Tagovi

Borise pošalji salate

[Slika]

Baš lijepo i prigodno uoči još jednog Dana… hm, nečeg, dva desetljeća nakon razbuktavanja rata za neovisnost i velikosrpske agresije, mlada hrvatska država iznova se suočava sa srpskim prisvajanjem i presizanjem. Kako kaže poslovica, tko nije ništa naučio od povijesti, osuđen je ponavljati je.

Naime, susjedna “prijateljska” država Srbija još je 2003. godine donijela Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine (Službeni glasnik Republike Srbije br. 67/03, 135/04, 61/05, 101/07 i 104/09, stupio na snagu 01. siječnja 2010), kojim je nasuprot općeprihvaćenim međunarodnim pravnim načelima, proširila svoju kaznenu jurisdikciju prema tzv. univerzalnom načelu, i to isključivo na teritorij bivše SFRJ:

“Član 2
Ovaj zakon primenjuje se radi otkrivanja, krivičnog gonjenja i suđenja za:
1) krivična dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava određena u glavi XVI Osnovnog krivičnog zakona;
2) teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1. januara 1991. godine koja su navedena u Statutu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Član 3
Državni organi Republike Srbije određeni ovim zakonom nadležni su za vođenje postupka za krivična dela iz člana 2 ovog zakona, koja su izvršena na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve.”

Kako vidimo, država Srbija je ovim sebi uzurpirala pravo da optužuje i sudi tuđim državljanima, za djela počinjena na tuđem državnom teritoriju – ali samo u odnosu na teritorij bivše SFRJ. Radi se o postupku bez presedana, nešto kao da, recimo, Amerikanci pokušaju suditi Španjolcima zbog ratnih zločina u Iraku, u koje su sami do grla upleteni. Tim je gore što takvu nedvosmislenu pravnu agresiju i presizanje čini dojučerašnji vojni agresor, koji je na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1990. do 1999. godine notorno odgovoran za četiri krvava ratna napada i sukoba.

Na sreću, srpskih tenkova, aviona, granata i hordi četnika koljača ovaj puta (još) nema, ali neke stvari prilično su slične.

Post-tuđmanovski, reformirani HDZ je, naravno, strjelovito reagirao. Brzi poput munje, nakon svega 8 godina baš-me-briga, i čim je velecijenjena pozadina potpredsjednika Sabora dovedena u pitanje, promptno su krenuli u donošenje hrvatskog legislativnog odgovora na srpsku uzurpaciju: Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije (nacrt i obrazloženje), dalje: Zakon o ništetnosti.

I baš kao i na 25. lipnja 1991. godine, kada se odlučivalo za ili protiv neovisnosti hrvatske države, upravo na dan njezinog obilježavanja 08. listopada 2011. godine, oporbeni zastupnici koji se zakonskom odgovoru na srpske pretenzije gotovo svi otvoreno protive, iznova su napustili sabornicu.

No, ovaj puta ni HDZ-ovih i koalicijskih zastupnika nije bilo dovoljno, pa Zakon o ništetnosti još uvijek nije donesen – nije bilo kvoruma. Valja razumjeti naše sabornike. Neudobne saborske klupe žuljaju, kako prepone, tako i debele zadnjice, a tko će štititi narodne interese u petak popodne, nakraj tjedna..? Valjda ti Srbi nisu tako blesavi da šalju nove JNA optužnice preko vikenda. Zato je glasovanje odgođeno na par dana.

Koliko srpskim interesima u Hrvatskoj Zakon o ništetnosti smeta, vidi se po orkestriranoj propagandnoj akciji bukvalno svih “hrvatskih” medija, oporbe, “neovisnih” mrežnih portala, tzv. “nevladinih udruga”, predsjednika države, pa čak i glavnog državnog odvjetnika Bajića. Tu se moglo pročitati stvarno svašta.

Tako se govorilo da je Zakon o ništetnosti nepotreban, jer je “već donesen”, odnosno da je već odavno na snazi Zakon o stavljanju izvan snage Zakona o vojnim sudovima i Zakona o vojnom tužilaštvu. No svatko može pročitati i usporediti, pa će vidjeti da se ne radi o istoj stvari.

Mrežni komentari na raznim forumima možda su najčešće ponavljali paranoidno nagađanje da je Hrvatska “sporazumom državnih odvjetništava”, ili čak kakvim tajnim dokumentom, “pristala da Srbija sudi našim državljanima”. Tako nešto je jednostavno nemoguće. Naše državno odvjetništvo jest sa srpskim tužiteljstvom još 2006. godine potpisalo Sporazum o suradnji, ali se radi o tehničkim pitanjima razmjene informacija koja nemaju (ne mogu ni imati) snagu međunarodnog ugovora. Ustav notorno priječi izručivanje naših državljana drugim državama, a pristanak na suđenje u drugoj državi bi bio praktično jednak izručenju i zato automatski protuustavan… da razna teška kaznena djela iz glave XII. Kaznenog zakona RH niti ne spominjem.

Neki “novinari” su širili još jedan propagandni biser, otprilike da bi prihvaćanje Zakona o ništetnosti značilo da “ne priznajemo beogradsku presudu za ratni zločin počinjen na Ovčari”. U tome slučaju stanje je drugačije, jer su tamo osuđene osobe sada srpski državljani i Srbija nad njima ima jurisdikciju. Hoće li naše pravosuđe te srpske odluke priznati ili ne, bit će stvar procjene naših pravosudnih tijela – kako se u Zakonu o ništetnosti i navodi, kako je svugdje u svijetu, i kako i treba biti.

Usput rečeno, ako već govorimo o tom srpskom suđenju za Ovčaru, i malom djetetu je jasno da je ono bilo čista farsa i da, zapravo, nikakva suradnja Srbije ne postoji. Da je Srbija odista iskreno htjela riješiti vukovarske ratne zločine i pravdi privesti srpske ratne zločince, optužila bi i osudila Kadijevića, Adžića i ostatak vrha tadašnje JNA, a ne “sitnariju”, obične vojnike prašinare.

Čulo se u javnosti i pozivanje na latinsku izreku “regnum regno non praescribit leges”, u smislu da, kao, Hrvatska ne može poništavati srpske zakone. Takvim veleumnim licemjerima naravno ne smeta što je Srbija 2003. već propisala svoj zakon Hrvatskoj, prisvojila kaznenu nadležnost za Hrvatsku kao da smo mi njihov teritorij. Zvuči jezivo poznato, znam.

Iako su SDP-ovci na početku ostavljali mogućnost da će ovaj puta postupiti drugačije negoli prije 20 godina, čini se da je, nažalost, prevladala standardna beskičmenjačka priča da se “ni zakonom ni deklaracijama ništa neće riješiti”, kao i guranje glave u pijesak tipa da su za sadašnje stanje odgovorni “nejasni dogovori između hrvatskog i srbijanskog državnog odvjetništva”.

Nisu, Milanoviću, nego upravo sramotni srpski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa, kao i hrvatska osmogodišnja inertnost i nereagiranje na njega. Eno gore poveznica, čitaj.

Predsjednik države, u ovom slučaju SDP-ovac više negoli ikada prije, javno je zaboravio da kao dio izvršne vlasti nije nadležan “preporučivati” Saboru da se donosi ili ne donosi Zakon o ništetnosti, niti se uopće smije petljati u legislativni proces. Ako smatra da je takav zakon neustavan, može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom i to je sve. Međutim, Josipović se otvoreno stavio na stranu Srbije, čak navodeći da Zakon o ništetnosti “nije sasvim u duhu međunarodnog prava, jer univerzalna nadležnost postoji”.

Podsjećam – slanjem ovih optužnica Srbija nije, recimo, dostavila dokaze našem državnom odvjetništvu, pa Bajiću prepustila da odluči hoće li podignuti kazene prijave i pokrenuti postupke. Ne. Srbija je već podigla optužnice, zapravo samo prepisala JNA četničko smeće iz 1991. i 1992. godine, i sada očekuje da Hrvatska prihvati uzurpaciju jurisdikcije i po optužnicama dojučerašnjeg agresora prema braniteljima automatski postupi.

Čista velikosrpska politička provokacija.

Točno je da tzv. univerzalna nadležnost postoji, ali ona, u načelu, pripada međunarodnim sudovima poput ICC-a. Ako se propisuje u zakonodavstvu neke države, to se čini za teška kaznena djela tipa genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, trgovine robljem, piratstva na otvorenom moru… ali nikako ne samo za točno određeni teritorij drugih država, kao ovdje Srbija. Naravno, svaka suverena država može donositi zakone kakve god hoće, odrediti si nadležnost kakvu god hoće i u tome je nije moguće spriječiti, ali ako se to radi ovako endemski, jasno je da je u pitanju politika koja ima točno određeni motiv, cilj i učinak.

Zato evo otvorenog pitanja predsjedniku Josipoviću: ako je, dakle, Srbija bila u pravu sa svojim zakonom iz 2003, onda i Hrvatska može donijeti zakon pomoću kojeg će sebi, recimo, prisvojiti nadležnost za srpske ratne zločine u Bosni i na Kosovu. Je li tako?

I da vidiš uživancije. Tko je ono sve tijekom rata išao u Bosnu, slikao se s Karadžićem i Mladićem, davao podršku četnicima, ratu i klanju na ovaj ili onaj način? Čim primirišu u Hrvatsku, uhititi ih i pred sud. Razne srpske pravoslavne patrijarhe, Lepu Brenu, Bajagu, Kusturicu... skupa s brat-bratu polovicom srpskih NN turista s jadranskih plaža. Uz novi Bajsov slogan: "Tako lepa, tako blizu, zatvori udobni." A kad Srbija krene urlati i šiziti, reći im da “štite ratne zločince” i “ometaju suradnju između dvije prijateljske države”, što je “uvjet za pristupanje EU” u duhu “dobrosusjedskih odnosa”.

Dobro, predizborna kampanja političare obično učini smanjeno ubrojivim, ali što ćemo s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem?

On bi, kao, trebao biti neutralni stručnjak, pravnik profesionalac koji se ne smije petljati u politiku, davati političke izjave, niti utjecati na rad tijela drugih grana vlasti. Kad ono, bogo dragi, tip raspalio gore nego političari – da Zakon o ništetnosti “koristi samo zločincima” i da se njime “prekida suradnja sa Srbijom”.

Mislim, okej, valja se na vrijeme ulagivati vjerojatnoj budućoj vlasti, to je jasno, ali zbog toga ovako “zaboraviti” na profesiju, zaroniti u političko blato i obmanjivati javnost?

Zakon o ništetnosti ni na koji način neće koristiti “ratnim zločincima”, nego ljudima koje je četnička JNA, i njihov “uljuđeni” nasljednik današnja Srbija, optužila na temelju “činjenica”, “dokaza” i “priznanja” većinom prikupljenih terorom i mučenjem u srpskim konclogorima. Po takvim sramotnim političkim “optužnicama” Hrvatska više neće postupati, a Srbiji će biti poslana jasna politička poruka da si svoje imperijalne velikosrpske pretenzije može zataknuti odakle ih je i izvukla – i to su najveće i najočitije koristi od donošenja toga zakona.

Što se tiče inozemstva, tamo je doseg, naravno, ograničen. Međutim, nakon poznatih srpskih svinjarija s Ganićem i Divjakom, Interpol više ne izdaje međunarodne tjeralice bez suglasnosti države o čijim se državljanima radi, i to je najvažnije. Kako će po pojedinim izravnim srpskim zahtjevima učiniti koja pojedinačna država, u to ne ulazim – to je njihovo suvereno pravo i odluka. Naravno, ako i dalje bude bilo slučajeva tipa Purda i Marić, onda jednostavno valja primijeniti staro dobro međunarodno načelo reciprociteta, i kako već rekoh, krenuti uhićivati i suditi srpske i ine državljane za djela koja su se dogodila, recimo, na Marsu.

I druga Bajićeva tvrdnja, da se Zakonom o ništetnosti “prekida suradnja sa Srbijom” je eklatantna propagandna neistina koju provjeriti može svatko – jednostavnim čitanjem prijedloga zakona, eno ga na poveznici gore. Nažalost, takve dezinformacije su očito odmah servirane i Europskom povjerenstvu.

U međuvremenu se u sve to upleo i HDZ-ov sabornik Đakić, poznatom izjavom s osječkog predizbornog skupa:

“Nitko neće reći ‘da’ Rajkovoj medicini, Radetovoj građevini, Zokiju koji ima godinu dana pripravničkog staža na Trgovačkom sudu i devet mjeseci u Ministarstvu vanjskih poslova, a sad bi vodio Vladu. Mislio sam, dok nas je vodio SDP, da zastupaju srpsku, a ne hrvatsku Vladu…”

I izazvao silnu frku ni oko čega. Đakić jest sirovina, ali je zapravo samo javno rekao ono što brat-bratu tri četvrtine ljudi u Hrvatskoj i vidi i misli, ali se zbog nametnute pro-srpske “političke korektnosti” ne usudi reći: car je gol. Srbija nije odustala od velikosrpskih težnji.

Još gore, kao i prije 20 godina kada su izašli iz Sabora, jer nisu htjeli glasovati za hrvatsku državnu neovisnost, Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade… u slučaju Zakona o ništetnosti i srpskih optužnica, htjeli to ili ne, znali to ili ne, zastupaju srpske, a ne hrvatske interese, i to bez obzira na svoju etničku pripadnost.

Jeste li razumjeli? Đakić nije govorio samo o Srbima. Ni glavnom državnom odvjetniku, pa čak ni samom predsjedniku države, uopće ne smeta činjenica da si je Srbija prisvojila kaznenu jurisdikciju za naše državljane i naš teritorij, i želi im suditi, iako Ustav notorno brani izručenje, i iako je takav postupak suprotan međunarodnim uzusima. Njima je to, očito, sasvim u redu i ništa ozbiljno na što bi trebalo reagirati. Kako već rekoh, i Đakićevim vrlim predlagačima Zakona o ništetnosti trebalo je punih 8 godina da se probude iz tupe političke lobotomije i počnu raditi svoj posao. Sve su to najviši hrvatski dužnosnici, sabornici, političari.

To je naša stvarnost. To je hrvatska zbilja.

I onda se, kao, čudimo silnim neuspjesima, promašajima, šikaniranjima i poniženjima koji Hrvatsku prate zadnje desetljeće. Čemu?

Pa ljudi moji, dva mandata nam je predsjednik države bio ovaj čovjek, a glavni savjetnik sadašnjeg predsjednika države je Dejan Jović – osoba koja oduvijek javno i otvoreno žali za Jugoslavijom i čudi se što je Hrvatima “dopušteno da pobijede u ratu”, vjerovali ili ne. Zamislite, recimo, da je glavni savjetnik srpskog predsjednika Borisa Tadića netko tko javno žali što Srbija više nije dio Otomanskog carstva?

I zato uopće nije čudno što predsjednik Josipović zastupa stajalište da Hrvatska tužbu protiv Srbije, podignutu zbog rata i agresije, treba povući. Je li to hrvatski interes? Što kažete, da možda usput odmah priznamo srpsku protutužbu i platimo Srbiji ratnu odštetu? Što nas nisu uspjeli sve pobiti, što su unatoč svim izgledima izgubili rat 1990 – 1995. i što im je propala Srboslavija? Kladim se da bi savjetnik Jović veselo pozdravio ovu ideju. Sve u duhu “suradnje” i “dobrosusjedstva”, naravno.

Ne, moja štovana i ostala gospodo, u današnjoj Hrvatskoj, hrvatski državni i narodni interes jednostavno nije dopušteno zastupati.

Još gore, nije dopušteno ni reći Srbiji, Srbima i domaćim pro-Srbima, bez obzira na etničku pripadnost, da jesu ono što jesu, da zastupaju ono što zastupaju i da rade ono što rade – a da to odmah ne izazove histerično vrištanje, propagandna podmetanja i opću osudu “hrvatske javnosti” da “brojite krvna zrnca” i slično. Za čim, naravno, odmah slijede etikete ustaštva, klerofašizma itd. bukvalno i doslovno jednako kao u SFRJ.

Istovremeno, stvari kao odavno notorno “Jaca Vlaisavljević” ili razne izjave poput “naslijedio bi me Srbin veći od svakog Srbina” prolaze bez ikakvih problema – bez reakcija pučkih pravobranitelja ili pjene na ustima “boraca za ljudska prava”.

Pogledajte, recimo, taj SDSS. Već dva mandata, punih osam godina, gospoda sjede u HDZ-ovim vladama, dijele lovu poreznih obveznika, glasuju u Saboru s vladajućom većinom i izravno sudjeluju svemu, prvo sa Sanaderom, onda s Kosoricom. Je li ih itko ikada prozvao za barem milimetar odgovornosti za sve ono loše što se u tome razdoblju dogodilo? Nipošto, ni slučajno – sjedili su za istim stolom, ali Jaca je znala sve, a Mile nije znao ništa. Svete krave u Hrvatskoj se ne smije dirati.

Evo još jedno pitanje. Kada je SDSS učinio ili rekao bilo što, ali bilo što, što je u nesuglasju s politikom Srbije? Nikada.

O, imali su prilike u izobilju. Recimo, kad je početkom godine iz Srbije, iz usta ministra, došla provala memorandumskog miloševićevskog zahtjeva za obnovu konstitutivnosti srpske manjine u Hrvatskoj. Je li SDSS rekao da je to sramotno i krajnje pogrešno? Da je to bila, uz četničku laž o 700.000 pobijenih Srba u Jasenovcu, jedna od osnovnih poluga za huškanje hrvatskih Srba na kvislinšku pobunu, velikosrpsku agresiju i rat protiv vlastite države i svojih susjeda Hrvata? Da je to politički povratak na rat? Da im to više ne treba?

Ma, ni slučajno. Ni blizu. Tadašnje reakcije ljudi iz SDSS-a mogle su se opisati kao “nemojte, braćo… nije još vrijeme”. A predsjednik Josipović ih očekuje na proslavi obljetnica “Oluje” u Kninu, na svom zapadnobalkanskom oblačiću naivno maštajući o vremenima kada će vojno slamanje kralješnice miloševićevom velikosrpstvu slaviti i Srbi, skupa s Hrvatima.

Žalim, evo hladan tuš otrežnjenja: neće. Nikada. Kako reče Stanimirović nakon “povijesnog” posjeta Josipovićevog “prijatelja” Tadića, “rat u Vukovaru nisu počeli Srbi”, je li tako? Nenaoružana nejačad.

Pa onda, prisjetite se priznanja Kosova. Što se, pobogu, tiče SDSS-a hoće li Kosovo biti dio Srbije, ili ne? To je druga država, je li tako? Ali ne, moraju oni, veliki brat Boris naredio. Kaže Pupovac u Saboru, nije istina da je znao za ove JNA optužnice prije negoli su došle u Hrvatsku… ali njegov istomišljenik Pusić ga, između redaka, demantira.

Ili pogledajte izjave SDSS-a s posljednje komemoracije u Varivodama. Na stranu ponavljanje nebuloza Haaškog suda i likovanje nad presudom Gotovini i Markaču, eto Uzelca koji se ne ljuti na “krajinske” četnike što su bili krvoločni koljači, što su ustali protiv svojih susjeda, što su pobili 20.000 i protjerali preko 500.000 ne-Srba, nego zato što su bili – nesposobni. Zato što “nisu bili u stanju voditi ni zubnu ordinaciju, kamoli državu”. Vjerovali ili ne.

Na gotovo potpuno isti način, većina Srba iz Srbije dan danas govori o Miloševiću, osuđujući ga ne zbog velikosrpstva i silnih zločina, nego zato što nije uspio – što je izgubio rat.

Ovo nisu bile samo puke nabrojene žalosne činjenice, pobogu… radi se o tragediji. Dvadeset godina kasnije, za Srbe i Srbiju se baš ništa nije promijenilo. I sad, da se takve stvari ne smiju javno reći, a da netko od domaćih pro-srpskih advokata i “boraca za ljudska prava” odmah ne zavrišti da se “broje krvna zrnca”!?

Pa brojite si ih vi sami, licemjeri, svejedno bili Hrvati ili Srbi, svojim guranjem glave u pijesak, svojim sramotnim riječima i djelima, svojom konstantnom bijednom, ljigavom hipokrizijom. Što još trebate kao dokaz? Da nam opet osvanu balvani na cestama? Da Srbija u Hrvatsku pošalje pozive za rezervu, kao na sjeveru Kosova? Mislite da je to nevjerojatno? Pa od tog zakona 2003. Srbija nas smatra svojim teritorijem, nad kojim ima jurisdikciju!

Evo, koliko puta je bosanskim Hrvatima u zadnjem desetljeću javno i otvoreno rečeno da svoju budućnost “traže u Sarajevu, a ne u Zagrebu”? Hoće li, molim, već jednom netko javno reći i hrvatskim Srbima da svoju budućnost traže u Zagrebu, a ne u Beogradu? Možda onako kao njihov omiljeni konvertit Mesić: da ne oru tu, a mole boga da kiša pada u Srbiji?

Pokojni Račan poklonio im je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kakav nema nitko u Europi, kladim se niti u svijetu. Post-tuđmanovski HDZ dao im je i povrh toga, dao im je vlast, dojučerašnjim “krajinskim” pobunjenicima napravio je kuće, priznao mirovine, obnovio odavno izgubljena stanarska prava, čak pokušao progurati neustavne promjene izbornog zakonodavstva koje bi SDSS-u praktično zajamčile monopol na zastupanje Srba u Hrvatskoj… i naravno, nije dosta.

Nikada neće ni biti.

Pa dobro. Spomenuo sam reciprocitet, još jedno od notornih, općeprihvaćenih načela međunarodnog prava. Zapitajmo se, imaju li Hrvati u Srbiji prava poput Srba u Hrvatskoj? Imaju li Hrvati u Srbiji dvostruko pravo glasa? Naravno da nemaju. Sve dok ne budu imali – sve dok se Srbija barem minimalno ne civilizira, dok ne prestane velikosrbovati i suflirati ovim našim vječno zavedenim nesretnicima – svaka druga država te teme bi jednostavno stavila ad acta. Ali u Hrvatskoj… koliko su papira i pro-srpskog pametovanja potrošili naši “borci za ljudska prava”, “dokazujući” da će srpska manjina u Hrvatskoj biti ravnopravna tek ako bude imala veća prava nego većina?

Vjerovali ili ne.

Možete li vi to zamisliti? Pa, ako ste dovoljno stari da se sjećate života u SFR Jugoslaviji i SR Hrvatskoj, to vam je, otprilike, bilo to – 12% Srba nije imalo ravnopravnost i razmjernu zastupljenost, nego paritet s preostalih 88% stanovništva. Kužite? Kao da je Srba bilo 50%. Istovremeno, brojem su apsolutno nadrazmjerno, čak ponegdje i natpolovično, držali najvažnije položaje u komunističkoj partiji, vojsci, policiji, državnoj upravi, medijima i najvećim firmama.

Ali da ne budu baš svi etnički Srbi na moćnim i unosnim položajima, pa ipak je to bila nekakva Hrvatska, brinuli su se… pogađate: Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade.

Zato danas tako polude od bijesa kad ih na to netko podsjeti.

[Izvornik]

Komentari

Kako pomoci prijateljima?

Asocijacija tako jaka, naprosto zraci, kao da cujem kako slika prica misli onog tamo, a prst na celu pokazuje napore pri razmisljanju:

"Moraju se pomoci prijatelji, kaze on, V.V.. Sto drugo kad je situacija teska. Nek samo kazu, ako moze jos sta, ako ne bude dovoljna njihova reakcija, dat cu im ja jos neki povod.. Naci cemo jos nesto, pa ce moci jos burnije da reagiraju.. misli on, misli... A i proljece ce uskoro, trebati cu ja i njih... Prijatelj ce valjda uzvratiti uslugom, nije moguce da ces nakon toliko godina suradnje bas sad odustati.. Ruka ruku mije, zar ne?"

A navika oba dvije. Kazem ja i procitam clanak.


kako da pomogne buđenje nacionalizma u Hrvatskoj

Ne miruje glavni juritelj mrtvih baba sa Mirogoja, u suvoj ekskluzivi Politike obznanjuje Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, da najava zakona kojim bi Hrvatska proglasila ništavost pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije može da vrati regionalnu saradnju u progonu počinilaca ratnih zločina na početak. I to iz političkih razloga. Iskazuje čak i nameru da bude duhovit, ohrabren svojim oborenim i nepodignutim optužnicama. Nabubao: „Krivična dela protiv međunarodnog humanitarnog prava su civilizacijska tekovina i njihov izvor su, običajno međunarodno pravo i međunarodni ugovori koje je prihvatio veliki broj država i takva krivična dela nisu vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske, da bi ona mogla da primenjuje i menja ugovore kako želi. To nas dovodi u opasnost da nekome padne na pamet da izmeni zakon tako što će predvideti da ratni zločin ne može da se počini u ratu“.

Priprosta, kretenoidna duhovitost, po meri prepisivača smrdljivih 'artija iz rolo - ormara vojnih tužilaštava koji se namah uplašio da Hrvatska šalje poruku da će ratni zločini ostati nekažnjeni, odnosno krši ratifikovani ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i sporazum dva tužilaštva o progonu ratnih zločinaca. Poslao četiri gomile papira koje su protiv potpredsednika Sabora Vladimira Šeksa, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića, i zločinaca Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša prikupili vojni tužioci, te traži ugovorima regulisanu pomoć, valjda da mu neko sroči optužnice, ne bi li opstale. Jedi ga to što u predlogu hrvatskog zakona stoji da će jedino pravosudna tela Hrvatske postupati po predmetima ratnih zločina kada utvrde da udovoljavaju pravnim standardima iz kaznenog zakonodavstva.

Desnica-desnici & Nacionalizam-nacionalizmu & Losi-Losima .....Zauvijek udruzeni u cuvanju onih iznad cina kapetana, zauvijek udruzeni na Vlasti, a Vlasta je zna se..

zastava profitne udruge

ovo je zastava udruge "Vlasta" krilatica: sve sto zelim, cijena nije bitna.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Not fair

Ovdje samo povlašteni imaju pravo postati slike itd... :-(

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Fair enough

Not fair Ovdje samo povlašteni imaju pravo postati slike itd... :-(
Obzirom na "farbanja" koja nam prodaješ mislim da ti postavljanje slika nije nimalo potrebno :)

leddevet

Tko je glasao

Bajićeva pokazna vježba

Jučer je Bajić poslao u Srbiju optužnice protiv Aleksandra Vasiljevića (srpski državljanin) i Miroslava Živanovića (srpski državljanin) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu (na teritoriju Srbije) i Staroj Gradiški.

T-portal

S obzirom da je premijerka kao pravnica braneći zakon o ništetnosti objasnila da je slanje optužnica protiv hrvatskih državljana za (navodni) zločin počinjen na teritoriju Hrvatske:
"To je suprotno načelima međunarodnog kaznenog prava i načelu teritorijalnosti"
"Ni jedna država nema pravo uplitati se u pitanja koja su u isključivoj jurisdikciji svake suverene države"

To znači da si Bajić s tim optužnicama lijepo može obrisati stražnjicu.

Tko je glasao

Jučer? Čemu tolika hitnja?

Jučer? Čemu tolika hitnja? Mogao je Bajić pričekati još 20 godina. Tad će svi srpski ratni zločinci sigurno biti u stanju otprilike poput Ratka Mladića, pa će suđenje imati smisla i učinka kao i haaško njemu.

O Bajiću rekoh već neke stvari u dnevniku. Tome ću dodati i ovo: za sramotno, neprofesionalno javno politiziranje oko donošenja Zakona o ništetnosti zaslužio je smjenu, a za ovo tragikomično, djetinjasto, demonstrativno slanje optužnica - treba dobiti i javnu nogu u poltikantsko dupe.

Jer očito navodi vodu na politički mlin Voje Vukčevića i njegovih hrvatskih advokata.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ne MKn..

..nije Bajiću bila namjera navodit vodu na mlin kolege iz srbije...to je tek sekundarni efekt...njemu je bilo to da odjebe ovaj Zakon od Šekija, to je glavna tema
a gore vidi šta sam rupertu napisala, šta je bajić trebao napravit PRIJE nego odjebe ili ne odjebe taj zakon....sve piše, sam si reko' i u dokumentu Munivrane a i čini mi se (samo sam preletila) u onom dokumentu od 250 str. iz EU o exterritorial jurisdiction...kak se već zove,

razmišljam da možda bajiću a i šeksu to pošaljemo, nek pročitaju, jer nekak mi se čini da nisu?

čitala sam jučer negdje da su Ameri odjebali Belgijance (s tim njihovim zakonom o univerz. jurisd.) tj. on se nešto na brzaka izmijenio tako da Bush može doć' u Bruxelles (jer i njega su tužila za Guantanamo i šta sve ne..) dakle, vidimo da se može odigrat na sto načina, a sve u pravnom okviru, jel Bajiću?

CC

Tko je glasao

Ameri odjebali Belgijance (s

Ameri odjebali Belgijance (s tim njihovim zakonom o univerz. jurisd.) tj. on se nešto na brzaka izmijenio tako da Bush može doć' u Bruxelles (jer i njega su tužila za Guantanamo i šta sve ne..)

A čuj... Belgija uhiti Busha i za 24 sata imas radioaktivnu pustinju usred EU. No, kad je u pitanju Hrvatska, da Srbija sutra uhiti Josipovića kao ratnog zločinca, naši Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade bi već pronašli neku prigodnu ispriku i opravdanje za svoju braću i gospodare Srbe: recimo, bio je na Bleiburgu. Ustaša jedan, klerofašist.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zakašnjeli kliktaj za oslobođenje.....srpskih zločinaca

Jučer je Bajić poslao u Srbiju optužnice protiv Aleksandra Vasiljevića (srpski državljanin) i Miroslava Živanovića (srpski državljanin) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu (na teritoriju Srbije) i Staroj Gradiški.

To znači da si Bajić s tim optužnicama lijepo može obrisati stražnjicu.

To samo pokazuje da radi s predumišljajem, kako bi zaštitio srpske zločince.

Zašto je čekao ...do upravo sada!?

Da pomogne vlasti u opravdavanju svoga nerada?
Da pomogne oporbi koja želi postati vlast i dodovori im se?
Da opravda svoje nečinjenje svih ovih godina i pomogne A.Vasiljeviću i M.Živanoviću?
Da od hrvatskoga pravosuđa napravi još veći apsurd?

Da uvjeri hrvatske branitelje kako im je sudbina zapisana u velikosrpskim pravosudnim svetim knjigama, koje nije moguće odbaciti, jer tako odbacujemo mogućnost kažnjavanja zločina nad samim tim braniteljima, te da oni postanu spremni skrušeno poleći glavu na panj velikosrpskoga oltara s hrvatskom političko-pravosudnom sjekirom i krvnika koji sada ističe svoje bijele rukavice, a pustio je Vasiljkoviću, Vasiljeviću, Živanoviću, ubijačima Vukovara, Osijeka, Šibenika, Zadra, Petrinje, Siska,.... i mnogima Vasiljkovićima, Vasiljevićima, Kadijevićima, Živanovićima,... da godinama uživaju život, bez straha od hrvatskih optužnica?

Mislim da su logoraši već poduzeli svoje korake, kada već to država i njen državni tužitelj godinama nije, a sada ovaj preko države namjerno otežava njihove privatne tužbe, želeći od njih napraviti političke probleme, koji bi pomogli upravo onima kojima želi pomoći krvnicima i zlostavljačima ("prvoga dana u logoru je zatučeno 20 logoraša"- "tamo gdje sam bio ja"), a ne njihovim žrtvama, te hrvatskim političarima i pravosudnim manipulatorima, koji žrtve stavljaju na panjeve i peru ruke u predizborne svrhe.

...
protiv Aleksandra Vasiljevića (srpski državljanin) i Miroslava Živanovića (srpski državljanin) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu (na teritoriju Srbije) i Staroj Gradiški.
Ako ćeš analogiju, onda možeš dodati :
....na osnovi iskaza i priznanja A.Vasiljevića i M.Živanovića, koje su ovi dali pod torturama i mučenjima u logorima po Hrvatskoj, koje je provodila austrougarska vojska dok je još postojala Austro-ugarska, a Hrvatska se samoproglasila jedinom njezinom nasljednicom, upravo tih slučajeva.
To su Hrvatima dopustili velikobritanci i ostali tradicionalni prijatelji iz EUnije, koji su Srbiju prisilili ucjenama, a ova je poslala svoga kraljevskoga javnoga tužitelja da potpiše svoju suglasnost za sve te pravne bravuroze.

Tko je glasao

Zašto je čekao ...do upravo

Zašto je čekao ...do upravo sada!?
Zato da opravda svoju tvrdnju o štetnosti "ništetnosti". Kad nije uspio argumentima, onda se mora poslužiti demonstracijom.
Da opravda svoje nečinjenje svih ovih godina i pomogne A.Vasiljeviću i M.Živanoviću?Da od hrvatskoga pravosuđa napravi još veći apsurd?
Ne, nego da pokaže da je najdomoljubnija vlada na dobrom putu da učini upravo to.

Tko je glasao

rupert...

..ja ne mogu vjerovat što čitam??

Kad nije uspio argumentima, onda se mora poslužiti demonstracijom.

pa kako to da jedan vrstan pravnik, bogati, šef DORHa fakat nije p*** dim, nije uspio naći PRAVNE argumente, ha? pa dovoljno je bilo, bogamu, da pročita što mu uvažena kolegica dr. ZIlata Đurđević o tome zbori....i još poneki,

jesus...

p.s. naravno da mi je drago da se konačno udostojio dić te optužnice, ali mi nije drago kad je time samo pokazao da ih, dakle, moguće nikad ne bi digo' da nije sad frka...pa to je zbilja too much. too much...
ma, ne da mi se ni čitat više o ovome, samo se čovjek naživcira.....najbolje onak kak je dotur Ivela rekao (za privatizaciju) ajmo fino podvuć crtu, pa šta je bilo, bilo je. jebi ga, stotine hrvatića je bilo mučeno u srbiji, tisuće ubijenih, tisuće sjebane djece tj. njihovih života, itd. ali kaj sad dramit, pa Ameri su samo jednom bombom zatukli kol'ko ona Japanezera....pa opet i danas putuju žuti turisti u USA i vice versa....
kaj ćemo se zajebavat više s tim ratom. hrpa ekipe bez noge, ruke? ha, jebi ga, shit happens. šta su se javili budale u rat, jel?
dotur Ivela nije bio, nitko njegov nije bio, bajić isto i hrpa njih...naravno da na te stvari gledaju samo kao na brojeve, na statistiku.....a znamo kako to onda ide, kad gledaš ljude kao brojeve...niš ne osjećaš i zapraff ti se živo jebe za njih...pitam se bi li Josipović ili Bajić, recimo da imaju sinove i da ZNAJU da su ih ovi idioti mučili, ono strujom, ovim, onim, čupali nokte....da ne pričam jer mi je muka..i da im sad taj isti sin recimo sjedi u invalid. kolicima, s 507 dijagnoza, kilu lijekova dnevno, itd.itd. da svaki dan to gledaju.....kako bi onda Josipović razgovarao s Lepim Borom? Bi li se onda zadovoljio time da mu ovaj donese tri fucking ikone.....
joj, ...ma gadi mi se sve to..

CC

Tko je glasao

Što je uloga najveće hrvatske tužibabe?

Zašto je čekao ...do upravo sada!?
Zato da opravda svoju tvrdnju o štetnosti "ništetnosti". Kad nije uspio argumentima, onda se mora poslužiti demonstracijom.

A to je dakle uloga glavnih državnih "tužibaba" (izraz za tužitelje, koji bi trebali podnositi tužbe, a ne se baviti demonstriranjem s tužbama, kako bi učili političare!?

Ne, nego da pokaže da je najdomoljubnija vlada na dobrom putu da učini upravo to.
I ovo je uloga najveće hrvatske "tužibabe"!?

Baš me zanima što hrvatska tužibaba misli poučiti hrvatsku vlast i građane nepodizanjem optužnice za zgaženih 81 srpskoga civila, kojega su pogazile srpske tenkovske snage pri taktičkom povlačenju iz Hrvatske!?
Što čeka?
Da sami Srbi podignu te optužnice!?
E, načekat će se.

Možda da su važni zločini samo ako su činjeni od strane Hrvata!?
Možda da ne treba raditi ono što srpskom pravosuđu i vlasti ne bi bilo milo!?
Možda da su srpske žrtve, na hrvatskoj zemlji, ubijene od strane srpskih zločinaca, nebitne, jer su srpski zločinci sada u Srbiji, koja ih smatra slučajnim žrtvama, koje ne treba spominjati, jer od toga ne mogu izvući političku korist!?

Možda želi dokazati da je hrvatsko pravosuđe podružnica srpskoga pravosuđa ?
To ne mora dokazivati, to se vidi po načinu rada, po ažurnosti, po političkoj uslužnosti istima, po strpanim predmetima u ladicama, koje izviru iz edukativnih, a ne pravnih razloga!

Tko je glasao

Tuđmanu se često zamjera onaj

Tuđmanu se često zamjera onaj zakon o aboliciji. Međutim, jasno je i malom djetetu da bi bez toga nekih 25.000 Srba iz vojske i struktura "krajine", ljudi od kojih sada neke gledamo na televiziji i svuda oko nas, među njima i nekolicina saborskih zastupnika i dužnosnika SDSS-a, SDF-a i sličnih, bilo optuženo i osuđeno za razna kaznena djela. Bez toga zakona, danas ne bi bilo 4%, nego 0,4% Srba u Hrvatskoj.

Bio je to državnički potez pobjednika, velikodušno pružanje ruke dojučerašnjem napadaču i dušmaninu. Ali, tko je mogao pretpostaviti da će poslije Tuđmana na vlast doći sitnozuba Braveheart stoka, ovakav HDZ included, koja misli da se država brani kapitulacijom, zanemarivanjem, prodajom i pljuvanjem po svemu svome što imalo vrijedi...? :-(

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Je/nije, za primjenu Zakon o aboliciji za zločin nad 81 Srba?

Znači li da su Srbi koji su tenkovima masakrirali hrvatske Srbe, abolirani zbog toga zakona, pa državni tužitelj nije obvezan za podizanje te optužnice?

Nije logično da namjerno gaženje civila - ratni zločin, bude protumačen kao pogodan za aboliciju, ali budući da pravo nije izraz logike i morala, već moći i politike, možda se "tužibaba" opravdava upravo njime, za svoju nedjelotvornost.

U svakom slučaju Srbi dobro znaju kako voditi politički rat svojim precjenjivanjem žrtava kada im to politički odgovara, a zatajivanjem kada im to ne odgovara, dok sve tuđe žrtve omalovažavaju ili zaobilaze istinu.

Hrvatski političari, bi ponešto trebali nešto naučiti od srpskih, inače će štete koje nam nanose svojim djelovanjem, postati veće od ratnih.

Tko je glasao

neselektivna abolicija i

neselektivna abolicija i neprocesuiranje zlocinaca je posljedica blentave i dilentatnske politike,

koja je na taj nacin pokusala zastiti zlocince iz svojih redova. neiteligentno i neuspjesno, kao i vecina tudmanovih odluka, prvenstveno na stetu naroda bilo koje nacije koji zive i misle zivjeti u hrvatskoj.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kao i obično, ili nemaš pojma

Kao i obično, ili nemaš pojma o čemu govoriš, ili jednostavno ignoriraš ono što ti je pred nosom. Zamisli za trenutak da nije bilo abolicije. Svako granatiranje civilnih središta gradova i sela je ratni zločin, kako onih koji su ga naredili, tako i neposrednih izvršitelja. Hoćeš sada da ti krenem nabrajati gradove i sela uz bojišnicu? Od Slavonije do Dubrovnika?

Udri, opiči, razori, sruši, danima, mjesecima... svakodnevno. Ratni zločin na ratnom zločinu, stotine, tisuće, deseci tisuća. Što misliš, koliko bi Srba "krajinaša" završilo pred sudom? Što misliš, koliko bi ih uopće ostalo u Hrvatskoj? Napisao sam već, a ti opet glavu u pijesak.

No, ako baš hoćeš, okej. Ukidamo aboliciju i idemo redom. Pa da vidimo tko će izvući deblji kraj.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zašto je čekao ...do upravo

Zašto je čekao ...do upravo sada!?
-------------
Zato da opravda svoju tvrdnju o štetnosti "ništetnosti". Kad nije uspio argumentima, onda se mora poslužiti demonstracijom.

I naravno, nije te sramota ovako nešto napisati. "Demonstracija", kažeš? A čega je "demonstracija" ne raditi ništa 20 godina i onda tako učiniti u trenutku kad će slanje optužnica poslužiti ne progonu zločinaca, nego za politički probitak jedne opcije?

Na pamet mi pada jedna riječ, veleizdaja. Ali pih, već je odavno normalna, ofucana i dosadna. Naime, veleizdajnici notorno (opet) vladaju Hrvatskom već preko 10 godina.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

I naravno, nije te sramota

I naravno, nije te sramota ovako nešto napisati.
Trebalo bi me biti sram zato što sam imenovao ono što je Bajić napravio?!
Iz tvoga prethodnog komentara zaključio sam da si shvatio o čemu se radi (MKn: "...a za ovo tragikomično, djetinjasto, demonstrativno slanje optužnica...").
Možda da se sramimo zajedno?
Ne znam je li DORH radio išta ili ništa, ti i ppetra ste očigledno bolje upućeni kada kategorički tvrdite da 20 godina nije radio ništa. Čak i kada bi bilo tako, to ne mijenja činjenicu da je prijedlog zakona o ništetnosti beskorisna i potencijalno štetna budalaština (što je Bajić zorno pokazao ... evo nisam napisao "demonstrirao" da se ne moram opet sramiti). Toga je naravno svjestan i HDZ, a Kukurikavci im bojkotom rada u Saboru čine veliku uslugu: zakon se neće izglasati pa će izbjeći probleme s EU, a ostat će zapamćena namjera da se donese i isto tako će se u kampanji do besvijesti ponavljati kako su nedomoljubi i veleizdajnici Kukurkavci bili protiv toga zakona, kao i protiv ustavne odredbe o braniteljima. Publike za tu vrstu kampanje ima dovoljno u tradicionalnom HDZ-ovom biračkom tijelu, no ono bez obzira na sve neće glasati za drugoga. Pitanje je samo u kojoj će mjeri ovo popušiti neodlučni ili, možda još bolje, u kojoj će mjeri neodlučne odbiti neumjerena domoljubna patetika u srazu sa ekonomskom stvarnošću kojoj su ti "domoljubi" ponajviše kumovali.

Tko je glasao

Izrežirana kukuriku bježanija i HDZejska lažna briga

a Kukurikavci im bojkotom rada u Saboru čine veliku uslugu: zakon se neće izglasati pa će izbjeći probleme s EU,
Evo sam si napisao stvarnu bit: i Kukurikavci i HDZ-ejci neće izglasati zakon da poprave glupost na koju su politički nagovorili državnoga tužitelja: stavljanje potpisa na pravosudnu kapitulaciju pred Srbijom, jer se tako EU-šahistima sviđa zbog partije koju igraju s drugim moćnim državama svijeta na ovom području.

Političari su politički izručili branitelje njihovim krvnicima na europske nagovore, a sada su zajednički odigrali tragikomediju, da se opravdaju i ne naljute europsku vlastelu i diktatore.

Kukurikavci također slijepo slušaju eu-birokrate, kao da su i sami bili na vlasti, a ne u oporbi.
I jednima i drugima odgopvarala je Kukuriku bježanija, pa su je izrežirali.

Tko je glasao

mozda je razmjena

mozda je razmjena "zarobljenika"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Odličan dnevnik Mkn... Možda

Odličan dnevnik Mkn...

Možda si još trebao dodati da rat asa Srbijom nije još uvijek gotov. Danas se ne vodi oružjem već stvarima poput optužnica i promjene povijesnih činjenica, kao i bacanjem odgovornosti za počinjena zla na tuđa leđa.

Naravno, ima kod nas domaćih izdajica i glupana koji to ne uviđaju.

Recimo, npr, prije 2-3 godine, po wikileaksu, Jadranka je naložila svojim savjetnicima da stupe u kontakt sa srpskim vlastima. Realno gledajući, mi smo susjedi i vrlo je bitno da imamo normalne odnose. Medjutim, mi još nismo razriješili neke stvari iz početka 90tih. I to je trebalo rješavati. Dakle, krene premijerka. Krene i predsjednik. Zovne Boru u Vukovar, pa malo i u Paulin dvor, pa se opet nadju u Mostaru, pa gala večera u Zagrebu...sve to da bi nakon manje od godinu dana Srbija hapsila Marića pa Purdu.

Zašto Srbija to radi? Zašto sa ovom optužnicom napada direktno jednog od nositelja vlasti, Vladimira Šeksa?
Meni se čini da oni ne žele normalizaciju odnosa s nama. Vidjeli su da su i oni, a i njihovi sunarodnjaci u Hrvatskoj, domaći četnici, dobili sva moguća prava i bez "normalizacije" odnosa. Zašto bi onda mijenjali bilo što.

I sad nastupa žestoko razočaranje, jer svi ovi Josipovići, Kosori, Pusići, Mesići, Vasiljevići.....vide da od Srbije nema koraka naprijed, ali kao teški ovisnici o Srbiji i Jugoslaviji, još uvijek to ne žele priznati. Ni narkoman ne želi priznati da mu droga čini zlo. Tako ni naši domaći Srbi, domaći Jugoslaveni, antidomaći Hrvati ne uviđaju da tu nema napretka, da je Srbija još uvijek carstvo zla i da u idućih bar dvadeset godina nema stvaranja i obnavljanje nove Jugoslavije. Nema regionalne suradnje, nema normalizacije, jednostavno zato jer je Srbija NEĆE.

Umjesto da svoju i politiku i retoriku promijene i prilagode novonastaloj stvarnosti, oni još uvijek žive u carstvu mašte, iluzije i u dalekoj prošlosti.

Tko je glasao

Zašto Srbija to radi? ...oni

Zašto Srbija to radi? ...oni ne žele normalizaciju odnosa s nama. Vidjeli su da su i oni, a i njihovi sunarodnjaci u Hrvatskoj, domaći četnici, dobili sva moguća prava i bez "normalizacije" odnosa. Zašto bi onda mijenjali bilo što.

I sad nastupa žestoko razočaranje, jer svi ovi Josipovići, Kosori, Pusići, Mesići, Vasiljevići.....vide da od Srbije nema koraka naprijed, ali kao teški ovisnici o Srbiji i Jugoslaviji, još uvijek to ne žele priznati. Ni narkoman ne želi priznati da mu droga čini zlo.

Tako ni naši domaći Srbi, domaći Jugoslaveni, antidomaći Hrvati ne uviđaju da tu nema napretka, da je Srbija još uvijek carstvo zla i da u idućih bar dvadeset godina nema stvaranja i obnavljanje nove Jugoslavije. Nema regionalne suradnje, nema normalizacije, jednostavno zato jer je Srbija NEĆE.

Umjesto da svoju i politiku i retoriku promijene i prilagode novonastaloj stvarnosti, oni još uvijek žive u carstvu mašte, iluzije i u dalekoj prošlosti.

Ovo bih potpisao, ali apsolutno bez dijela "...da u idućih bar dvadeset godina nema stvaranja i obnavljanje nove Jugoslavije." Nema nikad, osim, naravno, na silu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ljubav!

samo bedaci ne kuze taj vrlo specifican odnos hrvati - srbi.
pa onda eto 'markovih konaka' na tu temu... beskrajnog laprdanja i retardiranog ponavljanja istoga.

eto vidi se, da hrvati i srbi jednostavno vise ne mogu jedni bez drugih!
oni se vole tako, sto srbi silno vole hrv. teritorij i hrvatsko sluganstvo i prevrtljivost koji im olaksavaju 'posao'.
a hrvati vole srpsku premoc/nadmocnost i lukavost zbog vlastite slabosti i nesposobnosti da upravljaju sobom i svojom zemljom, a da sami sebe ne upropaste.
(a to dokazuje i hrvatska povijest i sadasnjost pogotovo).

stoga se hrvati i srbi stalno bave jedni drugima i prilikama u susjednoj im drzavi.. ovisnicki i - zaljubljeno!

Tko je glasao

Ne znam za vas...

ali po meni je ovo sasvim u redu: http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-podgorici-uhicen-ratni-zlocinac-koj...

Dakle, strani državljanin (Srbije), osuđen (u Hrvatskoj) u odsutnosti za zločine počinjene 1992. godine, uhićen u Podgorici na osnovu Interpolove tjeralice koju je izdala Hrvatska. Ovo nije usamljeni slučaj.

(Nešto drugačiji slučaj, koji nije oduševio Srbiju - http://dalje.com/hr-svijet/u-moskvi-uhicen-milan-mandic/91684)

Kako god da okreneš, jasna je namjera i ideja ovih koji zagovaraju zakon o ništetnosti. Oni se mogu sažeti u nekoliko:

- zaštititi prvenstveno Šeksa i ovu glavatu ekipu, jer dok se nije diralo u Šeksa, ovaj se problem nije u tolikoj mjeri radikalizirao
- zaštititi sebe, jer su ratni zločinci
- institucionalizirati tezu prema kojoj "Hrvat jednostavno ne može biti ratni zločinac, jer se radilo o obrambenom ratu u kojoj je Hrvatska pobjednik"
- pogoršati odnose sa Srbijom i ulizati se desnici u predizborne svrhe

Ovako ili onako, ovi koji se imaju čega bojati neće niti dalje smjeti proviriti preko granica Hrvatske, kao niti dosad.

(Od mojih prijatelja i poznanika koji su bili branitelji SVI slobodno putuju svijetom, uključujući i Srbiju. Poznajem samo jednoga koji je zbrisao i to u Tursku, još davno, kad se se počela razotkrivati Praljkova djela po BiH)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa naravno, svi hrvatski

Pa naravno, svi hrvatski građani koji ne prihvaćaju da ih optužuju i sude četnici, dojučerašnji agresori i koljači, su ratni zločinci. Jel' tako, Vojka?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

U svakom slučaju...

bolje da si ce nego be...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Teatar apsurda

Za još 15-20 godina može se izvući nekakva optužnica,prijava,saznanja ,što već, protiv bilo koga i za bilo što vezano za 91-95 a u svrhu trenutnih tadašnjih političkih obračuna,ucjena i sl.

Neki naš hrvatski političar može se dogovoriti sa nekim srbijanskim političarem (koji su trenutno u prilici) bilo što na račun bilo koga u bilo kakve svrhe ,sada su predizborne.

Srećom,Srbija se osramotila sa Ganićem i Divjakom pa ih se ne uzima zaozbiljno.
Međutim,yebeš im mater,doslovce su izvršili otmicu ovog Marića i osudili ga na 12 g. zbog nečeg što je navodno uradio kod nas.

SAMO zbog tog slučaja bi trebalo uvesti vize,povući ambasadora a njihovog proglasiti nepoželjnom osobom,ali tada bi Todorich i još neki možda bili na poslovnom gubitku,pjevači ne bi pjevali,europski birokrati bi se kao ljutili i sl.
Jednostavno,nemamo prave ljude na pravim mjestima i zato se svaki jado na nas izdrkava.

Usput,srbijanska diplomacija i obavještajne službe su-jednostavno za klasu dvije bolji od naših i to je to.

Nemam argumente za naprijed navedeno,ali po ovom čemu svjedočimo izgleda tako.

sve dobro...

Tko je glasao

srbijanska diplomacija i

srbijanska diplomacija i obavještajne službe su-jednostavno za klasu dvije bolji od naših i to je to.

Prije nije bilo tako. Biseri trećejanuarci su u hipu razjebali sve živo (npr. sjeti se Ostojića ili idiota Radoša) i predali nadzor Njezinom otočkom Veličanstvu, a Sanader, kad je došao na vlast, odmah uletio u deal.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Krvna zrnca brojim, brojim, jaa...

Evo još jedna za Ranka, Rajka, Zokija, Veljka i Radu:

"...Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti.

Pa kad Srbi to znaju - a to je jasno svima njima bez izuzetka - onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti - a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti...

...Kao čovjek slobodnog duha i kao istinski demokrat, ja moram izjaviti da bi Srbi morali poštovati i priznati volju Hrvata i odluku čak i u slučaju kad bi se oni izjasnili protiv svake zajednice sa Srbima, a za svoju potpunu i neograničenu samostalnost. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače..."

Svetozar Pribićević, 1934. Sunce li mu ustaško, e, klerofašist. Sigurno je slušao Thompsona...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

velika većina tvrdih

velika većina tvrdih "thompsonaša" ne zna koja je državna zajednica funkcionirala 1934 godine na ovim prostorima, niti znaju išta o Ustaškom pokretu, razlozima i načinima začetaka istog, ne znaju niti za Aleksandra a bogami niti za Marseille, osim možda zbog Olympiquea iz kladionice

ne znaju, niti ih zanima

Tko je glasao

velika većina tvrdih

velika većina tvrdih "thompsonaša" ne zna koja je državna zajednica funkcionirala 1934 godine na ovim prostorima, niti znaju išta o Ustaškom pokretu, razlozima i načinima začetaka istog, ne znaju niti za Aleksandra a bogami niti za Marseille, osim možda zbog Olympiquea iz kladionice. ne znaju, niti ih zanima

Nažalost točno. Velika većina ljudi u Hrvatskoj (a i u svijetu) nema pojma ni o čemu, niti ih bilo što zanima. Vide i znaju samo ono što im je pred nosom, danas. Jučer? Nikad čuo. Sutra? Vidjet ćemo. A kakav narod, takva i vlast. I oporba. I mediji. I... sve redom.

Eno gle Kosorice: "Vrijeme je da imperija, koja se zove HDZ, uzvrati udarac!" Daj, pobogu, nek' joj netko kaže da je u SW filmovima Imperija negativac, i da u trećem filmu popuše do jaja.

Iako, možda bi se dalo bi zajebavati s tim. Recimo... Šeks Imperator (Palpatine), Kosorica Darth Wader (Anakin, krknuo Sanadera, grofa Dookua). Doduše, teško je oporbu stavit' u likove Republike, Milanović recimo Luke Skywalker (Kosoričin sin, bah), Pusićka princeza Leia (Kosoričina kći, ne ide), Linić Obi Wan Kenobi buhaha, Jakovčić krijumčar Han Solo... a Čačić Jar Jar Binks. Slabo.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"ova imperija" i "ovi dedaji"

jel to ova "imperija" ?

dedaji i ova imperija

bas mi nesto lice na jacinu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A ne bi bilo loše

ni kad bi novinarka i domoljupka bolje poznavala hrvatski jezik!

IMPERIJ - imenica muškog roda

Dakle, domoljubno ćemo reći: "imperij koji se zove HDZ", a ne "imperija koja se zove HDZ".

Tko je glasao

Wanted...

Yoda

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Džaba d Hat

A Čobanković Jabba the Hut.

Anakin je u početku bio dobar pa je prešao na tamnu stranu a Jaca je od početka tamo.
Treći dio filmske trilogije i potpuno rasturanje paše za treći mandat.

Tko je glasao

Veljko ...

Možda se o Mariću više ništa ne čuje i prepušten je srbijanskom pravosuđu zato što je on Veljko.
Ako za Ranka i Radeta više ne vrijedi ono što su radili u ratu (a to misli brat bratu tri četvrtine Hrvata), valjda ne vrijedi ni za Veljka Marića.

Tko je glasao

A možda zato što je đakićima

A možda zato što je đakićima trebalo 8 godina da se pokrenu, a naši Veljkovi imenjaci ni dan danas baš ništa ne bi poduzeli da ga izvade?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

A možda ovaj primjer samo

A možda ovaj primjer samo znači da fašistoidni primitivizam a-la Đakić nema dodirnih točaka sa zdravim razumom.

Tko je glasao

Razumem, druže desetaru.

Razumem, druže desetaru.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Možda i zato što Veljko ...

možda i nije tako "good guy" - http://pollitika.com/veljko-maric-uvjet-za-zatvaranje-poglavlja-23#comme... ?

A možda i zato što hrvatska diplomacija nije u stanju pružiti pomoć svom građaninu čak niti ako ostane bez putovnice u inozemstvu, a kamoli u složenijim slučajevima - http://www.index.hr/vijesti/clanak/slucaj-laptalo-definitivan-je-poraz-h...... Ipak, strastveno zalaganje hrvatskog političkog vrha u vezi slučaja Eks daje nade da je tome došao kraj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Josipovicu, posalji zakon

Puno frazetina i nacionalistickog gnjeva, malo korektnog istrazivanja i tocnih pravnih informacija. Najveca greska ovog teksta je da Srbiji zamjera donosenje zakona kakav Hrvatska ima godinama.

Zato evo otvorenog pitanja predsjedniku Josipoviću: ako je, dakle, Srbija bila u pravu sa svojim zakonom iz 2003, onda i Hrvatska može donijeti zakon pomoću kojeg će sebi, recimo, prisvojiti nadležnost za srpske ratne zločine na Kosovu. Je li tako?
Tako je.

I Hrvatska je to odavno napravila.

Naravno, tvoje "istrazivanje" je oportuno zaboravilo pogledati hrvatski kazneni zakon koji poznaje univerzalnu jurisdikciju siru cak i od one u Belgiji, koja se smatra najsirom.

Ne dvadeseti nego prvi rezultat na Google-u za rijeci "univerzalna jurisdikcija" daje rezultat na znanstveni rad o pojmu u kojem stoji nesto sto si svjesno presutio: Hrvatska si je dala jos sire ovlasti od Srbije!

Maja Munivrana: Univerzalna jurisdikcija (znanstveni rad)

Prema postojećem zakonodavnom uređenju, Hrvatska ima ovlast progoniti sve počinitelje međunarodnih kaznenih djela počinjenih u bilo kojem dijelu svijeta, pa čak i onda kad ih je neka druga država već osudila i kad su kaznu izdržali. Povrh toga, ne traži se da se počinitelj zatekne na teritoriju RH i da ne bude izručen drugoj državi. Tom odredbom Hrvatska se svrstala u red najvećih zagovornica široke primjene univerzalnog načela. Tako široko oblikovano univerzalno načelo danas više nema čak ni Belgija, koja se u literaturi često navodi kao najpropulzivnija sila na području primjene univerzalnog načela.

Gdje si tada bio da optuzis Hrvatsku da se cini "pravnu agresiju" na drzave svijeta?! Zasto tad nisi napisao clanak o "postupku bez presedana" i o tome kako se Hrvatska ponasa kao da je svijet "njen teritorij" sa svojim "ustaskim politickim provokacijama"?! Kako to da nisi skvicao da je Hrvatska "prisvojila kaznenu jurisdikciju za sve gradjane svijeta i cijeli teritorij"?!

Osobe poput Checkpoint Charlie mozde puse tvoju retoriku i impresionirane su tvojim navodnim poznavanjem prava, ali neki od citatelja ovdje nisu pravni amateri koji ce dopustiti da lazes javnost kako bi sirio svoju nacionalisticku dijareju.

Svaki student prava zna da univerzalna jurisdikcija ne vrijedja nacelo suvereniteta jer drzava koja ju koristi i dalje ju primjenjuje samo na svom teritoriju. Rijecima sudaca Medjunarodnog suda pravde: univerzalna jurisdikcija je "nacin kojim se uspostavlja teritorijalna jurisdikcija za eksteritorijalne dogadjaje" (slucaj Kongo v. Belgija). Drzava koja ju koristi svoju suverenu moc progona i dalje ostvaruje striktno unutar svojih granica.

Srpske optuznice su problem, ali srpski zakon nije.

Hrvatska ima jos siri zakon ali to domoljube nisi spomenuo jer bi ti pola teksta bilo razotkriveno kao cisto licemjerno sranje izaslo iz Pasaliceve kuhinje.

Tko je glasao

anonimuse..

...minus ti je za ono da pušim bilo čiju retoriku, itd.itd. ostalo (onaj nazovimo to stručni dio) u redu...
i referiranje na Munivranu u redu ali si mogao uočiti i to što MKn podsjeća, da ona kaže da tu ima dosta mogućnosti zloporabe, tj. političke manipulacije, itd.itd.

p.s. ako je, kao što kažeš, zakon RH još širi, itd. zašto ga onda ne koristi? ili mi je promaklo?..

CC

Tko je glasao

ako je, kao što kažeš, zakon

ako je, kao što kažeš, zakon RH još širi, itd. zašto ga onda ne koristi? ili mi je promaklo?..

Zato što univerzalna nadležnost nije (ne bi trebala biti) instrument političkog i pravnog ratovanja.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

O, miline. Još prilike da

O, miline. Još prilike da širim svoju "nacionalističku dijareju"... :-)

Ali prvo disclaimerčić: gospodo drugovi, iskreno sam počašćen, ali ovaj dnevnik nije nikakav stručni pravni tekst, niti je to ičim, ikada i ikako pretendirao biti. Pollitika.com, forum na kojemu Ranko, Rajko, Zoki, Veljko i Rade svakodnevno brišu, ili pokušavaju obrisati, sve tekstove koji im se iz bilo kojeg razloga ne sviđaju, pa čak i zajebancije poput ove, ove ili ove, vjerojatno je posljednje mjesto gdje se stručni tekstovi objavljuju.

A sad u svezi glede malog mede. Možeš li, pliz, malo pozornije pročitati neke dijelove dnevnika? Recimo ove:

susjedna “prijateljska” država Srbija još je 2003. godine donijela Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine (Službeni glasnik Republike Srbije br. 67/03, 135/04, 61/05, 101/07 i 104/09, stupio na snagu 01. siječnja 2010), kojim je nasuprot općeprihvaćenim međunarodnim pravnim načelima, proširila svoju kaznenu jurisdikciju prema tzv. univerzalnom načelu, i to isključivo na teritorij bivše SFRJ:

Državni organi Republike Srbije određeni ovim zakonom nadležni su za vođenje postupka za krivična dela iz člana 2 ovog zakona, koja su izvršena na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,

Ako se (univerzalna nadležnost, op. MKn) propisuje u zakonodavstvu neke države, to se čini za teška kaznena djela tipa genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, trgovine robljem, piratstva na otvorenom moru… ali nikako ne samo za točno određeni teritorij drugih država, kao ovdje Srbija.

Otvorile se neamaterske stručne pravne okice? Srbija si je propisala "univerzalnu kaznenu nadležnost" samo za teritorij bivše SFRJ. Ma, bogati. Iako se i naš dragi predsjednik pozvao na univerzalnost, evo ispada da to uopće nije bilo naročito univerzalno, zar ne?

A što misliš, zašto su Srbi baš tako učinili?

Da se ne mučiš s teškim i nadasve zahtjevnim zaključivanjem, evo citata iz rada na koji si stavio poveznicu: "Jasno je, također, da univerzalna jurisdikcija može biti moćno oružje političkog uznemirivanja."

Hrvatska ima jos siri zakon

Ne, nego Hrvatska ima relativno "normalan" zakon - u svakom slučaju, mi ne zlorabimo univerzalitet u političke svrhe.

ali to domoljube nisi spomenuo jer bi ti pola teksta bilo razotkriveno kao cisto licemjerno sranje izaslo iz Pasaliceve kuhinje.

U, jebote. Prvo sam pravni stručnjak, a sad i agent bivšeg Princa tame osobno. Što reći... osim ponoviti da sam iskreno počašćen. Bilježim se :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKn i anonimus..

ovo si pročitajte...(uguglajte...) dobar materijal, cca 250 str in English..(to moram tek proučit ) ali po sadržaju, tu ima bitno oko univerz. jurisdikcije, primjeri iz prakse, harmoniziranje zakona koje neke zemlje rade ili su nedavno napravile, itd.itd.)

EXTRATERRITORIAL JURISDICTION IN THE
EUROPEAN UNION
A STUDY OF THE LAWS AND PRACTICE IN
THE 27 MEMBER STATES OF THE EUROPEAN
UNION
December 2010

CC

Tko je glasao

Plaćam pivu...

Plaćam pivu...

Tko je glasao

Vjerojatno Velebitsku.

Vjerojatno Velebitsku.

Tko je glasao

Ne, nego Bavariu. Velebitsko

Ne, nego Bavariu. Velebitsko plaća Zaphod.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

pffr

Ovo je valjda neka šala, ali je nisam razumio :)

Ah, kad se samo sjetim da sam dotičnom gospodinu čestitao na izbornoj pobjedi :))

Tko je glasao

Ovo je valjda neka šala, ali

Ovo je valjda neka šala, ali je nisam razumio :)

Moguće, nešto poput Zorroa osvetnika.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Malo grubo, al tocno. Slika

Malo grubo, al tocno. Slika na blogu je super.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci