Tagovi

Bridžunska winyeta

[Slika]

...

Jolie: "Jea, mistr prezident, dis šou on Bridžuni iz rili grejt. Maj gud frend Rade iz a grejt aktr, end Kroejša iz bjutiful kantri. Ajl šurli kam agen. Bat ju menšnd samtin about vortajm lendmajnz problem? Ju hev rimejning majnfilds sketrd around?"

Josipovich: "Jea, dec a big problm. Lardž ariaz of ar bjutiful kantri ar still kavrd vid lendmajnz."

Jolie: "Ajm veri sed tu hir det. Hau mač?"

Josipovich: "Vel, oh, ah, uh, aj kant sej nau for šur, dont nou egzakt dejta, a u pičku materinu, ver iz maj advajzr, gad demnid..."

Jolie: "Dec okej mistr prezident, ju ken fajr hiz es lejtr. Bat tel mi, hu mejd dis majnfildz? Hu did dis horibl krajm?"

Josipovich: "Vel, ju nou, it voz unforčnat lajn of ivents end vrong polisiz, vič rezaltid in det teribl vor..."

Jolie: "Jea..?"

Josipovich: "...bat nau vi hev nju etitjud, nju polisi tu rikonsilijejt vid ar nejbrz..."

Jolie: "..?"

Josipovich: "...end aj em priperd tu lid det nju polisi tu nekst level, ez maj trastid advajzr Deyan olvejz sejz..."

Jolie: "Bat hu mejd fakin majnfildz!?"

Josipovich: "Ah, det... vel, oh, uh, ju nou... mejbi ic best ju tu esk jor gud frend Rade."

Jolie: "Bat... vat? Huz dis?"

Josipovich: "Vot d fak? Vot iz ši duing hir, sekjuriti, sekjuriti... koji ti je kurac, šta upadaš ovako, e, jesi ti normalna..?"

Yadranka: "Fak of! Aj vont šiz otogrejm!"

...

[Izvornik]

Komentari

Ajme, minusa? Zasuli te bas

Ajme, minusa?
Zasuli te bas onako coporativno.
A vidis od mene bi bio velki plus, al ti ga nemrem kliknit.
Kao prvo engleski ti je vrlo dobar, samo jadrankinu recenicu ne kuzim.
Kao drugo, dotura Ivelu si tocno ocrtao u svega par recenica. I ono njegovo umiljato tetkasto vrdanje tamo-vamo.. rekoncilijacija, pogresne politike, nesretne okolnosti.. treba on slusat svog savjetnika..haha pravi Ivela!

To sto neka zanovjetala (ocito si ih piknuo) prigovaraju - te losa parodija, te nije smijesna, te trebao ovo i ono... vrlovazno.
samo ti nastavi tako.

Tko je glasao

jadrankinu recenicu ne

jadrankinu recenicu ne kuzim

Yadranka upada nenajavljena, jer želi Angelinin autogram. Kao ono kad je k'o zadnja šiparica, vjerojatno nezabilježeno u svjetskim razmjerima, tražila autogram od Obame. E sad, trebala bi reći: "I want her autograph!" Ali ne zna engleski, pa kaže "I want she's autogram!"

Tja, možda je nerazumljivije negoli sam htio...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

kuzim. zagonetkica mi bilo

kuzim.
zagonetkica mi bilo ono "siz otogrejm".
hvala.

Tko je glasao

MKn, Kao ono kad je k'o

MKn,

Kao ono kad je k'o zadnja šiparica,

Jel bre, šiparica kažeš.

Tko je glasao

Ovo su..

i Charlesu Mansonu govorili :

To sto neka zanovjetala (ocito si ih piknuo) prigovaraju - te losa parodija, te nije smijesna, te trebao ovo i ono... vrlovazno.
samo ti nastavi tako.

...sve dok nije doslovce piknuo Sharon Tate...

Tko je glasao

Rebel

prilicno ti je morbidna usporedba.
ali oprosteno ti jer pises u neznanju, posto se nisi ni rodio kad je Charlie Manson pikao ljude.

Tko je glasao

uf, uf Manson...

....malo ti je morbidna komparacija, ali ajd' efektna jest :))

nego, sjutra nam stiže Merkelica, pa da mi nju zamolimo da nas preuzme i pripoji Njemačkoj iliti našem prirodnom savezniku, ha? dobro, jaca ne bi bila s tim baš happy al' ko ju šiša...više bi me zanimalo kak bi njojzi dotur Ivela rekel, čuj, neću ti isporučit Perkovića Sr. jer će me Meske i Perković Jr. zatuć'. nemrem, sori...

CC

Tko je glasao

mediji u RH dan uoči izborne šutnje

VL. Predsjednik Josipović, predsjednički kandidat SDP-a, definitivno najpopularniji političar, ankete pokazuju da je prešao čak i omiljenog Mesića

JL: Josipovićeva karizma je neupitna: građani rekli da je Josipović najbolji predsjednik od svih koje je Hrvatska do sada imala

Novi list: Koncert Zagrebačkih solista u Katedrali: nakon izvedbe čuvene kompozicije predsjednika Josipovića, Diabolezza, publika euforično skandirala: Ivo, Ivo, Ivo..

Nova TV.: nevjerojatan rezultat najnovijih anketa koje govore o 120 % podrške predsjedniku Josipoviću prokomentirao je Mislav Bago, rekavši kako se pokazalo da je SDP dobro odabrao

RTL: ispitivanje građana na terenu pokazalo da je predsjednik Josipović omiljeniji čak i od Tita.

HTV Dnevnik, intervju Ivo Josipović: nisam ni na strani SDP-a ni HDZ ali želim naglasiti ovo: samo ona stranka koja se zalaže za pravDU može složit kvalitetnu Vladu. Na građanima je da sutra ocijene je li se HDZ u svojem djelovanju pridržavao prava i pravde ili možda ipak ne u dovoljnoj mjeri (poslije intervjua Hloverki: čuj, stara, niste valjda pustili u eter ono što sam promrmljao, pravDA, da, ali onako kako ju JA zamišljam)

i tak....

CC

Tko je glasao

Dakle, krasno

Znači, Josipovićeva Internet kamarila, "napredna" omladina SDP-a i bulumenta njihovih prirepaka, toliko je jadno ukočena, ograničena, rigidna i uobražena, da ne može podnijeti zajebanciju.

O svima drugima se zbijaju najrazličitije šale, razapinju se političari i javne osobe na sve strane, izruguju se svima često bez ikakvog razgloga, pljuju se i kleveću mrtvaci cijelo desetljeće u grobovima, ali kad je u pitanju Rakarov mili gazda i patron... vojska net zombija, podanika i ulizica se ekspresno nađe smrtno uvrijeđena.

I takvi bi sutra upravljali državom? A popizde na malu NN rugalicu... :-)

Zapravo, to je prava slika i pokazatelj kako "drugovi" zamišljaju "slobodu govora". Vidjeli smo to od 2000. do 2004, a ako se opet vrate na vlast, valja očekivati jednako.

Btw, od ovih silnih minusića, dosad je svega jedna osoba skužila da dnevnik ne ismijava samo Josipovića. Znači, lokalni intelektualni kapaciteti su negdje na razini sobne temperature. Polltika.com at it's best :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

pa guten fuckin' morgen...

...herr MKn

dosad je svega jedna osoba skužila da dnevnik ne ismijava samo Josipovića.

p.s. "problem" ove parodije je što nisi malo više podebljal Jacu na račun dotur Ivele te ubacio još koji lik iz HDZa u igru.. eeee onda bi ekipa bila sretna.

a ja ću samo dodat ovo, ok. nije za parodiju al bi bilo zgodno da si još ubacio "okupatora" Radeta (si čitao intevju u Globusu, pa nemreš fuckin' belivat koji je to igrač, kako suptilno negira da se uguzio na Brijune na račun ex koalicije; čitam da im je silno teško, skoro su pa gladni, spavaju u kasarnama takorekuć na golom podu - jer Jaca je zatvorila kesu, jebi ga, ne kuži ona šta je umetnost, jelte.

zanimljivo je kak' su si oni zacrtali Brijune immedately kad su ugledali tvrđavu Minor..prije xy godina..Lenka je sjela na obalu, sjetnog pogleda prema pučini (ili prema toweru, i don't know)....i rekla: Rade, to je TO. tu ćemo se uguzit a na tebi je da izvoliš ishendlovat kako, dobar si s Ljuštinom, Perom, Markom, izvoli povuć' veze, uvjerit' ih da je to pitanje hrvatske promocije, ovo, ono. kad uglaviš koncesiju na Brijune for xy godina plus, ofkors, lovicu, stari, mi smo na konju, vraćamo se iz USA for good. next step će ti biti, dragi moj Rade, da ishendluješ stan u Rijeci i baciš istu udicu financijerima, a to je, napravit ćemo multi-kulti sveučilište, za dramu, film, ma, za bilo šta, nema veze, nabaciš im dva-tri zvučna imena koja ćeš dovest da predaju, i to je to. ofkors, to će rvacka financirat, jer mi nju promoviramo in the world, a to košta..there is no free lunch, jel tak.

juhuuuuu, baš nam je super u ovoj Kroaciji, država plaća za naših pet-šest predstava koje vrtimo u 16 varijatni već deset godina, stan su nam dali i još će nam faks financirat, naravno, i naše plaće, pa neću valjda mukte radit.

Rade, mužu dragi, bio si nekoć vrstan glumac u ex Yu, sad to treba kapitalizirat, naravno da USA nemreš kapitalizirat bogznašto na drugorazrednim ulogama ruskih špijuna i sličnih sranja.

Mužu dragi, sad su povoljne okolnosti da se uguzimo for good, politika nam ide na ruku (Račanova koalicija), samo trebamo napravit brend, ovo, ono, tak da nas onda ne diraju, ni HDZ ni bilo tko..a ak slučajno probaju, odmah zovemo zvučna imena typo Vanessa Redgrave, Angie Jolie, ove one i dižemo stvar na međunarodnu razinu, znaš kak su ono krajiški Srbi radili, jednog ubiju, odmah se zove Carl Bildt ili David Owen...bosanski Srbi, ista priča, NATO ih bombardira nakon što su poubijali desetke tisuća Muslimana, a Mladić im mrtav-ladan javno jebe mater, zove Jeljcina, Chiraka, zveže plavce za mostove i drveta i pozove CNN i svi se zaseru ko grlice...

nda, tak se to radi, ma uostalom, šta da ti ja pričam, ti to najbolje znaš, pa ti si Srbin, jebi ga, ne ja.....
ende.

CC

Tko je glasao

CC bravo! kauboj Rade je samo

CC bravo!
kauboj Rade je samo jos jedan Srbin vise koji zajebaje retardirane Hrvate.
i naravno da takav bahati balkanski primitivac i nula od karaktera moze sta mu se hoce u bajnoj RH.
FUJ!

Tko je glasao

Ne ljudi..

..znate u čemu je problem.

To što ni jebenu parodiju ne možete gledati van ideoloških kljusina.

Hebe se meni hoćeš se sprdati sa Franjom, Brozom, Antom ili Miloradom, ali zajebancija treba imati smisla i biti naposlijetku smiješna.

A ovo je "smiješno" samo na ideološkoj razini, odnosno ako si DESNIČAR za krepat a ako si lijevičar NE VALJA.

A ja sam nula, nitko i ništa i tvrdim da je ovaj tekst malo žešće sranje koje me nebi nasmijalo ni poslije dvije kocke shita, a tema je takva da se može napisati zaista dobra satira, samo treba znati naravno...

Moj stari bi od ovoga roman napravio u pola dva ujutro lijevom rukom, samo da nema pametnijeg posla.

Tko je glasao

rebel..

..plus za to što to što kažeš JEST točno

no ja mislim (ponavljam: mislim, i.e. to mi nekak izgleda logish) da je autor of dnevnik i išao s tih pozicija (da prodrma lijevi bok, za desni, manje-više, kužiš što mislim reć')
i da, možemo se složit da je satira mogla bit' i bolja, al' okej, nismo svi dobri u svemu...

osobno bih bila sretnija da je bacio akcent na sve češće vidljivu "mondenost" našeg dotura Ivele, mislim, svaka čast Angelini (btw. krasna žena, kao osoba mislim, barem prema onome što znao o njoj, a i prelijepa je fakat.) ali nije li, recimo, bilo dovoljno da ju primi Adlešička jer ona je in charge of demining....tu zbilja nije bio neophodan predsjednik, jel? osim ak se IVela pobojal da ova poluobrazovana kokoš Adlešič nešto ne zajebe (da, to je ona koja ima tu nekakvu diplomicu iz Banja Luke, a možda i nema, nikad zapraff nije rasvjetljeno...) i ne osramoti rvacku, pa onda, ajd' mogu razumjet njegovu prezencu

dalje, ne znam što mi je odvratnije i degutantnije to reklamiranje famiglie Šerbedžija i promoviranje privatnog Radetovog teatra e da bi Ljuština ili tko već malo više odriješio kesu (jer, žali nam se Rade u Globusu da je dobio samo 100.000 kn a ne duplo) ili neobrijani (da, da, pogledajte fotke) pazuh Lenke Udovički...prestrašno.

btw. ono što bi mene - a vjerujem i većinu hrvatića- zanimalo više od njegovih komentara predstave itd. jest ovo: jel i Angie rekao da su te posijane mine "rezultat konglomerata nesretnih politika"? to me STRAŠNO zanima, pa dottorre Ivela, ak' svratite na pollitku možda bi bilo zgodno da nam prepričate vaš dijalog with beautiful Angie...onaj dio o kulturi (a predmijevam nekak' da je na to ošlo' više vremena nego na mine) možete izostaviti. jer FAKAT me ne zanima kakva je bila predstava, kako se dojmila vas, pa niti Angie....mislim, fuck you predsjedniče, fuck you. u zemlji koja rikava doslovce svaki dan, nemojte me jebavat s Kraljem Learom i prokletim, gramzivim Šerbeđžijom i njegovom dlakavom ženom.

Gledajte dotur Ivela, jučer sam vidjela jednog gospodina (cca 60tak god), ugodnih crta lica, uredno pošišanog, u bijeloj košulji, zavrnuo je rukave i s onom nekom žicom je vadio plastične boce, imao je rukavice....izgledao mi je kao nekakav dostojanstveni profesor u penziji...pogled nam se sreo na čas, i mislim da mu je bilo neugodno...a meni, valjda, još gore...
pa danas srela susjedu u penziji, koja mi plače kako nema više za kruh jer je dala zadnju lovicu za veterinara jer joj je pas morao na infuziju, itd. itd.

i onda ćete mi se vi naslikavat po Brijunima umjesto da se naslikavate s tom ekipom koja kopa po kantama i dignete dreku na jebenu Vladu i koga sve već treba, na mafijoze, ove, one...

jebo vas Rade i nedepilirana Lenka i kralj Lear. svi redom. Angie ovdje izostavljam jer nije žena kriva što je došla u takvu jadnu zemlju, bez imalo ponosa gdje predsjednik misli da je važnije da se slika s njom i pogleda PO DRUGI PUT istu predstavu.
ma nemrem fuckin belivat na što je ova rvacka spala. zbilja nemrem.

CC

Tko je glasao

CC

Tito je primio poznati lijepu glumicu Sofiju Loren i poklonio joj je komad zemlje uz more. možda bi Jaca Angelini poklonila koji komadićak zemlje u znak sjećanja, samo ju je nesretni Ivela prduhitrio i prije pozdravio slavnu glumicu i humanitarku. Dajla bi bila idealan poklon - samo uz uvjet da ju Angelina ne pokloni papi.

w. ;)

Tko je glasao

još nešto...dotur Ivela..

..ako svratite na ovu temu: kako to da grad Rijeka ima stan za R. Šerbedžiju koji, ja mislim bar, sigurno nije baš totalno siromašan, a nema za hrpu sirotinje tamo u Rijeci...a ima je, na žalost. mislim, taj gradski stan je valjda (nekoć) bio društveni ili kak se to već kaže, dakle, platili su ga građani valjda kroz te neke doprinose, itd. pa nije li sramota da se glumcu koji je ipak neke nofčeke zaradio u USA stan poklanja samo tako? vama je to pošteno? pravedno? mislim, riječ ne bih rekla kad bi on bio siromašan, i ajmo reć' ima(o) je neke zasluge za promoviranje RH, ovo,ono..pa onda dobro...ali ovako? da vam kažem samo (jer znam pouzdano) Rade Šerbedžija je svojem sinu (Danilo Šerbedžija) KUPIO STAN ZA CASH , helooou, za cash, ništa kredit u švicarcima recimo, dvoetažni, prostrani stan u novogradnji na Trešnjevci, dobro? pa onda, ex - fuckin' - cuse me, znači mi ćemo (hrv. građani) indirektno sudjelujemo i u stambenom zbrinjavanju njegovog sina???!!! Danilo je inače fin momak, i nemam ništa protiv njega, da odmah to riješimo, ali, on je do sada napravio jedan film i jednu sapunicu...pa jel se to zove "zaslužni građanin" ili kak se to već kaže? Intimno, meni jest drago za njega, itd.itd. ali objektivno on je (Danilo) ni kriv ni dužan "uvučen" u nemoralne radnje (otac mu kupuje stan za keš, jer će od države dobti drugi mukte, da nije tako možda mu ne bi mogao kupit, itd.itd.)

usput, znači li to da ćemo kad Šerbedžijine curice poodrastu (a ima ih bogme gomilica) - jerbo je njihov tata, jelte, "zaslužan građanin" - i njih skućivat' na zajednički račun? pitam samo, pa da odmah krenem odvajat neku lovicu...:))

CC

Tko je glasao

ista ekipa jadnika...

.....se evo opet javlja..joj, joj, zapi, feministkinja nemesis, lunatična luna i tko ono još...

joj, joj...koji ste vi zapraff jadnici., nema razlike (barem ne prevelike) između vas i, recimo, jednog Davora Butkovića i ine novinare koji su, koliko jučer, rauhali "karizmu" Iveka Sanadera, ono, proeuropski, moderan političar itakdalje, itakdalje....a da bi se istina pokazala u jednom sasvim drugom svjetlu

vi i vama slična ekipa (a to je na žalost, ne malen broj hrvatića) koja nekritički prihvaća (gotovo) sve što im mediji prezentaju ankete including- pa tako i to da je dotur Ivela najpopularniji političar - ne zaslužuje drugo nego - duboki prezir.

jedina prednost dotura Ivele pred npr. jednim Mesićem ili predsj. kandidatom Mikijem Bandićem jest ta što je ful obrazovan i fin. i to je ZA SADA jedino što mu nitko ne može negirati...ostalo, i.e. politika koju vodi, ili bolje reć' politika koju vode njegovi savjetnici..radije nećemo o tome..
ali svakako treba čitati Papra, primjerice...nekak' slutim da je to samo početak razotkrivanja lika i djela dotura Ivele....i.e. da će tu još biti raznih iznenađenja (pritom ne mislim da bi se pokazalo da je on lopov kao Sanader, bože sačuvaj..) ali kažem...bit će tu i poneko neugodno iznenađenje. u tom sam sigurna..

CC

Tko je glasao

Ma znaš što, ja sam prvo

Ma znaš što, ja sam prvo zbunjeno i navino mislio da ovaj čudni silni animozitet potječe od SDP-ovskog poltronstva prema Josipoviću i guranja glave u pijesak na sramotno, izdajničko ponašanje Šerbedžije tijekom najgoreg rata 1991. ... ali sam kasnije skužio da nije baš tako.

Naime, lokalni staljinići-minusići dnevnik jednostavno nisu razumjeli, i to im je bio najveći problem.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Na koje se sramotno i

Na koje se sramotno i izdajničko ponašanje Šerbedžije točno referenciraš?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislio sam da je to poznato.

Mislio sam da je to poznato. Šerbedžija je za najgoreg rata otišao u Srbiju, a potom u do temelja razrušenom i okupiranom Vukovaru početkom 1992. godine snimio film "Dezerter". Sličica na mom blogu je iz tog filma.

Zamisli sad, recimo, da je neki engleski glumac, inače etnički Nijemac, 1941. godine pobjegao u Hitlerovu Njemačku i tamo snimao filmove. Kako bi se proveo poslije rata?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Šerbedžija je zbrisao gdje je

Šerbedžija je zbrisao gdje je mogao i gdje su ga još htjeli. Mogao je i istrpiti koju godinicu da se na njemu iživljava tvrdoštokavski kulturni i ini milje, ali eto nije...

Domaću i "domaću" filmsku produkciju u pravilu izbjegavam, ali baš ću pogledati Dezertera ako bude zgode.

Paralela ti je da prostiš za k. ali dobro ilustrira tvoj mentalni sklop.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sadržaj filma uopće nije

Sadržaj filma uopće nije važan. Bitna je samo jeziva simbolika sramotne činjenice da je Šerbedžija 1991. godine, u situaciji najgoreg rata, četničkih klanja i okupacije trećine "svoje" države, prebjegao velikosrpskom nacistu Miloševiću i tamo nastavio raditi.

Izabrao je stranu.

Paralela je, naravno, savršena, ali nažalost, kako je vidljivo i na tvom žalosnom primjeru, ova zemlja upravo obožava izdajnike - o tome svjedoči cijelo zadnje desetljeće, a zato i jesmo bili tuđe roblje, podanici i sluge tisuću godina.

Ili kako nam tepaju Srbi, "narod bečkih konjušara".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

brijuni preko pogače

..ili samo prefini kao nacija, ono, izbjeći konflikt pod svaku cijenu pa i pod cijenu poniženja..kak je ono Krleža rekao "hrvatska šutnja"...pa nije ta sintagma bez veze, stari bard je znao što govori..

i to MKn ne smiješ smetnut' s uma kad god baciš koji "kontroverzni" dnevnik...

a glede Šerbedžije i "biranja strane"..okej, to je bilo njegovo pravo. ali onda ić' srkat' vodu s pipe na toj "drugoj strani" - koju tada NISI izabrao - to mi je, ono.....ma, ne znam kako reć', fali mi riječ. ja osobno (ako je uopće bitno što ja mislim) ne bih mogla, od srama i nelagode, a ako kojim slučajem ipak bih (to bi morali biti ono, fakat, jaki, egzistencijalni razlozi..) onda bih kipala low profile i ne bi mi palo na pamet tražit kruha preko pogače, još bih se pri tom, vjerojatno cijelo vrijeme osjećala loše, okretala se oko sebe, kao tat, da me netko ne "uhvati", "prepozna"...

a ako bih pak bila javna osoba (pa bi mi bilo neizvedivo to keep low profile) eee, onda bih se javno ispričala za svoje "nesnalaženje" u tim ratnim vremenima i ne bih tražila "brijune preko pogače" nego bih bila happy da mogu radit', beskrajno zahvalna toj nekoj zajednici što me je prihvatila i što me ne osuđuje, itd.itd..

CC

Tko je glasao

ispravak uvoda..

.ovak treba glasit uvodna rečenica:

Hrvati su općenito kao nacija prefini, pristojni, žele izbjeći konflikt pod svaku cijenu pa i pod cijenu poniženja..kak je ono Krleža rekao "hrvatska šutnja"...pa nije ta sintagma bez veze, stari bard je znao što govori..

CC

Tko je glasao

Lahko je meni za Radeta (u bunaru :))...

..mene brinu oni koji su ostali a ponašaju se prema državi kao prema tatinoj prćiji.

Dok to vama nazovi desničarima ne uđe u tikvu, od države će ostati D.

Tko je glasao

tetošenje odabranih na zajednički račun

Rebel, totalno si u pravu, nebitan je tu nekakav Rade, problem je to što još uvijek ima hrpu onih koji se prema državi ponašaju kao prema tatinoj prćiji, kao što kažeš; nebitno sad i to što je, prema onome koliko znamo, dobar dio tih grabežljivaca iz HDZa, premda ih ima hrpu i iz SDPa a također ima tih kriminalaca za koje mi i ne znamo, ne moraju biti pripadnici bilo koje stranke, nekad je dovoljno samo imati "sponzora" iz koje od jačih stranaka.

prema tome, NIJE problem u jednom Radetu i njegovoj nedepiliranoj ženi koji, jelte, okupiraju Brijune već kol'ko ono godina zbog političkog pokroviteljstva gospona Račana. Rade je, budući od ranije poznati glumac, samo jedna istaknuta paradigma te odvratne i nepoštene politike koja tetoši svoje ljubimce, bili oni umjetnici, biznismeni, pravnici, svejedno, na zajednički račun. o tome se tu radi. O TETOŠENJU ODABRANIH NA ZAJEDNIČKI RAČUN

usput, ali zapraff nebitno za ovu priču o Šerbedžija izaziva ljude i zato što je početkom rata njegov stav prema tom istom ratu bio, u najmanju ruku, ambivalentan. ne mislim da je to zato što je Srbin, to je zbilja totalno nebitno (meni barem) imaš sjajnih ljudi koji su isto Srbi...pa šta..koga briga što tko jest sve dok je iole pošten ..jel tak?..

CC

Tko je glasao

Iskreno...

...C.C (he he Santa Barbara:)).

Gade se meni hipsteri, ali ono zapraf, Rade da prdne na pozornici prozvali bi to golubom mira, tolerancije i revivalom rane renesanse, no hipsteri i uvlačiguzi ne brinu mene, držim do njih kao do pljuvačke pokraj puta.

Mene ne zanima tko je gdje bio 91', znam gdje mi je ćaća bio i velika većina rodbine. Stoga poštujem ovu zemlju i želim joj sve najbolje jer to znači bolje i za mene naravno.

A Rade, Mira, Branimir...pa Bože moj svatko svoju sudbinu kroji, tko sam ja da im sudim?

Tko je glasao

Zanimanje za: tko je gdje bio ´ 91

.Mene ne zanima tko je gdje bio 91', znam gdje mi je ćaća bio i velika većina rodbine.Ni mene ne zanima, ali bi trebalo zanimati one koji na državni račun ugošćavaju ljude koji su u trenucima najjače agresije prešli na stranu agresora (makar samo na kulturnu, tj.kazališnu).
Mnogi se u takvim nemirnim vremenima odlučuju za stranu za koju su uvjereni da će biti pobjednička, kako ne bi nakon završetka bili izvan kolosjeka.

Ugošćavanjem takvih "prebjega" na državni račun, neopravdanim veličanjem istih, pljucka se mnogim hrvatskim građanima u lice i zavlači ruke u džepove, a bude nade kojekakvim nostalgičarima.

tko sam ja da im sudim?Nitko nije tu da im sudi, ali ni oni ne bi trebali biti tu da im iz proračuna plaćamo učestale boravke na Brijunima.
Zabava ima svoju cijenu.
I njihova, i naša.

Neka plate tržišne cijene svojih boravaka na Brijunima, ili neka zarade od ulaznica za svoje predstave, za takvu elitnu destinaciju kao što su Brijuni.
Inače, troškove trebamo uvesti u proračunske stavke za određene institucije kao sredstva za dvorske kazalištarce, imenovati te dvorjane, kao nekada na kraljevskim dvorovima, pa neka zabavljati cijeli dvor."

Neka sve bude transparentno, a ne tamo koješta i kojekoga podvlačiti pod "promidžba Hrvatske".

Tko je glasao

transparentnost

Na netu postoje vrlo precizni podaci i Ministarstva kulture, Istarske županije kao i gradskih ureda koje financiraju kazalište - pa ne znam o čemu pričaš u vezi transparentnosti. Ako je tebi lijeno doći do podataka koji su javni - tvoj problem.

Inače pratiš kulturnu scenu, iznose koji se odvajaju, recimo, za razne HNK-ove pa imaš nekakvu usporedbu - ili te smeta što novac dobiva baš Šerbedžijino kazalište.

p.s. Kako znaš da je prešao na stranu agresora? Zato jer fizički nije bio u RH? Ja slučajno znam nekoliko ljudi koji su tijekom najjače agresije bili baš u RH, a nanijeli su štete Hrvatskoj kao dvije tenskovske brigade. I eto ih danas - poštovani članovi političke elite. Što tebe stvarno smeta uopće?

Tko je glasao

Krivo shvaćanje!

Kako znaš da je prešao na stranu agresora? Opet tvoje doslovno shvaćanje!
Prešao je državnu granicu i otišao u drćžavu agresora na Hrvatsku. Ne mislim da je podržao agresiju i učestvovao u njoj.

Zamisli da je neki Britanac,glumac, književnik ili već netko ugledan, bilo koje nacije (da napišem Nijemac, odmah bi rekli da "brojim gene"), preselio u Berlin za vrijeme najžešćih napada na London, kako bi bio na sigurnom ili kako bi otišao jer su mu u londonu rekli koju grubu riječ, ili već što se dogodilo da je otišao.
Valjda bi ga nakon svih događanja država dovela da im drži predstave u Londonskome kazalištu , ili na nekoj od najatraktivnijih lokacija, npr. u kraljevskoj palači, o trošku grada, županije,..., ili već bilo koga.

Što tebe stvarno smeta uopće?Gore ti je objašnjeno, a smeta me hrvatska glupost!

Bilo bi mi drago da novac ne dobiva to Šerbedžijino kazalište, već da on svojim kazalištem zaradi za sebe, plati državi porez, a da tu atraktivnu lokaciju u ljetnim mjesecima iskoristimo za punjenje, a ne pražnjenje proračuna.

Ako to ne može, neka mu država, ako to od nje zaslužuje plati za širenje kulture u ljetnim mjesecima po kojekakvim zabačenim Mrdušama Donjim, jer će na Brijune turisti stići, a u Mrdušu Donju ih treba privući i tako zvučnim imenima kao što je R.Šerbedžija.

Nemam ništa protiv njega, nego baš suprotno izuzetno cijenim njegove glumačke sposobnosti (lik N.Tesle u filmu me se posebno dojmio), ali to nije razlog da mi se sviđa privatiziranje Brijuna, elitne državne destinacije za njegovo i okolonjegovo ljetovanje.

A mislim i da država koja drži do sebe zna to riješiti na način kako to rade one koje "drže do sebe".
Ovakvim postupanjem samo se daje do znanja da država ne cijeni samu sebe.

Tko je glasao

Opet tvoje doslovno

Opet tvoje doslovno shvaćanje! Prešao je državnu granicu i otišao u drćžavu agresora na Hrvatsku. Ne mislim da je podržao agresiju i učestvovao u njoj.

Ne slažem se. Šerbedžija nije bio NN osoba. Njegov javni prelazak Miloševiću imao je apsolutno političko i simboličko značenje - kako već rekoh, izabrao je stranu u ratu.

Zašto, recimo, u neprijateljsku Srbiju usred rata nije otišao Dedić? Ili Novković? Odgovor je više nego jasan.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Uzbor i moral

Je, izabrao je, ali zaslužuje moralnu osudu, a ne i npr. nekakvu pravnu ili kaznenu odgovornost.

Upravo zato sam protiv njegova šetanja i ljetovanja na Brijunima pod pokroviteljstvom države.

Njegov slučaj samo pokazuje kakva je država Hrvatska: država dvostrukoga morala ili država nemorala prema svojim građanima, prema žrtvama agresije jer nije u stanju zaštititi moralne ljude (general A.Gotovina, te ostali branitelji, a među njima i oni kojima sude za ratne zločine upravo oni koji su vršili ratni zločin nad njima- u logorima po Srbji), dok podilazi onima koji su se nemoralno ponijeli u najtežim nam trenutcima - npr. izabrali agresorsku stranu u ratu ili sami zbrisali zbog svojih zločina u Srbiju, a sada se prikazuju žrtvama izmišljenoga ZZP-a.

Slučaj R.Š. moguć je u državi koja ima više razumijevanja za svoje neprijatelje i njihove pristalice, nego za vlastite branitelje, stradalnike, prognane, nestale, izložene opasnostima minskih polja i nadalje,.... Moguć je u državi koja ide "prema cilju bez alternative" i pljujući po samoj sebi i ljudima koji su je stvarali dok one koji su je rušili abolira, daruje im vlast u vladajućoj koaliciji, pozitivno ih "protežira" dok Hrvate negativno diskriminira izbornim pravom (dvostruko pravo glasovanja za Srbe), urušavanjem gospodarske osnove države, neosiguravanjem pravne države, nekažnjavanjem i nedovoljnim istraživanjem zločina nad njima, neizvršavanjem lustracije koju je većina današnjih demokratskih država izvršila ili izvršava, odricanjem od međunarodnoga prava za našu državu (pristajanje na Arbitražu bez međunarodnoga suda, te odricanjem od ZERP-a,.., ....

Tko je glasao

Ovaj komentar nije vrijedan komentara

al' ipak treba napomenuti da već dugo ne vidjesmo ovoliku gomilu besmislenih gluposti na jednom mjestu...

http://www.youtube.com/watch?v=Ji2xT6FHdfo

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kvaliteta koja traje

već dugo ne vidjesmo ovoliku gomilu besmislenih gluposti
Očito da ne čitaš komentare kojima nas obdaruju ppetra, CC i MKN.

leddevet

Tko je glasao

mislim da si cc mogao

mislim da si cc mogao poštedjeti zbog stilskih zasluga, a nije ni kavalirski da ona tebe smatra žovijalnim a ti nju besmisličarkom...

Tko je glasao

CC Fun club

Ta drago mi je čuti da itko izvan nabrojenog društvanceta smatra izričajni stil dotične literarnim doprinosom.

leddevet

Tko je glasao

Isprika

Ma kako sam mogao zaboraviti u to društvo besmisličara pridodati i novinarskog korifaja vkrsnika?
Molim da mi se oprosti propust kojeg ovim pokušavam zakrpati.

leddevet

Tko je glasao

Žalovanje koje ne prestaje

već dugo ne vidjesmo ovoliku gomilu besmislenih gluposti
Očito da ne čitaš komentare kojima nas obdaruju ppetra, CC i MKN.

Tako ih doživljavaju oni koji imaju svoje "jako dobre prijatelje" koji su bili neobaviješteni i "nisu znali mnoge činjenice iz ovog rata" (tvoje riječi), u Beogradu.

Ovi u Hrvatskoj bili su svi kuhari i magacineri, oni u Beogradu "nisu bili obaviješteni", oni koji su 1991. prebjegli u Beograd bili su u misiji širenja obavještenja, a onima koji imaju prijatelje "koji nisu bili obaviješteni" u Beogradu, besmisleno je što više nisu u istoj državi s njima, pa naglas kukuriču o odmaralištima za radnike iz Podravke i HŽ-a, dok se između redova iščitava žal za silnim odmaralištima prijatelja iz Beograda i njegove okolice i bratstvo-jedinstvenim običajima, "olajavaju" Oluju i branitelje, forsiraju nedužnost agresora, zločince u bijegu pretvaraju u "žrtve" ZZP-a (pa i jesu žrtve, ali od svoga vlastitoga ZZP-a),....

Sada je 15. 04.

Tko je glasao

Retardacija

Sada je 15. 04.
Ne znam na koju godinu misliš, ali sve mi se čini ,kao po običaju, da kasniš.

I hvala na upisu jer di ćeš bolju potvrdu ispravnosti mojeg stava od tvojeg izričaja :)

leddevet

Tko je glasao

Množina i smislenost

ne vidjesmo
Koliko vas je iza nicka Bigulica?

Besmislene gluposti su što uopće imamo priliku o tom učestalom ljetovanju na državnim jaslama pisati.

Naravno da je tebi ili vama besmisleno.
Hrvatski branitelji i narod spasili su nas od onoga što bi tebi-vama bilo smisleno, kao što vam je smisleno i "šetati se" 1991. iz Zagreba u Beograd, izjavljivati što su već izjavljivali, te se nakon toga "šetkati" Brijunima na državni račun.
Jesi se/ste se i ti/vi tamo malo šetkala/li devedesetih?

Tko je glasao

Popravak

Naziv gornjega mi komentara trebao je biti : Izbor i moral

Tko je glasao

ok, ajmo malo ozbiljno...

Ne znam znaš li kako funkcionira Ministarstvo kulture - ali mogu to pokušati prenijeti u dvije-tri rečenice.

Ministarstvo početkom godine raspiše Natječaj javnih potreba u kulturi - gdje svaka ustanova prijavljuje svoj program. Državna i privatna. Programi se onda - nakon nekakve verifikacije - odobravaju, te se javno objavljuje popis tko je što dobio i za koji program - po iznosima.

Tipa: HNK Zagreb - trilijarda kuna za par predstava, Kazalište slijepih - toliko, Kazalište mladih toliko, Šerbedžijino kazalište - toliko. Uglavnom - Šerbedžija i ekipa su uspjeli napraviti Kazalište Ulysses koje posluje već 11 godina. Evo ti sada fantastični podaci o donacijama:

Ministarstvo kulture - 72.000,00 kn (!)
Istarska županija - 70.000,00 kn (!)

Dakle - zbrojeno cca 142.000,00 kn. Toliko košta otprilike godišnja bruto plaća + ostala materijalna prava bilokojeg referenta odjela za kulturu nekog manjeg grada. Za taj iznos država dobije kazališnu ekipu o čijoj svakoj premijeri pišu novine, dobije Angelinu Jolie, dobije skoro potpuno samofinancirajuće kazalište, jer ove donacije ne bi pokrile apsolutno ništa. Dakle - za cijenu manjeg automobila dobiješ nevjerojatan omjer uloženo/dobiveno. Jel ti sada jasnije o kolikom iznosu pričamo?

Samo kao primjer, godišnji budžet zagrebačkog HNK je 110 miliona kuna, od kojih - istina, 8 miliona kn mora zaraditi samo. Dakle 102 miliona kuna! 718 puta više nego kazalište Ulysses.

Tko je glasao

Na Brijunima je jeftino

Ministarstvo početkom godine raspiše Natječaj javnih potreba u kulturi - gdje svaka ustanova prijavljuje svoj program. Državna i privatna. Programi se onda - nakon nekakve verifikacije - odobravaju, te se javno objavljuje popis tko je što dobio i za koji program - po iznosima.
A u Ministarstvima sve u interesu razvoja hrvatske kulture kao i kod plaćanja za onaj uradak S.Kordićke:
http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/93710/Paniku-izaziva-rasciscav...
Netko izgleda tamo ozbiljno lobira za slične bratstvo-jedinstvene projekte i one koje predlažu nesnalažljivi i krivo opredijeljeni i to ne samo 1991,godine.
Krtičnjaka svugdje ima, a ne samo po vrtovima. Uglavnom nanose štetu i prevrću zemlju.

Nije mi baš jasno je li u tih 142 000 kn uračunat i smještaj, prehrana i koje piće u restoranima i kafićima na Brijunima i okolo, za naše filmske i kazališne zvijezde, ili oni to sami plaćaju.

Valjda je na Brijunima jeftinije nego u ostatku Hrvatske!

Tko je glasao

ma sve pet

S nekima se stvarno ne isplati ozbiljno razgovarati niti ulagati trud u raspravu. Bitno da ti 102 milijuna kn samo za jedan HNK ne smeta niti tu vidiš išta čudnoga.

Kazalište ima i privatne sponzore, a karte su skupe i rasprodane. Fakat ne kužim u čemu je tvoj problem - osim u totalnoj nedosljednosti. Valjda nam zato i je ovako. Bitnije je naći neku sitnicu kod nekoga tko nam se ne sviđa negoli se baviti problemima. Uživaj.

Tko je glasao

Uspoređivanje neusporedivoga

S nekima se stvarno ne isplati ozbiljno razgovarati niti ulagati trud u raspravu. Bitno da ti 102 milijuna kn samo za jedan HNK ne smeta niti tu vidiš išta čudnoga. Eto, jednako se troši za grijanje zgrade HNK i Brijunske kazališne skupine, sezona im jednako traje, broj predstava im je sličan, održavanje zgrada je jednako skupo, utroši se jednako el, struje, vode, komunalne naknade, odvoza smeća, imaju jednak broj djelatnika,...., a i jedni i drugi su 1991. otišli u Srbiju da sačuvaju svoje kulturno blago od Srba podivljalih u Hrvatskoj,

Ponovit ću tvoje riječi: "ne isplati se ozbiljno razgovarati niti ulagati trud u raspravu", jer učestalo ugošćavanje družine na Brijunima uz cijenu nekoliko predstava koje se desetljeće ponavljaju uspoređivati s HNK u Zagrebu je isto kao uspoređivati trošak ljetovanja npr. gosta B.Tadića i njegove pratnje na Brijunima, s troškovima cijeloga Pantovčaka u godini dana.

Evo ti nazad i ovih tvojih riječi:
"Fakat ne kužim u čemu je tvoj problem - osim u totalnoj nedosljednosti. Valjda nam zato i je ovako.. Uživaj."

Uostalom, i tebi i tvojoj pratnji izjednačavanje neizjednačivoga je običaj, jer ste u istom brojevnom sustavu i uzimate svoju vlastitu bazu sustava.
Istina je:
100 = 25, ako koristiš bazu 5.

A što je tvoja baza, vidljivo je iz tvojih komentara.
Tako je i onih nešto granata, od kojih su većinu ispalili sami Srbi po Kninu (minobacačke, a naše snage su još bile predaleko da bi mogle lupati u blizini kninskoga Unprofora, zbog srpskih pokazalo se opravdanih budućih potreba u Haagu), žešće od napada na Vukovar i ostale gradove.

Tako vam je nebitan i slučaj tenkovske šetnje s pišljivih 85 pregaženih Srba, pomoću srpskih tenkova, a slučajevi pojedinačnih zločina iz osvete su toliko bitni i tragični kao svih 15 000 ubijenih Hrvata i drugih građana RH, dok srpskih logora u Srbiji, gdje su mučeni naši vukovarski heroji, nije ni bilo jer su bili neki zločini u Lori, koji su vam ih zbog odabrane baze izbrisali.

Tako npr.@nemesis izjednačava raspaljenu rulju u Londonu i njene akcije s događanjima u Oluji, umjesto prirodne usporedbe s divljanjem srpskih terorista po Hrvatskoj,. Naravna da izjednačavanje nije moguće jer su srpski imali i teško naoružanje i svoju moćnu strukturu - JNA, dok londonski nisu imali iza svojih djelovanja vojne strukture i susjednu državu.
Tako ćeš opet reći: evo "opet o tenkićima", iako su pogazili preko osamdeset ljudi, ali priča nije interesantna jer su gazitelji Srba bili baš Srbi, a to nije zgodno za promidžbu istih - kao žrtava "ZZP-a".
Tako i ovo tvoje: usporedba male skupina ljetnih hedonista, onih što su bili tamo daleko 1991., i HNK u Zagrebu .

Što je nekoliko stotina tisuća i odmor na Brijunima za promotore Hrvatske 1991. u Beogradu,u odnosu na 102 milijuna kuna za HNK?
Valjda su već tada radili pod promotivnim sloganom. "Tako blizu, tako lijepa", ili obratnim redosljedom.
I uspijevali su: mnogi su turisti stizali u Hrvatsku, samo tenkićima- takvo je bilo vrijeme.

Iako od tebe, previše je!

Tko je glasao

ma sve ok

Samo ti i MKn i dalje pljujte po čovjeku koji je uspio napraviti gotovo nemoguće - kulturni projekt koji financira sam sebe (budući su donacije trenutno nedovoljne valjda i za tiskanje programa).

Uopće ne razumijem koje veze ima cijeli ovaj tvoj upis sa Šerbedžijom, kazalištem ili bilo čim. Bitno da ti uspiješ u temu ugurati tenkiće i bitno da ti i tebi slični imaju od Boga danu moć procjenjivati tko je prijatelj a tko neprijatelj Hrvatske.

Budući da su "vaši" 17 godina na vlasti, fakat ne razumijem zašto nam je onda ovako - budući ste tako dobri u prepoznavanju istih.

p.s. Baš bih te volio vidjeti u Radetovoj koži tamo početkom 90-ih u Zagrebu (jer je čovjek bio tu, čak je i politički nešto djelovao) - pa da osjetiš kako je lijepo osjetiti ljubav ovakvih otkrivača neprijatelja na svojoj koži.

p.s.2. Ako se čovjek uživi na tren u takav način razmišljanja - onda Vas je Rade super zeznuo. Em je pobjegao na vrijeme i rovario protiv Hrvatske cijeli rat, em se sada vratio i svi mu na pladnjevima nose darove. heheh fakat pametan čovjek taj Rade. Radeta za predsjednika! :)

Tko je glasao

p.s. Baš bih te volio vidjeti

p.s. Baš bih te volio vidjeti u Radetovoj koži tamo početkom 90-ih u Zagrebu (jer je čovjek bio tu, čak je i politički nešto djelovao) - pa da osjetiš kako je lijepo osjetiti ljubav ovakvih otkrivača neprijatelja na svojoj koži.

U jednom si upravu, politički jest djelovao - bio je otvoreno protiv neovisne Hrvatske. Zato je i otišao, misleći da će se vratiti na Slobinom tenku. I jest se vratio, ali tek kad se ovdje vlasti opet dokopala jugoslavenska sitnozuba stoka.

p.s.2. Ako se čovjek uživi na tren u takav način razmišljanja - onda Vas je Rade super zeznuo. Em je pobjegao na vrijeme i rovario protiv Hrvatske cijeli rat, em se sada vratio i svi mu na pladnjevima nose darove. heheh fakat pametan čovjek taj Rade. Radeta za predsjednika! :)

I ovdje si u nečem u pravu. Naime, nije se lako suočiti s činjenicom da u Hrvatskoj ima - mnogo - ljudi koji su za osobnu korist, za novac i interes, spremni pogaziti, izdati, prodati i uništiti baš sve. Još je teže što takvi Hrvatskom zapravo vladaju cijelo zadnje desetljeće, a takvi poput tebe im plješću.

Ali, to je hrvatska stvarnost. Tisuću godina ropstva i sluganstva. Mentalitet luzera, bijednika, podanika i ulizica. Bljuv...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

hmm

Ovdje bi se stvarno dalo sporiti. Koliko se sjećam, biti za opciju "ne-samostalne Hrvatske" je bila dozvoljena opcija, dapače, to je bio jedan od ponuđenih odgovora na referendumu.

Tada je barem bilo referenduma, za razliku od pristupanja NATO-u. Ne razumijem i dalje što čovjeku zamjeraš. Čovjek je branio svoj stav i mišljenje, a ničim nije naudio suprotnom stavu. Kada je osjetio da se može vratiti bez da dobije ciglu u glavu - vratio se. I trenutno radi korisne stvari - i za sebe i za širu okolinu. Oprosti, ja tu stvarno ne vidim ništa loše.

Vjerovao ili ne - ja mu ne plješćem. Nisam čak niti njegov ljubitelj. Ali ne vidim razlog da ga se pljuje - čovjek je vrlo jasno iznosio svoje stavove - i snosio posljedice svojih djelovanja. Da barem svi tako.

Tko je glasao

Dobro je prošao

Ali ne vidim razlog da ga se pljuje - čovjek je vrlo jasno iznosio svoje stavove - i snosio posljedice svojih djelovanja. Da barem svi tako.
Posljedica: učestalo ljetno šetkanje po Brijunima na račun proračuna.

Dobro je i prošao, jer mogao je, poput nekih političara, biti kažnjen za svoje političko djelovanje, plaćanjem ljetovanja 7kn/dan, uz besplatan prijevoz nekim od ratnih brodova.

Tko je glasao

linkovlje

Pardon, fale linkovi:

Šerbedžijina izjava o donacijama: http://www.nacional.hr/clanak/112294/serbedzija-dotaciju-ministarstva-ku...

Službene stranice kazališta: http://www.ulysses.hr/

Tko je glasao

sve je to nama naša

sloboda dala

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci