Tagovi

«Bolni rezovi» dio strategije siromašenja i nazadovanja

B. Škegro, Večernji, 25.7.2015., Na redu su i plaće i mirovine i socijalni transferi i poticaji i …
G. Škegro otprilike kaže - Onome tko ….. pokušava prodati maglu rečenicom «Gospodarski rast koji će se potaknuti rješava sve i bez bolnih rezova.» poručujem lažeš.

Izraz bolni rezovi
Razvoj se zbiva samo onda ako javni i osobni standard rastu. U protivnom je riječ o degradaciji države, padu konkurentnosti države i povećanju razvojnog jaza spram razvijenih te siromašenju građana.

«Bolnim rezovima» se smatra situacija kada se od države traži da prilagodi strukturu troškova sadašnjoj niskoj konkurentnoj moći države. Rezovi se sastoje od (smanjenje plaća, stimulacija i humanih naknada) + povećanje poreza + prodaje državne imovine, a sve sa svrhom da bi država mogla vraćati dugove vjerovnicima.
«Bolni rezovi» su uzrokovani više godišnjim zakašnjenjem i lošim upravljačkim odlukama ove i prethodnih vlada, bolni rezovi predstavljaju dugoročno ili trajno izgubljeno smanjenje moći države.

U "bolne rezove" će ugurati i stvarno potrebne promjene i gomulu gluposti koje će proizvoditi gubitke i za mijenjanja i dugoročno.
To događanje je izvjesno jer strateški ciljevi i sredstva države za pozicioniranje na rang listi međunarodne konkurencije nisu objavljeni, a št je loše.
«Bolni rezovi» mogu biti emotivno i financijski jako teški za velik dio građana, a mogu biti malo teški za mali dio građana. Sve ovisi kako će vlada upravljati procesom. Velika je izvjesnost da će građanima biti jako teško.

Očigledna je glupost da se nakon završenog prvog razdoblja degradacije države, traži novo razdoblje povećane degradacije s naivnim obrazloženjem da će se nakon toga desiti razvoj ubrzo razvoj koji će građanima omogućiti standard razvijenih država.
Takovo rješenje nude oni koji ne znanju i koji su nesposobni ili oni koji ne žele razvoj države, demokracije i tržišta.
Rješenje «bolni rezovi» zapravo služi da se uzme novac građanima i financira održavanje na vlasti nesposobnih. A ne namjeri da se razvoj države ostvari, a što se tvrdi.

Svrha bolnih rezova
Kada se desi degradacija države koja se očituje u smanjenju javnog i osobnog standarda, velikim dugovima države, poduzetnika i građana, smanjenjem imovine države, velikom nezaposlenošću, iseljavanjem i još desetinama loših događaja, države vjerovnici prisiljavaju državu dužnika da uspostavi likvidnost vraćanja dugova nasilnim sredstvima uzimanja i davanja novca.
Uspostaviti likvidnost je različito od da «država treba povećati solventnost (platežnu sposobnost ) tj. država mora biti sposobna povećati proizvodnju i prodaju koja omogućava više novaca. I to za povrat dugova i rast osobnog i javnog standarda istovremeno.

Nesposobne vlade, budući da nisu sposobne razviti državu i povećati njenu konkurentnu moć, otimaju građanima i poduzetnicima pa zato umjesto da se vraćaju dugove i raste javni i osobni standard «dešavaju se bolni rezovi», a siromašenje nastavlja.

«Bolni rezovi», bez da država poveća učinkovitost i kvalitetu javnog sektora, da bi vlast imala osim za vraćanje dugova i novaca za razvoj države i javnog i osobnog standarda, samo će omogućiti nastavak degradacije i siromašenja države i građana.

Struktura i kvaliteta «strukturnih reformi» odnosno razvoja države
G. Škegro možda podrazumijeva da su «bolni rezovi» izvjesni i neupitni, da se ne može drugačije, ili zbog teorije, ili da se može teoretski, ali da je konkretna ljudska struktura upravljača inferiorna zadaći razvoja države pa se zbog toga ne može bez «bolnih rezova».

Na strukturnim reformama, koje ako su uspješne, jedine mogu potaći razvoj države, vjerovnici insistiraju samo iz razloga kako bi učinili vjerojatnijim vraćanje dugova države (njihovih potraživanja). Sramotno, a i podložno pravnim sankcijama je da to čine inozemni vjerovnici, a da sama vlast ne želi stvarati zakonodavne i organizacijske prilike da obogati svoje građane.

Kvaliteta i obujam «strukturnih reformi» bolje reći razvojnih projekata i zadataka može bit raznolika. Navodim neke od mogućih kombinacija.
* Dovoljna da se dug vjerovnicima uredno vraća, ali da trajno ostane visok, sa ili bez bolnih rezova
* Dovoljna da se dug vjerovnicima uredno vraća i smanjuje do prihvatljive razine, sa ili bez bolnih rezova
* Dovoljna da se dug vjerovnicima uredno vraća i smanjuje do prihvatljive razine uz rast osobnog i javnog standarda bez bolnih rezova
* Dovoljna da se dug vjerovnicima vraća i smanjuje do prihvatljive razine ili nule uz dovoljan razvoj države, u primjerice u smislu udvostručenja prihoda velike većine građana ili sustizanja razvijenih država po javnom i osobnom standardu, bez bolnih rezova.

Treba razlikovati što se zna i može učiniti, a što oni mogu i žele učiniti
Nikola Pilić je osvajao teniske turnire i ima servis s brzinom od x km/sat te ostale brojne visoke standarde igre tenisa. Sve to se zna ali samo neki ostvaruju te ili bolje rezultate.

Zna se da postoje razvijene države. Zna se kako izgledaju njihovi zakoni i što oni omogućavaju poduzetnicima i građanima.
Lako je usporediti zakone razvijene i nerazvijene države i loše nerazvijene države popraviti.
To se zna i može, ako se želi.

Glupost je tvrditi da je država na globalnom tržištu i da treba biti međunarodno konkurentan te vjerovati da se to može činiti uz pomoć loših zakona. A onda još i uz loše upravljanje prema lošim zakonima.

Kad oni kažu To je nemoguće. ili Mi radimo najbolje. Oni govore Mi to ne znamo, pa ja za nas nemoguće. Ili Mi radimo sve što znamo, ali nažalost ne znamo ili znamo malo pa je zato rezultat loš. Vjerojatno oni rade najbolje što mogu u malom broju prilika kada rada državne poslove umjesto stranačkih ili nedržavnih.

Komentar naslova članka
Nepotrebne plaće za nepotrebna radna mjesta u javnom sektoru se moraju smanjiti na nulu,
a što je malo za vjerovati da će se ostvariti jer su to oni.
Prevelike plaće u javnom sektoru se moraju smanjiti do tržišnih, ali to treba znati i zbog toga je malo vjerojatno, a vjerojatnost je mala budući da su to većinom oni.
Zaposlenici koji ne radi po standardima javnih organizacija koji moraju biti međunarodno konkurentni moraju dobiti manju plaću, ali i to je malo vjerojatno jer to treba znati učiniti.
Velik broj javnih organizacija treba ukinuti, a sve iz temelja reorganizirati pa i to može smanjiti troškove ukupnih plaća javnih sektora.
Ali, …..

Samo mirovine s povlasticama (izvanredne) treba smanjiti. Ostale treba povećati. Ne može se istovrsno postupati s novcem proračuna i novcem onih koji su uplaćivali mirovine.

Ne postoje socijalni transferi, riječ je o humanoj pomoći potrebitima. Humane naknade su već toliko male da su zapravo nehumane. Prema tome ni to ne treba smanjivati.

Poticaje, treba postepeno smanjivati i ukinuti paralelno sa smanjivanjem poreza i paraporeza te smanjivanjem svih rokova procedura uz povećanje podrške poduzetnicima davanjem znanja i organizacijskih sredstava.

Država ne zna stimulirati razvoj poduzetništva. Kada bi njeni zaposlenici to znali tada bi znali više od poduzetnika i to bi i vjerojatno postali.
Država samo treba znati ne štetiti poduzetništvu i pomagati mu nenovčanim podrškom, ali to treba znati.

Dva modela stvarnog razvoja zaostalih država opterećenih dugom
Prvi, povećanje životnog i javnog standarda građana te imovine države za više desetaka postotaka.
Drugi, sustizanje ili prestizanje najrazvijenijih država s najbogatijim javnim sektorima i humanim podrškama građanima.
Niti jedan ne uključuje bolne rezove, snižavanje kvalitete javnog i osobnog standarda građana s opravdanjem da bi se smanjio dug države i uložio novac u razvoj države. Neopredjeljivanja za bolne rezove može, ali ne nužno, usmjeravati vlast da uči i podiže konkurentnost javnog sektora.
Vlast koja ne zna provoditi drugu strategiju države ne bi smjela biti vlast. Vlast koja ne zna provoditi ni drugu ni prvu strategiju je …

Bolni rezovi, smanjenje plaća i humanih naknada građanima ne povećava ni kvalitetu ni učinkovitost javnog sektora, dapače utječe na smanjenje.
Rizik je i u tome što iako smanjeni troškovi države i dalje ostaju preveliki (zbog loše učinkovitosti i kvalitete) pa se smanjuje konkurentna moć privrede i kupovna moć građana.
Bolni rezovi su laki za provođenje jer vlast ne treba znati mnogo – povećati stope poreza, smanjiti plaće ofrlje i pomalo automatizirati uredski rad u javnom sektoru.
Taj model znači dugoročno i trajno siromaštvo i pozicioniranje države i građana bliže najsiromašnijim.

Utjecaj vodstva stranaka na razvoj
Demokratski i razvoju usmjerena vodstva političkih stranaka razvijaju stranke i intenzivno suzbijaju korupciju i monopolna djelovanja. Takova vodstva stranaka i države će se opredijeliti za drugi model strategije razvoja koji se može postići samo intenzivnim razvojem javnog sektora.

Diktatorski usmjerena vodstva stranaka i režimi nezainteresirani za sudbinu građana opredijelit će se za bolne rezove i to tek pritisnute izvanjskim utjecajima.
Naime, one u strankama i među vezama nemaju dovoljno stručnih ljudi koji mogu razviti institucije javnog sektora odnosno državu, a zbog emotivnih karakteristika suradnja s nezavisnim stručnjacima ili iz drugih stranaka im je nezamisliva.

Izbor između modela: bez strukturnih reformi, a sa prčkanjem, ozbiljne strukturne reforme, ili sustizanje razvijenih država ukazuje na kvalitetu intelektualne i upravljačke sposobnosti vlasti.

Komentari

Škegro

Sada još samo da mi kažeš tko Škegru shvaća ozbiljno ?

On je tipični neoliberal koji smatra da treba rezati sve osim njegove plaće i koji je "plakao" kada je Dalić izletila iz HDZ-a.

Ekonomski stručnjaci zabrinuti zbog odlaska Martine Dalić iz HDZ-a

Činjenica da on i slični smatraju da je moguće pobjediti na izborima najavama i kasnijim provođennjem smanjenja plaća i mirovina samo dokazuje da oni žive u svome svijetu koji je sličniji svijetu Marije Antoanete nego svijetu u kojemu žive Hrvati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci