Tagovi

Cesta Zadar 2 - Gaženica poskupjela za 160% zbog loših ugovora

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Cesta Zadar 2 – Gaženica oko koje je Ivica Pančić prije nekoliko mjeseci digao buku u saboru zbog cijene izgradnje, zadnjim poskupljenjem od 100 milijuna kuna obara sve rekorde, te je zadnja cijena te ceste fantastičnih 660 milijuna kuna. Podsjetimo da je prvobitna cijena te ceste iznosila svega 250 milijuna kuna. Objašnjenje za zadnje poskupljenje ceste je da u troškove izgradnje nisu nikad bili uračunati troškovi otkupa zemlje.(?!?)

Livaković mrtav hladan izjavljuje da je HC potpisao ugovor s Viaduktom samo za izgradnju ceste, ali ne i troškova otkupa i izmještanja instalacija koje se nađu na trasi ceste. To vam je kao da idete graditi nekakvu stambenu zgradu na zemljištu koje je privatno i na kojemu se nalazi nekakva obiteljska kuća koju namjeravate srušiti, a da troškove odštete vlasniku jednostavno ne uračunate u troškove izgradnje. Takve stvari su jasne i malome djetetu da se trebaju odmah uključiti u cijenu izgradnje.

Slučaj izgradnje ceste Zadar 2 – Gaženica je prvorazredan predmet za Državno odvjetništvo jer je cijena od prvotne skočila čak 160% (inače se normalnim smatra da cijena izgradnje varira kojih 10% - 20% od predviđene cijene), ali iz DORH-a očito nitko u ovo predizborno vrijeme ne namjerava raditi kako kojim slučajem još negdje ne bi buknula kakva afera. U najmanju ruku, Livakovć, Kalmeta i svi ostali koji su u samom vrhu oko odlučivanja u cestogradnji moraju odstupiti jer je i više nego očito da se sklapaju ugovori koji su vrlo štetni po ovu državu.

cnn.blog.hr

Komentari

Livaković mrtav hladan

Livaković mrtav hladan izjavljuje da je HC potpisao ugovor s Viaduktom samo za izgradnju ceste, ali ne i troškova otkupa i izmještanja instalacija koje se nađu na trasi ceste.

Ovo je novina, pravo osvježenje. Mene buni Kalmeta koji opravdanje za ovoliki rast troškova vidi u tome da je prvotna cijena bila za dvije trake a da se napravilo četiri zbog čega on ne vidi problem.

Meni je sad problem shvatiti koji je od njih dvojice u pravu.

Naravno, ovo pod pretpostavkom da naivno isključim mogućnost da je u pravu Pančić kad kaže da je u pitanju kriminal za koji je odgovorna ekipa koja sad nudi razno-razna pojašnjenja za poskupljenje od cca 160%.

Isto tako, slažem se da DORH neće ništa čačkati prije izbora. Na biračima je da se masovnim odazivom pobrinu za to da se pročačka barem poslije izbora. I odgovorne smjesti kamo zaslužuju.

B-52

Tko je glasao

Probijanje troškova je kod

Probijanje troškova je kod nas normalno i to se dogadja svaki dan..Npr.Muzej suvremene umjetnosti-Zagreb
Svaki student građevinskog falulteta zna izračunati u lipu koliko nešto košta kad se gradi...zato su ovakove pojave čisti kriminal.
Tko je odgovoran...pa onaj tko je potpisao ugovor
No najbolje tek dolazi-Pelješki most

Tko je glasao

Da, toliko poskupljenje bi

Da, toliko poskupljenje bi svakako moralo biti sumnjivo i organima koji takve stvari moraju istraživati, pa da se vidi u čemu je problem. Ta stvar uistinu smrdi do neba i nitko mi ne može reći da se troškovi otkupa ne računaju u cijenu. Ako bi i bilo tako, to bi se moralo i posebno navesti, a nisu to napomenuli. Dakle, istragu definitivno treba pokrenuti, pa ako ona pokaže da je bilo nepravilnosti, netko mora za njih odgovarati. Tu se radi o astronomskim veličinama u razlici cijene i to se nikako ne može propustiti bez provjere neovisnih službi.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

gledaj CNN To vam je kao da

gledaj CNN
To vam je kao da idete graditi nekakvu stambenu zgradu na zemljištu koje je privatno i na kojemu se nalazi nekakva obiteljska kuća koju namjeravate srušiti, a da troškove odštete vlasniku jednostavno ne uračunate u troškove izgradnje.
Ne znači da ti troškovi nisu bili uračunati u troškovnik ceste, samo u ugovor s Viaduktom to nije bilo uračunato. I ako su odlučili da Viadukt odradi i to, onda su s njim napravili dopunu ugovora i tražili ponudu za taj dio poslova. Tu je jedino važno Viadukt nije u dodatku ugovora izašao s ponudom 3x realne cijene.
A obzirom da postoje standardne cijene odvoza zemlje (po kubičnom metru) baš i nemaju priliku 300% uvećati cijenu, možda kojih 20%.

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

država i javna poduzeća

država i javna poduzeća moraju za sve poslove vrednije od 300.000,00 kuna raspisati javni natječaj i odabrati najjeftinijeg izvođača. znači, nema automatizma u davanju poslova samo zato što si napravio loš ugovor pa da se izvučeš. možda bi vozač ministra Božidara Kalmete, Danijel Miočić, koji s Kalmetom nije razgovarao dok su radili tisuće kilometara na 4 kotača, uspio pronaći povoljnijeg izvođača od Vijadukta?! ili je Vijadukt, od početka, bio njegov izbor?!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

iznos je 200.000kn kao

iznos je 200.000kn kao kumulativ istovrsne usluge u godini dana

do 200.000 ide pozivni natječaj

do čini mi se 20.000 ide po diskreciji

Tko je glasao

Sve točno...

Sve točno...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci