Tagovi

Britanski profesor raskrinkava glavnog Josipovićevog analitičara dr. Dejana Jovića

Britanski profesor raskrinkava politički profil glavnog savjetnika predsjednika Josipovića, o čemu se u Hrvatskoj šuti. Već četiri godine glavni analitičar hrvatskog predsjednika Republike je britanski Srbin dr. Dejan Jović pa je to glavni razlog zašto predsjednik Josipović vodi popustljivu politiku prema Srbiji.

Kad je izabran za predsjednika Republike Ivo Josipović je u svoj tim okupio savjetnike koji su na ovaj ili onaj način bili povezani s britanskom politikom na ovim prostorima. Iako su mu na raspolaganju stajali i politolozi iz Hrvatske, za svojeg glavnog analitičara on je odlučio angažirati dr. Dejana Jovića, profesora s jednog škotskog sveučilišta. Doktora Jovića je svojedobno beogradski tabloid „Blic“ svrstao u 10 najutjecajnijih Srbina na svijetu, čemu se ne treba čuditi, jer da jedan Srbin, i to s britanskim pedigreom, bude u osjetljivim hrvatsko-srpskim odnosima ključni savjetnik u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, svakako zaslužuje takvu ocjenu.

Dr. Dejan Jović uzgred i predavač iz međunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, koji je po sastavu svojeg kadra mogao slobodno zadržati svoj raniji komunistički naziv Visoke partijske škole, uopće ne krije da žali za Jugoslavijom. Još 2003. godine izjavio je u intervjuu „Slobodnoj Dalmaciji“da je Jugoslavija bila dobro rješenje za Hrvatsku, te se pitao zašto toliko mnogo ljudi govori o opasnosti približavanja Hrvatske Srbiji i Bosni i Hercegovini kad s njima dijelimo isti jezik i imamo slične ekonomske i političke interese. Sve to zdušno i ustrajno zagovara kao utjecajni član Josipovićevog savjetničkog tima, što se odražavalo u nevjerojatnoj podaničkoj politici predsjednika Josipovića prema Srbiji, ali i prema Londonu, izjavom samog predsjednika da će Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju strateški partner biti Velika Britanija.

Kad se o tome u Hrvatskoj nitko ne bavi, što samo po sebi govori o slobodi hrvatskih medija prije svega javne televizije, ovih dana pravu ulogu doktora Jovića u svjetlu novih okolnosti razotkriva ni manje ni više nego britanski povjesničar i profesor na Sveučilištu Kingston Marko Attila Hoare, reagirajući na Jovićevu recenziju knjige „Humanitarno razaranje Jugoslavije“ Davida Gibbsa. Londonski profesor je optužio glavnog Josipovićevog analitičara za otvoreno podržavanje ekstremno antihrvatskih, antibosanskih i velikosprskih teza. Profesora Hoarea ne brine što dr. Jović piše kao znanstvenik o tom neznanstvenom pamfletu, nego smatra opasnim da takva osoba s takvim stajalištima i lošom analitičkom procjenom zauzima visoko mjesto u savjetničkom timu predsjednika Josipovića.

Na ocjene doktora Dejana Jovića reagirao je i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike koji je u pismu predsjedniku Josipoviću izrazio zgražanje zbog Jovićeve izjave da u Srebrenici nije počinjen genocid, te da su Bošnjaci sami granatirali svoje građane u opsjednutom Sarajevu. Na to pismo, koliko je poznato, nije stigao nikakav odgovor, jednako tako što u hrvatskim medijima osim na portalu „Večernjeg lista“ nema ni riječi o sramotnoj ulozi predsjednikovog savjetnika koji na toj funkciji brani velikosrpsku politiku, a predsjednik Josipović je popustljivom politikom prema Beogradu jednostavno prihvaća.

Komentari

dobro je da nije jači

ne znam koliko dobroga treba očekivati za sam hrvatski narod kad su predsjednikovi savjetnici Dejan Jovi i Saša Perković, sin udbaša. predjednik je rekao kako djeca ne smiju odgovarati ali ako nekoga odgaja udbaša ne znam kolko je on za samostalnu, prosperitetnu Hrvatsku a koliko za Hrvatsku povezanu s bivšim državama Jugoslavije.

w. ;)

Tko je glasao

jedna stvar je sukob interesa

a druga zrela osoba, koja ima svoj stav
i svatko tko je odgojio samostalne ljude će ti to reći

- Naravno. Ja iz iskustva, kako ste kazali, obitelji koja jest bila istodobno i komunistička i antikomunistička, i buržujska i socijalistička, i katolička i ateistička, mogu samo reći da bez tolerancije nema života. Bez tolerancije nema ništa. A evo, Hrvatska nema ništa i to me žalosti.
http://slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/art...

otac i sin Perković su u potpunom sukobu interesa - to je drugi par rukava,
kao što je i drugi par rukava pitanje nepotizma, što pak stavlja malo u sumnju i samostalnost osobe

Tko je glasao

zaboravih još i ovaj Tripalov citat

Vaš otac je, rekli ste mi, bio antikomunist.
.
- Da. Užasavao se komunizma, a stigla ga je, kako ste ono rekli, kletva... Da, baš kletva da mu sin postane komunist.

Tko je glasao

Ne samo to nego je otac

Ne samo to nego je otac otisao u partizane.

Tko je glasao

...

ma daa, da ga je odgojio ustaša onda ne bi bila u dilemi da li je za samostalnu i prosperitetnu hrvatsku ili za hrvatsku povezanu s državama bivše juge...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@januse

očito pripadaš generaciji koja ne zna što je bila UDBA i što su činili UDBAŠI.
govorilo se je 'UDBa tvoja sUDBA

w. ;)

Tko je glasao

...

rođen sam 3 godine nakon što je ukinuta udb-a, no to ne znači da ne znam što je ona bila za vrijeme svojeg postojanja...udb-a, a kasnije i sdb, nisu se po ničemu posebnom isticali u odnosu na druge tajne policije zemalja pod tzv. "željeznom zavjesom"...čak su bili i puno blaži u odnosu na istočnonjemački stassi ili rumunjski securitate, no i režim u bivšoj državi je bio puno blaži od ova dva, pa je razumljivo da je i tajna policija u skladu s tim...no, kako god bilo, udb-e nema već skoro 50 godina ,a ona nikada aktualnija...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

biserko

mogao bi promijeniti nick nakon ovog posta.
"
čak su bili i puno blaži u odnosu na istočnonjemački stassi ili rumunjski securitate
"
gledajući samo snimke sa đurekovićeve crime-scene, gdje umlaćen leži u lokvi krvi, ne bih se baš okladio u tvoju lakonski ispaljenu tvrdnju o blagosti. otprilike kao da kažeš da je staljin bio blag kada je dao umlatiti trockog cepinom. bez obzira što si se rodio 3 godine nakon ukinuća "službe" mogao si se informirati na internetu da je udba umlatila nekažnjeno na teritorijama stranih zemalja daleko više od notornog mossada ili kgb-a.
http://studiacroatica.blogspot.com/2010/02/dr-john-r-schindler-agents-pr...
"During the Cold War, UDBA assassinated many more people in the West than the Soviet bloc did, but it has received very little attention – then or since.
"
Most UDBA assassinations abroad followed a standard model. Yugoslav agents planted disinformation in émigré circles in the West, to create confusion and in-fighting inside groups. Assassins would conduct surveillance, then kill the target, usually with gunshots at close range. UDBA killings were often very brutal, more brutal than needed to kill. In some cases, victims were killed with knives and stabbed dozens of times. In all cases, UDBA tried to portray killings as the “result of squabbles among émigrés” – a story which Western police and intelligence agencies, which seldom understood Yugoslav émigrés well, often accepted at face value.
It is difficult to say with absolute certainty, but between the mid-1960s and 1990, UDBA attempted over a hundred assassinations or abductions in the West – heavily West Germany, but all over Western and Central Europe, plus Britain, the USA, Canada, Australia, even South Africa. Wherever there were Yugoslav émigrés, UDBA followed. Over 60 Croats were murdered by UDBA abroad, as well as some Serbs and Albanians – certainly at least 80 confirmed UDBA killings during the late Cold War, all in Western countries friendly to Yugoslavia. There were nearly a dozen murders in the USA alone.
"
In pure espionage terms, UDBA was an outstanding service. It thoroughly defeated the terrorist groups fighting globally to destroy Tito’s Yugoslavia – and we must not forget that despite the fact that UDBA declared all its opponents to be “terrorists” and “war criminals” there really were such groups, and they were real and violent – and did so magnificently. The defeat of the enemy was total, and UDBA successfully cloaked its violent acts in secrecy. The USA has much to learn operationally from UDBA tactics and techniques against terrorism: no service has ever done it better.
"
o autoru..
Dr. John R. Schindler is Professor of National Security Affairs at the U.S. Naval War College in Newport, Rhode Island. Previously he served for nearly a decade with the super-secret U.S. National Security Agency as an expert in counterintelligence and counterterrorism. He is the author of several books on international security, espionage and terrorism.

Tko je glasao

(jebla vas udba više...)

Jasno da ih je umlatila više po inozemstvu, budući da Juga nije bila zatvor poput zemalja iza željezne zavjese, pa su ovi mogli lakše uteć :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bubi

trebam li te podsjetiti na slučaj svojevrsnog kišobrana, momaka iz kgb i bugarskog disidenta u londonu, koji su također prešli preko željezne zavjese. kada zatreba uvijek se nađe neki šakal, vinko, mate, itd. love ima za takve stvari uvijek, ovi ovdje su malo češće prelazili zavjesu i koristili su čekiće, pajsere i sjekire, rusi su evoluirali od trockog do kuglice ricina....sada će janus reći da se preseravam, pa je bolje šutiti i "uživati" u biserima hrvatskih pseudomudraca.

Tko je glasao

biserka ti u krevetu :))

a ti prije nego li počneš docirati mogao bi se malo informirati o stassiu i securitateu, pa to onda usporediti s udb-om odnosno sdb-om...kakve qrac sad veze ima mossad i kgb s mojim komentarom? pravi si troll, ja govorim o jednom, a ti priču odvlačiš u drugom smjeru...neće proći robote...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

biserko

glede trolanja (o kojem odlučuje vlasnik dnevnika, inače), ti si se prvi javio sa svojom monumentalnom izjavom o humanitarnom karakteru ustanove sdb/udba, upis me podsjeća na perkovićev samohvaleći monolog u večernjem, u kojem je ispao chuck norris. što se tiče ostalih obavještajnih službi sve piše u citiranom tekstu, mogao bi ti još argumentirano docirati koliko je informanata po glavi imao stasi, a koliko "naši", no u tvom slučaju (kao i par pojedinaca sveznadara ovdje) nema koristi. dakle, klikni mi minus i živ mi bio, to je tvoj nivo...

Tko je glasao

...

naravno, jedino što znaš je izvrtati tuđe riječi...no, to je kod tebe već poznata i uobičajena taktika kad ponestane argiumenata...

no hajde, slobodno napiši koliko je informanata po glavi imao stasi,a koliko udb-a/sdb , jedva čekam :))

po tvome vjerojatno je da će preko 2 milijuna stasijevih doušnika biti manje od udb-a/sdb-ovih oko 700 000, bez odzira što je ddr imao 7 milijuna stanovnika manje od bivše juge :))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

radije

bih prije vidio odakle si isiso' da je udba bila kamilica u odnosu na stasi i sekuritateu....ili je to onako odoka'...;)

Tko je glasao

...

ja bih radije da ti pročitaš štogod o metodama i opsegu djelovanja stasia i securitatea i da to onda staviš u odnos s udb-om/sdb.om...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

wtf?

što je ovo, dječija igra, ajde ti pokaži svoju koku, pa ću ja tebi svoga pišu?
pitanje je besmisleno, uspoređivati tajne policije različitih zemalja, i komparirati je koja je "bolja", jer je neka bila tobože bila blaga kada je njihov smisao biti institut represije, politička policija. pored toga sama definicija implicira neku tajnu djelatnost čije posljedice samo možemo nagađati nasumičnim informacijama na netu. stasi je nesumnjivo bila jedna od najboljih tajnih policija u smislu prikupljanja podataka, stvaranja mreže doušnika i posebno u namiještanju seksualnih zamki, honey trapova, tako da su u jednom trenutku bili u kabinetu saveznog kancelara tadašnje sr njemačke, da bi ih u jednom trenutku počeli otkrivati (muškarce) jer su svi imali istu frizuru, ima o tome dobar članak u spiegelu. o sekuritatei ne znam posebno, bili su strahi i trepet u svojoj zemlji, no koliko mi je poznato nisu intenzivnije djelovali van zemlje i ubijali nekažnjeno svoje građane zbog drugih uvjerenja. udba je definitivno u tom pogledu bila iznimno efikasna i brutalna, što je smisao onoga što ti htjedoh ukazati, no ionako je to uzalud...zajednička poveznica svima trima je da su završile na smetlištu povijesti, i tu je "naša" prošla najbolje infiltrirajući se u novi sustav bez posljedica. za razliku od golemih arhiva stasija, udbine su većinom nestale u visokim pećima na prijelazu u "demokraciju", tako da danas praktički nikada nećemo spoznati razmjere udbine "dobrote i blagosti"....
inače, ovih par postova ne smatram trolanjem, jer manje više svaka tema odleprša u neželjenom smijeru, problem je kada se u postovima iznose netočni podatci ili olake tvrdnje.

Tko je glasao

ftw?

ako malo pažljivije pročitaš moje komentare vidjet ćeš da nigdje nisam spomenuo aktivnosti udb-e/sdb-a izvan granica bivše juge...svoju tvrdnju temeljio sam na djelovanju unutar juge i činjenica je da je tajna policija naše bivše države bila neusporedivo blaža od ove druge dvije spomenute, naprosto zato što je i režim bio blaži u odnosu na ddr i rumunjsku...jebote, zar je to tako teško shvatiti, ili ja nerazumljivo pišem?!

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

rekao bih

da se ne slažem sa tvojom tvrdnjom
"
.čak su bili i puno blaži u odnosu na istočnonjemački stassi ili rumunjski securitate, no i režim u bivšoj državi je bio puno blaži od ova dva, pa je razumljivo da je i tajna policija u skladu s tim...no, kako god bilo, udb-e nema već skoro 50 godina ,a ona nikada aktualnija...
"
pa sam malo citirao američkog stručnjaka za obavještajni rad u kojem iznosi podatke koji nisu u skladu sa tom tvrdnjom o njezinoj blagosti, nego upravo suprotno o brutalnosti koja se upravo iskazivala u nekažnjenim, organiziranim i brutalnim ubojstvima protivnika režima na teritorijama druge države, koje su posebno osjetljiva aktivnost (kada su to tako elegantno radili vani u tuđoj zemlji, kakva su ograničenja imali ovdje? za pjesmu ili pronalazak časopisa ili vic su ljude osuđivali, poznati verbalni delikt), na koju je pazio i notorni mossad koji se nije naročito libio rokati po svijetu kada im je bilo oportuno (poučak obračuna u norveškoj, u sklopu operacije osvete za munchenski masakr, sa reakcijama). roknuli su gerarda bulla nakon što su mu opetovano upozoravan da će ga maknuti, no momak se nije obazirao i nastavio je graditi saddamu supertop, i dobio je metak u potiljak.
. o blagosti unutar sustava bi trebalo pitati one što su prošli golać, katalinića brig i slične ustanove...
"
ebote, zar je to tako teško shvatiti, ili ja nerazumljivo pišem?!
"
dakle da zaključim, rekao bih da te razumijem, mislim da smo dovoljno tupili o ovoj temi, ne slažem se sa tobom i točka, iznio sam zašto i još jedna točka. druga alternativa ti je tvoja klasika, minusiranje mog posta, što je jednostavnije meni i tebi, ne moram se zajebavati sa pisanjem.

Tko je glasao

Po ovom si pitanju ili indoktriniran ili neuk

a usporedbe su ti kao kad ppetra uspoređuje ćirilicu u Vukovaru sa svastikom.

Ne znam jedino računaš li na publiku mlađu od 30 godina kojoj su umrli i roditelji i bake/djede, pa istinu moraju crpiti s istinoljubivih foruma i hr.wikipedie.

Odakle potreba da se inače same po sebi ljigave špije i cinkaroše, a što je sigurno najodurnija vrsta ljudi, nastoji učiniti gorim nego što su bili?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dirljiva

je tvoja briga za mentalno zdravlje djece. naša hiperosjetljiva djeca ne moraju slušati bake i djedove, i surfati po ustašopediji, da bi tražili ljigavce. dovoljno je recimo da kliknu ovdje
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/ar...
pa da pročitaju kako je ubojstvo 21 civila bilo motivirano "klasnom borbom". prvo sam protrljao oči, i pročitao članak dva puta, da je ovo rekao ne nekom drugom sudu u nekoj civiliziranoj zemlji, prvo bi sudac preventivno odredio psihijatrijsko vještačenje optuženom i branitelju. nasreću boljkovac je živio u režimu u kojem je politički sustav i tajne službe bio milosrdan prema takvima kao što je bio on. onih 21 ionako ne govore već nekih pedesetak godina...usput, kriv ti je podatak da su na golaću bili najbrojniji srbi, jer se to mijenjalo, neki su tamo završavali jer bi bili uhvaćeni kako na vesla prelaze jadran trbuhom za kruhom. moj susjed, je preplivao neku rijeku u austriji da bi došao do obećane njemačke.
mislim da djecu treba poštediti takvih priča i govoriti im da je u jugoslaviji vladalo idealno društvo, uz manje, relativno nebitne devijacije.

Tko je glasao

Je, istina...

vrijeme je za dril - http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10621117/Tokyo-z...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Ćirilica-srpska svastika u Vukovaru- potpisalo je preko 600 000

a usporedbe su ti kao kad ppetra uspoređuje ćirilicu u Vukovaru sa svastikom.Preko 600 000 "ppetri" je potpisalo da se mijenja zakon o dvojezičnosti, upravo zbog toga što je ćirilica u Vukovaru srpska svastika. Čak je skidaju i sami Srbi-hrvatski branitelji.

Ti si se davno izjasnila kao stara ZZP-ašica, pa su tvoji stavovi upravo takvi: Hrvate se može (i treba ubijati), a Srbi su "Božanski narod", "državotvoran", "vječiti ugroženjaci"- koji moraju u Hrvatskoj biti peterostruiko više uključeni u vlast, nego što ih ima u stanovništvu, da bi još više kukali kako su ugroženi.

I tome će doći kraj, takvima ih održavaju jugoslavenski kadrovi i njihova djeca, jer drugačije ne mogu vladati Hrvatskom.

Bolje je da ovaj puta prođe mirno, demokratskim izborima, referendumima, ali "vi" pokušavate gušiti i ignorirati referendume, i volju hrvatskoga naroda.

Znano je kako to završava, ali nekome nikada dosta pouke, pa jaši na velikosrpskim scenarijima.

Odakle potreba da se inače same po sebi ljigave špije i cinkaroše, a što je sigurno najodurnija vrsta ljudi, nastoji učiniti gorim nego što su bili?Odatle što nisu još pobijeđeni, već su se uvukli u sve strukture i upropaštavaju Hrvatsku iz osvete što su im Hrvati uništili Jugoslaviju!

Sabor ignorira volju hrvatskoga naroda i jasno je da je i on zarobljen onima koji ne žele omogućiti hrvatskome narodu što mu pripada- uređiovanje svoje države i vlast koja iz naroda izvire i kojemu pripada!

Tko je glasao

Da nisi glupa, ko što jesi...

znala bi da su primjerice na Golom otoku završavali najviše Srbi, tako da tvoje uspaljeno pjenjenje tipa "Hrvate se može (i treba ubijati), a Srbi su "Božanski narod", "državotvoran", "vječiti ugroženjaci"" je ništa drugo nego tipično ppetrino bulažnjenje na koje smo već navikli, pa ga u skladu s time treba i "tretirati" - nešto kao "vaške" :P

Samo je jedna ppetra - nedonambog njih 600.000, tko bi podnio toliko laži, insinuacija i prosipanja mržnje - kao prototip toksične babetine, jedna si jedina jedinstvena i neponovljiva :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Odlazi u ropotarnicu povijesti!

Potpisanih je preko 600 000, a ti se tješi svojima koji u ladicama Sabora drže te potpise.

Jasno je da su tebi Hrvati toksični, i njihove želje, ali da te podsjetim: živiš u državi Hrvatskoj koja će biti hrvatska Hrvatska kada se očisti (demokratskim putem i oslobađanjem medija) od preostale jugoslavenštine i velikosrpštine, a to vrijeme dolazi i zato nervozno pokušavaju ugrađivati ćirilicu u hrvatski Vukovar, jer mladi Hrvati ne znaju ćirilicu, a i ne zanima ih.

Bilo pa prošlo, vrijeme "bratstva i jedinstva", jugoslavije, ...., samo još treba do kraja otići u ropotarnicu povijesti!

"Ugroženi" su i od "Oluje " vidjeli genocid", a ne najbrži bijeg u povijesti motiviran zločinima koje su radili Hrvatima, pa su se poplašili da će im Hrvati uzvratiti srpskim običajima s Ovčare, Vukovara, Škabrnje,...

Očito je najgori strah od samih sebe- pokazalo se za Oluje!

Tko je glasao

"ppetre" su toksične, a ne Hrvati

Prelijevanje njihove toksičnosti na Hrvate već je propadalo u povijesti, pa će i opet.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Samo se ti tješi,jedini toksini su velikosrpski i jugo-s udbaški

Tješi se, kao i kod presude našim generalima!

Toksini su se shrpili i bit će ih lakše pomesti demokracijom i voljom hrvatskoga naroda!
Razobličili su se!
A pala je i maska "poštenijih"-zauvijek.
Odlaze!

Bolje je tako, i njima i Hrvatima!

Propade ti ZZP, a isto tako će propasti i jugoutvrde koje napadaju Hrvatsku iznutra- unutarnjom agresijom!

Tko je glasao

Moj prijatelj Vojo

Najveći "gubitnici" su građani srbske nacionalnosti ujedno i državljani Republike Hrvatske koji su branili svoju hrvatsku Domovinu.
10.000 hrvatskih državljana.
Golema je nepravda prema njima, jer nije valorizirano njihovo sudjelovanje u obrani, koje je pomirilo nacionalnu pripadnost i osjećaj pravde.

Vojo. Moj školski drug, bio je na otoku Žirju i brodskim topovima gađao fašističke tenkove na šibenskom mostu.
O preciznosti se isćuđavaju i vojni analitičari.

"Kako si pomirio svoju nacionalnu pripadnost i svoju aktivnost"? - bilo je moje prvo pitanje.
"Mislio sam na tebe i moje školske drugove" - odgovorio mi je.

Ovaj njegov odgovor, nosit ću cijeli život.

Tko je glasao

Vojo ti je dobar prijatelj kada znaš koje je nacionalnost

više manje, od prvog dana rata ja jasno da je izlizana žvakalica ponovo upalila

kako bi inače funkcioniralo (funkcionisalo) bratstvo jedinstvo među elitama?

kada se podvuče zajednički nazivnik raznih komentara u zadnja 2 desetljeća otprilike ide ovako:

u brojniku je koliko koga po nacinalnoj pripadnosti, a u nazivniku - pička materina ovim starim komunjarama, udbašima dinastijama koje nas pljačkaju (nije provedena lustracija).
razlomak je zapravo proporcija, kako se deblja nazivnik (pljačka), tako se deblja naglašavanje nacionalno (nema veze sa koje strane – to je najbolje shvatio dnevno.hr odnosno dnevno.sr, odnosno dnevno.rs možda i dnevno.ba - ovisno tko ga plaća).
ukratko hoću reći. Vojo se očito rodio tu, voli ovu zemlju, možda mu je zadnja stvar njegova nacionalna pripadnost ako je negdje uopće pripao. ako je zaključivati po imenu, nikakava crkva ga nije krstila pa nije postao „vjernik“ na naglo

Vojo je građanin Hrvatske
a to što su razni sjeli za topove koji ne hvataju cilj, ali dovoljno dobace da zastraše "moćnog" neprijatelja – oni su časni ljudi a njihovi komandanti vrlo iskusni vojskovođe

Tko je glasao

Možda ja krivo čitam, ali

Možda ja krivo čitam, ali imam osjećaj kao da ti nacionalnost doživljavaš kao urođenu ili zadobivenu fizičku manu. Ono, spomenuti je nije po bontonu, treba se 24/7 živjeti ne spominjući ju.

Pokušaj iz drugačije perspektive doživjeti nacionalnost, kao boju očiju. Možda ti onda i bratstvo i jedinstvo postane jasnije, odnosno fobija da u nekom tijelu mora biti jednak omjer plavih, zelenih, smeđih, ...

Nešto kao Holičina paritetna demokracija, samo bez smisla i uporišta u ičem civilizacijskom.

Tko je glasao

krivo čitaš

uopće je ne smatram stvarno bitnom

stvar izbora: po pripadnosti ili po odabiru
možeš i tako: ne smatram da imaš manu ako su ti oči tamno zelene
ali, potpuno je ne bitno koje su boje

druga je stvar što je ona lajtmotiv i zaštitnik pljačketini
na način što se koristila kao datost po sebi u "manjoj" mjeri: dobiti posao ili useliti stan ili kuću na mjestu onih koji u tom trenutku imaju drugu boju očiju

Tko je glasao

krivo čitaš uopće je ne

krivo čitaš uopće je ne smatram stvarno bitnom
Ne kažem da ti je bitna, nego da ti je bitno da se ne spominje u nikakvim oblicima.

druga je stvar što je ona lajtmotiv i zaštitnik pljačketini
na način što se koristila kao datost po sebi u "manjoj" mjeri: dobiti posao ili useliti stan ili kuću na mjestu onih koji u tom trenutku imaju drugu boju očiju

S obzirom na obim sustavne pljačke, razaranje, paljenja, uništavanja, ubijanja, silovanja i genocida, izbacivanje ljudi na ulicu i useljavanje u njihove stanove bez ikakvog materijalnog reciprociteta ili naknade je imalo toliko slabo maha da se tvoj argument s punom odgovornošću može nazvati onim vrlo jasnim narodnim izrazom: pi**in dim.

Tko je glasao

nazovi kako hoćeš

ali znam da nije srpski narod ubijao silovao pljačkao prije 2 desetljeća
kao što ne smatram da je hrvatski narod ubijao u npr jasenovcu prije 7 desetljeća

izrodi su prava riječ

imam vrlo pozitivan stav prema raznim narodnim vrijednostima, možda malo romantičarski - ono baka, selo, susjedi, briga, urednost, narodna glazba, tradicionalni obrti, predmeti, tkanja....

a neka ispitivanja na žalost pokazuju da 2/3 članova neke zajednice (države, nacije, ideologije....) imaju pre poltronske sklonosti prema trenutačnim obnašateljima vlasti - tako da se lako mogu manipulirati

pitanje kolektivizma u službi zla jedno vječno pitanje

manipulacija kao takva a ne narod, nacija - posvećenjem crkvenim lakše ju je odraditi i sakriti na taj način prave pokretače zla: otimačinu golemih razmjera

Tko je glasao

manipulacija kao takva a ne

manipulacija kao takva a ne narod, nacija - posvećenjem crkvenim lakše ju je odraditi i sakriti na taj način prave pokretače zla: otimačinu golemih razmjera
Pravovjerni će ti reći da su te otimačine doslovno mizerne u odnosu na otimačinu neoliberalih imperijalista koji su upravo anacionalni.

Tko je glasao

zato i jest narodni izraz izrod

za servisere masivnog pomora u ime rasta metastazirane neootimačine svega (veliko zlo je prenježna riječ za tu pojavnost)

za primjetiti je pažljivom posmatraču, da su se na ovim prostorima, od početka devedesetih, najveći izrodi kleli u svoj narod – kao bi drugačije dobili narod na svoju stranu kao smokvin list, trebalo je narod umočiti .... ali i taj smokvin list je trebao dobiti kakvu zahvalnicu za svoju samostojnost na genitalijama – dodana mu je dodatna vrijednost: nacionalnost uber alles
(nemojmo sad gledati susjede, pogledajmo naše velikaše)

Tko je glasao

Ma jasni su meni potoci koji

Ma jasni su meni potoci koji bujaju u tebi, ali bi tebi trebalo biti jasno da jedan od većih hrvatskih problema nisu izbjegli hrvatski građani, nego Srbi koje trebamo osokoliti da se vrate živjeti u svoju domovinu Republiku Hrvatsku.

Ne građani, ne Jugosloveni, ne anacionalna čeljad, nego potomci svetog Save što se ljube tri puta i križaju s tri prsta, onaj narod čiji se popovi žene i čija se crkvena liturgija razlikuje od naše.

E, ti ljudi, Srbi... A ne neke brojke koje proždirači helsinškog i amnesti novca uporno vrte.

Tko je glasao
Tko je glasao

..bo te sveti sava Tebe,

..bo te sveti sava
Tebe, obvijesli, dugo niko nije...

Tko je glasao

Kako nečije pravosuđe može šutjeti na takvo što?

"Mislio sam na tebe i moje školske drugove" - odgovorio mi je.I ovaj branitelj- Srbin, iz Vukovara koji je razbio ćiriličnu ploču, također je mislio na svoje školske i braniteljske drugove:

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/113507-predrag-koji-je-razbio-ciri...

U Dalju su moga poznanika, njegovi učenici tako brutalno premlatili, da se čovjek nikada nije oporavio, a igranje glavama ubijenih Hrvata, susjedi Srbi i njihovi prijatelji s istoka su smatrali sasvim prikladnim za novi sport, bila je to nekima zabava.

U Osijek je stigao pun kamion leševa, a što su im napravili, bolje je ne opisivati.
Bili su to susjedi!

Kako tumačiš da naše pravosuđe i mediji jednostavno zaobilaze ovo:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UfMijGa1GNs

Meni je to neshvatljivo i pitam se bi li jedan srpski državnik, njemački, francuski, engleski, američki, ruski,... ili bilo čiji uvažavao, pružao ruku, pa se čak i ljubio s osobom čije su ruke vjerojatno zamrljane krvlju 10-15 građana svoje države!
Kako nečije pravosuđe može šutjeti na takvo što?

Ovo čak nije pitanje morala, već civilizacijskoga ponašanja!

Slažem se s tobom da su Srbi, hrvatski branitelji, i svi oni koji su u ratnome razdoblju, jednostavno ostali ljudi, vrijednost koja je za našu državu neprocjenjiva. Poznajem takve, družim se s njima, imam ih u rodbini, među kumovima,.. i najbolje od svega je što smo takve sačuvali među nama i ne smeta nam kada su nam takvi među nadređenima, ..., ali najčešće se proguraju oni maligni koji i dalje udaraju u velikosrpske bubnjeve!

Nažalost, ovi drugi ugrožavaju njih, kao i sve nas, svojim neizlječenim velikosrpstvom kojega hrane naši Jugoslaveni- čija je mržnja prema hrvatskome jača od nesimpatije za četništvo i velikosrpstvo, te zato namjerno upropaštavaju Hrvatsku.

Tko je glasao

...

O preciznosti se isćuđavaju i vojni analitičari.

evo što kaže jedan od glavnih aktera obrane šibenika general ademi...

Jesu li topovi sa Žirja spasili Šibenik da ne padne u ruke JNA i Ratka Mladića?

- Ta tvrdnja se reproducira već 19 godina. A to nije istina!

A topovi na Žirju nisu se mogli dobaciti do mosta. I zato me kao branitelja vrijeđa kada se taj mit godinama ponavlja. Deblokada Šibenika najveća je pobjeda u Domovinskom ratu koja ima značenje Oluje. Da je pao Šibenik, pala bi Hrvatska i cijepala bi se na dva dijela. Zato smatram da se mora znati istina o “rujanskom ratu”.

http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/Articl...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Naravno da samo topovi sa

Naravno da samo topovi sa Žirja nisu spasili Šibenik.
Gospodin Ademi je osoba posebnog štovanja i autoriteta.
Albanac čije doboljublje može biti uzor mnogim Hrvatima.

Tko je glasao

...

Naravno da samo topovi sa Žirja nisu spasili Šibenik.

topovi sa žirja uopće nisu imali nikakvu ulogu u obrani šibenika, iz jednostavnog razloga zato što im šibenski most nije bio u dometu...tako da je priča vašeg prijatelja voje koji je "precizno" gađao fašističke tenkove, da se blago izrazim - lovačka priča...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

dodatak...

topovi koji su bili na žirju su tipa ansaldo d 51, 90 mm, maksimalni domet im je 18 kilometara...udaljenost otoka žirja od šibenika je 22 kilometra...

vojni analitičari su se zaista s razlogom išćuđavali o preciznosti topnika sa žirja :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Eto. I Gospodin Ademi Vama

Eto.
I Gospodin Ademi Vama može biti uzor.

Tko je glasao

...

ne znam samo u čemu bi on trebao biti uzor...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Rumunjska u vrijeme Ceauşescua

Nadzor partije nad građanima bio je velik i pratio je čovjeka gotovo od samog rođenja. Od treće godine života djeca su postajala članovi udruge Jastrebovi domovine, a kasnije bi automatizmom postajali članovi Pionira. U zrelijoj dobi postajali bi članovi udruge nazvane Komunistička omladina, a potom članovi Generalnog saveza sindikata, Komunističke partije Rumunjske ili Demokratskog saveza socijalističkog jedinstva. Tim načinom svaki je građanin bio pod nazdorom državnog aparata. Jedina prednost tog članstva bila je mogućnost da se brže dobije radno mjesto. Represija državnog aparata bila je toliko snažna da je većina građana živjela u stalnom strahu jer doušnika, provokatora i policijskih agenata bilo je posvuda. Tisak, televizija i sredstva javnog oglašavanja neprestano su promicala i neumjereno hvalila Ceauşescua i njegovu obitelj marljivo gradeći kult ličnosti. Nikakve oporbene stranke, skupine, tiskovine ili bilo što drugo što bi moglo predstavljati alternativu vladajućoj obitelj Ceauşescu nije postojalo. Strani tisak nije bio dostupan, kako zapadni tako ni komunistički.

U obraćanjima javnosti Ceauşescu i ostatak komunističke vrhuške slavi "novog čovjeka" i homogenziciju društva. Ali stvarnost nije bila tako ružičasta kako su je prikazivali državni mediji. To se ogledalo na mnogim područjima života. Tako su primjerice stanovi priključeni na gradsko grijanje u Bukureštu imali dnevno pet sati grijanja, osim nedjeljom kada su imali sat više. Temperatura je u stanovima zimi dosezala oko 15 stupnjeva Celzijusa. Istovremeno trgovine, društvene prostorije i tvorničke hale nisu se grijale. Topla se voda isporučivala dva puta dnevno - u pet sati ujutro i 18 h poslije podne. Ukupno oko pet sati tijekom dana. Zbog programa štednje zabranjene su sve zabavne aktivnosti poslije 21 h. Sportski klubovi koji su za svoju aktivnost trebali tople dvorane morali su prekidati svoj rad do proljeća i kraja sezone grijanja. Vladala je i nestašica svježeg mesa. U mesnicama ga praktično nije bilo, tek ponekad mogle su se kupiti pileće noge, svinjske glave i mljeveno meso. No, i to u jako malim količinama tako da se onaj tko je uspio kupiti nešto od toga mogao smatrati sretnikom. Ista je situacija bila i s mlijekom. Nije ga bilo čak ni za novorođenčad, a i kad bi i bilo dostupno moglo se kupiti jedino na recept.

Dekretom o racionalizaciji potrošnje prehrambenih proizvoda svakom je građaninu zajamčena opskrba od 300 grama kruha dnevno. Mjesečno je mogao dobiti 300 grama masti, 200 grama sira, 100 grama maslaca, pola litre ulja, kilogram šećera, pet komada jaja i 200 grama salame. No, u svakodnevnom životu ni to se nije moglo uvijek dobiti jer je vladala opća nestašica. Štoviše, ukoliko bi vlast procijenila da je neki građanin politički nepodoban neke od ovih namirnica mogle su mu biti uskraćene. Išlo se tako daleko da je građanimapreporučivano da u stanovima ne koriste žarulje jače od 60 W te da zimi umjesto hladnjaka koriste balkon ili otvoreni prozor u pomoćnim prostorijama. Savjetovano im je da ne koriste zvono na vratima već da lupaju rukom kako bi na taj način "postigli uštedu ravnu proizvodnji osrednje električne centrale". Davana je i preporuka da se umjesto usisavača koristi metla. Ukoliko bi neko domaćnistvo prekoračilo limit potrošnje struje slijedila je kazna. Postojala je i tzv. Kontrola radnih ljudi tj. posebni timovi koji su imali pravo upasti u bilo koji stan bez ikakvog sudskog naloga ili bilo kakvog drugog odobrenja i kontrolirati što se nalazi u smočnicma tj. da li neko domaćinstvo stvara "nepotrebne zalihe" šećera, brašna, ulja pa i sredstava za održavanje higijene ili bilo kojih drugih deficitarnih artikala.

S oštrim restriktivnim mjerama rasla je i moć policije, poglavito državne službe sigurnosti Securitate. Zadaća ove službe bila je suzbiti svaku oporbu. U svrhu što veće mogućnosti špijuniranja razvijena je velika mreža doušnika. Tako su, primjerice, poštari imali zadaću prijaviti ukoliko netko u svom domu nije imao fotografije bračnog para Ceauşescu. I ne samo to već i koliko u pojedinim dvorištima ima kokošaka. Svi su državni službenici imali obvezu biti "budni" i razotkrivati "neprijatelja". Koliko je režim bio ustrašen vlastitih građana slikovito govori i podatak da su deponirani rukopisi svih građana. Sve fizičke osobe imale su obvezu, ukoliko posjeduju pisaći stroj, prijaviti ga u roku 30 dana najbližoj policijskoj postaji. Tu su morali ispuniti zamolbu kojom traže dozvolu za posjedovanje pisaćeg stroja. Zamolba je sadržavala iste podatke kao i osobna iskaznica uz navođenje zanimanja i mjesto zaposlenja vlasnika pisaćeg stroja. Posjedovatelji su morali objasniti u zamolbi način nabavke pisaćeg stroja te tip i serijski broj uz napomenu zašto im je potreban pisaći stroj. A uz sve to trebalo je navesti broj punoljetnih osoba koje su stanovale zajedno s vlasnikom stroja. Vlasnici su bili dužni priložiti i izgled slova, brojeva i ortografskih znakova na papiru. Ukoliko bi dozvola bila dana posjedovatelji su bili dužni imati sa sobom broj kojim je njihov pisaći stroj registriran u policiji. Eventalni nestanak stroja (npr. krađa) vlasnik je bio dužan prijaviti policiji u roku 24 sata, a prodaju u roku tri dana. Sve ovo odnosilo se podjednako na privatne i državne pisaće strojeve. S tim da su u slučaju premještaja stroja u državnom vlasništvu iz jednog u drugi pogon ili ured šefovi to bili dužni prijaviti policiji. Privatni vlasnik nije smio nikome posuditi stroj, a u državnim službama nakon uporabe pisaćeg stroja radnici su bili dužni stroj zaključati u sef ili ormar. Servisiranje strojeva moglo se vršiti samo u servisima s policijskim odobrenjem, a svaku promjenu slova ili znakova vlasnik je bio dužan prijaviti. Također je morao prijaviti kada s pisaćim strojem polazi na put, odmor i slično.

Strogi je nadzor obuhvaćao i poštanske pošiljke, posebice one upućene u inozemstvo. Nisu nadzirani samo domaći građani već i strani. U svakom hotelu namijenjenom stranim turistima telefoni su neprestano bili prisluškivani. U svakoj sobi postavljeni su mikrofoni koji bi se aktivirali kad bi gost ušao u sobu, a interna televizija omogućavala je stalni nadzor trpezarija, holova pa čak i zahoda. Praćenje nije prestajalo ni izvan hotela jer su postavljene nadzorne kamere na ulazu u najvažnije hotele (International, Athena Palace, Lido, Nord). Uposlenici Securitate radili su kao konobari ili šefovi sala u najvažnijim restoranima i kada bi gosti sjeli za stol aktivirali bi mikrofone skrivene u keramičkim pepeljarama. U noćne klubove, hotele, restorane, kazalište, opere, koncertne dvorane, cirkuse, kinematografe, parkove i na ulice upućivana je cijela vojska prostituki koja je radila za službu državne sigurnosti. Stranci koji su studirali na rumunjskim sveučilištima, uglavnom je bila riječ o afričkim studentima, vrbovani su da rade za tajnu službu. Kada bi bilo zavrbovani nalagano im je da organiziraju devizne transakcije na crnom tržištu ili da stupaju u homoseksulane odnose sa strancima ne bi li one koji upadnu u ovu stupicu Securitate poslije mogli lakše ucijenjivati.

Ceauşescu je bio gotovo opsjednut prisluškivanjem. Po dolasku na vlast naredio je postavljanje stotina tisuća mikrofona po uredima i spavaćim sobama visokih dužnosnika komunističke partije i vlastite rodbine. Kako su korupcija i prostitucija u Rumunjskoj vladali na najvišim razinama vlasti mikrofoni su sve to zabilježili i tako je Ceauşescu stekao veliku moć. Prislušni uređaji postavljani su praktično na svako dostupno mjesto. Primjerice u telefonske aparate tako da i kad nije bio aktivan telefon je bilježio svaki razgovor u prostoriji u kojoj se nalazio. Ali otišlo se i korak dalje pa su mikrofoni tvornički bili ugrađivani u plastične zidne utičnice. Takve su naprave prvenstveno bile namijenjene seoskim domaćinistvima koja najčešće nisu imala telefon. Ni to nije bio kraj već su prislušni uređaji, po Ceauşescuovoj zapovijedi, ugrađivani u televizore. Kako su televizori najveći dio dana bilo isključeni (program se emitirao svega nekoliko sati dnevno) mogli su hvatati sve zvukove u prostoriji u kojoj bi se nalazili.

Kao i svaki diktator ni Ceauşescu nije volio kritičare, takve je čekala kazna. Često bi sumnjivci i kritičari bili osuđeni iz sasvim drugog razloga od onog stvarnog. Time se željelo pokazati da su osuđeni iz nepolitičkih razloga. Kada bi dospjeli u zatvor takve bi osobe dolazile u nadležnost zloglasne Službe K. Ta se služba bavila najprljavijim poslovima - postavljala je prislušne uređaje i doušnike u zatvorske ćelije. Cilj je bio doći do kompromitirajućih podataka kako o samim zatvorenicima tako i o drugim sumnjivcima. Kasnije su se ti podaci mogli upotrijebiti protiv njih samih ili drugih osoba. Prema potrebi Služba K bi zatvorenike likvidrala bilo tako da iscenira samoubojstva, bilo ubijajući ih otrovnim plinom koji bi ukazivao da je riječ o prirodnoj smrti. U proljeće 1970. Služba K od sovjetskog KGB-a dobiva radioaktivnu supstancu čije zračenje izaziva smrtonsone oblike raka te su zatvorenici izlagani ovoj supstanci.

http://povijest-svijeta.orgfree.com/rumunjska_ceausescu.htm

i nakon ovoga sad reci da je režim u bivšoj jugi bio brutalan :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

i nakon ovoga sad reci da je

i nakon ovoga sad reci da je režim u bivšoj jugi bio brutalan :))Prvo je pobio stotine tisuća mogućih protivnika, potrpao ih u jame, zabranio rodbini da "zucne o njima", a onda je "ostatke" svjesnih Hrvata "ganjao" po svijetu i ubijao ih.

Kod kuće i "zidovi su imali uši" pa je narod "obožavao Tita i partiju", a u školama je trajalo stalno ispiranje mozga, a ono ubijanje po svijetu bio je psihološki pritisak u stilu: "sve znamo, sve možemo, ne možete nam umaći ni u Kanadu, ni u Australiju, ni u Švedsku, ni u Francusku, ni u Njemačku, a tek što možemo tu!"

U proljeće 1970. Služba K od sovjetskog KGB-a dobiva radioaktivnu supstancu čije zračenje izaziva smrtonsone oblike raka te su zatvorenici izlagani ovoj supstanci.Neki u sličnim stvarima vide uzroke smrti hrvatskoga prvoga ptredsjednika i njegova ministra obrane!

Čim "supstance" postoje, ne bi bilo čudo da su došle u "prave ruke"!

Tko je glasao

supstance u pravim rukama

Ja sam siguran da si se i ti, kao svjesna Hrvatica, domogla određenih supstanci - tvoje pisanje te odaje.

Tko je glasao

Pa u zapadnoj Njemačkoj su

Pa u zapadnoj Njemačkoj su naši informanti bili naj manje 10x brojniji od onih iz DDR-a.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci