Tagovi

Čehokove gaće

U svojoj raspravi o ZERP-u zastupnika HSLS-a Ivan Čehok otprilike ovako je opisao ponašanje Hrvatske: stalno oko sebe opasujemo pojaseve a hlaće nam padaju, što više stežemo pojaseve to nam hlaće više klize. I predložio „kompromis“ po kojemu bi i ekološka i ribolovna komponenta ZERP-a bila aktivirana s prvim danom srpnja 2007. godine.
Malo potom na saborske klupe podjeljen je i takov amandman njegovog kluba zastupnika.

I među nama zastupnicima a posebno među novinarima počele su špekulacije. HSLS je dio vladajuće koalicije. Sanader računa na njihove glasove. Odakle sada ovaj prijedlog? Solira li to Čehok ili mu je Kramarić iz Bruxellesa dojavio novi kompromis kojega je Sanader uspio uglaviti s čelnicima Europske komisije? Teško da je Kramarić nešto u Bruxellesu mogao novoga doznati jer ne govori engleski tvrdili su jedni. Ako je to i točno onda bi to ipak prvo iskoristio sam Sanader i pred Sabor došao s amandmanom Vlade bili su mišljenja drugi.
Zbog toga se glasanje o ZERP-u i amandmanima isčekivalo s posebnom znatiželjom to tim više što se u Saboru uz Čehoka pojavio i Kramarić (iz Bruxellesa je doputovao sa Sanaderom) ali nije bilo ni Đurđe Adlešić.

Prilikom utvrđivanja kvoruma ni jednog od troje HSLS-ova zastupnika nije bilo u dvorani.
Prilikom očitovanja ministrice Grabar-Kitarović u ime Vlade o amndmanu HSLS-a kojega Vlada nije prihvatila u dvorani opet nije bilo nikoga iz HSLS-a. Propustili su svoje pravo da prokomentiraju negativni odgovor Vlade i zatraže glasanje Sabora o svom amandmanu.
Kasnije sam saznao da su u to vrijeme u holu ispred sabornice na ekranima interne televizije pratili razvoj događaja. I u dvoranu uletjeli trenutak prije glasanja o ZERP-u. I glasali za prijedlog Vlade. Ovo je bilo po prvi puta u ovom mandatu Sabora da neki klub zastupnika podrži prijedlog Vlade a da mu je prethodno odbaćen suštinski amandman.

S ovim junačenjem u raspravi i amandmanom te kasnijim glasanjem za vladin prijedlog odluke Čehoku su definitivno spale i hlaće i gaće. Ipak su funkcije šest državnih tajnika koliko ih ima HSLS u Sanaderovoj Vladi jače od oporbenog zova koji tu i tamo ponese Čehoka.

Komentari

Čehok sasvim logičan Nema

Čehok sasvim logičan
Nema ništa čudnog u Čehokovom postupku. Podržao je vladu jer njegova stranka podržava vladu. To se isplati i tu nema dileme. Nije podržao svoj amandman (utekao s glasovanja, s repom savijenim oko nogu) jer se s njim ne slaže. Kao što se sa Čehokom i njegovom strankom nitko ne slaže. Pa ni Čehok. Postupio je u skladu s prihvaćenom maksimom "ODLUČNO MOŽDA" i tu je njegova šansa. Principijelnost nije predmet ovog komentara niti se o njoj treba razgovarati. To je strana riječ. Posebice Čehoku i HSLS-u.

Tko je glasao

Ništa čudno u Čehokovom

Ništa čudno u Čehokovom postupku
Čehok (zastupnik, gradonačelnik i tsl.) nije postupio na čudan način. Postupio je sasvim logično i u skladu sa svojom stranačkom maksimom "ODLUČNO MOŽDA". Složio se sa vladom (kao što se njegova stranka uvijek s vladom slaže jer od toga se živi), a nije se složio sam sa sobom. Što je sasvim u redu jer se s njim ne slaže niti itko drugi. Pa zašto bi se onda on složio sam sa sobom i podržao zaključak (amandman) s kojim se nitko ne slaže. Čehok se drži tradicije i u raskoraku je sa svim osim s vlastitim interesom. Trenutačnim. Na izborima i onako niti on niti njegova streanka nemaju nikakvih interesa. Niti šansi.

Tko je glasao

Točno. Zastupnik Čehok

Točno. Zastupnik Čehok (gradonačelnjik Čehok, ili tko već jest) glasovao je uredno za prijedlog vlade. Nije se pojavio na glasovanju (odnosno, utekao je glavom bez obzira), kad se glasalo o amandmanu njegove stranke. Ceterum, Čehok se sjajno slaže sa vladom (a i njegova stranka, koja je u vladajućoj koaliciji), ali se nikako ne može složiti sam sa sobom. To je u potpunosti razumljivo i prihvatljivo. S njim i njegovom strankom ne može se složiti nitko živ, pa ni Čehok. Diskusije o principijelnosti u takvim su situacijama potpuno suvišne. Principijelno je da ja budem vlast, ostalo su bajke za naivce.

Tko je glasao

Ako smo apsolvirali po

Ako smo apsolvirali po mnogočemu slično ponašanje HNS-a možemo malo i o HSLS-u.

Prvo, ja sam čuo (i čini mi se pročitao u novinama - Večernjak?) da Čehoka nije bilo na glasanju. I onda su novinari analizirali zašto ga nije bilo da podrži prijedlog koalicijskog partnera.

Nadalje, njegov amandman ne čudi. HSLS javno sklapa sporazum s HSS-om i amandman promatram isključivo kao izraz dobrih namjera i lojalnosti budućem partneru. Više čudi kad za Sanaderov prijedlog glasa ljuti kritičar HDZ-a (sorry, drugi topic).

To je jednostavna priprema terena za zauzimanje strateški povoljnijeg položaja koji će omogućiti "usklađivanje programa" s onim tko bude bliži osvajanju vlasti, odnosno onome tko bude mandatar.

HSU je tu vrlo jasan, "bit ćemo uz onoga tko osvoji vlast". Oni se ionako nazivaju interesnom strankom.

Oni koji sebe vole zvati ozbiljnom političkom strankom istu stvar moraju napraviti malo suptilnije. Zato poput starog ribara iz poznate pjesme mrižu plitu od "jasnih stavova", "podudarnosti programa", "principijelne politike" i.t.d.

Problem im može biti jedino činjenica da tu pismu već svi znaju i prepoznaju nakon prvih taktova.

B-52

Tko je glasao

Krivo ti se čini i nije u

Krivo ti se čini i nije u novinama pisalo da nije bio na glasanju. Pogledaj "Večernji" od subote.I Kramarić i Čehok su BILI na glasanju i glasali ZA. Međutim nije ih bilo kada se glasalo o njihovom AMANDMANU.

Tko je glasao

Provjereno, u pravu si.

Provjereno, u pravu si. Izostao je s glasanja o svom amandmanu

I dalje me ne čudi što je glasao za prijedlog koalicijskog partnera.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci