Tagovi

Bolji predstavnik RH u svjetu - dr. Josipović ili Bandić? (svjetlo i tama, 2.dio)

Predsjednik svake zemlje pa i Republike Hrvatske stajući pred počasni vod garde, vlastite zemlje ili zemlje u kojoj je gost, pozdravljajući goste, uvažene državnike ili bivajući njihov gost, ne iskazuje samo sebe kao osobu nego je i svojevrsno OGLEDALO te zemlje, korektni i po mogućnosti, ljubazni i srdačni domaćin ili njen prvi veleposlanik. Nastojat će odgovoriti na brojna pitanja u diplomatskim rukavicama, reći ni previše ni premalo znatiželjnim novinarima, jednostavno, u delikatnoj dužnosti pokazati sva svoja umijeća, znanja (posebno jezika), ali i osobni šarm. Pred povećalom sedme sile, u pravilu kritične, neće ostati neprimijećen ni najmanji gaf. Stjecajem okolnosti u Beču, drugom gradu Ujedinjenih nacija, imao sam prilike upoznati veći broj diplomata pa se i sprijateljiti s nekima od njih. Da ne ispadne samohvala o tome ništa više, osim da su mi ti kontakti pomogli vidjeti i saznati kako egzistira taj naoko tajnoviti i uvažavani svijet diplomatskih uglednika.
Jedna od ključnih zadaća predsjednika RH je «predstavljati i zastupati RH u zemlji i inozemstvu».(članak 93 Ustava, prvi stavak), a uz ovo ide i patnje «obrane i neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH». Ukratko, pitanje je, pretpostavljate, tko bi od dvojice kandidata za predsjednika RH ovu zahtjevnu zadaću predstavljanja i zastupanja uspješnije obavljao: dr. Ivo Josipović ili Milan Bandić? Inače, kako je Milan Bandić nametnuo prljavu izbornu kampanju, jako se bojim da će ova pitanja, pa i moja «trakavica» postati manje važna, čak sporedna.
Moj je odgovor, priznajem pristran, ali i analitičan – dr. Ivo Josipović. Zašto?
Prije svega zbog dva razloga – dr.Ivo Josipović je uvaženi pravni stručnjak, poznavatelj pravne i političke procedure, legalist, čovjek s iskustvom u međunarodnim kontaktima koji nisu samo «blic» susreti nego i konkretan pravno-diplomatski posao. Drugo, dr. Josipović je svestran, kulturan, glazbeno obrazovan čovjek znalac nekoliko stranih jezika, posebno engleskog koji je prvi diplomatski jezik danas u svijetu. Te međunarodne kontakte i zadaće dr. Josipović je imao već u ratno vrijeme kao tajnik Hrvatskog odbora za pružanje pravne pomoći kada je zahvaljujući njegovu angažmanu iz srpskih zarobljeničkih logora u Hrvatsku vraćeno blizu dvijesto zarobljenih osoba, među kojima i neki osuđeni na smrt, a i čovjek, jedni preživjeli likvidacije na Ovčari koji je poslije bio krunski svjedok na procesu počiniteljima tog zločina, "vukovarskoj trojci". Istovremeno, za razliku od tvrdnji neupućenih ili zlonamjernih, dr. Josipović NIJE PISAO NIKAKVE OPTUŽNICE za hrvatske generale u Haagu, NEGO SUPROTNO, POMAGAO AKTIVNO u pisanju obrane nekoliko osumnjičenih hrvatskih branitelja! Konzultiran je od tog istog suda kao savjetnik u hrvatskoj Vladi o više pravno-političkih pitanja u Domovinskom ratu i davao je svoja STRUČNA mišljenja o tim pitanjima, sve s ciljem da se pomogne u utvrđivanju objektivnih situacija i okolnosti počinjenih (ne)djela, a riješio je i jedan slučaj sub poena što bi značilo, obranu nekoga kojem prijeti neka kazna. O tom angažmanu Josipovića posvjedočilo je sedamnaest istaknutih branitelja svojim potpisima, među kojima i tri generala hrvatske vojske!!
Ovih tjedana aktualne su tužbe i protutužbe na relaciji Srbija-Hrvatska za genocid, i ne vjerujem da bi se u tome lako snalazio Milan Bandić koji je toliko radio da čak nije imao vremena pogledati detaljnije hrvatski Ustav, a kamoli upoznati bar dio od brojnih zakona i konvencija. Dakle, dr. Josipoviću će trebati i pomoć pravnih stručnjaka i siguran sam da će ih, poznavajući svoje kolege, znati odabrati, ali i osobno će se, pretpostavljam, sasvim dobro snalaziti u zamršenim pravno-političkim labirintima. Drugo je pitanje, hoće li ga većina hrvatskih građana u tome moći pratiti?
U sučeljavanjima dr. Josipović je iskazao veću kompetentnost u pitanjima vanjske politike Hrvatske, dokazujući svoje znanje i informiranost, a posebno elastično pristupajući pitanju odnosa sa susjednim zemljama, no pri tome zadržavajući pred očima nacionalni interes Hrvatske.
Mada se preko tog pitanja prelazi relativno mirno znanje stranih jezika u današnje vrijeme modernih komunikacija, ali i zbog naravi državničkih poslova gdje se mnoge teme raspravljaju u privatnim, neformalnim druženjima, pa i razgovorima u četiri oka, imati kraj sebe prevoditelja jednostavno nije praktično i blokira i najbolje inicijative. Priznajem, moj engleski je slabiji od njemačkog i izuzetno sam se glupo osjećao na partijima u Beču gdje se, uz dobro jelo i kapljicu, konverziralo na najrazličitije teme, crvenio sam se kada bi mi promakla poanta nekog vica ili dosjetke ili kada bih pomiješao Schuberta i Haydna, ili kada ne bih uspijevao pratiti neki razgovor na temu književnosti, teatra ili opere. Jedna starija Austrijanka, umirovljena pravnica i bibliotekarka, s udivljenjem je govorila o Zoranu Đinđiću, pokojnom srpskom premijeru, samo na osnovi slušanja njegovih intervjua na besprijekornom «Heidelberg» njemačkom jeziku, danih TV-u i ili radijskim postajama. U diplomatskim krugovima, ako nemaš očekivana znanja i informiranost, jednostavno si izoliran i što je najgore, neuvažavan od sugovornika. Siguran sam da bi se u tim opuštenim i neformalnim razgovorima dr. Josipović sasvim dobro snalazio. A kada bi još sjeo za klavir i odsvirao neku etidu ili Mozarta odnosno«Eine kleine Nachtmusik», mogu pretpostaviti kako bi ga diplomati, česti posjetitelji bečke državne opere, gledali sa strahopoštovanjem, tim više od polovine njih i danas ima stereotipe o svima nama koji dolazimo «s Balkana». A Balkan, kažu starosjedioci Beča počinje već od – Rennwega - neuglednog kvarta u jugoistočnom dijelu Beča.
Uvjeren sam također da bi, polazeći od sebe i svojih znanja i «šlifa» dr. Josipović znao bolje odabirati hrvatske diplomate za koje tvrdim da su, zbog svoje neučinkovitosti dijelom odgovorni za naše predugo čekanje u evropskoj čekaonici. Diplomatske dužnosti, iako je diplomacija i izgubila na svojoj važnosti, ipak nisu i ne bi smjele biti sinekure za islužene političare ili nagrade za ovo ili ono učinjeno premijeru ili predsjedniku RH.
Svojim dizanjem ruke protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, dr. Josipović, iako u osnovi Evropejac, pokazao je i kuražu i svjedočio da ne može glasovati za sporazum koji će, htjeli to mi ili ne, ipak značiti raspravu o teritorijalnoj cjelovitosti RH. Jer slovenski i drugi brodovi ne mogu kopnom do slovenskih luka ili do otvorenog mora i svako rješenje , pa i ono najpovoljnije za Hrvatsku, znači određene ustupke slovenskom susjedu. Vidim ga i kako dostojanstveno, nikako na koljenima, pregovara i koordinira brojne aktivnosti o ulasku Hrvatske u Evropsku zajednicu i kako će to bar iduće dvije godine biti temeljno pitanje vanjsko-političkih aktivnosti Hrvatske, posebno korištenje predpristupnih sredstava EU. I zatvaranje pregovaračkih poglavlja od kojih će ono o pravosuđu biti najdelikatnije, gdje je opet dr Josipović "kod svoje kuće".
Isto tako ne mogu zamisliti dr. Josipovića da govori «Ajme najme Ivo Josipović» ili « Aj spiking kroejša ili da izuva cipele prije polaganja vijenca na spomenik žrtvama u – Varšavskom getu?? Ne očekujem od Bandića da igdje padne na koljena kao Willy Brandt (kojeg, čujem Ivo Josipović s pravom cijeni), a još manje očekujem da Bandić puže po spomeniku - u Varšavskom getu!!!!
Milan Bandić također ima određena iskustva u međunarodnim odnosima – to se prije svega odnosi na brojne kontakte s kolegama gradonačelnicima diljem Evrope pa i šire, od Moskve do Tel Aviva. To su korisni kontakti i dobre veze, no nisam siguran da imaju takvu širinu i doseg kakvi su kontakti i iskustva dr. Josipovića. Da okrenut Kozari Boku Milan Bandić nije imao vremena putovati po svijetu, istina je, ali više vrijedi nekoliko dobrih i uvjerljivih nastupa za govornicama Ujedinjenih naroda i evropskog parlamenta, decentan nastup u Bijeloj kući ili razgovori se delegacijom Svjetske banke i MMF-a, nego stotine obilazaka blatnjavih zagrebačkih ulica. Jer, one će se asfaltirati i položiti kanalizacija upravo iz sredstava zdrave hrvatske ekonomije, iz poreza i prireza građana racionalnim i štedljivim gospodarenjem svakog grada, svakog tijela uprave gdje će se bdijeti nad svakom kunom i o čemu će odlučivati nadležna tijela, a ne jedan čovjek kao JEDINI u skupštini Holdinga. Već sama riječ SKUPŠTINA govori da to mora biti skup ljudi a ne jedan jedini čovjek!!
U sučeljavanjima Milanu Bandiću se događaju gafovi - primjerice, kada je govoreći o stanju na Bliskom istoku povezao bivšu državnu tajnicu C. Rice i aktualnog predsjednika USA Baracka Obamu. Može se pretpostavljati kako će izgledati eventualni susret sadašnje državne tajnice USA Hillary Clinton i Milana Bandića, tim više što Hillary Clinton, kao supruga Billa Clintona, nije od jučer u politici USA pa i u međunarodnim odnosima. Spominjao je i nepostojeću državu Kurdistan i pokazao nedovoljno znanje kurdskog pitanja. Možete reći, pa što događa se to i drugima - da, događa se ali se i zbraja pa i zamjera. Jer, mada nije više vrijeme kada se zbog nekoliko gesta ili krivo izgovorenih riječi započinju i međunarodne napetosti pa i konflikti, vrijeme je kada Hrvatsku treba predstaviti svijetu u sasvim drugom svjetlu, kao zemlju prava i prosperiteta, zemlju u kojoj će se ulagati ne samo u banke i trgovine, nego će biti zanimljiva i kao industrijska zemlja, mediteranska destinacija i turistička meka, kao zemlja čije tvornice valja obnavljati i u nove ulagati, zatim u poljoprivredu, šumarstvo, energetske izvore, ekologiju, ali prije svega, vratiti image zemlje radišnih i poštenih ljudi, gdje su POŠTEN rad, pravDA i pravna država biti naši prioriteti.
I neće nas zaobilaziti prilikom Novogodišnjeg koncerta u Beču kao podunavsku zemlju, poznat će na nas, primjerice u Austriji, ne po generalu Zagorcu i aferi dragulji, ne po tome da se po skijalištima traži osumnjičeni za aferu u Hrvatskoj poštanskoj banci, već po našoj kulturnoj povijesti, našim prirodnim ljepotama i znamenitostima - naš prepoznatljiv znak neće biti kriminal i korupcija, nešto što je nabujalo u «kumovska» vremena, već primjer da je rak-rana mito i korupcija sanirana na zadovoljstvo prije svih građana «lijepe naše», a onda i regije, Evrope i cjelokupne međunarodne zajednice.
A to predmnijeva prije svega i razvoj demokracije u Hrvatskoj koju valja afirmirati, a ne kompromitirati prljavim kumovskim igrama koje nas uvlače u predizborne igre nedostojne hrvatske kulture i tradicije.

Komentari

Ljudi, zadnji je čas da se

Ljudi, zadnji je čas da se osvijestite!
Ako pobijedi Bandić, bit ćemo jedina država na svijetu čiji je predsjednik nacional-socijalist!
Ako nekome nije jasno što to znači, neka se sjeti Hitlera, njegovog populizma i nacističke Nemačke.
Ako je netko impresioniran Bandićevim tzv. narodskim porijeklom i njegovom krilaticom "Idemo delat", neka se sjeti Staljina, koji je od sebe napravio mit velikog radnika, pa čak nije niti noću gasio svjetlo u svojoj kancelariji kako bi narod mislio kako on "dela".
Da bog da je Bandić manje delao - ne bismo imali propalu investiciju Arenu, katastrofalnu postavu u MSU, onaj kak-se-zove-most koji vodi od nigdje k ničemu, građevinski kulturocid, poseljačen Zagreb, a njegovi građani ne bi bili taoci Holdinga!
Nemojte se zajebavati, glasajte za čovjeka zbog kojeg se nećete morati sramiti što ste građani Lijepe naše!

Tko je glasao

što je nezgodno u riječi

što je nezgodno u riječi "nacija"? sramiš li se ti što pripadaš naciji hrvata? gdje si vidio Hitlera? kakve veze imamo mi danas s Njemačkom? kakve veze ima današnja Njemačka s Njemačkom iz četrdesetih prošlog stoljeća i milenijuma? kakve veze s današnjicom i globalizacijom ima staljin?
ma daj, skuliraj se malo i prestani više nabijati nekome osjećaj krivice za nešto što se dogodilo "prije marije terezije"!

My Soul

Tko je glasao

@Anonimac_13 (neprovjereno)

@Anonimac_13 (neprovjereno) nebi bilo nikakvih nedoumica da se ne radi o dojučerašnjim pajdašima iz istog brloga.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ako pobijedi Josipović,

ako pobijedi Josipović, imat ćemo internacionalnog socijalista - komunistu.. A Staljin, Lenin i drug Mao su pobili više ljudi od Hitlera (većinu u mirnodopsko vrijeme)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe tko god da pobijedi,

@Debe tko god da pobijedi, ili znamo tko je pobijedio, narodu se ništa neće promijeniti.

Pećeni pilići, med i mlijeko i dalje teče političkoj eliti i mafiji koja upravlja državom, narodu ostaje ono što preko dva visi.

Tako ti je to kod svakih izbora: Narod na glasačke kutije, a stari i neki novi prasci ne državne valove.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao
Tko je glasao

Predstavnik RH u svijetu ili

Predstavnik RH u svijetu ili predstavnik partijske internacionale u RH?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe Koliko znamo NE

@Debe
Koliko znamo NE bira se u Moskvi nego u Zagrebu i Hrvatskoj u cjelini, biraju ga svi s hrvatskim državljanstvom i na popisu birača.
Ovo su sada već smiješne insinuacije... Da, da Josipović- predstavnik Varšavskog ugovora, SEV-a, Informbiroa, trockista, kineskih revizionista.....
Odi spat, Debe.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Socijaldemokratska partija

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) je politička stranka lijevog centra i najveća oporbena stranka u Republici Hrvatskoj.[1] Pridružena je članica Socijalističke stranke Europe (PES). Stranka je utemeljena 3. studenog 1990. godine, a nastala je iz socijaldemokratskog krila bivšeg Saveza komunista Hrvatske.

wikipedia

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Debe PRIDRUŽENA je

Debe
PRIDRUŽENA je članica Socijalističke stranke Europe, PES, dakle, ne punopravni član, i PES nije nikakva INTERNACIONALA...
Nemoj Debe insinuirati i plašiti hrvatski narod INTERNACIONALAMA, jer niti je dr. Josipoviću do njih, pa ni SDP-eu... Ovo što radiš na fonu je onih koji dr. Josipovića žele prikazati "crvenim vragom"...
Polako dečki, ova sada se usuđujem reći, PRLJAVA kampanja, iza koje stoje očajnici, neće proći...I čudim se tebi, zaista se čudim, da u nju ulaziš koristeći neprimjereni vokabular.
Pogledaj na index.hr ZABRANJENI komentar jednog svećenika i teologa o Bandiću.. pa se javi.
Sve dobro.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

baš sam malo listao

baš sam malo listao znanstveni opus profa ive i definitivno je gospon internacionala

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Meni je Ivo Josipović u

Meni je Ivo Josipović u večerašnjem sučeljavanju na RTL-u djelovao tako umorno i izmućeno i imao sam osjećaj kao da će svakog ćasa otresti u nesvijest. Nije vrag da ga je afera "Zlatica" toliko duboko pogodila?!, a još ga je voditelj s RTL-a štedio (što se vidjelo iz aviona jer je očito josipovićev simpatizer) i uopće mu nije postavljao puno podpitanja u vezi Zlatice.
Bandić je rekao da se osjeća kao David protiv Golijata jer protiv sebe nema samo Josipovića već i Mesića, Pusičku i cijelo vodstvo svoje bivše stranke na čelu s Milančetom, a ja bih dodao da Bandić protiv sebe ima i kompletan televizijski esdtablišment na čelu s prodanim novinarskim dušama. Zato i nije čudo da smo u medijskim slobodma u rangu s afričkim banana državicama.
Proklete komunjare.

Tko je glasao

@krrrekani Da li smo

@krrrekani
Da li smo gledali isto sučeljavanje?
Nikada Bandić nije izgledao potrošeniji, umorniji, pospaniji, rastrešeniji...Sad je postao svjestan što je lupetao u Osijeku i s kim je tamo tikve sadio? Sa strankom koja radi na dajinski koji je tamo negdje oko Gruda..a drži je, osuđen čovjek za ratni zločin(istina, nepravomoćno), čovjek koji bježi od hrvatskog suda. Već sam napisao kako mi je Bandiozo izgledao "splići" pa ne bih ponavljao.
Tko je hrvatska veleposlanica u USA znaju i malo informiraniji građani,a kako ne zna Milan Bandić?
Ostaje profesor profesor i još jedanput se potvrđuje DA JE ZNANJE MOĆ.. ili UM CARUJE, SNAGA KLADE VALJA...
Pa naravno, za poraz Bandića netko mora biti kriv - tko ako ne novinari koji postavljaju nezgodna pitanja. Nema nezgodnih pitanja, ima nezgodnih, neznalačkih odgovora.
A komunjare ti se priviđaju a usput, već kad tako zboriš, od komunjara su gore - samo bivše komunjare...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Pa ja stvarno ne znam jesmo

Pa ja stvarno ne znam jesmo gledali isto sučeljavanje jer u ovome kojega sam ja gledao Josipović je izgledao kao kuhana kokošja noga s koje se znoj cijedio u potocima i koji je jedva dočekao kraj emisije da se može maramicom obrisati. A što se Bandića tiče, on ti uvije djeluje tako malo umorno zbog pomalo zrikavih očiju.
Još jedna detalj kojega sam primjetio kod druga Josipovića je pomanjkanje sigurnosti i uplašenost, kao da se odjednom uplašio tereta kojega će kao budući predsjednik (naravno ako bude izabran) morati nositi, pogotovo sada kada se u politiku vratio drugi (odnosno prvi) dr Ivo, Ivo Sanader.

I nije samo njemu zapela knedla u grlu već svoj toj vašoj bulumenti s lijeva koja je pod svoje okrilje uzela Jadranku (ljutu guju) Kosor.

Ona je prava bivša komunjara kojoj bi najbolje bilo medju vama.

Glede Glavaševog bijega, upravo na postavljeno pitanje drugu Josipoviću u vezi Gotovine i njegova bježanja od haške pravde ( što je isti slučaj i s Glavašem), vaš Ivo je rekao da mu to ne bi zamjerio ako se ustvrdi da on nije odgovoran za počinjena djela, dakle ni vi kao njegovi simpatizeri u tome slučaju ne biste trebali imati dvostruka mjerila.
I još jedna detalj koji me kod vašeg Ive iznenadio je jasna i glasna optužba na račun srbijanske agresije na RH, što će mu vjerojatno donijeti negativne glasova kod srbskih i jugoslovenskih glasača i negodovanje kod njegovih simpatizera u srbiji premijera Tadića i druga Save Štrbca. Ako postane predsjednik morat će dugo lizat ove rane da izgladi odnose sa srbljima.

Još jedna detalj koji vi levičari uporno smećete s uma je činjenica da je Hrvatska pretežito ruralna zemlja i da je u nas svega 7% visokoobrazovnih (ili malo više) i da raja baš i ne voli preveć profače, a pogotovo ne pravnike koji uvije moraju ispasti najpametniji. U tome je Bandić u debeloj prednsoti, pogotovo ako Sanaderu pođe za rukom da u ovome kratkom periodu homogenizira desno biračko tijelo i navede ga da svoj glas dade Bandiću. Moj glas Bandić već ima.
:)

Tko je glasao

Josipović je izgledao kao

Josipović je izgledao kao kuhana kokošja noga s koje se znoj cijedio u potocima i koji je jedva dočekao kraj emisije da se može maramicom obrisati.

Nije se Josipović znojio zbog straha i uplašenosti, već zbog studijskih reflektora. Znaš li ti Krrrrekani koliko ti studijski reflektori griju??? Prije bih rekao da strah i nesigurnost prate Bandića čiji se osjećaj nesigurnosti manifestira kroz verbalnu agresiju spram Josipovića. Poznato je da su agresivci u osnovi vrlo nesigurni ljudi.

Tko je glasao

@Dr 0013, u studiju RTL-a

@Dr 0013,
u studiju RTL-a je koliko znam tzv. hladna rasvjeta.... dakle ne isijava neku posebnu toplinu....

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

ovo sučeljavanje je bilo

ovo sučeljavanje je bilo snimano u filmskom studiju jadran filma

your move :)

Tko je glasao

Sigurno da nije presudno ali

Sigurno da nije presudno ali ipak postoji jedan savjet (pravilo) za one koji nastupaju na TV.

Dok se ne isključe kamere, nema ustajanja, međusobnog razgovora, odlazaka iz studija, brisanja čela. Naravno i kopanja nosa, češkanja nečega i sl. ;)

B-52

Tko je glasao

@sm To znači da ni

@sm
To znači da ni Bandić nakon jednog sučeljavanja kojeg je vodio B. Bilić ne može izjuriti iz studija kao vjetropir, dok je Josipović ustao i pružio ruku Biliću, kao voditelju. To je gest gospodina, a onaj bijeg Bandioza, znak nepristojnosti.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@mrak, Ok, i kakva odnosno

@mrak,
Ok, i kakva odnosno koja je tamo rasvjeta??

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

Šta su oni iz RTL palili

Šta su oni iz RTL palili svitlo , kad je Josipović svitlo????

Tko je glasao

@tomy82 Da bi ga onaj

@tomy82
Da bi ga onaj mračnjak B. još bolje vidio i razumio mada se bojim da Bandiću ni svi francuski prosvjetitelji ne bi mogli prosvijetliti ga i nečemu pametnom, naučiti ga.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@tomy82 Da bi ga onaj

@tomy82
Da bi ga onaj mračnjak B. još bolje vidio i razumio mada se bojim da Bandiću ni svi francuski prosvjetitelji ne bi mogli prosvijetliti ga i nečemu pametnom, naučiti ga.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@tomy82, izgleda da je on

@tomy82,
izgleda da je on sam toliko svitla i topline isijavao da je sam sebe skuva na lešo.... ;-)

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

@DEMOS možda je bilo infra

@DEMOS možda je bilo infra crveno, kao boja kojom bi Josipović obojio Hrvatsku?

Molim dobronamjernike da se ovo infra ne dovodi u svezi s Inforbiro, dok crveno ostaje onako kako ga je Josipović zamisli.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@kukljica Nije

@kukljica
Nije "Inforbiro" nego "Informbiro"...I nije "kako ga je Josipović zamisli", nego "kako ga je Josipović zamislio". Sve više ličiš na Bandića.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@krrrekani Je, Josipović

@krrrekani
Je, Josipović se znojio, a znojio bih se i ja kada bi čuo kako vrli Bandić Nobelovu nagradu ZA MIR bi dao onome tko izmisli lijek protiv OPAKE BOLESTI.
Onda da ukinemo Nobelovu nagradu za medicinu a i ovu ZA MIR pretvorimo, po Bandićevu receptu, u nagradu za dostignuća u medicini?
Opaka bolest je ambicija postati predsjednik RH makar i ne znao neke odgovore na koje odgovaraju i osmoškolci...ili oni u "Najslabija karika".
MILAN JE NAJSLABIJA KARIKA, MILAN
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Pitam se ja Danimir kada si

Pitam se ja Danimir kada si ti tako veliki dušebrižnik za Hrvatsku zašto si zdimio u Austriju. Ja mislim da je narodu pun k*rac ovakvih bukača i drukera kao ti. Navijaj tamo gdje su ti noge pod stolom. Čudim se kolegicama i kolegama da trče za kojekakvim uljezima i pobjeguljam. Meni nije važno Bandić ili Josipović jer su plod istoga drveta. Boli me kada vidim da nas uljezi kao Danimir, koji ne dijele našu sudbinu svađaju i pametuju. Dajte ljudi do kada će nas pobjegulje učiti što nam je činiti. Sramota, sramota, ..........................

Tko je glasao

@Pitam se Pitam te s

@Pitam se
Pitam te s kojim pravom ti možeš meni, lojalnom građaninu Hrvatske u kojoj je moj dom i zavičaj, određivati gdje ću ja raditi i živjeti? Narodu je dosta takvih koji 20l0. godine postavljaju takva glupa pitanja.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@krrrekani Da li smo gledali

@krrrekani
Da li smo gledali isto sučeljavanje?

Možda da Demos odgovori na ovaj upit jer je dao plus tom komentaru i da možda napiše kakvi su dojmovi sučeljavanja u stožeru Milana Bandića.

Tko je glasao

@seneka, minuse kao što si

@seneka,
minuse kao što si mogao primjetiti nikome ne dajem, a pluseve znam vrlo često dati iz više razloga.... a glede mojih dojmova o sučeljavanju.... pa iskereno nemam pojam što miskle u stožeru, a ja sam na "trenutak" bio i kratko zaspao....
..... inače bi cijelu emisiju osobno proglasio gubljenjem vremena za kandidate, blamiranjem za voditelja..... itd... jedno veliko ništa..... ali plus za trud.... i ako se ne varam gledatelji su u nekom RTL-ovom glasanju dali banidću ako sam dobro zapamtio 56% a 44% josipoviću...
..... i sve što su danas kazali ništa ne bi imalo učinka jer je medijski prostor okupirao Sanader, atako će biti i sutra.... dakle za kandidate ništa od javnih istupa što u ovom trenutku puno više pogoduje Bandiću........

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

..... i sve što su danas

..... i sve što su danas kazali ništa ne bi imalo učinka jer je medijski prostor okupirao Sanader, atako će biti i sutra.... dakle za kandidate ništa od javnih istupa što u ovom trenutku puno više pogoduje Bandiću........

Sanader jest okupirao medijski prostor ali nisam siguran da to odgovara Bandiću. Otvorio je aferu Zlatica i najavio predočenje dokumenata, sasvim sigurno vjerujući kako će se o tome pričati do izbora.

Sanaderov potez, iako neki ovdje proturaju tezu da je u dosluhu s Bandićem, najviše šteti upravo Bandiću jer u medijima više ni slova o Zlatici a novinari se okreću novoj temi, Sanaderu i HDZ-u.

Plus toga, Bandić nije predočio nikakav dokument a morao je to radi vlastite vjerodostojnosti.

B-52

Tko je glasao

@sm, Bandiću će biti

@sm,
Bandiću će biti sasvim dovoljno jedna tiskovna u četvrtak i preostala dva sučeljavnja. Ono na nov@tv i htv1... a ostalo se događa......

I onaj dokument će doći valjda kada treba..... i meni se čini da je danas prerano... odnosno nije bilo pravo virijeme-

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

@DEMOS Kakav novi

@DEMOS
Kakav novi dokument kada je taj dokument dr. Ivo Josipović već podastro javnosti - to je presuda Trgovačkog suda, koja ama baš ništa ne opterećuje Josipovića osobno.
Dakle, ovo sa "Zlaticom", staro više od desetak godina, nije upalilo, ni ni ono plašenje s crvenom Hrvatskom, ne pali ni posjet kardinalu Bozaniću, ne pali ni sađenje tikava s Glavaševom strankom, ni s Kerumom, kojem će se poslovno carstvo, nažalost, urušiti, a Sanader se vratio kao naručen da privuće Josipoviću neodlučne i homogenizira ne samo ljevicu, nego i ljevicu i centar zajedno.
E moj Bandiću, baš mi te žao, ali najviše Zagrepčana, kojima bi mogao još sjediti za vratom koji mjesec dok se ne provedu novi izbori za gradonačelnika.
DA, Josipović - UM, NE,Bandić - KUM....
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Ako imaš slučajno link na

Ako imaš slučajno link na tu RTL anketu, volio bih vidjeti. Što se tiče Sanadera i okupiranja medija, slažem se s tim, kao što se slažem da izostanak javnih nastupa pogoduje Bandiću, no isto tako mu ne pogoduje da je fokus medija na Sanaderu, jer treba medije da upregne svu silu i da mobilizira svaki mogući glas kako bi se približio Josipoviću i stvorio neizvjesnost.

Tko je glasao

@seneka, ma nemam lijk jer

@seneka,
ma nemam lijk jer saqm otišao odmah potražiti to na RTL-u i kako tamo nisam ništa našao i smetnuo sam gdje sam to pročitao,.... no mislim u prvih nekoliko komentara na index.hr..... ali nisam siguran

.... a glede mobilizacije birača???!!! pa nešto se događa,.. zar ne??

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

@DEMOS Smeten kao i tvoj

@DEMOS
Smeten kao i tvoj kandidat koji se ne može sjetiti sad ovoga, sad onoga.. pa ni znati tko je hrvatska poslanica u USA??? Ali se zna nabacivati blatom na dotura koji je miran, staložen, kulturan i čovej ZNANJA ane snage.. Zapravo, snaga mu je u znanju i kuturi koje Bandić nema niti će ikada imati. To se ne posiše s majčinim mlijekom, treba rada, učenja da bi se to imalo.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Međunarodni odnosi- ulogu i

Međunarodni odnosi- ulogu i značaj predsjednika ste odlično obradili. Među par ostalih zadataka predsjednika su vojska i obavještajne službe što se nešto slabo razmatra.
Po pitanju vojske Bandić bi vraćao iz mirovine generale (ne znam kako bi povukao Koradu?). Opasan populizam kojim bi se vojska vratila kao politički čimbenik na političku scenu. Crkva se već previše miješa u politiku u Hrvata i ta kombinacija bi nas vratila u prošlo stoljeće. Josipović je tu jasan i pratio bi ustav Hrvatske kao najviši zakonik.
Obavještajna zajednica je pod kontrolom Predsjednika države i Predsjednice vlade. Zaobići ću pravnu stručnost Josipovića a podsjetit kako na stabilnost veoma utiče ako su na Pantovčaku i Banskim dvorima ljudi iz suprostavljenih političkih opcija kojim su povjerene najviše državne tajne. Iskreno, Bandiću ne bih dao čuvati dvije ovce a kamo li moj dosije(ako ga imam).
Optimista sam i ne mogu vjerovati u mogućnost pobjede Bandića i poraza Hrvatske.
U tom nemogućem scenariju pada mi ideja otići za pisca dnevnika "pollitike" iz Beograda. Tamo bar znam da sam u gostima a stvari koje me ovdje ljute tamo me mogu čak i zabaviti (recimo poslanik Velja Ilić). Još njih više nerviram nego neke članove ovih stranica:).

Tko je glasao

(ne znam kako bi povukao

(ne znam kako bi povukao Koradu?)
Podlo i pokvareno!

Zbog ovog morbidnog - minus dug kao Kineski zid.

Tko je glasao

Prihvaćam ga. Htio sam

Prihvaćam ga. Htio sam ukazati kako kada se se bilo kome data prava iznad zakona i Ustava mogu vratiti kao bumerang. Predsjednik ne smije pripadati političkoj opciji kao ni aktivni vojnik ili policajac. Tome još nije slučaj ali treba težiti. Kako je Korade jer na vrijeme nije bio sputan pa pobio nevine ljude i zlostavljao cijeli kraj oštar je primjer kako se ne treba raditi. Ipak, mrtav je čovjek,na ratištu je puno dao pa bi bilo pristojnije da sam ga preskočio.
Sada tko sve licitira sa umirovljenim generalima i to je prešlo granicu dobroga ukusa i realnosti.

Tko je glasao

Danimir, splica, U subotnjem

Danimir, splica,
U subotnjem "Jutarnjem listu" Davor Butković u kolumni "Pokret otpora" analizira što povezuje sve političare, pol. stranke, branitelje sa spontanom pobunom običnih ljudi na Internetu protiv izbora Bandyja za PRH.
Ako možete, pročitajte, članak je zanimljiv.
Pozdrav

Tko je glasao

@Mirtaflora Vjerojatno

@Mirtaflora
Vjerojatno misliš na članak D. Butkovića od nedjelje, 3. l. 20l0. pod naslovom U ŠTO VJERUJU BIRAČI? Članak je vrlo dobar, osmrtnica Bandiću.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Bravo Danimir samo nastavi

Bravo Danimir samo nastavi možda te Josipović uzme za dvorsku ludu ili zamjeniš onoga pauna na Pantovčaku.

Tko je glasao

@Danimir mislim da si htio

@Danimir mislim da si htio ovako napisati: "osmrtnica" Bandiću.
Od tebe baš nikada ne bih niti očekujem da to napišeš kao što jesi: osmrtnica Bandiću.
Ili se varam možda? Nije moguće!

Tko je glasao

@Jelenska Milsio sam da

@Jelenska
Milsio sam da se podrazumijeva da se radi o političkoj osmrtnici, pa za one koji su imali asocijaciju kao i ti ISPRIKA, te naglašavam da je Davor Butković napisao POLITIČKU osmrtnicu za Bandića. Naime, u nedjelju, kada izgubi izbore, on će biti, kako su i neki predviđali, POLITIČKI mrtav čovjek.
Pročitaj Butkovićev tekst, Jelenska, mada vjerujem da ti je to jasno i bez njega??Ima i B. nekih kvaliteta, ali u spletu okolnosti, zahvaljujući i pogrešnoj izbornoj kampanji, sam je sebe POLITIČKI pokopao.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Evo štiva i za tebe... P.S.

Evo štiva i za tebe...

P.S. Kak' se piše po linku? To mi je baš fora a ne umem!

p.s.s. thx to neprijavljeni - sad umem :-)

Statistička pogreška

Tko je glasao

@DEMOS A dio tri -

@DEMOS
A dio tri - triptih? A imat ćeš priliku pročitrati i zadnji dio mog triptiha gdje ću još dodati nevjerojatne pokušaje kao i karakteristike tvog miljenika Bandića a istovremeno već čestitati Josipoviću na pobjedi.
A da Bandić dopunjava svoju POLITIČKU osmrtnicu svjedoči i "ples" u Splitu s Kerumom. Kad tone jedan, nega tone i drugi, lakše je tonuti držežći se za ruke.
E moj voljeni Splitu, što si dočekao? Da ti Kerum i Bandić pokušavaju oduzeti slobodarski i demokratski duh? NO pasaran, NO pasaran...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@Danimir, A tko je ono

@Danimir,
A tko je ono izabrao Keruma u Splitu ???
I nešto mi se čini da je malo Ivin brodić počeo ozbiljno puštati vodu..... he he okršaj ni počeo nije a on više ni municije nema...... čini mi se da će Bandiću bitidovoljno još samo nekoliko srednjih projektila i ode lađa na dne.... Ivina naravno.... jer Bandiću treba još samo 6%.... mada msilim da je i to već dosta dobro odrađeno....

Po onom što vidim okolo raja izgleda nikako neće pituravanje u crveno.... i ajde se malo smiri jer si i ti odgovoran za nekoliko izgubljenih glasova svome kandidatu.....

SU - Stranka umirovljenika

Tko je glasao

Kako nisam vjerovao da bi Ti

Kako nisam vjerovao da bi Ti napisao osmrtnica u punom i stvarnome značenju. No, zbog toga da ne ostane nerazjašnjeno sam to malo signirao.
Inače, što se tiče Butkovića i "političke smrti" Milana Bandića - ja se ipak ne bih zalijetao po tom pitanju, bez obzira koji bili rezultati 10.01.2010.
Potpuno isto vrijedi i za Sanadera nakon njegova izbacivanja iz HDZ-a.

Vele da se profesionalni boksači i političari "nikada ne vraćaju" ali ima podosta slučajeva koji su dokazali suprotno. U svakom slučaju, "igra" će još potrajati.

Oprosti na primitivnoj usporedbi: Kada u svojoj šumi na Moslavačkoj gori posijećeš bagrem (agaciju - kako ju mi zovemo)i koja je u stvari korov, te se vratiš za 14 dana - iz panja izbije na desetke 2 i više metara novih izbojaka sa opako dugim i oštrim bodljama. :):):):)
Nešto slično se događa i kada padnu krupniji igrači u političkom životu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci