Tagovi

Čemu služe zakoni?

«Gospon policajac, u pravu ste. Istekla mi je registracija i nisam platio osiguranje. Ali znate, djeca su krenula u školu pa sam imao dodatne troškove, pokvario mi se bojler i znate, ja sam vidio da više nemam novaca za registraciju i osiguranje, procijenio sam da mi to nije prioritet i eto priznajem da je to moj grijeh. Ima nekih situacija u kojima se čovjek mora odlučiti što mu je važnije.»
Upravo ovo sam čuo danas na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora. Ne baš doslovno, ali prethodni primjer treba ilustrirati kakve se besmislice mogu čuti iz usta ministara.
Akteri stvarnog događaja su Pankretić koji pita zašto ministarstvo poljoprivrede nije poštovalo zakonsku obvezu podnošenja izvještaja o stanju o poljoprivredi i ministar Čobanković koji mrtav hladan priznaje da to nije učinio jer ministarstvo nije dovoljno kapacitirano, a imalo je i drugih obaveza (usklađivanje zakona s pravnom stečevinom EU itd.) pa je on, eto, procijenio da je to važnije od poštivanja zakona.
I on to sa smiješkom na licu kaže u «visokom domu» (kako ga svi vole političari zvati, a koliko ga poštuju čini se da mu taj naziv daju zbog zato što je na brdu) koji je taj zakon i donio. Još sam samo čekao i onu čuvenu Titovu «pa nećemo se držati zakona kao pijan plota».
Reakcija? Mlaka. Pankretić konstatira kako se zakon mora poštivati bez obzira na kapacitete ministarstva, nitko od zastupnika ne reagira (ako je netko kasnije i reagirao, ispravite me … prebacio sam program jer je ovo bilo previše za moj ukus).
Koliko je žalosno čuti nešto tako od člana vlade, još je žalosnije ako to može proći bez žestoke reakcije zastupnika, a najžalosnije će biti ako to i u javnosti prođe bez odjeka.
Nemam mogućnosti snimanja TV programa, no nadam se da je netko od «dežurnih» ovo snimio pa da će i to osvanuti na YouTubeu.

Komentari

a ima ih oko 800 na platnom

a ima ih oko 800 na platnom spisku MPŠVG

btw - od siječnja čekam poticaj za junice, a od veljače sredstva na osnovu kapitalnih ulaganja - u studenom će valda biti...

Tko je glasao

Zakoni služe političarima

Zakoni služe političarima da nas žedne prko vode mogu prevesti, a odvjetnicima da nam uzmu ako je još nešto ostalo, a svijetu da smo civilizirani balkanci.

Tko je glasao

Zakoni su tu da ih imamo, da

Zakoni su tu da ih imamo, da budemo pravna država i da pravnici imaju o čemu pričati. Naivni i sirotinja će ih poštivati, a svi ostali ni u ludilu.
U svakom slučaju, forma je zadovoljena, i što se još hoće, kad mi i onako znamo sve i još bolje.

Tko je glasao

Postoji jedan jedini problem

Postoji jedan jedini problem u cijeloj prici. A to je sto drzava bez zakona koji se provode nema svjetlu buducnost.

Tko je glasao

Problem je sto je to

Problem je sto je to klasicni obicaj. Sjeti se Caciceva autoputa ili Bandiceva mosta. Naime, politicari smatraju da su to samo birokratske *izdarije koje nije potrebno postivati.

Jasno, svi sute i samo dodatno potvrdjuju da mi ne zivimo u pravnoj drzavi. I u tom aspketu, najfascinantnije mi je da Jurcic planira pokrenuti Hrvatsku i to kroz zakone koji sasvim ocito da su mrtvo slovo na papiru.

Jos bolja mi je Josipoviceva izjava da eto i HDZ ima program, ali da SDP zato ima ljude koji ce osigurati borbu protiv korupcije i uspostavu pravne drzave. Sa kime? Sa Bandicem i ekipom? Neko tu nas gadno za*ebava.

Cini mi se da je ovo stalno recikliranje ocitih stvari mozda vec postalo pomalo suvisno.

Tko je glasao

Ma jasno je da ne živimo u

Ma jasno je da ne živimo u pravnoj državi. Ono što je meni vrhunac ignoriranja pravne države je mjesto na kojemu je ministar to napravio.
Što se tiče tvoje konstatacije da su zakoni mrtvo slovo na papiru – slažem se. Ako je na vlasti ekipa poput ove koja svojim primjerom poručuje građanima da zakone ne treba poštivati ako im to ne odgovara (kao što je ovaj primjer ili npr. neplaćanje grijanja u Karlovcu), onda su mrtvo slovo. Znaš ono o ribi i smradu.
Što se tiče recikliranja ove teme – ja smatram da nije suvišno i da je treba do besvijesti ponavljati.

Tko je glasao

Po pitanju recikliranja

Po pitanju recikliranja teme. Mozda ne bi bilo zgorega krenuti dalje, s obzirom da se po ovome pitanju svi relevantni ionako slazu.

Tko je glasao

Prije svega: zakoni su za

Prije svega: zakoni su za sirotinju!

Tko je glasao

Za sirotinju i za budale, da

Za sirotinju i za budale, da budemo precizni.

Tko je glasao

da se krše

da se krše

Tko je glasao

Nažalost sam i ja neko

Nažalost sam i ja neko vrijeme gledao tu sramotu od saborskog zasjedanja. Stvarno treba nabaviti snimku, čuvati ju za unuke, kako bi im mogao jednog dana reći da smo uspjeli sačuvati državu usprkos takvim mulcima u Vladi i Saboru.

Tko je glasao
Tko je glasao

NEMOJ KENJAT

NEMOJ KENJAT

Tko je glasao

Da li taj Zorislav Antun

Da li taj Zorislav Antun Petrović radi te podatke i da li je to onaj isti koji objašnjava kriterije - od ministara je jedino potpuno čist Čačić jer je potpisao kod odvjetnika da ništa ne odgovora (nisam razumio šta, da je malouman pa nesposoban ili da se unaprijed odriče odgovornosti od sukoba interesa i slično), da je netko u prijstupu jer živi u državnom stančiću u Ilici a nije naveo negdje, da je hrpa Sanaderovih satova u redu, da je to što je predsjednik države proširio dvore izvan žice dvora isto u redu a da je brdo love za prigode kampanja i raznog isto u redu. Koliko sam shvatio, to je isto kao i prije, bitno je da si na liniji.

Tko je glasao

Na žalost i ja sam čuo tu

Na žalost i ja sam čuo tu sramotu koju je izgovorio ministar poljoprivrede. Na još veću žalost nisam prebacio program i nastavio sam slušati aktualno prijepodne (upravo g. Vidović postavlja posljednje pitanje). Nikada nisam imao visoko mišljenje o dr. Sanaderu, ali sam mu odlučio dati šansu kada je stupio na čelo Vlade. Nakon današnjih (već uobičajenih) bahatosti, drskog omalovažavanja parlamenta i zastupnika i standardnih floskula bez ikakvih odgovora na pitanje po glavi mi se mota samo jedno pitanje: "Moj Vlado, gdje ti je bila pamet!"

Trebam nabaviti snimke nastupa g. Sanadera u parlamentu, da ih prikazujem svojim unucima i pokazujem kakvi ljudi ne smiju postati. Žali Bože državu u kojoj premijer misli da smo svi ovdje zbog njega. I da je on taj koji predstavlja "civiliziranu" Europu.

Tko je glasao

Trebalo bi s prijenosa

Trebalo bi s prijenosa zasjedanja Sabora poskidati i skupiti sve one grimase koje Sanader čini dok ga neki od zastupnika pita ili govori o kakvom za njega i njegovu stranku neugodnom problemu.

I onda to sastaviti u spot. Pa prikazati u javnosti svaki put kad se kritizira inicijativa i namjera Zorana Milanovića da Sabor stavi u poziciju da mu se premijer ne može smijati u lice.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci