Tagovi

Cenzura u Hrvatskoj

Hrvatska se u izvješću udruge "Reporteri bez granica" za 2011-2012 godinu nalazi na 68 mjestu. Drštvo na ljestvici joj prave zemalja tipa Maurtenije,Burkine Faso,Mozambika...Od zemlja ex Jugoslavije, u uspredbi sa Hrvatskom, bolje pozicionirane su Slovenija (36 mjesto) i Bosna i Hercegovina (59. mjesto) a losije pozicionirane zemlje su Srbija (80. mjesto) ,Makedonija (94.mjesto) i Crna Gora (107. mjesto).
Hrvatska po slobodi medija bilježi pad od 5 mjesta u odnosu na 2010 godinu kada je bila na 63 mjestu.

Denis Latin,Željko Peratović,Domagoj Margetić,Ana Jelinić......samo su neki od novinara koji su na svojoj koži osjetili kako izgleda kada govorite i pišete o "nedopuštenim temama."Njihove sudbine i problemi koje su imali i koje imaju su najbolji pokazatelj koliko su moćni neki lobiji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je"normalno" da se mediji koriste za sve vrste razračunavanja,"normalno" je da izdavači pogoduju moćnim oglašivačkim tvrtkama, "normalno" je da mediji pogoduju političarima.

Medijski odlično odrađene kampanje su pristupanje Hrvatske u EU i NATO,to su kampamje u kojima je velika vecina medija pristrano radila reportaze,dok je mala ili nikakva vaznost davana argumetiranim raspravama.Dan,danas , većini građana nisu poznate obveze koje će Hrvatska morati ispoštovati ulaskom u EU i kako će se to odraziti na njihov život i standard.
Prilikom kampanje za ulazak Hrvatske u EU vrlo često su bile plasirane informacije koje su iskrivljene, manipulativne i pristrane.
Jedan od primjera "anketa/istraživanja" koje su se tada pojavljivale u medijima : "kako su građani koji daju potporu EU iznadprosječno visokoobrazovani, s plaćom od 6000 kuna na više....a protivnici" EU-a su oni sa osnovnom školom, primanjima do 4000 kuna, radnici i kućanice"......s obzirom da nisu poznati podaci na koji nacin su rađene ankete-istraživnja,(kako su odabrali ispitanike,koji uzorak ispitanika,na koji su način provjeravali podatake,tko je narucio ispitivanje...).....pretpostavljam da je veliki dio takvih i slicnih "anketa" plasiran samo zbog manipulacije građanima.O ulasku Hrvatske u NATO čak nije bilo ni referenduma,a u medijskim "analizama" je prikazivana samo jedna strana.

Iako je Hrvatska u vrhu EU-a po siromaštvu,iako ima vrlo visoku nezaposlenost,iako je zemlja osiromašena pretvorbom,trebao bi postojati javni interes da se kvalitetno obrade ekonomske teme i teme socijalnih prava.Nažalost, vrlo često teme iz ekonomije,socijale i prava obrađuju novinari koji nisu "specijalizirani",takvi novinari zbog kompleksnosti takvih područja,teme obrađuju senzacionalistički i u njihovim reportažama se "gube bitne stvari".Pogledajte način kako se izvještava o nezdovoljstvu građana u Italiji,Rumunjskoj,Španjolskoj,Grčkoj,Belgiji...ako se uopće izvještava o takvim temama one su "gurnute na nevažne pozicije" ili se o njima izvještava u 2 ili 3 rečenice,(uzroci koji su doveli do tih nezadovoljstava,važeći zakoni,ekonomsko okruženje,usporedba sa drugima....to kod većine novinara ne postoji).
Obratite pozornost na medijske blokade. Primjer su studentski prosjedi u Kanadi,gdje su studenti pokazali nazadovoljstvo povećanjem školarina a u njihovim zahtjevima su ih podržali i drugi građani,takvim temama u Hrvatskoj se bavi samo nekoliko medija.

Neki novinari svakako bi se trebali prisjetiti novinarske etike i poraditi na boljem čuvanju ugleda i dostojanstva profesije a mnogi politicari,"poduzetnici", izdavači....neka pročitaju 38. članak Ustava Republike Hrvatske.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Komentari

Evo ti ga na...

@između redaka
E kud nađe Domagoja Margretića. Njemu je mamica kupila "Ribnjake Pisarovina" . Otpustio ljude prekinuo proizvodnju, lopina na kvadrat.

Tko je glasao

Ok Dnevnik

OK dnevnik.
Samo mislim da je trebalo ovdje staviti vlasničku strukturu svih medija u Hrvatskoj te i sa tog aspekta razmotriti problematiku.
Tu bi se otkrile mnoge stvari.
I okomito.
I vodoravno.

grd & lin

Tko je glasao

@grdilin srž problema leži u

@grdilin srž problema leži u tome što prisavska maloumnica koju haračem kojeg je nametnula politička oligarhija financiraju građani, čime bi ta i takva televizija morala biti neovisna, slobodna, otvorena i javna a ne kao što praksa dokazuje, politička, tj. državna televizija s koje se vrši propaganda i rade emisije čiji je isključivi cilj služiti političkim mentorima koji kadroviraju prisavskom maloumnicom.
http://pollitika.com/comment/reply/11378/371737

Tu ne pomaže nikakvo pozivanje na članak 38. Ustava RH koji kaže da se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli, jer čuvari te zakonske odredbe Ustava RH su također lupeži i slugani zločinačka organizacije i mafije koja kadrovira prisavskom maloumnicom i drži pod kontrolom sve medije u Hrvatskoj..
http://pollitika.com/comment/reply/11407/371222

Sve je to godinama poznato ne samo domaćoj i svjetskoj javnosti, već to jako dobro znaju glavni i jedini kočničari svih reformi i demokratskih procesa u Hrvatskoj, a koji kočničari i grobari sjede u Banskim dvorima i na Markovom trgu. Njima su godinama puna usta svakojakih reformi čije provedbe zaborave onoga trenutka kada osvoje vlast i dobiju priliku da ih provedu u djelo!

Tako je bilo i tako će i ostati, jer kao što se može pročitati i po novom zakonu o HRT-u o svemu će opet odlučivati upravo oni koji su najveći kočničari i grobari slobode medija.
http://www.nacional.hr/clanak/127143/ministrica-priznala-hrvatska-nema-m...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Haha

Hehe, novinar~ urednik~ UDBA !
Latin~Pukovnica Komsomolka Hloberka~ Kosovac Kosovac ~ Josip Perković !
Sve ima svoj red i svako "zašto" ima svoje "zato".

Tko je glasao

Stari isprobani političkoj

Stari isprobani političkoj oligarhiji uvijek na usluzi stojeći šljam još uvijek vlada prisavljem, a Zoki i njegovi kukulele janjičari ništa ne čine da prisavsku maloumnicu pretvore u javnu slobodnu i neovisnu televiziju.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/doris-pack-napala-milanovicevu-vladu-...

Ogdovor na pitanje nije teško naći. Na godinu su lokalni izbori na kojima kukulele koalicija čvrsto računa na pomoć iskusnih PR Flikova; Zloverke, Stankovića i ostatka prisavskih slugana i sluškinja.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Mediji su odraz stanja u

Mediji su odraz stanja u drustvu. Sve sto postoji u bilo kojoj firmi (drzavnoj ili privatnoj) i u bilo kojoj instituciji, postoji i u medijima. Neorganiziranost, nesposobnost, negativna selekcija, nepotizam, napredovanje po cudnim kriterijima, uvlacenje i servilnost, kaznjavanje svega i svakoga tko odstupa od mainstreama,...Niz nastavite sami, vjerujem da nece biti tesko. Cenzura se samo nadovezuje na te pojave, koje razaraju drustvo u cjelini. Servilnost vlasnika medija prema politici i velikim oglasivacima kriza je samo pojacala, jer je jako srezala budzete. To je zatvoreni krug iz kojeg nema izlaska, barem ne u nekoliko godina. Novinari su tu samo kolateralne zrtve, pikzibneri koji moraju raditi ono sto se od njih trazi. Prava dilema nije kako promijeniti medije, nego cijelo drustvo i mentalni sklop koji ga unistava, a to je proces koji traje desetljecima. Mozda i duze.

Tko je glasao

Humberte, mislim da ne treba

Humberte, mislim da ne treba čekati desetljeće, dovoljno je da vladajuća ekipa shvati bar mrvicu onoga što novinari već godinama traže, a to je da ne gube posao samo zato što inzistiraju na profesionalnim standardima. Kukurikavci to ili nežele shvatiti ili ih naprosto nije briga jer ih sada, jednako kao što su do jučer podržavali HDZ, podržavaju vlasnici medija i "novinari" koji mijenjaju stavove kao što vjetar puše. Najkraće, stječe se dojam da su Kukurikavci sklopili pakt s vragom, a tko s njim tikve sadi.... Nema i neće biti promjena u ovom društvu dok se ne promijeni situacija u medijima. Ako to nisu sposobni shvatiti, onda neka sve ide k vragu, kao što i ide.

Tko je glasao

Potpuno si u pravu, daisy.

Potpuno si u pravu, daisy. Angažirali su gomilu novinara u vladinom P.R.-u, sklopili pakt s medijskim mogulima, a popualrnost im se, i pored svega toga topi iz dana u dan. Sami su si krivi za to. I znaš što ću ti reći? Nimalo mi ih nije žao.

Tko je glasao

"...mi grádimo prugu, pruga gradi nas!"

"...mi grádimo prugu, pruga gradi nas!"

...mene čak i ne bi smetalo kada bi ta indoktrinacija glupostima bila suptilna, imao bih razloga reagirati u uvjerenju da, eto, primjećujem nešto što drugi nisu...
...smeta i vrijeđa ta vulgarnost smješnih malih katastrofa od žurnalista. Oni koji bi si rado rekli da pripadaju "društvenoj nadgradnji" uglavnom nisu niti obavješteni niti na intelektualnoj razini onih što su prisiljeni cijele dane provoditi na poslu i naganjati dnevne obiteljske obveze. Imam dojam da se tu radi o dezorjentiranoj balavurdiji spremnoj da radi taj posao čak i uz uvjet da oni plaćaju svojim urednicima da budu objavljivani sve da bi mogli biti javno eksponirani fićfirići...dovedenoj da se boji svojih poslodavaca, da im je najvažnija kvaliteta sposobnost iščitavanja neizgovorenih želja pretpostavljenih, mlitavljenje kad´ se ispred njih pojave vulgarne barabe a durenje i gnušanje kada se obični svijet usudi biti nekorektan, bilo politički ili socijalno...e, onda se svijet raspada, onda nastupa pravednički gnjev društvenog/e aktivista/kinje na dužnosti izgradnje pravednog svijeta...
...nigdje anegdote, duhovitosti, sami stahanovci upregnuti u performans objašnjavanja zajedničke, negdje usuglašene, volje za moć...udarnici anestetičari što trivijalnim i tričarijama objašnjavaju život i svijet oko nas. Ograničenog dosega kao što su i oni sami.
...i imaju pravo, funkcionira to. Nikome tko drži do sebe i svog integriteta ne pada na pamet s takvima ući u polemiku u strahu da i sam ne postane parodijom sebe samog. Otprilike kao onomad kada dekadentna aristokracija nije htjela ulaziti u diskusiju s nedovoljno kvalificiranim plebejcima ne videći da su isti poraspoređeni po društveno ključnim mjestima...
(čast i slava izuzecima.)

Tko je glasao

Denis Latin,Željko Peratović,Domagoj Margetić,Ana Jelinić...

Nisu ovi novinari nekakavi demokrate sa referencama, nego tek priučeni "malci" koji nisu uspjeli "držati korak" sa ostalim "novinarskim" trkačima na 10 000 metara. Tek kad su malo zalutali u "cvijetnu livadu" hrvatske tranzicije, pokazano im je da i sloboda ima granice i da postoji sila koja ih u svako vrijeme može lupniti po prstima.
Kako ti poletarci još dugo neće otkriti koja je to "SILA", zaustavićemo tranziciju dok nam EU ne pokaže kamo nam je i kako ići.

Tko je glasao

Kad već nabrajamo imena...

što je s Natašom Škaričić koja je podvrgnuta bezobzirnom bullyingu i cenzuri - fizički su je maknuli, zatvorili sve kanale ekspresije, kolegijalnost koju je prema njoj pokazala "struka" je pravi prototip pizdunstva...

I o toj "struci" valja reći svoje... Pored cenzure koju se ne libe uvoditi niti zemlje tzv. razvijene demokracije, a koja je u službi agende vlasnika medija koji su pak u službi vladajuće elite, mi imamo i autohtonih dosega koji imaju malo veze sa cenzurom, a puno više s urušavanjem dostojanstva struke.

Novinari su jednostavno postali nesposobni i lijeni kopipejsteri, a u novinarstvo se ugurao sve i sva, pa nam u vidu komentatora i kolumnista vrše "educiranje" i "lobiranje", umjesto - informiranje, raznorazni samozvani obzanitelji "istina i tumačenja" u vidu prihljebljenih pripadnika različitih struka koje veze s novinarstvom nemaju, ali imaju s korištenjem prigode da se podeblja inače tanjušna korica kruha...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice, kod tebe, kao i kod

Bigulice, kod tebe, kao i kod većine drugih, primjećujem jednu temeljnu grešku a to je da ne shvaćaš kako mediji funkcioniraju. Novinari mogu napisati remek djelo, a izaći će samo ono što odredi urednik. Dakle, nije problem samo u novinarima (ima ih svakakvih, slažem se), nego je ključni problem u urednicima. Većina urednika postavljena je još za vrijeme HDZ-a, a s obzirom da su se već dokazali kao vrsni uvlakači i kreatori stvarnosti, sada su dobri i Kukurikavcima. Što bi se, jel'te, mijenjalo, nešto što je već dokazano da dobro funkcionira. :-).

Tko je glasao

A kako funkcionira

HND? Ima još takvih struka poput novinarske, koje se estradiziraju, tj. u koje može ući svaka budala, i onda struci snižavati kriterije. Što rade cehovske udruge po tom pitanju?

Ja to promatram samo sa stanovišta elementarne pismenosti, pa vidim da u elektronskim medijima govore nazovi novinari koji ne znaju proširenu rečenicu sastaviti pred kamerom, u tiskanim medijima vidim notorno nepismene tekstove.....

Odakle tom šrotu "licenca" za rad u novinarstvu, odakle im novinarske iskaznice?

Društvo je, čini se, u cjelini potpuno nemoćno pred navalom "šrota" sa svih strana. Nijednu viđeniju sponzorušu, estradnjakušu ili posvudušu, zapravo ništa ne sprečava da nađe novine u kojima će imati "svoju kolumnu"..... u kojoj će "ravnopravno izražavati sebe".....

A onda se čudimo: što nam se to događa? Zašto nam je društvo ovako trulo? Mi bismo htjeli nekakvo bolje!

Nema boljega! Bolje se mora zaslužiti! Bolje može postojati u zajednicama koje znaju odijeliti "visoko" od "niskoga", "elitno" od "masovnoga" itd.

Tko je glasao

Uvijek isto...

Nije problem u novinarima, već u urednicima...
Nije problem u nastavnicima, već u ravnateljici...
Nije problem u radnicima, već u šefovima...
Nije problem u "umetni_struku", već u okvirima u kojima djeluje...
...
I sve je to na žalost točno! I perpetuira već godinama, bez naznaka obrata...

Nitko se niti ne usuđuje zamisliti recimo - urednika bez novinara... Baš me zanima što bi taj uređivao i koliko dugo.

Na žalost, svi su se spremni prodati za sve sitnije i sitnije judine škude. A novinari tu nisu iznimka, naprotiv... I dok "svatko mora jesti", pa makar i govna, ništa se neće promijeniti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ili, da rezimiram...

Stalno se isčekuje neka promjena "odozgo", koja međutim ne dolazi. Vrijeme je za promjenu odozdo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi, iluzorno je ocekivati

Bigi, iluzorno je ocekivati promjenu "odozdo" kada se na jednog novinara koji zna pisati, pojavi 120 koji doduse ne znaju, ali su se spremni prodati za sitne novce.

Na zalost, uvijek ce vise primjeraka novina prodati sise Nives Celzijus nego izvrstan clanak angaziranog novinara idealista kojem je istinito i objektivno informiranje osnovni pokretac.

Novinari sustav lomi vec do njihove 30-te, i taj problem nije aktualan samo u novinarstvu. Imas ga u kojij hoces profesiji.

Privatni mediji su u sluzbi interesa (kapitala / reklama) drzavni u sluzbi politike.
Dokle god se mediji financiraju od reklama njihov osnovni cilj je broj posjetitelja na internet stranici i/ili broj prodanih primjeraka i to bitno rusi svaki kriterij.
A nase drustvo je premalo da osigura uspjeh medijima tipa predratni "Start" u kojem su se na duplerici nalazile sise ali koji se u ostatku drzao prilicno viskih standarda novinarstva. Naravno, unutar ogranicenja koja je nametao ondasnji sustav.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

NE uvažava se razlika

žao mi je
NE uvažava se razlika

zakonPapir i zakonPraksa,
pravo naredboDavaca na cenzuru samoOdlučivanja naredboPrimaca,

pravo vlasnika na cenzuru samoOdlučivanja upravitelja vlasništva,
pravo upravitelja na cenzuru samoOdlučivanja ŠEFova,

pravo glavog urednika na cenzuru samoOdlučivanja urednika,
pravo urednika na cenzuru samoOdlučivanja novinara,

pravo novinara na cenzuru samoOdlučivanja izvora informacija,

itd. itd. itd.

pravo naredboDavaca na cenzuru
isto i jednako je
pravu oblaka da cenzuriraju samoOdlučivanje kiše kada će ili neće padati,

TKO hoće uznemiravati naredboDavca svojim samoOdlučivanjem
diktatura cenzure BEZ obzira na zakonPapire

ili ga opameti,
ili ga strpa u siromaštvo,
ili ga strpa u zatvor,

adfilantrop

Tko je glasao

Članak 38

Zapravo, članak 38 glasi ovako (Nar. nov., br. 85/10 - pročišćeni tekst):

"Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo."

E sad, valja obratiti pažnju na onaj klasičan trik iz našeg Ustava koji glasi "Jamči se pravo na X osim ako je zakonom drugačije propisano". Kao i za bilo koju drugu slobodu, tako je i za slobodu izražavanja misli prilično bespredmetno pozivati se na Ustav, jer se svaka sloboda koja je tamo definirana može uredno pogaziti nekim zakonom (ili čak Pravilnikom) po volji političkih elita. Da o "duševnim bolima" i ne govorimo...

Drugo je pitanje, što je uopće zadaća medija?

U idealiziranom pogledu na svijet zadaća medija je pravodobno i točno izvješćivanje javnosti. Ali realno, mediji nisu ništa drugo nego kanal za plasiranje informacija pod kontrolom vlasnika, bilo da je riječ o državi ili o privatnim vlasnicima. Bez obzira na to što tvrdila struka, izvori financiranja imaju odlučujuću riječ o vrsti, kvaliteti i svjetonazoru informacija. Ni ne može biti drugačije.

Ozbiljan čovjek mora uvijek informacije iz medija uzimati s dozom rezerve, što zbog poslovične površnosti novinarstva što zbog političkog uvjerenja vlasnika.

Tko je glasao

Mene ti

"izvori financiranja" ne bi zapravo uopće uzrujavali, kada bi oni bili različiti, tj. nekako profilirani. Pa da znam da su ove novine "konzervativne", da su ove "lijeve", da su one "žute", ove da su "portparol Vlade", itd. I da se razlikuju po ideologiji naručitelja, tj. onoga koji plaća, a da su jednake po - kvaliteti! Tj. kvalitetne.

Međutim, ovo kako izgledaju naši mediji, čini se da svi imaju istog idiota za vlasnika! U tome je problem!

Tko je glasao

Eto prilike za biznis...

Foma, ako misliš da je moguće napraviti puno kvalitetnije novine (televiziju, radio) koje će ljudi radije čitati, što se čeka? Okupi partnere, skupite novac i hrabro naprijed! Go for it!

Svaka anomalija u društvu može biti dobra prilika za novi biznis i nova radna mjesta.

Tko je glasao

Žao mi je,

ne bu išlo. Nemam početni kapital. A i bavim se u životu nekim drugim zanimanjem. :))

Tko je glasao

Raising Funds

ne bu išlo. Nemam početni kapital. A i bavim se u životu nekim drugim zanimanjem. :))

:-)

Nemoj da te ta sitnica obeshrabri. Na zapadu postoji cijela jedna disciplina koja se zove "Raising Funds". Nije to uopće nedostižno, ali pod uvjetom da čovjek vjeruje u svoju poslovnu ideju. Treba učiti od pametnih naroda...

Tko je glasao

inače sam visok i plav, ne znam što mi je danas...

- promišljanjem isplativosti poljoprivrednih ulaganja
- promišljanjem isplativosti kvalitetnih glasila

Pritom, naravno, ostajem čvrsto ukotvljena na budžetska primanja jer znam gdje stvarno leži sigurnost...

Tko je glasao

S kim se

ovaj svađa?

Tko je glasao

Koristite kapitalizam dok ga ulica ne ukine

Ima ovdje članova koji prijateljima posuđuju kapital na neodređeno vrijeme...

Tko je glasao

Znaš...

Golgota, ima ih koji sebi kažu "ja mogu" i onih koji sebi kažu "ja ne mogu".

I jedni i drugi su u pravu.

Tko je glasao

Ovo je zaista

duboka misao.

S obzirom da sam dosada u životu uspijevala moći upravo sve što sam htjela, nadam se da mi nećeš zamjeriti što sam novine komentirala samo kao čitatelj dotičnih, bez ikakve volje i htijenja da stvaram neke nove. No, hvala ti na dobrom savjetu. Za svaki slučaj. :))

Tko je glasao

Da ne bi mislio

da je primjedba bila ironična: zaista ozbiljno mislim da je ta misao duboka! Ona je ishodište osobne odgovornosti.

Tko je glasao

A "osobna odgovornost"

ne vrijedi pišljivog boba sve dok egzistira kao mentalna kategorija.

"Osobna odgovornost" je psihofizičko stanje. Nešto poput sportske kondicije.

Tvoja sažeta misao upućuje na to da nemamo izgovora, sve kada ih se i dosjetimo na tisuće....

Tko je glasao

Misao

Hvala ti.

Svjestan sam toga ta je ta misao duboka. Nije, naime, moja... :-)

Zaista vjerujem da svaka prava promjena na bolje mora doći od nas samih, kao što kažeš, moramo preuzeti osobnu odgovornost i inicijativu. Nitko nam neće riješiti probleme ako ih ne riješimo sami.

Mirtaflora je nedavno napisala dobar dnevnik koji ide u tom smjeru: Povratak u budućnost

S obzirom da sam dosada u životu uspijevala moći upravo sve što sam htjela, nadam se da mi nećeš zamjeriti što sam novine komentirala samo kao čitatelj dotičnih, bez ikakve volje i htijenja da stvaram neke nove. No, hvala ti na dobrom savjetu. Za svaki slučaj. :))

:-)

Ne zamjeram ti, naravno. Iako je uvijek dobro tu i tamo u svijet pustiti neku dobru ideju. Tko zna, možda je ovo sad pročitao netko drugi i možda se već rađa novi kvalitetni tjednik. Bilo bi mi drago da je tako.

Zapravo sam želio ilustrirati da se problem može riješiti i na druge načine. Vjerojatno bi naš domaći način rješavanja bio onaj krivi: donošenjem Zakona o Kvaliteti Medija, Pravilnika o Kvaliteti Medija i Inspektorijata za Kontrolu Kvalitete Medija.

Preporučujem ekonomski klasik "Inovacije i poduzetništvo" poznatog ekonomista Petera Druckera. On je u toj knjizi jako lijepo opisao kako su društvene anomalije i problemi zapravo krasna prilika za biznis.

Tko je glasao

U svezi glede malog mede evo

U svezi glede malog mede evo jednog posve neobicnog - vrlo dobrog - teksta za notorno "lijevo"-rezimski Novi list: "Tko s političarima liježe - izmrcvaren ustaje" (obratiti pozornost, očita parafraza poslovice "tko s djecom spava, popi*an se budi").

"Materija je vrlo ozbiljna - Prijedlog zakona o dopunama i izmjenama Zakona o HRT-u. ... Ključna odredba u novom zakonu jest da će Glavni ravnatelj Katedrale duha i zloduha dobiti sve ovlasti, a njega će birati izravno Hrvatski sabor. U pitanju je ingeniozno rješenje, zahvaljujući kojem će saborska većina imati direktnu kontrolu nad Hrvatskom televizijom. Srećom, hrvatski političari nikad nisu zloupotrebljavali medije te je logično da je ovo najbolje rješenje od svih rješenja na svijetu. Hrvatski političari poznati su kao poštena i principijelna čeljad, kojoj zloupotreba nikad ne pada na pamet. ...

... Usput rečeno, ako se netko i pouzdava u dobre namjere vladajuće koalicije kad je u pitanju javna televizija, taj bi morao znati da Kukuriku ekipa neće vladati dovijeka. ... Sudeći po povijesnom iskustvu, nakon kvazisocijaldemokrata na vlast dolaze kvazidemokršćani na čelu sa starim ljubiteljem slobode govora Tomislavom Karamarkom, a taj će imati svo pravo instalirati na čelo televizije svog ravnatelja. Kad dođe to vrijeme - ima da gledamo emisije o braniteljima i crkvi od jutra do mraka.

Ovo podsjeća na neke od slinih bedastoća koje su učinili trećejanuarci... i onda izgubili vlast, a zajahao Sanader :-)))

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

OTKAD?

Otkad je Novi List režimski? Pa pročitaj bar pet brojeva u zadnjih 20 godina.

Tko je glasao

Zašto

Zašto da čita, kad ionako sve zna :)))

sic est in fatis

Tko je glasao

bezvez bas novinari koji se

bezvez bas novinari koji se navode u clanku su sluge cenzure unprofesionalni mercenari

Tko je glasao

Postovani pretpostavljam da

Postovani pretpostavljam da je Vas cilj samo provokacija.
Probajte u svojim ocjenama i komentarima staviti i neki argument.

O novinarima (i mnogim drugima) najbolje govori njihov rad a novinari navedeni u članku sigurno nisu neprofesionalni i sluge cenzure . Šteta što takvih novinara nema više.

Tko je glasao

Denis Latin novinar

Denis Latin novinar profesionalac? Nemoj me, molim te, nasmijavati. Osnovni razlog ukidanja "Latinice" nije bila nikakva "cenzura", nego činjenica da je dotični gospodin emisiju odbio raditi uživo. Zašto? Pa vrlo jednostavno, tada se više ne bi mogao baviti političkim narudžbama i propagandom.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Koliko je Denis Latin bio

Koliko je Denis Latin bio novinar profesionalac najbolje govori izbor gledatelja-ica kojima je dozvoljeno da se jave "live" na kraju emisije. Obično su to bivale neke ženskice čiji su komentari većinom sadržavali pohvale Latinu.

Što se tiče izbora Latinovih gostiju nije bilo ništa bolji od izbora gostiju Ace Yutela, a ti su izbori sve drugo do izbor onih koji bi govorili u ime gledatelja i naroda koji je hebena stranka političke oligarhije i mafijaša koji kodroviraju državnom televizijom, ili po mojoj skromnoj procjeni prisavskom maloumnicom koja je u službi onih koji su najmanje pošeljni gosti u studiju i informativno-političkim emisijama.

Ugošćavati one koji su odgovorni za stanje u državi, a ne dopustiti njihovim žrtvama sudjelovanje u diskusiji je konstanta kojom su elektronični i pisani mediji duboko ogrezli u zločinu prema slobodi medija i kao napouzdaniji peti ortaci mita, kriminala i korupcije dvadeset godina sustavno cenzuriraju kritični glas žrtava političke oligarhije.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Denis Latin je

manipulirao ljudima koje je dovodio u studio. Dovodio ih pred svršen čin sučeljavajući ih sa drugim diskutantima bez najave, upozorenja i pitanja slažu li se s time. "Ishod" emisije nije ostajao otvoren, nego se obavljala režija i prije i poslije same diskusije. Ako je neki gost bio predviđen kao "negativac", onda je tako bio i izrežiran, bez obzira što i kako govorio tijekom diskusije.

Ako su raznorazni Latini maksimum medijskih sloboda u Hrvatskoj - onda teško tim medijima!

Tko je glasao

Trulež režima

Pa tzv. komunizam se je urušio zbog negativne selekcije ljudi koji su ga vodili. Znači zbog truleži režima. Iza 1990. godine nije se ni pokušalo tu trulež očistiti, već se je samo nastavilo, pa je tako i u segmentu slobode medija.Kakve će biti napr. novine ako ih se je vlasnik dokopao protivzakonito? Nikakve i pristrane do bola. A ako u politici idu naprijed ljudi po principu slijepog služenja onom ispred, što očekivati od takvog čovjeka kad postane prvi? Mediji su ogledalo stanja u društvu. Ako je društvo trulo ni mediji ne mogu biti bolji, već isti (kao nogomet).

Tko je glasao

Svaki brak je upravo onakav kakvog partneri zaslužuju

Dao sam ti plus jer smatram da te teme treba afirmirati s analitičkom pozadinom čega je na pollitici prije par godina bilo daleko više no danas. Međutim, ti kao da si se danas probudio i ne ideš dalje od pukog konstatiranja bez da pokušaš dati razloge takvog stanja i eventualne puteve rješenja. Te i mnoge druge teme naravno da su obrađene na ovom portalu ali nisam primijetio da si ičim sudjelovao - pa i negativno recimo na objavi (koju ovdje potenciraš)
http://pollitika.com/valcer-e-u-simbolike-i-narancastog-fasizma
http://pollitika.com/pol-stranke-u-rh-kao-faktor-destrukcije-sustava-i-n...
http://pollitika.com/rvacka-kao-projekt-udruzenog-zlocinackog-pothvata

Današnji mediji većinom su u službi privatnog kapitala i normalno je da odrađuju teme proizvodnje pristanka koju perpetuiraju oligarhije i globalno i lokalno. Problem je sustav privatnog vlasništva koji generira odnos 1:99 i u takvom odnosu nema mjesta čovjeku.
Lagodnost nečinjenja je preslatka i zato i ovdje prolaze stotine komentara na partizane i ustaše te rodne i spolne karakteristike tuđih utroba...
Lakše se prepustiti jahačici na biku i samo treba otvoriti usta. Triježnjenje će biti veoma bolno i za one koji su nam nametnuli tuđe okove i za nas koji luk jeli ni mirisali. Ali to je uvijek tako bilo kod stoke sitnog zuba!!

Tko je glasao

Postovani zahvaljujem na

Postovani zahvaljujem na Vasem bodu,bit clanka je da skrene pozornost na ovu bitnu temu i pokrene raspravu. clan pollitike sam tek 2 i pol mjeseca te stoga nisam niti mogao sudjelovati u raspravama koje ste naveli.
inace slazem se sa komentarom koji je dao "libzard " :
"U idealiziranom pogledu na svijet zadaća medija je pravodobno i točno izvješćivanje javnosti. Ali realno, mediji nisu ništa drugo nego kanal za plasiranje informacija pod kontrolom vlasnika, bilo da je riječ o državi ili o privatnim vlasnicima. Bez obzira na to što tvrdila struka, izvori financiranja imaju odlučujuću riječ o vrsti, kvaliteti i svjetonazoru informacija. Ni ne može biti drugačije.

Ozbiljan čovjek mora uvijek informacije iz medija uzimati s dozom rezerve, što zbog poslovične površnosti novinarstva što zbog političkog uvjerenja vlasnika."

Tko je glasao

Nazvalo me jučer

na fiksni telefon da mi ponudi "Jutarnji list" po sniženoj cijeni, i s dostavom u kuću! Ono: "akcija"! :)

Rekla sam: "Ne, hvala!"

Kaj im gori pod petama da dnevne novine prodaju na sniženju?

Ako je to - onda mi je vrlo drago.

Tko je glasao

Ekipa iz "Nacionala"

je digla neku pravedničku prašinu, pa se odvojila, pa napravila "Aktual".....

I sad je "Aktual" jednako, ako ne i još gore smeće od "Naiconala"..... "Nacional" ne kupujem već odavno, a "Akutal" sam uzela par puta, kada sam usmenom predajom obaviještena da su neki likovi tamo objavili teške svinjarije o temama koje me zanimaju.... Pa sam se osvjedočila da pišu zaista svinjarije....

Tko je glasao

Opet to nesretno privatno vlasništvo...

Problem je sustav privatnog vlasništva koji generira odnos 1:99 i u takvom odnosu nema mjesta čovjeku.

:-)

Jednom kad se riješimo privatnog vlasništva i uvedemo socijalizam opet ćemo biti objektivno izvještavani o liku i djelu Velikog Vođe.

Tko je glasao

Imaš možda link na to izvješće?

Baš bi me zanimalo na kojim su mjestima zemlje Latinske Amerike - ekvadorski predsjednik Correa pozvao je narod na bojkot medija - http://www.advance.hr/vijesti/rafael-correa-pozvao-narod-na-bojkot-medij....

Vlast protiv medija... nije li to neobično?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Izvješće je smješno... i

Izvješće je smješno... i zabavljačko. Cijeli svijet je cenzuriran itekako a kada je SAD sa nevjerovatnom cenzurom iznad Hrvatske onda ne znam šta da kažem. Oni to je dokazano cezuriraju youtube.com i preglede , google.com cenzurira po njihovim nalozima, prave lažne snimke ... Uglavnom dno dna.

Justice for all !

Tko je glasao

dno dna

busola
što bi od toga što ti zastupaš bilo uopće moguće igdje pročitati
da nema američke ideje o slobodi medija
slobodi interneta

luka

Tko je glasao

Treba se pošteno zapitati

što bi doista bilo da te informacije nisu toliko dostupne?

Možda bi čovjek više posegnuo za knjigama, razmjenom mišljenja s ljudima iz okoline, ili pak problemima u vlastitom dvorištu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ima tko zna!?

Išao bi u crkvu kod popa kao i stotinama godina dosad...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci