Tagovi

Carica Umirovljenica i Car Penzioner

Državni je proračun, da olakšam priču, kolač, preciznije torta. Prilično velika torta, od oko 108.000.000.000,00 kuna ili, ako niste ulovili, 108 milijardi kuna. Unaprijed se zna da je najveći dio te torte zadan, odnosno da su kriške podijeljene. Prije svega na zdravstvo, zatim plaće državnih i javnih službenika i namještenika te za mirovine. Ne smijemo zaboraviti socijalu i ostaje nam nešto malo za znanost, obrazovanje, razvoj i infarstrukturu.

Kolač, odnosno torta, sastoji se, prije svega, od poreznih prihoda, znači ono što se skupi s leđa nas koji crnčimo i vučemo, a zatim od PDVa kao najizdašnijeg poreza te još nekih prihoda u koje spadaju sredstva od privatizacije i to bi, uglavnom, bilo to. Jedan od najeksponiranijih predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, uporabio je nešto drugačiju sliku da bi ocrtao proračun. Hrelja reče: Dokle god mi cijedimo limun, a iz limuna kaplje sok, mi ćemo to činiti i dalje.

Pomniji osvrt na takav pristup umirovljeničkoj problematici iz pozicije umirovljenika je izvrsno složio kolega Zoran Šprajc u svome blogu. Osim što, ironizira, ulogu i značaj umirovljenika, Šprajc naglašava da će naš Ivo Sanader, ne pitajući koliko košta, kupiti naklonost umirovljenika kako bi se održao na vlasti.

Nije važno što će naš Ivo time Republiku Hrvatsku još žešće povući prema nazad. Iako će i on, kao i predstavnici HSUa tvrditi da rade u nacionalnom interesu. Jer su interesi penzionera, nacionalni intersei. Kao i obično kada pitam te koji se pozivaju na nacionalne interese da mi ih definiraju, ostaju bez texta. Jer floskula nacionalni interes je prazna ljuštura u koju bilo tko, ovisno o situaciji, može ulijevati sadržaj.

A mene zanima politička opcija koja će se otvoreno staviti na stranu radnik/onih koji pošteno rade i plaćaju sve obaveze prema državi i koja će reći da su neke stvari neostvarive. Ili da njihovo ostvarenje spada u sferu znanstvene fantastike, možda bi čak bolje bilo napisati, fantasya.

Da se vratim na početak i priču o kolaču/proračunu. Težak je 108 milijardi kuna. I iz njega se ne može izvući 120 milijradi kuna. Osim ako se država ne zaduži. Ali se time povećava kolač. Iz posude od 5 litara ne možete izliti 8 litara. Osim ako ne zagrabite ponovno 3 litre koje vam nedostaju. Da ne spominjem da penzići, osim što koštaju kroz mirovine, jako puno torše u zdarvstvenom sustavu.

Svjestan sam da je riječ o ljudima koji su u zlatnim godinama kada bi trebali uživati u plodovima svoga rada, ali ako se više da penzionerima, uzima se obrazovanju, razvoju, znanosti ili državnim i javnim službenicima i namještenicima ili, pak, vojsci i obrani. Ne mogu se svima povećavati kriške. Može ih biti veći broj, ali će onda biti - tanje.

I to želim čuti od neke od političkih opcija koje se natječu za moj glas. Da netko otvoreno kaže da se ne može svima povećati sve. I istovremeno smanjiti poreze kako bi se naša radna snaga, a i cijelo gospodarstvo učinilo konkurentnijim. Treba mi politička opcija koja će, napokon, carici Umirovljenici i caru Penzioneru reći da su goli.

Komentari

u doba prve komunjarske ere

u doba prve komunjarske ere za veknu kruha si morao izdvojit 108.000.000.000,00 kuna...za dlaku smo to izbjegli u drugoj komunjarskoj eri, već se naveliko šuškalo o povećanju kamatnih stopa, ali hvala Bogu sletješe s vlasti...nema šanse da će im se omogućit treća komunjarska era...

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

u doba prve komunjarske ere

u doba prve komunjarske ere za veknu kruha si morao izdvojit 108.000.000.000,00 kuna

Kuna nikad nije dozivjela hiperinflaciju?!?

za dlaku smo to izbjegli u drugoj komunjarskoj eri, već se naveliko šuškalo o povećanju kamatnih stopa, ali hvala Bogu sletješe s vlasti

Druga komunjarska era? Aha, sad sam shvatio, ti se to nama javljaš iz budućnosti i pričaš nam što će se događat sa HDZ-om! Pa nemoj tako Lavice, nisu svi HDZ-ovci (bivše) komunjare...

nema šanse da će im se omogućit treća komunjarska era...

Drago mi je da se slažemo!

:p

A sad za ozbiljno, ajd ne melji gluposti... Kad sam se pridruzio ovom sajtu imala si stavove sa kojima se mozda nisam slagao, ali su barem bili utemeljeni na stvarnosti, ali ovo sto ovih dana pises je cisto smece bez imalo istine. Kakve komunjare pobogu? hiperinflacija koja nije postojala i hiperinflacija za koju nije postojala sansa da se pojavi?

Daj se malo stresi i pocni racionalno zastupat svoju stranu.

Tko je glasao

Ja ne vjerujem da su

Ja ne vjerujem da su današnji 70-godišnjaci previše uplaćivali u mirovinski fond. Uplaćivali su koliko je trebalo za isplaćivanje tadašnjih penzija.
A koliko je bilo penzionera 1960-tih i 1970-tih godina?
Dok je bilo 10 radnika na 1 penzionera moglo se isplaćivati penzije u iznosu 70% od plaće, bez problema.
Kad je pokoljenje poslijeratnog razvoja krenulo u penziju, fond je pukao zbog matematike, ne zbog neke pljačke.

Tko je glasao

Iako se ne slažem u nekim

Iako se ne slažem u nekim stvarima sa stavovima umirovljenika, mislim da nije u redu ljutiti se na umirovljenike jer traže povrat duga.To je ipak njihov novac i ne znam što je loše u tome da traže svoje.
Ja bih prije novac za znanost,obrazovanje i razvoj tražio u Brodosplitu, kod kalmetinih cestograditelja i sličnih.
Kamo sreće da u Hrvatskoj postoji stranka koja bi se jednakom upornošću borila za pravdu i poštenje kao što se predstavnici HSU-a bore za povrat duga.

Tko je glasao

Država je ipak najveći

Država je ipak najveći lopov
Pri tome naravno ne mislim na našu nego na Njemačku u kojoj sam proveo mnogo godina mog života. Radeći, plaćao sam kao i drugi doprinose za mirovinsko osiguranje, nadajući se, a to su i obečavali, dobroj mirovini. Nisam imao utjecaja na to koliko mi uzimaju od plaće ili honorara niti sam imao utjecaja na to kako s novcem koji mi uzimaju, upravljaju. No tijekom godina moja nametnuta plaćanja njemačkom mirovinskom sustavu su se povećavala geometrijskom progresijom, a isto tako brzo su padala moja prava. Danas kad sam u godinama pred mirovinom, taj je mirovinski sustav Njemačke pred slomom. I to valja zabilježiti na "praznik rada".

Ovo sam napisao 1.svibnja o.g. na mom blogu
http://cerovac.blog.hr

Tko je glasao

Poštovani g. Cerovac, ovo

Poštovani g. Cerovac,
ovo što ste opisali da se događa ili će se dogoditi u Njemačkoj, u Hrvatskoj se dogodilo prije 15-ak godina. Tada se naime, slomio hrvatski mirovinski sustav, i počelo generiranje duga umirovljenicima. Država je određivala koliko se uplaćuje u mirovinsko, što i danas radi. Međutim ondašnja državna vlast, nije svojim uposlenicima uplaćivala propisane iznose u mirovinski fond, koji onda više nije mogao isplaćivati propisane mirovina. Usvajani su zakoni koji ograničavaju prava postojećim i budućim umirovljenicima.
Potupuno razumijem vaše osjećaje, jer su i moji isti i potpuno se slažem s vama da je država najveći lopov.

Tko je glasao

Umirovljenici su jedna

Umirovljenici su jedna prilično zanimljiva populacijska skupina. Oni su od interesne skupine, koja je htjela povrat duga, odnosono povećanje svog standarda, postali politička snaga koja određuje budućnost ove zemlje, odnosno, budućnost ovog naroda. I sad tu počinju kontradikcije ili komplikacije. Oni su se inicijalno interseno udružili da povrate svoj dug, odnosno da im mirovine rastu kako je propisano zakonom. Pa su osnovali i sindikat, što je jedinstven slučaj u svijet. Kako to nije pomagalo, i ni jedna politička stranka, koliko god im obećavala nije ispunila što im je obećala, oni su osnovali stranku i krenuli u politiku. Ali cilj je i dalje ostao isti. Povrat duga. Cilj svake političke borbe ja vlast, a vlast znači vođenje državnih poslova u svim aspektima. Međutim, umirovljenike ne zanima ništa drugo do povrata duga. Tako da sad imamo vlast, koja naglašeno djeluje u samo jednom aspektu, povratu duga, što dovodi,naravno do nedostataka u drugim aspektima. A posljedice će se vidjetiu budućnosti. Umirovljenici hoće brzo rješavanje problema, jer po prirodnim zakonima, nemaju vremena. Da li to znači da onda nemaju ni budućnosti, pa ih nije ni briga za istu? Da li je izreka: Poslije mene potop, njihov moto?
S druge strane, demografski gledano, Hrvati su stara nacije, u smislu trenutne starosti njihovih pripadnika, s tendencijom da budu još starija. Tako da su i biće i dalje,umirovljenici većiniski dio biračkog tijela. Stoga će svaki pametan političar jako paziti da ih ne naljuti. Tako u Hrvatskoj imamo situaciju,da nam budućnost kroji politička snaga koja po zakonima prirode nema budućnost. Znam da ovo zvuči vrlo grubo, ali oni se ponašaju upravo tako, a i sami kažu da nemaju vremena čekati dulje opcije povrata duga, jer su zakoni prirode neumoljivi.
Naravno da ovim ne želim naše politačer koji pretendiraju ili su na vlasti poštedjeti od odgovornosti za ovu situaciju. Jer njihovo dodvoravanje umirovljenicima na ručun nas ostalih je katastrofa.

Tko je glasao

Ja sam prvo u Jugoslaviji a

Ja sam prvo u Jugoslaviji a onda i u Hrvatskoj uredno plaćao doprinose. Mirovinsko osiguranje je osiguranje kao i svako drugo, samo što je ovo u vlasništvu države. Pa ako je država grješila, a jest, ne vidim zašto bi umirovljenici morali stradati. Pa ako se umirovljenici moraju nečega odreći, onda prvo želim vidjeti ravnatelje i odgovorne iz Mirovinskog osiguranja pred sudom i u zatvoru te oduzimanje ukradenog tajkunima. Ili neka mi vrate što sam uplatio, dakako sa zakonskom kamatom. Ovako, svako malo izvlaći se čas umirovljenike čas branitelje kao dežurne krivce. A oni koji su popapali fondove i smjestili novac na sigurno, ti se slikaju na naslovnim stranicama Globusa i Nacionala i pripadaju jett setu!

Tko je glasao

Potpuno ste u pravu i ja

Potpuno ste u pravu i ja osobno podržavam povrat duga umirovljenicima. Ono što se meni čini loše je da to bude platforma za političko djelovanje.

Tko je glasao

Kao prvo trebalo bi smanjiti

Kao prvo trebalo bi smanjiti troškove bahate državne administracije. Smanjiti broj savjetnika, tajnika i bog te pitaj koga sve ne. Da bi umjetno smanjili nezaposlenost zapošljava se po državnim ustanovama, firmama. Zaposlenih je previše, nitko ne zna što treba raditi. Kaos. Dio zaposlenih tjera se u mirovinu, nude se sumnjive otprmnine. U državnim firmama svaki podobni "stručnjak" ima privilegije poput cara, auto na neogranićeno korištenje, putovanja, plaće, stimulacije. Državne firme ne pune proračun već troše sve za potrebe samih sebe. Kriminalne uprave sa još gorim nadzornim odborima. Izmišljaju se državne i poslovne tajne da bi se sve prikrilo. Sve to plačaju zaposleni i umirovljenici. Sve to organizirala je vlast. Izbori su i o tome bi trebalo pričati. Država ovakvom vladavinom neće moći dalje.

Tko je glasao

Država ima smisla samo ako

Država ima smisla samo ako se brine za one najslabije:bolesne, djecu, umirovljenike itd. Jaki i veliki, razbojnici, oni niti trebaju državu niti ju baš previše fermaju.

Tko je glasao

Da jakima i velikima ne

Da jakima i velikima ne treba država onda se oni ne bi petljali u politiku.Država im daje sigurnost, moć i mogućnost manipuliranja, tako da svoje interese prikažu kao državne.
Da nema države o slabima bi se brinula njihova zajednica, bližnji, susjedi...
Ljudi bi se sami organizirali, kao što nam je to lijepo pokazao Frederik u svoma sjajnom postu "Nekoliko teza za razmišljanje i raspravu ili O dobrom hrvatskom geniju".

P.S.Barba Cerovac, u komentaru ste upotrijebili riječ "fermaju".Možete li mi objasniti značenje te riječi.

Tko je glasao

Dakle sad me dobro uhvatio

Dakle sad me dobro uhvatio magarac. Koristim lokalizme a neznam im točno porijeklo. "Ne fermaju" mislim da sam pokupio negdje na moru i mislio sam da možda dolazi iz talijanskog, ali nisam siguran. Pa dobro, već sam napisao i jasno priznao da neznam dobro hrvatski. Više od toga ne mogu. Osim toga to si me prvi u životu nazvao "barba". Eto, došlo vrijeme i zato.

Tko je glasao

Šišati...šljiviti...uzimat

Šišati...šljiviti...uzimati u obzir...doživljavati...brinuti...i sl.

B-52

Tko je glasao

Evo da malo Dalmatinac

Evo da malo Dalmatinac pripomogne :-)
Ne fermati nešto (ili nekoga) znači ne mariti.

Tko je glasao

Hvala na pojašnjenju

Hvala na pojašnjenju Zvone.
I ja sam Dalmatinac.Riječ fermati i čujem i koristim u svakidašnjem govoru,ali kod nas ta riječ dolazi u značenju stati,zaustaviti.

Tko je glasao

Da se dopunim :-) I kod mene

Da se dopunim :-)
I kod mene fermati može značiti stati ili zaustaviti se, ali se isto tako koristi (kako je to lijepo dolje objašnjeno) za reći da se nešto/nekoga "ne šljivi". Poput "Ne ferma ti on njega".
Mala jezična digresija ;-).

Tko je glasao

No, ak ste se vi Dalmatinci

No, ak ste se vi Dalmatinci sporazumjeli onda mi Zagorci bolje da se ne mješamo. A baš sam se sjetio da bi "ne fermaju" odgovaralo izrazu "ne šljive" iz moje mladosti.

Tko je glasao

Gospon cerovac dobro

Gospon cerovac dobro jutro,

Je to je pravi prjevod.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci