Tagovi

Branitelja više nema. Trebaju nam GRADITELJI!

Nisu ovo više "branitelji". Bili su to nekada, prije 20 godina. Čast im i hvala, i razumna socijalna prava! Politička ne.

Graditelj BobOvi šatordžije, kojima tepaju da su "Branitelji", danas su paraziti, jebivjetri i huligani. Misle da je država tu da im služi i da su svi ostali tu da im služe. Opasni, kad su u gomili ili znaju da imaju jako zaleđe.

A radi se o manjem djelu svih, koji su bili branitelji onda, kad je bila frka. Velika većina od toga danas ne pravi smisao svojih života niti svoju profesiju.

Jednostavno treba prestati koristiti izraz "branitelj" kao da se odnosi na neki aktivni status. Ako je netko nekada bio nogometaš, pa je prestao igrati, nakon 20 godina ne zovemo ga "nogometašem". A pogotovo ne može izaći grupa njih na ulicu pa pretendirati da zastupa sve koji su nekad igrali nogomet.

Nekadašnjeg vojnika možemo zvati npr. "veteran" - nećemo ga zvati "vojnikom", kad to više nije

Ova manjinska grupacija hvata na deračinu. Naviklli su, kad oni krenu s galamom kako su oni državu stvorili (pa je sad smiju musti), da se svi povuku. Ali to počinje bivati manje uspješno. Jer je jasno, da osnova nemaju.

Neka lijepo prosvjeduju, svatko ima to ptavo, ali nemaju neka posebna politička prava na osnovu svoje djelatnosti prije 20 godina. Dosta više SUBNOR-a!

Nema rata, domovinu ne treba braniti, pa joj ne trebaju branitelji. Trebaju joj graditelji.

Komentari

Nula od dnevnika

Nula od dnevnika kao i nula od čovika.
Mali citat:

"Nema rata, domovinu ne treba braniti, pa joj ne trebaju branitelji. Trebaju joj graditelji".

Oštriću branitelji su i posli rata (Ne po tebi građanskoga) trebali biti graditelji.
Oni koji su imali sriću nastavili su biti graditelji.
I sad ono ad hominem:
A KOJI SI TI KURAC U ŽIVOTU NAPRAVIJA?
Ni posla.
Ni fakulteta.
Ni Domovinskg rata.
Piva za šankom i pusta filozofija.
Od fakuteta do fakulteta.
Od tema do tema.
Radija?
Je, ali za koga?
Vidi Oštriću da mi priđeš sa ovakvom pričom meni osobno, ništa ti nebi napravija.
Jedino možda dobra pleščurina.
Pljuvačku za takve ne koristim.
Zbog ovakvih ka šta sam ja upravo ,možeš pisati to što pišeš.
Jado jadna.
Ljigo kukavna.
Nemoj me dalje potezati za jezik oficirski sine bez "kučeta i mačeta" ali u oficirskoj stančugi.

Grd & lin

Tko je glasao

@grdi: kako rekoh otpisanom, vaš je problem..

... što vašu dreku i moralne ucjene sve više normalnih ljudi, hrvatskih domoljuba, više ne puši.

Nema danas "branitelja" jer nema rata. Postoje bivši branitelji, koji su to bili prije 20 godina. Čast i hvala, ali ne bezgranična! I ne posebna politička prava!

A KOJI SI TI KURAC U ŽIVOTU NAPRAVIJA?
to je jedan od jadnih pokušaja moralne ucjene, koji više, eto, kod većine normalnih domoljuba, ne pali.

A TKO SI TI, DA MENI ISPITUJEŠ ŽIVOTNA DOSTIGNUĆA?

Ja za sebe nikakav položaj ni ne trežim, u tome je razlika. Dakle, nema se što ni preispitivati.

Zbog ovakvih ka šta sam ja upravo ,možeš pisati to što pišeš.
Recimo da je to točno. To su zasluge "takvih kao ti" PRIJE 20 GODINA. Možete na osnovu toga danas tražiti određene beneficije, ali ne bezngrančne. Ne stalno srati svima drugima kako vam doživotno i posliježivotno nešto duguju.

Nemoj me dalje potezati za jezik oficirski sine bez "kučeta i mačeta" ali u oficirskoj stančugi
LOL, tako bubnuti napamet - stvarno misliš nekog s time zbunit? :-)

Otkud uopće isčupate takve fore kao "oficirski sin"? Pa nisam ja Miroslav Tuđman. :-)

Tko je glasao

Recimo da je to točno. To su

Recimo da je to točno. To su zasluge "takvih kao ti" PRIJE 20 GODINA. Možete na osnovu toga danas tražiti određene beneficije, ali ne bezgrančne. Ne stalno srati svima drugima kako vam doživotno i posliježivotno nešto duguju. Neke zasluge protežu se u vječnost. Takva je obraniti svoju Domovinu, spasiti svoj narod od uništenja i istrebljivanja.
I zato ih ti narodi vječno slave!
Ne dobivaju nikakve benefite, nego naknade za ono što su dali za slobodu i život svoga naroda i Domovine. To su naše obveze, njima zaslužena naknada, a benefiti.

Političari koji jednome Frljiću daju novac, ili udrugama poput one Pusića, Teršeličke i ostalih obožavatelja totalitarističkoga ubojice, nemaju nikakvih moralnih prava pričati o "beneficijama" onih koji su za ovu državu dali najviše što imaju: živote ili zdravlje, dijelove svoga tijela.

Svi koji prigovaraju braniteljima za naknade za izgubljeno im u DR (nikakve beneficije , jer malo tko bi dao ono što su oni dali, za novac,u vrijeme kada su bili jednako mladi), a istodobno šute na obožavanje zločinca Tita, podržavanje "antifašističkih L(j)iga) koje brane najvećega istrebitelja Hrvata u Hrvatskoj- zločinca Tita, su simpatizeri zločinaca i pijuni, a neki i važniji igrači jugofašista, ili i sami jugofašisti i četnici.

Isti oni koji govore o zaslugama "prije 20 godina" koje treba zaboraviti, odbaciti, slave zločince koji su pobili stotine tisuća ljudi, jer su njima osobno ili njihovoj političkoj ,opciji odgovarajući, budući ne podnose Hrvatgsku i Hrvate.

Licemjerne krase dvostruki kriteriji!

Tko je glasao

Da, najprije su svi bili lažni

ili u najmanju ruku suspektni (registar branitelja eto sad se ima) sad najednom su preskupi..kao da svi branitelji imaju mirovine...mnogi rade u realnom sektoru..mnogi rade vani..neki rade još uvijek u HV ili MUP-u..neki su u mirovinama temeljem radnog staža..npr. ja imam mirovinu u kunu jednaku kao jedan moj kolega bivši milicioner..koji je pred skidanje zvijezdi i stavljanje hrv. grba ..otišao u mirovinu a imao je tada manje radnog staža i manje godina starosti nego ja kad sam išao u mirovinu.

Rat je s obitelji proveo u inozemstvu. Poslije se uredno vratio. Od one države je dobio stan. Ja nisam.Ni od one ni od ove.

Nemam ništa protiv da se novac predviđen za branitelje - invalide unutar braniteljske populacije...poštenije raspodjeli. Primjerice, da se ovima što imaju najveće prinadležnosti..malo oduzme i doda onima koji imaju najmanje.. malo više socijalnog i pravednog pristupa.

Također, važno je da se sva pravna problematika oko branitelja objedini u jednom..organskom zakonu.. s jamstvima da ne bude da se pred svake izbore manipulira s tom populacijom ( HRVI)..u stilu " e, sad slijedi revizija", manje više prikrivene ili otvorene prijetnje...ukinut će vam se mirovine..ovo ono..

sve dobro...

Tko je glasao

Najbolje su mi one revizije

Najbolje su mi one revizije koje idu nekog invalida od 60 posto primjerice, revidirati. Kao da se nešto promijenilo u zadnjioh 20 godina. Čovjek u mirovini već, primjer, 10 godina, već 20 godina ima istu invalidnost, ista prava, a oni svejedno svakom malo rade reviziju ili se prijete nekakvim glupostima. Pa čovjek može još jedino povećati svoju invalidnost jer od takvih gluposti će još i psikički oboljeti.

Tko je glasao

Čuvaju posao

i izmišljaju ga.

Iza toga stoje isti oni koji su uzimali mito....e da bi dali invalidnosti..one veće od 20 % + nesposoban za rad..taj loby...

Sad neki jadnik koji je već prestar za neki novi početak... a nije nešto obrazovan ili upućen...mora ponovno kod svog doktora..pa pred komisije..pa na jednomjesečno ležanje u bolnici u Popovači npr. jer su izmislili da se eto treba liječiti i da se MOŽE izliječiti...što je osobnim primjerom pokazao ministar Predrag Matić zvani Fred ( indijansko ime " Devet tenkova").

Propisali im ucjenjujući ih skrbi li već jednom stečenim pravima.

Zato toliko samoubojstava branitelja. Naime, pošto su im za mito dali dijagnozu...stalno prijete revizijama... boje se i oni..ti kojekakvi komisijaši da ne bi bilo propitivanja njihovog rada...pa ih tjeraju da loču kojekakve psihofarmatike... i stalno traže JOŠ, JOŠ novaca, još mita..

Moj prijatelj koji je bio u ratu 1991. i proljeće 1992. kao dragovoljac se na svoj zahtjev skinuo.....vratio svom poslu...automehaničar..i ponovno ga diglo kao narednika u domobrane HV..pred OLUJU...uredno se istakao.. pohvaljivan i to..odmah poslije Oluje..čim se moglo..ponovo se vratio svom poslu.

Negdje prije par godina imao obiteljskih poteškoća... smrtni slučaj + rastava braka..

Malo prolupao... nije tražio vojnu mirovinu nego POMOĆ..doživio je da psihijatri i psiholozi viču i galame na njega...ŠTO VI HOĆETE..

U zadnjih par godina su od vrrrlo sposobnog čovjeka napravili gljivu, sjenku bivšeg čovjeka..

Ne jednom sam rekao da je trebao poduzeti bilo što..samo ne ići psihijatrima...čast iznimkama...ali meni je čudno da su postali popularniji od kardiokirurga i microkirurga.

sve dobro...

Tko je glasao

Jedna od fascinatnih stvari u

Jedna od fascinatnih stvari u nastupu dijela bivših branitelja, koji danas od toga prave profesiju ili smisao života, je kombinacija junačkog urlanja i djetinjeg cmizdrenja.

Te junačine, većinom muškarci u 40-iima i 50-ima, vrhunac životnih snaga, s jedne strane se deru i pokušavaju biti opasni, s druge strane cmolje kao mala dječica koja trebaju mamu da o njima brine (pa je jedna tadašnja ministrica, dobivši ime "Suzana", na tome zasnivala karijeru).

Zato toliko samoubojstava branitelja. Naime, pošto su im za mito dali dijagnozu...stalno prijete revizijama....

Na stranu to da oni koji imaju DIJAGNOZU čine manji dio bivših branitelja. Većina od pola milijuna odraslih mušpkaraca, koji su nekad branitelji, žive svoj život i brinu svoje brige danas jednako kao i drugi.

Zanimljivo je međutim razmisliti o tome zašto bivši branitelji tako rijetko počine samoubojstvo. Naime, stastitički podaci u posljednjih desetak godina su nedvosmisleni: osobe koje imaju status bivšeg branitelja počine samoubostvo otprilike dvaput rjeđe, nego najbliža usporedna skupina po spolu i starosti (muškarci rođeni otprilike između 1950. i 1970., koji nisu braniitelji).

Tko je glasao

Nedavno sam imao dva slučaja,

Nedavno sam imao dva slučaja, prijatelji koji odoše u mirovinu, invalidsku. Obojica ranjeni u ratu, radili do nedavno u vojsci i sad se "odlučili" za mirovinu. U biti, odlučilo ih. Ali ako idu u mirovinu, bilo im je bolje ići pod uvjetima za invalide. I tako, jedan nakon godinu i pol dana završi u mirovini, a drugi nakon skoro tri godine. Razlika? Prvome su "savjetovali" da ode još malo i psihijatru. A psihijatar ga pošalje na liječenje mjesec dana na psihijatriju. Tamo ga nakljukaju lijekovima svaki dan. I tako mjesec dana. Među psikičkim bolesnicima.
Moš misliti kako je normalan izašao iz psihijatrije.
Drugi prijatelj je išao od komisije do komisije, revizije, od ureda do ureda, papiri se čekaju mjesecima, službenici ne vjeruju da je netko ranjen u ratu i da je nakon toga 20 godina radio, nije tražio mirovinu. Pa onda gledaju rane. Jer ne vjeruju. Ispralo im mozak.
A da znaju koliko još ima invalida u vojsci :)

Uglavnom, ni moj drugi prijatelj nije baš puno živaca sačuvao.
I onda se mali Glavašević pita zašto ima toliko ljudi sa PTSPom. Pa zato, balavac, jer ih ti i tvoji službenici u ministarstvu tjerate ili savjetujete da će brže i lakše riješiti statuse ako imaju još poneku dijagnozu. A bar PTSP nije problem imati ako si bio u ratu.
I onda, kad se traži ostavka jednog takvog nesposobnjakovića, onda se cijela bulumenta lijevih neofašista digne kako bi zaštitila nekolicinu nesposobnjakovića.
Pljuc.

Tko je glasao

Isto to su radili

kad je Lučin bio postao minisatar MUP-a...sve moguće pritiske, ovo ono...

pa onda kasnije...samo što su neki imali informaciju tj. znalo se kako će biti i prihvatili su igru...

meni osobno je rečeno..." s obzirom na tvoj ratni put, odlikovanja..odi završi neku visoku..i paralelno skupljaj papire za komisiju...zadnju godinu neku rukovodeću funkciju i s te funkcije..ostvariš status HRVI.. prevodi ti se dužnost u vojni čin satnika- brigadira...i imat ćeš duplo veću mirovinu"

Na moje pitanje;kako kad nisam ranjen,,,samo smiješak..pa ranjen si u dušu... PTSP dobijaš sigurno... možda bude trebala veza... to se rješava u hodu...

Hahaha, ali ja se želim gledati u lice ujutro kad se brijem...i tako sam odradio još petnajstak godina iza rata prilično stresnog posla....ali ne strepim pred svake izbore...joj..hoće li biti revizija statusa...

Mislim, nisu ljudi krivi...nego je to politika organizirala iz već poznatih razloga.

Ne može se sada te ljude prebrisati kao spužvom.

sve dobro...

Tko je glasao

Problem kod Bigulice i

Problem kod Bigulice i Oštrića je što je njima ispran mozak i ne vide dalje od nosa. I ne žele vidjeti. Imaju ljudi svoje mišljenje o braniteljima i ne žele ga mijenjati.
A ako bi otvorili oči, vidjeli bi da nije problem u braniteljima nego u u sustavu. I takav sustav i dalje stvara nepravilnosti i generira troškove, a ljude i dalje tretira kao stoku.

Kako bi sustav sačuvao samog sebe, on nastoji pozornost prebaciti sa sebe i svojih grijeha na branitelje.
Ako nekomne nije to jasno nek samo vidi čitavu ovu priču oko prosvjeda. Nek pogleda kako se prebacuje težište sa ministra, primjerice, na vođu prosvjeda (jednog, uskoro će i na drugog), pa sa jedne afere na antiprosvjed itd....Sad je bitno gdje Đuro spava :))

A jučer na dnevniku NoveTV, Lalovac ili Maras, zaboravio sam koji je od tih nesposobnjakovića bio, govori kako će od sada ( OD SADA) država spajati nekakve agencije, urede, i time će uštedjeti troškove i da će napraviti reviziju i preustroj trošenja državnih novaca :))) Sad. Nakon nekoliko godina krize i stalnog govorenja da to trebaju napraviti.
Svaka čast.

Tko je glasao

@Weteran: Ovo se zove "projekcija"

Naime, vlastitu slabost pripisuješ drugima. To je vrlo često u diskusijama na Svemrežju (a i inače).

Problem kod Bigulice i Oštrića je što je njima ispran mozak i ne vide dalje od nosa. I ne žele vidjeti. Imaju ljudi svoje mišljenje o braniteljima i ne žele ga mijenjati.

A ti nemaš svoje mišljenje koje ne želiš mijenjati?

Prvo, moje je mišljenje o "braniteljima" da oni, u pravom smislu riječi, ne postoje. Postoje "veterani", bivši vojnici, bivši branitelji: oni koji su sudjelovali na strani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, 1990.-1995..

Tih ljudi ima oko pola milijuna, velikom većinom muškarci, velika većina danas je stara između 40 i 60 godina. To očito nije "mišljenje" nego činjenica. (Ne upuštam se u diskusije unutrašnjih razlika među njima. Naravno da su neki sudjelovali u ratu bitno dulje i intenzivnije, neki su bili dragovoljci itd.).

Za svoje tadašnje sudjelovanje, zaslužuju počast i zahvalu.

Ipak, moje je mišljenje da to ne smiju apsolutizirati parolama tipa "mi smo stvorili državu". Dok su neki bili na ratištima, drugi su radili, da bi društvo i država mogli funkcionirati.

Moje je mišljenje da ti ljudi, te naravno oni među njima koji su postali invalidi idr., mogu imati neka socijalna prava, ali ne i posebna politička.

O socijalnim pravima se može raspravljati. Uza svo uvažavanje, smatram da bivši branitelji nemaju pravo inzistirati da ne-branitelji ne smiju imati svoj stav o tome.
Smatram da ne smiju tražiti neki poseban položaj i garancije za svoja socijalna prava (ustavni zakon!), za razliku od drugih, kojima socijalna prava treba ju (drugi invalidi, teško bolesni, trudnice, djeca, nezaposleni, starci itd.).

Neprihvatljvio je, moje je mišljenje, da netko na osnovu svojih zasluga od prije 20 i više godina danas traži neka posebna politička prava. Mogu imati svoje udruge i izražavati svoje stavove kao i svatko drugi, ali ne mogu tražiti da se stavu nekog pojedinca/pojedinke, grupe ili udruge pridaje posebna važnost zbog nečega što je taj pojedinac ili članovi te grupe ili udruge radili prije 20 i više godina.

Moje je mišljenje da velika većina od tih pola milijuna, zaista, i ne traži nešto posebno za sebe.

Većina njih radi i brine svoje brige kao i drugi; a brinu naravno i tuđe brige.

Oni su velika populacija: među muškarcima između 40 i 60 godina, građanima RH, oko polovica!

A to je dio populacije, koji u društvu dominira. Većina ljudi na raznim vodećim položajima su muškarci srednjih godina. (To nije mišljenje, to je činjenica.) Pa to su "očevi obitelji", u tradicionalnim kategorijama, i njihva čast se zasniva upravo na tome, da brinu o drugima, a ne da traže da drugi brinu o njima!

Kako su većinom muškarci u najboljim godinama, više oni brinu o drugima, nego drugi o njima.

Ako se radi o političkom opredjeljenju, bilo bi zanimljivo imati neku anketu da točno ocijenimo njihove preferencije.

Za očekivati je da u višem postotku nego ostatak građana RH preferira HDZ i druge stranke, ali sigurno ne ekskluzivno.

U političkom životu, nastupaju kao građani, i sama činjenica da su prije 20 i više godina sudjelovali u oružanm snagama RH nema osobit značaj. Svako ima jedan glas, točka. Za to smo se neki od nas borili i prije oružanog rata.

Samo mannjina se okolo dere "mi branitelji ovo, mi branitelji ono", svima to tura na nos, traži da im se ljudi stalno klanjaju zbog toga.
Samo manjina smatra da ima pravo diktirati drugima što imaju misliti, da ima pravo čak izbacivati iz svojih redova one koji su toj manjini politički antipatični (tipični sindrom sekte, kakav je bio i u komunističkoj partiji), da ima pravo izmišljati neprijatleje ("jugoslaveni"), da ima pravo histerizirati okolo i svoj iskrivljeni doživljaj svijeta nametati drugima, kao da smo stvarno opet u nekakvom ratu pa nam trebaju "branitelji".

Samo je manjina od svojeg djelovanja prije 20 godina napravila smisao svojih života ili čak profesiju.

Ta je manjina, moje je mišljenje na osnovu onga što vidim, dobro organizirana, umrežena, povezana s političkim moćnicima i potencijalno čak opasna, osobito kad su u gomili.

Ta se manjina, moje je mišljenje na osnovu onoga što vidim, pojavljuje i kao potencijalno nasilna i opasna za druge, za građane Hrvatske, za svoj narod i za svoju domovinu.

Ti ljudi imaju, moje je mišljenje na osnovu onoga što vidim, probleme sa sobom samim. Postupaju izrazito egocentrično i egoistički. Za sebe traže maksimum maksimuma, drugima ne priznaju ništa i mrze kad se uopće spomene da žene imaju svoje probleme, da mladi koji su nezaposleni i bez perspektive imaju svoje probleme, da ne-vojni invalidi imaju probleme itd..

Pojašaju se (ta manjina među onima koji su prije 20 i više godina bili branitelji) šizofeno i nezrelo, kao adoloscenti, iako su zapravo velikom većinom muškarci u najboljim godinama. S jedne strane puno dreke, napuhavanja, busanja u prsa, okupljanja u skupine koje se junače i mrgodno gledaju druge i umišljaju sebi da su nešto posebno i snažno. S druge - kao da su nemoćna dječica, koja stalno zahtijevaju tuđu pomoć i brigu, koja trebaju tatu da im kaže što imaju misliti i mamu da o njima brine.

Po mom mišljenju, na osnovu onoga što vidim i na osnovu onoga što sam i osobno proživio (traume i stresove u životu, na osnovu, najzad, među inim i društvenih borbi u kojima sam sudjelovao, iako nisam nosio oružje), osobito je tragično, kako se činjenica da netko ima post-traumatski stresni poremećaj, umjesto poremećaja, nečeg što se liječi (socijalna prava koja se, moje je mišljenje, ne smije dovoditi u pitanje!), pretvara u dokaz hrabrosti, u izvor nekakvog ponosa.

Ići okolo i svima pričati kako si pod stresom zbog trauma koje si proživio prije 20 i više godina - to je točno suprotno od onoga, što bi trebalo činiti kad netko nakon traume pati od stresa!

Posve je nerazumljivo da se na temelju toga poremećaja dodjeljivala penzija (evo ovdje je Drvosjek rijetkom otvorenošću opisao kako je to bilo - a i ja sam više puta čuo - da su mu nudili, da nema brige, napisat ćemo da si bolestan u glavu i dobit ćeš penziju!), umjesto da se dobija bolovanje pa poremećaj liječi! Da društvo uloži maksimalno u ljude koji s ljudima koji su, oprostite ali tako je, poremećeni, a ne u njihove mirovine! Pa onda sjedi, zuri pred sebe i čeka penziju; je, baš životni stil koji pomaže da se trauma zaboravi...

Nije nimalo normalno, po mom mišljenju na osnovu onoga što sam vidio i iskusio, da se o oboljelima od PTSP-a i nakon 20 godina razgovara kao o nekoj trajnoj kategoriji. Kad netko izgubi nogu, neće mu ponovo narasti, ali ranjena duša može zacijeljiti. I briga društve treba biti usmjerena prema zacjeljivanju duše, a ne davanju novca, pa nek sjedi i nema ništa raditi. Na taj način se zatvara u svoju traumu. (Osobno, dobro znam kako je to.)

Ova država u cjelini katastrofalno funkcionira. Obranili smo državu, očuvali njenu teritorijalnu cjelovitost, i za to oni, koji su u razdoblju 1990.-1995. sudjelovali u oružanim borbama, imaju osobite zasluge (ali ne ekskluzivne). Čast im zbog toga!

Ali svi zajedno, u ovih 25 godina, zeznuli smo stvar. Nije to sad "sustav protiv branitelja" isl.. Svi smo u sustavu, svi ga činimo.

Sad su potpuno drugačije situacije i potpuno drugačiji zadaci, ako želimo svojoj domovini i narodu boljitak, nego što su bili prije 20 godina, kad je dio državnog teritorija još bio pod okupacijom.

Potpuno je pogrešna strategija danas, upravo suprutna onome što treba raditi, pokušavati konfrotirati pola milijuna građana RH, koji su bivši branitelji (zapravo, jedan dio njih koji sudjeluju u svim tim galamama, 10% možda - najviše 20%, po mom mišljenju) svima ostalima (tri milijuna građana RH koji nisu bivši branitelji). Čak i generaciji djece tih istih bivših branitelja, koja rastu u depresivnoj, zatucanoj, beznadnoj, cmizdravoj državi.

Zato kažem da nam trebaju "graditelji", a ne "branitelji". Jer su zadaci, naprosto, posve drugačiji.

Imamo danas "branitelje", tj. muškarce i žene u oružanim snagama. Njima također čast, njima neka posebna socijalna prava zbog osobenosti tog posla - tu su ako zatreba.

Kao i policajci i policajke, vatrogasci, razminirivači idr., koji zaslužuju svoj dio časti i imaju svoj dio zadataka.

Ali također i liječnici, tehnološki inovatori, poduzetnici; organizatori sindikata, socijalni radnici, žene koje brinu o djeci; seljaci koji obrađuju zemlju, smetlari koji zbrinjavaju otpad.
Bivši branitelji koji organiziraju zadrugu, tehnolozi koji razvijaju tehnološke inovacije, društveni aktivisti koji razmišljaju o društvenim inovacijama, da bi ovo društvo i ova država, toliko dosad neuspješni, bolje funkcionirali.

"Rat protiv Jugoslavena", Udbe, komunista isl. nije ono što nam danas treba.

Tako ja mislim. Je li to produkt "pranja mozga"? Mislim da nije. Mislim da je slučaj obrnut.

Tko je glasao

Činjenica je da je vlastito

Činjenica je da je vlastito mišljenje jako teško mijenjati, ali se može, ako se dobiju nove činjenice. Činjenice koje ti meni iznosiš, nisu mi nove i nisu mi nepoznate. Pitanje PTSP-a , primjerice, pa čak i pitanje invalidnosti iz rata, nije trebao biti uvjet na kojem se stiče mirovina. Eventualno neka prava i beneficije, ali mirovine i slično, ne. Ali sad je mlijeko proliveno, jaja su razbijena, i što možemo napraviti? Kad razgovaramo o mirovinama, ne možemo ljudima dati mirovinu, ograničiti im pravo na rad, a onda mirovinu smanjivati. Postepeno.
Naravno, sad je pitanje zašto je netko napravio takvu situaciju da mlade ljude šalje u mirovinu i time miče sa radnih mjesta ili mjesta na kojima su još mogli biti aktivni i doprinijeti društvu.

Politička prava, kako si ti to nazvao, nitko ne traži. Ovdje se radi da hoćemo politički djelovati. Jako je teško politički djelovati s novom strankom. Božo Petrov nešto pokušava, Lesar je nešto pokušao, HRAST, ORAH će pokušati....ali realno gledajući, van okrilja SDP/HDZ partije je jako teško djelovati. Ne možeš doći do mjesta na kojima možeš utjecati. I sam si u nekim svojim dnevnicima analizirao kako Hrvati biraju i zašto tako biraju. Nećemo politička prava nego mogućnost političkog djelovanja. Čak nije ni bitno hoće li to biti iz SDP-a ili HDZ-a, bitno je da one stvari koje su nam bitne, obje partije imaju na svojem vrhu.

Ali svi zajedno, u ovih 25 godina, zeznuli smo stvar. Nije to sad "sustav protiv branitelja" isl.. Svi smo u sustavu, svi ga činimo.

Osobno sustav sve više vidim da je protiv zdravog razuma, protiv hrvatskih stanovnika (većine), pa samim time i protiv branitelja. Sustav čine ljudi. Ali kako je Konfučije podučavao, sustav i narod prate ono što vodstvo radi. Način na koji se vodstvo ponaša, dovodi do ponašanja sljedbenika. Prevedeno na hrvatsku situaciju, svi mi gledamo kako nam se ponašaju dosadašnje vođe i ako su oni lopovi ili nesposobnjakovići ili su jedno i drugo, onda smo i mi takvi. I kako sad promijeniti začarani krug? Prekidaš ga dovođenjem sposobnih i poštenih na vlast.

Samo je manjina od svojeg djelovanja prije 20 godina napravila smisao svojih života ili čak profesiju.

Ta je manjina, moje je mišljenje na osnovu onga što vidim, dobro organizirana, umrežena, povezana s političkim moćnicima i potencijalno čak opasna, osobito kad su u gomili.

Ta se manjina, moje je mišljenje na osnovu onoga što vidim, pojavljuje i kao potencijalno nasilna i opasna za druge, za građane Hrvatske, za svoj narod i za svoju domovinu.

Mislim da krivo vidiš. Probat ću ti dati neke, možda nove činjenice.
Tko su vođe trenutnih prosvjeda ili te glasne manjine kako je ti nazivaš?
Klemm? Pa što Klemm radi i je li mu prosvjedovanje profesija? Čujem da ima neku tvrtku i oko 900 zaposlenih. Do prije, možda 3 godine, osobno nikad nisam čuo za njega. Kako to da je on napravio onda profesiju od nečega što je napravio prije 20 godina?
Glogoški? On je, navodno, predsjednik udruge godinama. A ni za njega nisam čuo do prijhe ovih prosvjeda. Možda to nisam dovoljno detaljno pratio, vidim da je kao predsjednik udruge bio aktivan, ali nikad mi nije upadao u oči.
Jukić? Deur? Za Deura sam čuo prvi put lani, a Jukića znam jer mi je bivši suborac. Nisam ga nikad doživljavao kao čovjeka koji je nešto posebno, do sada, bio aktivan u tim udrugama i kao nekoga tko je svoj branitlejski status profesionalizirao.
Oni koji su meni upadali sve ove godine ui oči su bili: Đakić, Matić, Orkan, Merčep, Dečak, Sačić, Šveps, Hruškar, Pavković....ljudi koji su godinama bili prisutni u javnosti kao predstavnici branitelja i nekih udruga. Gdje su sad oni?

Tek nakon prosvjeda, tek nakon predsjedničkih izbora, možemo reći da se preko Deura postaje politički relevantan. Jer je on sad predsjedničin savjetnik. Prije toga? Gdje su bili svi ti vođe prosvjeda? Politička povezanost, s kim?
Kažeš da su opasni? Kako? Ima li ijedan incident koji bi ugrožavao sigurnost, živote, zdravlje ljudi, pa čak političara ili bilo čega ili koga? Na početku prosvjeda je Savska bila u dva navrata blokirana po nekoliko minuta, a jedan prosvjednik je krumpirom razbio prozor na ministarstvu branitelja, a drugi je papirnatim kartonom gađao Glavaševića. Toliko o opasnosti.

Ipak, moje je mišljenje da to ne smiju apsolutizirati parolama tipa "mi smo stvorili državu". Dok su neki bili na ratištima, drugi su radili, da bi društvo i država mogli funkcionirati.

Terminološki, stvaranje države je jedna stvar, obrana je druga stvar. Budući da se percepcija javnosti stvara ili pojačava parolama, čim jednostavnijima, onda je i normalno da braniteljska parola " Mi smo je stvarali, a političari je uništavaju" bude namijenjena prvenstveno široj javnosti kako bi se lakše objasnio razlog - zašto. Ista je stvar i sa Jugoslavenima i ostalim parolama.
Da, mi smo je obranili i zaslužni smo za njen život. Oni koji su sjedili u kutu i čekali ishod kako bi se mogli prikloniti pobjednicima ipak imaju neka prava, štogod ja i meni slični mislili o tome. Al mi ne mogu srati o nekim svojim zaslugama. Sad sam se sjetio jednog koji je stalno pričao o svojim šleperima koje je slao iz njemačke. Boli me neka stvar za to. Znam da ne možeš pljuvati po onome za što sam ja zaslužan i za što sam riskirao vlastitu glavu. To je u nekoj srži sukoba, ova stvar. Ne znam jel to razumiješ, ja sam svjestan kako društvo u ratu funkcionira, kako su današnji ratovi totalni jer se vode kroz sve pore društva i da svoj doprinos daje i radnik i seljak i doktor i profesor, ali ostaje ona glavna komponenta u ratu: vojnik. Nemoj pljuvati po tome. A upravo se to radi od kraja završetka rata. I to je stvorilo današnju frustraciju koja se ispoljava i na prosvjedima i oko prosvjeda.

Tko je glasao

Svašta/nešta Zorane

Ne bi se branitelji osjećali kako se osjećaju da nije regionalističke propagande koja se može sažeti u rečenicu " ko nas bre zavadi".

Veterani prošlog rata su i martićevci i knindže i vojnici qislinške RSK.

Oni nisu branitelji, oni su agresori. Da nije bilo stalnog "suočavanju s prošlpšću" Documente i sl. ne bi bilo ni frustracija kod branitelja.

Obična je podvala da se traži više novaca...to je klasično okretanje javnosti protiv ciljane skupine ( jednom seljaci, drugi put prosvjetari, treći put medicinari itd.) Već viđena špranca.

Mi branitelji ne želimo ništa što smrdi po Jugoslaviji..ništa... jer onda ispada

" badava ste krečili"...

Liga "antifašista" dokazuje da pored hrvatskih antifašista postoje i jugoslavenski...njih možemo zvati titoisti...

Malo pomalo izvlačimo ih na čistinu....iz ormara..

Mi nismo sljednici partizana...mi smo ubijali sljednike partizana sa crvenom zvijezdom petokrakom.

Ne bi željeli da se i naša djeca bakću s njima.

Temelj današnje Hrvatske je naša generacija...ni partizani ni ustaše....

Titoisti ne žele pomirbu..očito..znači..žele borbu..političku.. ..ok...

Vidjet će mo do koje granice.

sve dobro...

Tko je glasao

Da, vis st4e ufurani u svoju fantaziju (bulažnjenje)

... pa na svaku racionalnu primjedbu odgovarate jednakim bulažnjenjem. Jer ne možete prihvati elementarnu činjenicu, da nanas nema nikakvih neprijatelja na koja treba jurišati. Jer se ne možete suočiti sa svojom savjesti: da, naime, svojih histeriziranjem radite vrlo intenizvno na štetu naroda i države koju navodno pbranite.

Ne bi se branitelji osjećali kako se osjećaju da nije regionalističke propagande koja se može sažeti u rečenicu " ko nas bre zavadi".
Prije svega - branitelji ne postoje, točka. Da, shvaćam da je dijelu bivših branitelja ta misao nepodnošljiva.

Drugo, velika većina bivših branitelja bavi se svojim poslovima i ne razlikuje se u tome od nebranitelja.

Treće, ovo histeriziranje oko svakog popravljanja odnosa sa Srbijom je blesavo (da ne kažem goru riječ).

Mi branitelji ne želimo ništa što smrdi po Jugoslaviji..ništa... jer onda ispada
Pa da, neki od vas bivših branitelja imate PTSP i slične probleme, paranoju, opsesije, fobije... Problem je, umjesto da se liječitie i gradite smisao za stvarnost, urličete okolo, bahatite se i prijetite.

Otimate vrijeme i energije potrebne za napredak hrvatske domovine. Radite izrazito i direktno protiv domovine, koji navodno toliko ljubite.

Sjećate se kako ste bili veliki face kad je bio rat, frustrirane ste zbog osobnih i kolektivnih promašaja u miru, i sad ste u istoj psihozi kao Srbi prije 25 godina "Ako ne umemo da radimo, umemo da ratujemo!"

A ako nema neprijatelja nema - ima, bre, da ga izmislimo!

Pa da onda i naša djeca, jelte, imaju prilike ratovat.

Jadni ste, vi glasna manjina bivših branitelja.

Tko je glasao

Ovaj ton

"""Prije svega - branitelji ne postoje, točka." Zorane Oštriću

možeš koristiti kad si u društvu sa svojim pederjungendima, zelenim crvenim ljubičastim i štajaznam kakvim sve DUGINIM bojama.

To što bi ti i tebi slični htjeli da branitelji nisu postojali i da ne postoje..je dio vaših mokrih snova..a nije realnost...

Da, zamisli kako bi samo krasno bilo da je Vesna Teršelić ...kako reče Ivo Josipović " naša savjest".... da nema proslave Oluje ali da ima proslave u Srbu...

Eto..neće ići a vi se pušite ( ili si pušite ) koliko hoćete.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo: ja naravno imam razumijevanja...

... za tvoje niske intelektualne kapacitete - starost svakao doprinosi.

Tako ti se eto događa, da ne razlikuješ ni tako elementarne stvari kao što su prezent i perfekt.

To što bi ti i tebi slični htjeli da branitelji nisu postojali
Na stranu što netko ŽELI - narvno da jesu postojali! I danas postoje bivši branitelji. Vi ste bili u oružanim snagama RH kad je to bilo važno, kad je bio rat, i za to čast i hvala.

Koliko se god ti pušio - ti si nekad bio branitelj, a sad više nisi. Trebao bi to prihvatiti i preživjeti ostatak života s tim razumijevanjem realnosti. Kao što je Janica Kostelić nekad bila skijašica i za nekadašnja dostignuća i danas joj odajemo priznanje, kao što je neki penzionirani profesor nekad bio profesor itd...

Tko je glasao

Hvala tebi na razumijevanju

Gledaj stari... onda strojnicom danas tipkovnicom. Još uvijek se borimo za demokraciju...jer ja se za ovakvu demokraciju borio nisam.

sve dobro...

Tko je glasao

Juga 1946.... 1947.... 1948....

... tako ni njima rat nije prestao, nikada... pa je trajao i u Kanadi i u Australiji i u Njemačkoj... jer se oni nisu borili ka TAKVU Jugu :)

Heh, ne moš udbašu tek tako promijeniti :))

Tko je glasao

pa da

postojale su snage koje su željele srušiti Jugu...i eto pokazalo se da su bili u pravu...čim je crko Tito započeo je proces dezintegracije te tamnice naroda..

...danas postoje snage koje bi obnavljale tu satrapiju..čak postoji i program koji propisuje način ( Memorandum SANU)..znači..ne možeš svako analiziranje tih pojava nazvati...udbašenjem...

Znači, da se slikovito izrazim..svaku ideju obnavljanja Juge treba zaklati dok je još u kolijevci...jer je bilo kakva Jugoslavija negacija Hrvatske..ne kužim što tu nije jasno...

pa zar se nisi topom borio protiv jugoslavenskih vojnika @zap

sve dobro...

Tko je glasao

jesam srećo...

... borio sam se - puškom i topom... u RATU

U miru ide - sloboda narodu, neka cvjeta 1001 cvijet i slične demokratske spike.

Ako ti želiš braniti hrvatsku udbaškim metodama u doba mira - samo naprijed.

Samo, zašto se onda čudiš da te zovem udbaša - pa tvoje metode su identične metodama udbaša i staljinista - a sve što su oni branili se raspalo.

Dakle, ako voliš Hrvatsku, možda bi bilo bolje da ne posežeš za takvim metodama. Vidjeli smo rezultate, i nisu dobri.

Tko je glasao

što ti sad tupiš @zap

pa zar nije i moje demokratsko pravo da iznosim svoje mišljenje...zašto je to odmah udbašenje...

čim počnu otvarati logore u Hrvatskoj..pobunit ću se...žestoko..

međutim...ne dopuštam da mi netko tko izmišlja i ima priviđenja...nameće stavove..
naravno..neka cvjeta sve moguće cvijeće...samo otvoreno..a ne podmuklo i prikriveno...ako je podmuklo i prikriveno..ono ..bizantinski..ili udbaško kosovski..tome se treba suprostaviti...

Ja jesam katolik ali nisam bio na vjeronauku kad se učilo da treba "okrenuti drugi obraz" i " tko tebe kamenom ti njega kruhom".

Zapamtio sam nešto o " uzvraćanju dvostruko" pa smatram da na kamen treba uzvratiti ...duplo većim...

sve dobro...

Tko je glasao

Zorane u krivu si.

Zorane u krivu si. Uspoređuješ kruške i jabuke, ali ako ti je tako lakše - misi tako i dalje.
Ima li ili nema Hrvatskih branitelja danas - ja bi rađe da nikada ne saznaš ali se bojim de ćeš itekako saznati.

Usput, ali nije nevažno: Tko je jednom bio u ratu nikada iz njega izašao nije!
Vrijedi internacinalno; - pitaj Amere, Ruse, Izraelce....

Tko je glasao

Prepoznao si se, jebi ga!

Tko je jednom bio u ratu nikada iz njega izašao nije!

Tko je glasao

@miris odjebi - smrdiš na

Tko je glasao

@otpisani:

Danas u hrvatskoj nema branitelja, jer obrana u ratu nije aktualna.

Huligana ima, to znamo.

Tko je jednom bio u ratu nikada iz njega izašao nije!
Velika većina - jeste. Stotine tisuća ljudi svakoga dana ide na posao, traženje posla, roditeljske sastanke, liječničke preglede, ide u kupovinu, glasa na referendumima o gradnji Plomina C, brine zbog opadanja kose ili jer objsenih sinova i kćeri adoloscenata, spava u šatoru u kampu na ljetovanju... Kao i svi drugi muškarci i žene.

Nije poanta jesi li bio u ratu, nego je li rat još uvijek u tebi. I da li radiš na tome da izađe i da se prilagodiš miru, ili se ponosiš svojom neprilagođenošću stvarnosti.

Tko je glasao

Zorane, nise me razumio ili

Zorane, nise me razumio ili to ne želiš.

Rat je takvo stanje koje te obilježava za cijeli život a i svi tvoji upisi o tome govore da smo mi koji smo bili u stvarnom ratu za vas obilježeni, negativno obilježeni.
Kao gubavci u doba Isusa Krista.

Tko je glasao

@otpisani:

Mislim da sam te dobro razumio.

Ti imaš problem da čitaš kod svoje filtere.

vi tvoji upisi o tome govore da smo mi koji smo bili u stvarnom ratu za vas obilježeni, negativno obilježeni.
To "govore" tebi, zbog osobnih predrasuda. Ja sam više puta napisao, za te nekadašnje djelatnosti - čast i hvala!

Ali ne kad se derete i kad prijetite i kad tražite posebna politička prava.

ne kad ne pokazujete ni zrno solidarnosti s drugima, koji danas, 20 godina nakon rata, imaju razne probleme.

Ne kad se u isti mah bahatite kao da ste neke velike face kojih se drugi moraju plašit i jadate kao djeca o kojima drugi trebaju brinuti.

Tko je glasao

Nikada neće biti zajedničkog

Nikada neće biti zajedničkog jezika između onih koji su ginuli i onih koji nisu...
Šteta!

Tko je glasao

@otpisani: to je tvoje izvor...

... i izbor vas manjine svih bivših branitelja, manine "onih koji su ginuli". radi se o vašim osobnim problemima, koje projecirate na druge sve druge pravite taocima. Možda 10% ili najviše 20% "onih koji su ginuli".

vaš je jezik danas "Grozno! Stravično! Hrvatsja je ugrožena od užasnih neprijatleja! Svi na oružje! zabnemarimo gluposti poput ekonomskog rasta, novih tehnologija, zaštite okoliša, izvoza, boljeg šlolstva! Cijela nacija mora se mobiliziarit protiv groznih, moćnihu dbaša, jugoslavena, komunista, srba! Užaaaaas kako su oni jaki i opasniiiii!

Deračinom ste upspijevali i još imate utjecaja, ali to prolazi.

Paradoks, da se derete kako ste junačine, a istovremeno širite paranoju protiv svemoćnog fantazijskog Neprijatelja.

Za vas je "naći zajednički jezika" = da svi drugi, uključujući 80% do 90% "onih koji su ginuli", imaju past na koljena i klanjati se pred vama. "O da, vi Branitelji Veliki i Moćni, nararvno da ste uvijek i u svemu u pravu! U intresu borbe protiv Jugoslavena, u Ustav treba biti stavljeno da Branitleji vladaju Hrvatskom!"

Pa, to vam, eto, prestaje uspjevati. Morat ćete se na to navići.

Tko je glasao

Normalno da Hrvatski

Normalno da Hrvatski branitelji vladaju Hrvatskom! A tko bi drugi vladao?
Eto, vlada Zoranče Miljanović, Pusić (cijeli tor), Frljić i njegov tor, Mesić i negov tor...
Sve "Hrvatski branitelji"!

Normalno je da svakom zemljom vladaju oni koji ju brane! Branitelji, znači.
Osim U Republici Hrvatskoj!

P.S. Nu der budemo vas malo lustrirali... :):):) po jednom lex specijalis....ultraurgentnom Zakonu, sa pristankom Sabora ili bez njega.

Do istrage naše ili vaše
http://www.posavski-vremeplov.com/o-zemlji/do-istrage-na%C5%A1e-ili-va%C...
(…inspiriran Zorančetom…)

Tko je glasao

Ma naravno, druže otpisani, ma naravno!

Koji, bre, Zoranče Milanović!? Pa niste se vi jelte borili da svaka šuša smije bit predsjednik vlade, samo zato jer ga je odobrila večina u Saboru! >:(

Tko je glasao

Hrvatska ih se mora odreći zauvijek!

Tko je glasao

rašomon...

Kada pobijedi Franjo ili Kolinda - onda su popisi valjani. Kada pobijedi Mesić ili Josipović - onda popisi nisu valjani.

Kada na HRTu radi Braknka Šeparović i gosp. Šagolj - onda je riječ o pravoj javnoj televiziji. Kada se po knjižnicama pale knjige na ćirilici - onda je riječ o demokratskom društvu. Kada toga nema - onda izborni rezultati ne važe.

Jao :)

Tko je glasao

Lupetaš

Zorane..čak i ispod tvog nivoa.

Ma nisu nama za ništa krivi ovi detuđmanizatori i tzv. reformirani komunisti, za sve su krivi polovi koji se tope uslijed klimatskih promjena.

sve dobro...

Tko je glasao

Da, to je točno.

Lupetam. Kao i svi vodeći državnici svijeta, znanstvenici, aktivisti, bankari, industrijalci... Cijeli svijet priča o klmatskim promjenama. Također, o financijskoj krizi, globalnoj poljoprivredi, izvorima energije, izvorima švježe vode itd..

A neki od vas se bave stavljanjem "tuđmanizma" u Ustav (kad već ne mere u povelju UN).

U naravno revidiranoj varijatni, izbacivanjem Titove biste koju je Franjo Tuđman ponosno držao u svom uredu.

Tko je glasao

Zorane,cijeli komentar ti

Zorane,cijeli komentar ti "drži vodu" osim ovoga:
"Rat protiv Jugoslavena", Udbe, komunista isl. nije ono što nam danas treba.
Zbog toga sam prisiljen dati minus komentaru jer s ostalim se velikim djelom itekako mogu složiti.
I još jedno, pojam veterani je nama iz 1991.jako, jako stran. Naime mi nismo ratnici koji smo ratovali u Vijetnamu, Koreji, Kuvajtu, Iraku i Afganistanu i nismo svi bili profesionalni vojnici kojima pripada naslov "veterani".

Mi smo branili svoje obitelji i domove, Domovinu koja je bila podmuklo i prljavo napadnuta u uvjetima koji su tako pripremljeni i posloženi da kao nismo imali nikakve šanse.

Eto, zato sam Hrvatski branitelj, a ne veteran.
Molim te da malo razmisliš o mojoj "teoriji".

Inače, ne koristim apsolutno nikakva prava s naslova branitelja niti sam HRVI (a mogao sam biti bez "štele...); vratio sam se u svoju tvrtku odmah nakon Oluje na isto radno mjesto s kojeg sam i otišao i radio do prije 4 godine kada mi se razletjelo srce, operiran, ostao živ i umirovljen kao i svaki drugi građanin koji je u takvom stanju postao nesposoban za rad. Radnog staža imam skoro 40 god. -nedostaje nepuna godina.

Što sad? Jesam li i ja parazit? Pijem li krv ovom jadnom i siromašnom narodu svojim "pravima"?

Tko je glasao

Jadničci...

Odoljeli ljutim četnicima, a eto, slomio ih smješak... Tako ranjenima u dušu, trebalo bi im priklopit još par iljada kuna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ti mrziš @Bigi

pa ti mržnja sužava vidike i mogućnost realnog prosuđivanja...

sve dobro...

Tko je glasao

Me ne zamjeram ja ništa njoj

Me ne zamjeram ja ništa njoj već humanoj hrvatskoj obrambenoj vojsci.. :):):):)
...onomad, davno...

Npr. to ti je kontinuirana greška, ili možda nije?.. General Blagoje Adžić je preživio pokolj u svom selu jer se neki ustaša smilovao nad djetetom od desetak godina.

Četnicima se to u ovom a ni prošlom ratu nije moglo dogoditi.
Što i tko je bio taj Adžić od Gazimestana pa slijedećih godina - znamo.

Tko je glasao

Kad ja uvijek

tražim dobro u ljudima.

sve dobro...

Tko je glasao

U ljudima nema dobra moj

U ljudima nema dobra moj @drvosjek.

Isus Krist je tvrdio obratno pa su ga zakucali na križ.

Tko je glasao

Kao i obično, tvoje

Kao i obično, tvoje djetinjarije tako je lako pokopati, da je to za plakati. Ovaj put je to učinio Otpisani:

Jednostavno treba prestati koristiti izraz "antifašist" kao da se odnosi na aktivni satus.
Naime, fašista više nema, zar ne?
Baš kao što više ne traje Domovinski rat. Ili traje?

A moglo bi i ovako:

"Antifašista" više nema. Trebaju nam DEMOKRATI!

Btw i tvoje izmotavanje o "statusu" je posve bespredmetno, jer se izraz "branitelj" danas koristi za preko 500.000 ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a od kojih nekakv "status" ima, otprilike, manje od petine. Recimo, ratnih invalida poput Đure Glogoškog, kojima nisi dostojan ni cipele očistiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Glede vas fašista - razumijemo se mi dobro!

Btw i tvoje izmotavanje o "statusu" je posve bespredmetno, jer se izraz "branitelj" danas koristi za preko 500.000 ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a od kojih nekakv "status" ima, otprilike, manje od petine.
Stvarno je patetično, kako vi intelektuala dojenčad i emotivni mlađi adoloscenti niste kadri razumjeti elementarnoe pojmove. E ta, prelaz iz četvroga u peti razred osnovne stvara probleme... :-)

"Branitelj" je samo po sebi u Hrvatskoj danas "status". to je onaj, čije je ime u " Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata".

Tko je glasao

Prvo, ne postoji branitelj

Prvo, ne postoji branitelj nego samo - Hrvatski branitelj.
Drugo, to nije nikakv stus jer Hrvatski branitelj samim time nije ničim povlašten. Obrnuto, žigosan je zahvaljujući jugošovinistima i realnoj vlasti u RH - UDBA te njihov kadrova raspoređenih na sve i sva realno utjecajna mjesta koj su upucala u tikve tikvana da su Hrvatski branitelji paraziti.

Da to kažeš za člana IDF-a danas u Izraelu - drugo jutro te nađu mrtvog. Ali jbg, Izrael je država a Hrvatska je izdrkotina UDBE, KOSA, KNOJA i Titovih generalčića!

Štoš, takva nam je sudba... - sve dok je sami ne uzmemo u svoje ruke.

Tko je glasao

Upravo ovakvo smrdljivo antihravatko mahnitanje...

... me je i potaklo da napišem ovaj tekst.

Obrnuto, žigosan je zahvaljujući jugošovinistima i realnoj vlasti u RH - UDBA
Poserem ti se na urlanje, u koje nje sasvim moguće da neki psihićki poremećeni pojedinci čak i vjeruju. Velika većina uličnih drekavaca, međutim, savršeno dobro zna, da je to samo sranje kroz gusto granje, a pravi sadržaj isključivo borba za privilegije i nastavljanje parazitiranje na račun graditelja u ovoj jadnoj državi, kojoj lažni domoljubi piju krv. Domovinu vole isključivo kao kravu muzaru - inače je mrze.

Navkili ste da naprosto na dreku dobijate što želite. Ali sad ste pretjerali, i sve više ljudi je spremno i javno reći, da ste paraziti i izdajice - vi manjina od svih bivših branitelja.

Da, naravno, jelte, može se i pojačat mahnito urklikanje i direktno prijetiti "mi smo spremi i poubijati one koji su nam antipatični, odnosno ne daju nam sve što želimo".

Pa, naravo, možda do toga i dođe, iak ose nadam da neće. Ali, ako ste spremni ubijati, morate naravno biti svjesni i mogućih posljedica. Hrvatski domoljubi naprosto će biti u situaciji, da brane sebe i svoju domovinu od vas izdajica i agresora.

Tko je glasao

Poserem ti se na urlanje, u

Poserem ti se na urlanje, u koje nje sasvim moguće da neki psihićki poremećeni pojedinci čak i vjeruju. Ja uopće ne urlam a ne urlaju ni oni u Savskoj. Tko je tu psihićki poremećen - viđat ćemo što bi rekli Crnogorci. Polako, samo polako; - a očito vam popuštaju živci.
Velika većina uličnih drekavaca, međutim, savršeno dobro zna, da je to samo sranje kroz gusto granje, a pravi sadržaj isključivo borba za privilegije i nastavljanje parazitiranje na račun graditelja u ovoj jadnoj državi, kojoj lažni domoljubi piju krv. Domovinu vole isključivo kao kravu muzaru - inače je mrze.
Kakav je običaj obavljanja velike nužde u tvom okruženju nije mi poznato!
Privilegije? Oni nemeju nikakve privilegije. Privilegije ima npr. Mesić, pa Pusićka koja po svijetu leprša vladinim zrakoplovom u izričito u vlastitu korist lobiranja jer si baba umislila da može biti gl. tajnik UN , pa ministri, pa saborski zastupnici pa čak i savjetnici u Uredu predsjednika su materijalno privilegirani, čak i odlikovani - zamisli Ordenom Starčevića. Koliko Domovinu voli Mesić pa nabrojeno sve do malog Perkovića. To nam je jako poznato, ta njihova ljubav za Domovinom, a dokazali su i koliko je mrze.

Navkili ste da naprosto na dreku dobijate što želite. Ali sad ste pretjerali, i sve više ljudi je spremno i javno reći, da ste paraziti i izdajice - vi manjina od svih bivših branitelja. Na dreku? Koju dreku? Pa kada su 1991. prvi mrtvi i ranjeni počeli dolaziti s prve crte - takvi kao ti i tebi slični bi im dali apsolutno sve dali samo da ih nemorate zamijeniti u rovu.
Nemam nikakva prava ni benefite kao Hrvatski branitelj... valjda zato što nisam koristio "deraćinu" ili "deračinu"?

"mi smo spremi i poubijati one koji su nam antipatični, odnosno ne daju nam sve što želimo". Gdje je to rečeno, napisano, iskazano? Ali jest da bi tvoji malo "rasvijetlili crkve" kao od 1991. do 1995.ili od 1941. do 1950. - otprilike. A nemate ni leba.. pa otačbina vas zove, tamo ima leba koliko hoćeš.

Ali, ako ste spremni ubijati, morate naravno biti svjesni i mogućih posljedica. Hrvatski domoljubi naprosto će biti u situaciji, da brane sebe i svoju domovinu od vas izdajica i agresora. Ovo ti je totalna bedastoća; - tko bi tu koga napadao a tko bi branio svoju Domovinu?

Pa vi ste svoju "domovinu" definitivno i za vijeke vjekova izgubili u Oluji 1995.
Još niste toga svjesni?

Tko je glasao

@otpisani:

Pa, razumijemo se mi dovoljno! Čuj, ja se još uvijek nadam mirnom rješenju. To je sreća i ukazuje na neke dobre strane u dominirajućim obrascima ponašanja kod nas u Hrvatskoj, da je fizičkog nasilja zasad bilo malo. (Nevjerojatno, nema fizičkih sukoba u Vukovaru sve ovo doba - volio bih vidjeti neku produbljenu analizu što se stvarno tamo događa.)

Ako pak vaša agresivna grupa pokrene veće fizičko nasilje, ovoga puta (za razinu od recimo napada na mirne prosvjednike 1999. na Trgu žrtava fašizma) neće biti žrtava samo na jednoj strani.

To što ti izričeš prijetnje pa onda trepćeš nevinim okicama, kao ma gdje ti vidiš prijetnju, licemjerno je, podlo, ali još uvijek je bolje, nego stvarno fizičko nasilje.

Iako ste dobro organizirani, ipak predstavaljate možda desetak posto od pola milijuna bivših branitelja, naravno i dio mlađih sljedbenika.

Tko se maća lača, sam od njega pogiba.

Tko je glasao

"Okupatori Hrvatske" su bili

"Okupatori Hrvatske" su bili mirni prosvjed protiv "pobesnelih ustaša" u Savskoj? To su tvoji, jel tako?

Jel ovo što je gore upisao Zoran Oštrić napisao on ili Vojislav Šešelj?

Ti si stvarno puko ko kokica.:):):) Skuliraj se malo.

Tko je glasao

@otpisani: A baš ti idem na živce, ha? :-) Milo mi je¨!

Tako vam je to. Morat ćete se naviknuti, da deračina više ne pali, kod sve više ljudi. Nadam se da će se većina vaše grupice s vremeno naprosto skulirati i shvatiti da je prošlo 20 godina, da rata nema, da "jugoslaveni" nisu tema, i da terba raditi i graditi.

Ako ti je od volje pri tom gunđat kako su oni koji tu foru više ne puše "pukli", od volje vam.

Tko je glasao

Nisi ti dorastao tome da ideš

Nisi ti dorastao tome da ideš meni na živce. Moji živci su fantastično čvrsti kada meni to paše.
Ti ideš na živce onima koji te plaćaju a ne odrađuješ posao kako treba. Ja to znam a mnogi ovdje zapravo to nisu u stanju shvatiti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci