Tagovi

Brexit

Ovaj tjedan kao što svi znamo Hrvatska se dvaput našla na svjetskim naslovnicama. Prvi put je to bilo zbog pada Oreškovićeve vlade, a drugi put zbog velikog uspjeha naših takozvanih navijača. Za razliku od tih događaja o kojima svi sve znamo došlo je do još jednog događaja povezanog s nama s kojim je malo nas upoznati. Taj događaj Brexit kampanja u Velikoj Britaniji, a Hrvatska veza s njom je reklamni pano zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Na tom panou se nalazi slika snimljena prošle godine na granici Hrvatske i Slovenije pa u skladu s tim red je da malo udarim po zagovornicima ostanka Velike Britanije.

Ekonomski razlog koji zagovornici ostanka u Europskoj uniji navode se svodi na štetu koju će navodno snositi britanska ekonomija ako napuste uniju. Glavni razlog te navodne štete će biti posljedice po financijsku industriju jer je financijska industrija Londona najjača u uniji. Kako taj razlog na opće razočarenje tamošnje elite nije dirnuo u srce one koji šljakaju za živjeti tada su zagovornici ostanka počeli voditi histeričnu kampanju u kojoj najavljuju kraj svijeta (Donald Tusk je najavio propast zapadnog svijeta) ako Velika Britanija izađe iz EU. Britanski premijer koji se zalaže za ostanak u EU je već nekoliko puta javno izmasakriran od strane gledatelja ili protivnika na tribinama i raspravama o ostanku ili izlasku iz EU.

Osnovni program zagovornika ostanka koji plaše raspadom ekonomije u slučaju napuštanja se nalazi u činjenici da im glasači više ne vjeruju. Dok takozvani stručnjaci (pored ostalih središnja banka, MMF, Svjetska banka, EU) u ime ostanka zagovaraju ekonomski krah koji će se dogoditi protivnici te teorije tvrde: "Prognozirali su nam manji državni dug, ako štedimo. Štedjeli smo, a danas je on veći. Prognozirali su nam bolji život ako smanjimo radnička prava. Prava smo smanjili, a danas gore živimo. Lagali su prije lažu i sada". Rezultat te kampanje je da samo 37 % Britanaca vjeruje da će im biti lošije ako napuste EU i taj postotak uništava kampanju za ostanak.

Razlozi koje zagovornici izlaska iz Europske unije navode temelje se na prije svega na uplatama koje Velika Britanija uplaćuje u proračun Europske unije i na pitanju migracija. Oni navode da se svake 4 minute u Velikoj Britaniji mora izgraditi novi dom za migrante koji dolaze kod njih. Zagovornici izlaska u isti koš stavljaju migrante iz ostatke Europske unije i migrante iz ostatke svijeta. Po njihovim ubitačnim podacima koje nitko ne osporava 1945 godine u Velikoj Britanije je živjelo 10.000 stanovnika koji nisu bili bijelci. Danas 13 % stanovništva države su osobe koje nisu bjelci (oko 8 milijuna stanovnika). Za kampanju protiv Europske unije puno ubitačniji podatak je onaj o Londonu. Kada je Velika Britanija ušla u Europsku uniju 1973 bijeli Britanci su činili 85 % stanovnika Londona dok danas oni čine samo 45 %. Zagovornici izlaska iz Europske unije tvrde da će Velika Britanija dignuti životni standard nakon izlaska (jer neće uplaćivati u EU budžet) i da će se zaustaviti "neželjeno" naseljavanje. Strogo pojednostavljeno protivnici smatraju da je Europska unija odgovorna za slabljenje platežne moći stanovnika i za migracije.

Kada govorimo o samo rezultatu referenduma trebamo uzeti u obzir događaje u svijetu tijekom proteklih 40 dana. Kao što svi znamo na izborima u Austriji prošlog mjeseca je po službenim rezultatima populitički govoreći pobijedio predstavnik elite s minimalnom prednošću. Ako netko misli da je to bio vrlo blizak izborni rezultat što onda reći na izbore u Peruu gdje je s još manjom prednošću pobijedio drugi predstavnik elite. Skeptik bi iz toga zaključio da ako rezultati referenduma budu blizu da će de jure pobijediti zagovornici EU.

Kada sam već kod Brexita red je spomenuti i ono ubojstvo političarke koje su provladini mediji odlučili iskoristiti za kampanju za ostanak Velike Britanije u EU. Zanimljivo je primijetiti da ubojica nije vikao Britannia First kao što su mediji prenijeli i da je ubojica bio član jedne druge ekstremne skupine,a ne ove za koju ga se optužuje.

Komentari

Narqavno...

Oni koji su protiv izlaska iz Europske unije su, jelte, "histerični", a oni koji su za izlazak su, jelte, racionalni i trezveni.

Oni koji zastupaju imigrante i protiv su izlaska iz EU se čak bune, kad nekog od njih ubiju. Fakat jelte histerija!

Tko je glasao

imigrante

Očito ne razumiješ ono što ne razumiju niti EU birokrati niti neki drugi.

Svatko onaj tko radi neki slabo plaćeni posao (trgovački centar, čistačice, konobari i cijeli tucet drugih sličnih jednostavnih poslova) je protiv migranata jer znaju da će im za početak migranti srušiti cijenu rada, smanjiti plaće.

Ako ti taj ekonomski dio nije jasan pogledaj onaj tekst Todorića u kojemu plače da ne može naći radnike i traži uvoz ekonomskih migranata.

Sada ti odgovori da li je rasist onaj koji se protivi dolasku Poljaka, Rumunja, Arapa itd u Veliku Britaniju ?

Žao mi je, ali odgovor je negativan. Za tebe on može biti rasist, ali za mene je on čovjek koji ne žele da mu se smanji plaća, koji ne želi da mu se pogoršaju životni uvjeti.

Da imamo i dosta rasista (među koje me sigurno smještaš), ali odlučujući glas za Brexit su dali oni kojima su srušena primanja, oni koji žive u preskupim stanovima zbog migrantskog pritiska.

Tko je glasao

Neo-Izvestija, neo-Pravda o "ekstremnim skupinama"

Slažem se s gotovo cijelim dnevnikom, ali ipak dajem minus zbog slijedećeg:

Zanimljivo je primijetiti da ubojica nije vikao Britannia First kao što su mediji prenijeli i da je ubojica bio član jedne druge ekstremne skupine,a ne ove za koju ga se optužuje.

Kao prvo, po svim mojim saznanjima Britain First nije nikakva "ekstremna skupina". I to je važno shvatiti, i važno je to reći!

"Ekstremne skupine" su one skupine (političke stranke, mediji i udruge) koje se služe groznim lažima i neistinitim optužbama da bi časne pojedince i organizacije učinili orvelovskim "neosobama", odnosno da ih neutralizirale i marginalizirale. Današnji mainstream mediji (pogotovo oni regresivno-lijevi) sličniji su nekadašnjim sovjetskim totalitarnim medijima kao što su bili Izvestija ili Pravda nego bilo čemu drugom, a bogami ni Joseph Goebells ne bi ih kritizirao da se ne drže pravila struke totalitarističke propagande!

Briljantni kritičar političkih zbivanja Pat Condell (nekadašnji član britanske Laburističke stranke) snimio je video o organizaciji English Defence League:

https://www.youtube.com/watch?v=Ix-DgZ42K-k
(inače, ovo nije original, što se vidi već iz broja pregleda koji je puno manji od uobičajenih brojeva)

Kao i uvijek, i ovdje je briljantan. Kaže, pitali su ga što misli o toj organizaciji. Ako čovjek ne zna praktički ništa o nekoj organizaciji, što će odgovoriti? Pa naravno, automatski će ih proglasiti fašistima, rasistima, ksenofobima, sotonama itd.. ne?? To bi učinio svaki pravovjerni regresivni ljevičar! Ali Pat Condell nije regresivni ljevičar već čovjek koga zanima istina a ne iracionalna mržnja. Umjesto regresivno-ljevičarskih orvelovskih "10 minuta mržnje" otišao je na web portal EDL-a i pažljivo ga proučio, dakako tražeći rasizam i fašizam budući da su ih mediji neprestano častili tim nazivima ("ekstremna desnica !!!"). Nadalje kaže da je bio zbunjen jer je našao samo "zdravi interes za ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava", ni traga od rasizma i fašizma, niti bilo kakvu naznaku "ekstremno desničarske" politike bilo koje vrste.
U ovom (ili u nekom drugom) videu Condell govori i o stranci BNP (British National Party) i naziva ih rasistima budući da je njihova agenda rasa.

Dakle, posve je pogrešno nekritički kopirati etikete lažljivih mainstream medija koji totalitaristički pretvaraju osobe i grupe u orvelovske neosobe. Za sada bismo valjda trebali biti sretni da ovakve "neosobe" još ne završavaju po Sibirima i Golim otocima, što ne znači da se to neće događati u budućnosti.

Evo nekoliko primjera neo-staljinističkih medijskih laži i prijevara.

Nedavno je održan protest (mislim protiv masovne imigracije) u Briselu. Jedan automobil probio je prepreke i velikom brzinom srušio muslimanku koja je prelazila cestu. Svi mogući mediji istog trenutka to su prenijeli pod naslovom kako su "ekstremni desničari" to učinili. Nakon nekog vremena (mislim za dan-dva) ustanovilo se da je autom upravljao musliman! Pitanje: što bi časni mediji koji zaista zaslužuju to ime, i čija je agenda pošteno i objektivno izvještavanje prije i iznad svega, učinili??? Dakako, objavili bi demanti svojih tvrdnji od prije par dana. Ali ne, to se nije dogodilo. Od svih medija u Zapadnoj Europi, kao i u Hrvatskoj, to je učinio jedan jedini - koliko se sjećam: Reuters.

Drugi primjer - musliman u Škotskoj, pripadnik sekte Ahmadi, čestita kršćanima Uskrs i nedugo zatim biva ubijen. Regresivno lijevi mediji (Guardian, Independent itd.) posve prešućuju činjenicu da ga je ubio Musliman koji je samo zbog toga prešao nekoliko stotina kilometara, i da ga je ubio isključivo iz religijskih razloga:
http://www.breitbart.com/london/2016/03/26/muslim-shopkeeper-murdered-le...

Ovakvih primjera ima na tone. Zadnji slučaj je sramotno, upravo orvelovsko izvještavanje o masakru u Orlandu. Kao što Robert Spencer običava reći, živimo u svijetu gdje politikom i medijima dominira čista fantazija.

Što se tiče izbora ili referenduma na kojima će u pravilu usko "u finišu" prevagnuti "dopisni glasovi", najvjerojatnije je da je to naprosto mehanizam koji će "pravovjernima" uvijek osigurati usku pobjedu (baš onoliko koliko im treba - možda nekoliko desetaka tisuća glasova).

-- An Italy still Mussolini-esque, of black and red fascists, who invite you to remember Ennio Flaiano's terrible line: "In Italy fascists are divided into two categories, fascists and anti-fascists." — Oriana Fallaci

Tko je glasao

U pravu

Tehnički ti si jer je svaka politička stranka (ili udruga) koja stavlja pod upitnik sadašnje stanje je automatski proglašena ekstremnom, ali to je već druga priča koja nema veze s Brexitom

Tko je glasao

u Britanskom slučaju je

u Britanskom slučaju je eurofilsko igranje na kartu isplativosti ili ne potpuno promašeno i kontraproduktivno.
Bar kod autohtonih britanaca.
Onih koji čak nisu niti euroskeptici, su oni što im je Europa uvijek bila tek izgubljeni dio britanskog imperija...po kojima su evropljani sve do Ukrajinskih granica uvijek bili ili trebali biti dio Britanskog commonwealtha.
Očekivati od njih da će se ikada potpuno pomiriti s centrom moći izvan Londona bi bilo isto kao da se očekuje od prosječnog Rusa da se pomiri s pozicijom da njihov Predsjednik mora usklađivati svoje stavove s nadređenim parlamentom i nekom zajedničkom Vladom u npr. Erevanu,
ili da prosječnom ameru bude sasvim normalno da amerski Predsjednik svaki svoj executive order konzultira s nekom nadnacionalnom american commission sa sjedištem u npr. Belmopanu, Belize,

Tko je glasao

kao što jest

indiane,

jedini način na koji bi Britanci pristali biti/ostati bi bio da ih se ohrabri u mišljenju da je Velika Britanija najvažnija zemlja EU,
kao što jest

luka

Tko je glasao

jedini način,

...nda, mjesec prije britanskog referenduma na svim evropskim naslovnicama samo "Britain First"
a poslije po starom
...pa mjesec prije francuskih izbora na svim evropskim naslovnicama "France Unique"
a poslije po starom
...pa mjesec prije Njemačkih izbora na svim europskim naslovnicama "blühe, deutsches Vaterland"
a poslije po starom
itd,
itd,

Tko je glasao

kao što hoće Britanija

indiane,

ovaj je referendum igra koju je zakomplicirao britanski premijer i vođa konzervativaca
ali u temelju su neka ozbiljna pitanja
hoće li EU u nekom budućem vremenu prerasti u naddržavu
i dalje sva potpitanja, kakvu, kako je urediti, kako osigurati demokratsku legitimaciju, a opet ravnopravnost malih u obrani svojih prava, možda dvodomni parlament, kao Amerika, jedan klasičan, proporcionalna zastupljenost, drugi kao vijeće naroda, svakoj državi isti broj mjesta, kakav odnos izvršne i parlamentarne vlasti ....
ili neće
i ostat će na razini zajedničkog tržišta

bez obzira na čudan povod referendumu, ili možda baš zbog toga
treba razviti cijelu priču i u onom drugom smjeru

što ako su pristaše Brexita u pravu
i budućnost nam pokaže kako se EU raspada i ostaje samo
neka razina zajedničkog tržišta, kao što hoće Britanija

luka

Tko je glasao

što ako su pristaše Brexita u

što ako su pristaše Brexita u pravu?
što ako su pristaše Remain in EU u pravu?
...ali i jedni i drugi su u pravu.
To nije bit. Tko je u pravu.
U pravu su svi koji zastupaju svoj politički stav.
U pravu sam i ja neutralan. Skupa sa svojim mišljenjem
I onaj bez mišljenja...
I svatko tko se oglasi sa svojim legitimnim stavom, bez obzira
na svoje razloge i motive,
svi su u pravu dok god je bez prisile sve što zastupaju...
I nije to relativizacija niti alibizam.
Jer nikoga se ne tiču motivi nečijeg stava.
...jer u političkom diskursu nema legitimnih sudaca.
Drugi je par rukava što si to žurnalisti i nevladini medijatori
skupa sa svojim sponzorima to uzimaju za pravo...
to je nepolitički diskurs,
ili možda politički, ali nedemokratski, totalitarni,
glasači su uvijek u pravu, bez obzira na motive i posljedične
rezultate svojih izbora,
svi ostali nisu,

Tko je glasao

nešto malo drugačija stvarnost

indiane

svi su u pravu, to može biti način na koji gledaš stvar
ne uplićem se u legitimnost, ispravnost, razloge, motive
mene zanima nešto malo drugačije

u svemiru u kojem ja živim postoji samo jedna realnost
nema Amerike koju nije otkrio Kolumbo
nema Kartage koju nisu razorili Rimljani
nema Europe bez Prvog i Drugog Svjetskog rata ...
nema živih iz Barbarinog rova

hoću reći
postoji mogućnost da realnost krene u smjeru Brexita
da izlaskom Britanije proces ujedinjenja EU uspori, stane, i krene unatrag
dok veze među europskim zemljama ne olabave do one razine
na kojoj će biti veze postBrexit Britanije i europskih zemalja

luka

Tko je glasao

da, naravno, sada postoji

da, naravno, sada postoji mogućnost,
i tu mogućnost da se odnosi mjenjaju i u obratnom smjeru od dosadašnjeg...i to bude zbog legitimne volje birača
upravo ju (tu volju) iz razloga koji sam gore napisao ne treba vrijednostno ocjenjivati, već ocjeniti kao prosti prirodni razvoj, niti progresivni niti regresivni, niti koristan niti štetan,
već samo kao nužnost da bi se uskladili interesi većine birača
izgleda kao naivno cjepidlačenje,
a nije,
to je sukus stvari zbog kojeg su svi medijski i politički čimbenici stalno aktivni i u pokretu
...da bi se zamaglilo i zaboravilo na taj skroz jednostavni razlog postojanja saveza.
Interes građana. I volja. Ovakva ili onakva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci