Tagovi

Čačić, HEP, Thompson i Sanader

Kao što ste mogli pročitati, promiješale su se karte u Varaždinskoj županiji i jučer je na skupštini donekle upitnog legaliteta predsjednik postao HSP-ovac čime je utrt put da se već na slijedećoj skupštini govori o Varaždinskom županu i budućoj ulozi Radimira Čačića. Mislim da je sasvim izvjesno kako će Čačić izvisiti kao Varaždinski župan i to nije dobro u predizbornoj godini. Ima tu više problema, naime prvi od njih je taj što je Čačić u proteklih nekoliko godina svoje vladavine pokrenuo impresivni broj JPPova (javno privatnih partnerstava) koji bi u funkciju morali doći ove i slijedeće godine. Objektivno, Varaždinska županija je jedno veliko gradilište kao uostalom i sve drugo čega se Čačić ulovi jer je njemu rješenje svakog problema gotovo uvijek skriveno u građevinskoj operativi i nekom povelikom objektu. Žao mi je što Čačić neće dočekati lokalne izbore u ulozi župana jer me zanima kako ima namjeru izglasati županijski budžet za 2009 kada će dobar dio tih JPPova početi dolaziti na naplatu. S druge strane, ne zavidim baš niti novim vladarima Varaždinske županije jer s jedne strane imati će (kako se priča) stotinjak domjenaka i prigodnih otvaranja ali isto tako moraju porazmisliti o problemu kako namiriti sve te stavke iz budžeta slijedeće godine.

Naravno, isplivala je i činjenica da su dva HNSova vijećnika prebjegli što je i omogućilo promjenu rasporeda snaga i dok se Čačić sada nešto ljuti na HSLS, objektivno rezultat ove situacija je rasplet nakon stranačkog sabora od prije nekoliko mjeseci.

Nikome nije jasno koliko je struja u stvari trebala poskupiti, a još je manje jasno zašto bi se to moralo dogoditi. No naša brilijantna vlada odlučila je napraviti socijalnu mjeru protiv poskupljenja struje koja zahvaća (kako novine kažu) impresivnih 50% kućanstava u državi. Dakle, vlada će HEPu pokriti razliku od trenutne cijene struje do cijene struje nakon poskupljenja. To znači da će HEPu za kućanstvo koje troši do 2.000kwh uplatiti maksimalno 400kn (barem tako ispada po tarifnom cjeniku HEPa). Ova logika je doslovce suluda i besmislena i općenito jedna od apsolutno najglupljih koje je ova vlada ikada osmislila; socijalna pomoć se jednostavno ne radi na ovakav način. Energija za početak nije socijalna kategorija, 50% stanovništva nema socijalne potrebe a tih 166mil kuna koliko će to koštati (na razini cijele godine za cijelu državu) baš i nije neki novac. Populizam do te mjere da bi se netko morao uputiti do wikipedije i promijeniti definiciju. Sramota. Ajde, jedina dobra stvar u cijeloj priči je da ćete sada plaćati manji račun u svojim vikendicama (toliko o socijalnoj mjeri).

Bacite pogled na nesvakidašnju priču inspektora MUPa Josipa Gašparca koji je suspendiran zbog toga jer je prijavio Thompsona da bi "s vrha" ukinuli njegovu prijavu "jer su prestali razlozi" da bi se on pobunio i zaradio suspenziju. Volim gledati pravnu državu na djelu.

I posljednje, jedna umirujuća vijest. Božo Sušec kaže kako je sasvim OK ugostiti Ivu Sanadera da komentira utakmicu (kak je to zgodno da se baš poklopio sastanak s austrijskim predsjednikom i utakmica :). Dakle to je OK, navodno je i Berlusconi sudjelovao u takvim emisijama (barem 40-50 puta kaže Sušec iz čega zaključujem kako čovjek očito više gleda talijansku televiziju nego HRT što je obzirom na kvalitetu programa u posljednje vrijeme donekle i logično).

Misao dana:
Kada bi idioti letjeli, zgrada Vlade bi bila aerodrom.

Komentari

Polako se kristalizira

Polako se kristalizira nemoć, neznanje i koruptivnost Hrv. politike. Cijena energenata uopće nije problem koliko su problem male plače, neefikasna birokracija, korupcija, nerazvijenost gospodarstva, loše školstvo....

Evo jedan primjer; zbog čega se nebi omogučilo da kad montiraš npr. solarne ploče na kuću da ti se višak struje koji prozvedeš odbija od računa? I još kad bi se subvencionirala u nekakvoj mjeri kupnja, di bi nam bilo kraja. Ista stvar sa autoplinom. Subvencioniranje štednih žarulja? Ne, naša vlada se bavi "educiranjem". Ovo su male stvari koje su dugoročno isplative.

Koliko je novaca spiskano na netjake, prijatelje, uzaludne projekte, nesposobne arhitekte, kupovanje glasova, satove...? Koliko štete čine nekompetentni poslušnici na odgovornim mjestima? (Sjetite se samo one dragi Ivo...)

Gdje je strategija razvoja? Među mojim prvim komentarima na ovim stranicama je bio komentar vezan za ulazak Hrv. u EU, gdje sam napisao da se guzimo Europi jer vladajuči nemaju ni vizije ni ideje kako pokrenuti Hrvatsku, a kad uđemo u EU onda ćemo za sve krviti Bruxelles. Izgleda da sam bio u pravu.

Tko je glasao

Polako se kristalizira

Polako se kristalizira nemoć, neznanje i koruptivnost Hrv. politike. Cijena energenata uopće nije problem koliko su problem male plače, neefikasna birokracija, korupcija, nerazvijenost gospodarstva, loše školstvo....

Ispravna rečenica bi bila "Polako se kristalizira nemoć, neznanje i koruptivnost hrvatski građana" jer zbog toga kakvi smo svi skupa takva nam je država...

Male plaće nisu problem nikoga do li pojedinaca koji imaju malu plaću. Slobodni su si zaradati veću plaću, a ako ne umiju to je samo njihov problem..

Gdje je strategija razvoja? Među mojim prvim komentarima na ovim stranicama je bio komentar vezan za ulazak Hrv. u EU, gdje sam napisao da se guzimo Europi jer vladajuči nemaju ni vizije ni ideje kako pokrenuti Hrvatske

Omiljena tema laika je "gdje je strategija", "vladajući nemaju viziju"... Koji je problem napisati strategiju, to ti za 500.000 kn napiše tim najpametnijih profesora, akademika ili profesionalnih konzultanata ako ih zeliš unajmiti...

Naravno da imamo viziju svi "hrvatska blagostanja", ali nemamo znanja to postići brže nego što možemo. Počevši od tebe prvoga - ti nemaš dovoljno znanja da ono što god trenutno radiš u životu radiš bolje nego što trenutno radiš. I tu ti je prvi problem... Ali nevjerojatno kako lagano svi pronađu krivca negdje drugdje, omiljeni krivac je vlast, a na ovom SDP drkalištu omiljeni i dežurni krivac je HDZ...

Nevjerojatna je opsjednutost subvencijama zadnjih mjesec ili više. Sve se mora subvencionirati, to je sad moderno...
Stvarno sam zabrinut koliko još komunističkog mentaliteta ima u hrvatskoj, čim neki problem nastane prva reakcija - "država spašavaj, subvencioniraj". A nema glasa koji bi govorio treba zsukati rukave, treba raditi, treba stvarati...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Hajde ti nama napiši koliko

Hajde ti nama napiši koliko udjela u BDP imaju privredni subjekti u kojem je apsolutni, većinski ili djelomični vlasnik država, pa usporedi te udjele sa socijalističkim i kapitalističkim modelima tržišta. Pa reci je li u Hrvatskoj, realno gledajući, na snazi socijalističko-etatistički ili čisto tržišni model ili "prema potrebama proračuna model" upravljanja ekonomskim resursima i procesima.

Ako ćemo tržišno, zasukati rukave i uzeti stvar u svoje ruke možeš samo u sistemu u kojem država nije teška birokratska prepereka bilo kakvom ozbiljnijem razvoju obrtništva i malog poduzetništva.

Najbolji primjer, te naše "tržišne" Hrvarske, je nesmiljena navala stranih i domaćih invesitora i poduzetnika u ovaj poduzetnički eldorado, u kojem ti država propisuje kolko najmanje moraš imat prethodno STALNO zaposlenih da bi nekome kao mali poduzetnik sutra sagradio obiteljsku kuću.... Uz to, cijelo vrijeme strahuješ kad će ti koja od 100 inspekcija nenajavljeno pokucat na vrata, a znaš da je kazna neminovna, jer će ti uvijek nešto naći izvan propisa, kojih ima milijardu. Zato radije biraš da si fromalno nezposlen, a sve ovo i dalje radiš "na crno" ili u najmanju ruku "na sivo".

Pogledaj naprimjer novi prijedlog zakona o proizvodima od drveta, u dijelu proizvodnje namještaja, pa prosudi sam hoće li nakon njegovog donošenja doći do zatvaranja postojećih malih obrta i poduzeća ili otvaranja novih, kada i tu uskoro bude propisano koliko kvadrata prostora i koliko ljudi i koje struke ćeš morat imat stalno zaposleno, i kada ti daju rok od samo 6 mjeseci do godinu dana za prilagodbu, da bi kao mali poduzetnik nekome po mjeri proizveo koju policu ili omar ili stol ili kuhinju ......

Kod nas je strogo regulirano što sve hrvastki proizvođač ili uslugaš mora prethodno zadovoljiti da bi to uopće postao, dakle za mnoge koji bi i znali nešto samostalno raditi ili proizvesti, poslovna eliminacija događa se već u startu ali ne od tržišta nego od preregulirane DRŽAVE.

Na stupnju današnje reguliranosti u Hrvatskoj nema šanse da danas (prije je još i bilo moguće) kao mali poduzetnik počnete proizvoditi nešto "u garaži" kao Bill Gates, pa se širiti proporcionalno uspjehu.
Vi danas, prije nogo li ste počeli poslovati u nekim branšama, već morate imati gotovu tvornicu ili poslovni prostor prema najmodernijim i najskupljim standardima i odmah stalno zaposliti xy ljudi.

Vi morate biti milijunaš, ili postati veliki dužnik bankama, ako uopće dobijete kredit, prije no što biste uopće mogli postati pošteni hrvatski poduzetnik.

Ako biste ovo sa garažom i pokušali, imate velike šanse da završite u bankrotu zajedno a cijelom obitelji, a možda i u zatvoru ako vas posjeti uvjek dobronamjerni i pun razumijevanja inspektor.

Danas pokušati krenuti "od nule", dakle kao mali poduzetnik, sa minimalnim resursima ("garaža") i ulaganjima, nadati se uspjehu uz vlastiti rad kod nas je ravno krimenu jer vam strop nije visok 3,5 metra, ventilacija ispuhuje 0,2 m3 zraka manje nego što je po propisu i imate samo jedan umivaonik a propis je recimo dva, wc je 0,2 kvadrata manji od propiasnog a ulazna vrata su vam široka 90 cm a ne 100...... a finalni proizvod vašeg poduzeća je drvena kuhača ili kvačica za veš, gdje sve to porizvodite samo vi i vaš brat također.

Naravno da za velike proizvodne pogone, gdje ima više zapolesnih, ili pojedine branše (zdravstvene usluge, proizvodnja hrane, ......) uistinu odmah treba propisati svaki nivo zaštite, standarde, ateste, higijenske uvjete ... ali malim poduzetnicima- onima koji uzimaju stvari u svoje ruke, koji nemaju ambicija niti mogućnosti imati odmah 50 zaposlenih, već žele početi zarađivati isključivo svojim vlastitim radom, ili sa samo par zaposlenih treba se omogućiti pravedniji start. Pa daj Bože da svi uspiju i da svi kasnije sagrade tvornice.

Kada si već dozvoljavamo da se bavimo političkom lekturom, nastavljam u tvojoj (komunističkoj) maniri, pa tvrdim da bi kao ispravan tvoj tekst trebao biti ovakav:

Male plaće nisu samo problem pojedinaca koji imaju malu plaću. Pošto niti jedna vlast do sada nije imala kao što ni postojeća nema viziju i strategiju mnogima je otežano da sebi i drugima zarade plaću vlastitim samostalnim radom. Vladajući nemaju znanja kako to postići. Stvarno sam zabrinut koliko još komunističkog mentaliteta ima u vladajućim strukturama u Hrvatskoj.
Počinjem od mene prvoga, a ja (bijesdrugi) nisam laik, ja uvijek tražim nova znanja da ono što god trenutno radim u životu radim bolje nego što trenutno radim, samo je mi na tom putu svakoga dana u svakom pogledu država postavlja sve više i više prepreka.

Tko je glasao

Ja nisam tražio nikakvo

Ja nisam tražio nikakvo djeljenje novaca po sistemu "ne radi ništa neka ti država da" (koji btw. adz promovira u nemoći da išta drugo napravi), več želim reći da bi trebalo ulagati u stvari koje dugoročno popravljaju standard građana i poboljšavaju kvalitetu života.

Što želim reči je da se ne potiče ništa što nije vezano uz kupovanje glasačkog tijela (dionice ispod cijene, lažni invalidi, lažne beneficije...) i punjenje džepova interesnih skupina u ovoj državi (Kim, Imostroj...). Zato nemoj vaditi djelove iz konteksta. Što se tiće naroda, narod radi ono na što je prisiljen, a da sam u pravu pokazuje činjenica da tko god ode raditi van Hrvatske u neku uređenu zemlju se vrlo brzo prilagodi.

Tko je glasao

Nevjerojatna je opsjednutost

Nevjerojatna je opsjednutost subvencijama zadnjih mjesec ili više. Sve se mora subvencionirati, to je sad moderno...
Stvarno sam zabrinut koliko još komunističkog mentaliteta ima u hrvatskoj, čim neki problem nastane prva reakcija - "država spašavaj, subvencioniraj". A nema glasa koji bi govorio treba zsukati rukave, treba raditi, treba stvarati...

eto ja sam protiv subvencija osim za doista ugrožene skupine i to do razine granice siromaštva, dakle sve iznad toga bi ljudi morali privrediti sami

jedan od temeljnih problema sa našom državom (koja se pretvorila u jednu ogromnu socijalnu ustanovu) je i taj što je baza korisnika različitih vidova pomoći toliko velika da sada praktički svatko ima pravo na neku vrst subvencije ili pomoći samo treba kopati gdje i zašto (ili zato jer imamo pola milijuna branitelja pa imaš neke kredite koje možeš dobiti, ili imaš livadu i pol pa zbog toga ili ti poslodavac isplaćuje pola plaće na ruke pa opet kvalificiraš za nekakve doplatke...)
to jednostavno nema smisla, a i ono malo smisla što je preostalo efikasno je ubijeno neselektivnim mjerama poput ove sa strujom jer doista količina kwh koje potrošiš nema veze s tvojim socijalnim statusom; ja doma imam grijanje na plin, no netko u npr. novoj gradišci se grije ili na drva ili na struju
meni je svejedno kada trošim struju, no neki imaju dvotarifna i jako paze da peglaju i peru veš noću... totalno besmisleno

anyway, slažem se da bi taj porezni broj trebao riješiti problem (iako ga može riješiti i jmbg), no rok uvođenja tog broja je do kraja 2010, a vrijeme koje će biti potrebno da se sva imovina upiše na taj broj je onda još koju godinu udaljena

dakle, mi kratkoročno rješenje uopće nemamo niti postoji volja da ga se sagradi

Tko je glasao

eto ja sam protiv subvencija

eto ja sam protiv subvencija osim za doista ugrožene skupine i to do razine granice siromaštva, dakle sve iznad toga bi ljudi morali privrediti sami

Apsolutno se slažem, nije da svi moraju moći jesti u Ziganteu. Ali ne samo to, auto, mobitel, stan u velikom gradu - sve su to elementi koji ne spadaju u materijalo koje bi trebalo biti dostupno svima. To sve su generatori troškova (veći od inicijalnog troška kupovine) koje pojednic mora moći sam održavati bez da zove državu u pomoć kako mu nije ostalo dovoljno za "normalni" život...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

"Polako se kristalizira

"Polako se kristalizira nemoć, neznanje i koruptivnost hrvatski građana" jer zbog toga kakvi smo svi skupa takva nam je država...
Ne znam zbog čega tako uopćeno; trebao si napisati "kakav sam ja, moji prijatelji, poznanici i krug ljudi u kojemu se krećem", a ne "svi skupa" jer ja nisam niti neznalica (u svome poslu), niti nemoćan, niti korumpiran.

Male plaće nisu problem nikoga do li pojedinaca koji imaju malu plaću. Slobodni su si zaradati veću plaću, a ako ne umiju to je samo njihov problem..
Ja sam u onom trulom komunjarskom sistemu učio nekakvu izmišljotinu koja se zvala sociologija pa su nas učili da društveni odnosi nisu tako jednostavni kakvima ih ti prikazuješ, ali to je bio valjda kompleks neuspješnih i lijenih komunjara.
No bez obzira na to, HDZ je dobio izbore obećavajući blagostanje upravo onima koji nisu sposobni sami biti poduzetnici ili "uspješni" ... Todoriću i Kerumu ne treba ni HDZ ni Sanader (prije će biti obratno).
Stvarno sam zabrinut koliko još komunističkog mentaliteta ima u hrvatskoj,
I ja, a očituje se upravo kod tebe. Omiljena komunjarska za opravdavanje vlastitih neuspjeha bila je: mi smo osmislili odličan sistem, ali narod ga ne provodi. Upravo si to demonstrirao u ovome komentaru.

Tko je glasao

Na jedan od boljih bijesovih

Na jedan od boljih bijesovih komentara ti odgovaraš na standardni zadrti boljševički način. Ukopao si se u rov i ne mičeš se.
Pa čovjek ti upravo i veli da je problem u parazitima koji stalno očekuju od nekog da im nešto donese na pladnju. I uopće nije bitno hoće li im to stvarno i donijeti, dovoljno je da im obećaju. I sa takvim parazitima, k tome još i maloumnim, naravno da stagniramo.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Možeš li mi navesti te

Možeš li mi navesti te zadrto boljševičke stavove iz moga komentara kako bih se konačno mogao pomaknuti iz rova?
Evo da ti pomognem objašnjenjem što sam želio reći bijesudrugom:
1. Ne govori u moje ime (ako si ti korumpiran, ne znači da smo svi mi)
2. Nisu svi oni koji su u teškoj situaciji paraziti - društveni odnosi su vrlo složeni i ne mogu se banalizirati niti tako uopćavati.
3. Komunističkim mentalitetom boriš se protiv komunističkog mentaliteta.
Nadam se da ćeš mi sada znati objasniti što je tu boljševičko.

Tko je glasao

Nemam namjeru braniti

Nemam namjeru braniti bijesa, jer smatram da je čovjek dovoljno inteligentan da to može i sam. Nego samo da ti kulturno odgovorim na kulturno postavljena pitanja.

1. Bijes vjerovatno kad brzopleto reče svi, misli na većinu. Jer naime, da većina NIJE korumpirana (ili barem neka utjecajna manjina) onda ni sama vlast nebi bila korumpirana. Dali si ti osobno baš među tom većinom, naravno, nije poznato, jer nemamo tvoj dosje. Možemo ti vjerovati da nisi. Ali poanta i nije bila u osobnom napadu, nego u poticaju da svi nešto poduzmemo kako bi našoj djeci bilo sutra bolje. A ne da stalno recikliramo i prožvakavamo poznate teme i probleme, zavaljeni u komfornoj fotelji ispred kompa. Neko valjda treba staviti i muda na panj da bi se nešto pokrenulo. Od jamranja malo koristi.

2. Sve složeno se uvijek da rastaviti na jednostavne sastavne dijelove. Praziti UPRAVO JESU naš najveći problem. Kako oni sa vrha (iliti više vrhova, uključujući i tvoje, tebi tako drage, bivše boljševike) tako još više oni sa dna, i to baš oni koji su u teškoj situaciji i očekuju da im NETKO DRUGI riješi tu njihovu tešku situaciju. Dali si i kojoj od skupina parazita, ne možemo znati. Opet ti možemo samo vjerovati na riječ. I opet si osobno uvrijeđen bez razloga. I navodnu uvredu dodatno pojačava to što je upućena od tebi nesimpatične osobe. U tom trenutku isključuješ mozak i upišeš totalno nepovezan komentar (to ja, možda malo bezobrazno, ali samo nastavljam u tvojem stilu, nazivam zadrtim boljševizmom).

3. Ja nemam ništa protiv komunizma, niti protiv kapitalizma. Ne volim, kao i ti, da se stvari pooćavaju, kako bi se izvele neke poželjne teorije. Mene ne zanima (kao ni Bareta) kako se zovu ti koji će promijeniti parazitski mentalitet. Niti koje su političke orijentacije. Mene samo zanima koliko će u tome biti KONKRETNI i EFIKASNI.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

nazivam zadrtim

nazivam zadrtim boljševizmom
Ako konja nazovem kravom, hoće li on i dalje biti konj ili će postati krava? Čini se kako si slabo upućen u to što je boljševizam.
Jedna od karakteristika boljševizma bila je neistomišljenike etiketirati kontrarevolucionarima bez posebnog obrazloženja. (Tvoje riječi: Na jedan od boljih bijesovih komentara ti odgovaraš na standardni zadrti boljševički način. Ukopao si se u rov i ne mičeš se.)
Neistomišljenici bi bili automatski svrstani u suprotni (neprijateljski) tabor bez navođenja objašnjenja što je prethodilo tom zaključku. (Tvoje riječi:uključujući i tvoje, tebi tako drage, bivše boljševike...).
Čitajući moje komentare mogao si uočiti da nikoga ne nazivam zadrtom HDZnjarom, nikoga tko se nije vrlo jasno opredjelio ne svrstavam u nekave tabore samo na temelju toga što misle ili pišu drugačije, ne počinjem komentare naglašavajući nekome kako je glup i neinformiran (ovdje prvenstveno mislim na bijesa) i ne služim se izrazima poput "isključio si pola mozga".

Bijesdrugi mi nije nesimpatična osoba - ja ovdje polemiziram s njegovim stavovima koji su mi ponekad nesimpatični zbog toga što usput vrijeđa (osobe), s većinom se ne slažem, neki su po mom ukusu besmisleni, ali ponekad se nađe i nešto pametno.

Nemam namjeru upuštati se u daljnje objašnjavanje tko je što rekao i mislio i kako je tko što shvatio - ovo ipak nije forum za crtanje (koristim riječ crtanje u značenju omiljenog pitanja LQ).

Tko je glasao

Ne trebaš ti meni ništa

Ne trebaš ti meni ništa crtati, pogotovo ako si se najednom ulijenio, nasred diskusije. Pokušat ću ja tebi neke stvari nacrtati, nadam se da to nećeš shvatiti kao osobnu uvredu, jer te smatram vrlo inteligentnom osobom. Jedan tvoj promašen komentar to ne mijenja. Ja imam problema sa boljševičkim jurišnicima (dvojica vidljiva na tom istom komentaru, pljuckaju bez objašnjenja, stara boljševička taktika bolesnih revolucionara) i njihovim debelim šefom, ali to je već druga priča. Ti si možda sasvim slučajno uletio u tu priču, pa ako je tako, onda se izvinjavam. Čudno je ipak da nisi primijetio moje navode pod 3. To si jednostavno, prigodno preskočio.

Meni je manji problem da me netko pljune u lice i nazove me glupim i neinformiranim od bolesnog tehnički prikrivenog izdrkavanja od strane same vlasti ovog portala i povodljivih maloumnih jurišnika.

I u pravu si, ja ustvari nemam pojma što je to boljševizam. Meni on služi samo kao otrov za štakore, koji se (provjeri i sam), vrlo naivno love na njega.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Čudno je ipak da nisi

Čudno je ipak da nisi primijetio moje navode pod 3. To si jednostavno, prigodno preskočio.

Ako si dobro pratio, preskočio sam komentirati sve tvoje stavove jer s tobom sam raspravljao samo na temu boljševizma u mome komentaru i ništa drugo.
(Usputnim komentarom o pisanju bijesadrugog koji je navodni razlog moga animoziteta želio sam samo naglasiti kako se trudim svoje rasprave ne spuštati na osobnu razinu.)

Ti si možda sasvim slučajno uletio u tu priču
Nisam ja slučajno uletio u tu priču nego si me ti vrlo svjesno u nju svrstao.

nemam pojma što je to boljševizam. Meni on služi samo kao otrov za štakore, koji se (provjeri i sam), vrlo naivno love na njega.
To što pogrešno upotrebljavaš neki izraz čije značenje ne znaš nije mamac za naivne već samo pokazuje tvoje neznanje i zaslijepljenost iz koje logično slijedi nevjerodostojnost. Nemoj neznanje prikrivati nekakvih dječjim izgovorima.

Ovime završavam raspravu zato što je izašla iz okvira pravila komentiranja, a i zato što imam pametnijeg posla od "šiljenja zobi".

Tko je glasao

Tvoje pravo. Ja te nisam

Tvoje pravo.

Ja te nisam nigdje svrstao, ti si sa svojim promašenim i nepotrebnim komentarom na dobar bijesov komentar sam sebe svrstao u prigodničarske antibijes komentatore zakrvavljenih očiju.

I ne znam što je to tako bitno u boljševizmu što bi svi trebali znati. Po meni to je jedna nebitna usputna povijesna pojava sa nažalost, tragičnim posljedicama. Bitno je da si ti mene uspio svrstati među nevjerodostojne diskutante bez bilo kakve kvalitetne argumentacije. Glavno da pršte četvorke ko na božićnom vatrometu.

Lažni sjaj i masovno odobravanje, to je boljševicima oduvijek bilo najvažnije :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

A ljudi moji, od ekonomskog

A ljudi moji, od ekonomskog stručnjaka Šukera koji je diplomu navodno stekao sa 30 i više godina i to pod čudnim okolnostima, nismo ni mogli dobiti nego ovako genijalno rješenje :-). Čudi me što o Šukerovoj stručnosti sve znaju profesori s Ekonomskog faksa, ali o tome šute.

Tko je glasao

I što sad to znači da je

I što sad to znači da je diploma znak da si pametan ili stručnjak?
I ako je stekneš s 30 onda si glup? ili manji stručnjak... A Bill Gates koji uopće nije diplomirao?

Ma daj, ajde ti lijepo nama raspiši tu bolje rješenje

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Bjesni, Kaj nisi Mračnog

Bjesni,

Kaj nisi Mračnog prije par mjeseci zafrkaval da nema završeni faks? :-)))

Tko je glasao

Ma nisam vrijeđao, ja sam

Ma nisam vrijeđao, ja sam samo provocirao diskusiju ovdje da je i Mrak vrsta tajkuna - nema faks, ima love i izrabljuje radnike...to je bio kontekt

95% članova ovdje Mraka obožava jer je omogućio ovo SDP-ovo drkalište, pa mi nije jasno tko je sad ovaj pojedinac koji se usuđuje vrijeđati ljude koji nemaju faks ili su kasno diplomirali jer u tome odmah primjetnim nepoštivanje prema Mraku, a to treba spriječiti na početku :)

Jel što god rekli, iako nema faks, Mrak jede u Ziganteu, a ne samo to, nego se i pojavljuje na nacionalnoj televiziji i educira narod o internetu... A sve to bez faksa....

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

B2, zar ti je potrebno

B2, zar ti je potrebno pojašnjavati razliku u poslovima ministra financija kao ključnog kreatora fiskalne politike i poduzetnika kao što je mrak? Ti jednostavno uspoređuješ sasvim različite stvari...
Formalno obrazovanje nije sve, posebno u poduzetništvu, ali akademsko poznavanje fiskalnog sustava, sustava financija i ekonomskog sustava u cjelini ključni su za dobrog ministra financija. Ja bih rekao da je Šuker ostao na razini poznavanja fiskalnog, točnije poreznog sustava - frajer zna prikupit porez, nema što. Međutim, on je sasvim nesposoban procijeniti efekte kako pojedinih fiskalnih davanja, tako i fiskalnog opterećenja na cjelinu nacionalne privrede.
Bit argumentacije koju pokušava ponuditi mrak, a općenito je temelj upravljanja javnim finacijama jest da se prihodi države moraju upotrebljavati efikasno. Javna potrošnja u Hrvatskoj je vrlo visoka -njen udio u BDP - u je oko 60%. Sad, tko je pobogu za to odgovoran ako ne kreatori politike? Jasno da su ograničeni nekim okolnostima, ali ako ideš na ovakav način bacati novac subvencionirajući cijenu struje, čemu se čuditi?
Malo bolje pročitaj što ljudi pišu i izvuci bit njihovih argumenata pa raspali koliko hoćeš, nemoj loviti u mutnom...to je izuzetno zamorno i iritantno za nas koji od tebe više očekujemo.

Tko je glasao

I ja od tebe očekujem

I ja od tebe očekujem bolje, ali me ponekad, kao sada, razočaraš.

Naime, za ministra finacija nije KLJUČNO akademsko poznavanje fiskalnog sustava (što god to bilo). Kao ni ekonomskog. Iako ne škodi, naravno. Ministar, kao političar, ima pravo i dužnost odabrati najbolje suradnike (bliže i dalje) koji će mu pomoći u EFIKASNOM radu. Što se mene tiče, može biti i NKV, bitno mi je da je EFIKASAN i KONKRETAN. Na dobrobit naroda, naravno, a ne svoje političke parazitske kaste.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Naime, za ministra finacija

Naime, za ministra finacija nije KLJUČNO akademsko poznavanje fiskalnog sustava (što god to bilo). Kao ni ekonomskog.

Načelno je to točno, ali ministarstvo financija je malo specifičnija branša. Dakle, porezi i ostala davanja, kao i trošenja i investicije države moćan su instrument u poticanju i ograničavaju agregatne potražnje, kojom se postiže čitav niz makoroekonomskih ciljeva, od rasta BDP - a, preko inflacije, zaposlenosti do uspješne politike međunarodne likvidnosti. Efikasnost, a to je mjera kojom se pokazuje optimalan odnos uloženog i dobivenog (najjednostavnije) je bitna, ali efektivnost, tj. dobiveni konačni ishod je puno bitnija. Za to moraš imati ljude koji su sposobni fino odmjeriti aršin i misliti strateški. Naravno, postoje izuzetci, ali kao što su rijetki vrhunski vojni stratezi bez formalnog vojnog obrazovanja, tako su rijetki i kvalitetni ministri financija bez kvalitetne ekonomske potkovanosti. Jednostavno, tako se štedi vrijeme, jer se može učiti na tuđim pogreškama, koje su u toj branši vrlo skupe (u pravilu se mjere u milijadradama dolara, eura ili neke treće valute).
Sasvim si u pravu, ministar je i političar, ali ovaj resor je posebno osjetljiv na populizam dnevne politike, jer se troškovi i koristi šire kroz kompletan društveni i gospodarski sustav. Jedna od ključnih uloga centralnih banaka kao neovisnih agencija je uravnoteživanje stanja - njihovo vodstvo nije podložno svakodnevnim izborima i kao takvo može razmišljati na strateškoj razini i donesiti nepopularne odluke.
Suma sumarum: bilo koji ministar bez kvalitetnih suradnika je nužno loš ministar. Međutim, ministar koji je odabrao jake savjetnike, ali ne razumije implikacije onog što mu predlažu je izložen opasnosti da postane njihova velika lutka...U tom trenutku vladaju tehnokrati, a ne izabrani predstavnici naroda. To je posebno izraženo u području financija (utjecaj Freidmana i Chicago boys na Reaganovu administraciju je dobar primjer).
Evo, nadam se da te nisam opet razočarao :).

Tko je glasao

Nikako me nisi raočarao.

Nikako me nisi raočarao. Ovaj put si na pravom tragu, na pragu pravog problema, a to je negativna selekcija. Kod pozitivne selekcije sigurno bi imali i bolje ministre i bolje savjetnike. Ili bi kao u novezelandskom primjeru imali samo jednog službenika u cijelom ministarstvu (ministra osobno) a ostale poslove bi preuzele ovlaštene agencije, koje bi poslove dobivale na javnom natječaju. Možda nije najbolji primjer za ministarstvo financija, ali uglavnom, pozitivna selekcija bi sigurno donijela na čelo sposobnijeg ministra. Jedino nisam siguran dali bi imao "akademsko poznavanje fiskalnog sustava" jer ne znam gdje bi se takvo moglo steći i što bi to uopće trebalo značiti - akademsko POZNAVANJE? Misliš, kao ideš na akademiju i tamo UPOZNAŠ nekoga ili nešto? Šala mala :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

....sigurno bi imali i bolje

....sigurno bi imali i bolje ministre i bolje savjetnike. Ili bi kao u novezelandskom primjeru imali samo jednog službenika u cijelom ministarstvu (ministra osobno) a ostale poslove bi preuzele ovlaštene agencije, koje bi poslove dobivale na javnom natječaju.

A ti si 100% siguran da je to efikasnije rješenje za sve države na svijetu. Jer ako radi na Novom zelandu, ne znači da je dobro za Hrvatsku, a očigledno nije niti za Ameriku jer oni nemaju taj princip.

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Jedino nisam siguran dali bi

Jedino nisam siguran dali bi imao "akademsko poznavanje fiskalnog sustava" jer ne znam gdje bi se takvo moglo steći i što bi to uopće trebalo značiti - akademsko POZNAVANJE?Misliš, kao ideš na akademiju i tamo UPOZNAŠ nekoga ili nešto?

Aj ti meni lijepo tamo di Sunce ne sija :).
Ma kume, mislim na formalno fakultetsko obrazovanje. Mislim jednostavno da ministar treba biti stručnjak u svom resoru, a posebno u području financija. Zar nije moguće da Min. financija vodi čovjek Rohinog kalibra?
Kod nas, s obzirom na negativnu selekciju koja unutar stranaka postoji to nije moguće. U pravu si...
Želim ti reći da je potreban holistički, cjelovit uvid u sliku jer se često financije izdvoje kao svoj poseban svemir zatvoren u svoje brojke o deficiu priračuna, javnom dugu, vanjskom, unutarnjem...bez sposobnosti da vide utjecaj vlastitih odluka na kompletno gospodarstvo. Mislim da samo kvalitetno ekonomsko obrazovnje obogaćeno sa pravnim i politološkim elementima čovjeka čini sposobnim za obavljanje ove super odgovorne, zahtjevne i važne funkcije. Dobri savjetnici su velika prednost, ali onaj koji preuzima odgovornost za odluke mora znat što odlučuje. Sad se već ponavljam...

Tko je glasao

Dabogda i tebe sunce ne

Dabogda i tebe sunce ne ogrijalo kad ne čitaš smajliće :)

Ma kužimo se mi kume, samo mi još objasni gdje bi se to kod nas moglo steći kvalitetno ekonomsko obrazovanje? Ako misliš da je to moguće na našem vrlom Ekonomskom fakultetu onda si kume u velikoj zabludi...

A kako Šuker sigurno nije dobar kandidat za ministra financija, tako je Rohatinski još manje dobar kandidat za guvernera. Svaka čast obrazovanju, ali ljudi masovno nasjedaju na njegove populističke finte. Taj čovjek o AKTIVNOJ monetarnoj politici nema pojma. A o Vujčiću da ne pričam. O njegovim nebulozama bi se dalo napisati par dnevnika.
Ta dvojica su odličan primjer uspješne negativne selekcije :) Snage napretka, kako bi AP rekao. A što opet našem filozofu i vrlom aktivistu Oštriću (rušio ja Berlinski zid) nikako nije jasno kako napredak može biti nešto negativno :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

A kako Šuker sigurno nije

A kako Šuker sigurno nije dobar kandidat za ministra financija, tako je Rohatinski još manje dobar kandidat za guvernera. Svaka čast obrazovanju, ali ljudi masovno nasjedaju na njegove populističke finte. Taj čovjek o AKTIVNOJ monetarnoj politici nema pojma. A o Vujčiću da ne pričam. O njegovim nebulozama bi se dalo napisati par dnevnika.

Ajde ti napiši točno što je Šuker do sada krivo napravio zbog svojeg "neznanja" (možda to što je uveo reda u plaćanje obveza državi, ili to što je oformio državnu riznicu, ili....)

Netko je rekao, ministar je politička funkcija, stručnost je definitivno plus, ali prevelika stručnost u uskom području (što obično ide jedno s drugim) bi bila veća greška od manje stručnosti...

A šuker ima dovoljno općih znanja da zna o čemu se radi i da može postavljati prava pitanja svojem stručnom timu i pustiti tim da odabere što je najbolji smjer...

Ja npr ne vidim zašto bi Crkvenac trebao biti bolji ministar od Šukera. Samo zato što je profesor? To baš i nije nikakvo jamstvo, a pogotovo Crkvenac koji je znanstveno jedan od 100 profesora...

Škegro je najbolji ministar kojega smo do sada imali.. Širokih znanja, vizije...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Šuker je ekskluzivno

Šuker je ekskluzivno selektivan i usredotočen na uhodane trikove u eviddenciji prihoda i kamatarenju prihoda u kasu, Crkvenac u sve apstracksije samo ne ništa stavrno do stupnja da nije imao pojma oko 3-4 mlrd EUR-a ni nakon što mu je Rohatinski pokazao (njegov zamjenik Kuštrak je još veća magla pa je čačiću i raznma stalno bio potpuno otvoren gol za nabijanje bilo kakvih i kolikih plaćanja), a "genijalac" Šekgro, najbolje je ocijeniti po rezultatima i nastavku, kao i oko njegovih premijera Valentića, Mateše itd. - i uz sve strukturne i infrastrukturne pogodnosti i podrške ne može ništa uspješno poslovati, pa niti stabilno održavati minus poslovanja, što mnogi uspješno rade već vječnost, parazitirajući na zajedničkim kasama i poslovima. Tj. Škegro je pokazao neke štreberske spretnosti, ali i najimpresivniji dio toga, ono što tebe očigledno pali, da država ne može raditi razne mikroradnje te da je to na raznima i svima, to ti je neki mali pomak od socrealističke demagogije koji je značajnije od toga napravila već jedna Milka Planinc, pa je time Škegro više zbuni sam sebe nego druge, to štrebersko samozbunjivanje je nešto što odavno ne pomaže niti niske armirano-betonske razine - i u zadnjoj učmaloj državnoj sredini treba malo više znanja i sposobnosti za održati se godinu dana.

Radi se o tome, kao u svemu, da ne treba puno ali ipak malo više od praznih stereotipnih ponavljanja, neko minimalno suočavanje sa živom logikom i kretanjima novca, bar minimalno znanje i iskustvo da osim impresivnih gluma i laži oko potrošnje postoji i nešto drugo, nešto malo više matematike pa i općerazumske psekulacije od popunjavanja kolona prema partijskim i sličnim odnosima. No, kada je već moralo uglavnom tako teći, možda je ovako ipak bolje - sada kada je krenula sinteza i inventura dugih poslovanja, nema elitnih snaga koje nisu namirene i pitanje povrata preplaćenih poreza i ulaganja je već lako došlo na dnevni red, što uz nove i nove račune za dulje pijanke naglo prosvjetljuje pamet i sve oko financijskih i drugih poslovanja, tako da već nikome ništa ne treba objašnjavati.

P.S. Ad Šukera - kasni, jako kasni, oko rasterećenej, redukcija, povrata ... pa bi lako brzo moglo poklopiti, jer povećani prihodi od nafte, hrane i energeneta neće biti dovoljni. Kao i sve komuniste do sada, lako bi ga mogla zeznuti baza, o kojoj kao i svi nema pojma, jer ni HDZ baza nije njegov prijatelj Fiolić a šira baza također.

Tko je glasao

Dabogda i tebe sunce ne

Dabogda i tebe sunce ne ogrijalo kad ne čitaš smajliće :)

A vidio sam ih...vidiš da sam ti dao četvorku za komentar.
Slažem se za naš Ekonomski fakultet i ne baš posve za Rohatinskog. Mislim da kvalitetne stručnjake možemo dobiti slanjem pravih ljudi na poslijediplomski u inozemstvo, ili osnivanjem vrhunske škole za javnu upravu kao što je ENA u Francuskoj, odakle se konstantno crpe kvalitetni kadrovi za javni sektor. Kod nas je počela nekava takva škola (Koprić s Prava i ta ekipa)...pogledao sam kurikulum i predavače i malo povratio u usta.
U svim branšama nam fali stručnjaka, ili barem konkurencije našima koja bi ih tjerala na napredak i usavršavanje. Meni ih ne ne bi bilo žao platiti ako su dobri, ali to nam ne riješava problem...mi moramo imati kompetentne donosioce odluka jer to stranci ne mogu biti.
A Roha...pazi, ja nisam ekonomist, ali moram reći da mi se njegovi postupci ne čine posebno populističkim. Lik je još krajem prošle godine ušao u sukob s Vladom i upozoravao na opasnost od inflacije. Naravno, ovi nisu bili spremni izvršiti fiskalnu kontrakciju i opla...poslovni ciklus nadolje, usporen rast plus fina inflacija od 5 - 6 % sa tednencijom rasta, kombinirana sa autonomnim podizanjem marži u nekim granama (autoprijevoznici na relaciji Zg. - St., čisti kartel). Također, on je ograničen već jako visoim javnim dugom pa ima ograničen opseg operacija na slobodnom tržištu, točnije, ne može prodavati obveznice bankama, jer i tako dolazi do velikog istiskivanja privatnih investicija. Također, podizanje diskontnog kamatnjaka...odmah bi gore otišli i tržišni, a najviše bi logično, stradali poduzetnici (mali i srednji, ne Kerum i Todorić, of course) jer se takvi riskantni krediti brzo dokidaju u uvjetima smanjenja ponude novca.
Ne znam...meni se ipak čini da većina problema ipak leži u katastrofalnoj distribuciji javne potrošnje, o kojoj je mrak i pisao.
Gdje je Solaris kad ga trebamo :)?

Tko je glasao

Ne znam...meni se ipak čini

Ne znam...meni se ipak čini da većina problema ipak leži u katastrofalnoj distribuciji javne potrošnje
Ja također nisam ekonomist, ali novac nije pitanje samo za ekonomiste (kao što gradnje nisu samo pitanje za inženjere, školstvo samo za pedagoge, red za policajce, politika za politačare i politologe...) a u dobrom djelu se radi baš o tome da se ostali dioničari udostoje maalo pozabaviti sa minimalnom logikom. Zati moram diletantski riskirati.

Stručnjaci i profesionalci i razni enormno dugo i enormno kontraproduktivno tumače sve oko novca kod nas i općenito, a radi se o tome da ne samo da treba nešto promjeniti nego treba i malo više, minimalno:
- novac kod nas je ona stvar koja se kreće i ide i s njom se radi sve samo ne ono što se ne može zaobići i gdje je očigledno najsmislenije, ono što svi znaju kao opća nedvojbene točke. Tako i ozbiljni Rohatinski osigurava novac za neke važne eventulane slučajeve i točke, a ne stigne ili bola ba briga za te opće točke. Ali nije za zamjeriti, vječnost je tako i bio bi šok kada bi bilo šta bilo iznimno;
- takvu praksu i logiku također vječnost prati druga strana ogledala, koja je također važna i vjerojatno još važnija od ove dominantne. Npr. duga psolovanja bez novca za najelementarnije djelove poslovanja i viškom novca za sve ono što se preserava po poslovima je razvijalo i razvilo neke druge prakse, koje su uvijek igrale igre a sada kada svjetska globalizacvija slijedi našu raniju globalizaciju te prakse igraju sve vaažniju ulogu i sve lakše, pa su zato već krenula zaraađivanja na tim drugim praksama, koje znaju i mogu poslovati bez novca i ta elemntarne poslove, pri čemu je ova prethodno naznačena dominantna praksa predmet i izvor sve većih i boljih zarada, do veoma ozbiljnih stupnjeva. Ako veliki Siemens mora dati svu zaradu u rekordno dobroj poslovnoj godini za neku pamet i sređivanja, nema sumnje da će se i kod nas znatno pojačati takva nužnpst nužnost koja inače nije bila i morala biti nužna ali to jeste zbog dugih i iznimnih jahanja;
- krenula je povjesno fantastično razdoblje oko novca kod nas. Iskustva ima a raznovrsne i široke domaće i strane snage su već vječnost same sebi stvarale klopku za ovo razdoblje zrelosti i snteze, koje je krenulo. Sveopća hapanja i zarade te odvlačenja svake kune i lipe izvan poslovnih i smislenih procesa i točki, sa jedinom idejom "take money and run", su bile uporne i još su, i nakon što je i slijepcima jasno da se sve beskrajne pozornice osvjetljavaju i da se to masovno radi i bez izuzetaka te da su putevi i zakrčeni i osvjetljeni i napunjene vreće nepokretne i kontraproduktivne. Do jučer je prašilo sve od rasta i gorljvih tumačenja u tom smjeru a sada veće teče više od mucanja i tišine, što je znak da se ne radi samo o tekućim čudima nego o zrelosti i sntezi. I šta je tu fantastično. Naprosto sve, prožeto činjenicom da nema potrebe ništa se naprezati jer zbilja to radi puno bolje, uz malo strpljenja, a ključ je u tome što je duga pijanka dovršena i da ama baš ništa ne može biti gore nego što je bilo, da su i teški mamurluci puno veseliji i bolji od dubljih stadija "deep coma tour".

P.S. Impresivna potrošnja iz zajedničke kase je značajna, ali je još zanačajnije stanje oko duge i impresivne volje oko toga. Sada, kada je sinteza krenula, svi pokreti divizija oko zajedničke kase konačno doprinose, naglo ubrzavaju zrelost i izvrću dugu pamet na noge, umjesto vječne idile su već krenuli solidni mamurluci i prazine u glavama oko toga šta će biti već tijekom jutra.

Tko je glasao

Tako i ozbiljni Rohatinski

Tako i ozbiljni Rohatinski osigurava novac za neke važne eventulane slučajeve i točke, a ne stigne ili bola ba briga za te opće točke.

Koje su to opće točke za tebe?

Tko je glasao

Koje su to opće točke za

Koje su to opće točke za tebe?
Pojednostavljeno i karikirano - opće točke su sve one točke i logike kojima dugo i zamorno pretežno javno bavljenje ne bavi.

Ad Rohatinskog, kao i glavnina niza desetljeća se nije stigao pozabaviti činjenicom da kod nas udarno nestaju i plode se milijarde u razne nekretenine i kapitalne projekte u količinama i na način da je to odavno i non stop, a za njegovog mandata također sve u šesnaest, izvan ekonomskih i društvenih logika i bilo kakvih mjera, dok se istovremeno neka druga infrastruktura, pa i novačana, non stop raspada i vozi vječnost bez ikakvih ulaganja, od sela preko gradova i svih općih poslova do Jadrana i turističkog posla. Nitko ne mrda ništa, pa ni Rohatinski, i kada su takve slabosti zahvatile i zaljuljale USA i EU i kada njihovi guverneri i središnje banke poduzimaju sve i svašta do strateških promjena, i to u praksi gdje oni desetljećima rade suprotno i najveće novce i najstabilnije djelove imaju u takvim infrastrukturama (dok kod nas razmjerno puno veća trošenja i ulaganja proizvode non stop još veće minuse i nestašicu).

Krivo je da težište guramo na Rohatinskog. Kod nas je više desetljeća apsolutna dominacija nečeg za što su (bazne) sfere rada, masovniji procesi i djelovi infrastrukture i onoga vezanog za većinu ljudi (pa i vrtići, škole, bolnice a i infrastrukutura turističkog posla i gradova) nešto jako rubno u pažnji i ekonomiji a sfera tzv. nadgradnje, uključujući sve u vezi milijardi i prakse "u se, na se, za se i poda se" neodoljivi djelovi. To je logično, od sedamdesetih su sve stvari presložile tako da smo bačeni u svjetsku orbitu uspjeha i novca i tko da se stigne baviti takvim trivijalnostima, i ako tko stigne to je izvan mode i nije zgodno. Kada je već tako teklo, vjerojatno je bolje da niti Rohatinski ne gubi enrgiju na to niti da uznemirava ostalo, kao diletanti sa zapada, jer i onako masovno zabrinutu "industriju", naviklu na staalni rast svega i dobiti veći od 20 % godišnje, nije zgodno niti produktivno dodatno uznemiravati bez nekih posebnih razloga. A i puno je demokratičnije i pravičnije da tolike umne i uspješne glave samo slobodno i od intervencija HNB traže nastavke uspjeha u svjetskoj ligi za prvaka. Ovako su banke pune i prepune novca, državni i gradski proračuni veći nego ikada, kamatarenja donose rekordne svjestkee zarade, infrastruktura i svi koji nešto znaju i uspješno rade se ljuljaju i raspadaju do mjere da i zadnji više ne igraju igru, EU snage uključene tako da ne mogu izići tek tako i bilo tko slično, minusi rastu na svim djelovima, rasprave su i dalje makro, svjetski i bez ikakvih veza i iskustva sa širom zbiljom i poslovanjima, pa podosta i načelnih i teorijskih (pogotvu deficit u iskistvu i teoriji igre, jer ništa se ne odvija poptpuno po šablonama) - svi uvjeti za sintezu takvog dugog puta, uključujući veliku igru milijardi, samo odnos ogromnih količina milijardi i nekretnina sa odnosom ogromnih minusa i dugova sve veli, uz ključno otvaranje pitanja novih čvrstih potraživanja za uloženo (npr. iznimne profite i dobiti od stanova do sada je uzimalo i djelilo najviše 20 % dioničara, a dioničari su i nove generacije, kojima su oni prije to ostavili, što je ujedno jedna krupna opća točka, vezana za sve, pa i nerođene generacije).

Tko je glasao

Kada je već tako teklo,

Kada je već tako teklo, vjerojatno je bolje da niti Rohatinski ne gubi enrgiju na to niti da uznemirava ostalo, kao diletanti sa zapada, jer i onako masovno zabrinutu "industriju", naviklu na staalni rast svega i dobiti veći od 20 % godišnje, nije zgodno niti produktivno dodatno uznemiravati bez nekih posebnih razloga.

Ovaj dio sam izdvojio zbog "uzrujavanja Rohatinskog". Naveo si dosta toga, ali mi se čini da jako malo spada u domenu guvernera centralne banke. Jednostavno, kod nas je već neko vrijeme: monetarna šumom, fiskalna drumom. Imaš veliki deficit neto izvoza i veliki javni dug, koji pokušavaš riješiti kao restrikcijom proračuna, al eto, izgradi se tri prilaza s autoputa za Zadar i subvencionira se cijena struje. Htio bi izvoziti, a kuna precijenjena. Ako je devalviraš, inflacija ode još gore.
Rast raskoraka između realne i potencijalne proizvodnje raste. Spašava još turizam koji se javlja kao efekt neto izvoza sam po sebi.
Dakle, za popravljanje stanja potrebna je vrhunska koordinacija Vlade, Nacionalne banke i društvena odgovornost ekonomskih nacionalnih šampiona. Mislim da tu Roha sam ne može puno. Ja ću ga isto kritizirati, ali tek kad čovjek dobije šansu da radi nešto više od gašenja požara i onda uprska...Ne možeš čovjeku dati praćku, reći mu da napadne medvjeda pa kad neće, proglasit ga papkom.

Tko je glasao

Dakle, za popravljanje

Dakle, za popravljanje stanja potrebna je vrhunska koordinacija Vlade, Nacionalne banke i društvena odgovornost ekonomskih nacionalnih šampiona. Mislim da tu Roha sam ne može puno.
Za neke sofisticirane pojave je to potrebno a za mnoge redovne poslove uopće nije potrebno i svi ti djelovi su mogli i mogu napraviti jako puno da rade osnovne poslove.

Ad HNB i Rohatinskog kao laik neke veoma vjerodostojne primjedbe, koje se na one prije odnose još gore:
- banke se ne smiju baviti nebankovnim poslovima. HNB nadzire banke. Široka javna tajna jest da su se banke i za mandata Rohatinskog sve u šesnaest bavile tim nedozvoljenim poslovima (oko nekretnina i raznog) i zaradile od toga više nego na bankovnim poslovima, gdje su po vlastitim podacima imale stope rasta veće od 20 % godišnje. HNB u biti ne nadzire velike banke a niti takve poslove. Da je sve drugo perfektno, to je već samo po sebi dovoljno za duboke i duge poremećaje, jer se na ničemu u svijetu ne može zarađivati svake godine više od 20 % a da se ne raadi o dubokim poremećajima. Ta ležernost bavljenja zabranjenim i i ekstremnim zaradama je, naravno, vezana uz duboko poremećenu društvenu i političku praksu, koju ne može rješavati guverner i HNB sami ali mogu se baviti nešto od svoga posla, jer je to gore nego da policija ne radi ama baš ništa;
- daljnja uloga HNB i guvernera jest da ponešto utiče na bankovnu i financijsku politiku. Jedna od dugih značajki, višedesetljetna, te politike jest ekstremni liberalizam za spregu velikih banaka, države i velikih poslvonih sustava, koji svi zajedno grabe jako puno a prinose jako malo u zajedničke poslove, te istovremena davež svega srednjeg i manjeg, banaka, tvrtki, raznih procesa i cjelina, koji nose 90 % toga. Tog u tolikoj mjeri nema niti je bilo igdje. Opet to ne može mjenjati HNB i guverner, ali nije vidljivo niti da su oko toga pokušavali išta.

No, ponavljam, kada je sve to tako išlo i ide, možda je jako dobro da je tako. Jer je ipak konačno došlo razdbolje sinteze, kada će sve škole i shavaćanja očigledno imati jako dobre prilike za provjeru svojih shvaćanja i prakse. I ad navedenog nema sumnje da je i za HNB i guvernera i sve strukture i infrastrukture i građanstvo već 5 poslije 12 za razmišljati i tražiti s kime i kako će dalje poslovati, zarađivati i ostavrivati rezultate. Naime, krenulo je izvrnuto razdoblje (ili se izvrnuto izvrće na normalne postavke), koje je baš ovakvom dugom upornošću otvorilo slijedeća pitanja:
- do kuda će stizati nove impresivne milijarde, kada su sve milijarde tekle u smjerovima od kuda ne stižu i još se stalno povećavaju potrebe umjesto povrata;
- kako će bankovni i monetarni sustav i ostalo rješiti pitanje sve većih mrtvih a naglo oživljenih potraživanja za razne predmete na kojima je izrastao njihov kapital i zarade, od raznih plaćanih i otetih nekretnina, preko pitanje geneze i dotoka ZABA do raznih spomenutih nedozvoljenih poslova. To je efekt u najmanju ruku sličan Ljubljanskoj banci, i da nitko ništa ne poduzima i ne traži u nastavku takve banke i poslovi ne mogu računati na pouzdanost i razno, a ovdje se radi o nečem širem i dubljem;
- koji su motivi svih dosadašnjih srednjih i manjih te novih takvih da posluju s takvima i ako posluju da se ponašaju bilo kako drukčije nego sve više tko koga i slično, što je prilično nezgodno za taj sustav, koji počiva na povjerenju i miru.

U pozadini nije apstraktna niti činjenica da su sve te strukture, pa i one u politici, poslovima ... iz osnovnih sprega SFRJ/SRH/RH sa vanjskim ešalonima, koji su sve do ove faze vični jedino jenostavnim dogovornim državnim trgovanjima i potpuno nevični svemu ostalom, svom uobičajenom i novom, koje nije nešto sporedno. Nema načina na koji se dalje mogu produljavati sheme hladnog rata i ex SFRJ ratova, pa je težište već prebačeno na razno, dok te strukture i dalje jašu samo na tome, jer drugo ne poznaju. Npr. Rohatinski je i jednu i drugi Vladu pre kraj mandata upozorio na rast duga znatno veći od njihovih podataka, 2003.g. za cca 3,5-4 mlrd EUR-a i 2007.g. slično, i ništa više. To već samo po sebi dovoljno ilustrira da su tu takvi iznosi manje više i da se ništa posebno ne dešava. A to su iznosi veći nego što u Hrvatskoj ikada platilo sav vrijedni stručni posao i sigirno više nego dovoljan za ukupni obrat i čuda. Sličan je iznos na raznim sumnjivim poslovimaa bez ikakvog uloženog kapitala i rizika u RH u nešto malo godina zaradila mala bizarna banka, o kojoj nakon impresivnih javnih rasprava više nitko ništa ne spominje, pa ni HNB i guverener.

I tako slična logika po svim područjima, a bit je kao raspravljati o osobnostima i nekim izjavama. Npr. u stanove je ulupano cca 100 mlrd EUR-a zajedničkih novaca i od toga imamo bogate ekonomsko-društvene parazite, velike dugove, uvjete za udarne generacije da plaćaju 2.300 EUR/m2 svog stana i kamate te razne eskstra troškove a za one iza još gore + da nam je normalno da i dalje država i gradovi i banke i svi grade stanove i dvorane i stadione za tržište a to im je po svim zakonima zabranjeno i ujedno predstavlja već vječnu ekonomsku katastrofu i duboke društvene poremećaje, na tradiciji koja je do jučer radila stoljećima suprotno, ginula i glođala sve po svijetu da bi ostavila nešto vrijeedno svojima iza sebe.

Tko je glasao

Obzirom da nemam pojma o

Obzirom da nemam pojma o pomenutom a značajnom području i predmetnim stručnjacima, molim te da li u Hrvatskoj postoji kvalitetan stručnjak u tom području, ili ćemo ih uvesti. Ovu drugu opciju uopće ne smatram ne mogućom.

Tko je glasao

Vipera, U Hrvatskoj imamo mi

Vipera,

U Hrvatskoj imamo mi samo stručnjake za sva pitanja, samo kaj je problem da se ni jedan neče primit posla za dobrobit Hrvatske.

Zbog čega?

Tko je glasao

DA citiram AP-a, zbog igre i

DA citiram AP-a, zbog igre i beskrajnog napretka.

Tko je glasao

Ja mislim da ima, no moguće

Ja mislim da ima, no moguće je da se i varam. Ali ako i nema, naravno, uvesti, nego što (samo ne opet Jeffrey Sachsa, molim lijepo).

Nije problem u tome ima li stručnjaka, jer njih uvijek ima. Pitanje je dali ih mi želimo i možemo li ih platiti. Od ta dva pitanje, iako tako ne izgleda, prvo je puno teže. Naime, parazitskim kastama (da ne zbunjujem ionako zbunjenog Oštrića sa snagama napretka) nikako, ali nikako ne odgovara rasvjetljavanje situacije i kreiranje jasne i zdrave političko-ekonomske strategije.
Niti ulazak u Evropu, kako se opet neki nadaju, neće puno promijeniti. Te parazitsko-mafijaške udruge moraju se rasturiti iznutra, jer nitko to neće uraditi umjesto nas. I ne slažem se sa APom da treba samo malo dolijevati ulje na vatru pa će se one ionako posvađati međusobno ili će se tolko prenajesti govana da će jednostavno explodirati sami od sebe. Jer ako ne stvorimo zdrave snage i zdrav kontrolni sistem, nakon pregrupiranja klanova imat ćemo opet isto.

Stvar je u tome, kako kaže B2 da uzmemo STVAR U SVOJE RUKE. Jedino što on tu misli samo na moocherse, a looterse prigodno zaboravlja.
Mi trenutno u rvackoj nemamo nikakav moralni oslonac, ni osobu (Sanader? Mesić? Bebić?) ni stranku (HDZ? SDP?) ni bilo kakvu moćniju civilnu grupaciju koja bi nas povela u bolje sutra ili barem rasvijetlila puteve.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Dobro je koji put

Dobro je koji put izprovocirat situaciju jel se samo tak može najti rješenje.

Dok se nekaj kotura i škripi dotle ljudi pustiju sve na miru i nemaju hrabrosti malo razmislit kak bi se to kotrljanje malo ubrzalo i uklonil taj neugodni zvuk.

Njima je lakše o tome razglabat i svadit se jel je čaša polu prazna ili polu puna.

Tko je glasao

diploma ne znači ništa, to

diploma ne znači ništa, to je samo potvrda da si u stanju drviti na jednu temu xy godina, no da li se nešto od teme zadržalo u glavi je drugi problem

no, u slučaju šukera, to je više kao ilustracija karakterne osobine

Tko je glasao

Možda je Berlusconi

Možda je Berlusconi češće od Sanadera sudjelovao u TV-emisijama zato što posjeduje nekoliko vrlo utjecajnih TV-stanica (Canale 5, Rette 4, Italia 1,...), a Sanader ne?! Ili ih možda ima i Sanader, pa je onda i logično da komentira sve i svašta - od kulture, preko zdravstva, poreza i politike, pa do sporta?

Tko je glasao

Pa čovjek je premijer,

Pa čovjek je premijer, komentira sve... Prvi su novinari tu koji ga pitaju za komentar o svakoj sitnici za koju ga uspio povući za rukav, da ne govorimo kakve je situacija kod Mesića

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

I Berlusconi je premijer

I Berlusconi je premijer (među ostalim).

Tko je glasao

Pa čovjek je premijer,

Pa čovjek je premijer, komentira sve
Na kojeg misliš od ove dvojice? Bogami ne znam kojeg bi radije!

Nije ni njima lako! leddevet

leddevet

Tko je glasao

Poštovani gospodine Mrak G.

Poštovani gospodine Mrak
G. Čačić ,o čijem političkom djelovanju osobno imam mnogo zamjerki, složio ih se sa Vama posjeduje licenciranu sposobnost za riješavanje infrastrukturne problematike.Licencirana sposobnost je stručnost za određeno područje (teorijska i operativna) te nivo uspješnosti u realizaciji projekta.I mislim da to stoji.I sad pogledajte drugu stranu. Ma koliko se oni kleli da nisu u toku ovoga , svakome tko zna kako se odvija politika na ovim prostorima, jer ovo je samo politika, jasno je tko su tvorci provedbe ovog plana. To su ljudi ograničenih resursa obrazovanja (čak i problematičnih u svojoj izvornosti) koji poput metastaza proždiru prostor kreativnosti. Naravo idejni vođa ima specijalizaciju iz opće politike koja riješava „narodna nezadovoljstva“ ali mu nikad neće riješti uzroke, pa je svako malo narod povovno bolestan.Posljedice ovoga su zapravo strašne a mi nikako da to shvatimo.Oni koji realiziraju uživanje u svojem ali i našem neznanju , zapravo realiziraju svu našu bijedu.Da to možemo shvatiti riješili bi mnoge probleme.
Što se tiče Vladinog riješenja poskupljenja struje to me strašno podsjeća na onu priču o malom Joži (Titu) koji je pečenom svinjskom glavom, iskoristivši odsutnost svojih roditelja od kuće, nahranio svoju gladnu braću nakon čega su dobili proljev.
E moj Josipe , poučak je: nemoj j....i R'vacku po danu kad nas uvriježilo se to činiti noću.
A o dr. Ivi sve najbolje. Pa on je preslika hrvatskog g. Leonarda da Vincija. Samo sa zakašnjenjen od nešto više od pet stoljeća. Ili nismo zakasnili.Očgledno nismo na prostorima Lijepe naše. I to je tragedija naše svagdanjice.
Poštovani gospodine Mrak skoro sam se pročitavši Vaš dnevnik upustio u pisanje svoga.
Ali kao čovjek nisam mogao započeti pisati dnevnik na temelju vaše idejne forme predloška.
Kao česti posjetitelj ovih stranica, što sam naveo u svom zadnjem komentaru,u dobrom dijelu ovih uradaka osobno vidim kvalitetnu dijagnozu naše svagdanjice. Potencijal dijagnostičara ukazuje na to da bi ga trebalo upotrijebiti za liječenje. Neznam što misle ostali pasivni i aktivni sudionici ovog portala.Predlažem da počnemo sa razmjenom prijedloga koji će ići u tom pravcu.

Tko je glasao

Energija za početak nije

Energija za početak nije socijalna kategorija, 50% stanovništva nema socijalne potrebe a tih 166 mil kuna koliko će to koštati (na razini cijele godine za cijelu državu) baš i nije neki novac. Populizam do te mjere da bi se netko morao uputiti do wikipedije i promijeniti definiciju.

Sad odjednom 50% građana nema socijalne potrebe, a ja stekao dojam družeći se s vama da je totalna glad i siromaštvo, da svaki drugi nema za preživjeti mjesec...
youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

vikendice su isključene iz

vikendice su isključene iz vladinog protustrujnog udara.

a problem konkretnih socijalnih mjera pomoći ugroženima je taj što država NE ZNA tko je doista siromašan. i to su javno priznali i to je navodno razlog zbog kojeg žele uvođenje OIB-a to jest osobnog identifikacijskog broja. mada je to zapravo još jedna prevara i uzaludno trošenje para jer svi građani ove države imaju jmbg koji je jedinstven i po njemu se mogu klasificirati svi državi bitni parametri.

zapravo ništa ne rade, troše pare iz proračuna koje su zaradili na prikupljenim porezima i tu nema nikakve štednje ili promišljanja o dugoročnom sustavu koji bi doista funkcionirao. ista mantra cijelo vrijeme "mi smo povećali minimalnu plaću, mi smo povećali neoporezivi dio plaće, mi ćemo dati strukturalne potpore..."

polančec jučer kaže da bi hrvatski energetski sustav, a uvozimo od 15 do 22% električne enerije, trebao bi samodostatan 2015. pa do tad će struja poskupiti 1000%

žalosna je priča o plavom dizelu čija potrošnja će se navodno racionalizirati uvođenjem pametnih kartica jer sad se kao troši 30% više od stvarnih potreba. što je vrlo glupo, kažu seljaci i ribari koji troše plavi dizel, jer da netko hoće kontrolirati potrošnju to može učiniti i danas. naime oni imaju plave i zelene knjižice u koje upisuju potrošnju goriva, a to moraju pravdati urodom ili ulovom. kažu da je vladi bolje provjeriti u ininoj rafineriji di je nestalo 200 milijuna kuna vrijedno gorivo.

Tko je glasao

a problem konkretnih

a problem konkretnih socijalnih mjera pomoći ugroženima je taj što država NE ZNA tko je doista siromašan. i to su javno priznali i to je navodno razlog zbog kojeg žele uvođenje OIB-a to jest osobnog identifikacijskog

super je da postoji ideja da se konačno napravi listi siroamšnih i da se nakon toga odrđene mjere apliciraju na točno određenu skupinu društva, a ne da se država povodi forama koje zastupa drleaser, sindikati i CNN bloger. Ideje navedene gospode i skupine je da se npr pojeftini nafta za sve (čak i za 9 milijuna turista koji dolaze autim u hrvatsku!), a kada se takva nekva masovna metoda napravi onda se odmah drugi dan jave neki drugi "e, ali sad popust imaju i oni kojima ne treba"

Također, biti će zanimljivo vidjeti tko će od hrvata priznati da je siromašan da bi dobio neku socijalnu mjeru kada zaživi OIB... Već

iako, moglo se to izvesti preko JMBG-a ali ajde, možda je on bio previše otvoren jer se iz njega vidjelo i kad si rođen...
youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

da se npr pojeftini nafta za

da se npr pojeftini nafta za sve (čak i za 9 milijuna turista koji dolaze autim u hrvatsku!), a kada se takva nekva masovna metoda napravi onda se odmah drugi dan jave neki drugi
S obzirom da nisam stručnjak za ovu problematiku, a čuo sam da i Šuker ponekad potegne ovaj argument, zanima me sljedeće: postoje li nekakvi egzaktni pokazatelji koji govore o kojim se iznosima radi?
Naime, brojka od 9 milijuna turista koji dolaze automobilima lijepo zvuči, ali to ne znači da dolaze s 9 milijuna automobila, a također je poznato da velik broj njih uopće ili jako malo voze tijekom ljetovanja.
Dakle, može li mi netko reći: evo radi x milijuna kuna koje dobivamo od stranaca tijekom turističke sezone nećemo pojeftiniti cijenu benzina smanjenjem trošarina.
Taj iznos možemo onda staviti u odnos s nekim izdacima iz proračuna, npr. s onih 70 milijuna kuna koje je Crkva dobila u predozborno vrijeme.

Tko je glasao

gle ta cijela priča o

gle ta cijela priča o smanjenju trošarina je totalno šuplja, jer ako samo pogledaš razinu cijena goriva u posljednjih dva-tri mjeseca mora ti biti jasno da bi se ta cijela "ušteda" istopila u tom razdoblju i bili bi opet na početku

problem energije se mora riješiti na drugi način, a to nije umjetno smanjenje cijene skidanjem trošarine

Tko je glasao

Kao što rekoh, nisam

Kao što rekoh, nisam stručnjak i ne mogu se upuštati u nekakvu ozbiljniju raspravu na ovu temu. Poanta mog komentara odnosila se na činjenicu kako Šuker (i bijesdrugi) koriste nedorečene argumente, tj. služe se velikim brojevima (9 milijuna stranaca) radi "impresioniranja" publike, ali ne daju točne iznose koji stoje iza toga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci