Tagovi

Bravo Todoriću!

Dakle, dogodilo se. Todorić je uspio kupiti Mercator.

Zašto - bravo?

Mislim da mnogi uopće nisu svjesni važnosti ovog koraka. Pogledajmo malo po redu.

Konzum i Velpro kao trgovinski lanci i opskrbljivači u RH dosegli su (već davno) svoj maksimum. Hrvatsko tržište je toliko koliko jest, uz vrlo negativne pokazatelje - prodaja na malo je u svibnju (u usporedbi sa svibnjem 2012.) pala 5%, i ne pokazuje znakove poboljšanja. Granice rasta su davno dosegnute, dućani su na svakom koraku - i to je to. Napretka tu nema, dapače, dešava se pad uzrokovan smanjenjem kupovne moći.

Dapače, ulaskom u EU dogodit će se trgovini nešto vrlo grubo - snažan pritisak strane konkurencije. U naselju gdje živim ima više Konzumovih dućana i jedan ogroman MaxiKonzum. Od prije par mjeseci, točno preko puta ulaza u MaxiKonzum gradi se ogromna građevina. O čemu je riječ? Kaufland gradi ogromnu robnu kuću. I tako svugdje. Agrokor, kao vlasnik Konzuma zna da u trgovini više nema mjesta i da se nekako mora othrvati.

Agrokor je već u više navrata, kao vlasnik velikog broja proizvodnih tvrtki, pokušavao ući na strana tržišta, pogotovo Srbiju. Mnoge bi začudilo kada bi u svom Konzumu vidjeli recimo srpske sokove Next ili tako neki proizvod, ne znajući da je riječ o čestim dogovorima tipa "OK, Jamnica može u srpski lanac trgovina taj i taj.... ali zauzvrat mora ista vrijednost robe ući u Konzum". Takvi "prodori" nisu loši, ali su maleni, vezani su uz obrtaj tuđe robe nad čim nemate kontrolu (kako nagovoriti hrvatske kupce da kupe "srpski sok" i time povećaju količinu robe koja će ući u srpske dućane?) i traže skupo reklamiranje u zemlji gdje se pokušavate probiti.

I što se sada dogodilo. Pogledajmo gdje Mercator ima prodavaonice - u dvije najzanimljivije države - Sloveniji i Srbiji:
http://www.mercator.si/si/prodajna-mesta/zemljevid.html
http://www.mercator.rs/sr/prodajna-mesta/zemljevid.html

Sada zamislimo što znači ovoliko broj prodajnih mjesta nekome tko posjeduje (tamo gdje ima iznad 50% vlasništva) - Agrolagunu, Belje, Jamnicu, Ledo, PIK Vinkovci, PIK Vrbovec, Solanu Pag, Vupik, Zvijezdu (nabrajam samo poznatije hrvatske tvrtke). Što za te proizvodne hrvatske tvrtke znači da će sada moći pristupiti tržištima nekoliko susjednih zemalja BEZ troškova reklamiranja, lobiranja, ičega - da će moći u tisuće prodavaonica jednostavno poslagati svoju robu i to je to. Ta situacija jednostavno nema cijene, ovaj potez bi trebao biti slavljen kao ogromna pobjeda - ako ste do sada bili proizvođač i surađivali s Agrokorom - u jednom danu vam je tržište skoro upeterostručeno!

Nemojmo zaboraviti da je Todorić na neki način veliki hrvatski nacionalist - gdje se može naći toliko domaćih proizvoda kao u Konzumu? Stoga ovaj potez Slovenci s pravom nazivaju "izdaja slovenskih nacionalnih interesa". Nakon ove kupnje, kada ćete više vidjeti jedno Laško pivo tek tako na policama u Hrvatskoj, bez da moraju ulagati gomilu novaca u reklamu i podilaziti trgovcima ekstra rabatima? Ova kupnja može značiti jako velik pozitivni pomak cjelokupnoj hrvatskoj proizvodnji, sada treba napuniti sve te police (Slovenija, Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Bugarska, Kosovo...) proizvodima. Našim proizvodima.

Komentari

Sad je sve spremno za transakciju desetljeća

Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila koncentraciju Agrokora i slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/sad-je-sve-spremno-za-transakciju-desetl...

Tko je glasao

komentar na indexu

Opet kmečanje na kvadrat. Nitko stoku sitnog zuba ne tjera da kupuje u Konzumu i da skuplja glupe bodove. Svi kenjaju, a guze bi dali za onu knjižicu s popustima. :))

Tko je glasao

Ne samo da se ne zna je li sto dobro ili ne, vec se ono sto ...

... je po svemu sudeci dobro uzima za zlo.
Necu sad umisljati da ce se umjesto uobicajenog nabijanja na nos tko je stovirio 200 bogatih obitelji se sad odjednom stvoriti kontra jagma oko toga tko se samo prvi sjetio te ideje.

Ukratko, "pamet" kojom smo hranjeni zadnjih 20tak godina tesko izlazi na kraj sa ovakvom vijesti i zato je ako nista barem lijepo vidjeti na jednom mjestu i taksativno svo to prenemaganje spram Todorica.
Steta sto nam je umro Ante Čičin Šain i nije doživio makar ovaj mjesec.

PS http://www.mate.hr/ProductDetails/21/lang/Croatian/HRVATSKA-NA-RASKRIZJU...
+ uvijek korisno podsjecanje: http://www.banka.hr/hrvatska/prosvjedi-populizam-i-demokracija-poruke-an...

Tko je glasao

oteto-prokleto

Kitz

Tko je glasao

Još jednom dao sam ti ranije

Još jednom dao sam ti ranije informaciju Todorić ne kupuje Merkator već EBRD , a iza njega jaki igrači...

ŠTa kako će se dalje desiti vrijeme će pokazati , neću puno pametovati. Za početak malo edukacije o Agrokoru :

http://jyskebank.com/wps/wcm/connect/1c09f403-47be-4a2c-ab38-42145ec098a...

Što se tiče povećanja tržišta to je opće narodna glupost (prvo smo pričali kako u EU ćemo sada svugdje moći prodavati sada priča moramo imati svoje trgovine...:)) , dobra roba uz kvalitetnu reklamu i marketing (što kod nas je gotovo nemoguće naći - o ovome ću napisati dnevnik...) naći će trgovine diljem svijeta. Ameri svoju robu prodaju većinom na osnovu reklame i to po povećoj cijeni ... , a npr. Coca Cola nema nijedne hrvatske trgovine svoje , a prodaje se ohoho...

Justice for all !

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

@zaphod

Vjerovao sam da si ti među onima koji razumiju sindrom hrvatske ekonomske pseudoelite: PREINVESTIRANJE!!
Agrokor je div na staklenim nogama, prezadužena firma... I tko mu je dao krediite?? Upravo oni nesposobno bankari koji ne zanju reći NE, i koji onda kada firme-divovi bankrotiraju svale sve na . građane-štediše... Ne može u truloj hrvatskoj ekonomiji, biti uspješni regionalni igrač... Jedino na temelju bezdušne eksploatacije radnika Agrokora i uz pomoć hrvatske države, tj. izvlačenjem love iz proračuna, neplaćanjem poreza i/li drugim smicalicama!
Uostalom, živi bili i vidjeli koliko dugo će još Agrokor I Ivica Todorić glumiti jaku firmu!!?? Oprosti, na izgled, Todorić mi izgleda kao neki smotani meneđer, s kojim osobno nijedan posao ne bih napravio dok ne pokaže vlastitu lovu! Ovo malo što javno nastupa tako je blijedo pokazuje da mu nije za vjerovati!
Običan predstavnik hrvatske pseudoelite, upristojeni Kerum!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

slavica

prava istina

Tko je glasao

Agrokor

Ljubo, niti jedno od ovih pitanja niste postavili kada je bilo riječi o golfu na Srđu!?
Vama je jedino bitna vjeroispovjest investitora.

Vjerovao sam da si ti među onima koji razumiju sindrom hrvatske ekonomske pseudoelite: PREINVESTIRANJE!!

Agrokor uzime takozvane klupske kredite:

http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/ledo-pik-vinkovci-j...

U kojima su tvrtke kćeri jamci vlasniku, Agrokoru, jamci za kredit.

Agrokor sigurno nije preinvestiran, tj odnos prometa i zaduženosti mu je dosta povoljan. Također preinvestiranje sigurno nije problem u Hrvatskoj, veći je problem malo investiranje. Također odnos prihoda i zaduženosti je dosta povoljan ( da nije tako ne bi niti mogao kupiti Mercator)

Agrokor je div na staklenim nogama, prezadužena firma...

Nije to baš tako, no Vi se ionako baš ne zamarate previše činjenicama.

I tko mu je dao krediite??

2012. godine listopad:
"ugovor o klupskom kreditu koji su pripremile banke BNP Paribas, JP Morgan Limited i Zagrebačka banka kao izabrani glavni organizatori s UniCredit Bank, London Branch, koja djeluje kao agent,"

2012 ožujak
"U novom klupskom kreditu sudjelovale su BNP Paribas, J.P. Morgan Limited i Zagrebačka banka d.d., Unicredit Bank Austria AG."

Agrokor je div na staklenim nogama, prezadužena firma... I tko mu je dao krediite?? Upravo oni nesposobno bankari koji ne zanju reći NE, i koji onda kada firme-divovi bankrotiraju svale sve na . građane-štediše...

Budući da se većinom radi o stranim bankama, sigurno se ne radi o hrvatskim građanima-štedišama, one su uostalom te koje će snositi rizik eventualnih loših poteza.

->Pointer

Tko je glasao

...

Ispravak - koliko ja znam grupacija Agrokor nije dužna poreza niti lipe (lako provjerljivo na internetu).

Također, rasprava o tome kako tko izgleda, koji osjećaj pobuđuje i slično... mislim, ne bih o tome. Ja o njemu imam svoje mišljenje, ali jednako tako znam kako je izgledala Jamnica neposredno nakon rata, znam kako su izgledali neki PIK-ovi koje je preuzeo - i znam koje su to firmetine sada. Te tvrtke nitko neće ukrasti i odnijeti negdje, a to je jedino bitno.

Tko je glasao

@zaphod Monopoli - što je to???

To smo islili i 1991., 1992. itd. kada je provođena privatizacija silnog društvenog bogatstva! I gdje su nekadašnje jake firme u Hrvatskoj??? Pojela ih maca??
Osim toga, nikakav Mercator nije preuzet do kraja, dug je put do toga da Agrokor postane 100 postotni vlasnim M'ercatora!
Ono što posebno brine je stvaranje takve mega firme, jer ona guši tržišno natjecanje i imat će, ako sve uspije, MONOPOL na cijene hrane, a to nije dobro za kupce! Zato, Agrokor trebaju zaustavljati tijela koja vode brigu o tržišnom natjecanju državica nastalih na području ex-Jugoslavije!
Nije dužan ni lipe poreza!!???
Pa Agrokor je imao svog čovjeka na čelu HRB (Rohatinski) kako ne bi mogao kupiti nešto poreznika??? Cijela monetrana politika RH išla je u korist Agrokora!!
Jamnica bolja nego prije?? Neki PIK bolje nego prije??? Broji se to kakva nam je poljoprivreda u odnosu na 1990. godinu?? Kao i cijela ekonomija!
Samo u Hrvatskoj je moguć TODORIĆLAND, užas, spopada me užas od te mega firme, koja će kada tad pokazati svu bijedu hrvatskog gospodarstva!
Zaphod, preporučujem ti literaturu o monopolima u ekonomiji - pojma nemaš o tome!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...

Izjava da je netko porezni dužnik, a nije, može biti predmet sudskog spora. Da sam ja netko u Agrokoru tužio bih te za ovo da bi se sve prašilo :)

Monopol? Nemaš pojma. Konzum drži između 25-30% trgovine na malo, 10 najvećih drži 78% trgovine na malo (izvor: http://www.aztn.hr/uploads/documents/istrazivanje_trzista/maloprodaja_20...)

Za konkurenciju ne brini, meni samo oko moje zgrade niču nova dva shoping centra - Kaufland i jedan turski.

Što ti znači "bolji nego prije"? Pogon Jamnice je bio sravnjen do temelja. Dakle - možemo reći da je riječ o potpuno novoj tvornici. Ovaj dnevnik ne priča gdje su nestale firme 1991., nego o tome da je Agrokor kupio većinski udio u Mercatoru.

Tko je glasao

Izjava da je netko porezni

Izjava da je netko porezni dužnik, a nije, može biti predmet sudskog spora. Da sam ja netko u Agrokoru tužio bih te za ovo da bi se sve prašilo :)

http://www.poslovnipuls.com/2012/03/07/hdz-vlada-oprastanje-duga/

Citiram :

dok je Belju oprošeten dug od 224 milijuna kuna. Ukupno oko pola milijarde kuna otpisali su tvrtkama koje su danas dio koncerna Agrokor Ivice Todorića.

NE znam da li ne znaš ili ne ŽELIŠ ZNATI... Normalno da ga nema među dužnicima kada mu je dug otpisan. Pitam se ja zašto to drugima nitko ne napravi... OVo ti nije bilo ni prvi ni zadnji puta. U biti samo na ovom primjeru TODORIĆ je itekako imao najveći dug... Kaži mu da prvo tuži mene dobro bi sjela mi sjela lova da podjelim sirotinjji u HRvatskoj koje je sve više.

A da siše itekako državu o da...

http://www.poslovnipuls.com/2012/02/22/agrokor-todoric-poticaji-2/

SVe me je podsjetilo na razdor između nove Vlade i Todorića gdje su SDP Građanska akcija danima skakala po Todoriću , da bi se odjednom sve dogovorili i "nevladine" udruge u prosvjedima protiv Todorića jednostavno nestale. Malo je podmazan vrh Građanske akcije i to je to :)

Justice for all !

Tko je glasao

GA

Građanska akcija je rekla da će za vrijeme izbora biti angažirana na "Bandiću, gotov si!" Sad se malo odmaraju.

A zašto ti misliš da sam ja (ili ostali) nepismeni. Da, sve je to istina što si napisao. I je li Agrokor porezni dužnik? Nije. A to sam i rekao.

Tko je glasao

Da, sve je to istina što si

Da, sve je to istina što si napisao. I je li Agrokor porezni dužnik? Nije. A to sam i rekao.

Pa onda bi svi oni porezni dužnici ne bi trebali biti dužnici :) I njima sve optišimo dugove ko Todoriću pa će isti dan postati pošteni ko Todorić i uredne platiše :) Iznenadiš me svaki puta. Nekada se pitam da li to namjerno ili slučajno...

O Građanskoj akciji bolje da dalje ne pišem...:)

Justice for all !

Tko je glasao

Da, sve je to istina što si

Da, sve je to istina što si napisao. I je li Agrokor porezni dužnik? Nije. A to sam i rekao.

Pa onda bi svi oni porezni dužnici ne bi trebali biti dužnici :) I njima sve optišimo dugove ko Todoriću pa će isti dan postati pošteni ko Todorić i uredne platiše :) Iznenadiš me svaki puta. Nekada se pitam da li to namjerno ili slučajno...

Ravan si politici Zapada tako oni lažu , sve je to istina da nije bilo oružja za masovno uništenje , ali u to vrijeme mi nismo to znali pa smo pokrenuli napad na IRak. Takve izjave danas čak prevladavaju u bolesnim umovima zapadnih hijena , nadam se da se ne ravnaš prema njima.

Justice for all !

Tko je glasao

@zaphod

Ne razlikuješ potpisivanje ugovora o kupnji većinskog udjela u Mercatoru, od preuzimanja cijele firme!
A jake li matematike: 25-30 posto, s jedne strane, i i 78 % s druge strane?? I osim toga, otkuda ti ideja da držati zamalo 30% od svih trgovina na malo nije - JAKI MONOPOL! Pa to je skoro trećina svih trgovina!??
I ključno pitanje: kako u ekonomiji koja je godinama u agoniji, koja najsporije izlazi iz krize (ili uopće ne izlazi) može postojati firma i pojedinac kojem se moće reći BRAVO????????????
Diviš se,kao mali Ivica, tajkunu koji je nastavio tamo gdje mu je nepošteni otac i nacionalist, stao!??? Tajkunu Ivici Todoriću koji kupuje medije, ili ih drži u šahu reklamama, i koji egzistira - postiže "uspjehe" - ponajviše zahvaljujući potpori svih mogućih hrvatskih vlada i HRB-a i besprimjernoj eksploataciji zaposlenika!
Osim toga, uskoro će se naći na evropskom tržištu, pa da vidimo kako će se nositi s ozbiljnom, međunarodnom konkurencijom!??? Ili će se seliti na istok - Srbiju, i BiH,- i živjeti i dalje od - jeftine radne snage, kao i većina od 200 Tuđmanovih i Pusićkinih obitelji!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ajmo po redu

1. Agrokor je potpisao ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Mercatora. To se obično zove "postao je većinski vlasnik", ne znam kako ti to nazivaš.

2. Konzum drži 25-30% udjela u maloprodaji, a deset najvećih (među kojima je i Konzum) drži 78% udjela u maloprodaji. Nauči zbrajati i osnovne pojmove prije negoli kreneš s vrijeđanjem.

3. Nauči što znači riječ "monopol". "Jak monopol" kao pojam ne postoji.

Ako te nešto muči o liku i djelu Ivice Todorića, izvoli, napiši dnevnik - ovaj dnevnik se time na bavi.

Tko je glasao

@zaphod Hrvatski multimilijunaši???

Ajmo od najvažnijih pitanja:
1. Da li je potpisivanje ugovora zaslužilo BRAVO TODORIĆU! Da li razumiješ da se o svemu trebaju još izjasniti nadležna tijela koja se bave tržišnim natjecanjem??
2. Naravno da postoji JAK MONOPOL - to je kada netko drži 1/3 trgovina na malo u jednoj trgovinskkoj branši, a to je pretežno trgovina hranom! Postoji i DUOPOL, postoje stupnjevani monopoli, od apsolutnog (recimo nekada apsolutni monopol države ili firme na koju je dražava prenijela taj monopol) na trgovinu soli, do relativnih...
3. U liku Ivice Todorića, kao i u likovima 260 hrvatskih multimilijunaša, muči me sve - od prvog milijuna, do sprege s bankama, mafijom, državnim aparatom, političkim strankama-vrhuškama, medijima, do mita i korupcije koje velika većina od 260 multimilijunaša Hrvatske, koristi... Nemam te što vrijeđati, osjeća se da da ti je socijalna empatija ispod nule... Mislim pri tome na bezdušnu eksploataciju koju provodi Agrokor, nad zapolenicima, i koju ne spominješ ni usput!
Jesam za bogaćenje, ali ne na kradljiv, lažljiv, i krajnje nepošten način! A ti izvoli u Kulmerove dvore, čestitaj Todoriću, (ako te puste gorile do vrata?), koji je, navodno, iz jednog narodnjačkog kluba pozvao Miroslava Ilića da mu pjeva na uho, kao bi proslavio kupovinu Mercatora...
Ajd da je pozvao Severinu, hm, hm...??!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...

1. Koje veze imaju nadležna tijela s potpisivanjem ugovora?

2. Ne postoji "jak monopol", postoji monopol, duopol, oligopol... i postoji "visok tržišni udio"... 25-30% je visok tržišni udio.

3. Tvoj problem.

Imaš saznanja o kradljivom, lažljivom i nepoštenom bogaćenju? Izvoli, pokaži svoju socijalnu empatiju - digni prijavu u DORHu. A do tada me poštedi licemjernog populizma.

Tko je glasao

Naplata poreza?

Zaphod,

bilo bi jako dobro ako je Tvoja tvrdnja da Agrokor ne duguje porez točna.

Mislim da bi to sve novine donijele kao važnu vijest dostojnu naslovnica.

Možda se grof Todorich uopće ne nalazi na listama poreznih dužnika,
kako je poslovao sa bivšom vladom,
vjerujem da posluje i sa sadašnjom.

Sigurna sam da bi Linić svojim krasnim glasom vrlo rado obavijestio
svekoliko pučanstvo o tome uspjehu.

To nikako ne bi moglo proći nezapaženo.

Vjerujem da je istina da su poreznici okrutni prema građanima, poduzetnicima i malim firmama koje su dužne porez,
ali takve jake snage kao svojedobno HTV i mnogi drugi jači igrači
prolaze nekažnjeno i ne snose odgovornost
čak niti za izdavanje nekakvih bonova,
koji svakako nisu sredstvo plaćanja u RH.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Najveći platiša (logički ipak

Najveći platiša (logički ipak je to najveća firma u Hrvatskoj...) i najveći neplatiša (logički i dokazano ti iznad njegovo preuzimanje tvrtki je išlo uz otpis dugova prema državi ,a i kasnije se stalno interveniralo...) tj. ako ćeš jednostavno čovjek kojem je otpisano dugova toliko da se moglo bez problema isfinancirati brza niskopodna pruga Zagreb - Rijeka Sa cijelom infrastrukturom plus najmanje modernizacija luke Rijeka koja je sada u stranim rukama...

Justice for all !

Tko je glasao

zijev

I koje to veze ima s temom dnevnika?

Tko je glasao

Isprika,

Ovo mi je zaista promaklo,
ovaj portal ne čitam redovno.

No na drugima, koje čitam,
nisam našla ovu vijest.

Oprosti mi na mojoj neinformiranosti,
no sve ostalo što sam o grofu napisala i dalje mislim.
Hvala.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

sve na naslovnice, ovisno o

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

Tko je glasao

to sto si sad napisa naprosto

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

npr.

Tko je glasao

dobro.. necu ti vise kvariti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nacionalno ufanje bez pokrića

Pa ne mislite kolega da je to maslo Todorića. Todorić je folklorni predstavnik korporativnog EU kapitala poradi slikanja, a u svezi onih 7 mlrd prihoda na godinu. Todorić je prodani pasji sin kojemu Hrvatski radnik ništa ne znači a o državi da i ne govorim. O njegovoj ekonomiji ne bi, preljigavo je...

Tko je glasao

Moje ime je CikaVelja a sve oko mene je crno-bijeli svijet....

Ima dosta pogrešnih ili nedorečenih premisa u ovom tekstu. Prije svega, ovo što si rekao jest bitno u smislu razvoja koncerna Agrokor i pripadajućih tvrtki no to nije nužno pozitivno po ostatak Hrvatske, čak ni po zaposlene u tom koncernu a pogotovo ne za dobavljače.

Prije svega, ono što spominješ negdje dolje sa proizvođačima i repromaterijalom. Ako trgujemo i dam ti ponudu osnovna pretpostavka je da ću za to dobiti novac a ne druge proizvode. Čak i ako mi je to bio repromaterijal, da bi proizveo ono što sam ti isporučio to sam već trebao proizvesti i na neki način zadužiti se za taj repromaterijal. Uvjetovanje plaćanja u robi je nešto što bilo kog proizvođača koji nije dovoljno velik (a ogromna većina nisu) postavlja u ovisnički položaj i praktički osigurava da će taj trgovac moći preuzeti bilo kakav uspješan posao (odnosno glavninu profita) bez izlaganja ikakvom riziku. To ima za direktnu posljedicu uništavanje investicija u proizvodnju. Konkretan primjer, ako imaš ugovor o isporuci ili narudžbu s odgodom plaćanja s bilo kojim renomiranim trgovačkim lancem na temelju tog papira ti možeš u bilo kojoj banci trenutno dobiti preko 90% vrijednosti. Konzum, a ni Mercator, jednostavno nitko ni ne razmatra jer je naplata rizik. Ovo što Agrokor izvodi sa Odjelom prodaje dobavljačima i bonovima i svim tim je ono što je zabranjeno u bilo kojem uređenom tržištu i opisano u stihu "I've sold my soul to the company store"...

Tu je sad i drugi dio priče - kojim je to novcem kupljen Mercator. Otkud ta investicija? Agrokor i sve njegove tvrtke su prezadužene i jedan od glavnih vaninstitucionalnih generatora nelikvidnosti u RH. Mercator je također prezadužen kao i glavni dioničari (prije svega Pivovarna Laško koja je svoje udjele u Mercatoru stekla nenaplaćenim potraživanjima i pod političkim utjecajem) i to svi uglavnom kod istih vjerovnika. Ovaj potez nije nikakva kupovina, preuzimanje a ponajmanje investicija. Ovo je jasan i neposredan primjer konsolidacije rizika. Jednako kao što je prije nekoliko godina Mercator "kupio" Getro, samo što se tada svima fućkalo za neke Janjevce pod istragom.

Poslovno gledano, ovo je "last ditch defence" - u Sloveniji su potrošači već pokazali da nacionalizam baš i ne nalazi put kroz novčanik. Poljski pekmez i čokolada su u Lidlu i do 50% jeftiniji od Podravkinog ili Kraševog proizvoda u Konzumu. A recimo Aldi još nije no ušao tu. I ne moramo posebno sada pričati o top kvaliteti, govorimo o usporedivim proizvoda (X+/- 10% voća ili kakao baze, Y+/- 10% šećera) koji su u kategoriji mass consumption, kad uđemo u prime market konkurencija je još jača. Pogledamo li Dionu/Gavrilović, situacija postaje još očitija. Tim više što prodajna mjesta ne znače ništa što se tiče CEFTA carine jer ona direktno diže cijenu proizvoda, a Todorić već ima foothold u Srbiji, i kroz takeover proizvođača i kroz maloprodajnu avanturu zvanu Maxi (ono sa Next sokovima je deal kao i sa Eurokremom i Jaffa keksima). Tako da ovo ne možemo tumačiti kao pokušaj bilo kakve akvizicije tržišta i širenja prodajne baze za ove ili one proizvode (to je samo PR spin, i to prilično loš jer će biti trivijalno usporediti brojke u svibnju iduće godine kad budu poznati poslovni rezultati). Ovo je pokušaj zadržavanja trenutne, vrlo umjetne i štetne (mogli bi upotrijebiti i termin "parazitske") pozicije na tržištu neposredno pred njegovo otvaranje pod utjecajem "više sile". Možemo očekivati čak i neke neuobičajene poteze u narednih par mjeseci s istim ciljem, jer je situacija prema svim javnim pokazateljima kritična. Onog trenutka kad ih čujemo govoriti o "radnim mjestima" koja oni kao "osiguravaju" tada sa sigurnošću možemo tvrditi kako je raspad te konstrukcije neminovan i da im ova prelijevanja iz šupljeg u prazno nisu dala željeni učinak.

Nažalost, jeftina retorika tu pali pa će vjerojatno umjesto šake "poduzetnika" posljedice zahvatiti veći broj ljudi, no i to nije prevelika tragedija. Ljudi su i kupovali i prodavali, a bome i proizvodili i kruh i mlijeko, i pekmez i čokoladu i prije Todorića, Agrokora i sličnih, radit će to i nakon njih.

Tko je glasao

da nadodam

@Cika Velja
Mala tvrtka koja je imala zadarsku Sojaru i Agropreradu Ivanić Grad . Veliko kupovanje počinje 1993. Jamnica, tvornica ulja Zvijezda, DIP Turopolje a kasnije se nastavlja.
Ratno stanje kada stranci nisu željeli ulagati u Hrvatsku Agrokor koristi.
Sjetite se javnog duga kojim građani nisu mogli raspolagati. Za staru deviznu štednju plaćalo se 50 do 70 % vrijednosti, Kod kupnje dionica Hrvatski fond za privatizaciju (HFP)
priznavao je puni iznos. Pogodovanje mnogim tajkunima koji su to iskoristili. Među njima i Agrokor.
Povezanost s obitelji Tuđman, (otac Todorić) a kasnije to obilato koristi Ivica, i nastavlja "plodnu" suradnju sa svim opstalim vlastima do danas. Tu su i Pavićevi mediji koji rade za lovu. Ma bolje da prestanem.
No mora se odati priznanje na maštovitosti i elanu Agrokora. Ne zaboraviti izvore voda. Jamnica, Kiseljak, Jana i ostale. (služe kao osigurač).
Kako će sve završiti nakon 1. Srpnja ne znam.
Znam samo to da vrana vrani ne kopa oči.
Treba obratiti pažnju na povezanost naših koji će ići u EU i njihovu ne samo stranačku već i osobnu proipadnost velikim tajkunima.

Tko je glasao

...

Velik ti je komentar pa mogu odgovarati samo djelomično. Da sam ja mali proizvođač ičega (i jesam) i da normalno radim sa svojim malim trižnim nišama i da mi Konzum dođe i uzme dio neprodane robe, proda ju i za nju mi ponudi otvoreni račun (tu slijedi popis dobavljača) - prihvatio bih to objeručke. Kao što su prihvatili svi koji su takav ugovor POTPISALI. Oprosti, ali pričamo o ajmo reći - razumnim poslovnim ljudima. Ako je netko svjesno potpisao takav ugovor, valjda ga je potpisao zbog obostrane zarade. Meni je nefer sumnjati u nečiju inteligenciju.

Ako si kliknuo na link u dnevniku s brojem prodavaonica Mercatora u Sloveniji... mislim da je nefer reći da ovo nije akvizicija tržišta. No, kao što kažeš - vidjet ćemo za godinu dana i usporediti.

p.s. Što se tiče nacionalizma i novčanika, nekidan sam probao (na nagovor radnika u Konzumu "mi ovo stalno jedemo za gablec") srpski "grah sa suhim mesom" (400 gr, isto kao Podravkina konzerva grah s kobasicom) - samo košta 12 kn - i priznajem da nikada nisam pojeo bolje gotovo jelo u životu.

Tko je glasao

Kad ja navijam za repku bar

Kad ja navijam za repku bar se nekako mogu naći u ulozi bivanja na stadionu i čapavanja štogod energije iako nemam nikakve osobne koristi od eventualne repkine pobjede. I škićin na tribinama iako sam svjestan toga.

1. Todorić je prva, osnovna i najvažnija violina uništenja hrvatske proitvodnje.
2. Laško pivo je jednako hrvatsko poput Ožujskog i Karlovačkog.
3. Velebitsko pivo je okusom najbolje, i hrvatsko je, i iz kraja je kojeg jako volim, ali nikakve, doslovno nikakve koristi nitko od nas nema što taj lik proizvodi Velebitsko umjesto Tuborga. Dapače, da je taj lik tu energiju preusmjerio u Becks već bi bilo puno jasnijih ekonomskih pomaka.
4. Todorić je prva, osnovna i najvažnija violina uništenja hrvatske proitvodnje.

Zvučiš poput dvajsčetrisatnog novinara koji opisuje boju gačica koju je ta i ta Čkapi pokazala izlazeži iz auta.

Tko je glasao

Bameled koliko krive

Bameled koliko krive čićarije...

Tko je glasao

čitanje između redova

Dolazi pacijent psihijatru, ovaj mu pokaže mrlju1 i pita što vidi?
- Golu ženu!
Pokazuje mu mrlju2?
- Opet gola žena!
Psihijatar govori pacijentu kako mu se čini da je opsjednut golim ženama - a pacijent će:
- Ja? Pa vi mi ih stalno pokazujete!

Dakle, ovo nije članak:
- o mom divljenju Todoriću
- o podržavanju nezakonitih postupaka u privatizaciji
- o tome zašto smo ispali s Eurosonga
- o tome postoji li hrvatska proizvodnja

Ovo je članak o tome kako je za hrvatsku proizvodnju kupnja Mercatora od strane Agrokora izuzetno dobra vijest.

p.s. Eto, Velebitsko pivo će se sada moći kupiti u svim zemljama gdje je Mercator imao dućane, pa će vlasnik zaposliti još cca 100tinjak ljudi... i?

Tko je glasao

Primjer iz PS

Kako sam se gore raspisao i to "po teoriji", ukrast ću ti konkretan primjer.

Tip proizvodi Velebisko pivo i sad da bi mogao isporučiti dovoljno da mu to Agrokor prospe po regiji, zaposli X ljudi.

Pivo krene, i Agrokor mu počne naplaćivati mjesto na polici, "reklamu" u katalogu i uvjetovati daljnje narudžbe isplatom u konzumovim bonovima, face value. Tip umjesto 60% VPC najednom ima 30 ili 40 i od toga pola u bonovima kojima ne može platiti doprinose pa će ti novi radnici dobiti njih umjesto plaće što znači da ih mogu potrošiti samo tamo. I bez posla će ostati oni koji ne rade u Konzumu jer će ostati bez tih mušterija a Agrokor će si zadržati još 40%+ od te vrijednosti bonova. I pazi ovo je primjer ako pivo uspije.

Ako pivo ne prođe dobro, Agrokor će mu ga vratiti a prodano neće platiti bar godinu, godinu i pol dana. To znači da će ovi novozaposleni dobiti otkaze bez plaće, a možda i svi ostali. A trgovac nema nikakav gubitak.

To je sve naravno hipotetski scenarij, no odgovara poslovnom modelu neplaćanja i "prodaje dobavljačima". Kako će biti u praksi očito ćemo imati prilike vidjeti.

Tko je glasao

ajmo se ne gledati u oči i ne lagati

Dakle - nitko NE MORA raditi s Agrokorom, kao prvo. To je slobodan izbor svakog poduzetnika.

Drugo - Ugovor dobiješ na potpis (malo je veći, ja nešto sitno radim s Tiskom, ugovor ima preko 40 stranica). Ako ti se neka klauzula ne sviđa - pregovaraš. Ja sam molio da jednu promijene - promijenili su. Jedini kupac koji mi plaća na vrijeme (u novcu) je trenutno - Tisak d.d.

Nikada nisam čuo da se nešto "plaćalo bonovima", već je Konzum često nudio deal za tvrtke - tipa "Vi morate isplatiti božićnicu radnicima, dajte nama 450 kn keša, mi ćemo vam dati 500 kn bonova". Nikada nisam čuo da je dobavljaču plaćeno bonovima.

Tko je glasao

Ok, ako ti je poslovni plan očistiti skladište

Ako imaš višak vlastite robe koji ti stoji na skladištu, trampa je prihvatljiva opcija - možda dobiješ nešto što ti treba, možda nešto što možeš lakše utopiti. To nije sporno i tu se slažemo.

Ono što ti sad stavljaš pod "potpisali ugovor" je nešto što s gornjom perspektivom nema smisla. Ovo gore je vrlo konkretan primjer gdje sam ti dao dvije krajnosti koje su neposredno pogubne po proizvođača/dobavljača.

Krenimo od pretpostavke da imaš posao kakav si opisao, daš nešto robe, oni to prodaju, kapa na sitno ili malo više, naplata ok, imaš ugovor. Sad pretpostavimo da te pozovu na sastanak, tvoji su proizvodi baš ok, možete li nam isporučiti tu i tu količinu, širimo se na regiju. Ti si sretan jer tvoj kupac smatra da imaš dobar proizvod i uostalom hoće još. Ako se i sjetiš pitati za dodatno osiguranje plaćanja skontat ćeš da je to deal breaker (iako ti to nitko neće eksplicitno reći), no već radiš s njima i sve je do sada bilo ok. Možda ti čak netko da hint da "uračunaš trošak kapitala". I naravno uvijek će tu biti neki rok do kojeg se to treba realizirati jer eto...

Tada nastupa scenarij iz gornjeg primjera - na temelju toga se ti rastegneš/zadužiš da napraviš veliku isporuku. Ako odeš u banku s ugovorom, tražit će kolateral (nekretninu) za kredit a ako spomeneš otkup potraživanja slatko će se nasmijati. I onda se oni, prvo malo pa sve više, ne drže ugovora... Malo po malo, detalj po detalj, tvoj kontakt se zaista trudi ali je nekako "zapelo u sistemu", pokušava "naći model", pa ide sad sljedeća isporuka... I onda najednom više i nemaš puno izbora, te količine ne možeš prodati nikom drugom a manje ti nisu više dosta za hladni pogon.

Slažem se, sve je super dok kapa na sitno.

Tko je glasao

imam baš takav primjer

Prijatelj je isto radio s Agrokorom (nije bitno kojom unutar grupacije), prodavao "višak na sitno" i bilo je ok. Pozvali su ga na sastanak, baš kako si rekao i rekli "mi bi ustostručili narudžbu" (da, x 100) po trenutnim uvjetima. "Nemojte nas slučajno pitati dodatno osiguranje plaćanja" - bila je sljedeće rečenica, ne tako direktno rečena.

Frend je zamolio vrijeme za odgovor. On je proizvođač! Koristi domaće sirovine. Pozvao je na sastanak direktore od kojih kupuje repromaterijal i rekao na čemu su. Da će povući ogromnu količinu robe, a oni da zaustave sva gotovinska plaćanja (dao im je i popis firmi za kompenzaciju), jer će ih plaćati on, preko Agrokora. Svi su se složili. Nakon toga je otišao u banku, pokazao svoju narudžbenicu i zamolio revolving na godinu dana, jer da ne može procijeniti koliko će morati radnika više zaposliti da napravi sve proizvode, ali da je plasman siguran. Banka mu je uzela mjenicu i zadužnicu u visini posla i odobrila kredit.

Vratio se u Agrokor, potpisao i do dan danas ga snabdjeva tim proizvodom. Umjesto 15 zaposlenih sada ima 60 zaposlenih. Naravno, ovo vrijedi za domaćeg proizvođača! Ne za prekupca niti uvoznika, osim ako nema stvarno neograničen financijski potencijal ili strani vlasnik pristane riskirati i dati robu u zajedničku prodaju.

p.s. Postoje branše tipa kartonaža, tiskarstvo, papirna konfekcija gdje je zarada izuzetno mala, a repromaterijal sudjeluje u troškovima s cca 50-70%. Takvi poslovi su idealni za kompenzaciju, ako nađeš nekoga tko nudi tvoj repromaterijal. A Agrokor to ima.

Tko je glasao

a zajebani su ostali oni koje

a zajebani su ostali oni koje su dobavljaci prije isplacivali u cash-u... tako da je taj zaposlio 60 a drugi otpustili.. koliko?

i koliko ih je propalo na koncu te maestralne kompenzacije koja samo "dobro" nosi?

joj daj prestani suvati.. fakat si prekrdasio.. ovo su vc uvrede zdrave pameti, kaj radis.. na ovom dnevniku..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

Jel ti znaš uopće što je multilateralna kompenzacija?

Tko je glasao

zaphod

ocito da nezna.radio sam godinama na naplati potrazivanja u velikom trgovackom poduzecu,i vrlo dobro znam o cemu govoris.mogu misliti kolike su mogucnosti Konzuma,odnosno agrokora.

Tko je glasao

znam samo mi ne treba

znam

samo mi ne treba prodavati rog pod svijecu ljudima raznim izvrtanjima i interpretacijama koje se kose sa zdravom pamecu i osnovama poslovanja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

gle

Ja pričam o životnim primjerima poznanika i prijatelja koji su pametno procijenili situaciju i iskoristili je na najbolji mogući način. Dobro Agrokoru, dobro njima, dobro njihovim zaposlenicima. Raditi s Agrokorom nije posao iz snova, no - uz dobro strategiju - može se iskoristiti kao odlična odskočna daska. Osim toga, upravo su velike narudžbe ono što svakom proizvođaču treba da bi od malog postao srednji - neki to uspiju, neki propadnu. To je normalno.

Stvarno ne kužim zašto se guraš u teme o proizvodnji, kada - koliko znam - nikada u istoj nisi radila.

Tko je glasao

@zapi.. ne znam od kud ti

@zapi.. ne znam od kud ti toliko inventivnosti u posljednje vrijeme, a pogotovo izvori ovakvih ideja i zakljucaka.. ti naime nemas pojma sto ja radim, pa tako ni da li imam veze sa proizvodnjom i industrijom ili ne, kao ni da li sam imala.. ni kojom.. ni kako

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nemaš...

... da imaš, ne bi pisala ovako kako pišeš.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci