Tagovi

BRICS ruši svjetski monopol dolara?

Čelnici pet velikih država nazvanih "izranjajuće ekonomije" (emerging economies), na svojem šestom godišnjem sastanku na vrhu u Fortalezi (Brazil), dogovorili su korak koji bi mogao bitno promijeniti svjetske ekonomske odnose. (Za osnovne informacije vidi članak i video: BRICS establish $100bn bank and currency reserves to cut out Western dominance.)

BRICS čelnici, Brazil, 15. srpnja 2014.Zemlje poznate po kratici BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) dogovorile su stvaranje dvije nove zajedničke financijske institucije: "Nove razvojne banke", s početnim kapitalom od 100 milijardi USD, te Rezervnog fonda za osiguranje stabilnosti valuta (BRICS Contingent Reserve Arrangement, CRA) u koji izdvajaju još sto milijardi. Time ugrožavaju svetsku dominaciju američkog dolara kao osnovne svjetske valute i zapadnih financijskih institucija (uključujući i IMF i WB, kojima dominiraju SAD i druge zapadne sile).

Tih pet zemalja obuhvaća 42% svjetskog stanovništva, 20% BDP-a u tekućim američkim dolarima i 30% u paritetu kupovne moći, 17% globalne trgovine i 11% investicija. Bilježe visoke stope rasta. Danas je njihov ukupni BDP (u tekućim USD) otprilike jednak onome SAD i onome EU, a po projekcijama rasta, do 2030. mogao bi biti veći od BDP-a SAD i EU zajedno.

Kraticu BRIC smislili su analitičari investicijske banke Goldman Sachs 2001. godine, označivši time četiri zemlje, tada još raznolike i slabo povezane. Dobro su uočili sličnost njihovog položaja i začetke suradnje. Južna Afrika pridružila se 2010., pa je tako i afrički kontinent zastupljen svojom najjačom ekonomijom (koja je prilično dobro suzbila probleme integracije nacije nakon rušenja aparthajda). Produbljujući svoju suradnju od kraja 2000-ih, one stvaraju suparnički blok grupaciji dominantnih svjetskih sila G-7 (koje su, nakon sukoba oko Ukrajine, izbacile Rusiju pa se G-8 ponovo svela na G-7) unutar šireg okupljanja G-20. (Za neke studije i diskusije, vidi mrežno sjedište BRICS Policy Center).

"Nova razvojna banka" financirat će infrastrukturne i održive razvojne projekte, a rezervni fond smanjiti ugroženost nacionalnih ekonomija od kriza na globalnim financijskim tržištima. Neki to nazivaju "mini-IMF".

BRICS u zajedničkom priopćenju izražava nezadovoljstvo što se reforme IMF, dogovorene 2010., ne provode, te pozivaju da se bitno promijeni raspored glasačkih prava.

Moguće je širenje članstva drugim zemljama "izranjajućih ekonomija", kao što su Meksiko, Indonezija i Argentina.

Potpisani su također dokumenti o suradnji državnih agencija za poticanje izvoza i o suradnji na poticanju znanosti, tehnologije i inovacija (STI). (Vidi članak BRICS endorse more cooperation in science, technology.) »Složili su se o potpori znanosti orijentirane na ljude (people-centred science) za javno dobro.« Suradnja na pet područja, od kojih svako predvodi jedna članica: klimatske promjene i prirodne katastrofe (Brazil), vodni resursi i tretiranje zagađenja (Rusija), geoprostorne tehnologije i primjeren (Indija), obnovljivi izvori i energetska učinkovitost (Kina) te astronomija (Južna Afrika).

Rusija predlaže i stvaranje energetskog saveza, koji bi uključivao zajedničke rezerve goriva i osnivanje zajedničkog Instituta za energetsku politiku (nešto slično International Energy Agency koja radi za zemlje OECD-a). (O "geopolitici energetike", ali i druga razmatranja o izranjajućem "Novom svjetskom poretku", vidi studiju BRICS, Energy and the New World Order.) U energetici su ove zemlje veoma raznolike po potrošnji, resursima i proizvodnji. Zajednički, možda bi se mogle usmjeriti na "zeleni razvoj" u energetici i generalno (vidi izvještaj BRICS and the green transformation - will mutual learning help achieve sustainability? i studiju The Green Economy and the BRICS Countries: Bringing Them Together). Na našem blogu, o energetici Indije: Nova vlada stavlja solarnu u središte energetske politike i o energetici i ekologiji Kine: Kina: svjetski lider u ekonomiji – možda uskoro i u ekologiji?.

Jedan komentator kaže da je ovo »početak konačne faze propadanja zapada«, a drugi kaže da dolaru kao monetarnom vladaru svijeta daje još 2-3 godine.

Ključnu ulogu ima osovina Rusija-Kina. Osim ekonomske, udruživanje ima i geostratešku ulogu. Vladimir Putin je rekao da je ovo dio »sustava mjera koje će spriječiti zlostavljanje zemalja koje se ne slažu s nekim vanjskopolitičkim odlukama SAD i njenih saveznika«.

Rusija geostrateški izaziva Europsku uniju i SAD u sukobu u Ukrajini (Vidi: Ukrajina i prirodni plin: interesi Rusije, Europe i SAD). Prijetnju ekonomskim sankcijama (smanjenje izvoza prirodnoga plina u Europu) poništila je potpisivanjem dugoročnog ugovora o znatnom povećanju izvoza u Kinu, koji je bio pripremam deset godina i potpisan upravo u vrijeme najžešće krize.

Borba za utjecaj vodi se u Središnjoj Aziji. Brazil, kao najveća zemlja Latinske Amerike, u kojoj dominiraju ljevičarske vlade a desnica je na margini, predvodi regionalne inicijative za smanjivanje utjecaja SAD.

Jedan ljevičarski komentator piše kako novi savez može zemljama u razvoju ponuditi alternativu »američkom, Europskom, Britanskom, Izraelskom imperijalizmu«.

Hoće li to stvarno biti napredak? Hoće li Rusi i Kinezi biti bolji gospodari? Kinezi npr. masovno ulažu u Africi i ne izgleda da prema ljudima i prirodi postupaju bolje nego zapadni imperijalisti.

Ipak, konkurencija sama po sebi trebala bi dobro činiti. Svjetski financijski sustav zasnovan je na monopolu.

Komentari

cini mi se... da si pisao danas..

i kao da je to tek za dogoditi se.... o necem sto je skoro pa proslo svrseno vrijeme

Cini mi se kako je negdje u ljeto 2012 pokrenut zamasnjak direktnih trgovackih dogovora mimo svjetske valute. Kina i Rusija su vec trgovale medusobno bez posrednistva obracunskog US$. U ljeto 2012 bez-US-dollarsku trgovinu sa Kinom zapoceo je i Brazil.. Danas, tek nesto vise od godinu dana nakon tog sporazuma Brazil je najveci trgovacki partner Kine, a u nastavku dogadanja dolazi do mnogo aktivne medudrzave trgovine sa ukljucenim medusobnim direktnim obracunavanjem.. Sporazuma je sada barem 11

http://pollitika.com/quotzvjezdano-stabloquot-za-buducnost

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof : pa naravno da ovo nije "palo s neba"

Ovo je bio šesti godišnji susret na vrhu. Sada su »dogovorile stvaranje dvije nove zajedničke financijske institucije« i to jest bitna novost. Najava za to bila je 2012. (zbog nezadovoljstva blokadom reforme IMF-a). Dokument o suradnji u znanosti, tehnologiji i inovaciji bio je sastavljen na sastanku u veljači o.g. i sada su ga šefovi potpisali, itd..

Tko je glasao

Real ili renminbi?

pa da, BRIC-sovi demontiraju USA dolar, a kapital razvojne banke i fonda zajedničkog rizika je u dolarima.
A koja bi valuta trebala zamijeniti USA dolar? Kineski renminbi (¥), ili brazilski real R$?
Brazilski real već sada ima uključen grafički simbol za dolar ($).
KIna drži skoro 3 tisuće milijardi dolara američkih obveznica. Šta vi jedna ovako pametna i pragmatična država dobila s avanturističkim potezima o destabilizacji dolara s nekakvim novim valutama, kad to zapravo i nije previše važno. Danas se na forex- marketu može konvertirati bilo koja valuta, a ako je nekome baš stalo da zbog političkih, ili ideoloških razloga razloga obračunava trgovačke transakcije u nekoj "svojoj" valuti, može i to. Važno je da je trgovački partner suglasan, i da je "nova" valuta konvertbilna.
Na našoj tečajnoj listi nema ni brazilskog reala, ni renminbija, a trgovina s Kinom cvjeta.
Zapravo, jedine dvije prave i čvrste valute danas jesu euro i dolar. Euro zato jer iza njega stoji njemačka ekonomija i njemački izvoz. Iza dolara stoji US Army, a dolar će ostati svjetska rezervna valuta sve dok US Army može pomicati američke granice po potrebi, uz obilatu asistenciju volstritskih banaka.. To će svakako potrajati još dugo.

Tko je glasao

Svijet je talac kamata na nepostojeći novac

Šta bi jedna ovako pametna i pragmatična država dobila s avanturističkim potezima o destabilizacji dolara s nekakvim novim valutama, kad to zapravo i nije previše važno.

Samo slijepcu to može izgledati nevažno, samo gluhome može biti nevažno što 10-tak evropskih zemalja ne može do svog pohranjenog zlata...
Dolar je virtualna fikcija globalnog duga za buduća vremena s geometrijskom progresijom a čija negativna opsjena se namjerno socijalizira kroz rezervnu valutu i petrodolar na leđima najsiromašnijih koji taj nepostojeći vrijednosni etalon plačaju konkretnim ljudskim radom i tako ispada da rade do u beskraj samo da bi mogli disati.
Bez obzira jesmo li u stanju išta promijeniti zbog egzistencijalne prijetnje vojnim i wallstreetovskim armagedonom treba jasno reći da je sadašnji sustav financijske raspodjele svjetske moći (1:99) civilizacijski duboko nepravedan i da svaki pokušaj (pa makar on bio i BRICS) ublažavanja takvog stanja jest korak ka humaniziranju globalnog društva.

Tko je glasao

Rusko-kubanski dolari

nije da se ja ne bih s tobom složio oko nekog drugogo svjetskog poretka, ali činjenice su malo drugačije
Tijekom posjete Cubi, neki dan, Putin je oprostio dug Cube prema bivšem SSSR-u.
Iznos oproštenog duga i iznos preostalih anuiteta (oko 3.5 milijardi dolara) je izražen u - USA dolarima!
Prvi obrok mora biti plaćen do 25 listopada, ove godine, a posljednji 25.travnja 2024. Uplate će biti na dolarskom računu Vnesheconombanke u Nacionalnoj banci Cube.

The first payment must be received on October 25, this year, and the last - on April 25, 2024. Payments will be entered in the dollar account of Vnesheconombank in the National Bank of Cuba.
http://voiceofrussia.com/news/2014_07_12/Havana-thanks-Russia-for-writin...

Tko Ruse i Kubance sili da međusobne transakcije vode u USA dolarima?

Tko je glasao

Sve sto kuba "vrati" biti ce

Sve sto kuba "vrati" biti ce investirano Na kubi i to odmah.. To je takoder dio tog sporazuma izmedu putina i kube..
posto se radi o kratkom roku oovrata tih preostalih 10% gdje ces ljepse kombinacije za pretvaranje niceg u stvarnu vrijednost?
vrijednost koja je zlatna, zemljana Ili valutna Ali bez znaka "prekrizeno".S

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Rotchild, Morgan,Rockfeller...

Interes obiteljskog bankarstva...

Konverzija će biti kada Kuba pristupi BRICS-u...

Tko je glasao

Kad dinastija Castro izumre

Kad dinastija Castro izumre Kuba će prije postati 51. USA država, nego BRICs. To im je mnogo mudrije i praktičnije. Doduše, to se već i sada vidi pod Raulom Castrom. Nedavno su donijeli zakon o poticanju stranih privatnih investicije, kojim nastoje privući strani kapital, a privatni kapital već dosta vremena ima veliku ulogu i u kubanskim javnim uslugama, npr opskrbi vodom.
Kod nas se o BRICS-ima govori kao da se radi o nekakvim revolucionarnim tvorevinama. BRIC su kapitalističke zemlje, sa vrlo različitim interesima. Kakve zajedničke interese imaju Kina i Rusija? Ili Brazil i Indija? Rusima trenutno odgovara takav savez dok su pod američkim sankcijama, i dok te sankcije indirektno pogađaju i Brazil, Indiju i Kinu. Inače, primarni ruski interes je europsko tržište plina i nafte na zapadnom dijelu Rusije, i japansko tržište na istoku.. Kinezi ne mogu kupovati ruski plin po "europskim" cijenama, to je njima preskupo.
Vidjeti ćemo sada kad krenu uplate u novu banku ili monetarni BRIC fond, i kako će funkcionirati currency basket bez originalnog i dubokog tržišta kapitala, a koji će se sastojati od yuana, rublje, reala i rupija. Ili možda ipak od $$$?

Tko je glasao

$,$,$,

....prije će neka Evropska zemlja postati amerskom saveznom državom.
Kubanci s Kube ti jako, istina, jako vole $ ...vole ga trošiti kad´ god ga imaju. pod uvjetom da se donosioci dolara u razumnom roku vrate od kuda su došli. Čak i još prije u slučaju kada su to iseljeni zemljaci iz USA. To ti je duboko mačističko društvo kao i većina tih okolnih srednjoameričkih i južnoameričkih društava. Da u svakodnevnom životu moraju prakticirati evropsku ili sjevernoameričku političku i inu korektnos, ne znam koliko dugo bi izdržali...
S time uređenja ništa ne mogu učiniti...
....plus stara rivalstva s Portorikancima, eh, koji su formalizirali svoju bliskost s USA, već to im je potvrda da to nije za punokrvnog Kubanca...

Tko je glasao

Chile Suspends Trade

Chile Suspends Trade Negotiations with Israel over Gaza!

eto, to je novi dogadaj tj. jedan od nastavnih raspleta dogadanja - ili eskalacija sukoba "veliki i mali"
gdje se vec dugo trebamo pitati tko su veliki i tko su mali

http://www.liveleak.com/view?i=c07_1405563134

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

The Global South in Action!

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci