostvareni broj bodova odnosno karma pomoći će u odluci koji tekst prebaciti na naslovnicu.

P: Netko je moj tekst loše ocijenio, a jako je dobar, što sada?
O: Proces glasanja je transparentan i javan. Svaki glas koji ste dobili (bio on dobar ili loš) se može pogledati. Odabirom na ime glasača možete vidjeti njegov korisnički profil i vidjeti sami koliko ima bodova i kakva karma ga prati. Od ove točke možete ili poslati dotičnom korisniku privatnu poruku tražeći razjašnjenje njegove ocjene ili se možete obratiti nekom od administratora ako smatrate da ste nepravedno dobili loše ocjene (no, ne očekujte brzi odgovor).

Komentari

eh da, samo da potvrdim ono

eh da,

samo da potvrdim ono što je potjeh napisao, nakon dosta analiza i sugestija promjenio sam ponašanje blokova u desnoj kolumni

preporučeni dnevnici sada pokazuju dnevnike s najvećim brojem glasova u razdoblju od cca. 16 dana

najkomentiraniji dnevnici sada pokazuju dnevnike s najvećim brojem komentara u posljednjih 8 dana

ono što sam htio time postići je da se doista najbolji tekstovi izdvoje među preporučene, a da istovremeno tekstovi koji ne dobiju toliko glasova (iz kvalitativnih ili ideoloških razloga) opet imaju priliku biti na istaknutom mjestu budući da oni uglavnom imaju puno komentara i mobiliziraju čitatelje

Tko je glasao

Kad smo već kod

Kad smo već kod poboljšanja, da li je moguće da i nakon što komentar bude jednom ocijenjen da u doljnjem redu ostane samo četiri zvjezdice?

Obićno ih je pet (prva neobojana) i ako se želi dati ocjena 4, moguća je zabuna jer je četvrta zvjezdica obično tri.

Vjerujem da je ovo primijećeno i od drugih ali da paze, kao i ja, ali nenamjerno je moguća manja ocjena od one koja se želi dati. Manje iskusni mogu pogriješiti.

Također, barem u narednom periodu, komentari na drugoj stranici, ako ih je toliko puno, nikad nisu označeni kao novi pa se mora tražiti po datumima i vremenu. Budući je to teško, može se dogoditi da vrijedan komentar ostane nezamjećen.

Još sam uočio da Mozzila pozicionira zadnji komentar označen kao nepročitan, a Explorer prvi. Ima li tko pojma zašto?
Sjećam se da je jedno vrijeme Mozzila zadržavala oznake nepročitanih komentara i na drugoj stranici, ali ne uvijek.
Ima li tu pomoći?

B-52

Tko je glasao

Mozda ne bi bilo zgorega i

Mozda ne bi bilo zgorega i za temu, Često postavljene preporuke u vezi unaprijedjenja ovog sajta :-)

Cisto za primjer, jos uvijek mi nije jasno cemu tocno sluzi cenzura na www.pollitika.com-u, s obzirom da ne postoji potreba za tako necim.

Tko je glasao

Cisto za primjer, jos uvijek

Cisto za primjer, jos uvijek mi nije jasno cemu tocno sluzi cenzura na www.pollitika.com-u, s obzirom da ne postoji potreba za tako necim.
Tko je cenzuriran!?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Svatko tko nema mogucnost

Svatko tko nema mogucnost javne objave zbog nepodobnosti posta u ocima cenzora, aka moderatora.

Cisto za primjer, imao sam priliku za primjetiti da anonimni upisi nisu vidljivi registriranim clanovima sa prosjekom iznad 3, do trenutka dok im oni sto imaju skare nisu dali prodju.

To je po mome misljenju uistinu suvisno cenzuriranje koje ne moze donjeti nikakvog dobra, a otvara sirok prostor za zloupotrebe.

Jer osigurava dvije kaste, a takav stav uistinu nema veze sa demokratskim idejama koje bi pollitika kao jedan napredan politicki sajt morala po defaultu uvazavati.

Tko je glasao

pazi izvadak iz često

pazi izvadak iz često postavljanih pitanja:

P: Napisao sam komentar a ne vidi se, zašto?
O: Vjerojatno ste napisali komentar kao anonimni korisnik, SVI anonimni komentari moraju proći ručni sustav provjere (moramo se nekako boriti protiv spama i uvredljivih komentara).

kada nešto ne znaš ili misliš da ne radi, onda prvo provjeriš uputstva i pravila, potom ako ti i dalje nije jasno kontaktiraš administratora (što iz prve ruke mogu reći da nisi učinio), pa ako ti ni nakon toga nije jasno e onda ću ja iz vlastitog džepa priložiti za tvoju prvu lobotomiju

na pollitika.com NE POSTOJE cenzurirani sadržaji, nikada ih nije niti bilo, nikada ih neće biti; svi sadržaji su dostupni svima uz uvjet da poštuju pravila

Tko je glasao

Pobogu Mrace, cemu ad

Pobogu Mrace, cemu ad hominem?

Ti bi kao domacin ipak morao biti netko tko smiruje situaciju, umjesto da se prikloni vrijedjanju sugovornika.

To stvara losu atmosferu.

I primi moju ispriku zbog previda ovog pravila.

Sad te jos molim da me ispravis, ali do nedavno anonimni postovi nisu bili prethodno filtrirani? Ili sam opet nesto pobrkao? I za kraj, molim ti za razumjevanje sto ne spadam u ljude koji prvo citaju upute. Malo je savrsenih :-P

Tko je glasao

ovo uopće nije bio ad

ovo uopće nije bio ad hominem, to je bio moj socijaldemokratski pokušaj da pomognem drugu u nevolji :)

za dvadesetak dana pollitika slavi prvi rođendan i jedna od stvari na koje sam jako ponosan je da nijedno pravilo nije promijenjeno u tih godinu dana (ali nijedno jedino),

dakle, priča s komentarima je neizmijenjena od prvoga dana, kako su se anonimni komentari rješavali prvi dan, tako se rješavaju i danas

p.s. i je, istina je, jučer sam u prometnoj gužvi kraj minhena proboravio 3.5 sata kroz koju sam prevalio manje od 3km, tako da jesam bio pomalo nervozan i neispavan

Tko je glasao

Sve OK stari. Dobro se

Sve OK stari.

Dobro se odmori.

Tko je glasao

Ma zaglavio čovjek u

Ma zaglavio čovjek u trafick jamu negdje u Svabiji koliko čujem satima, pa imaj razumijevanje, znaš ono deca, žena:-) pa si onda ti nagrabusio:-) jer si naletio u nezgodnom momentu:-)

Tko je glasao

Iskreno, nisam to

Iskreno, nisam to primjetio.
Pollitiku ponekad čitam ulogiran, a ponekad neulogiran. Par puta sam išao vidjeti ima li kakve razlike u komentarima. I? I ulogiran i neulogiran sam vidio iste komentare. Dakle, svi vide sve.
Iako je bilo priče da se komentari onih s karmom ispod 3,00 neće vidjeti, primjetio sam da se vide i komentari onih čija je karma na 1,86.

Znam da postoji nekakva ručna provjera anonimnih komentara. Međutim, registriraš se i nema više takve provjere.
Ja ne vidim problem ni cenzuru.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Interesantno. Evo cisto za

Interesantno. Evo cisto za primjer, taj dan sam nelogiran postao par komentara i jasno da ih nisam vidio. Tada sam se logirao (nasao pasvord) i niti jedan komentar nije bio vidljiv do trenutka dok ga upravo ti (i mrak je bio tu ukljucen) niste pozitivno ocjenili.

Jasno, moze bit da sam lud, a moze bit i to da ti i neulogiran mozes citati stvari koje mnogi ulogirani ne vide. Svasta moze biti, ali jedno je vjerujem sigurno. A to je da mjesta za kastinske podjele na jednom naprednom politickom sajtu ne smije biti.

Tko je glasao

A to je da mjesta za

A to je da mjesta za kastinske podjele na jednom naprednom politickom sajtu ne smije biti.
Apsolutno podržavam.

moze bit i to da ti i neulogiran mozes citati stvari koje mnogi ulogirani ne vide
Hm. A može biti da ja mogu čitati komentare i na ugašenom računalu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mrak će vjerojatno točnije

Mrak će vjerojatno točnije od mene odgovoriti, on to zna detaljnije, ali vjerujem iz onoga što sam shvatio iz sličnih upita da on moderira, pušta anonimne komentare jer ima uključenu zaštitu od spam komentara i svega što nam se danas on line događa na ovakvim blogovima. Dakle nema cenzure, sve sto je napisano od makar i anonimnog autora se pušta, ubijaju se samo automatizirani komentari koji svakodnevno napadaju. Ne znam jeste li primijetili da neki stari tekstovi odjednom postanu najčitaniji taj dan - koliko sam shvatio to su upravo skripte koje napadaju i u komentarima stavljaju reklame i ostalo smeće.

Tko je glasao

Evo sto kaze Mrak negdje iz

Evo sto kaze Mrak negdje iz inostranstva - nikad nas ne ostavlja bez nadzora:-), ali nije pri compu, radi bbery

Svi anonimni komentari idu prvo na moderiranje, ja odobrim komentar i to je to

To negdje pise i u pravilima

To je ogranicenje samo za anonimne komentare, registrirani korisnici napisu komentar i live je istog casa

Tko je glasao

OK. Kuzim. Primite moju

OK. Kuzim. Primite moju duboku ispriku.

I drago mi je da se po pitanju otvorenosti svi slazemo :-)

Tko je glasao

BTW, ne moram spominjat da

BTW, ne moram spominjat da sam covjek sretne karme preko 3 :-)

Tko je glasao

Ne sjećam se da je Mrak

Ne sjećam se da je Mrak objavio da je karma uključena u bilo kojem dijelu koji donosi restrikcije. Zasad se karma samo računa i informativne je prirode. Mrače jesam li u pravu?

Tko je glasao

Radite samo tako dalje. Ako

Radite samo tako dalje. Ako ne bude valjalo - propast će. Ako bude valjalo - održat će se. Ništa novo, ali vrijedi i za ovo.

Tko je glasao

Bez uvijanja, ja se u

Bez uvijanja, ja se u informatiku i kompjutere razumijem k'o Mara u krivi. Cesto puta se za pomoc i objasnjenje obratim sinovima, a oni mi znaju kazati: "Sto ti vrijedi ista objasnjavati kad ionako to neces zapamtiti?
Eh sada, evo pitanje za vas: Jednostavno, jos uvijek ne znam kako neke dijelove teksta mogu boldirati?

Tko je glasao

Pogledajte dnevnik o tome

Pogledajte dnevnik o tome kako pisati dnevnike, tamo je o svemu tome detaljnije napisano i princip vrijedi za sve, ali evo ukratko i ovdje.

Napišete tekst prije i poslije vašeg imena jednako kako je dolje napisano i dobit ćete vaše ime ili bilo koji tekst između tog obveznog teksta kao podebljan. Isto vrijedi za citiranje itd.

<strong>Pavao Jelovic</strong> Pavao Jelovic

Više tih kodova potražite tu - citiranje, kurziv itd. - http://pollitika.com/filter/tips

I Pavle i svi ostali, samo pitajte - to je i jedna od prednosti mrežnog ili zajedninčkog rada - uvijek ima netko koga možete pitati... Već ako se sinovima ne da, nađete nekog virtualnog posinka:-)

Tko je glasao

Hvala! Odmah cu prici poslu.

Hvala! Odmah cu prici poslu. Pardon, ucenju. Tko zna, mozda cu nesto i nauciti. Barem za kolokvij.

Tko je glasao

Pavle, nedaj se. Mi smo

Pavle, nedaj se. Mi smo generacija koja je puno naučila pa bumo i to.

Tko je glasao

Samo kopirajte tekst od gore

Samo kopirajte tekst od gore i između njega napšite što želite umjesto vašeg imena i to će biti podebljano

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci