Tagovi

Cenzura korupcijskog skandala: Wolfgang Schuessel – Telekom Austrija???

Danas 5.9.2011. godine većina svjetskih agencija prenijela je vijest da je bivši austrijski kancelar izjavio da će odustati od svog zastupničkog mandata zbog optužbi da je umiješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operaterom Telekom Austrija.

U regiji vijest su danas prenjeli mediji u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, ali vijest nije prenijeta u Hrvatskoj i Srbiji.

Telekom Austrija je u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvatskoj gdje je koncesiju kao predsjednik vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora. Ti poslovi na navišoj državnoj razini nisu mogli proći bez mita i korupcije.

Ovaj dnevnik je napravljen s ciljem da čitatelji ovog portala prate koliko dugo će se ova vijest moći prešućivati u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu. Prema pisanju medija prijedlog za odlikovanje načinila je još Mesićeva komisija.

Linkovi na vijesti:

http://uk.reuters.com/article/2011/09/05/telekomaustria-schuessel-idUKL5...
http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/9830906
http://info.rsi.ch/home/channels/informazione/info_on_line/2011/09/05--A...
http://247.libero.it/focus/19185908/0/crisi-ue-d-accordo-con-trichet-urg...
http://index.hu/kulfold/2011/09/05/lemond_wolfgang_schussel_osztrak_kanc...
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-454770
http://hirek.animare.hu/lemond_a_korrupciobotrany_miatt_wolfgang_schusse...
http://www.daylife.com/photo/0g4e0QAgknccU
http://www.monstersandcritics.com/news/europe/news/article_1660961.php/A...
http://www.trust.org/trustlaw/news/ex-chancellor-quits-as-mp-amid-teleko...
http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/544771,byly_austriacki_ka...
.....
.....

Bosna i Hercegovina:
http://www.dnevniavaz.ba/globus/eu/52933-bivsi-austrijski-kancelar-schue...
http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/biv%C5%A1i-austrijski-kancelar-schuesse...
http://hercegovina.info/mediji/avaz-ba/bivsi-austrijski-kancelar-schuess...

Dakle:

Prva pisana informacija u hrvatskom medijskom prostoru na temu ostavke bivšeg austrijskog premijera Wolfganga Schuessela zbog korupcijskog skanadala u Telekom Austrije je objavljena u blogu portalu Pollitika.com.

Objavljena je u ponedjeljak, 05/09/2011 - 22:08.

06.09.2011 u 10:46 blog je skupio 15 glasova i vijest se našla na naslovnici portala Pollitika.com

Kako se vijest našla na naslovnici Pollitika.com onda su je počeli prenositi drugi portali s vjestima koji to rade automatski.

Nakon Pollitike.com vijest je prenio SEEbiz koji je naveo da mu je izvor Pollitika.com:

Autor/izvor: SEEbiz / Pollitika.com
Datum objave: 06.09.2011. - 09:03:39

T-portal je vijest objavio nakon toga
Datum objave:06.09.2011 13:21

pa Index.hr
6.9.2011 15:11:15

nakon toga vijest konačno prenosi HINA pa ju prenose svi redom:

Vjesnik
Objavljeno: 06. 9. 2011. u 17:57

Dnevnik.hr
06.09.2011., 17:28

Novi list
6. rujna 2011. u 18:52

Večernji list
06.09.2011 / 17:24

Poslovni savjetnik
06/09/2011 - 18:21

Dakle ovako važnu vijest su u državi prvo prenjeli blogeri na forumima, pa su je sa foruma prenjeli portali, a tek 24 sata kasnije nego li su to učinile druge izvještajne agencije učinila je to i državna izvještajna agencija HINA.

Dragi čitatelji mislim da smo uspjeli dokazati da su naše informacije često vrijednije od informacija državne agencije i "ozbiljnih" medija.

Osim toga situaciju da se važne vijesti prvo pojavljuju na forumima, a da ih skrivaju državne agencije imaju samo diktature. Nakon sjevera Afrike, posve drugačija, ali svakako revolucija događa se i u regiji.

Istog dana 5.9.2011.:

1. skinut je zastupnički imunitet bivšem hrvatskom premijeru radi podizanja optužnice zbog korupcije
2. počelo je suđenje bivšem slovenskom premijeru zbog korupcije
3. skinut je imunitet bivšem mađarskom premijeru radi pokretanja istrge zbog korupcije
4. najavio je ostavku bivši austrijski premijer zbog upletenosti u korupcijski skandal

Mislim da je idući korak u razvoju regije da se nakon što smo u praksu uveli da se hapse bivši počmu hapsiti i oni koji još obnašaju dužnosti....

Korupcija je uništila regiju, sprega politike i velikih kompanija, krupnog kapitala, odnosno kralo se na veliko. O tome pišem, neki shvaćaju neki se prave da ne shvaćaju.

Komentari

Sanader-Schuessel

evo malo novosti.

sjećate se da se sanader kad je HDZ došao na vlast često pozivao ne svojeg prijatelja Schuessela pa je čak austrijancima dok su na vlasti bili narodnjaci obećavao sve što se iz Beča tražilo,.počevši od drugog obeštećenja za folksdojčere do favoriziranje grofa Elza u kupnji Liburnija hotela u Opatiji, a da se o prodoru austrijskog prije svega bankarskog kapitala u Hrvatsku ne govori.

očito je postojao motiv za takvu servilnost sanadera prema Austriji i narodnjnjacima. odgovor je za današnje prilike u kojima se nalazi Sanader lakše prihvatljiv. Ivo Sanader je iz svojih studentskih dana u Austriji imao kriminalni dosje. zbog tog kriminalnog dosjea kad ga je predsjednik tuđman u komplotu šuškove mafije smijenio sa mjesta predstojnika Ureda predsjednika Republike pa ga nakon toga imenovao za veleposlanika u austriji, beč je odbio dati agreman. sad mala digresija. nikakav građanin-novinar ne bi mogao doći do tih podataka u pretpostavljenim zaphodovim internetskim novinama. to može samo profesionalac kojemu je posao pronalaženje vijesti koje su od interesa za zajednicu i društvo.

nakon digresije, idemo dalje. velika ljubav između sanadera i schuessela trajala je samo dok su narodnjaci bili na vlasti u austriji, a kad su na idućim izborima pobijedili socijalisti koji se baš i nisu proslavili u potpori hrvatskoj u sticanju neovisnosti, novi austrijski kancelar gusenbauer je otpisao sanadera. tada više nije bilo tako velikog prijateljstva, ali se sanader našao i u skandalu oko hypo banke o čemu se u austriji vodi opsežna istraga, a proširena je i na njemačku. nitko od tih "slavnih" hrvatskih novinara i komentatora kad je trebalo nije se usudio objaviti ni najmanju informaciju koja bi naškodila velikom Ivi, a vrli naš bivši precjednik stipica mesić, jer mu je sanader omogućio krađom drugi mandat, šutio je ko zaliven, a i danas šuti. umjesto "velikih" istraživačkih novinarskih pera imali smo bljutkovićev izmišljemni intervju s premijerom, a njegov gazda nino pavić je s određenom ucjenom sanaderu jeftino došao do "slobodne dalmacije". s druge strane ivo sanader je mjesečno plaćao po 5.000 eura vodeće tzv "desničarske" novinare da ne bi negativno pisali o njemu.

ima još, ali baš i ne moram sve reći, posebice zbog onih koji me ovdje napadaju ad hominem, jer su esdepovski neznalice, a mrak im je omogućio da svojim minusima provode protuustavnu cenzuru.

Tko je glasao

Puno toga samo nesmijem kazat!

A tko je bio s Horvatinčićem na gliseru?
;)

Tko je glasao

horvatinčić

papar,

to je već objavio denis latin, pa i nije novost.

Tko je glasao

Latin kaže..

i da je Karamarko kriminalac pa evo DORH sad kaže da nije!

Hehehe

Tko je glasao

papreno

Meni su stvarno dobri ovi tvoji tekstovi. Subverzivniji su od većine što se ovdje piše.

Samo naprijed!!

pozz
doza

Tko je glasao

@Papar Opet pretjeruješ!

Nemoj si pridavati veće značenje nego što imaš. Nikakve cenzure tu nema - postoji vremenski tajming, tehnološki put od događaja (povlačenje Schuessela) do objave u medijima (portali, tiskovine). U naslov si čak stavio CENZURA a na desetke mjesta se može čitati o tom događaju, čak i vrlo opširno (Jutarnji list). Ima i bar desetak razloga da je ta informacija o Schuesselu zanimljiva za naš medijski prostor - od njegove suradnje sa Sanaderom, do ulaska Austrije u naš telekomunikacijski prostor, uloge Borisa Nemšića, Tatjane Holjevac i drugih u toj branši... Kada postoji interes javnosti za neku temu, teško je danas u pluralizmu medija, napraviti cenzuru...
Imaš dosta drugih argumenata - ovaj Schuessel mi je bio izrazito antipatičan austrijski političar, i dosadan za gledanje na austrijskoj TV, premazan svim bojama, u biti konzervativan i dio tzv. crne Austrije, okružen sumnjivim ministrima.. Strašno je kako se sada pravi blesav, kao nije znao što mu sve rade ministri...??? Najgori je u njegovo vrijeme bio ministar financija, bonvivan, stalno u sukobu interesa, povezan s obitelji Swarovski... Ne znam gdje je sada taj tada mlađahni tip, iz gornjih slojeva austrijskog, često, licemjernog društva...?? Da je pravde i da se razgoliti dvostruka, pa i trostruka uloga Austrije u svijetu!!??? Ne bih navodio primjere, tko je malo više upućen u austrijske prilike zna o čemu pišem. Samo jedan primjer: zadnji su u EU ukinuli anonimna konta u bankama??!!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Daj Ljubo stvarno...

Pa je li ti stvarno misliš da su svi glupi a samo ti pametan?

Ili opet nisi pročitao tekst koji komentiraš?

A gdje ti je taj tehnološki put u BIH, Sloveniji, Poljskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Reuters, Guardian?

Oni to nemaju????

Kako su svi oni objavili vijest u ponedjeljak 5.9. odmah po održanoj tiskovnoj konferenciji???

Pa dao sam ti hrpu linkova, kad su objavili oni, kad je objavljeno na pollitika.com, a kad je to prenjela HINA. Kakav to tehnološki put ima HINA.

Mislim stvarno Ljubo...druže...

A ovo drugo neznam, ja ne kažem tko to radi i zašto. Ja samo kažem gdje je nastao problem. HINA!

Tko je glasao

@Papar

Izgleda da pojma nemaš što je cenzura - to nije sigurno brujanje o toj temi na manje više svim važnijim portalima i tiskanim medijima u Hrvatskoj! Cenzura je sistematsko, organizirano spriječavanje (od državnih organa, policije,...) da određena informacija dođe do publike. Sat ovamo, sat onamo... Očigledno je i to da ne znaš kako je HINA izgubila 75 % na značaju kao izvor informacija...
I poštedi me onog ironičnog DRUŽE! Weissovi su oduvijek gospoda...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Naslov Cenzura

je nastao u ponedjeljak naveče. Naslov sadrži i tri upitnika. U trenutku pisanja teksta to jest imalo sva obilježja cenzure koje navodiš. Dakle državna agencija nije prenjela vijest. To što svi nakon toga bruje tome je dokaz da je ta vijest intersantna da bi ju urednici uvrstili da su s tom vijesti raspolagali.

Sad možemo ići tako daleko i reći da se radi jednostavno o propustu HINE ali vremena su se promijenila i nije cenzura danas isto što je bila u doba Austrougarske, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFRJ. I tehnologija se promijenila i okolnosti.

U današnje doba kad informacije obiđu planetu za sekundu činjenica da se važna vijest koju bi svi mediji prenjeli i žvakali pušta sa zadrškom od preko 30 sati je cenzura.

A za ovo "druže" oprosti. Nije mi bila namjera...na nešto drugo sam mislio, a ne na bivši sustav. Mislio sam na poseban način komunikacije nas dvojice iz prethodnih polemika, to sam i tamo koristio. Valjda je ispalo iz konteksta.

Evo ispričavam se.

Tko je glasao

@Papar Nemar Hine

Zadržavam mišljenje da se nije radilo o svjesnoj cenzuri, nego jednostavno o nemaru odnosno neprofesionalnosti zaposlenika HINE. Kada bi se radilo o nečemu gdje je tajming IZUZETNO VAŽAN prihvatio bih tvoju tezu da je 30-tak sati zadržavanja vijesti nešto nad čime se trebamo zamisliti. recimo, da je tih tridesetak sati nekome dobro došlo vrijeme u Hrvatskoj da se pripremi na reagiranje i sl. Inače, zbog upozorenja da cenzure i pokušaja cenzure, zataškavanja i sl. ima u nas, dao sam tvom dnevniku plus!
Ispriku u vezi DRUGA, prihvaćam mada u osnovi pojam DRUG ne držim negativnim. U tvom upisu, a i na ovom portalu, radi se o negativnom kontekstu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Evo

Mađari:

2011. szeptember 5., hétfő 14:33
2011. szeptember 5., hétfő 13:57
hvg.hu, 2011. szeptember 5. hétfő 14:36

Bosanci:

2011-09-05 13:26:00
5.9.2011. 12:57

Hercegovina:

05.09.2011 u 11:26

A naši tek idući dan i to kasno popodne. Piše ti gore.

Pa nisam ja ovo bezveze napisao. Prvo sam čekao da naši prenesu. Pa kad sam vidio da nisu, onda sam provjerio, pa napisao blog, pa sutradan obavijestio desetak urednika i pitao ih da li je to prenjela HINA, pa su mi rekli da nije, pa je izbila bruka....

Tko je glasao

Dan nakon Pollitike.com objavili hrvatski mediji.

Dakle nakon što je u ponedjeljak, 05/09/2011 - 22:08 vijest objavljena na portalu Pollitika.com objavili su je svi vodeći informativni mediji u državi:

Vjesnik
Objavljeno: 06. 9. 2011. u 17:57
http://www.vjesnik.com/Article.aspx?ID=CB80F4BF-186A-4F8A-88E0-45ECC7A2F08F

Dnevnik.hr
06.09.2011., 17:28
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/austrija-odlazak-bivseg-kancelara-zbog-...

Novi list
6. rujna 2011. u 18:52
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Odlazak-bivseg-austrijskog-kancela...

Večernji list
06.09.2011 / 17:24
http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-korupcije-se-povlaci-bivsi-kancelar-...

Poslovni savjetnik
06/09/2011 - 18:21
http://www.poslovni-savjetnik.com/svijet/austrija-odlazak-bivseg-kancela...

Tportal
06.09.2011 13:21
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/146902/Wolfgang-Schuessel-se-povuka...

Index.hr
6.9.2011 15:11:15
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sanader-prijatelj-bivsi-kacelar-schue...

Da li shavaćate koja je važnost ove informacije, kako se ponaša hrvatski medijski prostor prema toj informaciji, koja je stvarna njegova vrijednost i koja je stvarna vrijednost ovog portala na hrvatskoj medijskoj sceni?

Tko je glasao
Tko je glasao

rijedak izuzetak

t-portal je jedna od rijetkih izuzetaka koji toliko koliko piše objektivni. ipak se ne smije zaboravit kome je odgovaoran glavni urednik.
kad se urednici raznih medija ne bi toliko bojali za svoju egzistenciju i kad bi u Hrvatskoj bilo omogućeno istraživačko noivanrstvo onda bi mogli puno više čitat o onome što nije u intersu hrvatskog građanstva, naroda već vlastite koristi pojedinaca. znamo kako su završili istraživački novianri a sad je u vladi osoba koja je jako osjetljiva na njih. istraživački noviari bi otkrili puno više o korupcijskoj aferi korupcijskog skandala: Wolfgang Schuessel – Telekom Austrija - i to onaj slatki dio koji se odnosi na Hrvatsku.

w. ;)

Tko je glasao

Nije izuzetak!

Dakle prva pisana informacija u hrvatskom medijskom prostoru na tu temu je ova na portalu Pollitika.com.

Objavljena je Pon, 05/09/2011 - 22:08.

U 06.09.2011 - 10:46 blog je skupio 15 glasova i vijest se našla na naslovnici portala Pollitika.com

Vijest sam objavio i na forum.hr.

Kako se vijest našla na naslovnici Pollitika.com onda su je počeli prenositi drugi portali s vjestima koji to rade automatski.

Nakon Pollitike.com vijest je prenio SEEbiz koji je naveo da mu je izvor Pollitika.com:

Autor/izvor: SEEbiz / Pollitika.com
Datum objave: 06.09.2011. - 09:03:39

T-portal je vijest objavio nakon toga

Datum objave:
06.09.2011 13:21

Tko je glasao

@papar

logički zključak koji slijedi ... novinari koji imaju muda za orijentir uzimaju politika.com. kako se tu može doći do zanimljivih informacija, a istaživačko novinarstvo je nekima na vehu nije pu ukusu u tom sluučaju politika.com omogućava novinarima istraživačima kao i građanima koje nešto žulja da dadu korisne informacije illi do njih dođu.
svaka čast mraku i mnogia koji omogućuju širenje pravih informacija.

da mi je znati koliko je još smeća i prljavog veša sakriveno ispod tepiha.

w. ;)

Tko je glasao

Novinari i ostali

Dakako da novinari prate Pollitiku.com kao i neke druge portale.
Dobiju inspiraciju za svoje uradke pa rade i skoro pa kopije tekstova sa pollitike.

Prate je i političari koji se njome znaju poslužiti i u svojim govorima.

O ostalim pratiteljima Pollitike.com ne treba ni govoriti.

Mrak ima vrlo dobre informacije tko pomno prati pollitiku.com :):):)

Sve to govori i o vrijednosti ovg portala to jest o samoj vrijednosti napisanih tekstova kao i o onima koji pišu.

Tko je glasao

grdi...

....pa bilo bi lijepo od mraka da nas informira, jel tak, o tome tko sve prati pollitiku? ha, šta ti misliš?

p.s. glede vrijednosti portala, da svakako da bezidejnim novinarima on još uvijek dobro dođe kao izvor copy-paste, iako osobno mislim da je pollitika izgubila na kvaliteti, neka vrsna pera nisu više ovdje (ili rijetko), naslagala se i hrpa poletaraca koji često začatavaju diskusije bedastoćama i osobnim prepucavanjima.. i tak....ali, velim, za naše, većinom, bezidejne, novinare je to još uvijek okej..

CC

Tko je glasao

ne vidi se tepih od smeća

ne vidi se tepih od smeća

Tko je glasao

zbilja me ne čudi

moram priznat kako sam došla u stanje kad mebiseri naših vladajućih više ne čude. na sreću ne zapadam u apatiju u koju zapada sve više i više građana našeg društva.
ako se osvrnemo u doba Domovinskog rata pa sve na ovamo možemo vidjet kako su se stihijski devastirala hrvatska dobra, kako su se u ništavale i prodavale firme koje su stvarali građani Hrvatske i cijelu Hrvatsku dovelo u stanje u kojima je svima gore osim nekima.
kad se malo bolje pofleda tko je bio glavni u dijeljenju koncewcija, u prodaju 25 plus 1 fionica Telekoma, zatim dogovori s njemačkim DT koji je rezultirao s prodajom ostalih već unaprijed dogovrenih dionica. narodu se je prodavala priča kako se morajupopunit rupeu državnom budžeztu, koji je jako narušen ratom i njegovim posljedicama u Hrvatskoj. interesanto kako je puno više štete nanesenao devastacijom nego rato.
HT, INA, PLIVA , HEP,hrvatske vode, hhrvatske šume su dio 'hrvatskog srebra' i to onog dijela koji u normalnim državama spada u strateški dio. prodajom tog strateškog hrvatskog srebra se ugrožavaju interesi hrvatske i u pitanje dovodi njena neovisnost. suverenost.
tako da sve ovo što se je događalo oko HT-a je ugrožavanje hrvatske suverenosti

w. ;)

Tko je glasao

tako da sve ovo što se je

tako da sve ovo što se je događalo oko HT-a je ugrožavanje hrvatske suverenosti
To što hrvatski građani, vlasnici 40-tak posto HT-a uberu od dividende godišnje 800 mil. kuna je
isto ugrožavanje, a ne bi bilo ugrožavanje da je HT isto govno kao HŽ koji gubi milijarde kuna
godišnje, koji ubija mušterije i zaposlenike i gdje je pljačka legendarna i općeprihvaćena.
A o HŽ-u nisam na pollitici pročitao ni 10% negativnoga kao o HT-u.

Tko je glasao

Da nadodam na cenzuru Libije

Da nadodam na cenzuru Libije i cenzuru najveće nuklearne katastrofe u svijetu u Japanu - Fukushima... o kojoj sam isto pisao i tu vodio polemike sa raznim "stručnjacima" kojima su izgleda životi ljudi bili nebitni, nego samo lova od birokracije (hrvatsko nuklearno društvo npr...)

Justice for all !

Tko je glasao

Cenzura VLADA SVIJETOM ko što

Cenzura VLADA SVIJETOM ko što se ja trudim ovdje probiti cenzuru o Libiji , tako i Papar pokušava raskrinkati hobotnicu telekom mafije... NAžalost previše je tu ljudi uključeno te svi naši PRODANI ZAVISNI MEDIJI ne objavljuju ovakve vijesti...

U igru su uključeni prejaki igrači te čisto sumnjam da će se pričati o ovome u Hrvatskoj , jedino ako se netko nije zamjerio vladarima svijeta pa bude opet poziv telefonon nekom našem banditu da odstupi sa nekog mjesta...

Novinarstvo danas - šljam najgori svijeta koji štiti NWO (new world order...) - čast iznimkama nezavisnim novinarima

Justice for all !

Tko je glasao

Ne treba ići tako daleko...

Simptomatično je da nikome u ovoj zemlji nije problem što je Todorić praktično poklonio kuću Rohatinskom. Nakon što je to objavljeno Rohatinski je još uvijek jedan od najpopularnijih javnih osoba u državi, a to znaći da građani ove države imaju problema sami sa sobom...

I ovdje nije problem u novinarstvu već u cenzuri koja ide od HINE. Vidiš da su novinari čim su pročitali vijest koju sam objavio na FB odmah to prenijeli. I to sve od riječi do riječi.

Tko je glasao

Simptomatično je da nikome u

Simptomatično je da nikome u ovoj zemlji nije problem što je Todorić praktično poklonio kuću Rohatinskom. Nakon što je to objavljeno Rohatinski je još uvijek jedan od najpopularnijih javnih osoba u državi, a to znaći da građani ove države imaju problema sami sa sobom...
I ovdje nije problem u novinarstvu već u cenzuri koja ide od HINE. Vidiš da su novinari čim su pročitali vijest koju sam objavio na FB odmah to prenijeli. I to sve od riječi do riječi.

I Rotschildi (jedni od vladara banaka svijeta )su npr poklonili zgradu suda Izraleu sa uvjetom da oni odrede mjesto gradnje i izgled građevine...

http://z.hubpages.com/u/25757_f520.jpg

Nitko ne pita koji su interesi njih ... O poklonjenim kućama , dvorcima, titulama u svijetu bolje ne pričati . (npr. Hiltoni, Rockfellerima , britanskoj kraljici i njezinom dodjeljivanju titula, Nobelovim nagradama... )
Nažalost Papar danas je većina svijeta toliko apatična , da nekada imam osjećaj da sam okružen zombijima , kojima je jedini cilj nahraniti se... U biti o tome se kako se kaže ne priča oni su izgleda bogovi na zemlji...

Justice for all !

Tko je glasao

busola i papar...

....danas je većina svijeta toliko apatična , da nekada imam osjećaj da sam okružen zombijima , kojima je jedini cilj nahraniti se..."

to bi otprilike bila dijagnoza (globalno i lokalno - ovdje na Balkanu);

ono što mene muči (oduvijek); mogu li dva-tri Papra utjecat na stvari - i do koje razine ? može li običan građanin utjecat samo na low level korupcije a one na vrhu, nikako ili jedva..?

korupcije će biti uvijek (i ovdje i vani) pitanje je samo prihvatljive granice iste (koja bi to bila, nemam pojma; bi li netko trebao izračunat, primjerice, koliko neka zemlja, s obzirom na njen GDP, "smije" imati korupcije, itd.? u slučaju naše zemlje to bi vjerojatno bilo 0 ili event. 0,00005 posto od BDP-a .?
i pitam sad: šta je s onom incijativom dotura Ivele da će se kaznit makar par naj, naj, najvećih majstora korupcije..a onda podvuć' crta ili tak nekak je pričao za vrijeme kampanje...

ne vidim ni da je podvuko crticu a niti da je, recimo, Mudricu priupitao za junačko zdravlje?

CC

Tko je glasao

@CC

dve, tri papra mogu slabo nešto napravit , ali puno paprova i građani mogu jako puno
svojevremeno je u medijima bilo prijavite korupciju. većina građana je samo mahnula rukom i dalje nastavila sa sitnim mitom kako bi prije došli do pregleda, prije nešto riješili. treba promijenit način razmišljanja i ne davat mito odnosno kako se popularno zove zahvalu za uslugu koja se treba načinit.
čula sam kako je sanki svoj blindirani autić dobio kako znak zahvale od makarskog tajkuna čiji je sin pregazi dvije djevojke i oslobođen svake krivnje. u švedskoj, norveškoj, fancuskoj građani bi odmah reagirali.
korupije ima i vani samo se ona nije tako razmahala - zbog toga što joj građansko demokratsko društvo to ne dozvoljava.

w. ;)

Tko je glasao

bože...opet ova nabrijana feministikinja...

..nemesis..

ajd' se dušo i ti suzdrži, pa umjesto da trčiš odmah zalijepit minus, radije napiši SVOJE mišljenje o dnevniku Papra, o Telecomu, itd. - jasno ako ga imaš -
valjda bi to ipak bilo bitnije....
jesus....ipak suzdržat ću se ....nema smisla da pokvarim dobar i relevantan dnevnik...

CC

Tko je glasao

I u apatiji ima veselja

Nažalost Papar danas je većina svijeta toliko apatična , da nekada imam osjećaj da sam okružen zombijima , kojima je jedini cilj nahraniti se.
Evo dokaza - nadam se da to Papar neće zarolati!!!

http://www.youtube.com/watch?v=bMq1PiUbf-M&feature=player_embedded

Tko je glasao

Novinari

Samo hoću reći da su novinari i kolumnisti detaljno objasnili o čemu se u slučaju Rohatinski-Todorić radi. Da je tome prostor posvetila i HTV emisija Hrvatska danas u kojoj su gostovala dva novinara. I nema nikoga tko može reći da mu je informacija uskraćena.

I nakon toga opet isto. Roha je idol. To definitivno znaći da nešto nije u redu s građanima.

A u ovom slučaju o kojem pišem je stvar cenzure od strane HINE.

Tko je glasao

ajd ti meni reci sto su to

ajd ti meni reci sto su to objasnili jer ja na objasnjenje nisam naisla.. dapace na nista suvislog i logicnog

i to je ono sto pricam. rade se afere koje nisu utemeljene na cinjenicama

a ljudi puse foru jer eto to je dokaz br. 1243749 o korumpiranosti svih..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sad mi je ža!

Krivo mi je što sam započeo tu temu jer je ova koju sam otvorio važna, ali što je tu je.

Dakle evo tu je emisija Hrvatska uživo pa od 16:30 na dalje...

http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=370

ako ti se neda čitati evo gledaj i slušaj!

I dosta više te teme, ja sam kriv, ali sad je dosta!

Tko je glasao

mislim da valjate puno

mislim da valjate puno previse oko ove kuce.

todoric i roha'zena su pravne osobe koje nisu u vlasnistvu drzave ni bilo kako vlasnicki povezani

dakle voditi aferu na takvoj platformi je populizam i idiotizam

koji pokazuje neznanje i povrsnost prije svega.

da se itko potrudio povezati todorica i hnb, te naci dokaz u kojem roha kao guverner pogoduje agrokoru ili podtvrtkama o bi bilo ok. ovo sto se danima vuce po tiskovinama je da prostite piz... i ljudska glupost stvaranja afere radi afere a bez dokaza

mogli su slikati i porodicu rohatinski na nekoj plazi ili nekaj slicnoga pa od toga raditi aferu iste vrijednosti. ta hajka po novinama je samo proizvod ljudske gluposti i stare krilatice .. daj igara da ne mislim na probleme.. neka visi pedro itd..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nema valjanja

Kada tajkun Todorić kupi ne samo propalu već i u ogromnim gubicima špeditersku firmu koja ima tek namještaj i možda kakav telefon ili faks za "samo" 2 i kusur milijuna kuna, jasno je da nešto "smrdi" jer isto, samo bez gubitaka može sam osnovati za ciglih 20.000,00kn.

Kad podvučemo crtu, obitelj Rohatinski se riješila dugova a ostala im je kuća i nešto lovice nakon što su je "otkupili".

Što se tiče dokaza o pogodovanju, dovoljno je prisjetiti se dvije činjenice.

Prve, da je kuna precijenjena i da se tečaj grčevito brani.

Druge, da je Todorić najveći uvoznik.

To što se obrana tečaja pravda brigom za malog čovjeka je samo finesa.

B-52

Tko je glasao

imam jedno pitanje - cista

imam jedno pitanje - cista logika -

Zasto se od tecaja svicarca radi takav problem kad je on puno manje prisutan u kreditima nego eur, a istovremeno se priziva devalvacija kune u odnosu na eur?

Tko je tu lud u svojim zahtjevina?

sorry papar... nije tema, ali me vucete za jezik

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Imam i ja logično pitanje

Postoji li u mom komentaru rečenica, riječ ili slovo u vezi tečaja švicarca?

Tražila si dokaze i dobila ih, kao vrsta postoje i kroz niz indicija.

Pitanje je bilo da li Rohatinski pogoduje Todoriću.

Nitko to nije ni sagledavao kroz tečaj švicarca pa je utoliko tvoj odgovor, i minus mom komentaru, pucanj u prazno.

B-52

Tko je glasao

devalvacija kune

gle.. pozivas se na tecaj koji je previsok.. i sprecava uvoz. eura naravno.

znamo koje probleme imaju ljudi koji su vezani za svicarac i kako ne mogu vracati kredite.

ne razumijem kako mislis da bi problem bio drugaciji kad bi narastao tecaj eura i kad vise ne bi mogli vracati kredite svi oni koji su vezani na eur (ukljucujuci i drzavu) a njih ima jako jako jako puno..

prema tome pitanje je korektno..

zato mislis da devalvacija kune u odnosu na eur ne bi donjela lose posljedice gradanstvu? .. a znamo sto se dogada sa ljudima koji su vezani uz svicarac. uzmi u obzir i da su kamate tih kredita puno vece od svicarskih.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A zašto ti misliš da

A zašto ti misliš da devalvacija kune ne bi donijela loše posljedice najvećem uvozniku u Hrvata?

Kako možeš znati da li je Rohatinsoga opredjeljenje da brani tečaj motivirano dobrobiti građana a ne prijašnjeg i možda budućeg poslodavca a trenutno najboljeg mogućeg kupca voljnog da za velike novce otkupi baš njegovu, njegove žene, špeditersku firmu koja je u velikom gubitku?

Motiv pouzdano ne možemo znati a niz je indicija da je motiv ovaj drugi, štićenje Todorićevog profita.

Osim da Rohatinskom vraća uslugu, nema drugog razumljivog motiva za kupnju propale firme. Osim što je za 100 puta manje novce mogao osnovati vlastitu, na tržištu ih je još mnogo koje je mogao kupiti. Zašto je baš ovu Rohatinskih?

P.S.

Da je kuna slabila u odnosu na euro, zašto misliš da bi toliko građana uopće uzimalo kredite?

Ili ćeš tvrditi da je Rohatinskome više stalo da si građani mogu priuštiti perilicu na rate nego da koncernu iz kojeg je došao i šef kojeg je isticao da se uvijek može vratiti, osigura daljnji rast dobiti?

B-52

Tko je glasao

mislim da trebas jos malo na

mislim da trebas jos malo na tecaj o tecaju..

a ni logika ti bas ne stima, za nju treba samo par cinjenica i razmisljanje.. necu dalje trolati dnevnik jer to ovdje nije tema. no ponasas se populisticki i bez imalo znanja i to po principu zajebi onog kojeg ne volim pa nek crknem i ja nema veze..

to je inace svojstveno ovom narodu. das mu 'fake' neprijtelja i onda se on zadovoljava time i ne gleda prave uzroke i ganja ponudeno, cineci suprotno od onog sto bi donjelo korist. mene samo zanima koliko puta i koliko godina ce se to dogoditi vecini u koju i ti spadas.. valjda dok sami sebe ne pojedemo..

sorry , stvarno mi se ne da raspravljati, a i zbog papra i dnevnika to ne zelim... sa vjernicima koji vjeruju nema rasprave. jer vjera je uvijek apsolutno tocna.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U ovom se slučaju kao i

U ovom se slučaju kao i uvijek držim činjenica a vjerovanje prepuštam tebi.

Podsjetit ću te, tema je da li je Rohatinski u sukobu interesa. Ja tvrdim da jest i obrazlažem a ti izvoli obrazložiti zašto misliš da nije. Samo ne tečajem švicarca jer nema veze s tim.

Ako je ti ipak vidiš, onda izvoli objasniti kako tečaj švicarca utječe na cijenu propale špediterske firme.

Ako ćemo ipak o tečaju, onda može samo o tečaju propale špediterske firme a ne švicarca.

Reci, koliki je tečaj propale špediterske firme, u kunama dakako?

Zašto postoji tolika razlika u tečaju ostalih propalih firmi i ove Rohatinskih?

P.S.

Vidiš da se ja itekako razumijem u tečaj. ;)

B-52

Tko je glasao

I dok vi o Rohi....

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec (71) našao se, prema pisanju slovenskog poslovnog lista Finance, u središtu istrage o Hypo banci i Hypo leasingu u Sloveniji.

Kranjeca se sumnjiči za propuste u kontroli poslovanja pojedinih banaka, posebno Hypo banke, odnosno za sprečavanje službenika središnje banke da prijave kaznena djela koja su otkrili prilikom kontrole poslovanja Hypo banke.

http://www.vecernji.hr/vijesti/guverner-slovenske-sredisnje-banke-pod-is...

Znate onu, "pola meni, pola tebi, pola Rohi, pardom Bagi...!"

Tko je glasao

ovo ti je bas dobar dokaz o

ovo ti je bas dobar dokaz o korumpiranosti hrvatskog guvernera.. pa kako vas ljudi nije sramota od sebe raditi huskace? ili ispadati bedasti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zašto izbjegavaš odgovoriti

Zašto izbjegavaš odgovoriti na moj prethodni komentar?

Ja sam iznio argumente u potporu tvrdnji da u ovome s Rohatinskim nešto nije u redu a ti koja tvrdiš suprotno ne nudiš ništa osim suprotne tvrdnje i minusa.

Zar si zaboravila što je kvalitetna rasprava?

B-52

Tko je glasao

ne.. ne zelim razgovarati na

ne.. ne zelim razgovarati na nivou svade s placa.. pogledaj gore i sto sam tebi napisala, kao i obrazlozenja sto sam dala za svoje misljenje o ovoj temi.

odgovori na sasvim direktna pitanja 'odgovorom' umjesto protupitanjem.. a onda mozemo raspravljati ako nas papar ne zarola..

ili napisi dnevnik samo o toj temi, pa takoder mozemo nastaviti.. probaj ukljuciti i odgovore na jasno postavljena pitanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Za nekoga tko ne želi

Za nekoga tko ne želi razgovarati na nivou svađe s placa, prilično ti dobro ide.

Kada netko u raspravi o tome da li je guverner HNB u sukobu interesa zato što je Todorić firmu guvernerove žene koja grca u dugovima platio milijune kuna ponudi ovakav argument:

znamo koje probleme imaju ljudi koji su vezani za svicarac i kako ne mogu vracati kredite.

onda tu nema suvisle rasprave i moramo se, ako želimo kvalitetno raspravljati, što prije vratiti na temu.

Povratak je moguć jedino ako te konkretnim pitanjima o konkretnoj temi "vratim na pravi kolosjek".

Naravno, ako uopće želiš "voziti" njime.

Što se mene tiče, promijenio bih mišljenje o sukobu interesa kada bi mi ponudila primjer u kojem propala i u velikim dugovima špediterska tvrtka, bez nekretnina, na tržištu postiže cijenu izraženu u milijunima kuna.

Bez nekretnina kažem zato što Todorić nije uzeo i kuću Rohatinskih. Otkupio je dakle naziv i poslovni ugled tvrtke, uredski namještaj i, dakako, dugove,

Razumno je vjerovati da je na takav Todorićev poslovni potez barem u određenoj mjeri utjecala činjenica da se radi o propaloj tvrtki baš žene guvernera HNB.

Ako jest utjecala, makar u primisli, guverner HNB-a je u sukobu interesa.

Utjecaj te činjenice možeš osporiti jedino na način da primjerima dokažeš kako su takve transakcije uobičajena stvar, kako za Todorića tako i za ostale poslovnjake.

Eto, mislim da je ovo dovoljno "iznad razine placa". Probaj se sad i ti "popeti" malo više.

B-52

Tko je glasao

bilo bi zanimljivo

bilo bi zanimljivo guvernerovo objašnjenje kako je došlo da baš tvrtka njegove supruge je gubitaška ako znamo da se radi o maloj firmi. To je najzanimljiviji detalj jer još znamo da bi takva tvrtka bila u nekim spregama i osiguranom poslu i sigurnijim plaćanjima obzirom na guvernera. Odnosno kako to da je skoro 100 000 malih firmi po poreznoj politici vlade i općem odnosu prema malim firmama banaka kojima je nadležna Narodna banka, blokiranih računa. Naravno da u toj masi imamo svega - kako onih koji su namjerno neplaćali i otvarali na desetke firmi iz toga razloga, tako i onih koji su po tom maćehinskom odnosu bespotrebno uništeni. A malo i srednje poduzetništvo i usluge su vitalni organ svakog stabilnijeg društva.
Znači da je politika bila odgovarajuća divljacima koji peru lovicu i miješaju kukolj sa žitom. Paralelno je svuda. politika je priklonjna divljim graditeljima, uzrpatorima zajednički plaćenih komunalija, tako i ovdje.

Tko je glasao

Najzanimljiviji detalj ipak

Najzanimljiviji detalj ipak vidim u tome što si je firma gđe. guvernerice, pored tako vjernih kućnih prijatelja koji ti pomažu kod selidbi, čuvanja kućnih ljubimaca i zalijevanja cvijeća kad si na zasluženom godišnjem, tu propast o kojoj govoriš ipak mogla priuštit. Ovim drugima - tko im kriv kad su im prijatelji papci!

To naravno nema nikakve veze s guvernerom, koji se pored gomile pizdarija s kojima se svakodnevno bavi, nije mogao pozabaviti još i ovom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čak nije niti tragikomično

Guverner HNB-a ( moralna i stručna vertikala - kako to lijepo zvuči ) dolazi nakon napornog posla u skromni dom koji nema uporabnu dozvolu !!????
Skromni dom je u vlasništvu privatne tvrtke Romah koja se ponaša kao Caritas i ne naplaćuje stanarinu - najam a guverner ne osjeća nelagodu zbog vlastitog ponašanja mimo zakona voljene mu domovine.

Nesuvisla objašnjenja kako je supruga samostalna u poslu, Todorić genije koji profitira kupnjom Romaha za buduće poslove na Bliskom istoku....zabolila me glava.

Odgovornost Rohatinskog u odnosu na funkciju koju obnaša sasvim je u skladu sa ostalom mu braćom po moralu pa tako i čelnicima HINE koji za sve imaju lijep izraz "odradili smo vas ko zadnje papke".

Tko je glasao

slazem se. bas me cudi kako

slazem se.

bas me cudi kako moze propasti tvrtka sa tako dobrim 'vezama' i 'poznanstvima' spregama i slicnim ...

zar ne bi bilo dovoljno jedan do dva poslica pa da se izvuce?

i na koncu uopce ne proda..

ali kad bi tu cinjenicu uzeli u obzir, onda valjda ne bi imali o cemu 'pametno' razglabati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A što je Todorić zapravo kupio?

Drago mi je što se slažeš pa onda i čudiš, jer čudim se i ja.

No evo još malo toga za čuđenje:

Što je Todorić zapravo kupio?

Svakako naziv tvrtke, njene dugove i uredski namještaj plus sredstva veze (telefon, fax i sl., možda kakva kopirka) ali bez poslovnog prostora jer je kući odmah natrag prodao Rohatinskima.

Imajući ovo u vidu, imamo se razloga čuditi poslovnoj genijalnosti jedne strane a diviti druge.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci