Tagovi

Bratstvo i jedinstvo

Cudne stvari se ovih dana dogadjaju. Cuveni branitelj Podravkinih dotacija za svoja mega izdavacka djela od najvece knjige o domovinskom ratu do majmanje knjige o Tudjmanu gospodin Pavkovic trazi od Lepe Brene odustanak od koncerta za neka bolja vremena Breno odustani!. To od gospodina pavkovica nije nista neobicno kad znamo njegova nastojanja da pjevaci iz Srbije ne gostuju u Hrvatskoj od Balasevica do Brene. No gospodin Pavkovic nije primjetio novi izdavacki poduhvat u vecernjakovoj edicijikoju su nazocili i Andrija Hebrang i Antun Vrdoljak i mnogi drugi vidjeniji politicari. Naziv knjige je Tito-fenomen stolje?a a autor Pero Simic poznati srbijanski novinar cija je preokupacija povijesni revizionizam te rehabilitacija osoba poput Dragise Vasica i Slobodana Jovanovica te drugih perjanica medjuratnog velikosrpstva okupljenog u srpskom kulturnom klubu Ili o Kosovu. i jedan zanimljivi podatak iz biografije:
Dobitnik je Zlatne zna?ke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1999, a januara 2000. Komanda Prve armije Vojske SR Jugoslavije dodelila mu je spomen medalju „za saradnju u odbrani otadžbine od NATO agresije“.. No zanimljivo je kako istu knjigu izdaju i Vecernje novosti te ju u obliku feljtona prate ovih dana i kao suizdavac pojavljuje se Sluzbeni glasnik poznat i kao izdavac Cosicevog djela Vreme zmija koje je uspjelo pokupiti sudske tuzbe zbog izazivanja vjerske i nacionalne mrznje.

Komentari

Izgleda da Hrvati i Srbi

Izgleda da Hrvati i Srbi imaju dva (barem zasad) zajednička interesa: da kriminal nesmetano teče i da se JBT proglasi (najbolje službeno) najvećim zločincem i krvnikom naroda na ovim prostorima. Ne čudi me da su najistaknutiji predstavnici hrvatske strane u ovom novokomponovanom bratstvu i jedinstvu upravo Vrdoljak (i on sprema svoju verziju filmografske Titove biografije) i Hebrang (svoj stav o Titu izrekao je nedavno na Bleiburgu). Kriminalci se nisu mogli pojaviti iz očitih razloga, ali su se sigurno u nekoj birtiji/kafani jednako dobro zabavljali (vjerojatno uz cajke pevaljke) :-)

Nešto si mislim, da kad Tito za života nije stvorio stabilni (da ne kažem vječni) politički sustav koji bi osigurao da se Srbi i Hrvati prvom prilikom ne pokolju, neka mu to uspije barem nakon smrti, tako što će postati zajednički odabrani žrtveni jarac čije će ritualno i simboličko (jer on je već dugo mrtav) ubijanje biti zalog mira između dva, inače nepomirljiva, balkanska plemena :-))))

nemesis

nemesis

Tko je glasao

@nemesis tako to biva kada

@nemesis
tako to biva kada se narodi silom drže skupa u državi koja svakog tko se s tim ne slaže zatvara, progoni i ubija. na kraju se umjetna tvorevina raspadne, a onaj tko ju je održavao na takav način obično dobije i zasluženo ime, kao i zasluženo mjesto u povijesti tih istih naroda.

Tko je glasao

@nemesis, bez obzira na

@nemesis, bez obzira na ljutnju koju izražava jedinohrvatska upozoravajući da su Hrvati katolički narod, zapadnoeuropske, ili srednjoeuropsko- mediteranske provenijencije , a s čime se apsolutno slažem, ovaj naziv balkanska plemena po meni u potpunosti odgovara današnjem ponašanju opljačkanog naroda prema poglavicama, čije pljačkaške pohode na svoju imovinu i dan danas šutke podnose.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

između dva, inače

između dva, inače nepomirljiva, balkanska plemena :-))))
Oprosti, ali koliko puta je potrebno ponoviti: Hrvati su katolički narod, zapadnoeuropske (ili srednjoeuropsko- mediteranske kako ti drago) provenijencije i pripadamo tom krugu 13 stoljeća!
U doticaj s 'balkanom' smo došli tek 1918. god i od tada sve kreće nizbrdo!
Nitko (bio živ ili mrtav) me ne može uvjeriti da bih morao mijenjati 13 stoljetnu povijest radi 70 godina prisilnoga života sa nekakvim balkanskim plemenima koji su od mojega naroda udaljeni svjetlosne godine u svakom značajnijem pogledu: vjerski, jezično, uljudbeno...

cogito ergo sum

Tko je glasao

U doticaj s 'balkanom' smo

U doticaj s 'balkanom' smo došli tek 1918. god i od tada sve kreće nizbrdo!
Zanimljiv pogled na geografiju i povijest.
Ovo je tipični kompleks manje vrijednosti koji liječimo ovakvim konstrukcijama. Za prosječnog velikog Hrvata Balkan je zapravo pojam koji označava Srbiju i u pravilu postoji jednoakost Balkan = Srbija (i suprotno naravno). Pitanje tko zna nabrojati balkanske države bi vjerojatno zbunio svakog antibalkanca. Meni izgleda blesavo ponavljati, ali pred 13 stoljeća nije Balkan bio pojam primitivizma, a da na govorimo što je bio ranije (ali to nema veze budući da povijest počinje 1918.).

Drugi pojam koji unosimo kao dokaz pripadanja Europi je katoličanstvo što opet nema veze jerbo ni Filipinci ni Južna Amerika nisu dio Europe za razliku od mnogih protestanata i pravoslavaca (nevjerojatno!).

To što je 1918. krenulo nizbrdo je prilično sumnjiva konstatacija budući da smo prije toga kojih petstotinjak godina bili dio neke treće države i iz tih ruku smo uletjeli u Jugu (odnosno Kraljevinu SHS) nakon kratkog života Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Da li je to bilo ono što su kreatori jugoslavenske ideje sanjali, vjerojatno nije, ali ostaje činjenica da smo dosta i sami zaslužni za "Balkanizaciju".
To što su nas ovi predriblali je pitanje i hrvatske gluposti, a glupost je bila još veća nakon 1945. kad je dosta Hrvata bilo na važnim položajima i opet ništa. Očito da je problem u nama što se pogotovo vidi sada gdje smo napokon "svoji na svome" i opet banana!. Sva sreća da postoje Hercegovci i da njih možemo optuživati za naše nevolje (jedino se pitam koliko milijuna Hercegovaca ima da su nas uspjeli tako okupirati?).

No to su sve kruha-i-igara zanimacije, ono što bi trebalo je napokon se riješiti "srpskog kompleksa" i Srbiju i Srbe staviti u normalnu ladicu gdje se inače nalaze već razni drugi.

Je, ali je puno lakše kad nam je netko drugi kriv!

P.S. I teško da smo zapadnoeuropske provenijencije osim ako ne smatraš da smo potekli od naših gastarbajtera. Inače riječ "provenijencija" znači "porijeklo", a naše porijeklo nije niti jedno od onih što si nabrojao, barem ja takvu teoriju još nisam našao. Neki tvrde da smo došli od iza Urala, neki da smo došli iz Indije, Irana i sl. ali da smo došli iz Mediterana . . . Nebu išlo!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ovo je tipični kompleks

Ovo je tipični kompleks manje vrijednosti koji liječimo ovakvim konstrukcijama.
Ako ti patiš od kompleksa manje vrijednosti ja ti tu ne mogu pomoći... ja znam o čemu govorim, a ako tebi nije jasno slobodno pitaj!
Pitanje tko zna nabrojati balkanske države bi vjerojatno zbunio svakog antibalkanca.
Znaš li ti nabrojati balkanske države?
Znaš li uopće kada nastaje taj termin, tko ga implementira i zbog čega?
Čisto sumnjam.
Meni izgleda blesavo ponavljati, ali pred 13 stoljeća nije Balkan bio pojam primitivizma...
Nije, ali je granica povučena 1054 god. na Drini raskolom Crkve na istočnu i zapadnu!
(ali to nema veze budući da povijest počinje 1918.).
Povijest, naravno, ne počinje te godine, ali je ta godina umnogome odredila svekoliki razvoj Hrvatske do današnjih dana. Ako ti to ne shvaćaš obrati se nekome tko ti može raztumačiti... mogu i ja, ali ne u nekoliko rečenica.
Drugi pojam koji unosimo kao dokaz pripadanja Europi je katoličanstvo što opet nema veze jerbo ni Filipinci ni Južna Amerika nisu dio Europe za razliku od mnogih protestanata i pravoslavaca (nevjerojatno!).
Zanimljivo, a mi smo pripadnici katoličanstva puno duže nego Filipini ili J. Amerika ali to tebe ne sputava u iznošenju nebuloznih tvrdnji.
To što je 1918. krenulo nizbrdo je prilično sumnjiva konstatacija budući da smo prije toga kojih petstotinjak godina bili dio neke treće države...
To je točno, ali smo u svim tim integracijama zadržali svoj suverenitet izražen postojanjem Sabora!
Taj Sabor je nestao 1918. ili si to možda previdio?
ali ostaje činjenica da smo dosta i sami zaslužni za "Balkanizaciju".
Tko je to zaslužan?
Izaslanstvo od nekoliko desetaka ljudi odlazi u Beograd i traži od regenta Aleksandra osnivanje države SHS?
S kojm legitimitetom?
Bio je nekakav referendum i pitalo se građane?
Ne sjećam se... možda ti znaš bolje?
a glupost je bila još veća nakon 1945. kad je dosta Hrvata bilo na važnim položajima i opet ništa.
Državotvorni Hrvati su 1945. godine bili na krivoj strani pa ih se nije, kao ni 1918., nije ništa pitalo... one koje komunisti- jugoslaveni nisu poubijali ili protjerali iz zemlje!
Sva sreća da postoje Hercegovci i da njih možemo optuživati za naše nevolje...
Pa naravno, hercegovci su za sve krivi!
Vidi se da pratiš prave informativne tiskovine.
No to su sve kruha-i-igara zanimacije, ono što bi trebalo je napokon se riješiti "srpskog kompleksa" i Srbiju i Srbe staviti u normalnu ladicu gdje se inače nalaze već razni drugi.
Upravo tako, dok ne riješimo pitanje velikosrpske hegemonije koja govori da je Srbija do Grenlanda imat ćemo problem, ali ne bi ti to mogao niti htio shvatiti pretpostavljam.
P.S. I teško da smo zapadnoeuropske provenijencije osim ako ne smatraš da smo potekli od naših gastarbajtera. Inače riječ "provenijencija" znači "porijeklo", a naše porijeklo nije niti jedno od onih što si nabrojao, barem ja takvu teoriju još nisam našao.
Vrlo dobro znaš što sam htio ovime reći inače spadaš među one koji su Kerubina Šegvića strijeljali nakon II svj. rata jer je stari svećenik (85 god.) zastupao tezu kako su Hrvati gotskoga podrijetla i kao takav smetao je komunistima koji nisu smjeli dopustiti velike različitosti između Srba i Hrvata; time bi se narušila Garašinova i Vukova teza o Srbima koji su svi i svuda jer koriste štokavštinu!
Jedino kajakavci nisu bili Srbi i odatle dolazi granica Virovitica- Karlovac- Karlobag!
Ali ne bi ti ni o tome mogao nešto suvislo reći, zar ne?
Nemoj zajebavati... kratko i jasno rečeno!

cogito ergo sum

Tko je glasao

Nemoj zajebavati... kratko i

Nemoj zajebavati... kratko i jasno rečeno!
Naravno da ja patim od kompleksa manje vrijednosti, pogotovo pred ovakvim argumentima . . . kratko i jasno rečeno!

Počeo sam ti pisati odgovor ali sam ga izbrisao jer sam ušao u logiku koja bi nas dovela u temu "ustaše-partizani" i obzirom na prijašnja iskustva nema smisla da mlatimo jednom drugom po glavi budući da ni ti ni ja nećemo promijeniti mišljenje.

Isto tako nisam promijenio mišljenje nakon tvog komentara te i dalje smatram da kod tebe postoji kompleks Srba, nešto slično kao što mlađa djeca imaju od starije braće. Da nije tako ne bi se toliko raspisao i nepotrebno dokazivao razliku između Srba i Hrvata. Ako nisi primijetio, ja ni u jednom trenutku to nisam spomenuo niti smatram da ne postoji. Ja sam pisao samo o kompleksu manje vrijednosti i sve ovo što navodiš nije odgovor na tu tezu, rekao bi da je upravo suprotno.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Počeo sam ti pisati odgovor

Počeo sam ti pisati odgovor ali sam ga izbrisao jer sam ušao u logiku koja bi nas dovela u temu "ustaše-partizani"...
Nije mi jasno zašto bi ti ovu raspravu sveo na te vode?
To nije bila moja namjera, a dobro je da nije ni tvoja.
Isto tako nisam promijenio mišljenje nakon tvog komentara te i dalje smatram da kod tebe postoji kompleks Srba...
Dokle god Hrvati ne shvate da je to njihov najveći problem u proteklih 100 godina onda će nam i biti ovako kako jest.
Ja sam, hvala Bogu, odavno shvatio i nisu mi potrebne kvazipovijesne lekcije koje će me uvjeriti u suprotno.
Ja sam pisao samo o kompleksu manje vrijednosti...
Dijelom ću se složiti s ovom tvrdnjom, ali bih je nazvao, radije, kompleksom uspavanosti, jer nakon stoljeća tuđe dominacije teško se trgnuti i odigrati na pravu kartu.
To su naši političari propustili učiniti 1918. kao što propuštaju i danas učiniti puno toga u zaštitu nacionalnih interesa... zato i idemo u krivom smjeru- treba se netko, konačno, osloniti na vlastiti narod i tražiti u njemu pokretačku energiju.
Nadam se kako razumiješ o čemu govorim.

cogito ergo sum

Tko je glasao

U posjeti borcima Druge

U posjeti borcima Druge semberske brigade Vojske RS.
Tko je glasao

trudiš se, trudiš ali

trudiš se, trudiš
ali nigdje se iz njene izjave ne vidi kome je i zašto došla, osim ako ne "poverujemo" naratoru???

Tko je glasao

Da, možda je u stvari

Da, možda je u stvari posjetila pingvine u Gibraltaru, a ovaj čika major je prerušeni oposum.

Tko je glasao

@hdz-ekonomija, nebi se

@hdz-ekonomija, nebi se štel mešati, ali ti očigledno ne poznaješ tradicionalnu narodnju nošnju naših susjeda i što bi tek bilo da Lepa Brena nabaci šajkaču s onim amblemima?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Bosancero, Iskreno, već sam

Bosancero,
Iskreno, već sam bezecirao knjigu, jer od silnih komunjara sumnjam da bih došao do nje. Stvarno me zanima kakav švaler je bio Tito, i ko je koga j...o u samoupravnom socijalizmu. Mislim da su u krivu oni koji misle da je drug Pero radio u korist Jože, prije će bit da je napisao brdo stvari koje idu na ruku Srbima "kako ih je Tito j..o u glavu i sl.", što u konačnici i za nas ne mora biti negativno, baš suprotno.
Što se Brene tiće, slažem se da ta muslimanska četnikuša ne zaslužuje pjevati u Hrvatskoj, ali brate, i ja bih da vidim, bre, ima li još dobre batake.
Što jest,jest, bila je doooobra!
I Dijana, nemoj uspoređivati neusporedivo, jer Thompsona ne treba uniziti usporedbom sa Brenom.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Motivi dolaska na koncert

Motivi dolaska na koncert Tomsona i Brene se dobrim dijelom razlikuju.

Tko je glasao

DrSki, Mogao si to malo

DrSki,
Mogao si to malo obrazložiti, jer ti ovako ne mogu ništa odgovoriti, osim da se slažem da se motivi dolaska na bilo koji koncert razlikuju.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

ne znam kako će brenin

ne znam kako će brenin koncert proći, al uzimam u obzir mogućnost incidenata. ne pomaže njeno slikanje u četničkoj uniformi za vrijeme rata, to je sigurno.
ja sam inače protiv bilo kakvih zabrana, izuzev ako se radi o onima koji su doista ubijali po našoj zemlji. nisam ni ja oduševljenja s tim što brena treba pjevati u hrvatskoj, al mislim da su sve zabrane kontraproduktivne.
sad, tu se već može postaviti jedan drugi problem, a to je da se s jedne strane thompsonu zabranjuju nastupi, a brenu pušta da nastupi. i mislim da je to glavni razlog ne samo pavkovićeve reakcije, nego takvih reakcija ima (i bit će ih) jako puno. moja takodjer. ili ćemo puštati pjevače da nastupe, ili nećemo. selektivni odabir neće donijeti ništa dobro, pogotovo selekcija po ovakom ključu.
što se balaševića tiče, ja ga osobno volim. vjerujem da oni koji su protiv njegovih nastupa nisu slušali neke njegove pjesme u kojima je jasno iznio svoje mišljenje o jna i ratu.
hrvatska i srbija inače suradjuju po pitanju revizije povijesti. govoriti da se revizija ne može primjeniti na povijest je po meni glupost. sve je podložno reviziji, kada se pojave činjenice koje negiraju poznato i već napisano.
a po pitanju hebranga, čovjek doista više ne zna kako bi prokomentirao tu osobu.

Tko je glasao

ja sam inače protiv bilo

ja sam inače protiv bilo kakvih zabrana
I ja sam, ali bih svejedno- usprkos direktivama iz Bruxellesa i projektu 'zapadni balkan'- uveo onima tamo vize za ulazak u svoju državu!

cogito ergo sum

Tko je glasao

našu :)

našu :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Debe, ma daj, kakva nasa?!

Debe, ma daj, kakva nasa?! Zar samo da ju na osnovu imena smatramo nasom? Ona je drzava njenih rusitelja i nasih mrzitelja.
Uz pozdrav, Hrvatska Hrvatima!

Tko je glasao

Gospodin Jelović, to nije

Gospodin Jelović, to nije ni naša, a bogami ni njihova Hrvatska, to je MOJA Hrvatska. Nitko nema pravo u MOJOJ Hrvatskoj raditi nešto što ja ne dozvoljavam. Problem je u tome što nas ima mali broj koji kažu MOJA Hrvatska. Nisu "oni" MENE postavili ovdje gdje jesam, već sam ja "njih" izabrao da u MOJE ime urade točno ono što sam im rekao. Kako sam ih postavio, tako ih mogu i smjeniti i/ili srušiti na "njima" je da odliče kako će sve završiti.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

molotov, za ovakvu se

molotov, za ovakvu se hrvatsku sigurno nisi borio. ona je MOJA, a sigurna sam i TVOJA jedino po granicama i po tome što je neovisna.
a recimo, ja "njih" nisam izabrala da u moje ime urade to što rade. nisam ih izabrala da rasprodaju sve gdje stignu, da dovedu narod do ruba preživljavanja puneći svoje džepove, da hrvatske branitelje trpaju u zatvore, da blagosljivaju pravosudje koje liči na sve samo ne na pravosudje, nisam ja njih izabrala za puno toga. ok, pokušavam se utješiti s tim da im nisam niti dala glas, ali po nekom demokratskom sustavu oni zastupaju i mene, a ja plaćam za njih.
a koliko vidim, nakon što su 4 godine radili sve to, dobili su uredno još jedan mandat da sa tim nastave. pa onda znači da baš i nije da ih se tek tako može smjeniti/rušiti, zar ne?
a oni ostali, koji su im dali glas, dali su ga vodeći se po njihovom izbornom programu. što je od tog izbornog programa ostalo, mislim da ti ne trebam ovdje navoditi. a tek kad se sjetim rive, onda mi doista dodje zlo.
pa tako, ova vlada u biti nema nikakav legitimitet, jer ga je prokockala provodeći neki sasvim drugi program od onoga na ime čega je glasove dobila. a svejedno je i dalje tu. dakle, oni su odlučili, i te kako. odlučili su raditi svoje i zabole ih živo za tebe, mene i svih onih 4,4 milijuna hrvatskih gradjana.
vidiš li ti možda nekoga tko je izašao na ulice i pokušava ih srušiti, na što ima svoje demokratsko pravo? ja ne vidim.
ako ugledam, idem se pridružiti isti čas.

Tko je glasao

Opet sam neshvaćeno dete,

Opet sam neshvaćeno dete, kad kažem MOJA Hrvatska, onda i mislim da će nas ovi j...ti dok god svatko od nas ne kaže MOJA Hrvatska. Jer neki su odavno tu svoju (Moju) Hrvatsku odlučili prodati.
To što nema nikog na ulici, ili gotovo nikog, to smo sami krivi, jer nismo poduprli ni jednu pravu Hrvatsku opciju, jer u svojim sitnim dušama, na kraju ipak svoj glas dajemo najmanje lošem rješenju.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov, ne bi se štel

Molotov,
ne bi se štel mešati...ali...možda si u pravu samo što se tiće tvog glasanja na izborima.
Ali... ti ih nisi postavio na vlast već hrvatska dijaspora BiH,kupljeni Eskimi u Gospiću i široj okolici, mrtvi glasaći, većina onih koji nisu uopće izašli na izbore a (interesantno) svi glasali za jednu te istu stranku-ZNA SE.
Pa sad ti njih ruši ako više nisi ushićen i presretan...izgubit će tvoj glas, a i dalje će vladati sa potkupiljenih 400.000 glasova, našim novcem iz proračuna...

Tko je glasao

Ne, nisam ih birao, to sam

Ne, nisam ih birao, to sam mislio u prenesenom značenju.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Ja bi prije rekel da su ih

Ja bi prije rekel da su ih birali ljudi koji ne izlaze na izbore.

Da svaki građanin ozbiljno shvati svoju građansku duđnost, na koju je zakonski obavezan, onda tih 400 000 nebi dolazili tolko do izražaja.

Trebalo bi svako ne izlaženje na biralište kaznit sa naj manje 500 kn i da vidiš kak bi se slika promjenila.

Tko je glasao

@Skviki, točno tako, kada

@Skviki, točno tako, kada bi svaki građanin ozbiljno shvatio svoju građansku dužnost, na koju je zakonski obavezan, onda tih 400 000 nebi dolazili toliko do izražaja.

I ne samo to, već kada bi svaki građanin ozbiljno shvatio svoju građansku dužnost, raščistilo bi se i pitanje njihovog broja i prava koje su im dali oni, kojima su veća briga glasači iz dijaspore, od vlastitog naroda u državi.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ma, postajem isuviše

Ma, postajem isuviše posesivan, kada vidim kako se malo tko brine o njoj.
Nije lapsus lingue već lapsus cerebri :)

cogito ergo sum

Tko je glasao

bože dragi, Diana da kako

bože dragi, Diana da kako će proć!

sve ča misli da nosi brageše, svi živući ki je se pamate, tečuć će partit da vide ko još ima one lepe nožice!!!!

da uniforma kontra bataci????

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci