Tagovi

Boje li se SDPovci sami sebe ili Milana Bandića?

U tri dana (od prekjučer do danas), u medijima koji nisu anti-SDPovski, pojavila se prvo kolumna, pa vijest i potom poricanje te vijesti.

Od svega smatram najintrigantnijim ovaj dio "kolumne" Pavla Kalinića (poznat i kao Davor Domazet - Lošo SDP-a) na bivšem iskonu:
Tako će vjerojatno biti i u svakoj velikoj stranci koja (u Hrvatskoj je to pravilo) nema samu po sebi razumljivu unutrašnju demokratsku strukturu. Dolazak novog vodstva izravno vodi i do prestrukturiranja, u kojem će se mnogi naći na izlaznim vratima. To je već viđeno i drugdje. Pobjednik, koji će nakon "demokratskih" pregovora i dogovora preuzeti stranku je, u stvari, onaj koji za sebe i sljedbenike uspije sačuvati ona tri slova – prepoznatljiv brend. Čak i ako se stranka rascijepi po pola (kako se svojevremeno rascijepio i HDZ) - pobjednik uzima sve: i ime i prilike koje iz toga proizlaze.

Bold je moj, i ako taj tekst, naročito "izlazna vrata" stavimo u kontekst toga da je Kalinić danas zagrebački pročelnik za obrazovanje koje je jedno od bitnijih mjesta u Bandićevoj "vladi" - onda i vijest o tome da je Bandić tražio (a vodstvo stranke prihvatilo) da se stranački kandidat za mjesto premijera bira po popularnosti među građanima, dobija širi kontekst. I to u prkos demantiju, gdje Antunović zapravo kaže da je taj dio priče bio "neformalan" (da li to znači i da je prekasno da se ubaci na dnevni red za Glavni odbor u subotu?) tim više što je Bandić naglasio:
kako želi da socijaldemokracija u Hrvatskoj bude isto ono što je u Zagrebu već sedam godina te dodao kako će tome u prilog zagrebački SDP "donijeti u dotu" jednu trećinu biračkog tijela.
Ne znam kako vama, no meni takva rečenica zvuči kao prijetnja.

Komentari

Kolumnu, vijest i poricanje

Kolumnu, vijest i poricanje treba sagledati i u nešto širem kontekstu.
Kalinićeva kolumna ne govori samo o citiranom već o situaciji koja je krenula i prijetila da se pretvori u javno prepucavanje i borbu za vlast. U uvjetima sirove borbe i zaoštravanja do krajnjih granica je moguće da se neki poraženi nađu "pred izlaznim vratima. Dakle, on ne piše što jest, nego što bi moglo biti ako se nastavi. Ali se nije nastavilo, pa sukladno tome, nema uvjeta za tako nešto.

Vijest govori i o tome da je Bandićev navodni istup i prijedlog reakcija na obrazloženje inicijative za Jurčića kao premijera da je od trenutne ponude najpopularniji u javnosti. A kad je o popularnosti riječ, može li netko poreći da ju Bandić ima, a da sam o njoj ima još više mišljenje? Neki će reći i da je narcis, pa nije nemoguće tumačiti da je navodni prijedlog jedna sasvim osobna, a za SDP ni malo relevantna reakcija povrijeđenog ega.

Što se tiče poricanja, i ono je razumljivo i logično. Nitko pametan ne bi ozbiljno predložio da se putem ankete bira bilo predsjednik stranke bilo premijerski kandidat. Neformalno u razgovoru izvan službenog, možda.

Poricanje je u krajnjem samo signal svima da je SDP ipak ozbiljna stranka s ustrojem stranačkih tijela i statutom koji omogućava da se te dvije osobe izaberu na sasvim ozbiljan i, rekao bih, uobičajeni način.
To je na tragu izjava da će SDP unutarstranačka pitanja rješavati unutar stranke, a nikako u javnosti i ne na temelju otvorenog javnog natječaja.

Naravno da novinari i zainteresirana javnost u svakoj izjavi, njenim dijelovima i najčešće istrgnutim rečenicama traže skrivena značenja i na njima grade varijante rješenja.
To govori i o tome da je javnosti stalo što će se u SDP-u događati jer javnost u SDP polaže neke nade.

Da tomu nije tako, sigurno medijske pompe ne bi ni bilo, a tamo bi se čak mogli i potući, a da nikoga ne zanima.
SDP je previše ozbiljna i iskusna stranka da toga nije svjestan i vjerujem da će znati što je za njega najbolje.
Baciti tu i tamo pokoju "kost" nije neuobičajena metoda da se netko bavi na jednoj strani, a da se istovremeno dobije mir na drugoj. A za ono što predstoji potreban je mir i ozbiljan rad. Bez srljanja. Ili bi barem trebalo biti tako.

B-52

Tko je glasao

Hmmm... Upravo ih se i

Hmmm... Upravo ih se i trudim staviti u širi kontekst.

Prvo, bez obzira na to što mu je tekst o "lešinarenju", ovakva predviđanja raspleta Kalinić iznosi na temelju premise da je SDP "velika stranka koja nema unutrašnju demokratsku strukturu". To je kritičan element kolumne, i nije nimalo van konteksta.

"Vrata" su samo poveznica na Bandićev "neformalni" prijedlog. Da, slažemo se kako nitko pametan to ne bi predložio, no čime to isključuje Bandića sa povrijeđenim egom? Bar je on poznat po ego tripovima koji nemaju veze s pameti.

Kažeš da se javno prepucavanje i borba za vlast nisu nastavili nakon Kalinićeve kolumne - i ovaj "neformalni prijedlog" i demantiranje-koje-to-nije su nakon nje. U tom, širem, kontekstu sama kolumna djeluje kao uvod (i pruža okvir) za Bandićevu prijetnju "kako želi da socijaldemokracija u Hrvatskoj bude isto ono što je u Zagrebu već sedam godina". "Socijaldemokracija u Zagrebu" u proteklih sedam godina je upravo on - Milan Bandić.

U kontekstu najvećeg živućeg kulta ličnosti u Hrvatskoj, nikako se ne mogu oteti dojmu da (povrijeđeni ili ne, svejedno) Bandićev ego ipak predstavlja vrlo relevantan činitelj u raspletu unutar SDPa. Samo netko tko je bolje upoznat sa stvarnim odnosom Bandić - Kalinić može zaista procijeniti koliko su ove priče povezane. Na temelju javno poznatog, njih dvojica mi djeluju kao uigrani tim.

Tko je glasao

Samo o navodu oko stranke

Samo o navodu oko stranke "koja nema samu po sebi razumljivu unutrašnju demokratsku strukturu", kako točno stoji u kolumni.

Ja ne mogu znati što pod tim Kalinić podrazumijeva, a moram priznati da mi na pamet ne pada ni to što bi bila "sama po sebi razumljiva" unutrašnja demokratska struktura.

Koliko se da iščitati iz njihovog Statuta, SDP ima unutrašnju strukturu koja omogućava da na izbornim konvencijama budu demokratski izabrani delegati. Struktura odbora od općinskih do glavnog, kao i njihove nadležnosti, ukazuje da unutrašnja demokracija postoji.

Ja bih prije rekao da SDP ima "samu po sebi razumljivu UDS", a ako Kalinić cijeni da sustav ne funkcionira, morao je tako i napisati.
Mogu prihvatiti da kao član zagrebačke organizacije ima s Bandićem ponešto drugačija iskustva u funkcioniranju UDS, ali mi je teže prihvatiti njegovu ocjenu kao relevantnu za cijelu stranku.

Čak i u slučaju HDZ-a bi se teško moglo reći da UDS ne postoji sama po sebi jer u suprotnom Sanader ne bi bio prinuđen krasti glasove, a za SDP ipak vrijedi da je stranka demokratičnija od HDZ-a.
Lobiranje među delegatima konvencije i na razini temeljnih organizacija koje delegiraju one koji će na konvenciji birati nije izraz nepostojanja UDS već upravo suprotno.

Mogu Kalinića prihvatiti kao insajdera koji o funkcioniranju, poglavito zagrebačkog SDP-a daleko više zna od mene, ali ne i poopćenu "samu po sebi razumljivost" koju nudi kao činjenicu. Ona je ipak provjerljiva i nama koji o funkcioniranju ne znamo kao on, ali znamo čitati temeljni stranački dokument barem jednako, ako ne i bolje.

B-52

Tko je glasao

Upravo mi je to i bio

Upravo mi je to i bio poticaj za razmišljanje - što li mu to znači "sama po sebi razumljiva". Demokratska struktura, ako nije sama po sebi razumljiva nije ni demokratska. Kakav god Pavle Kalinić bio, mislim da možemo biti prilično sigurni da je znao da govori kako SDP nema UDS i u kojem to trenutku govori.

Mislim kako je svima pa i Kaliniću i Bandiću i njegovom egu jasno da Milan Bandić nema šanse za predsjednika SDPa, a sam čin kandidature i neminovni poraz je nešto što si njegov politički rejting i njegov politički modus operandi ne mogu priuštiti. No to što se Bandić neće kandidirati, ne znači i da će ostati po strani.

Krenemo li u pretpostavke, poruka koju šalje Kalinić kolumnom a onda i Bandić prijedlogom (prije svega SDPu odnosno središnjici) jest da postoji opcija da "netko nezadovoljan" (zagrebački SDP) opstruira legitimitet novog predsjednika ("izabran zakulisno, bez demokratske procedure") i premijerskog kandidata. Drugim riječima, za očuvanje vlastite nedodirljivosti Milan Bandić poručuje kako je spreman žrtvovati i SDPov izborni nastup.

Ako je ovakav timing slučajan, trebali bi se žaliti Hrvatskoj lutriji. Možemo onda pretpostavljati dalje, što li je ponukalo Bandića da ovako reagira u ovom trenutku. Imamo zapravo klasičan slučaj iz teorije igara, "zatvorenikovu dilemu", i Bandić se nalazi u ulozi jednog a novoizabrani predsjednik (kao personifikacija stranke) u ulozi drugog zatvorenika. Uvjetno rečeno, svakome je izbor biti jak ili slab (politički unutar stranke - za sukob s onim drugim). Koji su nam mogući ishodi? Slab SDP i slab MB dovodi do kompromisnog rješenja koje će prolongirati status quo, jaki SDP i slabi MB znači tihu marginalizaciju MBa, slabi SDP i jaki MB znači "socijaldemokraciju kao u Zagrebu" (cinično bi bilo da Vlasta Pavić postane predsjednica SDPa), a jak SDP i jak MB vodi do praktički raskola stranke i vjerojatno žestokog udara na izborni rezultat stranke (i Čačićevog otvaranja šampanjca).

Bandić je, kako mi se čini, odlučio odigrati na kartu "jak". Jedino pitanje sada jest da li je to blef ili zaista ima pokriće.

Tko je glasao

Ja također ne mogu

Ja također ne mogu zamisliti što je Kaliniću UDS. Da kolumna nešto znači, više je nego sigurno. Da Kalinić progovara što Bandić misli, vjerojatno je. Ili barem da Kalinić progovara što misli da Bandić misli, što je vjerojatnije.

U sredinama gdje postoji "cappo di cappo", nije rijedak slučaj da poslušnici nagađaju što glavni misli i na taj način iskazuju svoju lojalnost.

Cijenim da je između Kalinića i Bandića ponor razlike. Ne želim griješiti dušu, ali iz medijske slike zaključujem da Kalinić o sebi želi sliku ljepšu od originala. I radi na tome. On sam po sebi u SDP-u ne predstavlja puno i čini mi se da snagu crpi iz Bandića.

Bandić je pametan i mudar, on zna kako stvari stoje. Neće se on distancirati od SDP-a, a sigurno zna da su mu šanse za preuzimanje male. No, zadržati stečeno sigurno mu nije mrsko. Ne vjerujem da će ići na više od toga.

Može li on uopće opstruirati ono što SDP izabere? Mislim da ne. Miroljubiva aktivna koegzistencija (:)), svakako. On će lobirati i slati poruke, ali u cilju da SDP ostane jak kao što je i bio, s tim da se njega i "njegovo carstvo" ostavi na miru.
Pretpostavljam da će njegova razdjelnica biti upravo to.
Međutim, pitanje je suviše konkretno da bi se izvana moglo biti sigurno u odgovor.

B-52

Tko je glasao

Cinjenica da je konvencija

Cinjenica da je konvencija odredjena za tako kratko vrijeme, ukazuje nam na potrebu da se stvar sto prije zakrpa, bez obzira na kvalitetu zakrpe. Samim time, osoba koja ce biti na vrhu, morat ce biti marioneta sredisnjice.

Tko je glasao

konvencije još nije

konvencije još nije dogovorena, a postoji statut koji regulira kada se konvencija smije održati, tako da ne vidim što je tu problem

ovo je između ostalog i izborna godina i nastojanje da se riješi ova situacija svakako mora biti prioritet SDPa kao uostalom i bilo koje druge stranke koja bi u izbornoj godini upala u sličnu situaciju

Tko je glasao

OK, izbor predsjednika.

OK, izbor predsjednika.

Tko je glasao

Socijaldemokratska partija u

Socijaldemokratska partija u skladu sa Statutom koji možeš pronaći na njihovoj web stranici mora održati izbornu konvenciju u roku 90 dana nakon što im predsjednik/predsjednica prestanu to biti. Budući da je Ivica Račan ostavku podnio u srijedu 11. travnja 2007. lako je izračunati kada je krajnji rok za izbor novog predsjednika/ce SDPa.

E da, ima još jedan element, a to je da se izborna konvencija ne može održati u roku 30 dana od sjednice Glavnog odbora na kojem je donešena odluka o njenom održavanju. A sjednica Glavnoga odbora na kojoj može biti donesena odluka o održavanju izvanredne izborne konvencije je sazvana za 21. travnja 2007. Ne vidim u čemu se tu očituje brzina stavljanje, kako kažeš, zakrpe na čelo SDPa.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Sta bilo da bilo, tesko da

Sta bilo da bilo, tesko da ce se takva osoba koja moza pokrit tolko mulja uskoro roditi. Samim time, pred SDPom je nezgodna situacija.

No, znajuci odnose unutar SDPa i naucenu tradiciju od strane druga Racana, uspjesna tehnika zataskavanja i odugovlacenja realizirat ce Antunovicku kao novog predsjednika stranke.

Ako ne bude Antunovicka, onda ce to biti neki tihi momak koji ce prvi biti ponudjen kao kompromisno rjesenje za krpanje situacije. Ostatak ekipe, napose onaj progresivni tesko da tu moze ista postici. Pa izborna je godina, pobogu! :-P

Sto se tice samog Bandica, mada je Bandic otkrio svoje zazubice. SDPovci su ipak previse rigidni u svojoj dokonosti cak i da bi se pokorili Bandicevim metodama zastrasivanja. Tako Bandic moze samo staviti pokoji veto, ali to je njegov maksimum. Cini mi se da je Bandic toga i svjestan. Kao sto su i drugi svjesni njegove moci.

Tko je glasao

Treba uzeti u obzir da pojam

Treba uzeti u obzir da pojam Bandić ne sadrži osobu nego dosad najsloženiju i najveću poslovno-interesnu zbrku, Grad Zagreb, koja je rezultat dugih procesa i truda svih snaga zadnjih desetljeća. O tome se ne može govoriti s mogućnošći bilo kakvog izbora, jer su svi izbori oko toga završeni i to je rezultat toga. Tako i ostali dio SDP-a od toga ne može pobjeći i da hoće pa se, ako ništa drugo, više moraju dogovarati oko toga nego oko stvarno manje značajnih pitanja kao tko je kandidat za premijera i za predsjednika stranke. To pogotovo ako se uzme da u slučaju neuspjeha netko odmah gubi sve a ako uspije opet mora prvenstveno sudjelovati oko pitanja Zagreba. Državna politika je već svedena na manja pitanja novca i mogućnosti nego Zagreb sam. Možda sam malo pretjerao, ali ne potpuno. Na nivou države će se u idućem razdoblju moći odlučivati o nekih 5 mlrd kuna godišnje i plus minus 5 % nečeg političkog a u Zagrebu o 10 mlrd kuna godišnje i bar pola političkog. Ako k tome dodamo revijalni karakter hrvatske političke scene, onda je još gore. Bandić i njegovi poručuju da su preopterećeni, mobiteli pregrijani, i da im je dosta da sve tegle a drugi se zaj. Tako se to shvaća u kontinuitetu, nije to Bandić izmislio, on samo dela, tj. ne radi ništa uredno kao i svi dosad. Npr. Čačić i Sanader sa minorno novca i rječi bespogovorno upravljaju HNS-om i HDZ-om a Bandić jadničak mora paziti kad je popio kavu.

Tko je glasao

Bandić definitivno nije

Bandić definitivno nije sam, no upravo ovi medijski ispadi govore o tome kako se on (u smislu svih interesa koji su prepleteni kroz njega) osjeća u najmanju ruku izloženim, ako već ne i direktno ugroženim. On sam nema praktički nikakvu mogućnost političke karijere van SDPa (osim ako netko ne smatra kako, na primjer, Mate Granić danas ima političku karijeru) i vjerujem kako mu njegov instikt govori kako su na Iblerovom precijenili njegovu snagu i da mora učiniti sve što može kako bi taj privid snage zadržao što je moguće dulje. Jer ukoliko u tome ne uspije, interesne skupine će vrlo brzo poraditi na dealu sa njegovim nasljednikom a njemu prepustiti ulogu Pedra.

Tko je glasao

O, ima itekako. Bas kao i

O, ima itekako. Bas kao i Jambo. Jasno, za visoku politiku nema prolaz, ali mu to i ne treba da bi bio neizostavan partner postojecoj ekipi sa politickog vrha.

Tko je glasao

Čitajući između redova,

Čitajući između redova, na Iblerovom je generalna frka!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Neka frka jeste, ali oni su

Neka frka jeste, ali oni su ti iskusni kao Vatikan i stvar će se uobličiti, bar za ovu sezonu. Veća frka kreće u svim drugim strankama, gdje je naoko konsolidirano stanje. Prava frka kreće nakon izbora, tada slijede grčeviti izbori i brze zamjene, negdje do Božića 2008.g. Tada slijede pravi izbori.

Tko je glasao

Meni se čini da u zasjedi

Meni se čini da u zasjedi čeka onaj na kojeg nitko glasno ne računa. Linić. Budu se iznenadili i Antunovićka i Jurčić i Bandić, kad ih Linić zaskoči.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

čisto da se uključim u

čisto da se uključim u diskusiju, ne vidim da bi Bandić htio uletiti u predsjedničku igru u ovome času (što nikako ne znači da neće podržati osobu koja će mu raditi najmanje poteškoća, što je direktni minus Željke Antunović)

Jurčić nije niti objektivno može biti kandidat za predsjednika stranke

Linić je zanimljivi prijedlog i ako bih se morao kladiti na tko će biti predsjednik ja bih rekao Linić ili Picula.

Svima mora biti jasno da je ovo mandat predsjednika stranke do izborne konvencije i da je šansa preživljavanja malena, stoga je potreban kandidat kojem ta privremena pozicija neće dugoročno škoditi, a to su sasvim sigurno ova dvojca (ok, Picula malo manje).

Tko je glasao

Picula mi tu bolje mirise

Picula mi tu bolje mirise upravo zbog njegove mekoce i socijaldemokratske deklaracije. Kao privremeno rjesenje djeluje prihvatljivo po SDP.

Linic je malo previse lav da ne bi izazvao suvisne tenzije.

Tko je glasao

Ulje za Linića je već

Ulje za Linića je već proliveno.

Tko je glasao

meni iskreno, ta izjava od

meni iskreno, ta izjava od bandica, zvuci kao jedn stari relikt, recimo tome tako, staljinisticke retorike. samo pozivanje na to da narod odluci je i provokacija, a i neznanje kako se izboriti za poziciju, a mozda i strah da novo vodstvo stranke nece imati razumijevanje za drugara bandica kao takvog. u zadnje vrijeme se spekulira ko ce kome dati podrsku, za koga ce glasati gradski (zagrabacki) poslanici, te se njima pripisuju i jurcic i milanovic kao njihovi ljudi. po meni je ovo za sdp jako zeznuta situacija jer ce sada na povrsinu isplivati sav mulj koji je racan s svojim "odlucno mozda" ostavljao na zivotu umjesto da ga se rijesi kao tanker balastne vode negdje na nekoj pucini nekog oceana bogu iza kicme.....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci