Tagovi

Bože čuvaj Hrvatsku ili „habemus potestatum“ na hrvatski način

Kasno sinoć dobio je informaciju o pozivima koje su primali zastupnici MOST-a u tijekom posljednjih 48 sati, rekao je Božo Petrov odgovarajući na pitanje novinara zbog čega nije odmah reagirao nakon što je saznao za navodne pritiske sa strane koalicije Hrvatska raste. Na prvu se odgovor čini zadovoljavajućim, barem što se tiče njega osobno. Međutim, neodgovoreno je ostalo zbog čega se na sastanku te večeri nisu javili sami zastupnici MOST-a koje se navodno nazivalo. Jer moramo priznati, malo je čudno da svom lideru ne bi barem tad prijavili da ih se naziva kako bi potporu u slučaju neuspjeha pregovora onda dali Zoranu Milanoviću, ako već nisu odmah po prijemu takvih poziva.

Nije izbjegavanje da pruži barem nekakve dokaze za svoje tvrdnje jedino što čudi u ponašanju Bože Petrova nakon što je obznanio da prekida razgovore s koalicijom Hrvatska raste. Interesantno je da nije prihvatio ponudu Zorana Milanovića da odmah preuzme potpise kojima raspolaže SDP-ova koalicija kako bi ih predočio Predsjednici Republike s 15 MOST-ovih i dokazao joj da su formirali saborsku većinu. Zapazimo detalj, u vrijeme kad su mu nuđeni, Petrov navodno još nije znao za pritiske prema zastupnicima MOST-a. Zašto bi ih odbio ako problema nije bilo i ako je već bio postignut dogovor o podjeli resora u vladi i šire, te o mandataru. Objašnjenje kako je potrebno još neko vrijeme za usuglašavanje zvuči prilično neuvjerljivo kad se ima u vidu da je samo nekoliko sati nakon odbacivanja Milanovićeve koalicije svih 15 bjanko potpisa stavio na hrpu Tomislava Karamarka, bez ikakvih javnih dogovora i javno poznatih uvjeta. Nije baš uobičajeno imati toliko povjerenje u političare iz drugog tabora, pogotovo one koji su u ranijim razgovorima odbijali MOST-ove uvjete, neke i rezolutno uz napuštanje procesa usuglašavanja.

Odgovor se možda nalazi u izjavi Bože Petrova kad je u razgovoru s novinarima nakon večernjih konzultacija kod Predsjednice rekao da je „to ono što smo od početka htjeli“, odnosilo se na nestranačkog i stručnog mandatara, mada je HDZ ranije u više navrata samo „dopuštao mogućnost“ da se o takvom razgovara, ali nije eksplicitno pristao. Isto tako, na pitanje hoće li od Domoljubne koalicije zahtijevati isto što i od koalicije Hrvatska raste, odnosilo se na podjelu resora, Petrov je rekao da ako novi partneri predlože stručne ljude, da MOST ne mora imati nijedno mjesto. Toliki stupanj povjerenja u koalicijskog partnera još nije viđen na našoj političkoj sceni, nije nam poznato ni za šire, pogotovo kad vjerovati treba partner koji u rukama drži ključ saborske većine.

Zapravo, sve moderiranje poslijeizbornog dogovaranja od strane MOST-a je bilo vrlo čudno. Stalno mijenjanje uvjeta za sudjelovanje u razgovorima, otpuštanje i potom ponovno prihvaćanje partnera, kao i način donošenja odluka na famoznom Nacionalnom vijeću MOST-a, nametalo je pitanja na koja još uvijek nemamo sve odgovore. Jedan od posljednjih koje smo dobili, a tiče se baš potpisa koji su poslužili za preliminarnu saborsku većinu, odgovor je na pitanje kad su i kako uspjeli skupiti sve potpise kada se zna da na dan konzultacija nisu svi MOST-ovi zastupnici bili u Zagrebu. Petrov je rekao da su skupljeni ranije i da će naknadno svi odlučivati o mandataru. To međutim znači da potpisi koji su predočeni Predsjednici zapravo nisu valjani jer po Ustavu moraju biti za konkretnog mandatara. Nejasno je ili se barem tako čini, zašto se uopće mahalo potpisima kada je rok za dogovor o mandataru produžen za 24 sata kako je i traženo od Predsjednice Republike.

Dojam je, ustvari, kao da je Božo Petrov sve vrijeme i jedva čekao da dobije razlog zbog kojeg će vlast formirati baš s Karamarkom. Sigurno mu nije bilo ugodno pročitati oštro sročeni Facebook status biskupa Vlade Košića koji ga je označio naivčinom i izdajnikom ako će vlast formirati s, kako je biskup rekao, komunistima. Vjerojatno mu nije bilo lako ni trpjeti medijska obrušavanja desno orijentiranih novinara i kolumnista čija se poruka otprilike može sažeti na to da „most bez druge obale nikom ne treba“. Sumnjamo da će Košić sad požuriti da mu čestita na „mudroj odluci dostojnoj hrvatskog državnika“ (ovo je sarkazam) ili da će prije neutješni kolumnisti ostati takvi zato što ni u ovoj kombinaciji nema „druge obale“. Ako će se pak utješiti, bit će da im je Karamarkova obala dovoljno vrijedna za obje (ovo je ironija).

Zbog svega što se događalo, i što se još može dogoditi, nećemo donositi konačne zaključke jer kod Bože Petrova i MOST-a se nikad ne zna što može iskrsnuti, bilo kao novi zahtjev bilo kao nova odluka. Čini se kako ovaj put doista preuzimaju odgovornost, to se od samog početka i tražilo od njih, ali nakon svega izgledaju još manje uvjerljivi u tvrdnjama da su ju sposobni nositi. Osim toga, strah koji im je nametan, da će u koaliciji s Milanovićem biti izgubljeni kao manji partner (Željko Reiner u emisiji Otvoreno), teško da je manje opravdan u novoj kombinaciji. Ne vidimo da bi se HDZ mogao drugačije ponašati nego kao stariji partner i veća stranka. Ipak se radi o jednoj od dvije stožerne hrvatske stranke koje se nimalo ne razlikuju u mišljenju o sebi samima. U vrijeme pregovora, dok se ne donesu ključne odluke, sposobne su poniziti se do koje god granice treba, no kad im vlast postane sigurna, teško je da se neće vratiti starim obrascima u ponašanju.

Novi su izbori od mnogih spominjani kao najbolja varijanta za rješenje dilema oko formiranja vlasti, a vrijeme će pokazati jesu li zagovornici te opcije bili u pravu. Za sada se MOST potvrdio samo kao most preko kojeg je Karamarko došao do vlasti, dok sposobnost da nosi reforme ili se barem izbori za njih, tek treba dokazati. Dosadašnja njihova igra u nacionalnoj političkoj ligi nije nam baš dala povoda za optimizam. Vidjeti ćemo hoće li se što promijeniti.

Za sada je izvjesno samo kako dolazi vrijeme u kojem će se često čuti „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Komentari

Milanović je igrao podlo a

Milanović je igrao podlo a svi ste to oduševljeno prodavali kao vrhunsko političko umijeće.
I maloj djeci je bilo jasno da je nešto trulo kad je Milanović ponudio Mostu sva mininstarstva kojima upravljaju njegovi poslušnici i vojnici partije koji samo sudjeluju u igrokazu.
Upravu, gospodarstvo, promet, poljoprivredu, policiju, zaštitu okoliša... prepoznaje li itko išta?
Grčić i Hajdaš Dončić pregovaraju o prepuštanju svojih ministarstava Mostu bez da trepnu, uzdajući se u velikog opsjenara da će stvar okrenuti u svoju korist kupujući par neodlučnih mostovaca.
I kad se izjalovilo sve vas je stala strka i skrika.
U svakom slučaju bit će dobro da ova nesposobna vlast padne i da se definitivno riješimo Vesne Pusić i svega što ta žena politički predstavlja. Drugi uspjeh je da Pupavci više nisu politički faktor.
Ostalo su sitnice.
Reći ćete da je bitno gospodarstvo. Da. Ukoliko ovaj kandidat stvarno dospije na Markov trg, bit će to najprije zanimljiva inventura postojećeg a dalje.....

vjetarsjuga

Tko je glasao

Drugi uspjeh je da Pupavci

Drugi uspjeh je da Pupavci više nisu politički faktor.
Imaš pravo, Karadžići su bolji faktor.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ostavimo li sirovu

Ostavimo li sirovu netrpeljivost po strani i okrenemo se činjenicama, istina je da se u pregovorima s MOST-om dogodilo da Petrov traži ta ministarstva, a Milanović je samo pristao dati mu ih. Dakle, ništa mu nije nudio.

Štoviše, Petrov je to i sam priznao odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li i od HDZ-a tražiti isto. Znamo što je rekao, da ne moraju dobiti nijedno ministarstvo. Toliko o tome,

Što se pak truleži tiče, jasno je da nitko od sudionika nije bio iskren i da su se igrale igre. Jedino što smo za HDZ i SDP znali od ranije, a za trulež u MOST-u smo saznali tek u finalu. Ranije smo većinski mislili da se radi o neiskustvu i zbog toga nesnalaženju u političkim igrama. Kad ono, ispalo da su premazani svim mastima i da su uspjeli preveslati sve, čak i vlastite birače. Što se izvrsno pokazalo u netom objavljenim rezultatima ankete.

Ta je opcija svoje obavila, vratili su HDZ na vlast, i teško je da bi na nekim idućim izborima ostvarila približni rezultat.

Što se mandatara tiče, tek treba vidjeti hoće li biti saborske većine za njegovo izglasavanje i kojim će pravcem krenuti. Nema zajedničkih točaka s fantomskim HDZ-ovim njemačkim gospodarskim programom niti popisom međusobno i isključujućih reformi koje je kao kost za glodanje bacio MOST.

Mene zanima gdje će se u ovom naći građani o kojima uopće nije bilo riječi tijekom cirkusa koji još nije završio.

B-52

Tko je glasao

trulež

Što se pak truleži tiče, jasno je da nitko od sudionika nije bio iskren i da su se igrale igre. Jedino što smo za HDZ i SDP znali od ranije, a za trulež u MOST-u smo saznali tek u finalu. Ranije smo većinski mislili da se radi o neiskustvu i zbog toga nesnalaženju u političkim igrama. Kad ono, ispalo da su premazani svim mastima i da su uspjeli preveslati sve, čak i vlastite birače. Što se izvrsno pokazalo u netom objavljenim rezultatima ankete.

rezultati anketa

studeni
U studenom je anketa provedena od 8. do 20. studenog. Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 966 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Istraživanje je obuhvatilo većim dijelom prve dane nakon izbora od kojih je prošlo 3 tjedna,a trendovi rasta ili pada potpore kod tri vodeće stranke u prosincu i sljedećim mjesecima bit će puno realniji.

SDP trenutačno nakon izbora uživa potporu 29 % birača, a od kolovoza je potpora u stalnom rastu. Zapravo, nakon ožujka 2014. prvi put ta je stranka prvi izbor među biračima. HDZ je pak trenutačno s potporom od 28,2 % birača, a upravo od kolovoza ta stranka gubi malo po malo potpore.
MOST je pak iza izbora s trenutačnom potporom od 19,1 %, što pobliže i odgovara rezultatima izbora te opcije. I oni su doživjeli u tri mjeseca najveći skok od primjerice 4,9 % potpore koje su uživali u listopadu.

prosinac

Dnevnik Nove TV donosi CROBAROMETAR za prosinac 2015. koji je proveden u vremenskom trajanju od 1. do 21. prosinca ( istraživanje je provedeno zaključno s ponedjeljkom, danom uoči raskidanja suradnje Mosta s SDP-om ). Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

MOST POČEO GUBITI POTPORU, A HDZ PREOTEO PRVO MJESTO SDP-U
HDZ i SDP zamijenili su mjesta. Za stranku Tomislava Kramarka glasovalo bi 29,5 % birača i HDZ je nakon 4 mjeseca zaustavio pad te su porasli.
SDP trenutačno uživa potporu od 27,2 % birača i nakon četiri mjeseca rasta, prvi su put pali.
MOST je prvi put pao i sada u prosincu uživa potporu od 15,5 % birača, a nakon izbora za njih bilo je 19,1 % birača. I ovo je značajni pad.

Ja mislim da rezultati anketa u prosincu ne govore baš ništa budući je ispitivanje izvršeno u najprevrtljivijem političkom tjednu kad je Most bio i sa SDP-om i HDZ-om i morati ćemo ipak pričekati siječanj i veljaču.

Tko je glasao

MOST je sa SDP-om bio samo od

MOST je sa SDP-om bio samo od 19-tog navečer kad je Karamarko napustio sastanak do utorka ujutro, 22-gog kad su se vratili u luku. Ako je anketa provedena od 1-21.prosinca, jasno je da nije samo dva SDP-ova dana utjecalo, već je dojam općenit.

Izgubiti čak 4% u mjesec dana je više od statističke pogreške i ukazuje na trend. No svakako da će biti vidljiviji kad se dodaju naredne brojke. Ipak, sudeći po njihovoj božićnoj poslanici u kojoj nema ničega o Božiću osim kurtoazne rečenice, dok je sve dugo umjesto buđenja nade politički crnjak, vjerojatno je da će nam prirediti još materijala koji ih neće proslaviti.

Taman smo se riješili biskupa koji su poslanice upotrebljavali za slanje političkih poruka, a pojavili se eto novi koji miješaju vjerske blagdane i hardcore politiku.

B-52

Tko je glasao

ja osobno npr.

ne bih imao ništa protiv da su se dogovorili da recimo ( već sam jednom napisao) u tripartitnoj vladi Petrov bude premijer, Milanović dopredsjednik za vanjske a Karamarko za unutarnje poslove.... Petrov bi bio medijator..a Milanović se solidno kuži u vanjske poslove i diplomaciju dok o unutarnjoj politici i sigurnosnim pitanjima i Karamarku ..ne treba valjda ništa zboriti..

Dobili bi političare..poznavatelje koje se ne može muljati u tim sektorima...

...i sve dalje u tom stilu..stručne ljude ...ipak iz politike...to sam predviđao..na to je mirisalo..kao konzervativnom Hrvatu katoliku ;-)...ova opcija..bez Pusićke i Čačića..Snjeguljice Milanke i 7 patkuljaka..Pupovca i njegovog dociranja..mi je draža pa sam zadovoljniji...

sve dobro...

Tko je glasao

Osobno mislim da je Most

Osobno mislim da je Most odnio uglavnom glasove domoljubne koalicije. Bar je tako bilo u 9. i 10. izbornoj jedinici. Prema tome bez Mosta bi HDZ imao više madata i lakše složio vlast.
Iskreno se nadam da će mandatar proći u Saboru mada Milanović i njegovi neće lako predati vlast. Bit će još svega. Pritisci će tek početi.
Ne vjerujem da su Mostovci toliko uigrani u kombinacijama. Moguće da su protivnici potcjenili da Petrov ipak psihijatar.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Petrov je svoje obavio

Bila je ubrzo poslije izbora anketa o glasačima MOST-a i pokazalo se da tamo više ima razočaranih SDP-ovih nego HDZ-ovih birača. Ne znamo bi li oni uopće izašli na izbore da nije MOST-a, a kamoli kakav bi rezultat bio.

Ali po nekoj logici, teoretski, ako bi se svatko vratio svome stadu, onda bi Hrvatska raste dobila više MOST-ovih glasova.

Mostovci ne trebaju ni biti uigrani u kombinacijama, ovu glavnu su odlično odigrali, a ostalo će ionako rješavati Karamarko. Već večeras se vidjelo da Petrov više sliči na privjesak nego na ključnog političkog partnera. Imat će on i više nego dovoljno problema s očuvanjem stada na broju da bi se bavio kombinacijama. Skriti će se iza Karamarka i čekati da prođe oluja.

B-52

Tko je glasao

Tja, Most je smišljen projekt

Tja, Most je smišljen projekt da bi glasači nezadovoljni HDZ politikom bili zadržani u stadu tj. da svoj glas ne daju SDP koaliciji.
Recimo dobro smišljena prevara, u politici legitimna, sasvim normalna, zašto ne.
No, gledam danas Petrova, preplašen, izgubljen, ako je sve već dogovoreno zašto je takav, što mu se desilo, zaigrao se sa
koalicijom Hrvatska raste pa dobio dvije zidarske, s leve i desne?
Da, nisu se nadali tolikim brojem Saborskih zastupnika pa ga malo povukla slava i prividna moć.
Zamalo se upisao u Hrvatsku povijest kao premijer ali moje pjesme, moji snovi pali s mosta u mulj.
Uvjeren sam da je Milanović to znao i zato mu je nudio ministarstva i premijersko mjesto.
Mislim da će Vlada biti formirana i dobiti podršku u Saboru i od SDPa a nakon toga počinju igre
bez granica a kako će Most igrati, vidjeti ćemo. Sad spominju koalicijski ugovor (još jedna prevara birača)
a ne partnersku suradnju, i baš me zanima koja će ministarstva preuzeti i kako će raditi, po diktatu HDZa
ili po svom programu (imaju li ga?)
A ti vjetre s juga, puhni jače, dalmaticima donosiš glavobolju a meni manji račun za grijanje !

Tko je glasao

Članovi koalicije Most su

Članovi koalicije Most su svjetonazorski vrlo različiti i ne znam što ih drži na okupu. Zato nisam ni siguran da se do sazivanja sabora netko od njih ne "predomisli".
Nema projekta koji bi spojio Petrinu, Prgometa, Petrova i ostale osim procjena da će tako svi imati više šanse za prolazak u Sabor. Računica je jednostavna, preći 5-6% u svakoj jedinici i osvajaš 10 mandata. Staviš svugdje po jednog medijski jakog čovjeka koji sam nosi koju tisuću glasova iz svog sela (općine, gradića) imaš vrunsku medijsku podršku????? i napraviš nered. Osobno sam zbog gadljive medijske podrške MOstu i suptilne igre za SDP i Milanovića otkazao pretpatu na Večernji list ( mali, ali za mene vrlo bitan osobni čin).
Petrov je solidan intelektualac ali dolazi iz manje sredine i nije umrežen, naviknut, informiran ni istreniran za ovakve sitaucije. Dugo je i izdržao. Meni je a i većini mojih prijatelja ovo mučenje od mjesec i pol dana prekipjelo a samo smo promatrači.
Petrov igra dugoročno, ostao je na nogama, brzo uči i zato nije htio na brzinu izgoriti. Njegov je scenarij jasan; sačuvati zdravlje jer je stres bio strašan, dobiti vlast, ući i shvatiti sustav iznutra (ne biti oporbeni promatrač iz zadnjih klupa), brzo učiti i biti spreman na svaku opciju kasnije.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Što se tiče Večernjaka, stoji

Što se tiče Večernjaka, stoji za promociju MOST-a (možda ti je sad jasnije i zašto se dogodila), ali je miljama daleko od ikakve igre za SDP i Milanovića. To znam iz prve ruke. Nemoj da te zavara poneki tekst pojedinih autora, za takvu se ocjenu treba gledati cjelina.

Kritički tekstovi prema Karamarku kojih je bila koncentracija nakon izborne noći su više bili rezultat razočaranja rezultatom nego "igre za SDP". Urednička politika se ne ocjenjuje po tako banalnim kriterijima.

B-52

Tko je glasao

Kukuriku licemjeri

Milanović je igrao podlo a svi ste to oduševljeno prodavali kao vrhunsko političko umijeće.
...I kad se izjalovilo sve vas je stala strka i skrika.

Upravo tako. Namjesto da ga se srame zbog slučajeva Prgometa, Petrine i Podolnjaka, sricali su mu hvalospjeve u stilu "Milanović je odigrao vrhunski" itd. Kukuriku su javno promovirali varanje i laganje kao najvažnije i najpoželjnije političke osobine, a kad im se to vratilo u lice, okrenuli su na plač i cvilež da su - prevareni. Tragikomedija.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Jadna ti država gdje popovi kolo vode

A to se zove u moralnoj teologiji preuzetnost, dakle preuzimanje kompetencija koje ti ne pripadaju. Sviđa mi se da je Karamarko na kraju odbio u tome sudjelovati, a potez Milanovića ne čudi jer komunisti uvijek lažu i njima laž i prijetvornost ništa ne znači. Pokazalo se da to nije most nego mostobran za spašavanje SDP-a, tj. komunista koji su hrvatskom narodu nanijeli najviše zla u njegovoj povijesti. Pa jesu li zato bili potrebni izbori i ova već skoro mjesec i pol duga trakavica? Petrov je i nesiguran - čudne li kombinacije: psihijatar i političar! - ali i posve slijep! Onaj je stari lisac, lopina i prevarant, a ovaj naivčina i zapravo - izdajica. Neka nam se Bog smiluje!.

A te i takve popovske kretene financiraju porezni obveznici...

Tko je glasao

Bandić ključ

Sve je poznato od početka ali je trebalo kupiti vrijeme...Banditić je preveliki igrač da bi nekome dao bjanko potpis.

Igra je mogla krenuti tek kad je on dobio svoj dio kolača!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Mislim kako nikome nije tajna

Mislim kako nikome nije tajna da izglasavanje gradskog proračuna rukama tamo opozicijskog HDZ-a ima veze s potpisima koje su Bandićevci dali Karamarku.

B-52

Tko je glasao

"Špijunsko - policijska"

"Špijunsko - policijska" operacija obavljena je vrhunski profesionalno - ništa nije procurilo, a čini se da ni visoko pozicionirani HDZ-ovci nisu znali što se radi. Naime, u Otvorenom koji spominješ, Reiner je čitao Božinu čuvenu izjavu i objašnjavao da je ostavka logičan potez jer se priklonio jednoj strani. Pretpostavljam da to ne bi napravio da je znao što se sprema.

Tko je glasao

Ne bih rekao da je

Ne bih rekao da je policijsko-obavještajna već paraobavještajna operacija. Mislim da je jasno, ako bi baš svi u svakom trenutku znali što se sve radi, onda to ne bi bilo to.

Osnovno je da "nadzemni" dio sudionika radi kao da se ništa ne događa ispod, pa i ovo Reinerovo mahanje javnobilježničkom ispravom treba shvatiti u tom svjetlu.

B-52

Tko je glasao

Kada sam napisao "špijunsko -

Kada sam napisao "špijunsko - policijska" operacija parafrazirao sam Milanovića, a vjerujem da je i on pri tome mislio na Karamarka ("špijuna") i Vasu ("policajca").

Tko je glasao

Božo Petrov ima pravo složiti

Božo Petrov ima pravo složiti koaliciju(ili suradnju kako on to voli reć) s kim god želi i tu nema ništa sporno. Osobno nemam problem s tim.

Ono s čime imam problem je da je Božo Petrov najobičniji lažov. Da je izišao pred novinare u bilo kojem trenutku od dana izbora i rekao kako mu je HDZ bliži i da ide s njima, sve 5.
Načinom na koji je igrao zadnjih mjesec i pol dana samo je pokazao da je gori od bilo koga tko je do sad bio na vlasti.
Ovakvog lažova hrvatska politička scena do sada nije vidjela.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Osim likova s početka 90-tih

Ovakvog lažova hrvatska politička scena do sada nije vidjela.

Osim likova iz prošlog stoljeća koji su primili lovu od CIA-e za predstavu krvavog derneka hrvata i srba... i za kasniju pljačku svega društvenog što se opljačkati dalo!

Tko je glasao

Pa sto nisi/niste prije

Pa sto nisi/niste prije tjedan dva hvalila/i njegovu necuvenu politicku mudrost? Mala djeca su razboritija od Hrvata. Svako s dvije minute slobodnog vremena ih moze prevest zedne preko vode...

Tko je glasao

Skviki, slobodno se uključi u

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, Nemoj mi o lažima

Silverci,

Nemoj mi o lažima jer hvala bogu je most prekinuo razgovarat sa naj većim lažljivcima na političkoj sceni Hrvatske.

Po čemu je Petrov lažljivac, pa ubacili su mu krtice kojih se je riješio i sad ti isti pljuju po njemu.

Tko je glasao

Po čemu je lažljivac? Po

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, Ja idola nemam

Tko je glasao

Nije to osobna razina, nego

Nije to osobna razina, nego podsjećanje na tvoju sposobnost političkog prosuđivanja.

Ajde nabroji tri reforme koje su te oduševile kod MOST-a. Ajde navedi stav HDZ-a o tim istim reformama. A možeš i navesti imena MOST-ovaca koje su iz koalicije HR navodno vrbovali kako kaže Petrov.

Ja sam čuo da su neki članovi pollitika.com ponudili svoju godišnju njemačku mirovinu jednom članu MOST-a da potpiše za HDZ. Neću reći o kojem članu pollitika.com se radi, a neću reći ni o kojem članu MOST-a se radi. Misliš da lažem ili da govorim istinu?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nemam ja kaj nabrajati, je ću

Tko je glasao

Znači to što lažu i prije

Znači to što lažu i prije formiranja Vlade nema veze?
Ono, ja mogu tebe slobodno prozvati da si ponudio svoju mirovinu za glas jednog člana MOST-a? Nemaš ništa protiv toga?

PS Da ponovim, jer očito nisi u stanju shvatiti, nemam ništa protiv da MOST i HDZ formiraju Vladu. Ako imaju dovoljno ruku u Saboru imaju i pravo složiti Vladu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Blago nama

Načinom na koji je igrao zadnjih mjesec i pol dana samo je pokazao da je gori od bilo koga tko je do sad bio na vlasti.
Ovakvog lažova hrvatska politička scena do sada nije vidjela.

Blago nama.

Tko je glasao

Nekome će biti blago, to je

Nekome će biti blago, to je sigurno.

Božo Petrov je veći mućak od Sanadera, ali će većina to shvatiti kasnije, baš kao i u Sanaderovom slučaju.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Do današnjih konzultacija

Do današnjih konzultacija znati će se je li MOST napokon razbijen. Uvjerena sam da je to Milanovićev cilj od izborne noći.
Postoji mogućnost da se doista nazivalo zastupnike MOST-a od strane SDP-a ( bilo mi je znakovito pojavljivanje Komadine tijekom pregovora koji su bili u završnoj fazi, a koji se očito nije slagao sa mogućnošću da Petrov bude Premijer). Možda je Komadina nazivao i to prije svega one iz platforme MOST-a koji su skloniji lijevoj opciji. Vjerujem da Milanoviću ni u jednom trenutku pregovora nije bila prihvatljiva opcija da on ne bude Premijer. Uz toliko obrata zadnjih dana i dalje u Petrovu vidim iskrenu, poštenu osobu koja želi dobro građanima RH. Sigurno mu nije lako pratiti sve te igre i igrice, no naučiti će da će i on na kraju morati ponekad sa prljavima igrati prljavo. Milanović mi nije uvjerljiv kad tvrdi da se zastupnike MOST-a nije nazivalo od strane SDP-a. Uvjerljiv mi je pak kad kaže da je nudio MOST-u redom HNB, APIS IT, DUUDI kao da su to njegove firme ( očito jesu iako ne bi smjele biti ). O svima sam pisala ovdje na pollitici u dnevnicima ( hnb –Brojke govore više od tisuću riječi, Beskonačni ponavljajući niz – APIS IT, o AUDIO, DUUDI stalno i u dnevnicima i komentarima ).

Postoji mogućnost da su članovi MOST-a skloni HDZ-u lagali Petrovu jer treba imati na umu da MOST nije stranka već skup neovisnih zastupnika i nadam se da to nije istina, a možda i nešto treće, četvrto, peto...

Zanimljivo je da Milanović koji u svim svojim nastupima omalovažava ne samo Predsjednicu i njene ustavne ovlasti ( jer on jedini zna Ustav ) već i Ustavni sud, on koji je osporavao obavezu Predsjednice da oformi stručnu vladu i raspiše izbore ako se u razumnom roku ne dobije mandatar , odjednom želi da Predsjednica postane državnica i raspiše nove izbore ( vjerojatno bez imenovanja privremene Vlade jer ON »jedan i jedini» može sve voditi do nekih novih izbora ).

HDZ je zasigurno imao u pripremi potrebnu većinu ako im se priključi 15 zastupnika MOST-a ( 59 + 1 manjinac + 2 Bandićeva – zna se zašto + još jedan manjinac ili vjerojatnije Čačić ).

sto tako, na pitanje hoće li od Domoljubne koalicije zahtijevati isto što i od koalicije Hrvatska raste, odnosilo se na podjelu resora, Petrov je rekao da ako novi partneri predlože stručne ljude, da MOST ne mora imati nijedno mjesto. Toliki stupanj povjerenja u koalicijskog partnera još nije viđen na našoj političkoj sceni, nije nam poznato ni za šire, pogotovo kad vjerovati treba partner koji u rukama drži ključ saborske većine.

Možda je došlo vrijeme da se na našoj političkoj sceni pojavi netko ko ima povjerenja u stručne ljude i koji onda neće inzistirati na funkcijama, pogotovo zato jer drži ključ saborske većine i u svakom trenutku može otkazati povjerenje Vladi kojoj će opet stranački i osobni interesi biti ispred općeg dobra. Vjerujem da Petrov nije na hrpu Karamarka stavio 15 bjanko potpisa, jasno je rečeno da će se tek nakon današnjeg mogućeg dogovora znati imamo li mandatara koji će pokušati sastaviti Vladu kojoj će u Saboru biti izglasano povjerenje ili se ide na nove izbore. Nadam se da će Sabor biti mjesto gdje će se donositi odluke koje su dobre za RH bez obzira koja ih strana predlaže,

I ja kažem Bože čuvaj Hrvatsku, a vjerujem i dalje da Bože Petrov može usmjeriti RH u pravom smjeru ostane li tim jedinstven. I zato kažem i Bože ( Petrov ) čuvaj Hrvatsku.

Tko je glasao

"Mostizam"

Možda je došlo vrijeme da se na našoj političkoj sceni pojavi netko ko ima povjerenja u stručne ljude i koji onda neće inzistirati na funkcijama, pogotovo zato jer drži ključ saborske većine i u svakom trenutku može otkazati povjerenje Vladi kojoj će opet stranački i osobni interesi biti ispred općeg dobra.

Kako se u sliku o tima koji ne inzistiraju na funkcijama uklapa zahtjev za čak 8 ministarstava, od čega su dogovorili da će dobiti 7, i niz mjesta na čelu glavnih državnih agencija i čak HNB?

Ako ne vjeruješ da je Petrov sinoć izručio 15 bjanko potpisa, onda vjerojatno možeš reći za kojeg su mandatara dati. Konzultacije se, naime, obavljaju s ciljem da se vidi koji mandatar ima najmanje 76 potpisa. I bez parade znamo koliko koja stranka ima osvojenih zastupničkih mandata pa je mahanje sa 78 potpisa tek psihološko propagandno djelovanje ne bi li se Karamarku osiguralo pretrčavanje još kojeg zastupnika koji im nije dao potporu. Znamo da se u šator pobjednika ide lakše nego u onih koji se još moraju boriti za pobjedu.

I pored svega ja još nisam siguran da će 15 ostati 15. Počela su previranja u MOST-u i sasvim je moguće da dio njihovih zastupnika uskrati potpis ovakvoj "pobjedi". Neki će biti barem za ponavljanje izbora, ako ne i da svoje potpise daju Milanoviću.

Sa skupinom ljudi kakva je MOST, ništa nije isključeno do samoga kraja, a ni onda se ne može biti siguran da neće pogaziti riječ.

Devedesetih se pojavio izraz "jurlinizam" (okretanje kaputa na način sindikalca Bernarda Jurline) a evo je preko Bukovića i Šporera, i Kunsta, evoluirao do izraza "mostizam" koji će zasigurno naći istaknuto mjesto u političkom rječniku.

B-52

Tko je glasao

@sm, Kako se u sliku o tima

@sm,
Kako se u sliku o tima koji ne inzistiraju na funkcijama uklapa zahtjev za čak 8 ministarstava, od čega su dogovorili da će dobiti 7, i niz mjesta na čelu glavnih državnih agencija i čak HNB?

Na svoje sam uši čula i vidjela da je Milanović izjavio kako im je nudio HNB, APIS IT i DUUDI, a ne da je Petrov ili MOST to tražio i ako želiš mogu naći u kojem je dnevniku ta izjava Milanovića objavljena, ali vjerujem da si je i ti čuo. Čemu onda potpuno okrećeš činjenicu da je MIlanović davao, a ne da je Petrov tražio.

Ako ne vjeruješ da je Petrov sinoć izručio 15 bjanko potpisa, onda vjerojatno možeš reći za kojeg su mandatara dati. Konzultacije se, naime, obavljaju s ciljem da se vidi koji mandatar ima najmanje 76 potpisa. I bez parade znamo koliko koja stranka ima osvojenih zastupničkih mandata pa je mahanje sa 78 potpisa tek psihološko propagandno djelovanje ne bi li se Karamarku osiguralo pretrčavanje još kojeg zastupnika koji im nije dao potporu. Znamo da se u šator pobjednika ide lakše nego u onih koji se još moraju boriti za pobjedu.

Ja doista ne znam koje vijesti ti gledaš. Petrov je na Pantovčak odnio svojih 15 potpisa, Karamarko svojih 63., i zatražili su 24 sata da se dogovore oko mandatara i to su i učinili.
Tih 78 mandata nije "psihološko propagandno djelovanje" već je to zbroj mandata koji su imali i koje su ustupili novom mandataru. Pretrčavanja će biti, ali iako je malo vjerojatno da Sabor ne bude konstituiran ( gotovo svi to zasigurno žele jer je pitanje kako bi prošli na novim izborima ) - moglo bi se dogoditi da mandataru i Premijeru ne bude izglasano povjerenje. Meni osobno je drago da će Sabor možda napokon postati mjesto na kojem se odlučuje o RH glasanjem za dobre zakone, a ne za zakone koje guraju stranke na vlasti. Nadam se da će kod donošenja proračuna proći napokon i koji amandman oporbe.

Već sam u nekom komentaru napisala da ne znam gade li mi se više HDZ ili SDP na temelju činjenog u zadnjih 8 godina, ali ja doista nemam problema s tim koga će MOST odabrati za koaliciju ili suradnju, uvijek će biti 30% zadovoljnih i 30% nezadovoljnih. Najradije bi tripartitnu vlast , ali prihvaćala sam i dogovor sa SDP-om i dogovor sa HDZ-om sa smješkom, za razliku od supruga koji je čas u euforiji, čas bijesni. I drago mi je da se sa MOST-om nikad ne zna dok se zalažu za nešto što je dobro za RH.

Tko je glasao

Na vlastite uši sam slušao i

Na vlastite uši sam slušao i ja, izravni prijenos Milanovićeve pressice - "tražili su 8, dali smo im 7, i još ponudili APIS, DUJDI, ..., " Za Narodnu banku nisam više siguran kako se izrazio.

Također, da je bila rST-a dokazuje i kasniji odgovor Petrova na novinarsko pitanje hoće li i od HDZ-a tražiti isto. Dakle, ništa ne okrećem niti se činjenice mogu okretati, one su kakve jesu, a na nama je da samo ih poštujemo ili ne.

Uostalom, da se radilo o zahtjevima MOST-a dokazuju i ranije izjave Vukovac i Panenića o resorima/ministarstvima koje će tražiti. Ne gubimo zato vrijeme na dokazivanje notornog.

Što se tiče potpisa, molim da obratiš pažnju na vrijeme mog komentara i vrijeme na koje se on odnosi. Pisan je u srijedu ujutro, a odnosi se na period "sinoć", dakle kada još nitko osim Karamarka nije znao ime mandatara, a ni on ga nije javno spomenuo.

O kakvim se onda potpisima može raditi ako ne bjanko?

Svoj legitimitet nisu morali dokazivati ni Petrov ni Karamarko. Izborni je rezultat poznat i potpisima potvrđivanje da jedan ima ovoliko ili onoliko saborskih zastupnika iza sebe je nepotrebno. Zatražiti dodatno vrijeme su komotno mogli i bez toga.

Ali ne, mahanje potpisima je imalo točno planirani psihološki učinak, osim ovog koji sam rekao i da budu alibi Predsjednici za produženje roka koji je dala, da je dogovor pred vratima pa da zato odstupa. Da se razumijemo, imala je svako pravo produžiti ga za koliko hoće, ali bi ju se moglo napadati da nije postupila kako je rekla. Ti su potpisi trebali pojačati dojam da je dogovor postignut iako se nije znalo oko koga.

Jer ponovimo, potpisi su isključivo u funkciji potpore mandataru, i to konkretnom imenu, a ne dokazivanja izbornog rezultata ili volje za koalicijom.

A kada je o koaliciji riječ, i gađenju kojeg spominješ, usmjerio bih te na izjavu Jure Martinovića sinoć u Otvorenom - da će MOST potpisati KOALICIJSKI sporazum s Domoljubnom koalicijom. Po čemu se to onda MOST razlikuje od drugih političkih stranaka? Ima li stvarnih razloga za moralnu nadmoć i toliko dociranje o drugačijoj politici?

Ja samo vidim da im prijetvornost nimalo nije strana, a uskoro ćemo vidjeti da ni želja za funkcijamae.

B-52

Tko je glasao

... a evo je preko Bukovića i

... a evo je preko Bukovića i Šporera, i Kunsta, evoluirao do izraza "mostizam" ...
Meni se više sviđa termin koji je upotrijebio Krešimir Macan - "mosturbiranje". :-)

Tko je glasao

Mosturbiranje bi odgovaralo

Mosturbiranje bi odgovaralo pregovaračkoj metodi, a mostizam ili "petrovizam" političkom ponašanju pojednica.

Pa po petrovističkom nauku (evanđelje po Petrovu) koalicija nije ono što cijeli demokratski svijet smatra koalicijom, a jednostrano pridruživanje nije ovo što kani napraviti s Karamarkom, sve kako mesija ne bi morao dati ostavku.

Luka Bebić bi za takvu filozofiju rekao da joj je moto - "Nije govno nego se pas posr`o".

B-52

Tko je glasao

Čak i da se danas slože oko

Čak i da se danas slože oko imena mandatara ne znači da će taj postati i premijer.
Vidjeli smo da potpisi na bilo čemu ne znače ništa i da se već u roku sat vremena mogu tražiti lingvistički izgovori za izigravanje potpisa na nekom dokumentu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Oh, Bože

Daj nam osnaži Božu svemogućeg!

Božo je jedan od većih mučaka koji su se pojavili ikada na političkoj sceni!!

Fotelje jesu važne, ma koliko Božo šutio o tome, ali još je važniji način na koji dođeš do njih!!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Hahaha

Do sad smo imali fanatične vjernike HDZ-a ili SDP-a, a sad su se pojavili i fanatični vjernici Bože Petrova i "reformi". To je taj "treći put" i nije niti čudo da sljedbenike na nj vodi (stručnjak) psihijatar :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@bigulica, Ja jesam fanatični

@bigulica,
Ja jesam fanatični vjernik reformi jer su reforme sastavni dio većine mojih dnevnika objavljenih na pollitici i ono što treba da bi većini u RH bilo bolje. Meni je dobro bilo bez obzira tko je bio na vlasti. Nema te nedaće koju neću pokušati prevladati i svladati bez obzira tko je bio ili će biti na vlasti.. Vjerovala sam Planu 21 i njegovim stvarateljima, glasala sam za njega, gadno su me razočarali i oni moj glas više sigurno neće dobiti. Boži Petrovu vjerujem do trenutka dok ne dobije priliku da me razočara. Samim time nisam njegov fanatični vjernik.

Tko je glasao

Mislim da je on već imao niz

Mislim da je on već imao niz prilika da te razočara, ali to ovisi o kriterijima koje primjenjuješ na njega i njegovo ponašanje.

Ako su strogi i jednaki kao za druge, onda te je već morao razočarati, no ako za njega imaš nekakve posebne, naravno da se to neće lako dogoditi.

Još uvijek su mogući novi izbori, ali ne zbog Petrova već pojedinih zastupnika MOST-a koji nisu zadovoljni ovim naglim zaokretom. Ali "tamna strana sile je jaka" i teško joj je oduprijeti se.

B-52

Tko je glasao

Pa mozeš li nam ti, marival,

Pa mozeš li nam ti, marival, kazati jednu reformu o kojoj su se usuglasili HDZ i Most? Ili jednu reformu koja je bila Mostov uvjet za ulazak u vladu (SDP-ovu ili HDZ-ovu) ili uopce bilokoju Mostovu reformu? Jer ponavljanje da ste ti i Most za reforme nije dovoljno (mislim da ako se koja rijec zgadila hrvatskim gradjanima u zadnja dva mjeseca onda je to reforma) Nova 'reformska' vlada uopce nece ovisiti o glasovima Mosta, vec o glasovima Bandica, tako da mu mogu odmah dati resor pravosudja da i on provede svoju pravosudnu reformu.

Tko je glasao

@martin, mogu ti napisati ne

@martin,
mogu ti napisati ne jednu već mnogo reformi. Neke koje sam napisala u dnevniku "Što doista treba učiniti"
1. Smanjiti broj ministarstava, Agencija, Ureda, komora, zavoda i broj zastupnika u Saboru

2. Smanjiti broj općina i gradova

3. Smanjiti PDV na hranu odmah, a stopu od 25% smanjiti na 23% ukoliko prihodi od PDV-a rastu, broj parafiskalnih nameta smanjiti na najmanju moguću mjeru.

poklopile su se sa reformama koje traži MOST i na koje su pristale obje velike koalicije.

Ja sam pisala o potrebi da se osnuje banka za poduzetnike ( pri tom sam mislila i na poljoprivrednike jer su i poljoprivrednici poduzetnici ), Most je tražio osnivanje banke za poljoprivrednike i obje koalicije su na to pristale.

HDZ nije pristao da se RH podijeli u regije i da se ukinu županije.

Most je tražio prestanak zaduživanja države i osnivanje Ureda za upravljanje javnim dugom.

Nadam se da ti je to dovoljno. Već sam negdje napisala da je većina mojih dnevnika o reformama tj. o onome kako ne treba raditi.

Tko je glasao

Lijepo sto si to napisala. Ne

Lijepo sto si to napisala. Ne radi se o 'reformama' vec lijepim zeljama. Ono glavno sto nisi napisala jest - koja 'reforma' je bila uvjet Mostovog ulaska u koaliciju (HDZ-ovu ili SDP-ovu).

Tko je glasao

budala ja

@martin,
budala ja koja se trudim odgovoriti . Neću te više zamarati.

Tko je glasao

blaženi

Blaženi oni kojima se riječ reforma zagadila tek u zadnja dva mjeseca

Tko je glasao

Cmok

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci