Tagovi

Cenzori opet jašu

Prije nekoliko dana zadarska gradska vlast je odlučila ukiniti internetski forum na službenim stranicama grada.
Gradonačelnik Živko Kolega kaže da se to čini zbog raznih uvredljivih napisa na forumu.
Glasnogovornica gradske uprave Iris Bajlo kaže da je na forumu bilo previše pitanja pa da nije, jadna, stizala na sve odgovoriti.
Nije da se je nešto pretrgla u odgovaranju na pitanja. Ljudi su ponekad mjesecima čekali na odgovor, a kad bi ga i dobili bila bi to prazna demagogija. Tako da odgovori na pitanja zainteresiranih građana nisu ono zbog čega se mijenja način rada. Po novome, građani mogu postaviti pitanje, ali odgovor ne može komentirati nitko osim građanina koji je to pitanje postavio. Može se dogoditi situacija da glasnogovornica u svom odgovoru laže, ali nitko nema mogućnost ukazati na to. U izbornoj godini ukida se otvorena i javna rasprava. Građani nemaju pravo komentirati ponašanje gradske vlasti, nemaju pravo na raspravu. Toliko o demokraciji kojom se dičite u imenu svoje stranke. Ili ono HDZ znači Hrvatska demagoška zajednica?

Dragi gradonačelniče, sramotiš 3000 godina stari grad.

Glas narodni:
Gospo´n Živko, rosno cvijeće ti si,
blago onom kom´ načelnik nisi!

P.S.Molim čitatelje da ovu vijest prenesu dalje.

Komentari

Ja sam davnije, 1986.-89.,

Ja sam davnije, 1986.-89., imao neka osobna iskustva sa nekim specifičnim zadarskim običajima demokracije i javnosti.
Pri kurtoaznom upoznavanju na početku duljeg veoma javnog posla mi je vodeća osoba, i sada na sceni, pred bar 50 Zadrana zaprijetila likvidacijom u slučaju i najmanjeg ponašanja koje nije u skladu sa njihovim očekivanjima (kasnije hapšenjem, pa na koncu ničim).
Bio sam prisiljen ad hoc reagirati, pa sam uz neku malu pomoć zaključio da se radi o košarakaškoj dogradnji, gdje su kao normalno navikli tako uticati na goste - suce, delegate, igrače itd. Isti dan navečer sam prvi put šetao gore dolje Kalelargom i igrom slučaja odmah doveo tu istaknutu gospodu u poželjno stanje zbunjenosti i nastavio takvom minimalnom taktikom zbunjivanja nekoliko godina, ali strogo u nužnoj mjeri. Bilo je iznimnih rezultata za neke Zadrane. Prosvjećeni huligani su imali više razumijevanja za situaciju od prosvjećenih intelektualnih snaga.

Hoću reći da je po mom iskustvu nazočan neomodernitet kome je primjeren neki drugi lijek.

Tko je glasao

Ako je već bio neefikasan,

Ako je već bio neefikasan, bio je i beskoristan - ukidanje je u takvom kontekstu čak i opravdano.

Ono kud bi naglasak trebalo staviti jest pitanje odgovornosti. Tko je odobrio i financirao (javnim sredstvima taj forum) - odnosno na temelju čega (što je taj forum trebao dobroga donjeti gradu Zadru)? Tko je bio ili trebao biti zadužen da se ti predviđeni ciljevi foruma i ostvaruju i zašto nije radio svoj posao - jasno je da to ne može biti glasnogovornica, ona je mogla na tom mjestu službeno (i to samo o onim pitanjima o kojima gradska uprava ima stav) objaviti i/ili obrazložiti taj stav. Forum je mjesto za polemike, daleko logičnije izgleda da je posao gradskih vijećnika teme o kojima raspravljaju približiti (dijelu) javnosti nastavkom/dodatkom tih rasprava na forumu.

Ovo su naravno, načelne postavke o samoj svrsi postojanja foruma (kao medija) na gradskim stranicama. Na samom rečenom forumi nisam nikad bio, no zanima me da li je makar gradska opozicija gostovala tamo? To mi je čak značajnije nego da li je neki gradonačelnik došao na ideju "ugasiti internete".

Tko je glasao

Otvoreni forumi pojedinih

Otvoreni forumi pojedinih gradova su jako dobra stvar, a najgori mogući potez aktuelne vlasti, bez obzira na stranku, je da isti ukine kad rasprave vodu počnu tjerati na neki nepoželjan mlin.

Primjera radi, moj grad na službenim stranicama ima i forum otvorenog tipa (www.djurdjevac.hr). Funkcionira nekoliko mjeseci, nije baš prevatren (valjda zbog mlake, informatički ili politički nepismene oporbe), ali se mora uhodati.

Činjenica je međutim da se na njemu može otvoriti bilo koja tema i ako ima dovoljno interesa, o njoj raspravljati bez da se glasnogovornik/ca (koju osobu grad niti nema) javi da "ispravi" nešto ukoliko bi bilo nepovoljno za vlast.

Razina rasprava u političkom smislu i nije na nekom nivou, ali se ipak otvaraju neka pitanja od životnog interesa za žitelje, padne ponekad neki dobar prijedlog, pa i kritika.

Mislim da je u slučaju foruma na službenim stranicama gradova to dobro rješenje, neovisno o kvaliteti rasprava, ali građani imaju mjesto gdje mogu međusobno komunicirati, pa i nametnuti gradskoj vlasti temu za razmišljanje.

A ta mogućnost je bitan dio demokracije.

B-52

Tko je glasao

U smislu pitanja i odgovora

U smislu pitanja i odgovora nije imao neku preveliku funkcionalnost, ali je bio mjesto gdje su zainteresirani mogli raspravljati. A otvorena rasprava je ideja na kojoj počiva demokracija.
Vlast jednostavno ne želi poligon za izražavanje mišljenja u suprotnosti s njihovim. Dok su prevladavali pozitivni komentari u odnosu na gradsku vlast forum je funkcionirao, međutim u trenutku kad su forumaši počeli ukazivati na spregu gradske vlasti i kriminala, netko je odlučio da to treba prestati.
Mada, najglasnija pjesma o slobodi dolazi iz začepljenih usta.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pitanje koje te muci polako

Pitanje koje te muci polako postaje kljucno svjetsko pitanje za buducnost demokracije. Slicne inicijative koje se bore za ukidanje, odnosno otvranje novih foruma svako malo se radjaju i gase.

Kako sam osobno izrazito za daljnji proces demokratizacije drustva uz pomoc naprednih komunikacijskih tehnologija, cesto sam i sudionik inicijativa koje poticu otvaranje novih, te zastite postojecih medija.

Sve u svemu, ovo pitanje s obzirom na svoju politicku narav, uspjesno se moze rjesiti samo sirom gradjanskom inicijativom. Upravo zato pozdravljam i Stefanov pokusaj unutar fmsdp-a da pokrene jednu inicijativu u ovome smjeru, a ciji sadrzaj mozete vidjeti na:

http://www.fmsdp.org/forum/viewtopic.php?t=2033

Tebi pak Silverci predlazem da ukoliko zelis zastiti svoj forum, te ukoliko si svjestan demokratskog znacaj doticnog, da pomognes i drugima po ovome pitanju, kako te onda ne bi zacudila pomoc koju ces dobiti sa strane, pomoc koja ce ti vrlo dobro doci.

Po staroj mudrosti: "misli lokalno, djeluj globalno ((tm) by Gale :-))

Tko je glasao

Može se dogoditi situacija

Može se dogoditi situacija da glasnogovornica u svom odgovoru laže, ali nitko nema mogućnost ukazati na to. U izbornoj godini ukida se otvorena i javna rasprava.

Ne zaboravi da glasnogovornica spada u Mačekovu stranku. Da li je dovoljno napisati da se može dogoditi da laže?

Mogao si slobodno napisati da će poput Mačeka istinito informirati javnost o onome što ju ne zanima, a ostalo ignorirati.

I jedno pitanje. Čemu ovo o ukidanju otvorene i javne rasprave u izbornoj godini?

Nije valjda da je ista u Zadru prethodnih godina postojala.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci