Tagovi

Breaking News: U Americi zabranjen Short-Selling

Ovdje cu ukratko zabiljeziti tri cinjenice, iako vjerujem da su ih Hrvati, to jest citatelji i clanovi Pollitike, svjesni barem u primozgu (i ne zamjeram sto je tome tako, s obzirom na recentne dogadjaje u Hrvatskoj). Meni se cini vazno zapaziti:

1. Ameri?ka je javna vlast u posljednje vrijeme intervenirala na financijskom tržištu svotama enormnih razmjera, ne bi li sprijecila kolaps.

2. Upravo je objavljeno da je regulator financijskih trzista (SEC, nesto kao nasa Hanfa) zabranio odredjenu vrstu spekulacija koja je izazivala panicne reakcije na trzistu (short-selling).

3. Neposredno prije toga nekolicina je svjetskih centralnih banaka izisla ususret americkoj centralnoj banci (FED), upumpala stanovite stotine milijardi dolara kako bi joj koordiniranom akcijom pomogla da prevlada krizu.

Krenut cu od tocke 3. Zlobnici bi mogli reci da to nije prvi put da svijet spasava americki financijski sustav. Bilo je toga i prije. Izravno su centralne banke podmetnule ledja da podupru dolar sredinom osamdesetih, kad je Ameriku pogodila financijska kriza otprilike ovih razmjera, a nije se bilo u prilici skrtariti ni prije ni poslije.

Ovaj put americka se centralna banka toliko napregnula da kreditima spasi financijske gigante da je u opasnost dovela cak I svoju bilancu. Prije nego sto su priskocili upomoc Japanci, Europa, Svicarci I Britanci (ako me sjecanje ne vara) americki je trezor (Pauelson) razmisljao o emisiji drzavnih obveznica kojima bi podupro FED.

Sad vi zamislite o kojim je ramjerima krize rijec kad je u pitanju bilanca americke centralne banke.

Pitanje je medjutim zasto su se svi oni napregnuli da spasu americki financijski sustav.

Naravno, svi ce odgovoriti da je to zato jer se boje lancane reakcije, sirenja panike I kaosa po cijelom svijetu.

Ja to gledam ovako: centralne su banke sirom svijeta zakljucile da je americki financijski sustav vrijednost koju ima smisla sacuvati. Tehnickim rjecnikom govoreci, americki je financijski sustav jedan asset, imovina, public good, javno dobro.

Propast americkog financijskog sustava bila bi gubitak, a odluka SEC-a da zabrani oklade I posljedicno sirenje histerije, o kojem sam nesto napisao u proslom postu, ide za tim da popravi taj mehanizam alokacije resursa.

Po mojem sudu imalo bi ga se popravljati jos I koliko, ali to I dalje ne umanjuje ocjenu da je rijec o jednom slozenom mehanizmu koji ima svoju - ako bas hocete –unutrasnju profinjenost I znacajnu kvalitetu. Time sam apsolvirao I tocku 2.

Najspornija je, naravno, tocka 1, I o njoj se najvise prica, ona je na naslovnicama svih medija. New York Tmes je izisao s temom o tome kako su Amerikaci vladinim preuzimanjem privatnih firmi I interveniranjem na slobodnom trzistu ugrozili vlastitu vjerodostojnost. Retorika slobodnog trzista pokazala se supljom.

U tome ima istine. Medjutim, mislim da je ugrozena samo ideoloska retorika.

S obzirom da negdje slutim u kojem bi se smjeru napad mogao razvijati, ovaj tekst pisem u obranu trzista. Pri tome zelim reci da ga ja ne zovem slobodnim trzistem nego kompetitivnim trzistem.
Sloboda je kudikamo slozeniji pojam nego sto ekonomija moze probaviti.

Kompetitivno trziste medjutim uvijek ima svoja pravila koja mogu biti stroga, koja su manje ili vise fer. Povezivanje trzista sa slobodom je izlazak u teritorij kojem se ne pripada.
Dakle, kad je rijec o americkim financijskim trzistima, mislimda su dosla u ovo situaciju jer je fer kompetitivna utakmica, ona koja rasporedjuje resurse na mjesta njihove efikasne upotrebe (a ne najefikasnije upotrebe) bila narusena postupcima I praksom koja ima malo veze sa osnovnom svrhom trzista. Rijec je o okladama.

Pitanje je, naravno, svakog drustva kako ce regulirati kocku. Postoje vrlo vjerodostojni argumenti protiv zabrane kocke. Svatko sa uostalom sam odlucuje hoce li se u tu igru upustiti I zabrana bi znacila da se one koji se na kocku odlucuju smatra nedoraslima.

Jednako tako svako drustvo ima pravo na svoje obicaje I odbijanje da u svoje redove primi one koji se tih obicaja ne pridrzavaju.

Da skratim apstraktnu raspravu. Ono sto se na Wall Streetu dogadjalo nije bilo ni slobodno ni kompetitivno trziste. Kad je vrag odnio salu, vlada vise nije imala izbora.

Dakle, promocija sirom svijeta nekih osobina financijskog trzista koje su se razvijale na Wall Streetu bilo je hipokrizija samo po sebi I prije kolapsa. Tako da je intervencija vlade tek jasan signal o cemu je bila rijec.

Veliki dio zemalja imao je financijska trzista kudikamo drukcije regulirana I - zasad se cini – bolje. U mnogima su hedge fondovi kao takvi zabranjeni.

Mislim da je ovo sto se dogodilo dobro da se skrene paznja s laznih dilemma trziste ili drzava, koje su dominirale proteklih desetljeca.

Tkodjer se ne bih usudio izvoditi zakljucke o tome da je Amerika na silaznoj putanji. Prije bih rekao da je drugi sustizu u razvoju svojih vlastitih struktura, a to mi se cini dobrim.

Na ovim sam stranicama na ovu temu gorko polemizirao posljednjih godinu dana na zalost upravo sa sljedbenicima ideologije slobodno trzista americkog tipa. Posljednje dogadjaje mogao bih iskoristiti za likovanje. To ne bi bilo korektno.

Naime, ako bih sad likovao da su dogadjaji potvdili moju tezu, to bi znacilo da sve ono razdoblje u kojem nije bilo kolapsa nisam bio u pravu I moja teza nije vrijedila.

Stvar je u tome da ja I nisam nista predvidjao. Ja sam samo tvrdio da su slobodna trzista I podjela privatno-javno ideoloska retorika. Tvrdio sam, kao sto i sad tvrdim da trziste nije samoodrzivi mehanizam koji apsolutno efikasno alocira resurse.

Za razliku od Friedmana ne mislim da je zadaca znanosti da predividi buduce dogadjaje, nego da vidi stvari kakve jesu.

Cak bih rekao da mi je drago da me dogadjaji iznenade, jer – ako sam I opisao onakvim kakvo jest – iznenadjenje potvrdjuje daje netko nesto novo smislio, potvrdjuje ljudsku kreativnost.

Iako dogadjaji u Americi nisu neko osobito iznenadjenje, svejedno su prilika da se ljudska kreativnost ponovo iskaze, ali I da nas razocara. Ne bih se usudio predvidjati sta ce se dalje dogadjati.

PS.
Zanimljivo je pratiti ankete o izbornim izgledima u Americi s obzirom na protekle dogadjaje. Nakon demokratske konvencije Obama je snazno vodio, potom je dosao rusko-gruzijski rat, Palin kao kandidatkinja za potpredsjednicu, republikanska konvencija I McCain je preuzeo vodstvo.
Kolaps na Wall Streetu opet je dao priliku Obami iako mi se cini da mediji o tome dogadjaju vise citiraju McCaina.

Komentari

Čini se da je Senat vrlo

Čini se da je Senat vrlo hladno dočekao najnoviji plan američke vlade za spašavanje financijskog tržišta

link

Senator Bunning iz Kentuckyja (inače republikanac) čak izjavljuje da je taj plan "financijski socijalizam i zato neamerički".

Tko je glasao

I Obama i McCain se slažu

I Obama i McCain se slažu da je plan loš i nedostatan, pogotovo što je u potpunosti orijentiran na spašavanje glavnih krivaca, a ne daje ništa "malim" ljudima koje kriza najviše pogadja.

Bez obzira kakav bio, plan spašavanja nije ništa drugo nego raspršivanje gubitaka.

The Observer

Tko je glasao

Ja sve čekam da se javi

Ja sve čekam da se javi bijesdrugi, vrstan HDZ-ov stručnjak za ekonomiju, da nam konačno objasni što se to desilo na burzi, s obzirom da nam je mjesecima ovdje tupio kako mi nemamo pojma o ekonomiji te da mi nismo za tržište, već neke komunističke petoljetke, dok oni slijede primjer amerike koja ima najliberalniju i jedinu ispravnu ekonomiju... eto toliko da je sad država skoro pa "nacionalizirala Wall street".

Tko je glasao

Ja sve čekam da se javi

Ja sve čekam da se javi bijesdrugi, vrstan HDZ-ov stručnjak za ekonomiju, da nam konačno objasni što se to desilo na burzi

Kaj se tu ima objašnjavati?

Kapital je još uvjek tu, no raspdjeljen je na par ljudi koji su iz osobne grabežljivosti uništili srednji sloj koji nemre ispunjavati svoje obaveze spram društva.

Tko je glasao

nije stvar u tome što se tu

nije stvar u tome što se tu ima objašnjavati, već tko mora objašnjavati.
bijes je mjesecima svima dijelio lekcije iz ekonomije, držao predavanja o tome kako bi mi svi htjeli živjeti na državnoj grbači, kao u komunizmu.
kad se traži malo za one koji nemaju onda je dizao dreku, a sad kad država i to kapitalistički slobodnotržišni SAD daje milijarde pohlepnim bogatunima, šuti.
I još nešto, zna li itko koliko je tih direktora i dioničara posrnulih banaka vratilo bonuse i dividende koje su unovčili na račin svojeg "rada"?

Tko je glasao

bijes je mjesecima svima

bijes je mjesecima svima dijelio lekcije iz ekonomije, držao predavanja o tome kako bi mi svi htjeli živjeti na državnoj grbači, kao u komunizmu.
kad se traži malo za one koji nemaju onda je dizao dreku, a sad kad država i to kapitalistički slobodnotržišni SAD daje milijarde pohlepnim bogatunima, šuti.

Bijesdrugi je potpuno u pravu što se tiče naših prilika, sada još više nego prije, kada se vidi šta se dešava i liberalnoj socijalističkoj zemlji sličnoj nama.

Kod nas je još potrebnije nastaviti što više toga državnog i zajedničkog dati našim višedesetljetno i novo provjerenim sposobnim snagama, koje su sposobne uzeti toga neograničeno a da im se ni malo ne optereti ni svijest ni želudac, ni da trepnu, jer:
- kao što se vidi, ne samo vodeći likovi (turboiskusni predsjednici države i Sabora, gastarbajter Sanader, ministrica Marina MD i Jure Radić, Bandić, elita SDP-a, čak poslu vični Čačić) nego i prvih nekoliko ešalona do njih te nekoliko ešalona tzv. struke i širokih naprednih snaga, naprosto nemaju pojma o elementarnim pitanjima poslovanja i zato maoistički kultruno-revolucionarno traže od stoke sitnog zuba da sve to osvijesti i rješi. Bijesdrugi je PR stručnjak i zna da je takvo stanje te da povrmenim javljanjima stoke sitnog zuba i velikih prosvjetitelja nacije Jamba i Keruma prijete nezgode spoznaje tih elementarnih činjenica;
- on kao stručnjak vjerojatno bolje od nas zna da ni mogući korektivi (prof. arheologije Mirjana Sanader, profesori i akademici, tehnomenadžeri i razno) ne mogu ništa nego samo dolijevati ulje na vatru, pa gasi moguće požare;
- u takvoj situaciji rijeke novca koje odlaze i rastu na razne dionice tu u smjeru istoka gdje financiramo ekspanziju naših snaga i širenja istoka na zapad kod nas, će porasti još i više i eskalirati;
- tako da, dok se beskrajne elitne i napredne snage ne udostoje baciti oko, najbolje je hodati na prstima i moliti boga u smislu "kišo, padni s visoka ...", da se to sve skupa još ne razbukta i dosegne svemirske dimenzije, dok minimalizam ne stisne do daske i novim naredbama obvezne snage ne promjeni naredbe o pijanki koje su izdali Tito i Kardelj.

P.S. Također bi bilo šta oko ekstra bonusa bila velika diskrimnacija u odnosu na dosljednu praksu čvrstih kriterija. Kada se mazne kao Komercijalna banka Zagreb sve točno po spisku u lipu i nitko ne vrati ni lipu to se stiša i zaboravi, sa čačka se samo po uhodanim točkama iznenađenja. Nema smisla ni spominjati da je netko dobio ekstra bonuse za ono što ne nije dobro obavi, to se radi mosovno, stoka srednjeg i malog zuba baš tako profititira, ono što ne valja se rješi lako kao tip top i još se dobije nešto ekstra a samo za budale i diletante je ono kako se proklamira i birokratski piše u zakonima.

Tko je glasao

zna li itko koliko je tih

zna li itko koliko je tih direktora i dioničara posrnulih banaka vratilo bonuse i dividende koje su unovčili na račin svojeg "rada"?

Znam ja - nije ni jedan!

The Observer

Tko je glasao

Nego, ukupno gledajuci u

Nego, ukupno gledajuci u cijeloj prici. Ko gubi, ko dobiva?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ono sto se na Wall Streetu

Ono sto se na Wall Streetu dogadjalo nije bilo ni slobodno ni kompetitivno trziste. Kad je vrag odnio salu, vlada vise nije imala izbora.

Jedan općeniti komentar na pitanje regulacije tržišta. Obično se pretpostavlja da tržište treba biti slobodno i sa što manje utjecaja sa strane, odnosno da vrijedi princip "there is no such thing as free lunch". No, recimo, istraživanja u ekonofizici i modeliranju financijskih sustava već godinama pokazuju da tzv. "no- free- lunch" uvjet ne vrijedi, odnosno da ne postoji savršeno efikasno tržište.

Rezultati ekonofizikalnih modela idu u prilog tzv. slaboj hipotezi efikasnog tržišta, što znači da tržište ne procesira efikasno sve informacije koje do njega dolaze. Trgovci ili ne znaju sve relevantne informacije, ili ih ne mogu razumjeti ili primijeniti, pa u u tom slučaju neinformiranosti ili djelomične informiranosti imitiraju druge trgovce, što onda dovodi do porasta kooperativnosti i pojave kolektivnog ponašanja; odnosno, u jednom trenutku svi počinju prodavati ili kupovati, što onda dovodi do kolapsa.

Pitanje je u kojoj mjeri tada treba pustiti da tržište djeluje samo po sebi, budući da hipoteza efikasnog tržišta pretpostavlja i potpuno odsustvo arbitraže, bilo čijeg posredovanja; no modeli pokazuju upravo suprotno: regulacija je nužna i potrebna, jer tržište jednostavno nije dovoljno "informacijski efikasno".

Tko je glasao

Gledajući današnje stanje

Gledajući današnje stanje na burzama čovjek se zapita da li je moguće predvidjeti razvoj situacije u narednom razdoblju. Mišljenja sam da je ova financijska injekcija samo uzaludno krpanje potpuno probušenog balona mada me ovo podsjeća na nas: možeš raditi sranja a država, tj. porezni obveznici će sve to lijepo namiriti.

Tko je glasao

Da, izgleda da je se islo

Da, izgleda da je se islo onim pravilom "Bolje sprijeciti, nego lijeciti". Iako je finalna brojka da je upumpano preko 400 milijardi dolara u globalno trziste kako bi se povecala likvidnost. No kako sada stvari stoje izgleda da se stvar popravlja, indeksi su u plusu (NASDAQ, S&P, DOW).

No bilo bi dobro objasniti sirem citateljstvu sto Short-selling iliti Shorting. Znaci stvar je vrlo jednostavna, prodajes ono sto nemas :). "Posudis" 100 dionica koje prodas po recimo 100$/share, cijena padne na 70$/share. Ponovno ih kupis (100 komada), vratis te dionice vlasniku (isto onoliko koliko si posudio), a ostatak novca zadrzis za sebe. Znaci u ovom slucaju to je 3000$ cistog casha. A kako su se burze ponasale zadnjih dana, izgleda da je u shortingu je bila dobra prilika za zaradu.

Na kraju, malo cu kopirati Mraka :)

Misao dana:
"America's economy is facing unprecedented challenges. We are responding with unprecedented actions". George Bush

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Dakle, promocija sirom

Dakle, promocija sirom svijeta nekih osobina financijskog trzista koje su se razvijale na Wall Streetu bilo je hipokrizija (naglasak nemesis) samo po sebi I prije kolapsa.

Rekla bih da si na tragu tezama koje je u tekstu za Guardian iznio Joseph Stiglitz:

We had become accustomed to the hypocrisy. The banks reject any suggestion they should face regulation, rebuff any move towards anti-trust measures - yet when trouble strikes, all of a sudden they demand state intervention: they must be bailed out; they are too big, too important to be allowed to fail.

Za mene kao sociologinju, a ekonomskog laika, ne postoji dilema slobodno ili regulirano tržište (ili kompetitivno kako ga Ti nazivaš), jer mi se nakon svega što se zadnjih dana događalo s američkim bankama smislenim čini jedino to da regulacija mora postojati i to upravo zato da bi se osigurala sloboda i/ili kompetitivnost, ali, bogami, i funkcioniranje operacija u financijskom, kao i u bilo kojem drugom društvenom pod-sustavu. Regulacija, kao što se, uostalom, vidi iz svega što navodiš u svom dnevniku, može biti isključivo samo-regulacija, odnosno, mora biti izvedena u operativnom kodu samog sustava (plaćanje/neplaćanje), inače on prestaje funkcionirati.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Nešto si zaboravila

Nešto si zaboravila boldati?Stvar je u tome da ja I nisam nista predvidjao. Ja sam samo tvrdio da su slobodna trzista I podjela privatno-javno ideoloska retorika. Tvrdio sam, kao sto i sad tvrdim da trziste nije samoodrzivi mehanizam koji apsolutno efikasno alocira resurse. Evo ja sam za tebe :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

@Delgado Ovo što si citirao

@Delgado

Ovo što si citirao je, iz sociološkog kuta gledanja, jednim dijelom točno (podjela privatno/javno jest ideološka), drugim dijelom trivijalno (ni jedan društveni pod-sustav ne "alocira resurse apsolutno efikasno"), a trećim dijelom neprecizno (funkcionalno diferencirani društveni pod-sustavi su autonomni i autoreferencijalni i kao takvi samo-održivi, no to ne znači da putem strukturalnih veza nisu iritirani odnosno da ne reagiraju na poticaje iz svoje okoline tj. drugih pod-sustava, ali uvijek i jedino u vlastitom operativnom kodu).

nemesis

nemesis

Tko je glasao

ispravak SEC je zabranio

ispravak

SEC je zabranio shortanje finacijskih kompanija. Za sve ostale kladionica je i dalje otvorena. A i izgleda da je shortanje finacijaša samo trenutno zabranjeno.

Baš zgodno da si se dotaknuo free marketa jer u ovome se vidi pravo lice free marketa.
njegovi zagovaratelji kažu da restrikcije previše koštaju a sada se pokazuje da nepostojanje restrikcija košta daleko daleko više.

Tko je glasao

Da, shorting je zabranjen

Da, shorting je zabranjen samo za financijske kompanije. Čini mi se da vrijedi do 2.10. u americi; do 16.1.2009. u UK. Još prije, u Kolovozu, SEC je privremeno zabranio naked short-selling (mini razlika od short-sellinga) na 19 financijskih kompanija, uključujući i Freddie i Fannie. Naravno to su sve arbitralne mjere države više sa političkim ciljevima nego kao riješenja. Kod nas bi se takvi potezi države sa ironijom zvali "vatrogasne mjere."
Evo kako WSJ danas u svom editorialu komentira ovaj potez.

One blunder is the SEC's short-selling ban, which will apply to 799 financial stocks. The "temporary" ban looks like a piece of political theater designed to appease CEOs -- such as John Mack at Morgan Stanley -- who don't want anyone betting their stock will fall. The first temptation of politicians in a crisis is to shoot the messenger, and short sellers are often messengers of bad news. But banning information in a market is always a mistake.

Tko je glasao

Lijepo si ti to sve objasnio

Lijepo si ti to sve objasnio - ali ja nekako taj liberalni kapitalizam i slobodno tržište anglo-saksonskoga tipa nikako ne mogu provariti - ne mogu se oteti dojmu da koristi od toga imaju samo veliki, a mali poput nas - mogu jedino popušiti :-(

Po nekoj logici u koju mene moji američki prijatelji uvjeravaju - a to je da oni političarima ne vjeruju i nikad im ne daju više od dva mandata za redom kako se ne bi mogli previše uljujkati - sad je red na demokratima

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

...ne mogu se oteti dojmu da

...ne mogu se oteti dojmu da koristi od toga imaju samo veliki, a mali poput nas - mogu jedino popušiti

Da, bilo bi interesantno da netko pokuša nabrojiti koje će kategorije ljudi u ovoj krizi profitirati ili proći neokrznut, a tko će nastradati.

The Observer

Tko je glasao

ah ... cijela kriza se dala

ah ... cijela kriza se dala izbjeći da je američka vlada podijelila 50 000 dolara običnim ljudima. Da se to dogodilo nebi došlo do propasti subprime hipoteka, svi bi mogli uredno vratiti dugove, banke nebi kolabirale i stvar donekle rješena kako kaže Kramer sa CNBC-a.

No američka vlada je ostavila ljude da popuše, da izgube svoje kuće a tek kada se počelo opasno ljuljati na wall street-u tek tada je počelo upumpavanje federalne love na račune velikih banaka, osiguranja i brokerskih kuća.

I ovaj put je mali čovjek popušio a da su se lovatori izvukli poreznim novcem, i uvijek će to tako biti.

Tko je glasao

I ovaj put je mali čovjek

I ovaj put je mali čovjek popušio a da su se lovatori izvukli poreznim novcem, i uvijek će to tako biti.

@teehee

Ovo mišljenje prevladava (bez obzira u kojoj zemlji se komentira krah američkih banaka) i vjerojatno je ispravno. Međutim, kako ističe Stiglitz, ono što je uništeno je povjerenje i bit će ga jako teško povratiti.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Na ovim sam stranicama na

Na ovim sam stranicama na ovu temu gorko polemizirao posljednjih godinu dana na zalost upravo sa sljedbenicima ideologije slobodno trzista americkog tipa. Posljednje dogadjaje mogao bih iskoristiti za likovanje. To ne bi bilo korektno. veliki imaju svoja pravila, a mali svoja. Mislim da je za male generalno gledano u datim trenucima dobro otvoriti se i ponasati liberalno, ali ne mora ni to biti sveto pismo. Mislim da smo mi to solidno pogodili, jedino sto zamjeram na sporosti i slaboj dinamici.

Tko je glasao

Ufff, hvala Bogu, ti si tu,

Ufff, hvala Bogu, ti si tu, znači nisi pao u akciji.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci