Tagovi

Ča je pusta Londra...

Ča je pusta Londra kontra Splitu, Rijeci i Osijeku.

Kako su to divni gradovi kulturnih i uljuđenih gradonačelnika koji se ne ponašaju kao lokakni šerifi. Financije uredne, troši se racionalno, pazi se da se zadovolje potrebe građana i radi u javnom interesu.Sve je javno i transparentno, nema pogodovanja i korupcije, poštuju se zakoni, a što je najvažnije javna infrastruktura fnkcionira savršeno.

I što kad u najboljima od najboljih gradova na svitu naprave apsolutno sve što se može? Što dalje?
Naravno jedino razumno je tražiti veće ovlasti tako da i na širem području pokažu svoju uspješnost, urednost, poštenje i rad za dobrobit zajednice.

Ili ne.

Ili je u nečem drugom kvaka. Pa pogledajmo kako funkcioniraju ti naši sjani gradovi. U biti pošto ideja potiče od Baldasara onda se držimo njegovog grada.
Je li grad napravio sve što može u okviru svojih ovlasti? Je su li vodovodna i kanalizacijska mreža uređene? Što je s odvozom otpada? Kako funkcoiniraju javne kulturne ustanove, recimo HNK? Je li tamo sve savršeno? Kako je sa zaposlenošću, s perstektivama građana? Je li grad napravio sve što može u okviru svojih ovlasti? EU fondovi, koliko su napravili povlačeći sredstva iz tih fondova? Kako funkcionira javni prijevoz? Zoološki vrt? Je li u vrtićima ima mjesta za svu djecu?

Posla koliko oćeš, ali briga Baldasara za to, on hoće još ovlasti, sposobnjaković naš. I naravno sve probleme koje sad nije riješio i koje ne rješava će riješiti kad dobije još ovlasti i para.
To je pokvarena sebičnost. Ima on i posla i problema i sredstava i potencijala unutar svojih ovlasti koliko god hoće, ali on želi tuđe.

To je ta pobjeda nad antifašizmom o kojoj je govorio neki dan. Problem je u drugima i s njima se treba razračunati. Probleme u svojoj klući, svome gradu, državi rješavaš tako da se obračunavaš s drugima. Drugi su krivci za tvoje probleme oni te koče. Oni drugi, Srbi, Židovi, Cigani, Purgeri, županija, crni, narandžasti.... drugi su problem i s njima se treba obračunati uzeti što je nezasluženo njihovo i uzeti za sebe što je i pravedno. Jer ti znaš a drugi su nesposobni i niša rasa ljudi, upravljača ili čega već.

I što to Baldasar želi od županije? Kakve ovlast? Županija se brine i o zdravstvu i školstvu ima ovlasti i u području poljoprivrede, prometa...
Ali njega zanima samo obala, samo građenje. Da se napravi dobar biznis.

I to tko se javlja da da zna što napraviti s obalom? Gradonačelnik Splita. Ha, a što se to divno sve radilo u Splitu s obalom od Žnjana, do Rive, pa kerumova riva, pa Marjan. Ako kome ne bi trebalo dati da upravlja obalom i parkom Marjan jest Split. Žale sa da upravljaju samo s malim dijelom obale. E pa i to im treba oduzeti.

Znači Baldasar se igra developera, briga njega za županiju i razvoj Splita grada. Ziđaj!
Je li rekao da bi preuzeli i ovlasti zdravstva, kulture, zaštite okoliše, obrazovanja. A ne bi to, to bi bio prevelik tret za njih. Samo trošak je to. To bi kočilo razvoj grada.

To je obična pljačka i banditstvo. I još neko po županijama pljuca i malim općinama. A što su veliki gradovi napravili? Kakve su oni velike gradonačeline dali. Keruma, Bandića, Đapića...
Kakvi su oni motor razvoja regije. Samo pljačkaju i osiromašuju svoje zaleđe. Motor uništavanja regije, a ne razvoja. Koliko su industrije očuvali tako da i građani Splita, Rijeke i Osijeka, ali i njihove okolice imaju posla i perspektive.

Ali općine su teret, a usporedimo proračune općina i gradova, i omjer zaposlenih u gradskim i općinskim službama u odnosu ma broj stanovnika u gradovima i općinama. Općine su treret, njima treba manje, a gradovima više. To je "tko jači taj tlači" politika, to je politika centralizacije i uništavanja svega izvan par velikih gradova, a na kraju i samih gradova.

Boli gradonačelnike briga, oni bi nešto ekskluzivno da se izgradi, a oni koji ne znaju ekskluzivno znači da je nešto isključujuće. Neka se izgradi obala ekskluzivno, isključivo za bogate goste. One koji mogu platiti. Eto kome služe gradovi i gradonačelnici. Nisu oni na usluzi građanima, oni su tu da isključe građane iz života grada i dobrobiti koje grad pruža. Oni su u službi bogataša.
A sličan njemu je i zadarski gradonačelnik, graditelj budućeg "Sv. Stefana Zadarskog".
Grad za bogataše, grad koji se prema građanima ponaša kao da su gosti.
mi ne želimo masovne građane, mi smo za kvalitetne građane. Ovu našu ljepotu zaslužuju uživati samo oni koji si to mogu platiti.

Komentari

ma baš su mi digli tlak. a

ma baš su mi digli tlak.
a kad su tako gradonačelnici toliko sposobni i kad žele gradovima više ovlasti i mogućnosti neka onda i škovace ostanu unutra grada. što će nam glupi županijski planovi.
ili to županija može planirati da se deponij preseli u Dalmatinsku zagoru, ali ne i kako će se urediti obalni pojas.
škovaca iz grada u "Provansu", to ši, ali kad smo kod obale onda to gradonačelnik grada za bolje.

tako i rijeka isto. kad su tako sposobni i onemogućeni neka se deponij makne iz Marišćine negdje na područje grada, recimo na Trsat ili Sušak. Obersnel će to znati sve srediti.

prvi red do mora bogatašima i tajkunima da betoniraju a smeće u zaleđe. i onda još cmizdre da puno daju da ih zupanija, njihov kraj opterećuju da oni puno daju a malo natrag dobivaju.

neka se i županijske bolnice izmjeste iz "velikih gradova" i županijski uredi i uprava cesta...

ovo je gore nego pod Turcima i Talijanima kad su priobalni gradovi ostali idsječeni od zaleđa. nije to nikome donijelo sreću.

Tko je glasao

Digli su ti tlak pa si

Digli su ti tlak pa si pretjerao sa žestinom, ne mogu ti dati plus iako bih se sa dosta navoda složio. Ponovit ću što sam već pisao, ovaj je zahtjev posljedica problema koje su u obnašanju dužnosti naišli, ali čini mi se da još ne razumiju da je sve to prošlost i da je HNS ministrica već sve to digla institucionalno na takav nivo da se sa državom i županijom vezano za zahvate u prostoru državnog i regionalnog značaja neće više natezati. Nemaju više nikakve ovlasti. Sve ovlasti koje su do sada imali više nemaju. Kakva će biti tek reakcija kad to shvate. Recimo Sabor RH za godinu dana donese državni prostorni plan u kejemu će na žnjanskom platou biti međunarodni aerodrom. Nitko ih više ništa neće pitati niti će imati ikakvu mogućnost da to zaustave.......

Tko je glasao

http://www.dalmacijanews.hr/c

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/ks2w-direktora-turisticke-zajednice-i...

Prostorno planiranje je, tvrdi, jedna od stvari koje će sigurno tražiti da budu u nadležnosti Grada.

ah, ah, ili bolje he,he, a taman je poslije dvije godine rovovskog rada njegova ministrica uspjela izmjeniti cijeli institucionalni okvir kako prostorno planiranje zahvata državnog i regionalnog značaja ne bi bilo u nadležnosti lokalne samouprave ..

Tko je glasao

to nije samo stvar prostornog

to nije samo stvar prostornog planiranja nego i shvaćanja kako bi država i društvo trebali funkconirati.
ali ako je to što kažeš istina onda znači da gradonačelnik niti ne zna koje ovlasti ima županija i kako stvari s prostornim planiranjem funkconiraju.
to je prva velika i osnovna greška, a onda ne samo da ne zna baldasar nego ne zna ni bauk.
onda dolazimo do problema s baukom, on govori o reformi lokalne samouprave. čovjek bi mislio da zna točno što hoće i gdje je problem i kako popraviti, a s prihvaćanjem ovih ideja o gradskom separatizmu se vidi da nema cjelovite ideje što napraviti i kako bi trebalo napraviti, već bi se mijenjale stvari pa kako ispadne i kako se kome svidi.
tu je onda i problem da bi državu podjelili u par regija, a centri tih regija ne bi radili po pravilima za cijelu regiju nego bi imali neka svoja.

zašto onde ne bi i drugi gradovi i općine optužili županije ili buduće regije da ih ometaju u razvoju pa tražili ovlasti za sebe i mijenjanje zakona jer njima nešto ne paše. onda opet idemo do raspada sistema.

tu je i problem u stalim promjenama pravila i sustava, gdje nitko ne želi raditi po pravilima i unutar postojećih mogućnosti nego želi da se specijalno za njega ili zbog neke sitnice mijenja cijeli ustroj države.
baldasar želi "obalu bogatuna" pa bi trebalo mijenjati pola zakona i ustroj države. drugi bi se obračunali s mamićem pa mijenjaju zakon o udrugama i tako maltretiraju sve druge udruge koje rade dobro i pošteno. zakoni se prilagođavaju iznimkama i hirovima pojedinaca, a ne većini. gleda se samo one koji ne valjaju ili s kojima se želi obračunati bez da se šire sagledaju problemi i vidi može li se što napraviti u okviru postojećih pravila.

koja je razlika onda između kriminalaca i političara. kriminalci rade ono što žele pa tako i prekrše zakon, a političari promijene zakon da naprave ono što žele samo na legalan način. sve je to ista politika nepoštivanja,građana, države i sustava. ne promišlja se šire. gledaju se samo pojedinačni interesi. a što ćemo kad je kolektiv zlo i kad treba gledati samo osobne interese i slobode.

Tko je glasao

puno toga si dotakao; Naravno

puno toga si dotakao;

Naravno da nije stvar samo prostornog planiranja ali je ono zajedno sa problematikom pomorskog dobra, istureno je u prvi plan i očito je ova inicijativa uglavnom i utemeljena na ta dva aspekta.

Da, čitajući medijske natpise, a posebno gledajući na činjenicu da grad Split evo godinu dana nije napravio baš niti jedan najmanji napor da uzme učešća u kreiranju novog institucionalnog okvira sustava prostornog uređenja, mislim da ne zna trenutno stanje stvari, već se ove inicijative temelje na stanju stvari koje su već otišle u povijest.

Nije to prva i osnovna greška. Prva i osnovna greška dogodila se pred godinu dana kada se gradonačelnik drugog grada po veličini trebao noktima zabiti u Ministričina vrata kako bi promijenio sadržaj Zakona o prostornom uređenju koji je tada bio na javnoj raspravi. Tada, ali i poslije toga, posebno uvažavajući činjenice da je on gradonačelnik drugog velikog grada,a ona ministrica njegove koalicije, bilo je moguće stvari sadržajno promijeniti. Da je to napravio, a pogotovo da je došao do jasnih zahtjeva grada (ne gradonačelnika) o sadržaju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama temeljem koji bi imao mandat lobirati, zahtjevati, boriti se na državnoj razini, ove inicijative ne bi ni bilo. Ali to što to nije napravio nije ništa čudno, jer nešto slično grad nikada nije napravio, ni prije niti poslije toga. Pitanje je, prapitanje, kako u gradu proizvesti kompetentan stav o sadržaju bilo kojeg zakona, na kojemu bi trebalo inzistirati, lobirati na državnoj razini. Moj grad nema izgrađen način kako bi se došlo do zajedničkog stava, koliko sam ja upućen nije ga nikad niti pokušao izgraditi. Meni dođe da čupam kose kad razmišljam kako gradonačelnik, ministar i još petnaestak osoba sjede, ručaju i nešto raspravljaju o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, a da grad uopće nema stava niti o jednom pitanju koji taj zakon rješava.

Ja nemam utisak da Baldasar želi obalu bogatuna, dapače žestoko se suprotstavio nekim zahvatima koji bi se mogli tako karakterizirati. Ali, zbog ovoga što gore pišem, ti zahvati će se gradu dogoditi, a grad nitko ništa neće pitati. Evo npr. ogromna turbo megalomanska marina na Žnjanu. Uznapredovala je do točke kada samo nedostatak investitora priječi realizaciju. Baldasar je žestoko istupio protiv nje, on je protiv i neće je dozvoliti. Ali neće ga nitko ni pitati, za to postoje već dva različita razloga. Jedan je da je to luka posebne namjene državnog značaja koja će biti ucrtana u državni prostorni plan, a drugi je da bi taj projekt itekako mogao dobiti atribut strateške investicije. Iz oba razloga tu marinu je moguće u budućnosti realizirati ma što grad o tome mislio, planirao, poduzimao.

Imali smo loš sustav odlučivanja o prostoru, dobili smo novi loš sustav, dati lokalnoj vlasti ovo što Baldasar traži je loše rješenje. Sve bruji kako lokalnim vlastima treba povjeriti brigu i upravljanje pomorskim dobrom. Zaboga, zar je teško prošetati obalom i vidjeti što i kako su do sada lokalne vlasti radile i napravile s obalom, s naglaslkom na pomorsko dobro. I to dok su im ovlasti bile minimalne. Što bi trebalo zaključiti iz silne halabuke o Marjanu koja se prošlih godina digla. Pa spašen je samo zato jer grad nije imao potpune ovlasti.

Ja sam za stalno preispitivanje zakona, ali za promjene mic po mic. Rudarske promjene zakona su kao revolucije. Veliki društveni koraci nazad. Najbolji primjer je set ovih građevinskih zakona. Rudarska promjena zakonodavnog okvira u namjeri da se ubrza sustav dovela je do situacije da će se cijeli sustav izdavanja dozvola zaustaviti na 6 mjeseci ili godinu dana. da ne govorim o potpunoj nesigurnosti svih subjekata kojih se problematika tiče.

Tko je glasao

da je baldasaru išta virovati

da je baldasaru išta virovati lako bi bilo. do sada uglavnom radi obratno od onoga što je obećavao. baldasar je "kerum drugim sredstvima".
da ljudi imaju ideju što i kako s državom ne bi bilo problema, ali ideje nama i u tom je problem pa se svi svađaju i svak vuče na svoju kad s već ne mogu dogovoriti. jer naravno jedno od rješenja bi bilo rad i suradnja svih uključenih, i grada i županije i države i raznih udruga, pojedinaca, privrednih subjekata... ali to ne može.
baldasar bi s obalom kao i s marjanom.

Tko je glasao

Baldasar je imao kratki

Baldasar je imao kratki program, sa svega 5 točaka. Od kada je dobio vlast u ruke koprca se sa njima ne bi li nešto makao s mjesta, za sada mu ne uspijeva, što se mene tiče ja vidim kako sve što radi upire na krive načine i u krivim smjerovima. Iznenadit ćeš se ali moje je mišljenje da u pitanjima Marjana nije negativac, čak da je određenim potezima debelo zabludio u prejaki zagrljaj s neracionalnim civilnodruštvenim aktivistima. Ta jaka ljubav upravo puca,... vidit ćemo što će dalje biti.

Tko je glasao

kratki program koji onda i ne

kratki program koji onda i ne govori puno, niti da će pogodovati krupnom kapitalu niti da neće. zato je uglavnom i nvjerodostojan.
protiv keruma pa snjim poslije kolalira, poslije izbora zaboravi na marjan i one koji ga štite, tko kaže da neće i obalu prenamijeniti u prostor od posebnog interesa za bogataše.

pošto vijesti uglavnom čujem iz mdijai ovako iz interneta možeš li reći koji su to neracionalni zahtjevi civilnodruštvenih aktivista?
meni su se činili nakako razumnim i racionalnim.

Tko je glasao

Ja sam vidio njegov program

Ja sam vidio njegov program kao loš, svih pet točaka bilo je krivo "nasađeno", bilo je jasno da će gurati krive stvari u krivim smjerovima na krive načine, kritizirao sam još tada koliko sam stigao i mogao

šoto braco s kerumom, to nitko nije očekivao sada svi ironično spominju povijesno postizborno "rješili smo ga se", zauvijek će mu ostati mača, a ta neprincijelna koalicija u jednom će trenutku i puknut, tad će biti kasno za kajanje

nije poslije izbora zaboravio Marjan i one koji ga štite

neracionalni zahtjevi su slijedeći:

- pred izbore ponudili su kandidatima Kodex za Marjan, eto ti ga dole. Nekoliko stavki ovoga dokumenta je neracionalno. Odmah prva koja traži zabranu potpune izgradnje osim građevina infrasrtukture. To je posljedica nekakvog straha da će se svaka gradnja izvrgnuti na loše i iskoristiti za betonizaciju, pa idemo zabraniti sve, staviti kemijske wc-a i limenke od 12 m2. Stanje na južnim djelovima Marjana, Benama, Zoo vrtu je upravo strašna sramota grada, a prevođenje tog stanja u neko stanje koje bi trebalo biti jest izgradnja. .... Itd.... Svi kandidati, osim Ivaniševića, potpisali su ovaj dokument. Ja ne razumijem da je toliko teško potpisati ga ali staviti nekoliko komentara uz to. Nije ovo jedina točka koja je tražila komentar, ima ih još nekoliko.

- prije izbora je uz pomoć Ministrice Taritaš pokupio i glasove bespravnih graditelja svečano obznanivši kako mu je ona otvorila oči u traženju načina da se legaliziraju izgrađeni bespravni objekti kroz nekakav program sanacije, to je bilo na tragu zahtjeva civilnog društva, a pokazalo se nemoguće što je bilo jasno i u trenutku kada su oni to smislili

- Neposredno nakon izbora poslao je bagere da popravljaju prvu vidilicu i botićevo šetalište bez dopuštenja Javne ustanove, a koliko se moglo razabrati iz medija i bez ikakve dokumentacije. Spominjalo se 500000 kuna. ravnatelj JU poslao im je građevinsku inspekciju. Javnost nije u cijelosti izvještena. Ovi su zahvati završili, bolje je naravno nego je bilo, ali su ostali mnogi upitnici. Svakako to nije pravi način niti za uređivanje Marjana, niti za smjenu ravnatelja Ju. Jedan od upitnika je i tko će u zatvor kad prvo dijete propadne kroz popravljenu ogradu.

- nakon toga je (on je nekako u drugom planu, ali svakako nije bio protiv) grad proglasio Društvo Marjan udrugom od interesa za grad Split i dodijelio im 150000 kuna. Ja to doživljavam kao pljusku civilnom društvu.

- koliko razumijem u nekom su trenutku točke iz kodexa dobile i datume za izvršenje koje je gradonačelnik potpisao. Traži se da se potpišu krajni rokovi za izvršenje pojedinih točaka čak i za točke koje nisu u potpunoj ingerenciji gradonačelnika, a on to potpisuje (kao izlobirat će u Ministarstvu kulture to i to).

Sad kad je pukla ljubav, Društvo Marjan šalje zahtjev Gradskom vijeću za donošenjem jednog zaključka koji je isto dijelom neracionalan, a dijelom nepotreban. Traži se od GV-a, koje je inače nadležno (u skladu s odlukama županije) da odlučuje o izgradnji na Marjanu, da traži da Ministarstvo kulture ustanovi zabranu potpune izgradnje....... Ta će tema uskoro punit tiskovine.

https://docs.google.com/file/d/0B43ZVNE9aArybzhKR0dna1V4Smc/edit?pli=1

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci