Tagovi

Boljkovac na slobodi

Jednominutni zapis

Hrvatski antifašisti: Josip Boljkovac, Martin Špegelj, Stipe Mesić, Franjo TuđmanUstavni sud poništio je odluku o pritvoru Josipa Boljkovca (91), kao i odluku o pokretanju istrage za ubojstva civila u svibnju 1945..

Slanje voda specijalaca da hapse starca bilo je groteksno. To je bio predizborni potez ministra Tomislava Karamarka, koji se kandidira za vođu desnice.

Nema sumnje, da su pripadnici pobjedničke vojske i nove komunističke vlasti tijekom 1945. počinili masovne zločine. Ubijani su vojni zarobljenici, kao i stvarni ili potencijalni politički protivnici.

Drugo je međutim pitanje, postoje li osnove za pošteno suđenje. Mora se dokazati osobna krivica. Nema više "narodnih sudova" iz 1945. ili "prijekih sudova" iz 1941..

Još prije desetak godina, vidio sam neke prijave koje je podnijela udruga "Hrvatski domobran". Stekao sam utisak da su svjedoci, ispitivani u ono doba, proizvoljno dodavali konkretne optužbe protiv živih i u javnosti poznatih osoba. Dokumenata nema. Obrana ima pravo na unakrsno ispitivanje svjedoka. A ako je neki svjedok još živ, nakon 67 godina to naprosto nema smisla.

Stekao sam utisak da nema suvisle optužbe, koju bi neki sud mogao prihvatiti.

Kao ljevičar, osuđujem ono što su komunisti radili 1945.. Odbacujem i osuđujem ideologiju lenjinizma, koju su slijedili. O tome ću pisati u knjizi "Demokracije", koja će se pojaviti u travnju 2012..

Ali to ne poništava činjenicu, da je antifašizam jedan od stupova moderne Europe, te da moramo biti ponosni na antifašističku borbu hrvatskog naroda, u suradnji sa srpskim i drugim antifašistima.

"Jednominutni zapisi" su opsega da se mogu pročitati u jednoj minuti. Pisanje, naravno, traje dulje.

Posjetite mrežna sjedišta:
ZelenaPolitika.info
Sekularni humanizam u Hrvatskoj

Komentari

Nisam pravnik al razumijem da

Nisam pravnik al razumijem da ako su radili po krivom zakonu ne znači da nije kriv. To nije presuda ni oslobođenje. Neko se raduje prerano.

Tko je glasao

A ovdje

ti nije izvuklo suze na obraze tvoje ganute suosjećajne duše mogućnost da je netko nedužan priveden. Ovdje si i ti po kratkom postupku presudila da je kriv??

Jedna deviza: tko javno plače traži od toga nekakvu korist.

pozz
doza

Tko je glasao

I to, pazi,

bolestan starac od 91 godinu , mršav i poguren s prevelikim naočarima za njegovo ispaćeno lice, na štakama i bez snage za samostalno kretanje i još k tome prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, dakle nesporno pozitivna povijesna ličnost - pa to ne bi ganulo samo najbezosjećajnije...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

e ali je bio samo prvi

e ali je bio samo prvi ministar.. i osnivac hdz-a

a izgleda da samo prvi predsjednik

ili zadnja predsjednica mogu ganuti @drenku.. makar 91 bila jos u pokretu za jugu..

ps
-ca, mozda zbog dobrog spikerskog glasa, cudni su ukusi... (eh.. da se samo s tim bavila..)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Velio sad ili mući zauvjek

Kao ljevičar, osuđujem ono što su komunisti radili 1945.. Odbacujem i osuđujem ideologiju lenjinizma, koju su slijedili.

Ne trkeljaj isprazno o sustavu na bazi konkretno adresiranih djela! Svaki zločin je individualan i nije moguće o istome suditi van povijesnog trenutka i konteksta - to si valjda naučio!

Tko je glasao

@Golgota: Čim mi se da u ovoj rečenici vidim proturječje

Svaki zločin je individualan i nije moguće o istome suditi van povijesnog trenutka i konteksta
Individualni zločini događaju se unutar "konteksta", koji sam nije individualan.

Bavio sam se recimo povijesnim trenutkom 1917.. I tada je bilo mnogo ljudi, na ljevici, koji su sudili o tome što treba činiti. Lenjinove teze o tome što treba raditi mnogi su, inače različiti, na sličan način opovrgavali već u to doba: Martov, R. Luxemborug, Kautsky, Kropotkin, Russell... tako, unutar tog povijesnog trenutka i konteksta, a imajući ipak u vidu ono što se sv remenom razvilo (a spomenuti su upozoravali!), možemo suditi o lenjinizmu uvažavajući trenutak i povijest - negativno. Ideju "vladavine sovjeta" uništio je Lenjin učinkovitije, nego što bi to mogao bilo koji kontrarevolucionar). Pokazalo se da se općeljudska emancipacija, koja je krajnji cilj marskističke koncepcije, na taj način ne može postići, a radnička klasa je odmah pala u novi najamni odnos i eksploataciju.

Slično i obračune s "klasnim neprijateljima" unutar lenjinističke paradigma 1945. (i naravno i ranje, "druga faza revolucije", "lijeva skretanja" već 1941., što je dovelo do sloma NOP-a na području Crne Gore, istočne Bosne i Hercegovine i srednje Bosne). Bilo je nekoliko tisuća ljudi, koji su bili krivi za brojne zločine, kvislinzi i kolaboracionisti, koji ne bi izbjegli smrtnu kaznu ni na jednom sudu u Europi u to vrijeme, samo manji dio njih stvarno i jest izveden na sud, drugi su bez suda pobijeni, i desetine tisuća drugih koji stvarno imali neku veću krivicu. To je bila greška, koja je potkopala ideale, u koje su se revolucionari kleli.

Tko je glasao

Zločin je uvijek individualan bez obzira na grupu

Pokazalo se da se općeljudska emancipacija, koja je krajnji cilj marskističke koncepcije, na taj način ne može postići, a radnička klasa je odmah pala u novi najamni odnos i eksploataciju.

Imaš li ti koji drugi efikasniji model dolaska prvi puta do cilja osim metode pokušaja i pogreške!?

Tko je glasao

@Golgota: Ovo pitanje ne razumijem.

Imaš li ti koji drugi efikasniji model dolaska prvi puta do cilja osim metode pokušaja i pogreške!?
Kakve veze ovo ima s dosadašnjom raspravom? Zašto bih ja mora onudit inekakve modeelePokušalo se ostvariti oslobođenje radničke klase i općeljudsku emancipaciju time, da se odmah na početku masovno poubijaju stvarni, pa čak i potencijalni politički protivnici, i da se uvede jednopartijska diktatura. Mnogi su ukazivali da je metoda pogrešna, unaprijed. Pokazalo se da su u pravu.

Prvi put illi posljednji put, nešto o modelima dolaska do cilja ("općeljudska emancipacija", tu negdje) pisao sam prošlog tjedna

Neće stranke riješiti ništa, iako bez njih nećemo moći. Ovi izbori nisu sami po sebi od ključnog značaja, iako je rušenje HDZ-a apsolutno nužno i korisno. S druge strane, kako sam nedavno upozorio, “direktnodemokratski fundamentalizam” može samo pokvariti šanse za napredak. Niz postojećih i novih metoda direktno demokratske pripreme i donošenja odluka, međutim, moramo poticati i razvijati. Sustav, koji je moguć i realan, koji možemo razvijati postepeno a ne čekati jednu veliku Revoluciju, razvijajući sustav ali i navike, mijenjajući mentalitet u međusobnoj sinergiji, jest participativna (sudionička), deliberativna (prosuđujuća) i prospektivna (dalekosežna) demokracija.

Tko je glasao

Ne poštuješ Marxa

Mnogi su ukazivali da je metoda pogrešna, unaprijed. Pokazalo se da su u pravu.
I ja sam ukazao na svu pogrešnost ovakvih izbora koji nemaju veze sa vladanjem demosa koje mu prirodno i po Ustavu pripada. Pobijedila je sila nad argumentima i ja to poštujem. Zato tvoja teza o postupnom popravljanju sustava ne stoji - tu je Marx u pravu, samo akumulacija društvenih suprotnosti (kritična masa) dovodi do rezolutnih promjena - čim veća akumulacija tim više krvi...

Tko je glasao

Onda, a i ne samo onda

krupni bi otperjali, a sitni bi nastradali...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Namjerava li se HDZ ikad promijeniti?

Nešto drugo se da iščitati iz cijelog ovog slučaja; u jednoj od svojih izjava za novine Tomislav Meternich Karamarko govori da je imao neupitne dokaze za ono što je napravio. (??)

Zašto nema profesionalne odgovornosti za one koji u isto vrijeme vode policiju, a ne znaju što su neupitni dokazi? Spada li i takvo olako upadanje u privatne domove i hapšenje bez osnove također u obnovu HDZ-a i njihovu "borbu" protiv korupcije. Ili možda u zlouporabu moći i položaja, nešto što smo vidjeli da je HDZ-u kao dobro jutro?

pozz
doza

Tko je glasao

Odgovor na pitanje iz naslova

Ne! Nikad i nisu namjeravali, uvjereni u svoje "božje" poslanje. Što naravno nema veze s suđenjima za ratne zločine. Ipak, i budali je jasno da slučaja Boljkovac ne bi bilo, da nije izbora!

sic est in fatis

Tko je glasao

Slažem se

I pokušavam više legalistički razmišljati, naravno da treba istražiti moguće zločine, ali ovdje se dopušta previše igre s nečijim životom i slobodama. Naravno, isto sam rekao i za GONG-ovu procjenu rada Bajića, da podsjetim; ako je imao dokaze za optužnice i ranije, a indicije daju naslutiti, onda je legitimno pitati "zašto baš sada".

Ne znam jeste li ikada razmišljali o tome, ali ponekad vam i zadovoljavanje pravde ostavi gorak okus u ustima. U onim slučajevima, naprimjer, za koje vidite da se ne bi uopće istraživali i sudili da nema sekundarne dobiti od njih i da je ta sekundarna dobit nečiji pravi motiv za istragu i osudu. Onda vam čak i postizanje pravedne presude bude prljavo.

pozz
doza

Tko je glasao

@Zoran Oštrić

Narano da smo za suđenje gdje ima materijalnih dokaza, jasnih svjedoka, ali ukupne atmsfere da se sudi ratnim hzlčoincima s crvene strane! Obvako, mnogo vike ni za što, još jedna sramota-blamaža za hrvatsko pravosuđe! I Nobilo ne bi bio Nobilo da nije raskrinkao Karamarka! I poslije, kada mu Boljkovac i grupa vrate, bit će suza??! Nije to trgovina sa samim sobom,(Soboli), to je ipak malo jača politika! Žao mi je, ali prvi će Karamarko - pretpostavljam, biti poslije izbora taj koji će polagati račun pred sudom! Poigrao se sa starinom Boljkovcem, i precijenio uopće, svoje snage!
U međuvremenu, preporučam Karamarku odgovarajuću opširnu povijesnu literaturu! Kako je on uopće polagao te ispite????

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Sramota je

Ovako, mnogo vike ni za što, još jedna sramota-blamaža za hrvatsko pravosuđe!
Sramota je, samo tu sramotu, u Hrvatskoj, različito shvaćaju,... i odigravaju.

Tko je glasao

ppetra

Ušlo je u mnoga uha Evropljana da se namjeravalo organizirati suđenje Boljkovcu. Dovoljno da kažu: Nakon jednog Rusa u Litvi, trebao je to biti drugi partizan.-antifašist suđen za ratni zločin... Ppetra nije Hrvatska sukus svega - mi ovdje POJMA NEMAMO o raspoloženju svjetskog mnijenja prema Hrvatskoj, od 90-tih godina... Na tisućeje neprevedenih knjiga koje Hrvatskoj ne idu na ruku! Sada bi ih već mogli početi prevoditi...pa neka ljudi sami donose zaključke!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

daj od tih tisuća knjiga

daj od tih tisuća knjiga navedi barem 10. pa ljudi znaju jezike...

Tko je glasao

@chaos99

Odi u NSKH, Zagreb, radili su povremeno izložbe prinovljenih knjiga na teu raspada Jugoslavije, pa izvoli čitati. I ne žali se meni, nego autorima!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

navedi bar 10 knjiga od tih

navedi bar 10 knjiga od tih tisuća bez pametovanja i parola...to bi trebao biri najlakši zadatak obzirom na takav izbor.

Tko je glasao

A sve to

da ih ti ne bi sam morao tražiti?

pozz
doza

Tko je glasao

Moram reći da bih i ja volio vidjeti takav prijedlog...

... deset naslova za čitanje, umjesto upute, da kopam među tisućama. Ja stalno posjećujem NSK i druge knjižnice, tražim naslove na internetu, koristim međubibliotečnu posudbu idr, ali o temama kojima se intenzivno bavim. Ako vas recimo zanimaju osnovni naslovi za razumijevanje raziičitih oblika demokracije, rado ću vam reći (doduše, sad sam usred proučavanja, pa nešto možda propustim), a ne upućivati da ponavljate sav moj posao!

Tko je glasao

tako je, ja ih nisam našao a

tako je, ja ih nisam našao a čovjek ih zna tisuće. pa neka podijeli informaciju.. barem 10 mi se čini kao minimalan zadatak. sve u cilju objektvnog informiranja.

Tko je glasao

Tražiti tebi

knjige je objektivno informiranje?? Malo ljudi će pristati na takve bedastoće.

pozz
doza

Tko je glasao

@chaos99

Otkuda meni pravo da namećem deset naslova stranih knjiga o raspadu Jugoslavije?? Knjiga je bilo informativnih, lobističkiih, kompilističkih, subjektivnih svjedočenjea (memoarskih). Rekao sam ti nekoliko puta je Uprava NSKH priređivala izložbe tih prinovljenih knjiga,s kvalitetnim katalozima knjiga. Mogu izdvojiti meni fascinantnu knjigu Richarda Hollbrooka na engleskom PUT U DAYTON, Warrena Zimmermana, memoari zadnjeg američkog ambasadora u SFRJ; Veljka Kadijevića, knjižica o vojnom aspektu raspada SFRJ;,(nikada poslije nije bila ponovljena!!!), Woher der Hass Melitte Hummel Sunjić, Klausa Kinkela, Aloisa Mocka, knjige Petera Handkea, knjiga zaboravljenog naslova,(?) a autor joj j bio nekadašnji šef Njemačke obavještajne službe, Leb wohl Jugoslawien, Mile Dora mala je ali zanimlljiva zbirka eseja; Dossier Balkan Aloisa Mocka, memoari Jamesa Backera, memoari Madlaine Olbright...
Meni dragi čovjek Ivan Ivanji, ey-yu diplomat, kupovao je zamao sve naslove na temu raspada Jugoslavije i po mom uvidu ima najbogatiju bibioteku te vrste, dragocjenu! Knjiga Stipe Mesića "Kako smo rušili Jugoslaviju" pojavila se u tri naslova, neznatno promijenjena sadržaja. Njemačka verzija objavljena je kao "Verfall Jugoslawiens! Knjige koje sadržajno nisu odgovarale slubenoj politici Hrvatske uglavnom nisu prevođene i objavljivane na hrvatskom jeziku..

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nebitno jesu li knjige

nebitno jesu li knjige prevađane ili ne jer većina ljudi zna čitati i na stranim jezicima. međutim knjige koje si spomenuo i nisu odveć kritične prema hrvatskoj, barem u većini. ipak, barem si se potrudio od "tisuća" knjiga koje ne govore u prilog hrvatskoj pronaći nekoliko...specifično kritizirati je uvijek teže nego imati općenite stavove, zar ne?

Tko je glasao

@chaos99

Evo ti SCHATTENSPRINGER, jeda od boljih knjiga na temu dvostruke igre zapada prema raspadu Jugoslavije, potraži od Hannesa Hofbauera, austrijskog autora (Promedia Verlag,Wien), , pa cijela biblioteka "Unerwinschte Bucher zur Faschimus"...(Zuroff - Nazijaeger), kako objašnjavaš da NIJEDNA knjiga Petera Handkea nije prevedena na hrvatski (istina, nisu tko zna kako vrijedne, ali neka se čuje i njegov glas...). Inače, ne znam gdje su spomenute knjige, na kojem zatvorenom odjelu NSKB, ali velika većina je isporučena od moje knjižare iz Beča u Zagreb...Pitaj gđu Sonju Avalon, uglavnom sve zna o tim knjigama (kontroverznima). NSKB je rijetka nacionalna, pored ljubljanske, u kojoj gotovo da nema rupa u popunjavanju knjižnog fonda iz vremena 1992-- 1998. zahvaljujući Stipančenu i Sonji Avalon,koji su se trudii naručivati i knjige, ponavljam, ne samo hvalospjeve Hrvatskoj i Tuđmanu! Neke od tih knjiga po isporuci u Zagreb, našle su se u Ministarstvu vanjskih poslova RH, ne znam da li su od tamo vraćene u NSBK...?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Da budemo korektni.

kako objašnjavaš da NIJEDNA knjiga Petera Handkea nije prevedena na hrvatski

Pretpostavljam da misliš "nakon 1990", ima više izdanja ranije, ali ipak ima i posljednjih nekoliko godina:

Don Juan : (pripovijeda sam o sebi) : [roman] / Peter Handke ; s njemačkog preveo Boris Perić
Handke, Peter
Zaprešić : Fraktura, 2008.

Strah golmana pred jedanaestercem / Peter Handke ; preveo s njemačkog Boris Perić
Handke, Peter
Zaprešić : Fraktura, 2007.

Nije knjiga:

Sve oko Haškog suda : [integralni rukopis] / Peter Handke ; [s njemačkog prevela Tamara Marčetić]
Handke, Peter
Europski glasnik, God.8 (2003), str. [146]-176,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci